Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Turvallisuuskortti otettu taas esille

Euroalueen puolustajilla näyttävät argumentit alkavan olla vähissä. Käyttöön on otettu taas turvallisuuspoliittinen kortti.

Kun Suomi liitettiin Euroopan unioniin, turvallisuuspolitiikkaa käytettiin keskeisenä perusteena.

Syyskuun alussa 1994 jäsenyyden vastustajilla oli mielipidemittauksissa enemmistö. Kansa oli kallistumassa sille kannalle, että Euroopan talousalue (ETA) ja tiivis pohjoismainen yhteistyö olisi Suomelle parempi vaihtoehto.

Tässä tilanteessa jäsenyyden ajajat päättivät ottaa käyttöön turvallisuuspolitiikan. Kansaa alettiin pelotella Venäjällä. Tämä taktiikka tehosi. Lokakuun kansanäänestyksessä enemmistö hyväksyi jäsenyyden.

Nyt näemme, mihin EU-jäsenyys on johtanut. Olemme napit vastakkain suurvaltanaapurimme kanssa. Kärsimme EU:n Venäjälle asettamista taloudellisista pakotteista ja Venäjän vastapakotteista enemmän kuin yksikään muu jäsenmaa.

Hallitus yritti lyödä Suomen jäsenyyden lukkoon eduskunnassa ennen Ruotsin kansanäänestystä. Syntyi jarrutuskeskustelu, jolla lopullinen päätös saatiin siirretyksi sen yli.

Ruotsissa kansan niukka enemmistö hyväksyi jäsenyyden siinä uskossa, että Suomi joka tapauksessa liittyisi. Aina ennen kansanäänestystä ja vuosikausien ajan sen jälkeenkin ruotsalaisten enemmistö oli ollut ja oli jäsenyyttä vastaan.

Suomi veti Ruotsin unioniin ja sitten Ruotsi puolestaan Suomen. Molempien olisi ollut viisasta pysyttäytyä ETA:ssa ja muodostaa yhdessä Norjan ja Islannin kanssa Pohjolan yhteisö, "Euroopan Kanada".

Turvallisuuspolitiikkaan vedottiin myös keskusteltaessa Suomen liittymisestä euroalueeseen. Tätä korttia heilutteli erityisesti presidentti Martti Ahtisaari. Tässä saattoi olla vain se logiikka, että euroalueesta tulisi EU:n liittovaltioydin, joka kehittyisi sotilasliitoksi ja lopulta sotilaalliseksi suurvallaksi.

Nyt turvallisuuspoliittinen kortti näyttää olevan jälleen käytössä. Olin yllättynyt, kun luin Uudesta Suomesta Ålandsbankenissa työskennelleen Stefan Törnqvistin haastattelun, joka osoitti, että turvalllisuuspoliittinen argumentti oli vaikuttanut hänenkin ajatteluunsa.

Törnqvist on ollut yksi voimakkaimmin yhtenäisvaluuttaa arvostelleista asiantuntijoita. Hän on myös kannattanut Suomen eroamista euroalueesta.

Haastattelussaan Törnqvist kertoo allekirjoittaneensa minun kansalaisaloitteeni, mutta juuri nyt hän äänestäisi euroalueessa pysymisen puolesta. Perustelu on turvallisuuspoliittinen tilanne: Venäjä, Venäjä, Venäjä.

Olen iloinen Törnqvistin tuesta aloitteelleni. Rohkaisen häntä edelleen kannattamaan siirtymistä rinnakkaisvaluuttaan.

Euro on heikentänyt euroalueeseen kuuluvia maita taloudellisesti  ja se on hajottanut meitä poliittisesti. Professori Vesa Kanniaisen johtaman työryhmän ehdottama  kaikkien euroalueen maiden siirtyminen  rinnakkaisvaluuttoihin puolestaan vahvistaisi Eurooppaa sekä taloudellisesti että poliittisesti.

Suomi on kärsinyt ja kärsii jäsenyydestä euroalueessa enemmän kuin muut euroalueen maat. Ennen pitkää tämä heikentää myös meidän edellytyksiämme ylläpitää uskottavaa puolustusta.

Siirtymistä rinnakkaisvaluuttaan puoltavat siis myös turvallisuuspoliittiset syyt.


www.paavovayrynen.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Jos kaikki olisivat Paavon kaltaisia kansanedustajia ei olisi tätäkään huutokauppaa pakko pitää!

http://www.huuto.net/kohteet/kayttamaton-perustusl...

http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200579...

Onko Paavosta suoran demokratian kannattajaksi ?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Niin, jos olisi ollut Paavon kaltaisia politiikkoja enemmän, maksuvälinenä olisi kenties rupla ja äidinkielenä venäjä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Arto, ja Uittamon väylä täynnä lahtareiden ruumiita !

Juha Hämäläinen

Artsin onneksi Suomi sai Mooses Lipposen, joka johti finnilampaat EUn ihanaan syliin ja Brysselin teurastajien jonoon odottomaan vuoroaan numerolla 7.

Onko Artsi valinnut pakopaikkainsa vai oletko saanut lupauksen, että pääset Troikkaleiriin Kapoksi ?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Otat nämä asiat sopivasti esille, kun Janajevin juntan vallankaappauksesta on näinä päivinä kulunut 24 vuotta. Eikö Gennadi Janajev ollut Suomen ylin "ystävä?" Suomi saa kiittää Luojaansa siitä, että onnistui hypähtämään pois Venäjän sylistä 1990-luvun alkuvuosina.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Noihin tapahtumiin liittyen tänään 20.8. juhlitaan Viron itsenäisyyden palauttamisen päivää. Elagu Eesti!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jouni, miksei YLE näytä livenä Putinin voitonparaatia Astanassa?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jouni, otitpa esille kipeän kohdan menneisyydetä, mutta voihan ihminenkin viisastua.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Euro on tehnyt euromaista taloudellisesti heikon, eripuraisen ja riitelevän joukkion. Tämän keskenään riitelevän katastrofin purkaminen olisi sitten jotenkin Venäjän etu ja riski Suomen turvallisuudelle? En ymmärrä - ei toki ole ensimmäinen kerta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Euron ja EU:n hajottamisesta hyötyisi kaikkein eniten sitä jo vuosia ajaneen Vladimir Putinin johtama itäfasistiblokki. Ison Peen et consortes yhteystoimintamiehenä ennenkin kunnostautuneen Paavo Väyrysen inhopopulistisen suomettuneisuusvuodatuksen jälkeen olisikin hyvä palauttaa mieliin paitsi hänen asettumisensa Janajevin stalinistijuntan tueksi Gorbatshovin syrjäyttämiseksi ja balttien uudelleenitsenäistymistä vastaan, myös ao. linkkeihin liittyvät tausta-asiakohdat varsinkin nyt itsenäisen Suomineidon 100-vuotisjuhlavuoden 2017 lähestyessä:

- http://www.centrumbalticum.org/pulloposti/itameri-...
- http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1812...
- http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200464-u...
- https://www.facebook.com/Viestihopeat.fi

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Paavo Väyrynen on antanut ymmärtää olevansa mm. Krimin ja Itä-Ukrainan ja Georgian alueiden liittämisestä Venäjään samaa mieltä kuin Kreml, ja ilmeisesti myös yhtyy Putiniin noiden aluekriisien syyllisyyskysymyksessä, ks. http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/putin...

Itämeren vedenalainen toiminta huolestuttaa eurotonta Ruotsia yhtä lailla kuin euro-Suomeakin, mutta populistikorttia heilutteleva konkaripoliitikko Paavo ei ole muka näkevinään näiden aluevesilletunkeutumisten ja ilmatilaloukkaustenkaan oloissa liittymäkohtia turvallisuusnäkökohtiin Suomenkin rajoilla. ;)

Käyttäjän AnjaOksanen kuva
Anja Oksanen

Eurosta ei järjestetty kansan äänestystä, herrat sen päätti ei kansa.

Käyttäjän raimoslaines kuva
Raimo Laine

EU-jäsenyyteen olisi tarvittu 3/4 eduskunnan enemmistö. Kansanäänestyksellä ei voi päättää perustuslakia muuttavia asioita.
Äänestys oli laiton ja edelleen pätemätön.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#17

Tuo autovero onkin sitä kansallista itsemääräämisoikeutta jota vastaan kansalaiset vähän väliä joutuvat hakemaan oikeusturvaa unionin toimielimistä. Itse asiassa valtiolle pitäisi lyödä vahingonkorvaukset korkoineen menetystä ajasta ja laittomaksi todettujen tullimaksujen perinnästä.

Tuohonkin aikanaan auttaa integraation syventäminen ja omien päättäjiemme mielivallan suitsiminen. Nyt tahti on ollut liian hidas.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kaikkihan tietävät, että EU ja Euro eivät voi tämän päivän olemuksillaan elää minkään sortin symbioosissa. EU:n arkkitehdit olivat EU:ta värkätessään syvästi tietoisia asian tulevasta tilasta. Mutta...heillähän oli tavoitteena aivan muuta, kuin itsenäisten valtioiden yhteisö.

EU:n federaatio on ainut tapa saada sairas EU yhteisö paranemaan. Valitettavasti vakavat jälkitaudit tulevat heikentämään potilasta ja lopuksi kuvaan astuu viikatemies omine mielitekoineen.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Pelottelutaktiikka EI muuten tehonnut. Tämä selviää, kun tarkasti lukee aikalaisten kuvauksen tuon aikaisista tapahtumista, lisää siihen useiden kansalaisten toisistaan tietämättä ja eri puolilla Suomea tekemät kyselytutkimukset "Mitä äänestit EU-jäsenyys kansanäänestyksessä" (me kaikki olemme päätyneet samaan tulokseen: kyllä äänesti noin 15-20 % äänestäneistä). Ja sitten vielä varmistus tulee vakavasti otettavilta lähihistorian tutkijoilta, jotka ovat päätyneet samaan. Asiasta on olemassa myös todisteena grafiikka tietokoneajosta (joka siis tehtiin yksityisen pankin SYPin (johdossa Björn Wahlroos)koneilla, koska valtion koneiden kapasiteetti ei kuulemma riittänyt (!) m.o.t.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

No, äänestetty mitä äänestetty, vaikka vaalit olisisat laskennaltaan olleetkin epärehelliset. Suomi ei ole irtautumasa EU:sta, mutta yhteisvaluutta alkaa käydä rasitteeksi.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Veikkaan, että tuo 15-20 % tarkoittaa vain ravikansan vastuunpakoilua tai pelkoa osoittaa olleensa tyhmä.

Tuo grafiikka olisi mielenkiintoista katseltavaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Me suomalaiset emme halua enää uudelleen suomettua.
On silti selvää, vaikka yritämme hokea itsenäisyyttämme, Venäjä vaikuttaa edelleen niin ulko- kuin sisäpolitiikkaamme. Kannattaa lukea puoluekaveri Rusin havainnoista mm. Fennovoima-asiassa.

On Suomen etu, ettemme uudelleen ajaudu Venäjän syvempään vaikutuspiiriin, Venäjän etupiiriksi. Kyse on nimenomaan omasta turvallisuudestamme.

Seppo O. Saarela

Aluksi pyydän anteeksi. Toisen henkilön tekstiä ei saa kopioida, mutta tämä vaan on niin hyvä, etten voi vastustaa kiusausta.

Paavolle terveisiä.

Sepi

.......

http://www.kysy.fi/kysymys/neuvostoliitto-on-ikuin...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Paavo Väyrysen argumentaatiota on vaikea murtaa.
Ainoastaan asenteilla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Järjetöntä väittelyä että Suomen valuutalla olisi jotakin tekemistä Venäjän kansssa tai että oma valuutta lähentäisi meitä Venäjään. Ainoastaan jos jostakin kumman syystä valisisimme Venäjän ruplan se lähentyminen tapahtuisi, mutta tuollaista ehdotusta en ole edes nähnyt, on siis olkiukko. Sokeakin huomaa ettei meillä ole yhteisvaluutassa mitään keinoja nostaa talouttamme, jos olisi niin näitä olisi käytetty jo vuosia sitten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset