Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Ukrainan kriisiin on löydettävä rauhanomainen ratkaisu

Suomen ulkopoliittiseen keskusteluun on kehittynyt outo poliittinen ilmapiiri. Se on oikeistolaisuudessaan ja Venäjä-vastaisuudessaan lähellä Yhdysvaltain oikeistossa ja Baltian maissa vallalla olevaa ajattelua.

Kirjoitin viime vuoden lopulla kaksi Ukrainaan liittyvää blogikirjoitusta.

Ensimmäisessä niistä pyrin käsittelemään tasapuolisesti Ukrainan kriisiin johtaneita tapahtumia. Kirjoitus oli vastaus julkisuudessa esitettyihin väitteisiin, että olisin pyrkinyt liehittelemään Venäjää. Blogissa totesin Venäjän rikkoneen kansainvälistä oikeutta sekä Krimin valtauksen yhteydessä että puuttumisessa Itä-Ukrainan tapahtumiin. Toisaalta toin esiin ne länsimaiden virheet, jotka ovat osaltaan vaikuttaneet kriisin puhkeamiseen.

Toisessa blogissani heitin keskusteluun ajatuksia siitä, mille pohjalle Ukrainan kriisin rauhanomainen ratkaiseminen voisi rakentua. Korostin kirjoittavani kansainvälisten suhteiden dosenttina, jolla on sekä vapaus että velvollisuus esittää myös ennakkoluulottomia ajatuksia.

Aluksi kirjoitukseeni puuttuivat julkisuudessa vain oikeistohenkiset aktivistit, jotka väittivät minun esittäneen, että länsimaiden tulisi hyväksyä Krimin liittäminen Venäjään. Tässäkin minun väitettiin olleen rähmällään Venäjän ja Vladimir Putinin suuntaan.

Tosiasiassa ehdotin kirjoituksessani, että Venäjä palauttaisi osittain Krimin itsenäisyyden ja hyväksyisi sille samankaltaiseen itsehallinnolliseen aseman, jollainen Puerto Ricolla on Yhdysvaltain yhteydessä. Tämä on vastoin Venäjän tiukkaa kantaa.

Kirjoituksessani ehdotin harkittavaksi kokonaisratkaisua Ukrainan kriisin. Uskon, että Venäjä voisi hyväksyä neuvotteluissa muutoksen Krimin asemaan, jos kokonaisuus olisi sen hyväksyttävissä.

Toivon, että Ukrainan kriisin ratkaisemisesta käytäisiin avointa keskustelua. Jos minun ehdottamani malli ei jollekulle käy, toivoisin tuotavan esiin parempia. Kriisiin on löydettävä rauhanomainen ratkaisu.

Paavo Väyrynen 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Jukka Laine

Suomessa ei nähtävästi saa esittää ulkopoliittisesta konsensuksesta poikkeavia näkemyksiä merkittävien politiikkojen toimesta. Toivottavasti Paavo saa vaaleissa veret seisauttavan äänimäärän.

On täysin selvää, että vaikka sitä ei saisi sanoa ääneen, niin Venäjä ei luovu Krimistä ja EU:n laajentumispolitiikka on ajautunut katastrofiin Ukrainassa ja Eurooppaan on syntynyt laajamittainen konflikti.

Ja EU on tunaroinut laajentumisneuvotteluissaan osin ylimielisyyttäään. Venäjää ei sovi väheksyä. Myös Kiinan ilmoitus taloustuesta Venäjälle tarvittaessa on vastoinkäyminen länsimaiden järjettömälle pakotepolitiikalle.

Talousvaikeuksissa oleva EU tarvitsee nyt uuden poliittisen johdon ja suunnan. Nykyinen politiikka on johtamassa koko uuteen kylmään sotaan ja jakolinjoihin Euroopassa. EU:sta piti tulla talouden suurmahti ja rauhaliike. Nyt siitä on tullut eristäytyvä riidankylväjä, joka pönkittää USAn tavoitteita maailmassa.

Jan Rossi

Jos Venäjä ei luovu Krimistä, se sitten pitää eristää. Venäläiset ymmärtävät vain ja ainoastaan kovuutta, heikkoutta he halveksivat.

Jukka Laine

Kiina on ilmoittanut auttavansa Venäjää tarvittaessa. Pitäisikö EU:n ja Yhdysvaltojen asettaa talouspakotteita myös kiinalaisille Jan Rossin mielestä?

Taitaa vuonna 2015 EU:lla olla enemmän ongelmia unionin kasassapitämisessä kuin laajentumisessa Krimille.

Jan Rossi Vastaus kommenttiin #14

Kiina ei tule koskaan auttamaan Venäjää, koska Kiina ei halua vahvaa Venäjää. Kiinan ja Venäjän suhteet ovat aina olleet vaikeat. Kiina haluaa imperiumuksi itse, miksi se Putinia haluaisi auttaa Venäjän saattamisessa suurvallaksi? Kiina ei tule Venäjää auttamaan poliittisesti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

"Kiina on ilmoittanut auttavansa Venäjää tarvittaessa."

Mikä käytännössä tarkoittanee mm. korvamerkittyä lainaa ellei Venäjä pysty toimittamaan Kiinan tarvitsemaa. Ja kiinalaisten hyväksymään hintaan.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Aivan toki rauhanomaista ratkaisua pitää etsiä ja painottaa, eikä melskata Natolla ja peloitella Suomen kansaa sodalla, niinkuin eräät tuntuvat tekevän päivästä toiseen. Hyvä Paavo!

Seppo Hildén

Pate, Pate, (huokaus), eikö Lapin mies näe Krimin sotilaallista haltuunottoa mitenkään ongelmallisena nyky-Euroopassa?

Pienenä vinkkinä ehdotuksesi aiheuttamasta poliittisesta itsemurhasta pitäisi olla jo se, että toimiasi tulee ensimmäisenä kannattamaan ja kehumaan Olginon maksutrolli.

Pate, eiköhän se sun poliittinen ura tainnu torpata tähän.

Jan Rossi

Onneksi Kimmo Tiilikainen riensi kertomaan, että kepu irtisanoutuu Väyrysen ajattelusta. Ei voida tehdä minkään valtakunnan ehdotuksia siitä, että Venäjällä olisi jokin oikeus hallinnoida Krimiä. Venäjä on valtausoperaatiolla vallannut Ukrainalle kuuluneen Krimi, joten ainoa johtopäätös on, että kansainvälinen yhteisö vaatii Venäjää vetäytymään miehittämästään Krimistä. Miten Paavo Väyrynen ei tätä käsitä?

Jukka Laine

Kenen poliittinen ura tyssäsi, kun ukrainalaiset eivät ottaneet EU:n assosiaatiosopimusta, vallankaappausta ja USA mielistä johtoa vastaan riemunkiljahduksin vaan ryhtyivät vastarintaan?

Tilanne on tietysti ongelmallinen kaikille osapuolille. Kuitenkin ratkaisu pitää löytyä vallitsevan tilanteen mukaisesti eli mikä on realismia. Tuskin tilanne raukeaa, jos Niinistö toistelee Suomen kantaa Putinille. Ne puhelut eivät kauaa kestä.

Miten EU ei voi jatkaa nykyistä talouslinjaa ja ulkopolitiikkaa ilman että huomioidaan ulkopuolinen maailma. Kauanko tälläinen unioni pysyy kasassa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Frankfurter Allgemeine tänään:

"Die Entwicklung in der Ukraine und das Gebaren Russlands werden die westliche Politik nach wie vor besonders fordern. Sie muss weiterhin von Entschlossenheit und Festigkeit gegenüber der russischen Aggression bestimmt sein, verbunden, so wie bisher, mit Angeboten zu Dialog und Zusammenarbeit."

Länneltä todellakin vaaditaan päättäväisyyttä ja lujuutta venäläisen aggression edessä, vaikka vuoropuhelulle ja yhteistyölle tuleekin jättää mahdollisuus. Se toivottavasti tarkoittaa, ettei Krimin kaappausta hyväksytä Väyrysen esittämällä tavalla. Jos Venäjä ei peräydy vaatimuksistaan Ukrainassa, on uusi sota todennäköinen.

http://www.faz.net/aktuell/politik/wie-wird-die-we...

Jan Rossi

Näin juuri, jos Putin näkee jossakin heikkoutta, sitä hän käyttää sumailematta hyväkseen. Juuri tälläiset väyrysten ymmärtämiset Krimin valtaukselle palvelee Venäjän etuja.

Jan Rossi

Paavo Väyrynen yrittää nyt silotella aiemmin kirjoittamaansa. Miksi Väyrynen ei ota kantaa Maidanin joukkomurhaan tai malesialaisen koneen alasampumiseen? Missä ovat vaatimukset Venäjän veätytymiseen Itä-Ukrainasta? Väyrynen väläytti ovea sille, että Venäjä saisi laillisesti oikeuden Krimiin. Tämä on se asenne, joka Väyrysellä on asiaan. Tälläinen asenne on kauhistuttava, koska välillisesti Väyrynen hyväksyy asellisen väliintulon asioiden ratkaisemisessa.

Jukka Laine

Jan Rossi voisi matkustaa Maidanille katsomaan miten Ukrainan nykyisiä vallanpitäjiä, EU:ta ja Yhdysvaltoja kilvan kehutaan. Suosittelen ottamaan turvamiehet mukaan.

Separatistit osasivat käyttää monimutkaista ohjusjärjestelmää, mutta heillä ei ollut älypuhelinta joilla varmistaa kohde? Lentoa MH17 ei ammuttu alas vahingossa. Vain muutamaa tuntia aiemmin EU päätti olla lisäämättä pakotteita Venäjälle omaan jalkaan ampumisena ja sitten siviilikone putoaa täynnä eurooppalaisia matkustajia.

http://www.flightradar24.com/

Jan Rossi

Tiedoksesi, että ukrainalaiset haluavat osaksi Eurooppaa, EU:ta ja Natoa. Ukraina janoaa päästä pois ikuisesti alistetusta asemastaan suhteessaan Venäjään. Nyt on se historiallinen hetki kun ukrainalaiset ovat ottaneet kohtalonsa omiin käsiinsä ja tekevät työtä unelmansa eteen. Väyrysenkin pitäisi olla tukemassa tätä ukrainalaisten työtä kuin antamassa ymmärrystä maan valtaukselle.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Näistä Laineen Jukan jutuista tulee mieleen isäni inttikertomukset 60-luvulta. Karjalan Prikaatissa oli nimittäin titareiden joukossa eräs pelokas nuorimies, jolle vanhemmat soitteli kasarmille hätäisiä puheluita koskien sitä, kuinka ryssä hyökkää ihan kohta, että laita poika valkoinen lippu täyspakkaukseen valmiiksi. Poika teki työtä käskettyä, ja kehotti muitakin toimimaan samoin.

Jukka Laine

Suomessa politiikkojen pitäisi ajaa Suomen etua. Se on täysin unohdettu, kun ylimieliset EU-johtajat ovat keskittyneet laajentumisprosesseihin.
Suomella ei ole mitään intressejä Ukrainassa. Venäjällä on sen sijaan isot intressit.

Ukrainalaiset itse kyllästyivät oranssiin vallankumoukseen, jossa maa pyrittiin eristämään Venäjästä ja venäläisyydestä. Vallankaappauksen jälkeen Ukraina on hajonnut eri osiin ja EU ja USA ovat olleet tukemassa hajoamisprosessia. Ihmiset mieluummin kuolevat eri alueilla, kuin alkavat Brysselin alaisuuteen. Se on jo kai tullut selväksi kaikille.

Jan Rossi

Mikä vallankaappaus? Ukrainassa tapahtui Maidanin kansannousu. Kuka kaappasi vallan? Putin itse käski Janukovistsia häipymään Kiovasta. Putin itse on tunnustanut järjestäneensä Janukovitsin paon, joten mikä vallankaappaus? Jonkunhan piti ottaa valta kun presidentti pakeni häntä koipien välissä Venäjälle.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ainakin iltasanomien lööpit on Rossilta nähtävästi tullut huolella luettua...

Valdemar Michaelson

Ihmeellisiä väiteitä Jan Rossilta. Kun aseistautunut joukko valloittaa Valtionneuvosto, parlamentti ja muita hallintorakennuksia, ampuu poliisia kohti ja heittää polttopulloja, laillisesta vallanvaihdosta ei voi puhua. Vai oliko Ukrainan perustuslaissa tällainen vaihtoehto? Internet on täynnä erilaisia videotodisteita vallankaappauksesta Kiovassa, kannattaa katsoa ja vihdoinkin ymmärtää mistä on kyse.
Janukovichin matkasta (eikä paosta) Kiovasta Harkovaan Alueiden puolueen kokoukseen ja sieltä Donetskin on myös riittävästi dokumentteja. Vasta Donetskista Janukovich joutui pakenemaan Krimille kun hänen autonsa kohti oli ammuttu. Vallankaappaajalle piti tappaa istuvan presidentin jotta uuden valinta olisi laillinen. Piti jopa Janukovichin lapsenlapsia pelastaa Oikean sektorin kynsistä. En itse ole Janukovichin kannattaja, mutta kun maassa kumotan lakeja kaikki romahtaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eihän siitä nyt mitään tule että joku yrittää katsoa Ukrainan tapausta myös Venäjän näkökulmasta. Täällä nämä realiteetit hukkuvat natovouhotukseen jolla ei kuirenkaan ole kansan enemmistön kannatusta ja sehän ottaa joitakin päähän.

Jan Rossi

Krimin ja Ukrainan tapauksessa Venäjän näkökanta on puhdas kosto. Ja kosto siitä, että Ukraina valitsee lännen, EU:n ja Naton, eikä Putinin Venäjän imperiumiin tähtäävää euraasian liittoa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Krimin ja Ukrainan tapauksessa Venäjän näkökanta on puhdas kosto."

En nyt tiedä oletko tosissasi, niin lapsellisia kirjoituksesi usein ovat.

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho Vastaus kommenttiin #22

No, tämä kyseinen Rossi suoltaa Iltapäivälehtien otsikot sellaisinaan kaikkialle. Käsittämätöntä vauhkoilua, ilman mitään perusteita. Mies, jolle riittää pelkät otsikot.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Maidanilla pidettiin neuvoa-antava kansanäänestys. Janukovich ymmärsi kunnioittaa lopputulosta.

Jostain syystä Krimillä tai Itä-Ukrainassa ei sellainen enää onnistunutkaan
vaan tarvittiin joko aktiivipalveluksessa olevia miehitysjoukkoja tai lomailevia venäläisiä varusmiehiä varmistamaan että kansa valitsee oikein.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kuka sinulle on tämän kertonut?

Ilta-Sanomien lööpitkö?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Uskon tässä asiassa putinin kriitikko nro. 1 eli hodorkovskia, joka kirjassaan totesi, että jos länsi antaa nyt periksi venäjän aggressiivisuus tulee jatkumaan. Kaikki muu on naivismia ja heikkoutta venäläisten mielestä.

Niin kauan kuin putin on vallassa en näe toivoa paremmasta. Sääli venäläisiä, heillä on ollut Aleksanteri II:n jälkeen vain toinen toistaan huonompia johtajia (surkeista surkeimpana stalin)

Suomen kuvalehdessä (1/2015) taloustieteen professori Dmitri Travin paljastaa kupletin juonen:

"Putinin hallinto ei pysty luomaan edellytyksiä talouskasvulle" joten rähinöimällä "länttä" vastaan on saavutettu asema, jolla pärjätään seuraavissa presidentinvaaleissa.

Travin pitää vallanhimoista putinia neuvostohenkisenä pysähtyneisyyden ja menneen ajan tuottena, jonka avulla venäjä ei tule nousemaan jaloilleen.

Lännen ei tule antaa yhtään periksi tässä asiassa. "Itsehallinto" olisi juuri tämmöinen periksiantaminen ja aggression palkitseminen. Näinkö vähän kv. sopimuksille annetaan arvoa. Krimi oli osa ukrainaa kv. sopimuksessa neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, tästä ei ole mitään epäselvyyttä.

Venäjän kassavarannot hupenevat uhkaavaa vauhtia ja ensi keväänä talouspakotteet alkavat toden teolla näkyä. Toivottavasti aggressiivisen putinin suosio sulaa talouskasvun mukana.

Kun varaosia ja koneita ei saa korvausinvestointeihin alkaa vähäinenkin tuotanto sakata. Itse luulen, että 5-8%:n bkt:n lasku on vielä optimistinen. Kuka tällä hetkellä haluaa investoida venäjälle?

USA sen sijaan porskuttaa +5%:n kasvussa ja tässä kelkassa lännen (ml. Suomen) kannattaa olla. Luojan kiitos presidentti Niinistö asemoi Suomen selkeäsanaisesti lännen vaikutuspiiriin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Lännen ei tule antaa yhtään periksi tässä asiassa."

Sota varmaan auttaisi tässä ongelmassa. Voidaanhan me myös kieltäytyä ostamasta öljyä ja maakaasua Venäjältä, siinä kyllä Neste Oil tekisi konkurssin, Suomen vienti tippuisi 20% ja Suomi maksaisi maltaita nesteytetystä maakaasusta kunhan terminaali saadaan valmiiksi.

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho

Linkitän tähän erään mielenkiintoisen jutun tuosta USAn kasvusta. Kasvuluku on saavutettu 2/3-osaltaan Obamacaren avulla. Se on vieläpä tehty tarkoitushakuisesti. USAn talous on faktisesti vaikeuksissa (niin kuin kaikkialla lännessä) ja erilainen luvuilla kikkailu on tärkeä osa vaikeuksien naamioinnissa. Meilläpäin (mm. Saksassa harrastetaan samaa) vähätellään työttömyyttä ja vähäosaisuutta ja kaunistellaan noita tilastoja mitä erilaisimmilla pienillä muotoseikoilla.

http://www.zerohedge.com/news/2014-12-23/here-reas...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Mediapeli jatkuu, tohtori Väyrynen. Teille on uusi viesti: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183550-s...

On myös esitetty sen Demilitarisoitu Korvatunturi Rauhantunturi -hanketta koskevan kysymyksen lisäksi uusi. Vihjaileeko tuo Puerto Rico -viittaus jotenkin siihen, että Alaska kuului Venäjälle samoihin aikoihin kuin Suomikin (eli Uno Cygnaeuskin asui kotimaassaan Venäjällä kansakouluamme kehitellessään Ameriikoissa)?

Bilateraalitalous on ruplanpuhkeamisista huolimatta vodkamammonaselkärankaisille niin tärkeä juttu että jopa jenkkien uudelta Putinin kanssarikollislistalta puuttuu keskeisen kolonialismidoktriinin aatteellisen neuvonantajagurun nimi, jonka pitäisi kiinnostaa Suomea ja muita Venäjän naapurimaita ja imperiumin 1700-luvulla jo ennen Krimiä miehittämiä maakuntia: itsenäisen Suomen alkuperäisellä alueella Karjalassa tiettävästi asusteleva Aleksandr Dugin. Putinin - Duginin adendasta ks. http://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Dugin

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Rauhanomainen ratkaisu on aina sotaa parempi ja siihen tulisi panostaa eikä mollata sellaista esittävää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset