Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Yhtenäisvaluutasta yhteiseen valuuttaan

Euroopan komissio julkaisi äskettäin raportin ”Euroopan talous- ja rahaliiton loppuun saattaminen”. Sen on valmistellut komission puheenjohtaja tiiviissä yhteistyössä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan, euroalueen puheenjohtajan, Euroopan keskuspankin pääjohtajan ja Euroopan parlamentin puhemiehen kanssa.

Tämä niin sanottu viiden puheenjohtajan raportti sisältää tiekartan taloudellisen yhteisvastuun lisäämiseksi euroalueen maiden välillä ja vahvojen ylikansallisten instituutioiden kehittämiseksi sen päätöksentekoon. Raportin pontimena on ollut Kreikan taloudellinen kriisi.

Todellinen syy Kreikan ja muutamien muiden EU-maiden kriisiin on ollut valuvika euroalueessa. Yhtenäisvaluutan piirissä on liian erilaisia kansantalouksia.

Yhtenäisvaluutta on ollut poliittinen hanke. Tavoitteena on ollut ajaa Euroopan yhdentymistä pakolla eteenpäin ja vahvistaa EU:n yhtenäisyyttä. Monet ekonomistit epäilivät hanketta ja ehdottivat, että euro olisi ollut aluksi yhteinen valuutta ja että kansalliset valuutat olisi säilytetty sen rinnalla. Heitä ei kuunneltu.

Wolfgang Schäuble yhdessä Karl Lamersin kanssa ehdotti vuonna 1994, että aluksi euroalueen olisivat muodostaneet vain viisi valtiota, Ranska, Saksa ja Benelux-maat, jotka olisivat muodostaneet optimaalisen yhtenäisvaluutta-alueen. Nämä maat olisivat tiivistäneet myös poliittista yhdentymistään ja muodostanet EU:n ”kovan ytimen”. Heitä ei kuunneltu.

Kun päätös euroalueen muodostamisesta tehtiin, vain ani harvat EU:n jäsenmaat aidosti täyttivät ennalta Maastrichtin sopimuksessa asetetut kriteerit. Silti mukaan otettiin kaikki halukkaat lukuun ottamatta Kreikkaa, joka tarvitsi aikaa ”korjatakseen” tilastojaan. Yhdistynyt Kuningaskunta, Tanska ja Ruotsi jättäytyivät omasta halustaan ulkopuolelle. Euroalueesta tuli liian laaja ja liian heterogeeninen.

Tämän valuvian vuoksi euro on epäonnistunut. Euroalueen maat ovat kärsineet taloudellisista menetyksistä, korkeasta työttömyydestä ja julkisen talouden alijäämistä. Euroopan yhtenäisyys on kärsinyt. Euroalueen maiden välillä ja niiden sisällä on vakavia ristiriitoja. Komission raportissa ehdotettujen toimenpiteiden toteuttaminen vain huonontaisi tilannetta.

Euron pelastamiseksi tämä valuvika pitää korjata. Tästä syystä komission tulisi valmistella tiekartta euron muuttamiseksi yhtenäisvaluutasta yhteiseksi valuutaksi. Kaikkien euroalueen maiden tulisi ottaa uudelleen käyttöön kansalliset valuutat. Myöhemmin voitaisiin harkita paluuta yhtenäisvaluuttaan jossakin muodossa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kansanäänestys on tosi hyvä idea. Samalla tulee kysyttyä kansalta valtuutus harmonisointimuutosten läpiviemiseksi mitkä eurossa jatkaminen meiltä edellyttää.

Seuraava epätäydellinen toimenpidelista voitaisiin painaa äänestysilmoituksen oheen liitetiedoksi mihin kansalaiset ottavat kantaa äänestäessään

-työttömyyskorvauksia leikattava 80% ja siirryttävä perustuloon,
-7,5 viikon vuosiloma lyhennettävä max. 4 viikkoon
-arkipyhistä tehtävä normaaleja työpäiviä,
-viikonloppu- ja pyhäkorvauksista luovutta,
-keskitetystä suunnitelmatalouden aikaisesta työehtojen neuvottelujärjestelmän roolista on tehtävä suosittava,
-siirrettävä työehdoista neuvottelu työpaikkatasolla tapahtuvaksi,
-vapautettava väh.kaupan aukioloajat,
-lopetettava sääntely jolla estetään kilpailijoiden markkinoille pääsy
-tehtävä kilpailun edistäminen päättäjiä velvoittavaksi lainsäädännössä

Tuo jos saataisiin läpi vietyä sisällissotaa syntymättä, niin aleta pärjäämään Saksan valuutan kanssa ilman työpaikkakuolemia.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Paavo Väyrynen:

"Yhdistynyt Kuningaskunta, Tanska ja Ruotsi jättäytyivät omasta halustaan ulkopuolelle."

Vanhoilla EY-jäsenmailla Iso-Britannialla ja Tanskalla oli mahdollisuus kirjauttaa Maastrichtin sopimukseen euro-alueen ulkopuolelle jääminen eli EMU-varauma.

Ruotsilla ei ollut mitään EY-oikeudellista mahdollisuutta jäädä euroalueen ulkopuolelle. Mutta millä keinolla Ruotsi jäi ulkopuolelle?
Päivää ennen EY-neuvottelujen alkamista Ruotsi otti varaslähdön neuvotteluihin ja kysyi komission edustajilta, onko neuvottelujen avauspuheenvuorissa pakko ilmoittaa, että haluamme olla mukana EMU:n kolmannessa vaiheessa.

Komissiosta ilmoitettiin, että on ilmoitettava.
EMU:n kolmas vaihe tarkoittaa, että euro otetaan käyttöön.

Mutta miksi Ruotsi kuitenkin sai jäädä ulkopuolelle?
Siksi, että Ruotsin perustuslaki ja keskuspankkilaki eivät täyttäneet euron käyttöönoton edellytyksiä. Eli Ruotsi ei ole sopeuttanut lainsäädäntöään euro-kelpoiseksi.

Sitaatti komission asiakirjasta:

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE
LÄHENTYMISKEHITYKSEN ARVIOINTI 2014:

”9. RUOTSI

Lainsäädännön yhteensopivuudesta ja lähentymiskriteerien täyttymisestä sekä muista tekijöistä laatimansa arvion perusteella komissio katsoo, että Ruotsi ei täytä euron käyttöönoton edellytyksiä.

Ruotsin lainsäädäntö – etenkään keskuspankkilaki, hallitusmuoto ja valuuttapolitiikkaa koskeva laki – ei ole täysin sopusoinnussa SEUT-sopimuksen 131 artiklan kanssa. Yhteensopivuusongelmat ja puutteet koskevat keskuspankin riippumattomuutta, keskuspankkirahoituksen käyttöä koskevaa kieltoa ja keskuspankin liittymistä EKPJ:ään euroa käyttöön otettaessa.”

Ks. http://jormajaakkola.fi/Miten%20varaumat%20erosivat

Suomellakin oli EMU-varauma, mutta Suomen EMU-varauma tekaistiin vain eduskunnan harhauttamiseksi, koska oli tiedossa, että Markan hävittämiseen Hallitusmuodon 72 §:stä ei löydy tarvittavaa 5/6 kiireellisyysenemmistöä.

EY-neuvottelujen avauskokouksessa Suomen pääneuvottelija ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen ilmoitti, että Suomi haluaa olla mukana EMU:n kolmannessa vaiheessa. Asian ilmoittaminen oli neuvottelujen avaamisen ehto.

Salolaisen puhe oli ollut esillä hallituksen kokouksessa. Pöytäkirjassa lukee, että Salolainen yksin vastaa puheen sisällöstä.
Salolainen käytti maanpetoksellisen puheenvuoron eli lupautui mukaan Suomen kannalta epäedulliseen sopimukseen.

Suomikaan ei sopeuttanut perustuslakiaan (Hallitusmuodon 72 §) euro-kelpoiseksi.
Tästä Väyrynen kertoo kansalaisaloitteessaan.

Väyrysen kansalaisaloitteessa kertomien asioiden taustalla on (1.12.1999 Ulkoministeriön arkistosta haltuuni saama) pöytäkirja eli 20.12.1993 tekaistu EMU-varauma, joka on kirjoitettu vain muistutusvirkkeeksi pöytäkirja 16/1993 kuudenteen pykälään.
Pääministeri Aho käytti muistutusvirkettä eduskunnan ja perustuslakivaliokunnan harhauttamiseen eli luodakseen mielikuvan, että eduskunta saa myöhemmin euroa käyttöönotettaessa päättää markan hävittämisestä Hallitusmuodosta.

Aho siirsi ongelman Lipposen hallitukselle, joka äänestytti eduskuntaa luottamislauseääenestyksellä pelkästä tiedonnosta eikä lakiesityksestä Hallitusmuodon 72 §:n muuttamiseksi eli markan poistamiseksi ko. pykälän tekstistä.

Euron käyttöönotossa Suomessa tapahtui on valtiopetos, rikos joka ei vanhene.
http://jormajaakkola.fi/EMU-petos

Valtiopetosta oikeuskäsittelyyn vaatien

Jorma Jaakkola
Kokemäki

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Paavo Väyrynen: hyvä ehdotus, mutta tiedät hyvin, että se on poliittisesti mahdoton. Se murentaisi euron asemaa ja arvovaltaa. Eurohan on ideologisista syistä "ikuinen".

Samasta syystä Kreikkaa ei päästetä irti eurosta, vaikka järkisyyt sitä puoltaisivat. Poliittinen päätös ja ideologinen päätös tarkoittavat, että taloudellinen järki saa väistyä - maksoi mitä maksoi.

Käyttäjän MattiNevalainen1 kuva
Matti Nevalainen

Kiitos Paavolle kirjoituksesta ja kansalaisaloitteesta.

Toki kansanedustajana voi tehdä lakialoitteen yksinkin mutta näkyvyyttä yksittäisen kansanedustajan "väärästä" aiheesta tekemä lakialoite ei mediassa saa joten propsit siitä.

Allekirjoitin juuri aloitteen ja toivon yleistä keskustelua siitä mitkä ovat kansanedustuslaitoksen velvollisuudet ja ennenkaikkea oikeudet (enemmistöpäätökset).

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Erinomaista. Haluan kiittää EuroThinkTankin puolesta ECUXIT-mallin tuomista komission tietoon.

Lähetin sen itse 2013 Olli Rehnille, ei tainnut silloin edetä komissiossa. Ehkäpä aika on nyt kypsempi.

Malli voidaan toteuttaa kaikkien 19 euromaan kesken, tai sitten Kreikan lohduttoman tilanteen vuoksi ensin ottaa GREXIT ja sitten ECUXIT, kuten tässä maalailin:

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1903...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kepun varapuheenjohtaja Annika Saarikko tyrmäsi Väyrysen esityksen "sen on tehnyt kansalainen Väyrynen" hän totesi. Puoluessaan ulkokehälle jäänyt kunniapuheenjohtaja potkii puoluettaan nilkoille, huono häviäjä.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Annika Saarikko on joko Suomen lähihistoriaa tuntematon tai sitten valtiopetoksen tehneiden puolustaja, joka petaa itselleen EU-uraputkea.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomalaisten pitäisi ennen äänestystä saada tietoonsa vaihtoehdot ja ne ovat liittovaltio tulonsiirtoineen tai euroero. Oletan että vain pieni vähemmistö suomalaisista olisi valmis luovuttamaan Suomen itsenäisyyden vaaleilla valitsemattomalle komissiolle joka on saanut koko Euroopan katastrofin partaalle.

Raimo Rönkkö

Tuen Väyrystä hänen pyrkimyksissään pelastaa valtakunta nimeltään Suomi! Raimo Rönkkö www.rurakonkojjootti.tarinoi.fi

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset