Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kansalaisaloite etenee - tarvittaessa otteet kovenevat

Eurooppa-politiikassa kansanvallan toteuttaminen on vaikeaa. Erityisen ongelmallista se näyttää olevan Keskustalle.

Keskustan jäsenten ja kannattajien enemmistö vastusti Suomen liittymistä Euroopan unioniin. Tällä kannalla oli myös Jyväskylän puoluekokoukseen kesäkuussa 1994 kokoontuneiden puoluekokousedustajien enemmistö.

Esko Ahon johdolla puoluekokous kuitenkin painostettiin hyväksymään jäsenyyssopimuksen vieminen kansanäänestykseen, mikä tarkoitti käytännössä samaa kuin tuen antaminen jäsenyydelle. Jos puoluekokous olisi hyväksynyt Risto Volasen hylkäämisesityksen, Suomi ei olisi unioniin liittynyt, eikä olisi Ruotsikaan.

Kansanäänestyksen jälkeen Ahon hallitus yritti hyväksyttää liittymissopimuksen eduskunnassa hyvin tiukassa aikataulussa ja nimenomaan ennen Ruotsin kansanäänestystä. Jouduin organisoimaan jarrutuskeskustelun, jolla lopullinen päätös saatiin siirretyksi sen yli.

Ruotsalaiset kuitenkin luulivat, että Suomen jäsenyys oli jo ratkaistu, ja äänestivät niukalla enemmistöllä jäsenyyden puolesta. Se ratkaisi myös Suomen kohtalon.

Tämä tappio minua edelleen suuresti harmittaa, kun tarjolla oli parempi vaihtoehto, Euroopan talousalue ja tiivis pohjoismainen yhteistyö. Pohjolan yhteisöstä olisi tullut "Euroopan Kanada".

Seuraava taistelu käytiin Suomen liittymisestä euroalueeseen. Esko Aho kannatti yhtenäisvaluuttaa. Kouvolan puoluekokouksessa vuonna 1996 saatiin kuitenkin aikaan päätös, jolla vastustimme yhtenäisvaluuttaan siirtymistä Maastrichtin sopimuksessa määritellyssä aikataulussa. Päätimme myös, että Suomen mahdollisesta jäsenyydestä päätetään myöhemmin puoluekokouksessa, tarvittaessa ylimääräisessä.

Esko Aho halusi, että Keskusta olisi tukenut Lipposen-Niinistön hallituksen pyrkimystä viedä Suomi euroalueesen ensimmäisten maiden joukossa. Alkuvuodesta 1997 käynnistin kampanjan maamme pysyttäytymiseksi euroalueen ulkopuolella. Puolueväen selkeä enemmistö vastusti Suomen jäsenyyttä.

Aho taktikoi ja lykkäsi ylimääräisen puoluekokouksen vuoden 1997 syksyyn, johon mennessä hallituspuolueet ja ay-liike ehtivät ajaa läpi ratkaisevat päätökset Suomen jäsenyydestä.

Helsingin puoluekokous hyväksyi Suomen jäsenyyttä vastustavan kannan, ja Keskustan eduskuntaryhmä äänesti eduskunnassa sitä vastaan. Edustajamme perustuslakivaliokunnassa katsoivat, että menettelytapa oli perustuslain vastainen, kun ei järjestetty kansanäänestystä eikä eduskunnalle annettu edes lakiehdotusta, vaan ainoastaan tiedonanto.

Jatkoin taistelua. Pyrin siihen, että Keskusta olisi vuoden 1999 eduskuntavaaleissa ajanut liittymispäätöksen kumoamista. Tämä olisi ollut mahdollista, kun euron seteleitä ja kolikoita ei ollut otettu vielä käyttöön. Tällä teemalla olisimme varmasti voittaneet vaalit. Puolueen johto otti kuitenkin vaaliteemakseen työreformin, joka katkaisi kärjen vaalimenestykseltä, ja oppositiokausi jatkui.

Nyt olemme jälleen tien haarassa. Jäsenyys euroalueessa on vienyt Suomen vararikon partaalle.

Jos jatkamme tällä teillä, joudumme käymään läpi kovan hevoskuurin, jolla on syvällekäyvät taloudelliset, sosiaaliset ja poliittiset seuraukset. Maksaisimme kovan hinnan siitä, että saisimme olla mukana euroalueessa, joka on kehittymässä velkaunioniksi ja ylikansalliseksi liittovaltioksi.

Euroalueesta voi tietysti erota. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on kertonut, että oli jo olemassa suunnitelma Kreikan euroeroksi. Suomen hallitus ajoi aktiivisesti Kreikan eroamista. Se on tietysti mahdollista myös Suomelle, mutta monin verroin helpompaa kuin pahoin ylivelkaantuneelle Kreikalle.

Päätöksen aikaansaaminen on mahdollista. Keskusta aikanaan vastusti euroalueeseen liittymistä, ja oli oikeassa. Lähes kaikki Perussuomalaisten nykyiset kansanedustajat ilmoittivat Ylen vaalikoneessa katsovansa, että Suomen olisi parempi olla euroalueen ulkopuolella. Tukea saisimme myös oppositiosta.

Euroalueesta eroamisesta voidaan päättää samaa tiedonantomenettelyä käyttäen, jolla Suomi siihen vietiin. Tiedonannon hyväksymiseen tarvitaan vain kansanedustajien enemmistö. Kun eduskunta on päätöksensä tehnyt, asiasta neuvotellaan euroalueen muiden jäsenmaiden ja komission kanssa.

Aloitteeni kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa on vasta ensimmäinen askel taistelussani Suomen taloudellisen itsenäisyyden palauttamiseksi. Tarvittaessa otteet kovenevat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Unionin keskipitkän edut on nähty ja pitkän tähtäinen hankaluudet ovat edessä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Väyrynen se elää omassa epätodellisessa maailmassaan, väittäen, että Ruotsalaiset kansanäänestyksessä muodostivat näkemyksensä EU:n liittymisen puolesta vilkuilleen sivulle mitä Suomessa ajatellaan, höpö, höpö. Ruotsi haki EU-jäsenyyttä ilman, että siitä suomalaisia, vaikka ilmeisesti toisin oltiin sovittu, informoitiin, se tuli siis "yllätten ja pyytämättä" Väyrynen ilmeisesti haluaa "satusedäksi" Topeliukseksi, Topeliuksen paikalle.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jostain se Lipponen hermostui Pärssonille (Pärssonin elämänkertakirjoituksessaan). Sattui olemaan juuri se hetki, kun viisaat ruotsalaiset kuuntelivat viisaita asiantuntijoitaan, jotka sanoivat Ruotsin EMU-jäsenyyden olevan virhe Ruotsille - ja myös Suomelle.

Eikö teekin hyvää verrata talouskasvulukuja Ruotsin kanssa tuosta 2008 alkaneesta myllerryksestä?

Lipponen ei vain uskonut ruotsalaisia. Arvaappa, missä maassa on vanhin keskuspankki? Pieniä virheitä tehdään keskuspankeissa silloin tällöin, mutta EKP vaikuttaa geriatriselta psykoosiosastolta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Henri, ehkä sinun olisi syytä käydä kirjastossa ja tutkia Ruotsin historiaa, sieltä kyllä selviää miksi Ruotsin keskuspankki on ikivanha. Ruotsin ja Suomen vertailussa ei ylensäkään ole mitään mieltä, toinen historiallisesti Eurooppalainen, entinen suurvalta, "vanhaa rahaa" omistava valtio, toinen maa Suomi, hävityn sodan jälkeen kovalla työllä hyvinvointivaltioksi noussut "nuorukainen"

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #18

Historiallisia eurooppalaisia (kirjoitamme suomen kielessä adjektiivit pienellä alkukirjaimella) suurvaltoja Ruotsin lisäksi on Portugali, Espanja ja Ranskakin.

Mitä siis halusit minulle kertoa? Senkö, ettei sillä ole mitään merkitystä, millaisia nämä maat ovat olleet vuosisatoja sitten?

Arvatenkin ruotsalaisia nyt harmittaa julmetusti, että ovat saaneet tämän eurokriisin aikana itse päättää kohtalostaan. Seuraavassa artikkelissa mainituista kärsimyksistä tosin unohdettiin mainita, että joutuvat vielä lisärasitteena notkumaan Forexin tiskillä toista minuuttia rahanvaihdossa mennessään lomailemaan Kreikkaan!

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2015/09/0...

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Suomi sijaitsee euron peräkammarissa ja harvaan asuttuna maana Suomi ei ole kaupankäynnin ytimessä, joten kilpailuhaittaa tästä seuraa. Elämä markan mukaan ei onnistu eurossa, joten velkaantumisen hoito on tosi haastava asia.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Ruotsi olisi liittynyt joka tapauksessa EY:n mutta rahaliittoon viisaana ei osallistunut.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Kun Väyrysen blogin lukee ilman sarvia ja hampaita - joka muuten monille on ylivoimaista - niin noinhan asia todella on.

Mutta, mutta. Kyllä Väyrynen saa itsekin vilkaista peiliin.

Pieleenhän koko blogin juttu alkoi mennä siitä, kun Väyrynen luopui keskustan puheenjohtajuudesta 1990. Pesään nousi käenpoikanen. Ainakin siinä Väyrynen erehtyi.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Varmasti on totta, että Kepusta löytyi iso joukko, joka vastusti Unioniin liittymistä, mutta oliko perusteena valtakunnan kokonaisetu vai pelko maataloustukien vaarantumisesta tms, jää hämärän peittoon. Vientiteollisuus, jonka tehtävänä oli silloinkin kansakuntaa elättää ei varmaan ollut kovin vahvasti edustettuna kepun kenttäväen keskuudessa. Suurin osa kepun päättäjistä oli kuitenkin tästä asiasta tietoinen ja toimi sen mukaan.

Pohjoismaiden Kanada ei olisi ollut huono vaihtoehto vielä 90-luvulla, mutta toimiakseen se olisi edellyttänyt liittovaltiomallia ja olisi ollut hyvin haastavaa löytää toimivaa turvallisuuspoliittista yhteistyörakennetta. Ilman näitä elementtejä siitä tuskin olisi saatu vahvaa, itsenäistä toimijaa.

On kyseenalaista, olisiko Suomi voinut jäädä ulos unionista ja menestyä. Pienenä, viennistä toimeentulonsa saavana maana ison markkina-alueen ulkopuolelle jääminen ei tuntunut hyvältä vaihtoehdolta. Myös oman valuutan alttius myllerryksille oli meillä vahvasti muistissa kun euroon liityttiin. Ruotsalaisilla ei ole samantasoista katastrofihistoriaa kruunun osalta ja sen vuoksi usko oman valuutan vahvuuteen selvitä myrskyissä oli vahvempi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Valtakunnan kokonaisedusta ei keskusteltu pohjia myöten, ei äänestetty, puhumattakaan siitä, että asiantuntijakuuleminen olisi toteutettu laajasti ja syvällekäyvästi, KUN euroon liityttiin.
ETA-tyyppinen EU oli monen suomalaisen käsitys unionista äänestystilanteessa - ei tällainen EU:n politbyro, jossa toisinajattelua vaiennetaan kiristäen, uhaten ja lahjoen.

Se kivi taisi jäädä kenkään. Ja ennemmin tai myöhemmin, aivan tavallinen kriisi aktivoi sen ja ongelman todellinen suuruus on nyt mörkönä EMU:n seinällä päivästä toiseen. Virhettä ei myönnetä, vaan pelko on aseena, jotta asiaan ei palattaisi: "€ on peruuttamaton!"
Nyt ollaan tässä:
http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/634705/Kansa...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Jos jatkamme tällä teillä, joudumme käymään läpi kovan hevoskuurin,"

Suomeen on pesiytynyt tuulivoimamafia syöttötariffia vartioimaan, siitä yritetään pitää kiinni kuin sika limpusta.
Julkista rahaa kuluu sekundan tuotantoon yli sata miljoonaa euroa tänä vuonna ja rahamäärä kasvaa kun ei hallitusohjelmasta pidetä kiinni.

Onko mafian lonkerot liian lähellä hallitusta, tai osaako joku paremmin selvittää mihin nämä valtavat rahamäärät menee. - Sähkötaseessa tuulisähkö on nollan arvoista sekundaa. Tuulivoimalat ei tuota perusvoimaa eikä säätövoimaa, ne on pelkkää roskaa Suomen puhtaassa luonnossa.

Vanha juttu mutta aina vaan ajankohtainen: http://blogit.iltalehti.fi/eija-riitta-korhola/201...

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Paavo miksi roikut Kepussa. Perusta uusi puole. Kepussa ei sinua kuunnella.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hyvä se on, että eurokriittisiä ja -vastaisia on jokaisessa puolueessa.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Hyvin ystävällinen kommentti kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysen kirjoitukseen. Voisiko Paavo vihdoin unohtaa 1990-luvun tapahtumat ja lopettaa Esko Ahon mollaamisen. Päätökset on demokraattisessa järjestyksessä tehty eikä niitä pysty muuttamaan. Minua ainakin harmittaa suunnattomasti keskustan kunniapuheenjohtajan jatkuva narina ja samalla oman puolueen mollaaminen. Olisi jo korkea aika palata ruotuun, toimia puolueen kunniapuheenjohtajan roolissa ja kannustaa kaikin tavoin hallituksessa toimivia ministereitämme. Sitä he nimenomaan tarvitsevat maamme asioiden hoidossa. Hyvä on muistaa vanha sanonta, kukaan ei ole korvaamaton.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Päätökset on demokraattisessa järjestyksessä tehty eikä niitä pysty muuttamaan"

Miksei?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Siksi, että ne on tehty jo parikymmentä vuotta sitten ja niiden mukaan on eletty. Tietenkin nyt voi tehdä uusia päätöksiä mutta niillä ei enää vaikuteta menneisiin vuosiin.

Joku tekee hyvän tilin vedonlyönnissä, jos Väyrynen joskus voittaa jotain... Sen verran vakuuttava on tuo tappioiden lista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tietenkin nyt voi tehdä uusia päätöksiä mutta niillä ei enää vaikuteta menneisiin vuosiin."

Ei tietenkään, eihän hallitus taida edes funtsia miten vaikuttaa menneisyyteen. Uudet sopimukset ja muutokset vaikuttavat tietenkin tulevaisuuteen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jos historiaa ei tutkita ja analysoida sitä, että mikä meni vikaan niin uuden vastaavanlaisen ongelmatilanteen tullessa eteen vain onni voi auttaa valitsematta samaa virhettä uudelleen.

Se on totta, että Väyrynen olisi voinut esittää asiansa toisinkin, mutta on hänen linjaansa ehitnyt tottua vuosien varrella, ja häntä pitää "osata lukea" täysin uniikilla tavalla. :)

Suuri pointti tässä on se, että emme oppineet 80- ja 90-luvun taitteen eurooppalaisista valuuttakokeiluista juuri mitään, vaikka saimme hisoriallisen synkän laman silloisesta "eurojäsenyydestä".

Menimme kokeilemaan uudelleen, vain kovemmin panoksin. Nyt on aika monenkin asiantuntijan mukaan kansantaloudellinen tilanne vielä pahempi kuin tuolloin. Velkarahoitusta tulee vielä, jolla voidaan pehmentää pudotusta niin, ettei se kovin helpolla näy kansalaisille. Tällä kovalla velkaantumisella tehdään sitä talvisin hetkellistä lämmittelyä.

Toivottavasti otamme toisesta virheestä opiksemme, emmekä sitten enää lähde kolmatta kertaa hakkaamaan päitämme tiilimuuriin.

Ei se kannata.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Joukkoon eksyi sitten humoristikin. Siis Arvo Tammela. Koska vakavalla naamallahan ei voi demokraatiseksi päätökseksi väittää sen enempää EU:iin liittymistä, kuin eurojäsenyyttäkään. Eurojäsenyyden kohdalla ei sentään tarvittu äänestystuloksen väärentämistä, koska siitä ei koskaan edes oltu antavinaan kansan päättää.

Paavoa en tosiaan kehota ryhtymään keskustan typerästi hymyileväksi pokaaliksi puolueen kaapin päälle. Olisi ennemminkin tuon otteiden koventamisen kannalla. Sille, jolla on tarpeeksi selkärankaa kyseenalaistaa valheilla, petoksilla ja laittomuuksilla perustettu EU-jäsenyys ja palauttaa Suomen itsenäisyys Eurostoliitolta, olisi tarjolla paikka Mannerheimin rinnalla Suomen suurten valtiomiesten joukossa. Kai tässä pitää laittaa toivonsa Paavoon, joka on ilmeiseti nykypoliitikoista ainoa, jonka älykkyys voi riittää sen tajuamiseen, että EU:n romahduksen ollessa jo kynnyspuilla, olisi viisasta siirtyä seuraamaan tuota romahdusta turvallisen välimatkan päästä. Kuten nyt ilmeisesti esim.Itävalta on tekemässä. Muut poliitikot ovat älykkyydeltään sitä luokkaa, etteivät tajua mennä edes sateella suojaan. Ja selkärangasta ei kannata edes puhua.

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

Minun mielestäni Paavon pitäisi lukea Ipun puolueohjelma tarkkaan ja vaihtaa puoluetta. Siellä olisi jo samanmieliset ennestään. Uuden puheenjohtajankin valitsevat keväällä.....

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ennen neuvoa-antavaa kansanäänestystä suomalaisia houkuteltiin vuosikaudet tietoisella mediakampanjalla EU:iin... halpaa viinaa, vapaata matkustamista ja lähes ilmaista ulkomaista ruokaa ja lisäksi kehuttiin sen olevan turvallisuuspoliittinen ratkaisu NATO:n sijasta (sopi sossumöllyköille)... sen näki jo silloin... SDP- ja Kokkaripöhinää... Oma ratkaisuni olisi ollut ETA ja NATO, mutta kun ei se viisaus elänyt laajemmissa piireissä... niin ja EURO... jos minulta silloin liittymisen hetkellä olisi kysytty, niin ei missään tapauksessa, jos kerran ei Ruotsi... mutta harvoin on poliittisella johdolla riittävää viisautta, jos ei sitä löydy kansaltakaan...
No... nyt ollaan eurossa... eletään sillä.

Markku Ahtiainen

Ei ole demokratiaa, kansa voi urpata netissä mutta siihen se taitaa jäädä. Paisi pian ei sitäkään, kun sensuroidaan sekin. Väkisin sinne eu ihanuuteen upottiin suurimmat siittiöt pääsivätkin isoon muna soluun hallelujaa

Käyttäjän JukkaKilpi kuva
Jukka Kilpi

Painava puheenvuoro, tutkimisen arvoinen aloite. Perussuomalaisena tunnen myötämieltä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen on taas aivan oikeassa. Hänen kirjoituksiaan pitää lukea tarkasti ja ottaa niistä oppia. Ehkä Suomi ei voi todeta muuta menneisyydestään kuin sen, että silloin tehtiin hirmuisia virheitä. Mutta niitä ei pidä toistaa. Sen vuoksi meidän pitää kuunnella mitä Paavo Väyrysellä on sanottavaa. Hän tietää ja osaa. Onhan hän Suomen ainoita todellisia valtiomiehiä.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kalliojärvi, eikö liittymisestä EU:hun järjestetty aikanaan kansanäänestys. Minä ainakin kävin äänestämässä aivan omasta vapaasta tahdosta ja niin uskon kaikkien muidenkin äänensä antaneiden tehneen. Olen kyllä humoristikin, mutta kirjoitukseni laadin vakavissani.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minä pidin EU:ta vielä joku aika sitten "korjauskelpoisena". Nyt olen joutunut tarkistamaan hieman kantojani.

Väyrysen aloitteessa ei ole kuitenkaan kyse EU-jäsenyydestä, vaan EMU-jäsenyydestä. Jos voit EMU:n kohdallakin turvautua kansanäänestystulokseen niin minä en saanut tällaisessa antaa suoraa mielipidettäni neuvoa antavassa kansanäänestyksessä.

Nyt vaihtaisin EU-jäsenyysäänestyksen ääneni, ja äänestäisin "ei". Pistän tuolloisen kansanäänestysvirheeni nuoruuden ja keltanokkaisuuden piikkiin.

Se, miksi pidän asiaa itsekin esillä on se, että moni nyt nuoressa aikuisiässään joutuu kärsimään näistä minun(kin) tekemästä erheellisestä äänestäni. Ja tarkoitan niitä, jotka olivat kansanäänestyksen aikana vielä alaikäisiä. He ovat syyntakeettomia. Minä en.

Siksi pyrin sovittamaan tekoni.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kalliojärvi, eikö liittymisestä EU:hun järjestetty aikanaan kansanäänestys. Minä ainakin kävin äänestämässä aivan omasta vapaasta tahdosta ja niin uskon kaikkien muidenkin äänensä antaneiden tehneen. Olen kyllä humoristikin, mutta kirjoitukseni laadin vakavissani.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Muistaakseni Suomi haki EY:n, joka muuttui EU:ksi. Silloin pidettin sellainen mahdollisuus salassa, että Suomi tule liittymään rahaliittoon, koska myönteinen kanta olisi kenties hävinnyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset