Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Komissio on harhateillä

Eilisessä Financial Times -lehdessä kerrottiin, että Libyassa tuhannet Eurooppaan pyrkineet elävät kurjissa oloissa maan 22 pidätyskeskuksessa. Ne ovat itse asiassa vankiloita niille, jotka odottavat maasta poistamista.

Viime viikolla samassa lehdessä kerrottiin, että libyalaiset rajavartijat yrittävät Italian pyynnöstä ja painostuksesta estää salakuljetusveneitä lähtemässä yli Välimeren. He valittivat, että heillä on käytössään vain kumiveneitä, kun Nato tuhosi pommituksillaan heidän laivansa.

Komissio hakee ratkaisua pakkokiintiöimällä Eurooppaan jo päässeet jäsenmaiden kesken. Toisaalta YK:n turvallisuusneuvostolta haetaan valtuutusta salakuljetukseen käytettävien veneiden tuhoamiseksi lähtöalueella. Molemmat keinot ovat huonosti harkittuja.

Voimassa olevien EU:n sääntöjen mukaan Eurooppaan tulleiden turvapaikkahakemukset tulee käsitellä sinä maassa, johon he ovat ensiksi saapuneet. Tätä järjestelmää ei ole syytä muuttaa. Kysymyksessä ei ole sellainen hätätila, jonka perusteella pakkokiintiöt voitaisiin määrätä.

Veneiden tuhoaminen on arveluttava hanke. Valtuutuksen saaminen on lisäksi hyvin epävarmaa.

Ratkaisua on etsittävä yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa. Eurooppaan pyrkivät tulee sijoittaa pakolaisleireille. Niille tulisi aluksi siirtää Libyan pidätyskeskuksissa olevat.

Leireillä UNHCR:n asiantuntijat arvioisivat kunkin oikeuden turvapaikkaan. YK:n jäsenmaat ottaisivat leireiltä vastaan pakolaisia oman kansallisen kiintiönsä puitteissa. Noin puolella EU-maista on oma kiintiönsä. Suomen kiintiö on 750. Syyrian sodan vuoksi sitä on tilapäisesti korotettu 300:lla. Suhteellisesti laskien Suomen kiintiö on yksi suurimmista.

Sen sijaan että komissio pyrkii pakkokiintiöimään Eurooppaan tulleita, sen pitäisi vaatia kaikkia jäsenmaita avaamaan YK-järjestelmän mukainen kiintiö.

Ajatuksesta veneiden tuhoamiseksi tulee luopua. Sen sijaan tulee pyrkiä saamaan aikaan pakolaisleirejä, joille Eurooppaan pyrkivät voidaan turvallisesti sijoittaa. Kun niitä on tarjolla, EU ja Välimeren eteläiset rannikkovaltiot voivat luoda tiiviin merivalvonnan, jolla Eurooppaan laittomasti pyrkivät voidaan ottaa kiinni ja siirtää leireille.

Edellä kuvattu järjestelmä tyrehdyttäisi vaaralliset meren ylitykset ja hillitsisi muuttovirtoja. Salakuljetus loppuisi, kun sen avulla Eurooppaan ei voisi enää päästä. UNHCR:llä on kokemusta pakolaisleirien nopeasta perustamisesta.

EU:n ja Yhdysvaltain pitäisi varautua yhdessä huolehtimaan pakolaisleirien kustannuksista ja pakolaisten vastaanottamisesta. Niiden tulisi myös yhdessä päättäväisesti puuttua niihin syihin, jotka tätä pakolaisuutta ovat synnyttäneet. Nämä olisivat erinomaisia kohteita sille tiivistetylle transatlanttiselle kehityspoliittiselle yhteistyölle, jonka käynnistämisestä Suomen aloitteesta vuonna 2009 sovittiin.

Paavo Väyrynen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Ilkka Huotari

Parlamentin pitäisi erottaa komissio, jos se on kykenemätön ratkaisemaan ongelman, kuten näyttäisi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Tämä ei ole minun EU:ni", voisi kukahtaa Punavuoren kuplassa asuva kulttuuriväki... :D

Jos kaikilla EU-mailla olisi väkilukuun nähden saman suuruinen pakolaiskiintiö kuin 5,4 miljoonan asukkaan Suomella (1050 h.), niin 500 miljoonaa eurooppalaista imaisisi ilman pakkokeinoja n. 100.000 pakolaista per vuosi.

Mutta koska ongelman ja sen seurannaisvaikutusten suuruus on ymmärretty, Junckerin johtamalle komissiolle ei haluta antaa saneluvaltaa asiaan, joka sille ei kuulu.

EU-komission euroideologien track-record on kaiken kaikkiaan niin huono, että koko EU siitä kärsii. Siltä puuttuu uskottavuus, osaaminen ja eurooppalaisten kansojen luottamus ja kunnioitus.

Tilanne on Erkki Toivasen v. 2007 mainitsema "Kansalaiset vastaan euroideologit".
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4178...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset