Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Valta on palautettava jäsenistölle

Katsoimme eilen illalla Vuokon kanssa muutama päivä sitten tallentamamme draamadokumentin, jossa kerrottiin, kuinka Margaret Thatcher syrjäytettiin vuonna 1990 puolueensa puheenjohtajan ja pääministerin paikalta.

Britanniassa parlamenttiryhmä valitsee puolueen puheenjohtajan, joka on samalla pääministeriehdokas ja pääministeri. Thatcheriin eri tavoin tyytymättömät yhdistivät voimansa ja estivät hänen valintansa vaalin ensimmäisellä kierroksella. Hän vetäytyi ennen toista kierrosta ja valitutti vastustajiensa harmiksi puoluejohtajaksi John Majorin.

Draamadokumentti avasi mielenkiintoisen näkökulman oman maamme poliittiseen elämään.

Suomessa poliittisten puolueiden toiminta perustuu laajaan jäsenistöön, joka päättää puoluekokouksessa, mikä on puolueen linja ja ketkä puoluetta johtavat. Puolueen edustajat eduskunnassa, Euroopan parlamentissa, kunnanvaltuustoissa ja muissa luottamustehtävissä toteuttavat puolueen ohjelmaa.

Keskustan tulisi olla Suomen puolueista kansanvaltaisin, kun meillä on suhteellisesti eniten jäseniä ja suurin puoluekokous.

Keskustaan on kuitenkin pesiytynyt omituinen tapa, että kansanedustajat pyrkivät ohjailemaan puolueen toimintaa ja myös puoluekokouksen päätöksiä.

Eduskuntaryhmässä on sisäisiä kuppikuntia, jotka kilpailevat keskenään vallasta ja etenkin ministerinpaikoista. Kaikki puoluekokouksen 2000-luvulla valitsemat puheenjohtajat ovat joutuneet brittityyliin luopumaan tehtävästään menetettyään kuppikuntien tuen.

Kuppikuntiin lukeutuvat edustajat ottavat enemmän tai vähemmän avoimesti kantaa myös siihen, ketkä puoluekokouksen olisi valittava johtotehtäviin.

Rovaniemen puoluekokouksen valmisteluihin vaikuttaa kaksi kuppikuntaa, joista yksi tukee Juha Sipilän ja toinen Tuomo Puumalan valintaa. Osa kansanedustajista on pysyttäytynyt kuppikuntien ulkopuolella.

Juha Sipilän takana näyttävät olevan yhtäältä ryhmän liberaaleimmat jäsenet ja toisaalta lestadiolaiset. Tämä joukko oli Marin tukena Lahden puoluekokouksessa.

Tuomo Puumalaa näyttävät tukevan nuoret ja osa niistä, jotka olivat alun perin Mauri Pekkarisen kannattajia.

Oma poliittinen asemani on perustunut siihen, että olen ollut itsenäinen suhteessa puolueen sisäisiin valtaryhmittymiin. Viimeisinkin ministerinimitykseni tapahtui ohi kuppikuntien pääministeri Matti Vanhasen ehdotuksesta. Voitin tiukassa äänestyksessä kuppikuntien ehdokkaan.

Eduskuntaryhmän kuppikuntien valtaapitävät eivät halunneet minua puheenjohtajaksi Lahden puoluekokouksessa, eivätkä nyt. Samat voimat koettivat löytää presidenttiehdokkaaksikin kenet tahansa muun, mutta tässä he onneksi epäonnistuivat.

Valintaani puheenjohtajaksi vastustetaan tekaistuin perustein. En ole liian vanha poliittisiin ja valtiollisiin johtotehtäviin. Puheenjohtajan ei ole tarpeen olla eduskunnassa, kuten Timo Soinin jytky osoitti.

Viime aikoina minua on syytetty yhteistyökyvyttömäksi. Mitään näyttöä tästä ei ole. Pystyn yhteistyöhön kaikkien kanssa. Kun en kuulu ryhmän sisäisiin kuppikuntiin, minulla on mielestäni parhaat mahdollisuudet yhdistää puolue. Tästä minulla on vahvaa näyttöä 1980-luvulta, jolloin puolue oli pahasti hajallaan.

Puheenjohtajuudesta käyty neuvoa-antava jäsenäänestys osoitti, että Rovaniemellä käydään tiukka vaali.

Toivon ja uskon, että puoluekokousedustajat palauttavat vallan jäsenistön käsiin. Puolueella tulee olla puheenjohtaja, joka voi johtaa puoluetta itsenäisesti jäsenistöön nojautuen ja sen tahtoa toteuttaen.

Politiikka perustuu luottamukseen. Puheenjohtajaa valittaessa on kysymys siitä, kenen uskomme voivan johtaa puolueen voittoon kuntavaaleissa ja seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Valittavalla puheenjohtajalla ei ole aikaa harjoitteluun, vaan hänen tulee kyetä ottamaan puolueen puolesta heti vastuu mm. euroalueen kriisin hoitamisesta, ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, Suomen talouden tervehdyttämisestä ja kuntauudistuksesta.

Valittavan puheenjohtajan tulee kyetä voittamaan Jyrki Katainen, Jutta Urpilainen ja Timo Soini seuraavissa eduskuntavaaleissa, jotka ovat pääministerivaalit.

Maan ja puolueen etua tässä on ajateltava, ei muuta.

Paavo Väyrynen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kirjottikohan tämän Paavo Väyrynen vai Teemu J. Kammonen, jonka kuva ja profiili löytyvät kirjoituksen oikealta puolelta?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

No nyt löytyy jo oikea kuvakin. Eli kirjoitus on Paavon.

Jyri Terttu

Muistaakseni Väyrynenkin on näitä kuppikuntia harrastanut. Esim. presidentinvaaleissa 1982. Jäsenistö tosin voitti silloinkin.

Johan Lom

Maan edusta en ota kantaa, mutta uskon kyllä, että olisi KEPU:n etu, jos sinut valittaisiin. Se kävi ilmi pressan vaalien yhteydessä.

Merja Heikka

Ruohonjuuritason demokratia on se olennaisin osa demokratiaa. Tässä(kin) asiassa arvostan Paavon puhetta. Vaikka en sitten jäseneksi kumminkaan alkanutkaan, vaikka vähän houkututti kyllä tuo jäsenistön mielipiteen mittaaminen. Vaan kun mie en viitsisi mihinkään oikeasti osallistua, suutani vain soittelen huvikseni. Tiedän kyllä mitä on jokin kunnallispolitiikka esim, se on hikeä, verta ja kyyneleitä.

Tsemppiä kisaan!

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Puhut Paavo asiaa. Nyt tarvittaisiin sinun kokemustasi Keskustan johtoon. Nuori on nuori ja kokemusta saa vain elämällä. 65 vuotta on hyvä ikä, jolloin on perspektiiviä asioihin pitemmältä ajalta.
Olisit oikea mies toimimaan sen puolesta, että Suomi saataisin irti euroalueen kuoleman syleilystä. Kalliiksi se tulee joka tapauksessa. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
Nyt olisi aika ryhtyä tositoimiin Pohjoismaiden talousyhteistyön tiivistämiseksi. Se olisi tässä tilanteessa järkevin vaihtoehto.

Käyttäjän juhojuho kuva
jukka juhola

Paavo Väyrysen vähättely ja suoranainen mollaaminen on yksi esimerkki tämän päivän hengestä; kun olet ylittänyt tietyn iän et ole muuta kuin "vanha käpy" joka on vain nuorempien tiellä. Eikö Väyrynen ole itse ilmoittanut ettei olisi kisaan lähtenyt jos puoluen tilanne olisi "normaali". Ei kai nyt voi puhua normaalitilanteesta kun puolue kärsi rökäletappion?! Luulenpa että Väyrysen valinta toisi PS,ään loikanneita takaisin runsain mitoin. Nyt kysytään yhtenäisyyden perään mutta miten rakennetaan yhtenäisyyttä heittämällä leimakirveitä epämieluisia ehdokkaita kohti? Tämä koskee kaikkia pj,ehdokkaita.

Markku Talikka

Aivan ensimmäiseksi, valta on palautettava Paavo Väyryselle, jonka jälkeen Paavo hoitelee loput parhain päin, omasta mielestään.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ai kuinka herkullista viestintää! Tekstissä esiintyi henkilöitä Mauri Pekkarisesta John Majoriin ja Juha Sipilästä Timo Soiniin, kaikki asiallisesti sekä etu- että sukunimillään.

Poikkeuksia oli kaksi, ja juuri he tekivät listasta mielenkiintoisen: Vuokko ja Mari. Toisen kanssa katsellaan telkkaria ja toinen on lestadiolaisten suosikki, ja lukijan oletetaan tietävän, keitä nämä etunimityttöset ovat. Lieneekö kirjoittaja Paavo Väyrynen aivan tahallaan asettanut kaksi naishenkilöä ikään kuin porrasta alemmaksi muita, vai onko bloggaajalle sattunut ns. freudilainen lipsahdus? Joka tapauksessa esimerkki kertoo väyrysläisestä arvopolitiikasta enemmän kuin pitkät, liikuttaviksi tarkoitetut juhlapuheet!

Taktisena vetona eduskuntapuolueen sisäisten ristiriitojen repostelu on varsin rohkea. Totta kai inhimilliseen toimintaan kuuluvat aina erimielisyydet, mutta yleensä puolueen jäsenet koettavat pitää mölyt mahassaan oman leirinsä kiistoista. Tuore poikkeus on Perussuomalaiset, joka hihamerkki-tapauksen yhteydessä intoutui sanailemaan julkisesti omista ongelmistaan. Ja sehän ei tehnyt gallup-kannatukselle hyvää.

Kuppikunta-aihe on poliittiselle tarkkailijalle arvokasta aineistoa. Väyrynen katsoo olleensa Matti Vanhasen valinta tilanteessa, jossa muu keskustaeliitti koetti tuputtaa hallitukseen kukin omia suosikkejaan. Muut koettavat sitä nytkin, mutta suostuuko kukaan ryhtymään Paavolle tämänkertaiseksi "vanhaseksi"? Ennusteesi on huono, Paavo Väyrynen.

Käyttäjän Oraakkeli kuva
Juha Ollila

Pitkän uran myötä kertyy rasitteitakin paljon - ehkä liikaa. Kyllä kansa muistaa.
Tästä todisteena sarjakuvaa, joka ei perustu faktaan, mutta sitäkin enemmän "kollektiiviseen" muistiin, ennakkoluuloihin ja piirtäjän henk. kohtaiseen perstuntumaan. Patea on moitittu yön yli nukkujaksi ja takin kääntäjäksi. Sarjakuvassa mm. syy poliittiseen liukkauteen paljastuu: Väyysellä on vaatekaapissaan "jälä smokki"... Perskuta trallaa:
http://oraakkeli.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106642-m...

Käyttäjän Oraakkeli kuva
Juha Ollila

Perskytät rällää!!
piti laittaa tämä helpompi linkki, jossa vitsit on jaettu 16 osioon
http://www.juhaollila.net/196

tässä hela paletti kiteyttetynä eli lopputulema: http://www.juhaollila.net/211

Harri Rautiainen

"Lieneekö kirjoittaja Paavo Väyrynen aivan tahallaan asettanut kaksi naishenkilöä ikään kuin porrasta alemmaksi muita, vai onko bloggaajalle sattunut ns. freudilainen lipsahdus?"

Tiedostamatonta naissukupuolen aliarviointia.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Paavo vanhana "kehäkettuna" pystyisi nostamaan Keskustan jopa suurimaksi puolueeksi. Hänellä on rautainen kokemus ja asiantuntemus, jolla pärjää missä debatissa tahansa. Mikä tahansa puolue on heikko ilman vahvaa johtajaa. Keskusta kokeili Kiviniemeä tunnetuin tuloksin. Toiseen kokeiluun puolueella ei totisesti ole varaa.
Väyrysestä Keskusta saisi vahvan ja visionäärisen johtajan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kirjoituksen perusteella voisi luulla, että Paavo Väyrysestä olisi kuoriutumassa aito liberaali demokraatti, johon ryhmään Kepu myös EU:ssa kuuluu.
Toisaalta hän ei oikein hyväksy sitä, että puolueen sisällä olisi ihmisiä, jotka käyttävät keskinäistä sopimusvapautta omien tavoitteidensa saavuttamiseksi: vähän niin kuin kassakaappisopimuksia joskus pari vuosikymmentä sitten, tai neuvostokorttia kolme vuosikymmentä sitten:)

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Olen monesti ihmetellyt, mitä puolueiden sisäiset henkilövalinnat oikeastaan edes kuuluvat kellekään muille kun kyseisen puolueen jäsenille, jotka niistä saavat päättää.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Erittäin hyvä näkemys. Toisaalta naapurin sotkuille on helpompi naureskella kuin omille.

Tuula Saskia

Tärkeitä ne ovat, koska valittu henkilö vaikuttaa jokaisen suomalaisen elämään.

Mutta on ehkä hyvä muistaa, että politiikan toimijat ovat ihan oma ihmislajinsa. Heillä on oma moraalinsa, jolla ei ole mitään tekemistä yleisen moraalikäsitteen kanssa.

Tämä Väyrynen on keskustan " kunniapuheenjohtaja".

Minkähän kunnian?

Puolue tietänee.

Kersti Rajala

Jani Mäkelälle: No hyvänen aika, kyllähän ne kuuluvat. Seuraava pääministeri voi olla Kepusta ja pääministeri vaikuttaa meidän kaikkien elämään kannatimmepa mitä puoluetta tahansa.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

En oikein vieläkään näe asiayhteyttä. Voihan seuraava pääministeri olla perussuomalainenkin, ja itse kyseisen tahon jäsenenä todellakin katson että itselläni on rajattomasti suurempi päätövalta puoluejohdosta kun kenelläkään ei-jäsenellä. Minulla on ääni, heillä ei ole - jos haluavat äänen, voivat liittyä puolueeseen.

Tuula Saskia

Niin, hymyilyttää lukea tätä Väyrysen moralisointia, mutta on sanottava, että teksti on vakuuttavaa.

Menisi ainakin minulle perille, jollen muistaisi hänen historiaansa.

Eivätkö keskustapuolueen nuoret viitsi edes vilkaista puolueen historiaa?

Mutta mikä minä olen arvostelemaan, kun äänestämäni puolueen johto kompastelee asiassa kuin asiassa.

Alan olla sitä mieltä, että suomalainen puoluekenttä ei vastaa mitenkään nyky-yhteiskuntaa.

Puoluejako on keinotekoinen ja joutaa roskakoriin.

Toivon kaksipuoluejärjestelmää.

Se ehkä lopettaisi nämä naamiohuvit.

Käyttäjän JoukoSistt kuva
Jouko Sisättö

En ole puolueen jäsen. Lähetin Paavolle sähköpostia ennen vaalia ja jäin vastausta vaille, varmaan vastattavaa oli niin paljon. Kyse oli ruotsissa käyvistä valuutoista, matkustin kaksi kertaa viime syksynä autolla ruotsissa, ensin Göteborgista Tukholmaan ja toisella kerralla Malmöstä Tukholmaan. Yritin kummallakin kertaa käyttää euroja ja vanhoja suomen markkoja ei vaan käyneet. Luottokorttiin oli turvauduttava, yöpymiseen, ruokaan ja polttoaineisiin, kun tarvittiin rahaa.

Valitkkaa vaan Rovaniemellä Paavo puheenjohtajaksi, niin maalaisliitto joutuu oikeaan paikkaan Suomen puoluekartalla, eli siihen alle kuuden prosentin joukkoon tulevien persujen (anteeksi nimi, mutta maalla käytetään tätä) kanssa. Näkyyhän se jo euroopassa, johon me kuulumme, vaikkei Paavo haluakkaan. Hän haluaa meistä takapajulan 1900 luvun alun mukaan. Valta poliitikoille, eikä nuorille.

Merja Heikka

Kansanedustaja Toivolan blogissa olikin ennakkosensuuri päällänsä. Kansanedustaja Toivola oli pöyristynyt Paavon sanomisista Vihreistä. Vihreät kun ovat luonnosta vieraantuneita, ja he tahtoisivat maaseudun ihmiset pois kotimökeistään kerrostalolähiöihin rautateiden varsille asustelemaan ja keittämään pontikkaa suruunsa ja koti-ikäväänsä. Pilveä eivät kumminkaan polttelisi. Mie tuon pontikan itte lisäsin tuohon. Ei Paavo niin sanonut.

Mie sitä vain, että soli oikein somasti sanottu "city-vihreistä".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset