Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Huonosti ei voi käydä

Tällä viikolla tulee kuluneeksi 38 vuotta siitä, kun Urho Kaleva Kekkonen nimitti minut ensimmäisen kerran ulkoasiainministerin virkaan. Tehtäviini kuuluivat myös kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppapolitiikka.

Sittemmin olen hoitanut ulkoministerin virkaa lähes 11 vuoden ajan. Viimeksi toimin tässä tehtävässä Esko Ahon johtamassa hallituksessa vuosina 1991-1993.

Viime helmikuuhun saakka olin Suomen pitkäaikaisin ulkoministeri, mutta silloin Erkki Tuomioja nousi ykköseksi. Ulkoministeriön johdossa olen kuitenkin toiminut paljon häntä kauemmin, sillä vuosina 2009-2011 hoidin Vanhasen toisessa hallituksessa ulkomaankauppa- ja kehitysministerin tehtävää.  

Työstäni ulkoministeriön johdossa olen saanut ilahduttavan paljon tunnustusta ja kiitosta.

Viime vaalikauden olin vuorotteluvapaalla eduskunta- ja hallitustyöstä. Tänä aikana kävin neljät menestykselliset vaalit. Kolmessa vaalikampanjassa keskityin ulko-, turvallisuus- ja Eurooppa-politiikkaan.

Tasavallan presidentin vaaleissa palautin luottamusta Keskustaan, jonka kannatus oli painunut vuoden 2011 eduskuntavaalitappion jälkeen jopa 12 prosentin tasolle. Näissä vaaleissa palasimme suurten puolueiden joukkoon.

EU-vaaleissa esillä olivat tietysti ensi sijassa Eurooppa-politiikan kysymykset, mutta ilmoitin jo tuolloin, että olen ehdokkaana myös eduskuntavaaleissa ja että tavoittelen ulkoministerin tehtävää seuraavassa hallituksessa.

Eduskuntavaaleissa pääpaino oli sisäpolitiikassa ja ennen muuta talous- ja aluepolitiikassa. Ykköstavoitteeni oli kuitenkin sen turvaaminen, että Suomi jatkaa turvallisuuspolitiikassaan Paasikiven linjalla ja toteuttaa rauhanpolitiikkaa.

Juha Sipilä on hoitanut hallitusneuvotteluja taitavasti. Insinöörin täsmällisyydellä hän on rakentanut aikataulun, prosessikaavion, jossa ensin luodaan luottamusta, sitten sovitaan ohjelmasta ja vasta viimeiseksi päätetään salkkujaosta ja valitaan ministerit.

Omalta osaltani en ole pyrkinyt keskustelemaan Sipilän kanssa ministerivalinnoista, päinvastoin. Juha on puolestaan todennut, että puolueessa on ainakin 15 ministerinpaikkaa tavoittelevaa. Kaikkia meitä hän pitää loppuun saakka jännityksessä. Näin on oikein.

Minun kauttani jännittämään joutuvat myös muutamat muut.

Mikko Kärnä, varamieheni eduskunnassa, joutuisi tässä vaiheessa luopumaan eduskuntatyöstä, jos palaisin kotimaan politiikkaan. Hän on ottanut tämän mahdollisuuden huomioon. 

Elsi Kataiselle avautuisi paikka Euroopan parlamentissa. Tämä pitää jännityksessä myös Itä-Suomen järjestöväkeä ja ääänestäjiä, jotka tekivät kovasti työtä saadakseen sinne oman edustajansa.

Jos Elsi ottaisi vastaan paikkansa Euroopan parlamentissa, Eero Reijonen nousisi eduskuntaan, ja Pohjois-Karjala saisi kolmannen keskustalaisen kansanedustajan.

Ministerivalinnoissa ei saa kuitenkaan olla kysymys Väyrysen eikä kenenkään muunkaan henkilökohtaisista pyrkimyksistä eikä eduista. Ratkaisut on tehtävä maan ja puolueen etua ajatellen.

Minullehan ei missään tapauksessa käy huonosti. Jos panostani ei tarvita valtioneuvoston työssä, jatkan toimintaani Euroopan parlamentissa.

Paavo Väyrynen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuka kissan hännän nostaisi, jos ei kissa itse?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Ulkoministeriksi ei voida valita Paavon kaltaista ihmistä, joka on tunnustanut toimineensa yhteistyössä vieraan valtion tiedustelupalvelun edustajan kanssa. Ei varsinkaan kun saman tiedustelupalvelun edustaja istuu Kremlin valtiaana ja valtailee alueita naapurimaistaan.

Ulkoministeriksi tarvitaan sellainen poliitikko, joka ei ole ollut aktiivipolitiikassa ennen vuotta 1991, kaikki Neukkulan aikaiset poliitikot ovat riskitekijöitä Venäjän suhteen.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

"Ulkoministeriksi tarvitaan sellainen poliitikko, joka ei ole ollut aktiivipolitiikassa ennen vuotta 1991, kaikki Neukkulan aikaiset poliitikot ovat riskitekijöitä Venäjän suhteen."
Ettei asia vain olisi päinvastoin :)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Entäpä jos Paavo Väyrynen palaisi kotimaan politiikkaan ministeriksi, mutta ei eduskuntaan. Silloin sekä Mikko Kärnä että Elsi Katainen skenaario toteutuisivat.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eikö tuo olisi tuplapetos äänestäjiä kohtaan?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Väyrysen äänestäjät voisivat iloitakin, kun saisivat rivikansanedustajan/MEPin sijaan ministerin :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Silloin hänen tulisi erota valituksi tulleena kansanedustajan tehtävästä, mikä saattaa olla ongelmallista. Brysselissä ollessa edustus tuuraajan kautta on standardijärjestely.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Paavolle ja erityisesti muille:

erään sanonnan lainaus "On aivan turha niin vähäpätöisin asein, kuin järjen avulla taistella päähänpinttymien suurta joukkoa vastaan" sopii tähänkin, kuin nyrkki silmään.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

"Viime vaalikauden olin vuorotteluvapaalla eduskunta- ja hallitustyöstä."
--------------------------------------------------------------------------

Ette tullut valituksi eduskuntaan vuoden 2011 vaaleissa. Se vuorotteluvapaasta.
http://tulospalvelu.vaalit.fi/E2011/s/valitut/uusi...

Oikeaa tietoa vuorotteluvapaasta.

Laki vuorotteluvapaasta
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021305

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#11/S-JP: "..vuorotteluvapaalla.."

Joku sivistynyt voisi muotoilla asian jotenkin niin, että hieno valheen myrkky tunkee läpi hänen olemuksestaan ja kirjoituksistaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kyllä minä pitäisin juuri tuota kohtaa tekstissä itseironiana, mikä on ihan myönteistä Paavoa. Mutta muutoin olen samaa mieltä. Paavo voi ihan hyvin pysyä bryssänä, Mikko Kärnä on turhan hyvä tyyppi heti palautettavaksi takaisin Lappiin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ei ihme, että Suomi on yhä menneisyytensä vanki ja pysähtyneisyyden ajan kaikuja voi yhä kuulla, jos kaksi pitkäaikaisinta ulkoministeriämme ovat nuo blogissa manitut henkilöt, joilla on ollut tuo posti hallussaan jo yli 22 vuotta.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Millainen Suomi olisi jos se ei olisi "menneisyyden vanki" ?

Reino Jalas

Uutta ulkoministerin salkkua ovat kärkkymässä vanhoihin meriitteihinsä vedoten niin Soini, Stubb kuin nyt myös Väyrynenkin. Tuo UM-vakanssi saadaan siis varmuudella, ja helpohkosti täytettyä.

Kuuma kysymys sen sijaan on että kenestä tehdään tai kuka alkaa uudeksi valtiovarainminsteriksi.

Soinilla on ensimmäisenä salkun valitsijana VM-asiassa minimaalisesti, mutta kuitenkin jonkin verran tarvittaessa selittely- ja pelivaraa. Vaaleissa Kokoomus sai kuitenkin hiukan enemmän ääniä. Että siksi se olisi ikäänkuin hiukan etuoikeutetumpi valtiovarainministeripuolueeksi.
Silloin Soini nappaisi itselleen paljon vähemmän haukkumisia ja myös vastuuta sisältävän ulkoministerin lentolaukun.

---
Nyt pitäisi VM-hommaan olla joku nuuka, periaatteessa oikein saita penninvenyttäjä. Hommansa kunnialla läpi vieneistä, hyvistä kepulaisista valtiovarainminstereistä tulee mieleen Ahti Pekkala, ja kokoomuslaisista Iiro Viinanen.

Huikentelevasta ja huoletonta visakortin vinguttaja Stubbia siihen hommaan on vaikeata ajatella. Kuin myös Euroopan löysiä miljardirahoja ympäriinsä viskellyttä Olli Rehniäkin. Joten olisiko PK-yrittäjänä toimineesta Väyrysestä tarvittaessa pekkala-tyyliseksi valtiovarainministeriksi? Tällekin on omat jalasmökkejä tuntevat epäilijänsä olemassa.

Vielä ehtii taustalla kannuja valaa. Mahdollinen salkkujakojen hahmottelu ei ole ihan vielä käsillä. Se alkanee vasta joskus ensi viikon loppupuolella.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

"Minullehan ei missään tapauksessa käy huonosti. Jos panostani ei tarvita valtioneuvoston työssä, jatkan toimintaani Euroopan parlamentissa."

Minä kun luulin, että tämä kuvio oli jo käyty läpi vaihtoehtona ja että asia olisi selvä.

Ei näköjään ollutkaan....Väyrynen kirjoittaa blogin alussa kuin CV:tä, sitten on muita pohdiskeluja ja lopuksi iskee marttyyrifiilis, joka käy aika selväksi tuosta alun lainauksestakin.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Tämä kirjoitushan kertoo vain siitä,että ex-ministeriä ketuttaa,kuin pientä oravaa..vuorotteluvapaalla..just äänestämättä jättäneiden järjestämä vuorotteluvapaa..pysy Paavo vaan siellä Brysselissä edelleenkin EU:ta vastustamassa..hyvä palkka ja kulukorvaukset sieltäkin lähtee.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Puliveivaustahan tuo Väyrysen toiminta on. Sipilän yrittäessä pestä "kepu petää aina" tahraa puoluestaan, niin silloin ilmestyy Värynen kuin tyhjästä osoittamaan tuon hokeman paikkansapitävyyttä. Erikoinen mies on puolueensa kunniapuheenjohtaja.

Käyttäjän PetteriTerho kuva
Petteri Terho

oksettavan ällöttävä kirjoitus. paavo väyrysen parasta ennen päivä on mennyt umpeen ajat sitten jos sellaista ikinä edes on ollutkaan

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Paavo Väyrynen on paras porvarivaihtoehto seuraavaksi Suomen ulkoministeriksi.

Tosin Suomen ja Venäjän aikaisempien rauhanomaisten ja ystävällisten naapurisuhteiden palauttaminen saattaisi olla liian iso urakka Väyrysellekin.

Porvarinulikat ja julkkisrouvat, erityisesti median sivuilla, kun ovat tyrineet niin pahasti Venäjä-suhteemme, että niiden normalisoiminen vie enemmän aikaa kuin neljä vuotta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset