Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

EU:lle oma armeija?

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esitti virkakautensa alussa, että unionille pitäisi saada oma armeija. Ajatukseen yhtyivät monet suomalaisetkin. Myötäsukaisen lausunnon antoi myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka on itsekin ajanut EU:n puolustusyhteistyön tiivistämistä.

Äskettäin Euroopan parlamentin ALDE-ryhmä hyväksyi turvallisuuspoliittisen ohjelman, tiekartan kohti EU:n yhteisiä sotajoukkoja (EU integrated military forces). Tavoitteena on muodostaa vuoteen 2025 mennessä Euroopan puolustusunioni (European Defence Union), joka muodostaisi Naton eurooppalaisen pilarin.

Kun asiakirjaa käsiteltiin, paikalla oli vain kourallinen ryhmän jäseniä. Oman valtuuskuntani puolesta ilmoitin, että emme sitä hyväksy. Myös Ruotsin Keskustapuolueen edustaja Fredrick Federley ilmoitti vastustavansa ohjelmaa. Poissa olleista jotkut olisivat saattaneet asettua samalle kannalle.

ALDE-ryhmässä hyväksytty ohjelma osoittaa, että Junckerin taannoinen kannanotto on syytä ottaa vakavasti. Asiakirjassa vedotaan Eurooppa-neuvoston puolalaiseen puheenjohtajaan Donald Tuskiin, jotta hän valmistelisi asiaa kesäkuun Eurooppa-neuvoston kokoukselle. En olisi yllättynyt, jos hän toimisi tämän mukaisesti.

Kun talouden puolella tökkii, saatetaan yhdentymistä pyrkiä viemään eteenpäin turvallisuus- ja puolustuspolitiikan alalla. Kiristynyt kansainvälinen tilanne luo monien mielestä tälle hyvät edellytykset.

Suomen hallituksen tulee olla valppaana. Yhteistä armeijaa ajavat omista syistään kovimmat federalistit ja toisaalta jotkut "uuden Euroopan" maat, ennen muuta Baltian maat ja Puola. Vastahakoisia ovat monet Nato-maat, jotka eivät halua kaksinkertaista järjestelmää aluepuolustuksen järjestämiseksi.

Sotilaallista yhteistyötä voidaan Lissabonin sopimuksen pohjalta käytännönläheisesti kehittää, mutta tavoitetta unionin muuttamiseksi sotilasliitoksi ja sotilaalliseksi suurvallaksi ei pidä hyväksyä.

Euroopan unionia tulee kehittää taloudellisena ja siviilivoimana. Sitä ei pidä militarisoida.

Paavo Väyrynen  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

No mikä ettei! Ranskan Muukalaislegioona voisi toimia hyvänä mallina EU-armeijalle.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Tämä tarkoittaisi sitä, että omat kansalliset armeijat ajettaisiin alas ja suomalaisiakin joutuisi sotimaan EU:n sotia jossain Afrikassa. Ei kiitos tällaiselle. Jotain yhteispuolustusta voisi harkita, mutta ei yhteisarmeijaa. Tämä yhteisarmeija on federalistien juoni, jolla pyritään lakkauttamaan jäsenmaiden itsenäisyyden viimeisetkit rippeet kysymättä asiaa kansalta.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Kansallinen suveneriteetti ja identiteetti halutaan poistaa. Mitkä tahot näitä asioita ajaa, sitä voi vain arvailla. Se on nähty moneen kertaan miten homma toimii; ensin "ehdotus" (lue tavoite), sitten kun on nimet paperissa niin homma laajenee kuin syöpäkasvain kun aletaan luetella mitä kaikkea "viattomaan" lähtöasetelmaan täytyy vielä sisällyttää (veronmaksajat maksavat), sitten luodaan poliittista ja taloudellista epävakautta "ison rahan ehdoilla".

Liittovaltiota ajetaan ja takana on maailman rikkain prosentti (1%) joka omistaa 2016 yli puolet maailman kokonaisvarallisuudesta!

Uskooko joku oikeasti vielä vallitsevaan näennäisdemokratiaan?

Lana Kortie

EU-armeija kuulostaa hyvin vaaralliselta.

SUOMEN KANSALLA EI OLE PÄÄTÄNTÄVALTA EU:SSA.
EU:n aikana on ollut liikaa valheita ja hyväksikäyttöä.

MIHIN LAPSIEMME SEURAAVAKSI LÄHETETÄÄN KUOLEMAAN?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset