Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Avoin kirje Timo Soinille

Julkisuuteen saatetun EU-ministerivaliokunnan vaikeaselkoisen tiedotteen mukaan Suomi on taipumassa hyväksymään komission ehdottaman turvapaikanhakijoiden pakkokiintiöinnin. Välimeren alueen maahanmuutto-ongelmaa näyttää käsitellyn vain sisäasiainministeriön esittelystä ja vain pakkokiintiöinnin osalta.

Sinun kieltäsi käyttäen voisi sanoa, että homma on menossa ”perse edellä puuhun”.

Jos lehdistössä esitetyt tiedot pitävät paikkansa, ajatuksena on sisällyttää EU-kiintiön puitteissa Suomeen tuleville myönnettävät turvapaikat meidän pakolaiskiintiöömme. Tämä ei ole mahdollista.

Pakkokiintiöinti ei ratkaisisi maahanmuutto-ongelmaa, vaan saattaisi sitä jopa pahentaa. Kun paine eteläisiin jäsenmaihin helpottaisi, niiden rajavalvonta herpaantuisi ja muidenkin EU-maiden ponnistelut Välimeren kriisin helpottamiseksi menisivät hukkaan.

Muuttopaine vain kasvaisi, kun Eurooppaan pyrkivien keskuuteen leviäisi tieto, että täällä olot ovat kohentumassa. Ihmiskauppiaiden ja salakuljettajien markkinat jatkaisivat kukoistustaan.

Eurooppaan pyrkivät ovat pääosin muita kuin turvapaikkaan oikeutettuja pakolaisia. Heidän palauttamisensa käy entistä vaikeammaksi, jos siirto tulomaista muihin jäsenmaihin toteutetaan.

Komission ehdotus pakkokiintiöinnistä tulee hylätä. Edes Kreikassa ja Italiassa ei ole sellaista hätätilaa, joka tekisi kiintiöinnin perustelluksi. Näiden maiden taakkaa tulee keventää taloudellisella tuella ja lähettämällä niihin muista jäsenmaista turvapaikkahakemusten käsittelijöitä. Vastustus jäsenmaissa on sitä paitsi siinä määrin laajaa, ettei tarvittavaa määräenemmistöä ehkä synny – etenkään, jos Suomikin sitä selkeästi vastustaa.

Sinulla on ulko- ja Eurooppa-ministerinä velvollisuus ja laaja valtakirja hoitaa Välimeren alueen maahanmuutto-ongelmaa kokonaisvaltaisesti. Tartu asiaan!

Pohjois-Afrikkaan – lähinnä Libyaan ja Tunisiaan – tulee perustaa YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ylläpitämiä vastaanottokeskuksia ja pakolaisleirejä, joille Eurooppaan pyrkivät ohjataan. Nämä maat ottavat jo nyt kiinni alueellensa tulleita ja Eurooppaan pyrkiviä. Heidät sijoitetaan kurjiin pidätyskeskuksiin ja vankiloihin odottamaan palauttamista kotimaahansa. Yhteistyössä Pohjois-Afrikan maiden kanssa niihin tulee perustaa pakolaisleirejä joille jo kiinniotetut ja muutkin Eurooppaan pyrkivät voidaan sijoittaa.

UNHCR vastaisi leireistä ja valikoisi turvapaikkaan oikeutetut. EU maksaisi pääosan leirien kustannuksista. Jäsenmaat ottaisivat niiltä vastaan turvapaikan saaneita pakolaisia UNHCR:n kiintiöjärjestelmän puitteissa. Kustannuksia jakamaan ja pakolaisia vastaanottamaan pitäisi saada myös muita YK:n jäsenmaita – ennen muuta Yhdysvallat, jonka sotilaallinen voimankäyttö on kärjistänyt ongelmia Lähi-idässä ja Afrikassa.

Kaikkien EU-maiden pitäisi tulla mukaan UNHCR:n kiintiöjärjestelmään. Tämä on kaikille parempi vaihtoehto kuin nyt esitetty turvapaikanhakijoiden pakkokiintiöinti.

Suomen kiintiö 750 on suhteellisesti yksi suurimmista Euroopassa ja koko maailmassa. Olemme korottaneet tilapäisesti kiintiötä tilapäisesti 300:lla nimenomaan Syyrian kriisin vuoksi, joka on keskeinen syy Välimeren alueen maahanmuutto-ongelmaan. Olisi kohtuutonta, jos Suomi joutuisi lisäksi ottamaan vastaan pakkokiintiöityjä turvapaikanhakijoita muista EU-maista.

Kun Eurooppaan pyrkivien sijoittamiseksi olisi olemassa inhimillinen vaihtoehto, rajavalvontaa voitaisiin voimakkaasti tehostaa. Salakuljetusveneet voitaisiin pysäyttää jo lähtömaiden aluevesillä tai niiden välittömässä läheisyydessä. Laittomasti Eurooppaan pyrkineet sijoitettaisiin pakolaisleireille. Tämä pysäyttäisi salakuljetuksen. Matkasta ei kannattaisi maksaa, jos se tyssäisi alkuunsa. Myös maarajojen valvontaa tulee vastaavasti tehostaa.

Kun Eurooppaan pääsisivät vain turvapaikkaan oikeutetut pakolaiset, muille tänne pyrkiville voitaisiin myöntää jäsenmaiden harkinnan mukaan ”vihreitä kortteja”, työntekoon oikeuttavia viisumeja.

Välimeren maahanmuutto-ongelmaan on tartuttava nopeasti, tehokkaasti ja kokonaisvaltaisesti. Jos ja kun toimeen tartutaan, pakolaisleirit voidaan saada perustetuiksi muutamassa viikossa.

Liitän oheen kaksi Välimeren alueen humanitaarisesta kriisistä kirjoittamaani blogia:

Välimeren pakolaisongelmaan on saatava kestävä ratkaisu

Komissio on harhateillä

Parhain terveisin

Paavo Väyrynen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Atte Korhovuo

Korjatkaa jos olen väärässä, mutta summalla, jonka ihmissalakuljettajat vaativat, eläisi missä tahansa Afrikan maassa lopun ikäänsä.
Olkoonkin, että summan on kerännyt perheenyhdistämistoiveinen suku.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Perheiden yhdistämisiä tulee kaiken kantokyvyn ylittävä määrä alle 50 vuodessa!

Tässä vähän numeroita, joita Euroopan kukkahattutätiarmeija ei halua "mainostaa":

"Väestöräjähdys uhkaa Afrikkaa. Maanosassa asui vuonna 1950 noin 228 miljoonaa ihmistä, nyt hieman yli miljardi. Vuosisadan loppuun mennessä Afrikassa on YK:n ennusteen mukaan useita maita, joissa väkiluku on yli 200 miljoonaa. Koko mantereen väkiluvun povataan nousevan lähes 4,2 miljardiin." (Pekka Mykkänen HS)

"Vielä vuonna 1950 koko Afrikan väkiluku oli noin 260 miljoonaa eli vain kolmannes Euroopan silloisesta väestöstä. Nyt Afrikassa on kuitenkin jo 800 miljoonaa ihmistä, eli väkiluku on saavuttanut ja ohittanut Euroopan noin 740 miljoonaan jääneen nykytason. Nykyisellä kasvuvauhdilla Afrikan väkiluku kaksinkertaistuu 25 vuodessa, ja ennusteen mukaan se on vuonna 2050 kolme kertaa Euroopan väkimäärää suurempi." (Arvi Hurskainen Tiede-lehti)

Afroeuroopalainen Eurooppa...ou f..ck

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pakolaisleirien perustaminen kriisialueiden "läheisyyteen" on ollut UNCHR:n kantava ratkaisu pakolaisten sijoittamiseksi turvallisiin oloihin jo vuosikymmeniä - leirien ongelmina vain ovat resurssien vähäisyyden vuoksi niiden puutteellinen turvallisuus ja hygienia sekä olematon tulevaisuususkoa ylläpitävä arkitoiminnallisuus.

Sellaisten leirien perustaminen ja ylläpitäminen sadoille tuhansille henkilöille, joissa mahdollistuu lasten opetus, nuorten ja aikuisempien kouluttautuminen ja työskentely ilman ulkopuolisten (sotivien osapuolten) luomaa turvallisuusuhkaa, kustantaa melko lailla ruokahuollon, muun toimeentulon edellytysten ja vartioinnin osalta ...

Atte Korhovuo

Oliko Juholla ehdotuksia, kalifaatti poislukien.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

YK ja UNCHR tarvitsevat enemmän resursseja, joilla nuo leirit voidaan ylläpitää ...

(resurssi = rahaa)

Atte Korhovuo Vastaus kommenttiin #10

Näinpä !
Ihmiset pitää ruokkia ja lääkitä.

Lauri Wirén Vastaus kommenttiin #10

Tottakai. Siitähän se on aina kyse.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Juho, jos Neuvostoliitto olisi vielä pystyssä, niin siellä onnistuisi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Sinulla on ulko- ja Eurooppa-ministerinä velvollisuus ja laaja valtakirja hoitaa Välimeren alueen maahanmuutto-ongelmaa kokonaisvaltaisesti."
---
Eiköhän suomalaisen ministerin - salkusta riippumatta - keskeisin velvollisuus ole hoitaa oman maansa asioita maan edun mukaisesti, vaikka se näkyy yhä useammin unohtuvan tiukassa tuoksinassa?

"Välimeren alueen maahanmuutto-ongelman" hoitaminen on suuruusluokaltaan YK:n heiniä. Siksi sillä on olemassa YK:n pakolaisapujärjestelmä, UNCHR. Suomihan on korostanut YK:n tärkeyttä kv. toimijana.
http://www.unhcr.org/cgi-bin/texis/vtx/home

Suomi voisi keskittyä rajojensa yli hiippaaviin marjastajiin sekä huume- ja taidekuriireihin, ja vapaehtoisesti muotoilemansa pakolaiskiintiön (750-1050) hoitamiseen kunnolla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Että ihan 400 vuodessa. Ja asiasta vielä keskustellaankin.

Vielä viime kuussa monet blogistit, muun muassa lausuntoautomaatit Reijo Tossavainen ja Pauli Vahtera, valehtelivat varmana tietona tällaista:

"EU:n määrittelemä Suomen osuus on 3,37 %... On jokseenkin yksinkertainen laskutoimitus laskea Suomen osuus henkilöinä. Se on... 20.000 - 30.000."

Olimme kuulemma kiikissä, kun osuus oli määritelty ja päätökset tehty. Jotkut meistä yrittivät kainosti muistuttaa tosiasioista.

Taitaisi olla parasta, että Soini olisi ihan hiljaa ja esittäisi yksityisiä kiitosrukouksia siitä, että puoluetovereille sattui 50–100 -kertainen virhe.

Ilkka Huotari

Onneksi asiasta keskustellaan.

On erittäin merkittävä päätös, jos pakolaispolitiikka annetaan EU:n päätettäväksi. Se on suora vallansiirto EU:lle.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Myöhäistä. Suomi on jo myyty.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #28

Mikä sinällään on positiivista. Suomi saatiin rähmälleen ihan omin voimin. Vallan siirtäminen omien käsien ulottumattomiin, taitavampien käsiin, taitaa olla Suomelle siunaukseksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Voi vain aavistaa, miten mielellään Paavo Väyrynen olisi lähettänyt tämän Suomen hallituksen ulkoministerille osoittamansa kirjeen itselleen.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Lisäys kirjoitukseen: lähtömaita tulee patistella hoitamaan kuntoon asiat, jotka saavat lähtemään. Iso osa tulijoista katoaisi melko pienin vaivoin: rajat kiinni ja ihmisoikeudet kuntoon (edes köyhyys ei aina ole ongelma). Kriisiapu on annettava oikeille hädänalaisille.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Millainen on oikea hädänalainen? Liperiläinen mummo? Ylivelkaantunut yrittäjä? Miljoonatuloja nauttiva osakkeenomistaja? Afrikkalainen työtön? Kunnanjohtaja?

Kaikille näille tarvitaan(?) tai ainakin vaaditaan lisää rahaa. Tuntuu vaan siltä, ettei jaettavaa riitä kaikille eikä velaksi kannataisi näillekään hädänalaisille jakaa...

Åke Tyvi

On edesvastuutonta ja arveluttavaa kasvattaa turvapaikanhakijoiden pakkokiintiötä ennen kuin maan sisäiset, omaan väestön osaan kohdistuvat, ongelmat on selvitetty. Sisäisiä ongelmia ei ratkaista ulkomaista tuodulla ja täällä verorahoilla koulutetulla työvoimalla samalla kun maan pysyviä asukkaita kohdellaan tarkoituksellisesti kaltoin, epäoikeudenmukaisesti ja heiltä evätään sama etenemismahdollisuus ja kansalaisoikeudet kuin maahan otetulla pakolaisella on (ks. Facebook -sivulta asiaa koskeva artikkeli). Kyseessä ei ole yksittäistapaukset vaan laista piittaamattomien virkamiesketjujen lain ohitse tapahtuva sopiminen rikastumisen toivossa tai ainakin sen estämisen toivossa.
Paras ratkaisu ihmiselle on aina paikallinen tuki, koulutus ja perusedellytysten tarjoaminen, mikä kasvattaa paikallista vaurautta, synnyttää uutta työtä ja edistää rauhanomaista rinnakkaiseloa. Poikkeuksiakin löytyy, mistä hyvä esimerkki Vietnamista vallankumousta pakoon lähtenyt yrittäjäperheeseen kuulunut kurssikaverini, joten harkinnanvaraisuus ja suvaitsevaisuus ovat kuitenkin hyveitä huomioiden ettemme koko maailmaa pysty pelastamaan.
Toivottavasti olen tätä lausuessani riittävästi toipunut USA:n matkan lasershow:sta ja univajeesta (wikipedia speel deprivation).

Ilkka Huotari

Paavo on täysin oikeassa, että tuo EU-komission ehdotus ei ratkaisisi mitään. Tilanne vain luultavasti pahenisi.

Taas nähtiin, että EU ei kykene ratkaisemaan ongelmia.

Suomen ei pitäisi tuota hyväksyä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos unohdettaisiin hetkeksi maailmankuva, joka perustuu Euroopan vastustamiseen ja mietittäisiin, miten ihmisten hätää hoidetaan.

Norjassa, jota siis ei missään mielessä johdeta Brysselistä, on ollut jo jonkin aikaa samantyyppinen oikeistohallitus kuin Suomessa. Mukana on persujakin oikeistolaisempi ja jatkuvaa yli 20 prosentin kannatusta nauttiva Edistyspuolue, jonka koko olemassaolo perustuu maahanmuuton ja kaikkien mahdollisten verojen vastustamiseen.

Varmaan kuitenkin osaatte itsekin etsiä netistä, mitä päätöksiä Norjan hallitus on viime aikoina pakolaisasioissa tehnyt.

Ilkka Huotari

Niin, mitä se 8000 sitten ratkaisee? Ei se ratkaise mitään, eikä auta kokonaiskuvassa juuri mitään.

Parempi ratkaisu on se, että pakolaisleireille tehdään paremmat olot.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #26

Pakolaisleireille paremmat olot??!! Herraparatkoon!

Pakolaisleirit ovat tätä nykyä koti miljoonille ihmisille. Pakolaisleirit ovat myös turvattomia, toivottomia loukkoja. Ihmisiä säilötään, kunnes maailmasta tulee parempi paikka.
Millä tavalla näille paikoille saadaan paremmat olot?
Pakolaisleireillä ruokaa saa haettua, myös valmiiksi tehtynä. Koulut on auki lapsille. Puhdasta vettä on tarjolla. Vaatteita saa ilmaiseksi ja lisää saa pientä korvausta vastaan. Rahaakin annetaan, joissain paikoin enemmän kuin pakolaisleirillä voi käyttää.

Pakolaisleireille säilötyt turhautuvat, syntyvyys karkaa käsistä, väkivalta rehottaa. Säilötyt passivoituvat.

Pakolaisleireihin ei kannata rahojaan sijoittaa. Rahat kannattaisi sijoittaa sinne, millä estetään ihmisten ajautuminen leireille. Sinnehän sinun mielestäsi ei kannata sijoittaa: kehitysavusta tinkiminen lienee johdonmukainen tapa auttaa näitä ihmisiä.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys Vastaus kommenttiin #33

Herra paratkoon, tosiaan.

"Pakolaisleireille paremmat olot" on kuultu myös esim. Oxfordin yliopiston professorin Paul Collierin suusta, joka on maailman johtavia kehitysmaapolitiikan asiantuntijoita hesarin mukaan.

Hesarin haastattelussa hän oli juuri palannut Jordaniasta pakolaisleiriltä, joten varmaan tietää mistä puhuu. Hän pitää EU:n nykyistä turvapaikanhakusysteemiä hulluimpana mahdollisena tapana auttaa hädänalaisia.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1433480590053

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #33

"Pakolaisleirit ovat myös turvattomia, toivottomia loukkoja."

Tämä pitää korjata.

"Ihmisiä säilötään"

Ei pidäkään säilöä, vaan taata normaalit elinolot: koulutus, työnteko jne.

"Pakolaisleireihin ei kannata rahojaan sijoittaa."

Mielestäni kannattaa. Esim. tässä on yksi pakolaisleiri, mihin on sijoitettu rahoja, ja se näyttääkin nyt ihan normaalilta kaupungilta: http://www.dezeen.com/2013/05/02/reconstruction-of...

"Rahat kannattaisi sijoittaa sinne, millä estetään ihmisten ajautuminen leireille."

Tämä tuntuu epätoimivalta ratkaisulta, se voi johtaa riippuuvuuteen tuesta, ja passivoida näitä yhteiskuntia, estää omaehtoisen kehittymisen.

Kun nyt ihmisiä joka tapauksessa joutuu pakolaisleireille, niiden olot voisi tehdä inhimillisiksi.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #33

Yhden pakolaisleirin oloista:

"Lapset syövät lunta nälkäänsä" – Yle Uutiset Bekaan laaksossa syyrialaispakolaisten leirillä
http://yle.fi/uutiset/lapset_syovat_lunta_nalkaans...

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #33

Säilömisestä puheen ollen, en oikein näe lähiöihin säilömistäkään hyvänä ideana.

Veikko Nironen

Ei eurooppaan pitäis päästää enää lisää laittomia tulijoita...Afrikkaan vaan lisää leirejä ja mieluummin huoltaa tulijat sinne...

Kunnes pystyvät palaamaan lähtömaihinsa rakentamaan omia maitaan...

Jos eurooppa rupeaa jakamaan näitä tulijoita eri maihinsa, niin se vaan kasvattaa tulijoiden määriä niinkuin mm Paavo väyrynen ja moni muukin on todennut...

Reino Jalas

Välimeren ylitse on tullut jo 100.000 “siirtolaista” 5 kk aikana . Kuluvan vuoden aikana 200.000 tulijan raja rikkoutunee. Ensi vuonna saattaa olla jo 300.000 tulijaa, kun salakuljettajat saavat koneistonsa kuntoon.

Nyt komissio tarjoaa pakkokiintiöiden kautta eri maille 40.000 pakolaisia vastaanotettavaksi.

Italiasta tarjotaan sijoitettavaksi 16.000 pakolaista ja Kreikasta 24.000 pakolaista. Yhteensä siis 40.000 pakolaista, joista Suomen osuus olisi 475+317=792.

Mutta missä ne loput 160.000 Välimeren pakolaista tältä vuodelta ovat? Millaista ratkaisua heidän osaltaan on EU:ssa suunniteltu?

Tuo nyt tarjottu 40.000 pakolaisen määrä on ihmeellisen, suorastaan epäilyttävän pieni. Se vaikuttaa olevan eräänlainen Komission koepallo. Pieni Ice breaker alkajaisi8ksi. Pienemmän ensimmäisen tuloerän määrä koetetaan saada eri maissa hyväksytyksi ja ajetuksi läpi.

Kun linja on avattu, määriä voi “EU-hätätilamenettelyllä” helpolla nostaa. Jatkossa tulijoita on nykyvauhdilla 200.000/v ja 5 vuoden kuluttua 500.000/v. Tuosta määrästä Suomen 1,98% osuus tekee jo 3.960 - 9.900 uutta Afrikan lukutaidotonta pakolaista joka vuosi.

---
EU:ssa on jo vuonna 2010 tehty suunnitelmia joka on edelleen EU-saitilla olemassa. Suunnitelma miten 241.725 maahanmuuttajan vuosittainen kuorma jaettaisiin. Tuossa suunnitelmassa. Siinä Suomelle on tarjolla 20.054 pakolaista vuosittain.

Miten ihmeessä?? Edes omillekaan kouluttamattomillemme ei ole enää simppeleitä tehdastyön työpaikkoja. Automaatio ja Aasia vei ne. Mistä sitten tuollaisille määrille kieltä ja kulttuuria osaamattomillekin töitä?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Laskelma ei ole suunnitelma. Äärimmäinen vaihtoehto ei ole todennäköinen pelkkänä laskelmanakaan. Blogistanissa on tossavaisten seassa lukutaitoisiakin.

Rauno Härkönen

Empä olisi uskonut että olen joskus PV:n kanssa samaa mieltä?
Nyt se ihme on koittanut...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Onneksi ei vielä Suomea mainittu, ei tarvetta kokoontua torilla.

http://www.liveleak.com/view?i=cd8_1434222821

Toisaalta tietoa erilaisista lähteistä avartaisi omaa käsitystämme ympäröivästä (epä)todellisuudesta.

http://www.news.com.au/entertainment/tv/muslim-tel...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Pääsyy koko Välimeren "pakolaisongelmaan" on, että pakolaisten massamuutto laittomiksi siirtolaisiksi, puoliorjiksi, on keskeistä Italian, Espanjan, Portugalin ja mm. Kreikan maatalousviennille.

Siinä ei "täivaltio Suomen" kitinät paljoa paina.

Jokainen suomalainen, joka ostaa "halpoja" espanjassa tuotettuja vihanneksia, tukee suoraan maahanmuuttoa Afrikasta.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Ei nämä ihmiset ole jäämässä Italiaan tomaatteja poimimaan. Italia on kauttakulkumaa pohjoiseen Eurooppaan. Turvapaikkaa pitäisi hakea ensimmäisestä EU-maasta johon rantautuu esimerkiksi Italiasta. Hakijat kieltäytyvät antamasta viranomaisille sormenjälkiään ja jatkavat matkaansa mielummin Ruotsiin ja Saksaan.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1434247315437#kommentit

http://www.reuters.com/article/2015/06/10/us-europ...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset