Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Euroerolla vahva kannatus

Ylen teettämä mielipidetutkimus osoittaa, että Suomen eroamisella euroalueesta on vahva ja nouseva kannatus. Vain 20 prosenttia kyselyyn vastanneista katsoo, että ilman euroa Suomi pärjäisi heikommin. Eroamista euroalueesta kannattaa tässä vaiheessa jo yli kolmannes siihen kantaa ottaneista.

Euroalueesta eroamista epäröidään sen vuoksi, että siitä aiheutuvia ongelmia ja kustannuksia on julkisuudessa paisuteltu. Jos euroero toteutetaan järkevästi, siitä ei aiheudu mainittavia kustannuksia, ja saavutettavat hyödyt kattavat ne nopeasti.

Euroeron kannatus kasvaa edelleen, kun suomalaiset tulevat laajemmin tietoisiksi siitä, että oman valuutan käyttöönotto antaa mahdollisuuden luopua palkkojen alentamisesta, eläkeindeksien jäädyttämisestä ja kipeimmistä valtion menoleikkauksista. Oma kelluva valuuttamme devalvoituisi ja tämän ansiosta taloutemme lähtisi nopeasti vahvaan kasvuun, mikä hyödyttäisi kaikkia suomalaisia.

Toisaalta suuri enemmistö suomalaisista ei hyväksy sitä, että joutuisimme osaksi velkaunionia ja ylikansallista liittovaltiota. Tältä voimme välttyä vain irrottautumalla euroalueesta. Oman valuutan ansiosta pääsemme talouspolitiikan osalta samaan asemaan Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden kanssa.

Kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa on saanut tuekseen jo yli 52 000 suomalaista. Aloitteen saamista eduskuntakäsittelyyn viivästyttää se, että Väestörekisterikeskus voi aloittaa allekirjoitusten tarkistamisen vasta muutaman viikon kuluttua. Siksi keräys jatkuu 16. tammikuuta saakka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (92 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Toisaalta suuri enemmistö suomalaisista ei hyväksy sitä, että joutuisimme osaksi velkaunionia ja ylikansallista liittovaltiota"

Toisaalta juuri tätä yritetään pitää kansalta piilossa. Askel askeleelta kohti liittovaltiota josta ei haluta keskustelua. Monet pelkäävät että eläkevarallisuuttamme käytettäisiin kehnoihin investoihin Suomessa mutta eivät huomaa että nuo rahat ovat kohta yhteisiä muiden euromaiden kanssa kun pankkiunionit ja yhteiset talletussuojat etenevät.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Suuri enemmistö suomalaisista ei tiedä, miten presidentti Koivisto junaili Suomen euroon.

Eli
Suomen valtamedia vaikenee, että eduskunnan harhauttamiseksi tehtiin 20.12.1993 salaiseen Ulkoministeriön pöytäkirjaan tekaistu EMU-varauma.

Ovatko korkean valtiojohdon salaiset huijaukset ja päätökset demokratiaa?

Miten kansan enemmistö voi tietää, koska valtamedia ei ole salailuista vielä kansalle kertonut?

Lisätietoa
http://jormajaakkola.fi/Valtiopetokset%20Suomessa

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minä puolestani kiitän niin Saulia kuin sitä toista Paavoa tästä eurosuosta...Kiitos poitsut!

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #8

Paavo L oli presidentti Koiviston lojaali juoksupoika, joka tiesi jostakin luurangosta Saulin komerossa?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #10

Nyt ei ole kuitenkaan enää kyse "luurangosta". Kaikkihan tiedämme, että juuri Saulin ja Paavo-Mooseksen ansiosta ollaan siinä eurojamassa, jossa ollaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Markka-aikaiset devalvaatiot olivat käytännössä juuri palkkojen alentamista ja tulonsiirtoa palkansaajilta pääomalle.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tänä päivänä kohteena ovat lisäksi sosiaalituilla elävien kasvanut joukko. Meneekö suomalainen köyhä todella tällaiseen halpaan?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ei näytä menevän, koska euroeron kannatus ei lisäänny.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Arto ja sitä pääomaa just ja nyt tarvittaisiin. Aitoja sisämarkkinoita. Minä myyn sinulle kotimaisen purjeveneen kohtuuhinnalla sillai, että tekijätkin tienaavat. Sinä myyt telakkalle työtä miljardin risteilijän tilaukseen.

Ihan aidosti kuka tässä tienaa. Väyrysellä on pari firmaa tai oli en viitti enää tarkistaa. Tanhujuttu teki tappiota ja valtion kustantama säätiö sai tukea jolla taas rahoitettiin näitä tanssijuttuja......

Jukka Mäkinen

Tuolla Granlundin logiikalla devalvaatiot olivat myös ruoan hintojen alentamista, vuokrien alentamista, sähkölaskujen alentamista, bussilippujen alentamista, takaisin maksettavien markkalainojen alentamista, jne jne...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Markan devalvointi näkyi suurimpana ulkomaisten tuotteiden hinnan nousuna. Kotimaiset sen sijaan vahvistuivat ja loivat uutta kotimaista kysyntää.
Ulkomaiset valuuttalainat ovat hankala pyykki joillekin pankeille ja yrityksille. Kansalle yleisesti homma on positiivinen muiden Pohjoismaiden tapaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Omaan valuuttaan siirtyminen merkitsisi käytänössä antautumista finanssimaailman spekulanttien saaliiksi. Oma valuutta devalvoituisi heidän agressiivisen valuuttaan kohdistuvan hyökkäyksen seurauksena.

Millä rahkeilla Suomi pystyisi puolustamaan valuuttansa arvoa ? Esimerkki löytyy Venäjältä. Mikään raha, energia- ja valtavat kulta- ja valuuttavarannot eivät ole estäneet ruplan arvon romahtamista ja ruplan lähes 20 % inflaatiota.

Väyrynen toteaa, että oma valuutaame kelluisi, mutta ei kerro että €uro on myös kelluva valuutta ja sen arvo määräytyy vapaasti markkinoilla. Erona on vai se, että euro on maailman määrällisesti toiseksi käytetyin ja vakain valuutta Yhdysvaltain dollarin jälkeen.

Suomen oma valuutta olisi samassa korissa Zimbabwen dollarin kanssa. Zimbabwen dollari muuttui arvottomaksi valuutan hintavakauden puutteesta ja hyperinflaation johdosta. Kesäkuussa 2015 Zimbabwe luopui virallisesti valuutastaan ja siirtyi USA:n dollareihin.

Devalvoituminen merkitsisi suoraan devalvoitumisprosentin suuruista palkan alennusta, tuontituotteiden-, velan ja energian hinnan nousua. Pankista otettu luotto on pankin ottamaa ulkomaista velkaa jonka se on luotottanut eteenpäin yrityksille ja kotitalouksille.

Tämä toteutuisi jokaisen suomalaisen kohdalta. Kaikkien muiden kuin Paavo Väyrysen ja muiden meppien kohdalta, joille omaan valuuttaan siirtyminen olisi saman suuruinen palkankorotus minkä oma valuutta devalvoituisi, koska heidän tulonsa ja etuisuutensa olisivat edelleen tietenkin euroissa.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Kannattaisi ensin perehtyä Zimbabwen tilanteeseen, ennenkuin alkaa vetoamaan siihen. Ilkka Varsio ei tiedä vaan kuvittelee luulojansa.

Sellainen maa, joka jääräpäisesti sitoutuu sellaiseen valuuttansa arvoon, joka on sille maalle epärealistisen korkea, tuhoaa kansantaloutensa hintavakauden muutamassa vuodessa. Näinhän Suomella kävi 1980-luvun loppupuolella, josta oli seurauksena Suuri Lama 1990-luvulla. Vain päästämällä markka kellumaan pelasti meidät vielä pahemmalta tuholta.

Ei Suomi voi olla samassa valuutassa Saksan ylioimaisen talousmahdin kanssa. Palaamalla takaisin kelluvaan markkaan tarkoittaisi sitä, että markkinat määrittelisivät markallemme sille kuuluvan sopivan arvon kansantaloutemme kilpailukyyn mukaan.

Suomea on euroaikana kohdannut lukuisa määrä epäsymmetrisiä shokkeja. Niistä pahin näyttäisi olevan ainakin pääministeri Sipilän mukaan korkea kustannustasomme. Se on ollut tyypillistä Suomelle, että nousukausina palkat ovat kohonneet. Mutta sitten laskukauden ja laman koittaessa, onkin havahduttu vaatimaan palkkojen alennuksia. Nimellispalkat ovat jäykkiä laskemaan.

Vain realipalkat voisivat laskea hallitusti kelluluvan markan olosuhteissa, kun markka heikkenisi talousvaikeuksiemme kasvaessa, vaikka nimellispalkat pysyisivätkin ennallaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Samaa mieltä olen, Väyrynen. Peukutukseni. Mutta oletteko varma, että 20% ei ole 80% ?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Kansanäänestys turha. Ei tavallinen kansalainen pysty arvioimaan niin vaikeaa talouspoliittista yhtälöä, kuin mitä eurossa oleminen merkitsee. Galluppien tulokset perustuvat puhtaasti mielikuviin, ei niinkään asiaan liittyviin faktoihin.
Eurossa oleminen on sen luokan asia, että ei sitä mielikuvien perusteella pidä ratkaista.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Joo, tyhmät luisuotsametsäläiset mitään mistään tiedä. Parempi olla vaan kuormastossa, pressun alla, ihan hiljaa.
Kyllä maan johto osaa nämä asiat hoitaa ammattitaidollaan. Näytöt puhuvat puolestaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eurossa oleminen on sen luokan asia, että ei sitä mielikuvien perusteella pidä ratkaista."

Sitten vaan faktatietoa euron hyödyistä Suomelle?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Käänny asiassa minua viisaampien puoleen. Esitin asian vain periaatteellisella tasolla. Ja olen edelleen sitä mieltä, että asia on sitä suuruusluokkaa, että siitä tehtävä päätös pitää perustua faktoihin eikä mielikuviin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Käänny asiassa minua viisaampien puoleen."

Ei ne vastaa eikä hallituksillakaan näytä olevan mitään mielenkiintoa laatia kokonaisvaltaista selvitystä yhteisvaluutan eduista Suomelle.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

JOS asia etenee kansanäänestykseen, niin sitä ennen on puolueettomista asiantuntijoista koottava selvitysryhmä. Se lyö puolueettomasti pöytään euron edut ja haitat, joiden perusteella äänestäjät punnitsevat tykönään kantansa euron suhteen. En osaa sanoa, jos äänestyksen tulos on "fifti/sixty", olisiko se hallitusta sitova.

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Ajatuspaja Liberan EuroThinkTank -ryhmä, joka koostui riippumattomista talousasiantuntijoita, johdossaan HY:n kansantaloustieteen professori Vesa Kanniaisen, julkaisi keväällä 2014 raportin:
Euron tulevaisuus, Suomen vaihtoehdot.

http://www.libera.fi/raportti/euron-tulevaisuus-su...

Tämä selvitys on siis jo tehty, kannattaa tutustua.

Suomen Pankin tai liikepankkien asiantuntijat, joita mediassa yleensä haastatellaan, eivät todellakaan ole puolueettomia tässä asiassa.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #23
Juha Kuittinen

Jos kansanäänestys eurosta demokratiassamme toteutetaan- Niin kaikki joukolla euron kaatoon..

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Asiahan on helposti todennettavissa tarkastelemalla sellaisia valtioita joiden 'oma' valuutta tällä hetkellä heikkenee rajusti.

Ja sitten fundeeramalla että onko sellainen asiantila nyt ihan kaikille sikäläisille ilon ja ylistyksen aihe niinkuin meillä markasta on uskoteltu. Vai onko niin ettei se ihan kaikkien etu olekaan.

Miettimällä lopuksi voittajia ja häviäjiä on helppo päätellä kenen joukoissa ja ketä vastaan nämä markkahaikailijat seisovat.
Keneltä ne haluavat viedä rahat pois.

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Tarkoittanet heikentyvän valuutan valtiolla ilmeisesti Venäjää? Onkohan mieleesi juolahtanut miten Venäjällä pyyhkisi nyt jos sillä ei olisi omaa valuuttaa? Tai jos sen valuutta olisi sidottu vaikka USA:an dollariin? Palkkoja olisi pitänyt leikata kymmeniä prosentteja. Asuntovelkaiset olisivat pulassa ja kotimarkkinat jäässä. Sama juttu muissakin öljynvientiriippuvaisissa maissa.

Venäjän talous on kuralla siksi että sen päävientituotteen öljyn maailmanmarkkinahinta on laskenut parissa vuodessa alle puoleen. Ja samaten siis Venäjän vientitulot. Oma heikentyvä valuutta on paras keino sopeuttaa taloutta uuteen tilanteeseen. Kelluvan valuutan heikentyminen on siis vain seuraus ja paras lääke johonkin muuhun taloutta kohdanneesen shokkiin, tässä tapauksessa öljyn hinnan romahdukseen.

Ja tämä sama keino Suomelta nyt siis puuttuu, vaikka Suomen talous on erityisen herkkä ulkoisille shokeille. Ja näitä shokkeja Suomen kohdalla on ollut nyt ainakin finanssikriisi sekä Nokian ja paperiteollisuuden romahdus.

Tätäkin aihetta on tällä palstalla jankutettu varmasti kymmeniä kertoja, mutta nämä muutamat vakiokommentoijat eivät millään suostu, pysty, tai halua ymmärtämään oman valuutan merkitystä talouden ohjaamisessa ja sopeuttamisessa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Jonne,

Ihan oikeastiko vitsailet etteikö Venäjällä palkkoja olisi leikattu, porukkaa potkittu mäelle, kotimarkkinat sekaisin, korot ja inflaatio tapissa ja asuntovelalliset pulassa?
Kaikki juuri niitä asioita joista markkahaikailijat ovat totena kertoneet sen oman valuutan nimenomaan estävän.
Nythän sieltä voi kadunmieheltä kysyä että onko nyt hyvä? Vetääkö vienti? Painaako keskuspankki ruplaa heti kun Igorilla alkaa lompakonpohja vilkkua? Ja se vilkkuu nyt aika monella siellä.

Onhan niitä heikkenevän valuutan maita toki paljon muitakin. Nyt kun euro on devalvoitunut USD:hen nähden niin kaikki varaosat sun muut tarvikkeet maksavat luonnollisesti enemmän. Ja se kaikki raha on pois kotimarkkinoilta eli täältä Suomesta ja muualta euroalueelta.

Joskus tuntuu siltä että markkaa esitetään vaihtoehdoksi edessäoleville työmarkkinoiden uudistuksille kuten Ruotsissa ja Saksassa on ajat sitten tehty. Ei se niin mene. Ne uudistukset pitää tehdä olipa valuutta mikä hyvänsä ja ne voidaan tehdä myös nykyisellä valuutalla.

Puhumattakaan ylisuuresta julkisesta sektorista, varsinkin kuntapuolella ja liian korkeasta veroasteesta. Ei ne mihinkään valuuttaa vaihtamalla häviä.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #24

"Nyt kun euro on devalvoitunut USD:hen nähden niin kaikki varaosat sun muut tarvikkeet maksavat luonnollisesti enemmän."

Kuinka suuri osa suomalaisista tarvitsee amerikanrautojen varaosia?
Saksalaiset varaosat maksavat edelleen sen saman.

"Puhumattakaan ylisuuresta julkisesta sektorista, varsinkin kuntapuolella ja liian korkeasta veroasteesta. Ei ne mihinkään valuuttaa vaihtamalla häviä."

Mutta niitä on vientiteollisuuden huomattavasti helpompi pitää yllä, jos hinta ulkomaanvaluutassa tippuu vaikka kolmanneksen.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jonne Näkki

Kyllä eurouskovaiset ymmärtävät oman valuutan merkityksen, mutta tiedämme kuitenkin miten siinä devalvaatioleikissä on aikaisemmin käynyt.

Kansa pelastaa pankit, kansan kulutusluotot ja asuntolainat kuitataan vakuusarvojen heiketessä irtaimiston ja asuntojen huutokaupoissa. Velkaa jää kymmeniksi vuosiksi. Heikoimmat vetävät itsensä kiikkuun. Rikkaat korjaavat saaliin, valuuttapakoa ei voi estää, hinnat nousevat, palkat eivät. Sitten lähdetään lakkojen kautta hakemaan kompensaatioita palkankorotusten tielle. Devalvaation hyöty syödään kolmessa neljässä vuodessa ja aloitetaan alusta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mielenkiintoinen gallupkysely. Tulos on se, että kansanäänestyksessä eurossa pysyminen voittaisi.

Kyselyn mukaan suomalaiset suhtautuvat yhteisvaluutta euroon aiempaa kriittisemmin. Kyselyyn vastanneista 44 prosenttia kertoo, että heidän mielestään Suomi pärjäisi paremmin ilman euroa, kun 20 prosenttia uskoo, että Suomi pärjäisi nykyistä huonommin ilman euroa.

Kuitenkin jopa 54 prosenttia samaan kyselyyn vastanneista ilmoittaa, että äänestäisi eurossa pysymisen puolesta, jos asiasta järjestettäisiin nyt kansanäänestys.

Eduskunnassa euroero ei saisi lainkaan kannatusta. Kun Suomessa niin kokoomus, keskusta kuin sdp ovat nähneet euron merkittävänä integraatioaskeleena, joka pitää Suomea läntisiä maita vertaisinaan, on euron ongelmia vaikea tunnistaa. Ei euro ole aiheuttanut rakenteellisiä ongelmia, jäykkiä rakenteita, raskasta julkista sektoria eikä joustamattomuutta työmarkkinoilla.

Muutkaan puolueet eivät ole aktiivisesti politisoineet Suomen jäsenyyttä eurossa. Vasemmistossa kritiikki euroa kohtaan on olematonta ja myös perussuomalaiset ovat hallitusvastuuseen jouduttuaan omaksuneet suomalaisen poliittisen eliitin eurokonsensuksen.

Euro on siis etu Suomelle ja siinä pysyminen estää taloudellisen mylleryksen joka aiheutuu valuutan devalvoitumisesta ja hallitsemattomasta inflaatiosta.

Tämä Väyrysen löyhästi hahmottelema suunnitelma, jossa markan kurssi olisi ensin kiinteä suhteessa euroon ja sitten devalvoitaisiin, tarjoaisi kaiken maailman valuuttaspekulanteille ilmaisen lounaan.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Väyryselle vastattavaksi. Kuka toimittaa äänestäjille puolueetonta tietoa eurossa pysymiseen/eroamiseen?

Juha Kuittinen

Kyllä valtio, jolla on oma valuutta ja omasta rahapolitiikasta päättävä keskuspankki pystyy reagoimaan markkinoiden tilanteisiin huomattavasti ketterämmin kuin jäykästä eurosta kärsivät valtiot.
Kansanäänestys asiasta ehdottomasti- Ainakin tällä kertaa kansalta kysyttäisiin ennen kuin jatkettaisiin mahdollista eurovaluutassa hölmöilyä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

juhakuittinen

Tässä sinulle muutama esimerkki itsenäisten keskuspankkien toimista. Seuraavat täsmällisesti EKP:n toimia ja euron liikkeitä. Ei pienen valuutan mailla ole mitään itsenäistä rahapolitiikkaa.

Suomen markan ja Erkki Liikasen itsenäisen Suomen keskuspankin toimet noudattaisivat täsmällisesti EKP:n rahapolitiikkaa. Niin tekisi myös Paavo Väyrynen.

Norjan keskuspankki laski ohjauskorkoaan 0,25 prosentilla 0,75 prosenttiin. Keskuspankin lausunnon mukaan taustalla on öljyn hinnan aleneminen. Lausunnon mukaan koronlaskuja voi tulla myös lisää.

Ruotsin keskuspankki on laskenut ohjauskorkoaan. Riksbank laski repo-koron -0,25 prosenttiin, kun aiemmin korko oli 0,10 prosenttia miinuksella.Riksbank joutuu muiden alueen keskuspankkien tapaan toimimaan Euroopan keskuspankin mukaisesti.EKP laajensi arvopaperiostojaan maaliskuussa muun muassa valtionlainoihin.

Tanskan keskuspankki on yllättänyt markkinat laskemalla ohjauskorkonsa -0,2 prosentista -0,05 prosenttiin. Keskuspankki tiedotti päätöksestään maanantai-iltana. Samalla keskuspankki kertoi pitävänsä Tanskan kruunun arvon sidottuna euroon. Tanska ei toisin sanoen ole aikeissa purkaa valuuttansa sidosta euroon

Juha Kuittinen

90-luvun lamasta Suomi selvisi markan kelluttamisen ja siitä seuranneen voimakkaan devalvoitumisen ansiosta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #30

#30

Mitäpä Juha sanot niille tuhansille joiden elämän se kellutus ja devalvoituminen tuhosi?

Niitä varmaan lämmittää se ajatus siitä että muutaman vuoden päästä siitä kellutuksesta hyötyneillä keinottelijoilla ja toisten hädänalaisen aseman hyväksikäyttäjillä meni taas paremmin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #31

"Mitäpä Juha sanot niille tuhansille joiden elämän se kellutus ja devalvoituminen tuhosi?"

Ei heitä devalvaatio tuhonut vaan tökerö pankkien ja suursijoittajien pelastaminen pk-sektorin lainanottajien kustannuksella. Ruotsi otti pankit hallintaansa ja pelasti yrittäjät, teki vielä voittoa kaupassa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #32

Kuinkahan moni konepaja- ja kuljetusyritys meillä kaatui kun polttonesteiden ja varaosien hinnat hieman nousi?

Yhden haudalla käyn aina merkkipäivinä.

Keinottelijat osti sitten koneet halvalla ja perheet mieroon.

Itsenäisen rahapolitiikan mahdollistama itsenäinen korkopolitiikka sitten viimeisteli tuhon.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #32

Jarmo Makkonen

Jaa. Oliko Ruotsin valtiolla ihan omaa rahaa ottaa pankit haltuunsa vai olikohan sekin raha ruotsalaisten veronmaksajien. Montako pankkia se Ruotsin valtio omistaa ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #44

"Montako pankkia se Ruotsin valtio omistaa ?"

Ruotsi luopui jo pankkiomistuksistaan ja hyvällä voitolla veronmaksjien eduksi. Tässä Ruotsi onkin ollut hyvä, nimittäin katsoessaan aina kansan etua vaikka sielläkin riittää välistävetäjiä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Fiskaalinen devalvaatio ei siis tule kyseeseen eikä kansa suostu laskemaan palkkojaan, eli mitä tehdään vai odotetaanko vielä 7 vuotta ja katsotaan sitten vieläkö joku on palkkatyössä?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Fiskaalisen devalvaation kompensoinniksi ehdotetun alv:n noston korvaajaksi menoleikkauksista meillä ollaankin huolestuttavan hiljaa.

Kukapa sitä omaa oksaansa lyhentäisi kun voi aina vaatia uhrauksia muilta.

Jos kerran joku kuntaliitos tai vitosen leikkaus omista saavutetuista eduista ahdistaa kovaa niin vaihdetaan sitten mieluummin vaikka valuuttaa?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Järki ei aina voita lyhyellä tähtäimellä, mutta pitemmällä tähtäimellä tosiasiat voittavat, vaikka järki olisi umpijäässä.

Säveltäjä Arnold Schönbergistä sanottiin, että hän oli kompromissiton tyyppi "aina omaksi haitakseen asti". Kyllä eurouskovaisiakin riittää aina koko EMU:n ja Suomen valtakunnan haitaksi asti... He vain joutuvat aina keksimään uusia syitä €:n ns. hyödyistä, kun vanhat vesittyvät.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Älä Makkonen niin hirveästi synkistele. Kyllä meillä on edelleen iso määrä ihan kohtuullisesti meneviä firmoja jotka takovat tulonsiirtoihin rahaa. Ongelma taitaa olla enemmin siinä, ettei meillä näitä synny lisää samaan tahtiin kuin esim. Ruotsissa. Lieko syynä se, että pienet yritykset eivät oikein uskalla palkata väkeä, koska joustomahdollisuuksia ei ole kuin omistajien palkkojen osalta jos menee välillä heikommin. Tällaiset systeemit ovat kuitenkin sovittu, joten niiden mukaan toimitaan. Ehkä kannattaisi miettiä, olisiko asialle tarpeen tehdä jotain.

Aika turhaa on tuo Väyrysen tohottaminen. En minä oikein usko, että valuutan vaihto tätä miksikään muuttaisi. Siitä vain syntyisi hirveä härdelli, kun jokainen kynnellä kykenevät kiikuttaisi rahansa pois maasta. Tuskin kansan syvät rivitkään siihen uskovat, ettei omaa valuuttaa taas jotenkin sössittäisi. Ei niistä ajoista vielä niin hirveän kauan ole.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Siitä vain syntyisi hirveä härdelli, kun jokainen kynnellä kykenevät kiikuttaisi rahansa pois maasta."

Senverran voin kertoa ettei valuutavaihdosta tulla etukäteen mainostamaan eli on myöhäistä rypistää kun vaihto on tehty.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Heh joo, nyt taitavat Jarmolla mennä sekaisin, paitsi valuutanvaihto ja devalvaatio, myös Linnunrata ja jokin toinen galaksi.

Kenen luulisit voivan tehdä tuollaisen pikapäätöksen neuvottelematta siitä muun Euroopan kanssa julkisesti vuoden verran?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jarmo Makkonen

Mikään ei ole niin yksinkertaista kuin pitää jo nyt säästönsä hajautettuna turvassa.

Yksityishenkilö voi milloin tahansa ostaa eurooppalaisten, amerikkalaisten tai minkä tahansa muun maan valuutassa noteerattuja yhtiöiden osakkeita, lainapapereita, rahastoja, korkopapereita etc. kenenkään siihen puuttumatta.

Suomen euroeron jälkeen toiseen valuuttaan sidottujen sijoitusten arvo nousee samana päivänä yhtä paljon kuin Paavo Väyrynen devalvoi hallitusti Suomen uuden valuutan.

Eikö sinulla ole jo valuuttatiliä vai annatko säästöjesi haihtua ilmaan euroeron huumassa ? Sveitsin frangi ja yhdysvaltain dollari ovat vahvoja vaihtoehtoja. Niihin sijoittamalla on jo tänä vuonna saanut euron heikentymisen myötä 15 % tuoton.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Suomen euroeron jälkeen toiseen valuuttaan sidottujen sijoitusten arvo nousee samana päivänä yhtä paljon kuin Paavo Väyrynen devalvoi hallitusti Suomen uuden valuutan."

Näinhän siinä käy kun devalvoidaan. huijarit ja keplottelijat ja kaikenkarvaiset meklarit saavat hirmuisia voittoja, jotka sitten tavallinen tallaaja maksaa, kun palkkapussi ja säästötili menettävät osan arvostaan.

Minusta tuntuu kummalliselta että keskustapuolueen kunniapuheenjohtaja on lähtenyt edistämään tällaista tavallisen kansalaisen riisto-operaatiota.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eikö sinulla ole jo valuuttatiliä"

Valuuttatiliä ei vielä ole, pörssisalkkuni on tuottanut aika hyvin, viimeaikoina varsinkin yksi saksalainen autotehdas. Devalvoitumisesta puheen ollen miksi euroänkyrät eivät ole pitäneet meteliä kun euron arvo on tullut jo vuosia alaspäin kuin lehmän häntä, markasta puhuttaessa devalvaatio olisi hirveä asia?

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Suomen liittyminen yhteisvaluutta euroon on osoittautunut suureksi virheeksi. Meillä oli oiva tilaisuutemme lähteä eurosta joko v. 2008 taikka v. 2009, kun ilmeni, että pyhänä pidetty no bailout -sääntö heitettiin roskikseen.

Ei pitänyt olla lainkaan mahdollista, että muut euromaat ottaisivat kantaakseen ja maksaakseen muiden euromaiden talousvirheitä.

Nyt sitten jääräpäinen euroon tarrautuminen on aiheuttanut Suomessakin älyttömiä pakkoliikkeitä. Pääministeri Sipilä on tästä viimeisin esimerkki.

Pääministeri Sipilä vaikuttaa talouspoliittiselta osaamiseltaan harvinaisen tyhmältä kekkeruusilta.

Valtiontalouden luotsaaminen vaatii makrotaloudellista osaamista. Yritysjohdossa saa vain mikrotalouden osaamisen perusteista jonkinlaisen käsityksen.

Jos nyt Sipilä saa läpi tämän ajatuksensa 5 + 5 + 5 eli suurin kaartein 15%:n palkkojen alennuksen, niin se tietäisi todellista deflaatioshokkia Suomen kansantaloudelle. Muutenkin Suomi on ollut koko kuluvan syksyn ajan lievästi deflaation puolella.

Sitäpaitsi mitenkä valtio tulisi toimeen, kun palkkoja alennettaisiin? Palkoista verotulojen kertymä laskisi selvästi yli 15%, koska progressiivisen marginaaliveron takia kävisi väistämättä näin. Vai olisiko palkkoja laskettaessa tarkoitus veroprogressiota kiristää?

Unohtuuko taas, että kotitalouksien menot ovat yritysten tuloja. Kotimarkkinoiden ostovoima heikkenisi entisestään palkkoja alennettaessa. Työttömyys ja konkurssit lisääntyisivät.

Edelleen on epäselvää koskisiko palkkojen alennus vain rintamavastuussa olevia raskaan työn puurtajia vaiko laskettaisiinko myös johtoportaan palkkoja? Miten kävisi mm asuntovelallisten mahdollisuudet selvitä lainoistaan alemmilla palkoilla?

Sipilä on täysi pelle, joka joutuu näistäkin hankkeistaan vielä perääntymään, vaikka AY-porukat näyttäisivät Sipilälle keskisormea.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Suomi harkitsee eurosta luopumista" - Venäjän hallituksen lehti Rossijskaja Gazeta:

http://www.rg.ru/2015/11/16/fin-site-anons.html

"Suomi voi luopua eurosta" http://bankir.ru/novosti/20151116/finlyandiya-mozh...

"Suomi valmistautuu lähtöön eurosta" http://newvz.ru/info/64196.html

Näitä on Google täynnä, Väyrynen on jutuissa tietysti pääosassa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ilmeisesti päätös devalvoimisesta/revalvoimista ja valuutan kelluvuus ovat edelleen epäselviä käsitteitä?
No, kaikki selviää aikanaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Epäselviä "käsitteitä" ovat, mutta kasinolla olen riittävästi käynyt. Pelaa sinäkin vaikka marjapussia, ei tähän tarvitse suomalaisten palkkoja sotkea.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Eurossa pysymisellä on vahvaa kannatusta.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Ruotsi, Tanska ja Iso-Britannia eivät ole vajonneet banaanivaltioiden tasolle, vaikka kussakin on oma kansallinen valuutta. Puhumattakaan Norjasta, Islannista ja Sveitsistä, jotka eivät ole edes EU:ssa.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Euron vahva kannatus ei todista mitään siitä, mikä olisi järkevää Suomen kannalta.

Yli 100 miljardia kärpästäkin on sitä mieltä, että paska on hyvää.

Suurin osa äänestäjistä ei osaa edes yksinkertaista prosenttilaskua saatikka edes kaikki kansanedustajat.

Euro perustuu pelkkään poliittiseen kokeiluun ilman mitään pitävää kansantaloudellista paradigmaa eli oppirakennelmaa tukenaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Euro perustuu pelkkään poliittiseen kokeiluun ilman mitään pitävää kansantaloudellista paradigmaa eli oppirakennelmaa tukenaan."

Ehkäpä kirjoittajan mielestä myös mitta- ja painoyksiköt pitäisi kansallistaa, niin että jokaisessa maassa kilolla tai metrillä olisi oma erilainen nimi ja se poikkeaisi myös muuten- Suomessa voitaisiin ottaa käyttöön vaaksan mitta, joka olisi vaikkapa 0.33 cm metrijärjestelmässä ja painona voisi käyttää naulaa, joka olisi ehkäpä puolitoista kiloa.

Kyllä se Suomen ja maailmankin taloustilanne sillä tavalla varmaan paranisi.
Ja voihan se parantua, jos usko on riittävän luja.

Meitä epäuskoisia skeptikkoja taitaa kuitenkin olla sen verran, ettei se uskokaan tässä nyt mitään auta.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Mitta- ja painoyksiköt on kansallistettu jo aikaa sitten. Jokainen maa on valinnut omansa.

Tällainen vertailu osoittaa vain sen, ettei Arto Vihavainen lainkaan käsitä, mistä on kysymys.

Kunkin maan valuutan arvon pitää heijastaa maan kilpailukykyä markkinoilla. Silloin kun maan valuutan arvo ei vastaa markkinoiden käsitystä "oikeasta" arvosta, niin silloin on ongelmia tiedossa.

Saksalle euron arvo ollut liian halpa. Tämä on johtanut siihen, että Saksan vaihtotaseessa on maailman suurin ylijäämä -yli 200 miljardia euroa.
Saksan ylijäämät ovat kumuloituneet muiden maiden alijäämistä. Saksa on todellinen markkinahärikkö.

Aijäämäisille ja ylivelkaantuneille euromaille euron arvo on edelleen liian kallis. Eurokriisn pääsyy on koko eurojärjestelmä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mitta- ja painoyksiköt on kansallistettu jo aikaa sitten. Jokainen maa on valinnut omansa."

Miksi ne on sitten samat koko Euroopassa?

Tuolla Englannissahan ne on halunneet pitää vanhat yksikkönsä.
Onko niistä hyötyä Englannin taloudelle?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Mitta- ja painoyksiköt on kansallistettu jo aikaa sitten. Jokainen maa on valinnut omansa."

Niinpä niin, ja ensi vuosi on 2014, sitä seuraava 2013 jne....

Vielä pari vuosisataa sitten joka kolkalla oli omat jalkansa, kyynäränsä, naulansa ja leiviskänsä. Meikäläisen elinaikana SI on standardoinut maailman.

Jukka Mäkinen

Kyllä se markka sieltä tulee, prosessi on jo käynnistynyt.
Suomen Pankki painaa rahaa ja ostaa ulkomailta Suomen velkoja pois. Kun kotimaisen rahoituksen (=SP) osuus julkisesta(pääasiassa valtion) velasta on tarpeeksi suuri ettei mahdollinen kelluvan markan devalvoitumisen aiheuttama ulkomaisten velkojen "kasvu" ole kokonaisuuden kannalta merkittävää, jonain maanantai aamuna olemmekin yllättäen takaisin markkataloudessa.
Etukäteen sitä ei tietenkään voi mainostaa.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Jukka Mäkinen taitaa olla koko lailla oikeilla linjoilla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kyllä se markka sieltä tulee, prosessi on jo käynnistynyt."

Jos näin on niin se on julkisuudelta salassa tapahtuvaa pimeää kähmintää.
Se on demokratian vastaista toimintaa.
Ihmiset ei halua markkaa, se on selvä.

Pimeän voimat taitaa nyt olla asialla jos tällaista tapahtuu.
Rosvot pitää ottaa kiinni ja laittaa jonnekin eristyksiin, telkien taa,
etteivät pääse tekemään yhteiskunnassa enempää vahinkoa.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Vihavaisen kommentit ovat lapsellisia.

Monet valtiolliset asiat ovat luonteeltaan semmoisia, ettei niistä voida etukäteen hiiskua sanaakaan.

Esimerkiksi valuuttaan ja korkoihin liittyvät asiat ovat sen laatuisia. Markkinoilla kaikki saavat sitten samanaikaisesti uuden tiedon.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #61

"Monet valtiolliset asiat ovat luonteeltaan semmoisia, ettei niistä voida etukäteen hiiskua sanaakaan."

Näinhän devalvaatiot ennen aina suunniteltiin, salaa kansalta. Huijarit ja keplottelijat ja suurliikemiehet tietenkin osasivat laittaa rahansa talteen, mutta tavallinen kansa sitten kärsi suuret menetykset, kun tilipussin sisältö ei enää riittänyt tuttujen ostosten tekoon, eikä säästötililläkään enää saanut hankittua sitä mitä sillä oli ollut tarkoitus hankkia.

"Esimerkiksi valuuttaan ja korkoihin liittyvät asiat ovat sen laatuisia. Markkinoilla kaikki saavat sitten samanaikaisesti uuden tiedon."

Mistäs Toivo F. Hyvärinen on sitten tämän tiedon saanut. Ei kai tieto ole vain päässyt vuotamaan.

Jos tämä tieto nyt otetaan tosissaan, että siirrytään markkaan, joka sitten devalvoidaan, toimenpide menettää osan tehostaan, kun kaikki kynnelle kykenevät, ne jotka jostain jotain ymmärtävät, siirtävät säästönsä ja rahansa johonkin turvalliseen valuuttaan, ennenkuin eurot muuttuvat Suomessa markoiksi.

Minusta ainakin ameriikan taala tuntuisi tällä hetkellä turvallisimmalta. Suurin osa kansaa ei tietenkään tee mitään rahoilleen ja menettävät ne.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Arto Vihavaiselle näyttää olevan ylivoimaisen vaikeata ymmärtää kelluvan valuutan olemus.

Kelluvaa valuuttaa ei devalvoida entiseen malliin vaan markkinat määrittelevät kullekin kelluvalle valuutalle oman arvonsa jokainen pankkipäivä.

Esim Suomessa jouduttiin aikoinaan noin kymmenen vuoden välein arvailemaan ja arpomaan markalle uutta arvoa, kun ei osattu antaa tätä tehtävää markkinoille. Markkinataloudessa markkinat löytät aina hinnat kaikille asioille. Joskus markkinat reagoivat yli taikka ali, mutta lopulta "oikeat" hinnat löytyvät.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kelluvaa valuuttaa ei devalvoida entiseen malliin vaan markkinat määrittelevät kullekin kelluvalle valuutalle oman arvonsa jokainen pankkipäivä."

Suomen kokoisen talouden kyseessä ollen valuutan arvoa manipuloivat markkinavoimat voivat olla jopa yksityisiä sijoittajia. Markkina-arvoa manipuloimalla saadaan siis valuutan arvo nousemaan tai laskemaan. Tarkoituksena on tietenkin että manipuloija kerää toimillaan itselleen muhkeat voitot.

Toki valtion keskuspankki voi ryhtyä vastatoimiin. Jos maan talous on vahva, pankin vastatoimilla voidaan estää manipulointyritykset, mutta jos kansallinen talous ja valuutta ovat heikkoja, keskuspankki ei voi mitään vahvoille toimijoille.

Viime kerralla, silloin kun markka jouduttiin devalvoimaan, se ei tapahtunut suinkaan hallituksen tai Suomen pankin tahdosta, vaan ne joutuivat ajopuun asemaan, kun markkinavoimat, siis vahvat talouden toimijat, hoisivat homman ja keräsivät potin. Kansa sen sijaan kärsi ja maksoi viulut.

Nyt kun ollaan valuutassa jota markkinavoimat eivät pääse heiluttelemeen, olisi tyhmää pyrkiä siitä pois ja palata pikkuvaluuttaan ja takaisin epävarmuuden aikakauteen.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Ei vaan mene Vihavaiselle jakeluun.

Silloin, kun markka oli kiinnitetty keinotekoisesti vakaaksi ja lopulta vahvaksi markaksi, niin se mahdollisti pelimiehille pelipaikan.

Kun markka olisi kellunut, niin tällaista pelipaikkaa ei olisi tullut lainkaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kun markka olisi kellunut, niin tällaista pelipaikkaa ei olisi tullut lainkaan."

Jos markka olisi kellunut, tai kellutettu, alas, sen vaikutukset olisivat olleet samat, tilipussin ja säästötiöin ohentuma.

Kelluvaa valuuttaa on yhtä helppo manipuloida kuin kiinteää, jos keskuspankilla ei ole eväitä puolustaa valuutan arvoa.

Valuutan tärkein tehtävä on muuten arvon säilyttäminen, eikä suinkaan pelimahdollisuuksien järjestäminen huijareille ja koijareille.

Ei ole oikein että kun työmies hankkii rahansa kovalla työllä ja laittaa ne pankkiin tallelle pahojen päivien varalle, joku tulee ja ottaa ne pois, eikä kukaan mukamas mahda asialle yhtään mitään.

Näin käy Suomessa jälleen jos ja kun palataan vanhaan systeemiin. En kannata.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen Vastaus kommenttiin #67

Älä nyt höpäjä. Ei kukaan ota kenenkään säästöistä yhtään mitään, kun markka joko vahvistuu taikka heikkenee. Nimellisarvot pysyvät ennallaan.

Se nyt on olennainen osa markkinataloutta, että kelluvat valuutat kelluvat sen mukaan kuin markkinat valuuttoja arvostavat kunkin maan kansantalouden kilpailukyvyn mukaan.

Miksi keskuspankin pitäisi puolustaa jotakin valuutan arvoa? Valuutan arvo on seurausta kunkin maan kansantalouden kilpailukyvystä maailman markkinoilla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #68

"Älä nyt höpäjä. Ei kukaan ota kenenkään säästöistä yhtään mitään, kun markka joko vahvistuu taikka heikkenee. Nimellisarvot pysyvät ennallaan."

Kun valuutan arvo heikkenee, tai jos sitä heikennetään, sen ostovoima heikkenee. Samalla rahalla millä ennen sai viisi banaania, saa enää neljä banaania kun valuutta on devalvoitunut 20%. Suomessa kulutustarvikkeet tuodaan ulkomailta. Suomessa tehdään pääasiassa investointihyödykkeitä, joiden markkinat ovat ulkomailla. Suomessa tarvitaan rajallinen määrä loistoristeilijöitä, paperikoneita, hissejä, meridieseleitä tai metsätyökoneita. Ne viedään ulos. Mutta jos joku sellaisia tarvitsee, niiden arvo ei toki devalvaatiossa muutu.

"Miksi keskuspankin pitäisi puolustaa jotakin valuutan arvoa? Valuutan arvo on seurausta kunkin maan kansantalouden kilpailukyvystä maailman markkinoilla."

Kansantaloudet eivät kilpaile keskenään markkinoilla. ei ainakaan pitäisi. Yritykset kilpailevat. Vahvimpien yritysten tulisi selvitä voittajina ja niinhän ne selviävätkin.

Devalvoimalla pönkätään heikkoja ja elinkelvottomia yrityksiä, joiden pitäisikin antaa kuolla jos ne eivät kerran pärjää kilpaiulussa. Työntekijät sitten vapautuisivat niiden vahvojen käyttöön, jotka pärjää omillaan.

Keskuspankkien pitäisi puolustaa rahan arvoa, sen luotettavuutta maksuväliuneenä. Aleneva valuutta ei totisesti ole luotettava valuutta. Kaikki järkevät toimijat pyrkivät pois alenevasta valuutasta, seuraa valuuttapako, mikä edelleen heikentää taloutta.

Vahva valuutta on puolustamisen arvoinen asia, mutta Suomen oloissa sitä ei kyetä puolustamaan. Omalla valuutalla ajautuisimme väistämättömästi alenevan valuutan kiroukseen ja kriisiin.

Ruotsalaiset ovat pystyneet säilyttämään valuuttansa arvon. Tanskalaiset eivät pystyneet sitä tekemään, vaan heidän oli pakko sitoa valuuttansa euroon.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen Vastaus kommenttiin #69

Tanskan valuutta olisi revalvoitunut ilman eurokytkentää. Käytännössä siis Tanskan valuutta on devalvoitunut euron heiketessä dollariin nähden.

Arto Vihavainen on melko tyypillinen eurouskovainen, jonka uskoa ei horjuta euron aiheuttamat ongelmat Euroopassa. Ilman euroa ei olisi koko eurokriisiä olemassakaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #70

"Tanskan valuutta olisi revalvoitunut ilman eurokytkentää. Käytännössä siis Tanskan valuutta on devalvoitunut euron heiketessä dollariin nähden."

Olkoon niin tai näin. Tanska katsoi että sen pitää pitää oman etunsa nimissä valuuttansa mahdollisimman vakaana. Ilman eurokytkentää tämä olisi ollut temppuilua. Eurokytkentä toi Tanskalle mahdollisuuden keskittyä taloutensa todellisiin ongelmiin.

""Arto Vihavainen on melko tyypillinen eurouskovainen"

Jahas, ellen minä ole tyypillinen niin millainenhan se tyypillinen sitten olisi?

", jonka uskoa ei horjuta euron aiheuttamat ongelmat Euroopassa."

Minulle on sama mikä on valuutan nimi tai mitä valuutta-alueeseen kuuluu. Pääasia on että valuutta on vakaa ja sama mahdollisimman laajalla alueella. Se mahdollistaa oikeankaisen ja talouden realiteetteihin perustuvan kilpailun sillä alueella missä valuuttojen vaihtelut eivät sotke kuvioita.

"Ilman euroa ei olisi koko eurokriisiä olemassakaan."

Ei olisikaan "eurokriisiä", mutta olisi sama kriisi, mutta pahempana. Sille olisi pitänyt keksiä vain joku muu ninmi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Etkö Vihavainen ole huomannut että euro on revalvoitunut ja devalvoitunut kymmeniä prosentteja?

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Jossain vaiheessa euro todellakin revalvoitui lähes 100% dollariin nähen.

Vihavaisen ajattelun mukaan suomalaiset pankkitallettajat rikastuivat sikana.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jossain vaiheessa euro todellakin revalvoitui lähes 100% dollariin nähen.

Vihavaisen ajattelun mukaan suomalaiset pankkitallettajat rikastuivat sikana."

Tällaiset valuuttojen arvojen vaihtelut todella antavat pelimiehille, eli huijareille ja keplottelijoille mahdollisuuksia rikastua muiden kustannuksella.

Jos osasi pelata korttinsa oikein voi saada rahoilleen 100% prosenttia korkoa, kun valuutta vahvistuu toiseen valuuttaan nähden 100%. Kun valuuttojen arvot sitten joskus palaavat entisille tasoilleen, on mahdollista saada toisen kerran se 100%. Kun voitto lasketaan jo valmiiksi kaksinkertaistuneelle pääomalle muodostuu koijarin kokonaisvoitoksi noin 300%.

Suomalainen pankkitallettaja ei tietenkään kostu nollakorkojen aikaan mitään, mutta joku kyllä maksaa ne koijareiden voitot, sillä ei mitään tule tyhjästä. Myös se suomalainen pankkitallettaja joutuu varmasti maksumieheksi, kuten me kaikki muutkin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Toki dollariin nähden näi on käynyt, mikä on varsin haitallista kaupankäynnin kannalta maiilman suurimman talouden kanssa. Toivottavasti tämä valuuttojen arvojen vaihteluhullutus saadaan joskus loppumaan.

Euron ansiosta Euroalueella sentään on ollut vakaat olosuhteet.

Sama ongelma kuin USA:n kaupassa on myös Venäjän kaupassa. Se on huono asia.

Ruotsi ja Norja ovat onneksi pitäneet valuuttansa vakaana suhteessa Euroon, samoin Englanti.

Sveitsin frangi meinaa väkisin vahvistua, mikä on ongelma ennenkaikkea Sveitsille, mutta se kyllä onneksi pärjää sen revalvaationsa kanssa, toisin kuin devalvoituvan valuuttansa kanssa tuskaileva Venäjä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Euron ansiosta Euroalueella sentään on ollut vakaat olosuhteet."

Keikassa ja Suomessa todella vakaata alamäkeä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

""Euron ansiosta Euroalueella sentään on ollut vakaat olosuhteet."

Keikassa ja Suomessa todella vakaata alamäkeä."

Kreikan ja Suomen ongelmat johtuvat siitä että molemmat valtiot syövät enemmän kuin tienaavat, eli elävät velaksi. Tässä on ongelman syy, eikä missään valuutassa.

Kreikkalaisten asioita ollaan nyt panemassa kuntoon troikan ja IMF:n toimesta.
Suomessa jatketaan toistaiseksi "itsenäisesti" velaksi elämistä.

Mutta joskus tälle velaksi elämiselle tulee loppu Suomessakin, sitten kun joudumme troikan ja IMF:n holhoukseen.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Vihavainen ei lainkaan tiedä mistä kirjoittelee. Pelkkää tietämättömän omia kajahtaneita käsityksiä.

IMF on havainnut, ettei kurjistamispoltiikka toiminut Kreikassakaan. Kun taas komissio on täynnä poliitikkoja, jotka eivät makrotaloudesta käsitä mitään.

IMF on omissa raporteissaan todennut, että nimenomaan eurojestelmä on mahdollistanut liian monen euromaan ylivelkaantumisen. Kreikkakin sai lainaa päästyään euroon samalla 3%:n korolla kuin Saksa. Valuuttakurssiriskiä ei enää pitänyt olla, kun oltiin kaikki samassa valuutassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #79

"Kreikkakin sai lainaa päästyään euroon samalla 3%:n korolla kuin Saksa. Valuuttakurssiriskiä ei enää pitänyt olla, kun oltiin kaikki samassa valuutassa."

Niinpä. Jos joku on niin tyhmä että hyppää kaivoon, niin miten se sitten estetään.

Suomikin saa edelleen lainaa hyvin alhaisella korolla ja ottaa edelleen lainaa, vaikkei pitäisi.

Vaikka se nyt on selvästi nähtävissä mihín sellainen johtaa niin ei vain opita. Tämä uusi pääministetri, tämä Sipilä, toimii yhtä tyhmästi kuin kaikki edeltäjänsä, Stub, Katainen, Vanhanen ja kaikki Kreikan torvelot.

Tämä ei ole euron vika vaan voidaan laittaa puhtaasti politikkojen piikkiin.

Se että lainaa saa alhaisella korolla on hyvä asia, ei huono asia.

Se että sen takia aletaan elämään velaksi että velkaa saa helposti ja korot on alhaalla, on vain pelkästään silkkaa päättäjien tyhmyyttä, eikä suinkaan valuutan vika.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #80

"Niinpä. Jos joku on niin tyhmä että hyppää kaivoon, niin miten se sitten estetään."

Veronmaksajien rahoilla on helppo pelata tämä nähtiin Suomen Finaviankin tapauksessa kun virkamiehet hävisivät 34 miljoonaa veronmaksajien rahaa tavoitellessaan itselleen muutaman miljoonan bonuksia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #81

"Veronmaksajien rahoilla on helppo pelata tämä nähtiin Suomen Finaviankin tapauksessa kun virkamiehet hävisivät 34 miljoonaa veronmaksajien rahaa tavoitellessaan itselleen muutaman miljoonan bonuksia."

Niin, ja tyhmät on tyhmiä ja roistot on roistoja, olipa valuutta mikä tahansa.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen Vastaus kommenttiin #80

Ylivelkaantuneet euromaat eivät olisi ikinä kyenneet ylikaantumaan itselleen vieraassa valuutassa siinä määrin kuin nyt ovat, jos olisivat pysyneet omissa kelluvissa valuutoissaan.

Vain eurojärjestelmä mahdollisti tällaisen kehityksen.

EKP:n liian löysä rahapolitiikka on tämän kaiken taustalla. Pankit hakivat rahahavaransa EKP:stä ja lainasivat rahat eteenpäin PIIGS-maille. Tästä pelistä on koko sotku saanut alkunsa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #82

"Vain eurojärjestelmä mahdollisti tällaisen kehityksen."

Kaivoon ei ole pakko hypätä, vaikka se on mahdollista.

Ei ole pakko velkaantua, vaikka se olisikin mahdollista.

Roistot on roistoja, olipa valuutta mikä tahansa.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Vihavaisen kuvailemille roistoille jätettiin ovet sepposen selälleen auki ja lukot heitettiin Huitzin Nevadaan.

Näin siinä sitten kävi, vaikka EKP:n piti huolehtia rahapolitiikasta ja hintavakaudesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vihavaisen kuvailemille roistoille jätettiin ovet sepposen selälleen auki ja lukot heitettiin Huitzin Nevadaan."

No, roistot pitäisi ottaa kiinni ja ovet lukita.

"Näin siinä sitten kävi, vaikka EKP:n piti huolehtia rahapolitiikasta ja hintavakaudesta."

Enpähän muista aikaa jolloin hinnat olisivat olleet yhtä vakaat kuin euroaikana, enkä ollenkaan kaipaa takaisin sitä vanhaa aikaa kun hinnat nousivat niin ettei perässä pysynyt.

Yksi esimerkki.

Olen vaihtamassa seitsemän vuotta vanhaa autoani uuteen. Siitä vanhasta ei saa juuri mitään, mutta hämmästykseni oli suuri kun autojen hintoja katsellessani huomasin etteivät uusien hinnat olleet seitsemässä vuodessa nousseet, vaikka ominaisuuksia oli tullut rutkasti lisää.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Aika monelle on käynyt niin, että kun on aikoinaan ostanut auton 25.000 markalla ja nyt ostaa samanlaisen auton 25.000 eurolla, niin hämmästyy, ettei auton hinta ole noussut yhtään.

Tältä se vakaa hintataso näyttää perusjampan silmissä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kaivelinpa tuossa esiin yhden käppyrän, autoalan tiedoituskeskuksen käppyrä. Sen mukaan autojen hinnat ovat tosiaan pysyneet kymmenen vuotta suurinpiirtein ennallaan, ellei lähdetä pilkunviilaamislinjalle.

Kuluttajaindeksi on sinä aikana noussut maltillisesti, noin 20%, mikä taitaa olla vähän alle EU:n tavoitteleman inflaatiovauhdin.

Suomessa hintojen nousu kyllä selittyy lähinnä kotimaisilla tekijöillä. Meillä ei ole sopeuduttu markan jälkeiseen euroaikaan kuten pitäisi, vaan eletään edelleen kuten inflaatio- ja devalvaatiosuomessa ennen elettiin.

Se tarkoittaa sitä että palkankorotukset ovat olleet suurempia kuin muualla, esimerkiksi kilpailijamaissa Saksassa ja Ruotsissa. Tästä syystä kotimainen kustannustaso nousee, mikä tarkoittaa lähinnä palveluiden hinnannousua, koska ne tuotetaan Suomessa. Tuontitavara, kuten autot, eivät sen sijaan juurikaan ole kallistuneet.

Samasta syystä myös kilpailukykymme vientituotteiden osalta on heikentynyt, mistä vienti kärsii, työllisyys heikkenee ja valtion tulot pienenevät.

Tässä tilanteessa markkaan palaaminen ja inflaatio- devalvaatiotalouteen siirtyminen olisi yhtä hyvä lääke kuin viina alkoholistille, tai tupakka nikotinistille. Se toisi hetken helpotuksen, mutta samalla sinetöisi kohtalomme Eurooppalaisena sairaana taloutena.

Ai niin, tässä se käppyrä.
http://www.autoalantiedotuskeskus.fi/tilastot/vero...

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Suomen viennin pääongelma koko euroaluella on vientituotteidemme heikko kysyntä. Ei ole mitenkään varmaa saati todennäköistä, että palkanalennukset Suomessa auttaisivat vientituotteidemme kysynnän elpymistä vientimaissamme.

Palkkojen leikkaus olisi kohtalokasta kotimaiselle kysynnälle.

Kotimarkkinoiden kysyntä pysyy osittain pystyssä myös tulonsiirtojen avulla. Ei tietenkään kokonaan vaan osittain.

Suomen yksi keskeisistä ongelmista on kuuluminen yhteisvaluutta euroon. Euromaana Suomi ei voi hädän tullen tankata rahaa keskuspankista, vaan on markkinarahoituksen armoilla. Pitkään jatkunut vaihtotaseen ja julkisen sektorin alijäämäisyys johtaa lopulta maksukyvyttömyyteen ja markkinoiden luottamuksen menettämiseen. Näin kävi Kreikalle.

Omalla kelluvalla valuutalla Kreikka olisi ollut kasvu-uralla jo monta vuotta. Kuten myös Suomi. Nyt Suomi jatkaa köyhtymisen linjoilla pysymällä eurossa.

Kelluva markka hakeutuisi markkinavoimien ohjauksessa sille tasolle kuin Suomen kansantalouden kilpailukyky edellyttäisi.

Joka kerta kun mutapaini AY-porukoiden kanssa epäonnistuisi, niin kelluva markka korjaisi tilanteen automaattisesti kestävälle tasolle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Omalla kelluvalla valuutalla Kreikka olisi ollut kasvu-uralla jo monta vuotta. Kuten myös Suomi. Nyt Suomi jatkaa köyhtymisen linjoilla pysymällä eurossa."

Kreikka ei kutenkaan tehnyt näin kuin ehdotit, miksiköhän?
Eivätkä niin tehneet Espanja, Portugali, eikä Irlanti.

Myöskin Balttian maat valitsivat aikanaan kovan linjan talouden, hylkäsivät inflaatioon ja devalvaatioihin perustuvan talouden ja ovat liittyneet euroon.

Taitaa olla vanhanaikaista tämä Väyrysen ajatusmalli, tai ainakin pois muodista.

En minä väitä etteikö sillä vanhallakin mallilla selviäisi,
selvittiin sillä ennenkin, ainakin hengissä pysyttiin.

Minä kyllä kannatan ennemmin tätä modernia talousajattelua.
Vahinko vain ettei Hallitus tunnu saavan mitään aikaiseksi.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Eurojärjestelmä on puhtaasti poliittinen kokeilu, joka ei perustu mihinkään koeteltuun taloustieteelliseen oppijärjestelmään.

Nyt on sitten nähty, että koko eurojärjestelmä on ajanut ryskyen kiville. Vaikeata on kuitenkin poliitikkojen antaa periksi ja myöntää, että persiilleen meni koko hanke.

Huippu poliitikoista Paavo Väyrynen on ollut oikeassa aivan alusta lähtien.

Koko eurojärjestelmä on ollut kaatumisen partaalla jo monta kertaa, mutta toistaiseksi se on saatu pelastettua, kun mistään mukamas kiveen hakatuista sopimuksista ei ole pidetty kiinni vaan ne on heti heitetty roskikseen, kun vaikeuksia on ilmaantunut.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Koko eurojärjestelmä on ollut kaatumisen partaalla jo monta kertaa."

Vanha inflaatio- devalvaatiojärjestelmä alkaa olla kuollut ja kuopattu.
Vain sen haamut elävät arvokonservatiivien ja vanhojen ukkojen mielikuvituksessa.

Maailmassa onneksi otetaan enemmän askeleita eteen kuin taakse,
muuten ei mitään edistystä koskaan olisi tapahtunus.

Toki olisi nahdollista ottaa edistyksessä myös takapakkia.
Sellainen taka-askel olisi markkaan palaaminen.
Se ei kuitenkaan näyttä nyt todennäköiseltä vaihtoehdolta, onneksi.

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Inflaatio on kovin kaksipiipuinen juttu.

Hyperinflaatio on todella paha asia. Mutta niin on myöskin kansantalouden deflaatioon painuminen.

Ilman maltillista inflaatiota ei ole taloudellista kasvua juuri lainkaan.

Eurojärjestelmä on rakennettu hyvien aikomusten varaan. Eurossa ei ole huomioitu pakotietä, jos koko hanke menee pieleen joidenkin euromaiden kohdalla taikka koko järjestelmän kohdalla.

Lipponen ja Niinistö osallistuivat eurojärjestelmän uhkapeliin pelimerkkinä koko Suomen kansantalous.

Todella pahalta näyttää nyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset