Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Dublin-järjestelmä säilytettävä - turvapaikan saaneille vapaa liikkuvuus

En ole kirjoittanut kirjaa Juha Sipilästä, kuten Suomenmaa-lehdessä eilen väitettiin. Maanantaina julkaistava teokseni ”Eihän tässä näin pitänyt käydä” kertoo siitä, kuinka olen pyrkinyt vaikuttamaan Sipilän, Keskustan ja Suomen linjaan.

 

Olen keskittynyt erityisesti ulko-ja turvallisuuspolitiikkaan, Eurooppa-politiikkaan, aluepolitiikkaan ja maahanmuuttoon. Näihin vaikuttamisessa olen epäonnistunut.

 

Maahanmuuttopolitiikkaan tartuin jo hallitusneuvottelujen aikana toukokuussa. Lähetin sähköpostia Juha Sipilälle ja Timo Soinille. Lähetin heille myös kirjoittamiani blogeja ja kolumneja.

 

Pyrin siihen, että Suomi olisi torjunut komission suunnitelmat turvapaikanhakijoiden pakkosiirroista ja laivasto-operaatiosta Välimerellä. Niiden vaihtoehdoksi olisi esitetty, että muuttoliike olisi pysäytetty perustamalla Pohjois-Afrikkaan pakolaisleirejä yhteistyössä alueen hallitusten ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa. Niillä olisi selvitetty Eurooppaan pyrkivien oikeus turvapaikkaan. Myönteisen päätöksen saaneita olisi otettu vastaan pakolaiskiintiöiden puitteissa.

 

Tähän ajatukseen ei tartuttu. Vasta nyt, kun EU:n alueelle on ehtinyt tulla jo yli miljoona maahanmuuttajaa Välimeren yli ja Balkanin niemimaan kautta, tätä toimintaa on saatu vaatimattomalla tavalla alulle.

 

Myöhemmin ehdotin sekä ALDE-ryhmälle että Suomen hallitukselle kokonaisvaltaista otetta maahanmuuton hillitsemiseen. On pyrittävä ratkomaan pakolaisuutta synnyttävät kriisit. Kehitysyhteistyöllä pitää auttaa ihmisiä lähtöalueilla. Pakolaisleireillä olevien ihmisten oloja on parannettava.

 

Näihinkään ajatuksiin ei tartuttu.

 

Kun meille alkoi tulla runsaasti turvapaikanhakijoita Ruotsista, esitin, että Suomi olisi Saksan ja Itävallan tapaan palauttanut rajatarkastukset länsirajalleen.

 

Tähänkään mahdollisuuteen ei tartuttu. Jos näin olisi tehty, olisi syntynyt samankaltainen ketjureaktio kuin Ruotsin palautettua tarkastukset omille rajoilleen. Tilanne olisi saatu hallintaan.

 

Lokakuun lopulla kirjoitin blogin ”Leirejä myös Pohjois-Afrikkaan – pakolaisille vapaa liikkuvuus”. Lähetin sen tiedoksi Sipilälle ja Soinille.

 

Kirjoituksen lähtökohtana oli Eurooppa-neuvoston päätös, että Balkanille ja Kreikkaan perustetaan pakolaisleirejä 100 000:lle Eurooppaan pyrkivälle.

 

Vapaalla liikkuvuudella tarkoitin sitä, että turvapaikan saaneet voisivat hakeutua mihin tahansa maahan EU:n alueella. Tämä olisi ollut vaihtoehto sille, että Saksa ja Ruotsi olivat alkaneet vaatia näihin maihin jo tulleiden turvapaikanhakijoiden siirtämistä muihin jäsenmaihin.

 

Nyt hallitus näyttää olevan valmis hyväksymään luopumisen Dublin-periaatteesta, jos ulkorajat saadaan pitämään. Dublin-järjestelmähän tarkoittaa sitä, että Eurooppaan pyrkivän tulee hakea turvapaikkaa maassa, johon hän ensiksi saapuu.

 

Dublin-järjestelmä on säilytettävä.

 

Ensisijassa on pyrittävä pysäyttämään muuttoliike sekä puuttumalla sen syihin että tukemalla EU:n ulkopuolella olevia ja sinne perustettavia pakolaisleirejä.

 

Dublin-järjestelmä voidaan säilyttää, kun turvapaikan saaneille annetaan oikeus muuttaa vapaasti muihin EU-maihin. Tällöin Italian ja Kreikan kaltaiset jäsenmaat ryhtyvät rekisteröimään maahan tulijat ja tutkimaan heidän oikeutensa turvapaikkaan.

 

Ulkorajojen valvontaan kannustaisi myös se, että rajatarkastukset palautettaisiin ainakin osalle EU:n sisärajoja. Tällöin jokainen jäsenmaa joutuisi kantamaan vastuun niistä maahanmuuttajista, jotka sen kautta EU-alueelle saapuvat.

 

Itärajan yli Suomeen tulevaan muuttoliikkeeseen on puututtava yhteistyössä Venäjän viranomaisten kanssa.

 

Tällä kertaa tarjoan hallitukselle tällaisia neuvoja. Aikaisempien yritysteni kohtalosta voi saada tarkempaa tietoa uudesta kirjastani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ono herra Väyrynen -taaskaan - mietinyt loppuun "päivän" ehdotustaan.
Sieltä vaan muista maista vapaasti pakolaiset Suomeenko ?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren
Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Ruotsista ei ole tullut turvapaikanhakijoita mutta Ruotsin kautta kylläkin. Rajatarkastukset eivät olisi auttaneet yhtään sen takia että Suomi on se viimeinen maa joka tapauksessa ja turvapaikanhakijoita on otettava vastaan. Rajatarkastuksethan estävät ainoastaan kauttakulun.

Pasi Ranta

No ei ole, turvallisesta maasta tulevat voidaan käännyttää takaisin. Ihmetyttää miksi näin ei toimita, Soinikin höpisee jotain, että Venäjän rajavalvojat voisivat estää pakolaisten tulon. Onko Suomen oma rajavalvonta ajettu alas? He voivat samoin laittaa kaikki takaisin Venäjälle.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Ei tietenkään voida käännyttää takaisin Ruotsiin jos hakija tulee vaikkapa Irakista. Rajatarkastuksessa on kaksi vaihtoehtoa: ihminen hakee turvapaikkaa jolloin hän saa jäädä tutkinnan ajaksi tai sitten (jos ei hae) häntä voidaan estää tulemasta maahan.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #5

Ruotsista tuleva tulee Ruotsista.

Ilkka Huotari

Muissakin maissa ihmetellään poliitikkojen (Merkel) saamattomuutta. Sipilä taitaa noudattaa Merkelin ohjeita, koska mitään omia ratkaisuja ei tehdä?

Minäkin ihmettelen, että miksi mitään ei tehdä. Neuvoja on kyllä annettu, mutta mitään ei tapahdu.

Olavi A Honka

Nyt joutui hieraisemaan silmiään, luinko oikein? Paavohan selvästi kirjoitti OLEN EPÄONNISTUNUT. Huh on aikoihin eletty !

Muu blogissa ihan perus-Paavoa, puhdasta todellisen poliittisen broilerin selityksiä "Mitä minä sanoin tai en, muut on väärässä".

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Honka, en kyllä alentuisi tappelukukkoa noin nimittelemään.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Väyrysen ajatelmassa on muutamia isoja ongelmia.

1. "Ulkorajojen pitäminen" ei ole EU:n jäsenmaiden käsissä vaan Unioniin kuulumattoman naapurimaan, josta EU-alueelle ollaan pyrkimässä.
Korjatkaa jos olen väärässä, mutta kun ihminen saapuu rajalle ja ilmoittaa rajaviranomaiselle hakevansa turvapaikkaa on hakemus otettava käsittelyyn ja huolehdittava hakijasta.
Näin ollen vaikka meillä olisi kansallisia tai Frontexin rajavartijoita metrin välein pitkin EU-rajaa, ei EU alueelle tulevien turvapaikanhakijoiden määrään voitaisi vaikuttaa. Heidät voitaisiin ainoastaan ohjata rekisteröitymään, eikä jatkamaan matkaansa suoraan syvemmälle EU-alueelle.

2. Mikäli reunavaltiossa tai EU:n ulkopuolisella leirillä saatu turvapaikka oikeuttaisi lailliseen liikkumiseen ja asettumiseen mihin tahansa EU-maahan, kuten Väyrynen ehdottaa, tämä toimisi mun nähdäkseni vetotekijänä turvapaikanhakijoille.

3. Väyrysen ehdottamassa systeemissä olisikin nähdäkseni odotettavissa tai ainakin vaarana, että reunavaltiot selvitäkseen turvapaikanhakija massoista, myöntäisivät turvapaikan vain saadakseen ihmiset jatkamaan matkaansa syvemmälle Eurooppaan.

Olemme nimittäin tilanteessa, jossa EU:lla ei juurikaan ole kielteisen päätöksen saaneiden palauttamisen mahdollistavia "palautussopimuksia" akuuttien kriisimaiden kanssa.
Ja siitä syystä pakkopalauttamiset onnistuvat korkeintaan heikosti, jos niinkään. Joten paineita myönteisien päätöksien antamiseen syntyisi tätä kautta. Ja miten estetään se, ettei näistä leireistä synny ikuisia? Miten niistä palataan kotimaahan, jos kotimaa ei ota vastaan "pakkopalautettavia"?

Näillä perustein siis väittäisin Väyrysen mallin pahimmillaan johtavan jopa entistä suurempaan siirtolaistulvaan. Ja tässä tilanteessa yksittäisen jäsenmaan ainoa keino ulos tilanteesta olisi hakeutua erilleen Euroopan Unionista.

Tämä huomioonottaen ajatus voisi omalla kierolla tavallaan olla kokonaisuutena jopa positiivinen.

Tässä viimeisin tietoni näiden palautussopimusten tilanteesta.

"Tällä hetkellä EU:lla on takaisinottosopimus seuraavien valtioiden ja alueiden kanssa: Hongkong, Macao, Sri Lanka, Albania, Venäjä, Ukraina, Makedonia, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro, Serbia, Moldova, Pakistan, Georgia, Armenia, Azerbaidžan, Turkki ja Kap Verde.
....
Parhaillaan EU:lla on neuvottelut takaisinottosopimuksesta meneillään Marokon ja Valko-Venäjän kanssa. Meneillään olevien takaisinottosopimusneuvottelujen lisäksi unionin neuvosto on hyväksynyt joulukuussa 2014 neuvotteluvaltuutuksen Tunisian osalta." -Sisäministeriö maahanmuutto-osasto 20.11.2015

Mielenkiinnosta kysyin erikseen Afganistanin palautustilanteesta.

"Afganistanin osalta Suomella tai Euroopan unionilla ei siis ole takaisinottosopimusta. Takaisinottoa koskevasta pöytäkirjasta on käyty neuvotteluja useiden vuosien aikana, ja Suomen ja Afganistanin välisiä neuvotteluyhteyksiä pyritään parhaillaan tiivistämään ulkoasiainministeriön johdolla. Hallituksen 11.9.2015 hyväksymien maahanmuuttopoliittisten toimenpiteiden mukaan Suomen tulee solmia kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden osalta palautussopimukset Irakin ja Afganistanin kanssa muiden Pohjoismaiden tavoin. Vapaaehtoisia paluita Afganistaniin on tapahtunut viime vuosien aikana muutamia kymmeniä. Pakkopalauttaminen muun muassa Afganistaniin on ollut Suomen viranomaisista riippumattomista syistä vaikeaa."

Suomella on kahdenväliset palautussopimukset olemassa Viron, Latvian, Liettuan, Bulgarian, Romanian, Sveitsin ja Kosovon kanssa.

Tässä tuore (14.1.2015) DW artikkeli palautuksien ongelmista.

http://m.dw.com/en/why-rejected-asylum-seekers-are...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset