Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Vielä ehtii

Tänään ja huomenna on vielä mahdollisuus allekirjoittaa kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa.

Seuraavaksi allekirjoitukset toimitetaan väestörekisterikeskuksen tarkastettavaksi. Siellä selvitetään, ovatko kaikki allekirjoittaneet Suomen kansalaisia. Lisäksi varmistetaan, ettei kukaan ole allekirjoittanut aloitetta kahteen kertaan.

Kun tarkistus on suoritettu, aloite jätetään eduskunnan käsiteltäväksi. Täysistunto päättää aloitteen valiokuntakäsittelystä. Ilmeisesti eduskunnassa järjestetään useamman valiokunnan yhteinen kuulemistilaisuus, jossa aloitteen tekijöillä on mahdollisuus puhua sen puolesta. Heillä on myös mahdollisuus ehdottaa siihen asiantuntijoita.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen on todennut, että aloite tulee ilmeisesti hänen valiokuntansa käsiteltäväksi. Tämä olisi mielestäni oikea ratkaisu. Muilta valiokunnilta saatetaan pyytää lausuntoja. Yksittäiset valiokunnatkin kuulevat vielä asiantuntijoita.

Aloitteen käsittelyn yhteydessä eduskunta joutuu perehtymään siihen, millaista vahinkoa Suomen jäsenyys euroalueessa on meille aiheuttanut. Toisaalta eduskuntakäsittelyssä tulee esille se, että eroaminen euroalueesta on kaikille suomalaisille edullinen tapa tervehdyttää talouttamme. Samalla vältymme joutumasta velkaunioniin ja liittovaltioon.

Lähes kaikki asiantuntijat myöntävät, että Suomen liittyminen euroalueeseen oli paha virhe. Keskustelu onkin jo siirtynyt siihen, onko eroaminen siitä mahdollista.

Olen käsitellyt tätä kysymystä useissa kirjoituksissani, mm. blogissani ”Helvetti vai paratiisi?” (26.10.).

Luettuani Capital Economicsin julkaiseman raportin ”Leaving the euro: A practical guide” (4.7.2012) ja keskusteltuani suomalaisten asiantuntijoiden kanssa olen tullut siihen tulokseen, että eroaminen on helpompaa kuin olin aikaisemmin ajatellut.

Olin ajatellut, että siirtymävaiheessa Suomessa olevat eurot jouduttaisiin leimaamaan markoiksi, kuten Tshekkoslovakian hajotessa oli tehty. Näyttää kuitenkin siltä, että aluksi käteisrahana voitaisiin käyttää euroja.

Toiseksi olin ajatellut, että suomalaisissa rahalaitoksissa olevat talletukset ja niistä otetut lainat muuttuisivat markkamääräisiksi, mutta ulkomailta otetut lainat säilyisivät siinä valuutassa, jossa ne oli otettu. Näyttää kuitenkin siltä, että ulkomaisetkin luotot voisivat muuntua Suomen oman valuutan määräisiksi (ns. Lex Monetae –periaate).       

Näistä asioista eduskunta pääsee keskustelemaan sitten kun aloite on sinne saatu toimituksi.

Kiitokset kaikille allekirjoittaneille. Myös niille, jotka ehtivät mukaan vielä viime hetkellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Hienoa Paavo! Tärkeä aloite, laitan taas kerran sen jakoon SOMESSA :-)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ja eduskunta toteaa lyhyen keskustelun jälkeen "Ei aihetta enempään, asia loppuun käsitelty"

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Asia luonnollisesti siirtyy kunnallisvaalien yli ja hallitus ottaa siihen kantaa, kun asia tulee eduskuntaan. Hallitus toteaa, että asia on monisyinen ja se siirretään lausuntotyöryhmälle. Työryhmän tuloksia joudutaan odottamaan. Luonnollisesti tuloksia ei saada ennen seuraavia eduskuntavaaleja ja vaalien jälkeen kukaan ei enää muista koko työryhmää. Jos joku toimittaja jaksaa sen vielä eduskuntavaalien jälkeen nostaa esiin, niin siihen seuraava hallitus toteaa, että se oli edellisen hallituksen juttuja.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tyranniassa ei keskustella. En ole aivan varma siitä, miksi tunnut pelkäävän keskustelua. Kenties siksi, että koet uhkaksesi jotain sellaista, mistä olet epävarma?

Toisaalta, voihan tässä käydä niinkin, että Suomi yrittäessään rimpuilla tässä loputtomassa suossa (miinusta on tullut vuosi toisensa perään, velkavuoret kasvavat, nuorisotyöttömyys rehottaa - syntyy toivottomien joutilaiden sukupolvi, joka tuhoaa aikanaan loputkin yhteiskunnastamme) tulee tosiasiat väkisin vastaan - ja Suomi luopuu eurosta reaaliteettien edessä pakon sanelemana.

En vain ole käsittänyt sitä, miksei asiaa voitu hoitaa pois päiväjärjestyksestä hyvän sään aikana. Nyt säät ovat enää tässä mielessä kohtuulliset. Pian ne ovat lohduttomat.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Capital Economics: "Euron loppu hyödyttäisi kaikkia. EMUn hajoamisella olisi tervehdyttävä vaikutus Euroopan talousnäkymille.Paluu omiin valuuttoihin olisi kaikille parasta."

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2010/08/0...

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2011/09/04/t...

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2011/08/14/n...

Velkakriisi vie EMUa kohti liittovaltiota. Euron loppu on myös EU:n loppu.

Saksalaisvaikuttaja - Suomen pitäisi erota eurosta:
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2011/08/30/...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Markka-aikaiset devalvaatiot olivat tulonsiirtoa palkansajilta pääomalle ja Väyrynen oli jo silloin pääomapiirien juoksupoika.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Devalvaatioiden tarkoitus onkin siirtää osa vientikustannuksista palkansaajien maksettavaksi.
Myös niiden jotka eivät viennin parissa työskentelekään.

Palkansaajan ja kuluttajan etu siinä vaiheessa on vaatia palkat euroihin sidottuna. Muussa tapauksessa tulee takkiin. Ja kotimaan tuotannossa inflaatio huomioiden tulee takkiin vielä enemmän.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Toiseksi olin ajatellut, että suomalaisissa rahalaitoksissa olevat talletukset ja niistä otetut lainat muuttuisivat markkamääräisiksi, mutta ulkomailta otetut lainat säilyisivät siinä valuutassa, jossa ne oli otettu. Näyttää kuitenkin siltä, että ulkomaisetkin luotot voisivat muuntua Suomen oman valuutan määräisiksi (ns. Lex Monetae –periaate)."

En mitenkään voi uskoa tuollaisen "Lex Monetae" -periaatteen läpimenoon euromääräisten luotottajien puolella. Suomi on ottanut velkaa euroissa ja euroissa ne myös takaisin maksetaan, vaikkakin ehkä markasta euroiksi väännettynä.

On absurdia kuvitella, että olemassa olevat lainat muutettaisiin markkamääräisiksi hetkellä X (=Suomen irtautuessa eurosta) ja sitten niiden euroarvo alenisi käsi kädessä Suomen markan arvon alenemisen kanssa, jopa mahdollisine devalvaatioineen. Tuollaisen skenaarion esittäminen kuulostaa suoranaiselta harhaanjohtamiselta. Todellisuudessa Suomella olisi valtava riski, ja suuri sellainen, velkaantua BKT:hen nähden moninkertaisesti nykyiseen verrattuna, jos eurolainat pitäisi maksaa takaisin arvonsa menettäneellä Suomen markalla.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Otahan huomioon, että heikemmällä valuutalla vienti- ja muu teollisuus toipuu, pääomavirrat kääntyvät takaisin Suomeen jne.

Tuossa vaiheessa Suomen markka voi myös vahvistua.

Yhtä kaikki, eurooppalaiset luotot ovat jo pitkän aikaan olleet merkittävässä määrin toivottomia. Juuri uutisoitiin Kreikan suurimman pankin (Piraeus Bank) luottokannan olevan likimain 50 prosenttia tuottamattomia luottoja.

Nämä tulevat vielä aikanaan kaatumaan, vaikkakaan "tavallinen kansalainen" ei näitä huomaisikaan. Rytinä tulee kerralla, eikä anna kovin paljoa ennusmerkkejä. Aiheeseen tarvitsee perehtyä ja vihkiytyä voidakseen nähdä, mikä hullunmylly tästä on tulossa. Kulisseja ei voida loputtomiin pitää uskottavasti pystyssä.

Toki, jos eurosta on kaavailtu tehtävän Aku Ankka -rahaa niin ehkä silloin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ja mehän eroamme euroalueesta. Olen näet allekirjoittanut.

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Eräs Suomen eturivien ekonomisteistä, Vesa Vihriälä kirjoittaa tuoreessa Talouselämä -lehden artikkelissa seuraavaa otsikolla: Millaista kasvua - ja millä keinoin (s 35):

"1990-luvulla Suomi sai aikaan vahva vientivetoisen kasvun: tuotannon kilpailukyky koheni valuutan aron radikaalin 30% heikkenemisen ansiosta. Vientimarkkinat kasvoivat nopeasti ja Nokia menestyi. Valuutan kelluttamisen jälkeen myös korkotaso laski selvästi"....

....ja:

"Kun valuuttakurssia ei voi muuttaa, 1990-luvun tapaista välitöntä ja massiivista kilpailukyvyn kohentamista ei voi saada. Mahdollinen vaihtoehto on parantaa kilpailukykyä sisäisellä devalvaatiolla nopeasti jonkin verran".

Kyseissä artikkelissa on myös kuvaajina Suomen talouden nopea nousu ja 90-luvun lamasta ja korkotason lasku kun markka oli ensin asetettu kellumaan syyskuussa 92. Korkotason 90-luvulla muistuttaa lahden suurmäen profiilia, jossa lähtötorni on vuodessa 92.

Ja kuten olemme saanut lukea vasemmiston ja AY-liikkeen viesteistä, lakkoja on luvassa jos hallitus laskee palkkoja eli suorittaa sisäistä devalvaatiota.

Vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole kuin kaksi:
1. Sisäinen devalvaatio eli palkkojen laskeminen
2. Ero eurosta ja ulkoinen devalvoituminen

Talouden ihmeparantumista ja maailmantalouden kasvun vetoa ei pidä jäädä enää odottamaan, koska maailmantalous on jo kasvussa ja taantuma on jo tulossa lähivuosina.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#16

Unohdit veroasteen laskemisen.

On harhakuva että maatamme pelastettaisiin pelkäatään palkkoja laskemalla eli ulkoisen devalvaation avulla.

Mikaiköhän paremmin pärjäävissä euromaissa veroaste on pienempi, työehdot joustavammat ja euromääräinen ostovoima parempi, samasta valuutasta huolimatta?

Varsinkin kun se ihailemasi oma valuutta ei ole mikään synonyymi alemmalle veroasteelle, matalalle korolle ja vähintään yhtä hyvälle euromääräiselle ostovoimalle.

Joku ottaa takkiin ja lujaa. Joku tienaa vastaavasti. Kenen joukoissa seisot?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset