Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Onneksi olkoon Anneli!

Anneli Jäätteenmäki valittiin keskiviikkona Euroopan parlamentin varapuhemieheksi.

Kun Olli Rehn oli ilmoittanut luopuvansa jäsenyydestään Euroopan parlamentissa, Keskustan valtuuskunta järjestäytyi uudelleen. Sovimme, että esitämme Anneli Jäätteenmäkeä parlamentin varapuhemieheksi. Minut valittiin valtuuskunnan puheenjohtajaksi ja myös sen edustajaksi puoluehallituksessa ja puoluehallituksen työvaliokunnassa.

ALDE -ryhmä hyväksyi yksimielisesti ehdotuksemme Annelin valitsemiseksi varapuhemiehen tehtävään. Täysistunnon äänestys oli tiukka. Edes kaikki suomalaiset jäsenet eivät Annelin valintaa tukeneet.

Olen Annelin puolesta hyvin iloinen senkin vuoksi, että mielessäni ovat hänen taannoiset vastoinkäymisensä.

Anneli Jäätteenmäen johdolla Keskusta sai vuoden 2003 eduskuntavaaleissa komean voiton, ja sosialidemokraattien ylivalta saatiin murretuksi.

Tulos oli selvästi parempi kuin tänä keväänä. Saimme silloin 55 kansanedustajaa. Helsingistä saimme kaksi paikkaa ja Uudeltamaalta viisi. Vieläkään ei ole saatu täyttä selvyyttä siihen, kuinka Anneli menetti paikkansa pääministerinä ja puolueen puheenjohtajana. Omia arvailujani olen esittänyt Suomen linja -kirjassani.

Vuonna 2004 Anneli nousi äänikuningattareksi Euroopan parlamentin vaaleissa. Keskustan valtuuskunnan puheenjohtajana sain neuvotelluksi hyvät asemat kaikille jäsenillemme. Annelin saimme ryhmän ehdokkaaksi arvostettuun kvestorin tehtävään. Äänestyksessä kuitenkin suuret ryhmät hajosivat, ja hän hävisi mukaan tulleelle "villille" ehdokkaalle.

Varapuhemiehen paikka on korkein tehtävä mihin suomalainen europarlamentaarikko voi käytännössä nousta. Toiseksi korkein on kvestorin paikka, jota tavoittelimme Annelille vuonna 2004. Pertti Paasio toimi kvestorina omalla parlamenttikaudellaan.

Valiokuntapaikoistaan Anneli säilyttää suurimman osan.

Hannu Takkula on ottanut paikkansa Keskustan valtuuskunnassa. Hän sai Olli Rehnin valiokunta- ja valtuuskuntapaikat.

Jos minun työni Euroopan parlamentissa päättyy ensi viikolla, kuten toivon, tilalleni astuu Elsi Katainen. Silloin Keskustan europarlamentaarikot voivat halutessaan vaihtaa valiokuntapaikkoja keskenään.

Keskustan edustajilla on hyvät asemat Euroopan parlamentin työssä. On tärkeää, että valtuuskunta toimii joukkueena, joka seuraa kaikkien valiokuntien työtä ja vaikuttaa tehokkaasti kaikkiin Suomen kannalta tärkeisiin asioihin. Kysymys ei ole vain edunvalvonnasta, vaan myös siitä, että vaikutamme parlamentin kautta Euroopan ja koko ihmiskunnan tulevaisuuteen.

Paavo Väyrynen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Joko ministerin postisi on sitten niin varma, että uskallat sen jo kuuluttaa ?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

”Olen Annelin puolesta hyvin iloinen senkin vuoksi, että mielessäni ovat hänen taannoiset vastoinkäymisensä.”

Varmaan plogisti ei viittaa siihen tapaukseen, kun Jäätteenmäki oli ministeri Kuuskoski-Vikatmaan avustajana ja EKV:ltä vedettiin matto jalkojen alta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Hienoa, että saadaan varapuhemies, joka yrittää puhua niin totta kuin osaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset