Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Leirejä myös Pohjois-Afrikkaan - pakolaisille vapaa liikkuvuus

Esitin viime toukokuussa, että muuttoliike Välimeren yli olisi pysäytettävä perustamalla Pohjois-Afrikkaan YK:n pakolaisjärjestön, UNHCR:n ylläpitämiä pakolaisleirejä. Niillä järjestön asiantuntijat olisivat selvittäneet Eurooppaan pyrkivien oikeudet turvapaikkaan. EU:n jäsenmaat olisivat ottaneet pakolaisaseman saaneita vastaan oman kiintiönsä puitteissa. Lähetin esitykseni myös asiaa hoitaville komission jäsenille.

Syyskuussa - kun maahanmuutto myös Balkanin niemimaan ja Kreikan kautta oli paisunut hallitsemattomiin mittoihin - tiedustelin kirjallisessa kysymyksessä komissiolta, olisiko se nyt valmis hyväksymään ajatuksen pakolaisleirien perustamisesta EU:n ulkopuolelle yhdessä naapurivaltioiden ja YK:n pakolaisjärjestön kanssa.

Sain vastauksen pari päivää sitten. Se osoittaa, millaista sekoilua maahanmuuttoasian hoitaminen komissiossa on. Vastauksen antoi maahanmuutosta vastaava komission jäsen Dimitris Avramapoulos. Hän ei vastannut kysymykseeni, vaan viittasi komission vastauksiin aikaisemmin tehtyihin kysymyksiin, jotka koskivat kokonaan toista asiaa eli ajatusta, että Eurooppaan pyrkiville pitäisi antaa mahdollisuus hakea turvapaikkaa erityisistä turvapaikanhakukeskuksista.

Tämän vastauksen sain samaan aikaan, kun Eurooppa-neuvosto oli juuri päättänyt ryhtyä toteuttamaan viime keväänä esittämääni mallia perustamalla pakolaisleirit 100 000:lle Eurooppaan pyrkivälle Balkanin niemimaalla ja Kreikassa!

Viime päivien uutisissa on kerrottu myös, että Suomi lähettää lisää sotilaitaan Välimerellä toteutettavaan laivasto-operaatioon. Se on järjestely, joka lisää maahanmuuttajien määrää ja houkuttelee uusia tulijoita. Eurooppaan pyrkivien on tarpeen kyetä tulemaan laivalla tai veneellä vain Libyan ja Tunisian aluevesirajalle, missä EU:n laivat odottavat heitä ja siirtävät yli Välimeren.

Pakolaisleirejä on vihdoinkin perustettava myös Pohjois-Afrikkaan. Tällöin mereltä tavatut voidaan palauttaa takaisin ja sijoittaa näille leireille odottamaan turvapaikkakäsittelyä.

Myös turvapaikanhakijoiden siirtely maasta toiseen on ollut omiaan lisäämään muuttoliikettä. Nyt on tultu aivan kummalliseen tilanteeseen, kun avosylin maahanmuuttajia vastaanottanut Ruotsikin alkaa vaatia, että sinne tulleita tulee ryhtyä siirtämään muihin  EU-maihin.

Kun Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikkaa ryhdytään uudistamaan, turvapaikan saaneiden liikkumismahdollisuuksia EU-alueella tulee lisätä.

Turvapaikka tai oleskelulupa myönnetään siinä maassa, jossa sitä on haettu. Samaan maahan saavat turvapaikan myös ne, joille se myönnetään perheiden yhdistämisen kautta.

Myönteisen päätöksen saanut turvapaikan hakija voi liikkua EU-alueella kolmen kuukauden ajan turistina, mutta hän ei voi asettua asumaan toiseen jäsenmaahan. Vain työpaikka tai perhesyy saattaa antaa mahdollisuuden muuttaa toiseen jäsenmaahan.

Turvapaikan tai oleskeluluvan saaneiden kotoutumista helpottaisi huomattavasti se, että heillä olisi mahdollisuus hakeutua sellaiseen EU-maahan, jossa heillä on parhaimmat mahdollisuudet työllistyä ja jossa asuu samaa kieltä puhuvia ja samasta kulttuuripiiristä lähtöisin olevia maahanmuuttajia. 

Suomeenkin jäisivät pysyvästi ne, jotka parhaimmin tänne kotoutuvat ja täällä työllistyvät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Miksipä EU ei rakentaisi jotain suurempaa Afrikkaan ja/tai Lähi-itään: pysyviä metropoleja? Ne toimisivat erityistalousalueina eli siellä olisi vähemmän sääntelyä ja alhaisemmat verot. Taloudellinen vapaus olisi asetettu korkeaksi. Innovatiivisuus kukoistaisi

Kaikki olisivat tervetulleita näihin taloudellisen vapauden metropoleihin, niin kehitysmaista kuin kehittyneistä. Infran ja rakennuskannan rakentamiseen käytettäisiin maahantulijoiden työvoimaa vähän samaan tapaan kuin Arabiemiraateissa (joskin ihmisillä olisi oikeus jäädä näihin metropoleihin ja rakentaa elämäänsä). Näistä metropoleista voisi kasvaa aitoja kosmopoliittisia kasvukeskuksia, jotka näyttäisivät muulle esimerkkiä monikulttuurisuudesta ja kehityksestä. Innovatiivisuus ja toimeliaisuus kukoistaisivat. Omalla työllään pääsisi eteenpäin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä varten Pohjois-Afrikassa ei ole UNHCR:n ylläpitämiä pakolaisleirejä?
Ihmettelen miten tällainen rikollinen liikenne Välimerellä on saanut jatkua, onko rikollisten kiinnisaaminen todella mahdotonta?
Jos merivartiosto vain avustaa rikollisia niin tilanne on tietenkin sietämätön.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Tuntien ainakin eteläisten EU-maiden korruption voi jopa olla että tietyt tahot EU:ssa (ja miksei muuallakin) saavat salakuljettajilta lahjuksia jotta homma voi jatkua? Erittäin vainoharhainen ajatus/oletus tosin, mutta huomioiden että katastrofi jatkuu päivästä toiseen ilman että EU oikeasti puuttuu asiaan niin aika vainoharhaiseksi tässä alkaa jo tulemaan...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Paavo Väyrysen kanssa ajatuksemme jotakuin samalla viivalla, asiassa olisi tosin pitänyt toimia syksyllä. UNHCR voi perustaa nämä leirit, eu:n nopean toiminnan joukot turvaisivat leirien turvallisuuden.

Tässä oma kommenttini 28.08.2015

Ari Tero
28.8.2015 20:05
Miksi EU:lla on nopen toiminnan joukot, tässä jos missään joukkojen käyttö olisi oikeutettua.

Libyan pitäisi perustaa leirit näille eurooppaan pyrkijöille, taata heille turvallinen ympäristö.

Toisaaltaan heille pitäisi myös osoittaa paluu koteihinsa mahdolliseksi, euroopan ja muidenkin valtioiden on tehtävä paluu mahdolliseksi.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Syyriaan pitäisi myös luoda Turkin ehdottama turva-alue nato-operaationa.

YK:n lupaahan ei tietysti heru Venäjän vastustuksen takia.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Ilmeisesti Usa ja kumppanit alkavat lämmetä ajatukselle tuosta Syyrian turva-alueesta. YK:n lupaa tuskin kysytään kun päätetään perustaa kyseinen turva-alue.

pekka numminen

Turkin ehdotus "turva-alueesta" perustuu heidän liittolaisensa ISIS järjestön tukemiseen ja vastustajiensa, eli kurdien heikentämiseen.

Turkki haluaa luoda Syyrian armeijasta, Venäjän pommituksista ja kurdien PYD/YPG joukoista vapaan reitin toimittaa huoltoa ISIS järjestön alueille.

Jos Turkki ei aktiivisesti estäisi kurdien etenemistä ISIS järjestön tärkeimmälle huoltoreitille (Eufrat joen länsipuolelle - Alepposta itään), vaan sulkisivat rajansa ISIS järjestölle toimitettavilta aseilta, vapaaehtoisilta ja ISIS järjestön salakuljettamalta öljyltä, niin ISIS olisi mennyttä muutamassa kuukaudessa.

http://www.almasdarnews.com/article/battle-map-syr...

"Davutoğlun mukaan Turkki oli antanut PYD:lle varoituksen, jossa kerrottiin Turkin hyökkäävän jos PYD:n jäsenet etenevät Eufrat-joelta länteen." Eli ISIS järjestön kimppuun!

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1445921630809

the YPG is confident it can push Isis out of Jarablus, the final town it controls on the Syrian border with Turkey. Success would make it far harder for foreign fighters to stream in to Syria. Already residents of Jarablus – which Isis captured from the rebel Free Syrian Army – have called on the YPG to cross the Euphrates river from its neighbouring stronghold in the north-east and liberate the city.

http://www.independent.co.uk/voices/editorials/sup...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

EU n intresseissä ei oikeasti taida olla tuon rikollisen ja kuolemia aiheuttavan salakuljettajakoneiston tuhoaminen. Rahasta ja resursseistahan se ei ole kiinni. Löytyy nopeita joukkoja, frontexia jne. Eikä jäsenvaltioiden edustajien näkemyksstä. Kaikki kun ovat, ainakin puheissa, salakuljettajia vastaan. Tilanne on jatkunut samanlaisena jo monta kuukautta ja loppua ei vieläkään oikeasti näy. Konkretia puuttuu ja puheita riittää.

Mikähän mahtaa mättää ?

A. Jollekin tämä salakuljetus on niin hyvä tulolähde, että ei nyt ihan kokonaan katkaista ihmisvirtaa.
B. Möhömahavirkamiesten koneisto on turvonnut liian suureksi, eikä saa enää täyspäisiä päätöksiä aikaiseksi.
C. Ketään EU ssa ei oikeastaan kiinnosta, kun ei tää nyt ole just ihan mun nurkalla tämä ongelma, vaan se on jossaiin muualla.

Oikeastaan, oli miten vaan, niin luvattoman hitaasti, vaikeasti ja epämääräisesti on EU hoitanut omien ulkorajojensa valvonnan, parantamisen ja välillisesti näin aiheuttanut tpaljon tuskaa antamalla myös ymmärtää olevansa paratiisi kaikille halukkaille.

Eikä tilannetta tietenkään ole helpottanut mm ssa Merkelin ja. Sipilän esittämät fiksut kutsuhuudot.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset