Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Alexander Stubb on pahasti suomettunut

Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb on Ukrainan tilanteeseen vedoten peruuttanut Suomen ja Venäjän hallitustenvälisen talouskomission kokouksen. Hän perustelee päätöstään EU:n huippukokouksen linjauksella, että sellaiset asiat, jotka eivät liity suoranaisesti Ukrainan kriisiin, siirretään tuonnemmaksi.

Stubbin päätös on uskomaton. Suomen ulkopolitiikan korkein johto - tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Jyrki Katainen - on päättänyt olla noudattamatta EU:ssa tehtyä nimenomaista päätöstä, että korkean tason tapaamisista Venäjän kanssa pidättäydytään. Suomen politiikkana tulee muutoinkin olla, että emme anna Ukrainan kriisin vaikuttaa Suomen ja Venäjän kahdenvälisiin suhteisiin.

Ministeritasolla on toimittu toisin. Ennen Stubbin ratkaisua puolustusministeri Carl Haglund ja liikenneministeri Merja Kyllönen peruuttivat tapaamisensa oman kollegansa kanssa.

Talouskomissiossa käsitellään laajasti Suomen ja Venäjän välistä käytännön yhteistyötä. Mukana ovat elinkeinoelämän ja useiden ministeriöiden edustajat. On syytä pelätä, että kokouksen peruuttaminen heijastuu kielteisellä tavalla meille tärkeään yhteistyöhön.

Alexander Stubbin päätös on pahimman lajin suomettumista. Suomen tulee toimia itsenäisesti EU:n puitteissa ja suhteissaan Yhdysvaltoihin. Meidän ei tule seurata orjallisesti Venäjään kovimmin suhtautuvien maiden linjaa etenkään silloin, jos omat kansalliset etumme tästä kärsivät. Stubb meni nyt pidemmälle kuin yhdessä tehdyt päätökset olisivat edellyttäneet.

Toivottavasti Venäjällä ymmärretään, että kysymyksessä on yhden ministerin harkitsemattomuus, eikä Suomen yleinen linja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Antti Jokinen

Ei voi muuta kuin allekirjoittaa tohtori Väyrysen kirjoituksen.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Mielestäni Kataisen puheita voi perustellusti ymmärtää Väyrysestä poiketen toisinkin.

Katainenhan parisen viikkoa sitten julisti Saksassa Suomen uskollisuutta EU:n Venäjä-pakotteille : "Mutta jos pakotteisiin on mentävä, niin sitten menemme niihin askel askeleelta:" (esim. Der Tagesspiegel-lehden haastattelu). Eli Suomen omaa linjaa ei noudateta.

Heti perään tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolestaan ilmoitti kansainväliselle medialle Brysselissä, että Suomi päättää edelleenkin itsenäisesti suhteistaan Kremliin - kuten muuallekin. Eikä siinä taloussuhteita ole rajattu ulos.

Muhiiko tässä perustuslaillinen toimivalta-ongelma ? Eli niin sanotun kahden lautasen jatko.

Perustuslain 93 pykälän ensimmäisen momentin mukaan "Sodasta ja rauhasta presidentti päättää eduskunnan suostumuksella."

Toisen momentin mukaan valtioneuvosto vastaa EU:ssa tehtävien päätösten valmistelusta ja päättää niihin liittyvistä Suomen toimenpiteistä, jollei päätös vaadi eduskunnan hyväksymistä.

Kolmas momentti : "Ulkopoliittisesti merkittävien kannanottojen ilmoittamisesta muille valtioille ja kansainvälisille järjestöille vastaa ministeri, jonka toimialaan kansainväliset suhteet kuuluvat."

Eli voidaanko Suomi siis vetää EU:n kautta sodan osapuoleksi pääministerin ilmoituksella ? Sitähän Kataisen vakuutus merkitsisi kriisin kärjistyessä.

Vai päättääkö tasavallan presidentti Suomen osallisuudesta sotaan myös EU:n kautta, perutuslain 93 pykälän 1 momentin mukaisesti ?

Joka tapauksessa, kahdenlaista on ilmaa; pääministeri luovuttaa vallan muille, ja tasavallan presidentti säilyttää sen Suomella.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Tässä kyllä herää väkisinkin kysymys, onko uusi toimivallanjako selkeä ja tulisiko perustuslakia uudistaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ulkomaankauppaministeri ja Suomen kaikkein EU- ja NATO-myönteisin poliitikko Alexander Stubb taisi pilata epädiplomaattisella toiminnnallaan mahdollisuutensa päästä EU-komissaariksi. Mihin hän tuolla linjanvedolla oikein laskelmoikaan? Tuskin ainakaan ääniharavaksi.

PS. Vastuuttomana jättää Stubbkin vielä sekoomushallituksen yhdessä pääministeri Kataisen, kuntaministeri Virkkusen,liikenneministeri Kyllösen ja kulttuuri/urheiluministeri Arhinmäen kanssa. Kuin rotat uppoavan laivan.

Pitäisiköhön oikeuskanslerien ja eduskunnan oikeisasiamiesten tutkia heidän virkatointen laillisuutta ja virkavelvollisuuksiaan sekä niiden poliittista tarkoituksenmukaisuuttakin Suomen ylivelkannuttamisessa ja Suomen itsenäisyyden ja suvereniteetin vapaehtoisessa luovuttamisesa EU/EMU:lle?

Mielestäni näiden asioiden perusteellinen tutkiminen olisi paljon tähdellisempää kuin nippeliasiana esillä ollut Suvivirsi-jupakka.

Esille tulisivat mm. perustuslain pykälät 112,114,115 ja 116. Ylittikö hallitus ja sen ministerit virkavaltuutensa toimiessaan laskelmoidun tarkoituksenmukaisesti pikemminkin EU/EMU:n hyväksi kuin Suomen eduksi?

Suomen sisäpolitiikka jäi ulkopolitiikan jalkoihin ja rempalleen heidän piittaamattoman ylimielisessä ja vakaasti harkitussa ja tahallisessa poliittisessa EU-linjauksessaan ja EMU-toiminnassaan.

Jos ylimmät oikeusasteet ja viranomaiset uskaltavat puuttua tähän asiaan, he nostaisivat profiilian sille arvostustasolle, mitä niiden/heidän pitäisi ollakin riippumattomina ja puolueettomina oikeuseliminä ja lainvartijoina.

Taustapuheet Hyvistä-Veljistä ja korruptoituneesta ja politisoituneesta oikeusjärjestelmästä sekä kiitollisuuden veloista (= poliittisista virkanimityksistä) unohtuisivat. He olisivat kriteereiltäänkin sekä sopivia että päteviä ja lahjomattomia tehtävissään. Eli olisivat politiikan teon yläpuolella.

Kansalaisetkin kunnioittaisivat heidän suoraselkäistä ja eettisesti arvostettavaa toimintaansa. "Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei voi olla lakikaan"... Tai sen soveltamisen käytäntökään, hieman Olaus Petrin tuomarin ohjeita petraten.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuskin Stubb on päättänyt peruutuksesta yksin, taustalla on todennäköisesti Utva tai joku muu taho.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tilanne Euroopassa on kireä, Puolan ulkoministeri Sikorski pyysi eilen Natolta kahta prikaatia joukkoja maansa turvaksi. Yhtenäinen EU Ukrainan kysymyksessä on myös Suomen etu.

http://www.welt.de/politik/ausland/article12645538...

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Paavo on vanhana tehtaankadun juoksupoikana vähän jäävi kommentoimaan näitä venäjä-asioita... Voitaisiinko jo lopettaa näiden suomettuneiden vanhojen jäärien äänestäminen mihinkään tähdelliseen tehtävään.

Käyttäjän OlliSalmenranta kuva
Olli Salmenranta

Mitä jos Väyrynen keskittyisit yhteydenpitoon Oleg Gordijevskin kanssa tai uhkailisit uudelleen Jukka Tarkkaa oikeusjutulla totuuden paljastamisesta... Ja vasta sen jälkeen puhuisit suomettumisesta.

Martti Kauppila

Etteköhän te Väyrynen ole se kaikista läpisuomettunein. Olisiko aika jo siirtyä sivuun ja antaa nuorempien hgoitaa hommat. Heillä ei ole suomettumsien taakkaa kannettavanaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ukrainassa on meneillään venäläisten tuotteiden ostoboikotti. "Älä osta hyökkääjän tavaroita," lukee linkin kuvan julisteessa. Venäläiset tuotteet tunnistaa viivakoodista, jonka kaksi ensimmäistä numeroa ovat 46.

http://ru.tsn.ua/ukrayina/ukraincy-druzhno-boykoti...

Seppo Paasikallio

Väyrynen on oikeassa. Suomettuminen tarkoittaa alistumista ja jos ennen alistuttiin N-liitolle niin nyt alistutaan Obsmalle, joka vaatii, että koko Euroopan tulee olla yhtenäinen ja seurata hänen vaatimuksiaan.

Suomettuminen termi on saanut ihan uuden ulottuvuuden. Obama toivoo, että koko Eurooppa alistaisi yhdessä rintamassa Venäjän ja siten tukisi USAn hegemonian vahvistamista. Ja nyt Suomi haluaa korostaa USAn mahtiasemaa maailmassa.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Rohki hyä!, Rohki hyä!, Rohki hyä!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Voi hemmetti. Suomen hyvinvointia on tähän asti ja jossain määrin uhrattu eteläeurooppalaisten kansantalouksien pelastamiseksi. Se on kuitenkin ollut pientä verrattuna tähän Krimin vapautusrintaman sponsoroimiseen!

Vastakkainasettelua ollaan nopeasti kehittämässä pohjoiseen Eurooppaan, jossa on vuosikymmenien mittaan totuttu rauhanomaiseen stabiliteettiin. Suomalaiset on siis tällä kertaa sotkettu Mustanmeren ongelmiin.

Muistan liiankin hyvin, kun miinalaiva Pohjanmaa stubbilaisen politiikan ilmentymänä lähetettiin Intian Valtamerelle, ja Alexander itse totesi operaation maksavan kymmenisen miljoonaa.

Missä voi äänestää kansallisia etuja edistävän ulkopolitiikan puolesta? Olen kyllästynyt globalistiseen jokapaikan-sähläämiseen!

Käyttäjän JoukoKullervoHeikola kuva
Jouko Heikola

Venäjä ei ymmärrä Suomea eikä suomalaisten päättäjien EU:n ja löännen p...seen nuolemista. Tiedämme, että suomalaiset ovat "kuninkaankumartajakansaa", alamaisia, joilla ei ole koskaan ollut itsenäisyyttä, itsenaistä ajattelukykyä eikä Kekkosen jälkeen johtoa. Nyt, kun pikkupojat ja pikkutytöt, missit ja urhjeilijat harjoittelevat valtionhallintoa eduskunnassa ja ministereinä ilman valtiomies- tai naiskokemusta, on Suomen loppu lähempänä kuin uskommekaan.
Kuinka joku Stubb voi olla niin idiootti, että sooloilee ison karhun kanssa, jonka peukalaon alla kuitenkin olemme sekä energiapoliittisesti että kauppapoliittisesti?
Venäjä kiertää hanat kiinni ja kävelee ylitsemme, jos Stubbin tapaiset päätökset vielä yleistyvät tätä möhläystä enemmän. Suomi ei ole jenkkilä vaan vanha Neuvostoliiton alusmaa, nyt Venäjän varassa. Stubb ei sitä ole yymmärtänyt ei edes huomannut. Hän on liikaa kallellaan länteen. Sokea!

JJ Haveri

Asia, johon tietysti pitäisi kiinnittää suurempi huomio, on päättäjiemme kummallinen kaksoisrooli !!

Stubb on ilmottautunut eurovaaleihin ja sitä kautta tavoittelemaan johtavia komissaarin paikkoja.

Tekeekö hän siis ministerinä pyyteettömästi päätöksiä Suomen edun puolesta vai osoittamalla täydellistä solidaarisuutta EU: n suuntaan komissaariehdokkaana - niin - oman etunsa puolesta ??

Entäpä Katainen - hän lupasi ilmoittaa tulevaisuudestaan huhtikuussa - vielä ei ole päätöstä kuulunut. Mikä on siis hänen roolinsa ? Onko hän siis pyrkimässä komissaariksi ? Tekeekö hänkin päätöksiä sekä pääministerinä että komissaariehdokkaana ? Kenen etua hän ajaa ???

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Stubbin pitää erota, koska on syyllistynyt mm. ihmisten salakuljetukseen ja nyt vielä tälläinen suuren luokan virhearvio.

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen

Stubb on väärä henkilö mihinkään valtiolliseen virkaan koska ajaa kaikkea muuta kuin Suomen etua.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kataisesta puhumattakaan. Samaa ääribrysselöitynyttä jengiä.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Väärin toimittu, sanoisi Kekkonen. Suomi sattuu olemaan Venäjän naapuri. Naapurin kanssa on hyvä olla puheväleissä. Onhan se tuttua että nämä ruotsinkielisen sukunimen omaavat ovat pelkureita, eivät tosin ihan kaikki. Häglund puhuu kuin mies.
Voiha se toisaalta olla hyvä, ettei Haglund ja Stubb käy keskusteluja, pelkuruus aiheuttaa usein vääriä johtopäätöksiä vastapuolelle.

Käyttäjän JyrkiSaari kuva
Jyrki Saari

Asia juuri kuten Jouko Heikola edellä ilmaisi. Nulikat on jalat tukevasti metrin ilmassa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kokoomuksen EU/EMU-linja: Suomen asioissa pieni , mutta EU/EMU-asioissa Suuri ja Fantastinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset