Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Eihän tässä näin pitänyt käydä

Osallistun tänään ETYK:in 40-vuotisjuhlakokoukseen. Ulkoministeri Timo Soinin Finlandia-talolla isännöimän tilaisuuden puhujina ovat ETY-järjestön puheenjohtajatroikan Serbian, Saksan ja Sveitsin ulkoministerit. Jäsenmaat osallistuvat varaministeritasolla.

Tämän päivän tilaisuutta edelsi ETY-järjestön parlamentaarisen yleiskokouksen istunto. Siitä piti tulla merkittävä poliittinen tapahtuma. Erityisesti toivottiin, että kokous voisi edesauttaa Ukrainan kriisin rauhanomaista ratkaisua. Tämä mahdollisuus menetettiin, kun Venäjän valtuuskunta ei siihen osallistunut.

Hallituksen päätös estää duuman puhemiehen Sergei Naryshkinin ja muiden EU:n pakotelistalla olevien parlamentaarikkojen maahanpääsy on synnyttänyt pahan särön Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin.

Hallituksen päätöstä on perusteltu sillä, että Suomella ei ollut muuta mahdollisuutta. Toisinkin olisi kuitenkin voitu toimia.

Päätöstä ei olisi tullut alistaa muodolliseen EU:n sisäiseen hyväksymismenettelyyn, notifikaatioon. Jo ennakkoon oli nähtävissä, että ainakin Baltian maat ja Puola käyttäisivät veto-oikeuttaan.

EU:n pakotepäätöksessä on ilmiselvä virhe. Pakotelistalla olevat olisivat voineet osallistua kokoukseen, jos se olisi järjestetty ETY-järjestön päämajakaupungissa Wienissä. Poikkeuksen olisi tietysti tullut koskea myös muualla pidettäviä kansainvälisten järjestöjen virallisia kokouksia.

Tällä perusteella Suomi olisi voinut sallia maahanpääsyn ja esittää, että pakotepäätöksessä oleva virhe olisi korjattu myöhemmin kaikkien vastaavien kokousten osalta. Tämähän sanottiin vasta sen jälkeen kuin maahanpääsy oli evätty ja vahinko jo tapahtunut.

Muutamat jäsenmaat olisivat tätä menettelyä arvostelleet, useimmat eivät. Nyt tapahtui tuplavahinko. Venäläiset suuttuivat, ja EU-maidenkin parlamentaarikot arvostelivat Suomen menettelyä.

Viime vuosina Suomen ja Venäjän välisiä suhteita on rasittanut ennen muuta Alexander Stubbin toiminta sekä ulkoministerinä, ulkomaankauppa- ja Eurooppa-ministerinä että pääministerinä.

Kun Juha Sipilän johtama hallitus muodostettiin, näytti siltä, että ulko-, turvallisuus- ja Eurooppa-politiikassa saataisiin aikaan suunnanmuutos. Näytti siltä, että ulkosuhteiden osalta hallituksen rungon muodostaisivat Keskusta ja Perussuomalaiset.

Hallituksen alkutaival näyttää kuitenkin osoittavan, että valtioneuvostossa Suomen ulko-, turvallisuus- ja Eurooppa-politiikkaa johtavat Stubb ja muut kokoomusministerit.

Eihän tässä näin pitänyt käydä. Mitä olisi tehtävä?

Juha Sipilän ja Timo Soinin on löydettävä uudelleen se yksituumaisuus, jolla hallitusohjelman ulko-, turvallisuus- ja Eurooppa-politiikkaa koskevat osiot kirjoitettiin.

Eurooppa-politiikkaa johtaa yksiselitteisesti pääministeri. Näissä asioissa hänen tärkein yhteistyökumppaninsa on Eurooppa-ministeri.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Valtioneuvoston puolella avainasemassa ovat pää- ja ulkoministeri.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Viisausopin lajit on:

Kaukoviisaus, jota on minulla hyvin paljon. Mitä se on?
Se on sitä, että asiat harkitaan etukäteen ja kuvitellaan tapaus sikseenkin elävästi, että kun se kerran tapahtuu, on reitit selvät. Tätä lajia on harvalle suotu. Jolla sitä on, niin pitäkööt hyvänään!
Mutta tässä lajissa on kaksi pahaa vikaa; asia jää huvikseen tapahtumatta tai se sattuu eri tavalla. Joka arvaa ottaa nämäkin huomioon, sille on maailmanranta kevyt kiertää…

Sitten on teoreettinen viisaus, jota on sanomalehdissä ja vaikka missä. Siinä asia kuvitellaan yksipiippuiseksi haulikoksi, jossa on lukko epäkunnossa ja panos voi tulla ampujan silmille…

Teoreettinen viisaus on kaukoviisauden veljenpoika, mutta linssi on vaivaisempi…
Käytännön viisaus on sitä, kun vanha kalttopääkettu juosta hipsuttelee rämeellä ja astuu omiin jälkiinsä.
Mutta polulla voi olla ketunrauta… Vaan jos on lisäksi hyvä vainu, niin varmasti pärjää, paitsi jänis, joka menee mielellään lankaan, jos se on etevästi laitettu, vaan ei töherön käsialaa.

Kaikista paras ja imelin viisauven laji on jälkiviisaus, sillä alalla saahaan eniten aikaan. Siinä on tapaus mennyttä aikakautta, mutta se kuvitellaan esiintulevaksi ja sakilla setvitään, miten olisi paras käyttäytyä.
Tässä lajissa on ihminen viisaimmillaan… Jälkiviisaan silmä on somassa paikassa, se kahtoo taaksepäin…"

— Konsta Pylkkänen (Veikko Huovisen kirjassa Havukka-ahon ajattelija)

----------

Teille arvoisa P Väyrynen ilmeisesti eniten sopii tuo viimeksi mainittu viisaudenlaji.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Paavo kyllä kertoi etukäteen, taisi olla jo ennen vaaleja, että hänet pitää valita ulkoministeriksi. Jos olisi valittu, ei tälläistä Etyj-kämmiä olisi päässyt syntymään. Oikeastaan Paavo vain täydentää kaukoviisauttaan jälkiviisaudella niin päästään viisauden suhteen ehyeen kokonaisuuteen.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Paavo toi on täyttä shaissea mitä nyt kirjoitat - seuraavassa oma lainaukseni Facebookista:

"Eli ei tullut pisteitä nyt. Päinvastoin. Mielenkiintoista olisi tietää puhuttiinko noista matkustuskielto asioista edes silloin Niinistön vierailulla? Ja kertoiko kukaan että ei ole tulemista noilla tyypeilla - vaihtakaa! Vastaus vaippa taisi olla märkä jo muutenkin. eli mitään tuollaista ei ollut? Jos olisin maan presidentti niin en olisi pyytänyt yhtään virkamiestä lähettämään mitään kyselyitä minnekään muihin EU maihin. Venäjän ja Suomen välinen juttu ja pieleen meni muilta paitsi venäläisisiltä. Suomettuneistuuden varsinainen renesanssi on alkanut kun ei tarvita edes yhtään vassua ja ylletään moiseen?!"

Sitten keskustapuolueen olisi hyvä tietää että persut voi mennä kohta heittämällä ohi - tulkaa tekin Keskustassa mukaan, Hirvimäki virittelee täysillä ja tämä maa menee Natoon aivan varmasti ja mitä nopeammin sen parempi!

Ja sen takinkäännön saat anteeksi samantien, tee se nyt Paavo!

Täällä "tärkeitä väliaikatietoja" myös sinulle - http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1981...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Miten se menikään? "Neuvostoliitto on ikuinen"?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Mitä ihmettä - onko täällä torjuntavoitto jo tosiasia?

Petteri Hiienkoski

Eiköhän siellä, Paavo hyvä, ole kepun ykköstiimissä Rehn ja Tiilikainenkin ajamassa ihan sitä samaa kuin kuin Stubbin kokoomuslaisetkin ja ihan omasta vapaasta tahdostaan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset