Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Järjestys on palautettava

Hallitsematon laiton muuttoliike Afrikasta ja Lähi-idästä on saavuttanut jo Suomenkin rajat. Tällaisiin vaikeuksiin ajaudutaan, kun ei osata ennakoida tulevaa eikä tartuta asioihin ajoissa.

Viime keväänä voimakas muuttoliike suuntautui yli Välimeren, ja moni Eurooppaan pyrkinyt hukkui. Euroopan komissio laati suunnitelman turvapaikanhakijoiden siirtämiseksi lähinnä Italiasta ja Kreikasta muihin EU-maihin. Lisäksi ryhdyttiin valmistelemaan sotilasoperaatiota salakuljetuksessa käytettävien alusten tuhoamiseksi.

Esitin tuolloin, että muuttoliike pysäytetään perustamalla yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa Pohjois-Afrikkaan pakolaisleirejä, joilla Eurooppaan pyrkivien oikeus turvapaikkaan selvitettäisiin. EU-maat ottaisivat vastaan turvapaikan saaneita kansallisten pakolaiskiintiöidensä puitteissa. Lähetin ehdotukseni tiedoksi komission keskeisille jäsenille.

Kotimaassa kirjoitin ajatuksistani  avoimen kirjeen ulkoministeri Timo Soinille. Pommitin sähköposteilla pääministeri Juha Sipilää ja puhuin asiasta Keskustan puoluehallituksen kokouksessa.

Sain tukea ajatuksilleni. Mikään ei kuitenkaan auttanut.

Ministerineuvostossa sovittiin vapaaehtoisesta pakosta, jolla turvapaikanhakijoita ryhdyttiin siirtelemään jäsenmaiden välillä. Tämä on omiaan lisäämään maahanmuuttoa.

Välimerelle perustettiin laivasto-operaatio, jonka avulla aluevesirajalle päässeet pelastetaan ja siirretään Eurooppaan. Tämäkin helpottaa ja lisää muuttoliikettä.

Loppukesällä ja syksyllä voimakkain muuttoliike on tullut Balkanin niemimaan ja Turkin kautta. Näistä tulijoista valtaosa on elänyt pakolaisleireillä, missä he ovat jo saaneet turvaa ja huolenpitoa. Mukaan on tullut runsaasti ihmisiä myös täysin turvallisista Euroopan maista, jopa EU:n jäseneksi pyrkivistä.

Useimmat Euroopan unionin jäsenmaat ovat mukana Schengen-järjestelmässä, jonka puitteissa sisärajojen valvonta on poistettu. Tämä tehtiin luottaen siihen, että ulkorajojen valvonta toimii ja laiton maahanmuutto voidaan estää. Tämä ehto ei ole täyttynyt, ja koko järjestelmä on nyt romahtanut.

Suomen tilanne on onneton. Muutama viikko sitten tiedotusvälineet ja ennen muuta sosiaalinen media alkoivat levittää Lähi-itään, Afrikkaan ja Balkanille tietoa, että Suomi suhtautuu erityisen myönteisesti turvapaikanhakijoihin. Uutisoinnin kärkenä oli pääministerin ilmoitus, että hän antaa oma asuntonsa pakolaisten käyttöön.

Suomeen suuntautuvan maahanmuuton suhteen hallitus on toiminut ponnettomasti. Schengen-järjestelmän ja Dublinin sopimuksen mukaan kaikki Ruotsista tulleet olisi voitu palauttaa rajan yli. Nyt viimeistään raja tulee sulkea. Maahan tulleiden oikeus turvapaikkaan tulee selvittää hyvin nopeasti, tarvittaessa lainsäädäntöä tilapäisesti muuttamalla.

Suomen turvapaikanhakijoille myöntämät taloudelliset ja muut edut ovat huippuluokkaa. Tanskan tapaan niitä on karsittava.

Laadin viime viikolla ALDE-ryhmän käyttöön muistion, jossa esitin kokonaisvaltaista ohjelmaa maahanmuuton pysäyttämiseksi. Ehdotin siinä mm. kehitysyhteistyön tehostamista maahanmuuttajien lähtöalueilla, Lähi-idässä olevien pakolaisleirien voimakasta tukemista ja uusien leirien perustamista ulkorajojemme ulkopuolelle. Muistioni on saanut voimakasta tukea ALDE-ryhmän jäsenten keskuudessa. Se on luettavissa kotisivultani.

Olen tehnyt komissiolle kirjallisen kysymyksen, jossa tiedustelen, joko ajatus pakolaisleireistä saisi nyt kannatusta.

Suomen hallituksen tulee tarttua rohkeasti Eurooppaa ja myös omaa maatamme kohdanneen muuttoliikkeen hillitsemiseksi. Järjestys on palautettava ja apu on suunnattava tehokkaasti niille, joiden avun tarve on suurin.

Näillä ajatuksilla on nyt vahvaa kannatusta myös muissa EU:n jäsenmaissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

EU:n ylläpitämien pakolaisleirien perustamista kriisialueiden lähelle on esitetty monissa kirjoituksissa, mutta ilmeisesti on hyviä syitä, miksi ehdotusta ei ole toteutettu. Itse veikkaan, että jos loka iskee kunnolla tuulettimeen ja kyseisillä leireillä tapahtuisi vakavia ihmisoikeusrikkomuksia, vetäisivät EU-maat itsensä siitä moraaliseen vastuuseen. Nykyisen Internetin mahdollistaman maailmanlaajuisen tiedonvälityksen seurauksena on entistä hankalampaa lakaista ongelmia pois silmistä ja pois mielestä.

Esa Niemi

YK on jo perustanut pakolaisleirejä, joten uusien leirien perustaminen on perusteetonta.

EU:n perustamien pakolaisleirien sijainnit ovat kaukana lähtömaasta ja tässä ongelmana se, että ISIS tienaa tällöin ihmissalakuljetuksella ja EU sponsoroi ISIS:n väkivaltakierteen levittämistä.

YK:n pakolaisleirit ovat jo olemassa sekä kiintiöpakolaisjärjestelmä.

EU:n tulee palauttaa kaikki YK:n tarjoamasta turvapaikasta kieltäytyneet takaisin pakolaisleireille, niin Välimeri hiljenee muutamassa päivässä ja ISIS:n sotatalous joutuu vakaviin ongelmiin eikä nopeita keinoja sen paikkaamiseksi ole olemassa.

ISIS tienaa Sipilän levittämällä mielikuvalla ilmaisesta elämästä pääministerin upeassa talossa ja tälläistä juuri pitää välttää.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Pieni googlettaminen osoittaa, että monet YK:n pakolaisleireistä ovat aivan kaameita paikkoja. Niissä kärsitään nälästä ja taudeista, ihmiset ovat siellä pieniä lapsia myöten kuin vankeja ja lasten koulunkäynti ja aikuisten mahdollisuus työhön ja toimeentuloon puuttuvat joskus tyystin. En halua Euroopan Unionin ja sitä kautta Suomen nimiin ja vastuulle tuollaisia instituutteja.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #16

"Kaamea paikka" ei ole Geneven pakolaissopimuksen mukainen peruste turvapaikalle.

"Paremmalle paikalle" haluavat voivat anoa esim. työlupaa tms. muuta. Kansainvälistä hätämekanismia ei ole tarkoitettu hotellitähtiluokituksen valikointiin.

YK:n pakolaisleirit ovat monelle taas täysihoitola, jossa ruokaa saa joka päivä tekemättä töitä ja olosuhteet ovat paremmat kuin kotimaan alkuperäinen tilanne.

YK:n pakolaisleireistä voidaan tehdä 5 tähden lomakeitaita jos vain resursseja myönnetään.

EU:n nimiin ei tarvita mitään ylimääräistä, vaan UNHCR on tätä tarkoitusta varten.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #16

Nämä ovat juuri niitä syitä miksi leirien oloa pitäisi ryhtyä parantamaan vetovoimaisemmiksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Paavo Väyrynen on oikeassa. Ilmeisesti tarvitaan riittävästi kokemuksen tuomaa realismia, välttääkseen nykyisen ajattelutavan sudenkuopat, jotka kieltäytyvät näkemästä ongelmia ihmisoikeuksia sivuavissa kysymyksissä.

On muistettava, että ihmisoikeuksien liioittelu yhden ryhmän kohdalla voi johtaa ihmisoikeuksien kaventumiseen muiden ryhmien kohdalla.

Käyttäjän mp2103 kuva
Markku Penttilä

Erinomainen kirjoitus taas Paavo! Kävin just allekirjoittamassa aloitteesi EU:sta eroamiselle. Toivon todella, että se menee läpi. Mutta asiaan.Viisi vuotta olen käyttänyt ilmaisua "meitä viedään kuin pässiä narusta". Mielestäni se kuvaa edelleenkin todella hyvin tilannetta hallitsemattomassa maahanmuuto- ja pakolaisasiassa. Olivathan Merkel ja Stubb yhtä pataa taannoisissa keskusteluissaan eikä Timollakaan sisu riitä muuta kuin myötäilemään. Mutta pakkohan asioihin on tulla muutosta ja pikaisella aikataululla. Esittämäsi keinot ovat mielestäni todella relevantteja ja vielä saatettu korkean tason päättäjien tietoon. Itse lisäisin tähän vielä auttamisen määräaikaisesti eli saapuneille tulijoille tulisi myöntää vain tilapäinen oleskelulupa ja sitten palauttaa sodan jälkeen kotimaihinsa ja auttaa jälleenrakennustyössäkin. Kuten tietänet, kotouttaminen on harhaluuloa, sen sijaan tapahtuu kotoperäistymistä, josta ei juuri näillä sivuilla eikä muuallakaan puhuta. Mutta seurataan tilannetta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Voisitte nyt päättää, haluatteko vaikuttaa siihen, että EU:n komissio tai europarlamentti, erityisesti sen ALDE-ryhmä, tekee jollekin asialle jotakin; vai haluatteko erota EU:sta.

Käyttäjän OsmoKukkola kuva
Osmo Kukkola

Meidän perhe täysin samaa mieltä.
Hyvä Paavo kun jaksat vielä
puolustaa meidän kaikkien yhteistä isänmaata Suomea!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kaikki olisi pitänyt järjestää toisin. Asioita ei olisi saanut päästää tähän jamaan. Jos minua olisi kuunneltu, tätä ei olisi tapahtunut. Jos järkeä olisi käytetty ajoissa, olisi ongelman kehittyminen voitu katkaista. Olisimme helposti kyenneet torjumaan pakolaisivirran, jos ohjeitani olisi noudatettu.

Oppitunti konditionaalin perfektin käyttämisestä päättyy tällä kertaa tähän, mutta jatkoa seuraa varmasti.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Paavo olisi jo aika nimittää valtioneovoksesi, meriitit olisivat kovemmat kuin Vistbacalla.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niinpä, Aimo, mutta vieläkin parempi mies valtioneuvokseksi olisi Paavon ex-ystävä Keijo Korhonen! Jos joku on ollut johdonmukainen, niin Keijo ("Kylmä-Keke"), jota keskusta ei tunnu arvostavan. Täydet pisteet hänelle vaikka asuukin nykyisin Paltamon Melalahdessa vain kesäisin.

P.S. Keijo sanoi lehtihaastattelussa muutama vuotta sitten (silloin kun eurokriisi alkoi): "Nauttikaa nyt siitä EU:sta; sitähän te halusitte!"

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Useissa asioissa olen Väyrysen kanssa täysin eri mieltä, mutta tähän blogiin kyllä yhdyn!

On se kumma jos ei rajojen yli nyt tunkevaa joukkoa saada kuriin, kun paljon valtaisammat laumat estettiin kovin pitkälle maahamme työntymästä vv.1939-1940.

Eikö länsirajalla ole rajavartijoita? Minkälainen katastrofin pitää olla ennen kuin nk. nopean toiminnan joukot pistetään töihin? Harjoittelivat näyttävästi arabeiksi maskeerattujen henkilöiden mellakan hillintää. Vuosikaudet ovat olleet tyhjän panttina!?

Koskahan turvapaikanhakijoita alkaa pyöräillä tänne itärajan yli kuten Norjaan Petsamossa? Pyörillä päästettiin kun jalkaisin tai autolla eivät lain mukaan (??) päässeet!!?

Käyttäjän mp2103 kuva
Markku Penttilä

Aimo, samaa mieltä ollaan. Kertauksena Paavosta vielä: lähes parikymmentä vuotta kansanedustajana, kahdeksassa hallituksessa ministerinä, kolme kertaa pressaehdokkaana, nyt meppinä jne. jne. Sanonpa tähän vielä: jos Paavo olisi nyt pääministeri, niin maamme asiat olisivat taatusti paremmin. Mutta minkäs konditionaalille voit.
Näillä eväillä mennään, sano.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Pakolaisleirejä voisi harkita kehitettävän ihan kunnon kaupungeiksi myös, jossa olisi asianmukainen infra. Niihin voisi tulla myös tuotantoa ja työpaikkoja, jotta pakolaisuus ei olisi pelkkää oleskelua, vaan pakolaiset voisivat myös ansaita rahaa ja kehittää itseään.

Käyttäjän EeroRavantti kuva
Eero Ravantti

Painava ja hyvin perusteltu kannanotto Paavo Väyryseltä tässä Suomen ja koko Euroopan kannalta tärkeässä kohtalonkysymyksessä. Ongelma on ollut olemassa ja päättäjien tiedossa pitkään. Siksi onkin täysin käsittämätöntä, että tämän "pakolaistsunamin" ensimmäisen aallon iskiessä EU:n ulko- ja valitettavasti sisärajoille asti Suomi muiden valtioiden mukana kohtaa ilmiön "housut kintuissa" ilman kunnollista ennakkosuunnitelmaa! Tämä ei voi olla ainakaan resursseista kiinni, sillä EU:n hallintoelimissä Brysselissä on porukkaa kuin pipoa.

Tällä hetkellä pitkin Eurooppaa maasta toiseen hallitsemattomasti siirtyvien ihmisjoukkojen joukossa on paitsi hengenvaarallisesta ympäristöstä lähteneitä ja aidosti turvapaikka tarvitsevia henkilöitä, mutta myös sekaan soluttautuneita muilla motiiveilla liikkeellelähteneitä yksilöitä. Jatkuessaan tällainen kaoottinen muuttoliike muodostaa merkittävän kansallista turvallisuutta ja taloudellista kestokykyämme koettelevan uhan.

Samalla kun liputan sen puolesta, että kansakuntana ja yksilöinä kannamme vastuumme aidosti hädänalaisessa asemassa olevista lähimmäisistämme ihonväriin, kulttuuriin, kieleen ja uskontoon katsomatta, hallitun toimintamallin kiireellistä toteuttamista Väyrysen esityksen pohjalta pidän EU:n agendalla ykkösluokan asiana. Jos EU ei siihen kykene tai jää ns. vatuloimaan tämän kanssa, Suomen hallituksen tulee määritellä pikaisesti tähän polttavaan haasteeseen kansallisen etumme mukainen malli.

Vaikka EU:n maiden välillä onkin vapaa työvoiman liikkuvuus, tämä periaate ei voi koskea maiden läpi vailla kontrollia pakolaisnimikkeen alla vaeltelevia kansanjoukkoja! Kannatan vahvasti Väyrysen esittämää mallia, jossa prosessin painopiste on EU:n ulkopuolella olevilla nykyisillä tai tarvittaessa lisää perustettavilla pakolaisleireillä, joiden olosuhteet ovat asianmukaiset ja resurssit riittävät pakolaisstatuksen arviointiin ja kriteerit täyttävien pakolaisten edelleenohjaukseen laillisia reittejä pitkin kohdemaihin. Tällä parhaiten kitkettäisiin myös edelleen rehoittava ihmissalakuljetus.

Samalla kun me kaikki täällä tai muualla syntyneet suomalaiset olemme sen edessä, että joudumme tinkimään eduistamme, on johdonmukaista että myös maahanmuuttajien tukia pienennetään Tanskan malliin. Tämä on myös siksi suotavaa, ettei Suomi komeile maahanmuuttajien omassa "markkinointiviestinnässä" Euroopan houkuttelevimpana maana. Listojen kärkeen kannattaa mieluummin pyrkiä keinoilla, jotka houkuttelevat Suomeen investointeja ja sitä kautta synnyttävät lisää työpaikkoja.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Aivan, tottahan Paavo turiset.....

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Näiden UNHCR-leirien oloja tulisi kehittää inhimillisemmiksi, niiden infraa ja palveluita tulisi kehittää, niiden vetovoimaa tulisi saada houkuttelevimmiksi, leireillä oleville pitäisi järjestää työtä ja koulutusta, sekä tarvittaessa leirejä pitäisi pystyä laajentamaan ja perustamaan lisää. Kaikki tämä vaatii kansainvälistä yhteistyötä ja valtioilta suurtapanostusta. Näistä leireistä voisi lähteä kehittämään kansain välisiä suvereeneja mutta autonomisia kaupunkivaltioita.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Juuri noin olen itsekin ajatellut. Vältyttäisiin monelta harmilta.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Paavo koita pitää asiasta kovasti melua. Juuri noin kuin esitit pitää tämä ongelma ratkaista.
Miksiköhän suuri ja mahtava Saudi-Arabia ei auta hengenheimolaisia?

Antti Kantola

PAAVO KIRJOITTI:
"Suomeen suuntautuvan maahanmuuton suhteen hallitus on toiminut ponnettomasti. Schengen-järjestelmän ja Dublinin sopimuksen mukaan kaikki Ruotsista tulleet olisi voitu palauttaa rajan yli. Nyt viimeistään raja tulee sulkea."

Paavo ei vaan osannut sanoa, mikä kohta Schengen- tai Dublin- järjestelmässä tuon porsaanreiän soisi - että sulkea raja Ruotsista ja palauttaa jo tulleet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset