Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Liberan seminaarin antiin kannattaa perehtyä

Asetin suuria toiveita ajatuspaja Liberan viime torstaina järjestämään euroalueen kriisiä käsitelleeseen seminaariin. Puhujalista oli vakuuttava.

Kun seminaari lähetettiin suorana ISTV:ssa, matkustin lentäen Strasbourgista Brysseliin. Lehdistössä siitä kerrottiin hyvin vähän. Liberan sivuille tallenne ilmestyi vasta äskettäin.

Seminaarin ohjelma oli valitettavasti rakennettu siten, että sivurooliin jäivät ne, jotka kannattavat Suomen irrottautumista euroalueesta.

Elina Lepomäen alustus oli kyllä hyvä, mutta sen jälkeen järjestetyissä paneelikeskusteluissa voimasuhteet olivat 2-1 niiden hyväksi, joiden mielestä Suomen tulisi pysyä euroalueessa.

Professori Vesa Kanniaisen olisi tullut voida esitellä kunnollisesti asiantuntijaryhmän arvio euroerosta aiheutuvista kustannuksista ja hyödyistä. Hänelle suotiin kahden tunnin mittaisen seminaarin ajasta vain 10 minuuttia. Saman ajan sai Roger Wessman, jolla oli esitettävänään lähinnä poleemisia heittoja.

Kanniaisen mukaan irtautumisen hinta olisi nollasta 20 miljardiin euroon, ja kaikissa vaihtoehdoissa pidemmän aikavälin hyödyt olisivat selvästi haittoja suuremmat.

Wessman väitti eron hinnaksi jopa 200 miljardia euroa, kun asiaa vuosikausien ajan vatvottaisiin.

Näin ei tietenkään toimittaisi, vaan päätös tehtäisiin nopeasti tiedonannon pohjalta eduskunnassa, ja eron ehdoista käytäisiin sen jälkeen pikaiset neuvottelut euroalueen muiden jäsenmaiden ja Euroopan komission kanssa. Tämä lyhyt siirtymävaihe olisi hyvin hallittavissa.

Entistä suuremmat euroalueen kriisit ovat jo muhimassa. Esimerkiksi Italian valtion velka on noussut jo yli 2200 miljardiin euroon, ja se on kasvanut pahimmillaan yli 20 miljardin kuukausivauhtia.

Suomen olisi mitä pikimmin irrottauduttava euroalueesta. Siten saisimme nopeasti aikaan taloudellista kasvua, joka auttaisi meitä ratkaisemaan kestävällä tavalla ongelmiamme.

Onkin taas kysyttävä, kuinka suuri taloudellinen ja yhteiskunnallinen hinta aiotaan maksaa siitä, että saamme olla mukana velkaunioniksi ja liittovaltioksi kehittyvässä euroalueessa.

Katsokaa Liberan järjestämästä seminaarista tehty tallenne (linkki) ja tehkää oma arvionne. Kuunnelkaa erityisen tarkkaan valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston entisen päällikön Peter Nybergin ja vankan pankkikokemuksen omaavan Stefan Törnqvistin puheenvuoroja.

Niille olisi saatava tulevaisuudessa enemmän näkyvyyttä ja kuuluvuutta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Markka poistettiin Hallitusmuodon 72 §:stä ilman lakiesitystä.
Tapahtui valtiopetos, rikos, joka ei vanhene.

Määräaika Hallistumuodon 72 §:n muuttamisesta päättyi 31.12.1994.

Totuusterveisin
Jorma Jaakkola (Kok)
http://jormajaakkola.fi/

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Markan hävittämisessä käytettiin hyväksi salaista, tekaistua, EMU-varaumaa.

Varauma kirjattiin EU-ministeriryhmän 20.12.1993 pitämän kokouksen pöytäkirjaan 16/93.

Tekaistua EMU-varaumasta seurasi, että eduskunta luuli syksyllä 1994, että eduskunnalle annetaan myöhemmin erillinen lakiesitys Hallitusmuodon 72 §:n muuttamisesta eli markan vaihtamisesta euroon.
Lipposen hallitus antoi huhtikuussa 1998 eduskunnalle valtioneuvoston tiedonannon, jolla perustuslakia ei muuteta.

Minä sain otteen kyseisestä pöytäkirjasta 1.12.1999, samana päivänä, jolloin kyseisen kokouksen puheenjohtaja Esko Aho oli Huittisten Risto Ryti-salissa presidentinvaalitilaisuudessa.

Aho sai minulta kuulla pöytäkirjan paljastuneen. Hän myönsi, että euroon meno oli perustuslakiin liittyvää kikkailua.

Mainittakoon, että kyseinen pöytäkirja määrättiin Ulkoministeriössä tammikuussa 2000 salaiseksi ja Korkein hallinto-oikeus lähti suojelemaan valtiopetoksen tehneitä vahvistamalla pöytäkirjan salassapidon, vieläpä koventaen salassapitoargumentteja.

Dokumentit löytyvät kotisivultani alla oelvasta osoitteesta.

Suomella ei ole muuta selviytymisvaihtoehtoa kuin ottaa käyttöön oma raha ja sen avulla keskuspankkirahoitus.

Totuusterveisin

Jorma Jaakkola (Kok)

Salaisen EMU-varauman asianosainen 1.12.1999 lähtien.
http://jormajaakkola.fi/141-artikla%20on%20petos

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kirjassa Kolme kierrosta, joka perustuu Esko Ahon päiväkirjoihin persidentivaalikampanjan ajalta.

Aho unohti käyneensä huittislaisen presidentin Risto Rytin nimeä kantavassa komeassa auditoriossa.

2.12.1999 "Kolme kierrosta" -päiväkirjaan on kirjoitettu: "Olin umpiväsynyt."

Salainen huijausvarauma, jolla eduskuntaa harhautettiin, oli paljastunut.
Huijauksesta seurasi valtiopetos, rikos, joka ei vanhene.
Ei ihme, että kokouksen puheenjohtajalta meni yöunet.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Juha Korkeaoja kertoi SataSeutu-lehdelle, että eduskunnalle ei ole annettu lakiesitystä markasta luopumiseksi.
Ks.
http://jormajaakkola.fi/141-artikla%20on%20petos

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #4

EU-ministerikokouksessa (EMU-varauma kokous) mukana ollut ministeri Toimi Kankaanniemi tunnusti allekirjoittaneelle:

"Jorma Jaakkola, en kiistä mitään, mitä olet tutkimuksissasi saanut selville."

Tunnustus löytyy osoitteesta
http://kalevikannus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/11543...

Jorma Jaakkola (Kok)

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Kelluva markka olisi Suomelle katastrofi. Euron arvoa vetävät alas velkaantuvat etelä-Euroopan maat, joiden vaikutus ei enää ulottuisi Suomeen asti. Erinomaisen luottoluokituksen omaavana maana Suomen oman valuutan arvo vain nousisi suhteessa euroon, jolloin vienti kuolisi kokonaan. Eikä devalvaatio edelleenkään olisi mahdollinen, jos markkaa kerran oikeasti olisi tarkoitus kelluttaa.

Luulisi jokaisen tajuavan, että valtiontalouden absoluuttinen tila ja suhteellinen tila ovat kaksi eri asiaa, eikä heikkokaan absoluuttinen tila johda automaattisesti valuutan arvon heikkenemiseen, jos muut ovat suhteessa vielä heikompia.

Mika Rajala

Mihin analyysistäsi jäi Suomen keskuspankki? Keskuspankki voi ohjata rahapolitiikkallaan kelluvaakin valuuttaa. Kyse on ihan yksinkertaisesta kysynnän ja tarjonnan laista valuuttamarkkinoilla. Kun keskuspankki antaa painokoneen laulaa ja lykkää valuuttamarkkinoille yhä enemmän markkoja kaiken muun pysyessä enallaan, valuutan arvo laskee.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Näin tehdään Ruotsissa.

Suomen kansalaisten kannattaa ihmetellä Suomen ja Ruotsin EMU-varaumat erosivat.
Kannattaa myös lukea, mitä komissio paljasti 4.6.2014 Ruotsin raha- ja talouspolitiikasta ja siitä miksi Ruotsi ei ole eurossa.

Taidan olla Suomessa ainoa henkilö, joka on asiaan tutustunut ja siitä kotisivullani kertonut.

<"KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE
LÄHENTYMISKEHITYKSEN ARVIOINTI 2014"

Lue ja ihmettele koosteeni
http://jormajaakkola.fi/Miten%20varaumat%20erosivat

1.12.1999 saamani tekaistu salainen EMU-varauma oli punainen lanka, jota seuraamalla olen päässyt asoiden ytimeen.

Kukaan ei pysty kiistämään tapahtunutta valtiopetosta.

Totuusterveisin

Jorma Jaakkola (Kok)

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Suomen Pankkihan tekee sitä jo nyt, heikolla menestyksellä. Jopa deflaatiota pukkaa, vaikka velkoja ostetaan kovaa vauhtia. Aika erikoista kuvitella, että muiden maiden keskuspankit lakkaisivat setelirahoittamasta heti kun Suomi saa ikioman markan. Sellaisen muuttujan, joka ei käytännössä vaikuta lopputulokseen, voi poistaa analyysistä merkityksettömänä.

Mika Rajala Vastaus kommenttiin #10

Sekoitat asioita pahemman kerran; Suomen pankki ei ole itsenäinen keskuspankki eikä sillä ole omaa rahapoliittista mandaattia.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #11

Ei ole, mutta suomalaisten velkakirjojen ostoa se tekee joka tapauksessa EKP:n luvalla, ja paljon. Kyseessä on toki lähinnä keino varmistaa lainahanojen auki pysyminen ja korkojen kohtuullisuus, mutta lopputulos on joka tapauksessa sama.

Mika Rajala Vastaus kommenttiin #14

Palataanpa siihen mistä lähdettiin. Sanoit, että jos Suomella olisi itsenäinen valuutta ja se kelluisi, olisi se vahvempi kuin se valuuttakurssi, mikä Suomella nyt on. Sanoin, että näin ei ole koska itsenäinen keskupankki voi ohjata myös kelluvaa valuutta.

Todellakin se voi näin tehdä ja nimenomaan silloin, jos haluaa painaa kurssia keinotekoisen alas. Se pystyy tähän koska sillä on mittaamaton resurssi omaan valuutta: se kuuluisa setelipainokone. Näin se pystyy myymään omaa valuutta niin paljon kuin se vain haluaa.

Sveitsin keskupankki teki näin ja piti frangin suhteessa euroon haluamallaan tasolla, 1.2. Pankin tase paisui mutta valuuttakurssi oli haluttu. Tästä luovuttiin kovan porun säestämänä muutama kuukausi sitten ja frangi vahvistui välittömästi.

Sen sijaan valuuttakurssin ohjaaminen keinotekoisen vahvaksi onkin kimurantimpi juttu. Siihen ei keskuspankilla ole mittaamatonta varantoa, ainoastaan ulkomaanvaluutan setelivaranto, joka aina tuppaa loppumaan pikaisesti, kun valuuttaa yritetään pitää keinotekoisen vahvana.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #16

Tämä keskustelu on aika hyödytöntä. Tietenkin Suomen Pankki voisi _teoriassa_ tehdä ihan mitä tahansa, mutta _käytännössä_ se tuskin voisi toteuttaa mallia, johon edes vakavarainen rahavaltio Sveitsi ei pidemmän päälle pystynyt. Valuutan määrän kasvattaminen holtittomasti ilman minkäänlaisia kytköksiä reaalitalouteen, etenkin ilman Sveitsin harjoittamia ulkomaisen rahan houkuttelumenetelmiä, ei vain ole turvallista millekään valtiolle.

Tosin Suomi tietenkin vaihtoehtoisesti voisi ajaa taloutensa jyrkänteeltä alas Kreikan suuntaan, jos tavoitteena olisi valuutan arvon heikentäminen. Ihan yhtä pahoihin ongelmiin Suomen ei edes tarvitsisi päätyä saadakseen kurssinsa euroa heikommaksi, koska Saksa vetää Kreikkaa ja muita etelä-Euroopan maita talouspoliittisesti vahvemmiksi kuin mitä ne oikeasti ovat, mutta henkilökohtaisesti en kuitenkaan tällaista valintaa oikein arvostaisi.

Mika Rajala Vastaus kommenttiin #18

Älä lähde tuohon. Not good.

Ei tämä pelkkää teoriaa ole. Keskupankki voi ohjata valuuttakurssia vaikka se olisi kelluva. Mutta tottai kai on niin, kuten totesit, pidemmän päälle inflaatioriskit kasvavat jos target-kurssi on fundamenttien kanssa liian suuressa ristiriidassa liian pitkään. Sveitsi piti frangia aliarvostettuna kolmisen vuotta.

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki Vastaus kommenttiin #18

Joo! Totean Mikaelalle saman kuin Mika. Älä lähde inttämään asiasta jonkun sellaisen kanssa joka selvästikin tietää enemmän aiheesta kuin sinä.

Tämä aihe, eli miten keskuspankki voi toteuttaa rahapolitiikka, tai kansantaloustiede laajemminkin, on sellainen aihe josta vain melko pieni osa ihmisistä ymmärtää jotain. Ja usein tuntuu siltä että media (ja/tai valtiovalta + Suomen Pankki) pitää tavallaan tahallaan ihmisiä pimennossa aiheesta. Toivoisin että lehdissä olisi enemmän artikkeleja siitä miten Ruotsin itsenäinen keskuspankki Riksbanken ohjaa menestyksekkäästi Ruotsin taloutta. Tai tästä voisi olla myös joskus joku ohjelma TV:ssä

Tai no! Eipä tämä ihmisiä kiinnostaisi.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #22

Suomessa rahapoliittisen osaamisen taso on niin paljon Ruotsia jäljessä, ettei sitä välimatkaa kovin helposti kurota umpeen.

Sinä et kyllä todennut myöskään samaa asiaa kuin Mika, vaan ihan oman asiasi. Älä siis syötä omia mielipiteitäsi Mikan mielipiteinä.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #14

Mikaela Peth ei vieläkään ymmärrä, että nuo velkakirjat siirretään jälkimarkkinoille, uudelle perijälle, joka velkoo Suomea maailmantappiin saakka.

Suomen Pankki ei osta velkakirjoja EKP:n luvalla, vaan määräyksestä.

Jos Suomen Pankki olisi itsenäinen, tilanne olisi toinen.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #23

Siirretään jos joku niitä viitsii ostaa, ei Suomen Pankki niitä pysty väkisin minnekään myymään.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #10

Mikaela,

tiedän kyseisestä asiasta. Tiedän taustoista, niitä 13 vuotta seurattuani ja tutkittuani. Joten älä viitsi kirjoitella asioista, joiden taustoja et tiedä.

"Suomen Pankki" ostaa EKP:n määräyksestä velkakirjoja. Kysymys ei ole siitä, että veloista tulisi Suomen omaa velkaa. Taloussanomien uutinen antoi sellaisen käsityksen.

Suomen Pankin ostoilla velkakirjat siirretään jälkimarkkinoille.
Eli vain velkojat vaihtuvat. Aivan samoin kuin kävi 1990-luvun lamavelkaisten velkakirjojen siirroissa ja lopulta velkakirjojen myymisessä norjalaiselle Aktiv-Hansalle 5 %:n substanssiarvolla.

1990-luvun lamavelallisten velkominen jatkuu edelleen. Siitä on todisteet.

Kyseiset asiakirjat on määrätty salaisiksi sadaksi (100) vuodeksi.
Kyseinen asia liittyy valtiopetokseen.

Syntymättömistäkin suomalaisista tulee Suomen Pankin ostamien velkojen orjia.

Mikaela, eikös valtiopetokset olisi vaadittava oikeuskäsittelyyn?

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #13

"Joten älä viitsi kirjoitella asioista, joiden taustoja et tiedä."

Tämä on outo kehotus. Itse asiassa taustoilla ei edes ole merkitystä, vaan seurauksilla, ja seuraukset ovat kaikkien nähtävillä. Taustat ovat tärkeitä päätöksentekohetkellä, mutta vanhojen päätösten seuraukset ovat uusien päätösten tausta-aineistoa.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #15

Jos et petoksen taustoja tunne, älä viitsi kirjoitella musta-tuntuu-juttuja.

Seuraukset ovat kaikkien nähtävissä:
Kysymys on Suomen tarkoituksellisesta velkaanuttamisesta.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #24

Tietenkin kyse on Suomen tarkoituksellisesta velkaantumisesta, sehän on euron koko idea. Kun valtiontalouden tehokkuutta mitataan velkamarkkinoiden avulla, saadaan sisäsyntyinen insentiivi toteuttaa järkevää valtiontaloutta.

Minun ei tarvitse olla perehtynyt kaikkiin maailman salaliittoteorioihin voidakseni ottaa kantaa tämän hetken todellisuuteen. Salaliittoteoriat voivat toki olla ihan viihteellisiäkin, mutta aikani ja kiinnostukseni ei riitä niiden syvällisempään pohtimiseen.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #28

Demokratiasta ja salaliitosta

Kerroin, että sain 1.12.1999 otteen ns. EMU-varauma-pöytäkirjasta, joka määrättiin tammikuussa 2000 Ulkoministeriössä salaiseksi. Samassa salaamispaketissa oli myös Ulkoministeriön virkamiehen muistio 1075/1993, josta minulla ei pyyntöä esittäessäni ollut mitään aavistusta.

Näissä asiakirjoissa on päätöksenteko, joka koski Maastricht-aiheiden eli Suomen liittymistä tulevaan liittovaltioon; yhteiseen rahaan, puolustukseen ja perustuslakiin.

Kysymyksessä oli Suomen ulkopolitiikan määrääjän eli Mauno Koiviston tahto viedä Suomi EU:hun.

Klikkaa kotisivultani http://jormajaakkola.fi/Taustatietoa ensimmäistä sinistä linkkiä. Klikkaile esiin tulevat linkit, lue ja ihmettele.
Voit sen tehdä, koska ei ole kysymys salaliitosta, vaan Suomessa vallinneesta korkeimman valtiojohdon diktatuurista, jonka alle kansalaiset ja eduskunnan päätösvalta alistettiin.

Haltuuni saamissa asiakirjoissa oli siis kysymys myös yhteisestä puolustuksesta, josta on olemassa Teija Tiilikaisen haastattelu Kouvolan Sanomissa 14.11.1999 sivulla 26, josta seuraavat otsikko ja sitaatit:

Suomalaisten yhteinen salaliitto: Edessä on EU:n yhteinen puolustus”

”Ensin ajattelin, että onko kyse poliitikkojen haluttomuudesta tuoda
tätä asiaa esiin. Meillä on kuitenkin aika paljon EU-kriittisyyttä ja puolustus on herkkä asia. Mutta olen alkanut miettiä, että meillä ihmiset saattavat laajemminkin ajatella niin, että tästä asiasta ei paljon tarvitse puhua.”

”Kansallisvaltioiden aika on ohi ja nyt rakennetaan
säätelyjärjestelmää globalisoituvaa maailmaa ja taloutta varten.”

--

Demokratian perusta on, että kaikkien julkisen hallinnon päätösten pitää olla avoimia.
Siis julkisen hallinnon päätökset, jotka eivät kestä julkisuutta, murentavat demokratian.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #10

Mikaela Peth:

"Aika erikoista kuvitella, että muiden maiden keskuspankit lakkaisivat setelirahoittamasta heti kun Suomi saa ikioman markan."

:)

Luetelepa Mikaela, mitkä nämä "muiden maiden keskuspankit" olisivat?

Siis mitkä oavt ne maat, jotka saavat euro-alueella tehdä todellista setelirahoitusta?

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #17

Maapallolla on aika monta muutakin valuuttaa kuin euro. Markan arvo määrittyisi suhteessa niihin kaikkiin, ei pelkkään euroon. Ja kaikki EKP:n alaiset kansalliset ex-keskuspankitkin saavat ostaa omien maidensa velkakirjoja.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #19

M P:
"Ja kaikki EKP:n alaiset kansalliset ex-keskuspankitkin saavat ostaa omien maidensa velkakirjoja."

Vai saavat.
Ne joutuvat EKP:n määräyksestä ostamaan velkakirjat jälkimarkkinoille.
Saatavan perintä jatkuu uudella kasvottomalla velkojen perijällä. Suomi uppoaa syvemmälle velkasuohon. Tätäkö Mikaela haluaa?

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #25

Jos on pakko valita velkaantumisen ja kurjistumisen väliltä, luonnollisestikin valitsen velkaantumisen. Olennaista on pitää talouspolitiikka sellaisessa kuosissa, etteivät korot lähde nousemaan.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #29

Velkaannuuttaminen globaalilla markkinarahalla luo kurjuutta.

Suomen kurjuuttaminen ja velkaannuttaminen alkoi kesällä 1992, vaikka Suomelle olisi ollut mahdollisuus keskuspankkirahoitukseen. Asiasta kertoo silloinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen kirjassa "Vaaran vuodet".

Millä tasolla Ruotsin itsenäisellä keskuspankilla ja valtion raha- ja talouspolitiikalla harjoitettu korkotaso on?

Talouspolitiikkaa ei voi Suomessa harjoittaa ilman omaa raha- ja talouspolitiikkaa.

Mikaela,
jokos olet klikannut kotisivuni vasemmasta laidasta "Miten Suomen ja Ruotsin EMU-varaumat erosivat"?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Mikaela Peth unohtaa itsenäisen Suomen Pankin pankkirahoituksen itsenäisellä markalla.

Kun Suomen Pankki ryhtyy pankkirahoituksella (markalla) rahoittamaan valtiota, eli elvyttämään leikkausten sijaan, on turha luulla, että markan arvo nousee.

Myös kiinteä kurssi kellutuksen sijaan on mahdollista.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"saamme olla mukana velkaunioniksi ja liittovaltioksi kehittyvässä euroalueessa" Kun se liittovaltio perustetaan, olemme velkaa vain itsellemme, ja siten valtion eurovelat voi nollata. Olisiko noin helppoa?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Historiallisesta valuutasta jaksetaan ottaa kierroksia, mutta kukaan ei välitä että Väyrynen lentää 430 Km matkan jossa ei ole vettä välissä. Ilmankos suunta on alaspäin...

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Ilman uskoa kansakuntaamme emme selviä eurossa emmekä markassa. Uskon kanssa kummassakin, mutta markka kuvastaa enemmän uskoa kansakunnan itsenäiseen tulevaisuteen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Se eurostaeron tämänhetken tärkein syy oli pystyä siirtymään nuorta työikästä väkeä karkoittavasta sisäisestä devalvaatiosta kilpailukykyiseen ulkoiseen devalvaatioon. Myös perusteluna on suomen talouden kuntoon laito.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset