Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Vastaus Timo Soinille

Timo hyvä,

Ethän Sinä vastannut lainkaan kirjeeni tärkeimpään viestiin.

On hyvä, että ilmoitat olevasi kanssani samaa mieltä siitä, että komission esitys turvapaikanhakijoiden pakkokiintiöinnistä tulee hylätä. Jotta se voitaisiin torjua, sille tulee kuitenkin olla parempi vaihtoehto.

Kirjeessäni esitän vaihtoehdon, joka on kaikin puolin kestävä. Perehdy siihen ja ryhdy sitä ajamaan. Ulko- ja Eurooppa-ministerinä olet tässä suhteessa avainasemassa.

Ole varuillasi. Komissiolla näyttää taas olevan ketunhäntä kainalossa. Se pyrkii laajentamaan unionin toimivaltaa ja vahvistamaan omaa asemaansa. Komissio on tehnyt kaksi ehdotusta. Se on esittänyt turvapaikanhakijoiden pakkokiintiöintiä ja sotilasoperaatiota salakuljetukseen käytettävien veneiden hävittämiseksi. Kumpikaan ei auttaisi maahanmuutto-ongelman ratkaisemisessa.

Lue uudelleen kirjeeni ja tartu toimeen!

Paavo Väyrynen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

On varjohallituksia ja on varjobudjetteja. Ja nyt Suomella tuntuu olevan myös varjoulkoministeri, joka teettää mielensä mukaisia hommia sillä oikealla ministerillä - ohjeistaen tätä US Puheenvuoron kautta. Kyllä kansalaisen kelpaa, kun politiikka on näin läpinäkyvää!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Onhan meillä ulko- ja eurooppaministeri joka ulkoistaa Euroopan pakolaisasiat maamme sisäministerille. Puhtaasti ulkopolitiikkaa koskevat asiat tulevat ilmeisesti ulkoistetuksi peruspalveluministerille. Soinin puheet siitä että ulkoministerinä voi paremmin lisätä Perussuomalaisten kannatusta alkavat saada sisältöä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ulkoministeriksi halunneella ja päässeellä näyttää olevan sitten samanlaiset tavat olla vastaamatta kysymksiin.

Ethän sinäkään ole vastannut kysymykseeni, kun kysyin vieläkö pidät yhtettäsi
yllä ystävääsi Janajeviin ?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Eikö Timo Soinilla ole puhelinnumeroa, jonka Paavo tietäisi? Tai menisi tapaamaan miestä. Kai sen jostain vielä tavoittaa Väyrysen taidoilla. Pitää tässä muka miesten "keskustella" vielä blogien välityksellä :D

Hassuksi on mennyt tämä poliitikkojen suosion kalastelu kansalaisilta, kun näennäisiä keskusteluita harrastetaan eri areenoilla. Komedianahan tämä kyllä menee. Pitänee seurata seuraava näytöskin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Eihän tämän pitänyt olla chattailukanava? Jos annetaan vastaus Timo Soinille, blogistin tulee liittää Soinin kirjoittama viesti Paavolle tänne näkyviin ja vasta sen jälkeen Paavon vastaus.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Tämä ei olekhaan mikhän valhmiiksi pureskeltu eikä toimittajien pillaama juttu, tämä on suoraa toimintaa jess, mie tykkään tämmösestä.

Anne Lindell

Tsiisus! Jos Paavo haluat kirjeenvaihtoon Timon kanssa, niin tämä on kyllä ihan väärä foorumi sellaiseen. Laita vaikka kirjeenvaihtoilmoitus johonkin lehteen, niin kyllä se siitä. ... Taitaa sulla olla tylsää siellä Rysselisä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Aijjaijko mie tykkäänkö isokenkäset ihan suohraan itte keskusttellee toistensa kans julkisesti. Ilman jankuttavia toimittajia!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ne oikeat isokenkäset tekevätkin niin, mutta perskärpäset surisevatkin täällä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tohtori Väyrynen, onko puheyhteys keskustalaiseen pääministeri Sipilään katkennut? Tämä tulee ensimmäisenä mieleeni kun luen Teidän kirjoituksianne ulkoasianministeri Timo Soinille.

Kerrotte kirjoituksessanne Soinin vastanneen omassa blogissaan Teille avoimeen kirjeeseenne. Näyttää siltä että ette ole tyytyväinen ministeri Soini antamaan vastaukseen.

Mikäli yhtään ymmärrän enää kirjoitettua finlexissä olevaa tekstiä, niin Soini on ihan oikeassa sanoessaan että toimivalta kuuluu sisäministeri Orpolle.

Tässäpä vielä tuota finlexissä olevaa Valtioneuvoston ohjesäännöstä luettavaksenne.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030262 Pykälässä 15 on määritelty sisäministeriön toimialaan kuuluvat tehtävät. Asetus, joka astunut voimaan 1 päivänä tammikuuta 2015, sen kohdassa 2 on kirjattuna ministeriön toimialaan kuuluvaksi mm. maahanmuutto, kansainvälinen suojelu,ja paluumuutto.

Lisäksi on finlexissä Laki valtioneuvostosta ja siinä pykälissä 8 ja 9 lähemmin on määrätty. Tässä perusperiaatteet; 8§; "Valtiosopimuksen ja muun kansainvälisen velvoitteen käsittelee se ministeriö, jonka toimialaan sopimus tai velvoite sisällöltään kuuluu." 9§; "Euroopan unionissa päätettävät asiat käsittelee se ministeriö, jonka toimialaan asia sisällöltään kuuluu.

Ehkä kannattaa myös huomioida Valtioneuvoston uusi päätösten tekojärjestelmä, sillä yksi ministeri ei voi nähdäkseni sooloilla omaan lukuunsa.

Edit; Ulkoasiainministeriön toimialaan ei lain 12 §:n mukaan kuulu maahanmuuttoasiat. Lisäksi on lain 10 §:ssä määritelty toimivaltainen ministeriö.

Ilkka Huotari

Maahanmuutto kuuluu sisäministerille, mutta nythän on kysymys EU-politiikasta, miksi sekin kuuluu sisäministerille?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kuuluu se kun Timo Soini ja Perussuomalaiset niin sanovat. Eipä tainnut Petteri Orpokaan ministeriksi tullessaan tietää että joutuu vastaamaan koko EU:n pakolaisten jakamisesta. Siis jos Soinia uskoo. Koko Euroopan sisäministeri, hm.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuure, älä viitsi,etteikö Orpo muka tiennyt ministeriksi tullessaan vastuualuettaan. Stubbin tai ehkä jo Kataisen hallituksen esityksestä hyväksyttiin eduskunnassa ministeriöiden toimialueet. Orpohan oli Stubbin hallituksen ministeri ja lakia hyväksyttäessä (astui voimaan 1.1.2015) myös kansanedustaja.

Ilkka Huotari

Tosin Suomi ei ole ainoa:
"Sisäministerit keskustelevat Välimeren turvapaikanhakijoiden sisäisista siirroista ja terrorismin torjunnasta"
http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish...

Tämä kuitenkin toteutuessaan merkitsee vallansiirtoa EU:lle, joten luulisi, että Timo Soiniakin kiinnostaisi. Ja pääministeriä. Sekä hallitusta. Ja hallitusohjelmankin voisi pitää mielessä.

Elijas Bijur Vastaus kommenttiin #13

Juuri kuten sanot, luulisi kiinnostavan, vaan ei kiinoista! Ainoa mikä kiinnostaa, on persujen kannatus, totesi Soini ihan itse.

Nyt Paavo puhuu enemmän kuin asiaa, ja hänellä on noin muutaman kymmenen kertaa parempi ja suurempi kokemus ulkopolitiikasta, eikä hän ehkä ajattele oman puolueensa kannatusta!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #14

Muistaakseni Paavo oli ulkoministerinä Janajevin vallankaappauksen aikanakin, ainakin televisiossa illalla näytettiin koko hallitus ja Paavo oli hymyssäsuin. löytyisköhän elävästä arkistosta, epäilen tosin tuhoutuneen jostakin tuntemattomasta syystä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #13

Ilkka, epäiletkö ettei kiinosta? Tottakai kiinnostaa ja varmasti enemmän kuin ehkä keskustaa ja kokoomusta. On kuitenkin niin ettei Soini voi yksin ministerinä lähteä sooloilemaan ilman että Sipilä ja Stubb ainakin ovat samaa mieltä ja päätöksen takana. Nythän Suuri valiokunta jo käsitteli tuota taakanjakokysymystä ja sai mielestäni selvät sävelet toteutettavaksi EU:ssa Orpon viemämä neuvottelijana. Huomio myös että pääministeri Sipilä edustaa Suomea neuvostossa jossa tämäkin asia vielä käsitellään.

Miten niin vallansiirtoa jos Suomi ei hyväksy komission tällaisia ehdotuksia vastaisuudessa vaan vaatii edelleen perussopimuksen noudattamista ilman hätätilan soveltamista ja vieläpä löysin perustein. Hallitusohjelman mukaan Suomi pitäytyy kansallisvaltiona omassa päätösvallassaan tässäkin asiassa.

Mm. Ranska kieltäytyy päästämästä maahan Italiasta tulevia 'venemaahanmuuttajia'.

http://www.euronews.com/2015/06/14/migrants-refuse...

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #15

Sirpa,

Itse asiassa se Suuren valiokunnan lausunto oli epäselvää aidan päällä tasapainoilemista - siinä ei yksiselitteisesti poissuljettu sitä, että Suomi äänestäisi Komission ehdotusta vastaan - eli pidettiin nähtävästi vaihtoehdot auki joka suuntaan.

Siksi minulla ei ole vielä yhtään luottamusta siihen, mitä tulee tapahtumaan. Sen näkee ilmeisesti vasta sitten kun varsinainen ehdotus ja äänestys tulee tapahtumaan (jos äänestykseen asti mennään).

Siksi onkin hyvä puhua asiasta vielä nyt, kun siitä voidaan. Luulisin, että tietoa on, mutta sitä ei ole annettu julkisuuteen. Miksi hallitus/Orpo alkoi venkoilla asiassa?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #16

Ilkka, lue kommenttini 18. Päätös tuosta taakanjaosta tehdään määräenemmistöpäätöksenä. Tiedät selittämättä mitä tuo tarkoittaa.

"Miten päätöksenteko tapahtuu?

Eurooppa-neuvoston päätökset tehdään yleensä konsensusperiaatetta noudattaen, ellei EU:n perussopimuksissa toisin määrätä. Joissakin tapauksissa päätökset tehdään yksimielisesti tai määräenemmistöllä riippuen siitä, mitä perussopimuksessa määrätään.

Eurooppa-neuvoston ja komission puheenjohtajat ja ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja eivät voi äänestää."

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #19

"tehdään määräenemmistöpäätöksenä"

Kyllä. Mutta miten Suomi äänestää? Siitähän ei ole vielä varmuutta. Sitä ei ole sanottu suoraan kai missään.

Ja olisi parempi ettei tällaiseen äänestykseen edes mentäisi, vaan sovittaisiin jostain paremmasta ratkaisusta. Sitä kai näissä bloggauksissakin on yritetty tuoda esiin?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Alkaa vaikuttaa siltä, että tämä kirjeenvaihto korvaa sen kuuluisan pitkän tikun.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Näyttäisi joidenkin kommenttien mukaan olevan vieläkin epäselvää minkä ministeriön toimialaan laittomien maahanmuuttajien saapuminen EU:n alueelle kuuluu. Kuten jo edellä olen kommentissani tuonut esille niin Suomessa asiaa käsittelee Sisäministeriö. Sisäministeriön sivulla olevassa dokumentissa kirjoitetaan mm.;

"Komission ehdotus pitää vielä sisällään useita avoimia kohtia, joihin tulevissa neuvotteluissa halutaan saada vastauksia. Jotta komission esitys turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista voi toteutua, jäsenmaiden tulee päättää siitä määräenemmistöllä. Asiaa käsitellään oikeus- ja sisäasioiden ministerineuvostossa 15.-16.6. sekä Eurooppa-neuvostossa 25.-26.6."

Kyseiseen dokumenttiin liittyy Eurooppatiedotuksen tiedote, jossa todetaan lopussa näin; "Komission esityksistä keskustellaan oikeus- ja sisäasioiden neuvostossa 16. kesäkuuta. Muuttoliike on myös Eurooppa-neuvoston asialistalla 25.–26. kesäkuuta."

Eurooppa-neuvoston kokouksiin osallistuu kaikkien EU-maiden valtion- tai hallitusten päämiehet. Näin ollen Suomesta mukana on pääministeri Sipilä tai hänen estyneenä ollessa ulkoministeri Soini.

Jari Leino

Monet näyttävät pitävän jotenkin epäsuotavana sitä, että varjoulkoministeri Väyrynen keskustelee ulkoministeri Soinin kanssa julkisesti. Minun mielestäni se on hieno asia, jota mieluusti näkisin useamminkin suomalaisessa poliittisessa järjestelmässä, jossa maahanmuuttoon liittyvistä asioista useimmiten vaietaan tai ne sovitaan suljettujen ovien takana isojen poikien kabineteissa.

Propsit myös ulkoministeri Soinille siitä, että uskalsi ainakin kerran vastata.

Nyt on kerrankin asiallista maahanmuuttokeskustelua. Tätä lisää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset