Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Uusi alku

Viime aikoina olen joutunut toteamaan, että olemassa olevien rakenteiden kautta minun on mahdotonta vaikuttaa Suomen, Euroopan ja koko ihmiskunnan tulevaisuuteen.

Ennen Euroopan parlamentin vaaleja pyrin siihen, että Keskusta olisi ryhtynyt kokoamaan sinne uutta ryhmää, joka edustaisi puolueen arvoja ja edistäisi sen tavoitteita.

Kun puolue päätti kuitenkin pysyttäytyä ALDE-ryhmässä, olen joutunut hakemaan yli ryhmärajojen yhteistyötä, jolla voin edistää Suomen euroeroa, puolustaa maamme sotilaallista liittoutumattomuutta ja kehittää  unionia itsenäisten valtioiden liittona. Eri parlamenttiryhmien jäsenistä koostuva kontaktiryhmä "Vapaus valita” ajaa näitä asioita.      

Viime kevään hallitusratkaisun yhteydessä ja heti sen jälkeen tulin siihen tulokseen, että en pysty enää vaikuttamaan Keskustan politiikkaan. Päätin kuitenkin jatkaa yrittämistä. Lisäksi tein kansalaisaloitteen Suomen eroamiseksi euroalueesta kokeillakseni vaikuttamista puolueen ulkopuolisia kanavia käyttäen. 

Viime kuukausien kokemukset ovat vahvistaneet sen, että Keskustan kautta vaikutusmahdollisuuksia ei ole. Toisaalta kansalaisaloite ja ajatus Suomen eroamiseksi euroalueesta on saanut osakseen hyvin laajaa kannatusta. Mukana on runsaasti myös Keskustan jäseniä ja kannattajia, vaikka puolueen johdon piirissä suhtautuminen on ollut hyvin nihkeää.

Olen päättänyt jättäytyä sivuun Keskustan puolue-elinten toiminnasta. Tästedes pyrin vaikuttamaan Suomen linjaan hakemalla yhteyttä samanmielisiin suomalaisiin, sekä sitoutumattomiin että eri puolueissa toimiviin.  

Yksi ensimmäisistä tehtävistäni on vaikuttaa siihen, että kansalaisaloite Suomen jäsenyydestä euroalueessa saa eduskunnassa asianmukaisen käsittelyn. 

                                                                 X  X  X         

Viime kevään jälkeen olen joutunut kovasti pohtimaan puolueen linjan muotoutumista viime vuosikymmeninä.

Tulin ensimmäisen kerran valituksi eduskuntaan vuoden 1970 vaaleissa. Niissä Keskustapuolue koki siihenastisen historiansa suurimman vaalitappion.

Keskusta oli tuolloin pahasti jakautunut Ahti Karjalaisen ja Johannes Virolaisen kannattajiin. 1970-luvulla tämä aatteellinen ja valtapoliittinen vastakkainasettelu vahvistui entisestään.  

1980-luvulla puolue yhtenäistyi, ja vuosikymmenen lopulla se nousi jälleen maan suurimmaksi. Tämä perustui nuorten keskuudessa 1970-luvun alussa käynnistyneeseen aatteelliseen työhön. Yhdistimme toisiinsa vihreän aallon ja alkiolaisen aatteen.

1980-luvun lopulla nuorten uusi sukupolvi ryhtyi muuttamaan Keskustaa liberaalipuolueeksi. Puolue jakautui perinteisen alkiolaisen aatteen kannattajiin ja keskustaliberaaleihin. Olen kertonut tästä viime vuosikymmenten valtataistelusta seikkaperäisesti viime vuonna ilmestyneessä kirjassani ”Suomen linja”.

Vuoden 2010 Lahden puoluekokouksessa liberaalit valtasivat puolueen johtopaikat. Seuraavan vuoden eduskuntavaaleissa Keskusta koki historiansa pahimman vaalitappion. Syyskesällä 2011 kannatus oli painunut jo 12 prosentin tuntumaan.

Vuoden 2012 presidentinvaaleissa Keskusta palasi alkiolaisille juurilleen ja nousi taas suurten puolueiden joukkoon. Myönteinen kehitys jatkui Juha Sipilän tultua valituksi puolueen johtoon vuoden 2012 Rovaniemen puoluekokouksessa.

Suomen linja -kirjassani arvioin myönteisesti Sipilän valintaa: 

”Juha Sipilä näyttää edustavan Keskustan perinteistä aatteellista ja poliittista linjaa Santeri Alkiosta nykypäivään saakka. Myös tulevaisuudesta ajattelemme hyvin samalla tavalla. Juha Sipilästä saattaa tulla Keskustan puheenjohtajana ensimmäinen, jonka poliittiseen linjaan voin olla tyytyväinen. Menestyäkseen hänen tulee rohjeta olla itsenäinen niiden suhteen, joiden tuella hänet puheenjohtajaksi valittiin.”

”Juha Sipilän valinta Keskustan johtoon saattaa aloittaa uuden aikakauden. Nyt puolue voi yhtenäistyä perinteiselle linjalleen. Alkiolaisuudesta saattaa tulla taas puolueen pääsuunta, jota liberaalit voimat täydentävät. Jos näin käy, toteutuu samankaltainen aatteellinen ja poliittinen kehitys kuin 1980-luvulla.”

                                                                 X  X  X

Viime kevään eduskuntavaalien jälkeen odotukset olivat korkealla. Keskusta nousi suurimmaksi puolueeksi. Perussuomalaiset saivat toisen jytkyn.

Hallitusohjelma lupasi hyvää. Eurooppa-politiikkaa, maahanmuuttoa, turvallisuuspolitiikkaa ja aluepolitiikkaa koskevat linjaukset vastasivat perussuomalaisten ja keskustalaisten laajan enemmistön näkemyksiä. Kun Keskusta neuvotteli ensin avainkysymyksistä Perussuomalaisten kanssa, näytti siltä, että rungon muodostaisivat nämä puolueet.

Keskustan piirissä toivottiin ensi sijassa hallitusta, jossa tätä runkoa olisivat täydentäneet sosialidemokraatit. Kokoomusta ei haluttu hallitukseen. Minäkin pidin kakkosvaihtoehtona keskustavoimien 102 edustajan hallituspohjaa. Opposition hajanaisuuden vuoksi se olisi ollut toimintakykyinen.

Tuloksena oli kuitenkin Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten yhteishallitus.

Hallituspohja, salkkujako ja ministerivalinnat ratkaisivat hallituksen poliittisen linjan sekä sisäpolitiikassa että ulkosuhteissa.

Kokoomus sai yliotteen. Valtaan päästyään Perussuomalaisten johto luopui helposti tavoitteistaan.

Ratkaiseva merkitys oli kuitenkin sillä, että Keskustan ministeriryhmään ja sen keskeiseen avustajakuntaan tuli vain Kokoomusta lähellä olevia liberaaleja. Sama linja toteutui myös eduskuntaryhmän valinnoissa.

Puolueeseen on syntynyt epäpyhä valtapoliittinen liittoutuma. Linjan  määräävät nyt liberaalit tukenaan joukko lestadiolaispoliitikkoja. Alkiolaiset, perinteisen keskustapolitiikan kannattajat, on pantu sivuun.

Koossa on sama joukkue, jolla Keskusta koki murskatappion runsaat neljä vuotta sitten.

Hallituksen alkutaipaleella pahimmat ennakko-odotukset ovat alkaneet toteutua. Tätä osoittaa ennen muuta ulko-, turvallisuus-, maahanmuutto-, Eurooppa- ja aluepolitiikassa valittu linja.

Kansantaloutta yritetään tervehdyttää epätoivoisesti sisäisen devalvaation ja leikkauspolitiikan keinoin, vaikka tarjolla olisi parempi vaihtoehto, eroaminen euroalueesta. Tästä ei suostuta edes keskustelemaan. Eurooppa-politiikan linjana on federalismi.     

Jo hallitusneuvottelujen yhteydessä jouduin toteamaan, että en pystynyt mitenkään vaikuttamaan tehtyihin ratkaisuihin. 

Puoluehallitus ja sen työvaliokunta olivat kokonaan sivussa. Pidin yhteyttä lähinnä sähköpostin välityksellä Juha Sipilään, mutta mielipiteitäni ei otettu mitenkään huomioon.

Sama meno on jatkunut hallituksen muodostamisen jälkeen ja se näyttää jatkuvan edelleen.

Tästä kaikesta kerron tarkemmin uudessa kirjassani "Eihän tässä näin pitänyt käydä".

                                                                 X  X  X

Viime kesästä lähtien olen pohtinut, mitä voisin tehdä.

Haluan vaikuttaa Suomen, Euroopan ja ihmiskunnan tulevaisuuteen. Jos yritän muuttaa Keskustan poliittista linjaa, sanotaan, että hajotan puoluetta. Puolueeseen on sitä paitsi luotu valtarakennelma, jota ei ainakaan lähi vuosina ole mahdollista horjuttaa.

Keskustan kautta en voi enää Suomen linjaan vaikuttaa.

On parasta tunnustaa reilusti tappio ja vetäytyä. Olen päättänyt jättäytyä sivuun Suomen Keskustan puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja sen työvaliokunnan työstä.

Euroopan parlamentissa jatkan toimintaani Keskustan valtuuskunnan jäsenenä. Muissa Keskustan puolue-elimissä valtuuskuntaa edustavat tästedes sen muut jäsenet.

Yhteiskunnallista vaikuttamista jatkan hakemalla yhteyttä samoin ajatteleviin suomalaisiin sekä puoluepolitiikan ulkopuolella että yli puoluerajojen.

Tämä ratkaisuni on hyvin henkilökohtainen. Viime vuosikymmeninä suuri osa poliittisesta energiastani on kulunut puolueen sisäisiin vääntöihin. Haluan uuden alun. Haluan vapauttaa voimavarani suoraan toimintaan tavoitteitteni hyväksi.

Toivon, että Keskustaan lukeutuvat kannattajani jatkavat  toimintaansa puolueessa ja pyrkivät vaikuttamaan sen poliittiseen linjaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

50Suosittele

50 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (150 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Maata ei voi johtaa kuin yritystä!

Valtiossa tuotetaan kokonaisvaltaista hyvinvointia kansalaisille - joita ei voi erottaa.

Firmassa taas taloudellista voittoa sen omistajille - vaikka työntekijöitä erottamalla. Nämä kaksi visiota ovat toistensa vastakohtia.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Tsemppiä Paavo! Joko nyt olisi EMU-kansanäänestyksen aika? Milloin se voisi käynnistyä aikaisintaan?

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210531-...

Onko niin että tahto-/reaalipoliitikolle ja totuudenpuhujalle ei ole enää sijaa keskustassa? NOLO ASIA puolueelle. Näinkö keskusta arvostaa moninkertaista ministeriään, presidenttiehdokastaan ja kunniapuheenjohtajataan? Juuri kun valtiomiehistä olisi huutava pula "untuvikkojen" joukossa.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Paavo on tunnustanut lopulta sen että Keskusta on valunut uusliberaalien kapitalistien käsiin :-(

Tuosta kansanäänestyksestä:

Kansanäänestyksessä pitää kysyä kansalaisien arvoista, ei teknisistä yksityiskohdista. Kansanedustajien tehtävä on sitten tehdä päätökset, joilla nämä arvot toteutuvat parhaiten. Ei kansalaisilla ole kompetenttia arvioida teknisiä kysymyksiä kuten euro, eu tai nato. Nämä ovat vain välineitä jonkin tavoitteen saavuttamiseen, ei arvoja. Kansanäänestys eurosta pursuaa poliittista korruptiota. Onhan kansa täysin eliitin hallitseman median armoilla teknisissä kysymyksissä.

Kansalta pitää kysyä hyvinvointiyhteiskunnasta, yksilönvapaudesta... erilaisin esimerkein, jolloin arvot alkavat paljastua. Näistä arvoista tulisi rakentua kansanedustajien "perustuslaki".

Ps. Euron kirjaaminen valtiosääntöön vai oliko se perustuslaki, kertoo aikamoisesta politiikan järjettömyydestä, tiedevastaisuudesta ja korruptiosta.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Silloin on asiat huonosti, kun Paavo Väyrynen ei voi enää vaikuttaa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Paavo Väyrysen tässä bloggauksessa kertoma jymyuutinen ei jätä kylmäksi varmaan ketään kotimaisen politiikan seuraajaa. Voittavatko tässä sekä keskusta että Väyrynen?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Väyrysen perustama meppiryhmä on suuri uutinen myös kansainvälisen politiikan seuraajille. Mukaan on tullut saksalaisen AfD:n entinen puheenjohtaja Bernd Lucke, joka vaatii selvin sanoin Saksan rajojen sulkemista.

http://alfa-bund.de/

http://bernd-lucke.de/freedom-of-choice-beigetreten/

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Keskustalle tämä on todennäköisesti yksi historian pahimmista iskuista, mutta se saattaa toimia herätyskellona. Paljosta hyvästä huolimatta nykyinen hallitus on monelta osin valitettavasti toiminut etenkin ulko- ja europolitiikassa sekäkoulutuspolitiikassa aivan liikaa Kokoomuksen nuorassa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Esko olen samaa mieltä kanssasi siitä että Sipilä on ottanut liian paljon ohjeita/ohjeistusta kokoomukselta hallituksen päätöksissä. Onko Sipilä todellakin ohjailtavissa? Ennen hallituksen muodostamista sain kyllä hänestä aivan toisenlaisen kuvan. Pettymykseni on, jos ei suuri, niin ainakin kohtuullisella tasolla.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

EV.#30. Olisiko sdp ollut parempi vaihtoehto hallitukseen? Edellisten laakereillaan lepäävien Katainen-Stubb-hallitusten status-quo -näyttöjen perusteellakin.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #141

En usko. Pääsääntäisesti ongelma oli se, että mikään puolue akselilta Kokoomus - SDP - Vihreät - Vasemmistoliitto eivät osoittaneet mitään todellisuustajua ja pyrkimystä maan etuun, ja yhdistelmä Kesk + PS + RKP + KD olisi Väyrysen käsityksestä huolimatta ollut aivan liian heikko 102 paikan enemmistöllään.

Jos Vihreistä ja/tai Vasemmistoliitosta olisi löytynyt järkiporukkaa (Ville Niinistö ja Paavo Arhinmäki eivät valitettavasti tähän kuulu) ja luottamuspääomaa osallistua hallitusvastuuseen olisi Kokoomukselle ja SDP:lle jotka ovat yllättävän samanlaisia korporaatiopuolueita ollut vaihtoehto. Vähintäänkin se olisi tehnyt Kokoomuksen neuvotteluasemasta haastavamman ja luonut vaihtoehdon hallitusvaihdoksen varalta kun Kokoomus alkoi vaatimaan aivan järjettömiä linjanvetoja.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Keskusta menetti, koska köyhän asian merkittävin puolestapuhuja lähti. Väyrynen voitti itselleen ainakin mielenrauhan, kun ei tarvitse taistella puolueensa oikeistolaistunutta miljonäärijohtoa vastaan.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Kova tempaus. Eurokriittiseen ja maahanmuuttoon nuivasti suhtautuvaan kansallis-sosiaali-konservatiiviseen skeneen on syntynyt pelattavan kokoinen tyhjiö PS:n ja Keskustan siirryttyä tässä valtavirtaisen liberalistisen federalismin linjoille. Kyllähän Väyrynen sen ymmärtää, ammattimiehenä.

Huomattakoon, että tässä mainitaan PS:n kannattajat ja maahanmuutto keskeisessä roolissa, eli sinne on viestiä selkeästi suunnattu.

Ilkka Huotari

#4.

Miksi keskusta tässä voittaisi? Mielestäsi keskusta voittaisi kokoomuksen jatkeena?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tsemppiä Paavo, kyllä hallitus vielä järkiintyy ja jos ei niin euro kaatuu siltikin omaan mahdottomuuteensa kuten liittovaltiokin. Suomi on menettänyt kymmeniä miljardeja väärän ratkaisun takia.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No ei ainakaan paha......jos.

Käyttäjän JouniMarjanen kuva
Jouni Marjanen

Oletan hänen myöhemmin ilmoittavan liittymisestään Yhtenäinen venäjä puolueeseen))

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Kun kovan tason valtiomies vetää tämän kaltaisia johtopäätöksiä, niin silloin on kaikkien oltava huolissaan kansanvallasta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Demokratian ja oikeusvaltion kannattajat kunnioittavat Paavon näkemyksiä, euron käyttöönotossa rikottiin Suomen perustuslakiakin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

JM.#8. Tosi on. Näin on. Talousasiatkin näyttää Paavo hallitsevan monen kriisin ajoilta. Esimerkiksi 1990-vaihteen taantumankin hän osasi ennakoida nappiin. Kokoomuksen pääministeri Harri Holkeri oli sdp-Manu Koiviston armo-ohjauksesta kiitollinen kahvia juodessaan ja "verotusta keventäessään" ja silakoita kansalle syöttäessään. Vahvasta markasta, löysästä ulkomaisesta lainarahasta ja punapääoman tuhoutumisesta puhumattakaan ja demarivaltiovarainministerien Erkki-SP-Liikasen sekä Matti Louekosken toimiessa Manun luotettuina adjutantteina: "Kyl-se-siitä" - malliin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Paavo joutui sivuun Sipilän omistamassa puolueessa. Sipilä osti puolueen lyömällä miljoonat pöytään. Rahalla saa ja Ferrarilla pääsee, vai miten se menikään.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos vaan Väyrynen jaksaa, niin Eurovastaiselle politiikalle on suuri tilaus. Yhteiskunta keikkuu suuren talouskatastrofin partaalla ja taantumassa on roikuttu noin 8 vuotta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

JN.#10. JA roikuttu pitkään löysässä EU/EMU/EURON hirressäkin...On aika tehdä johtopäätöksiä. Irti pakkopaidasta!

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Mielestäni EU:ssa on paljon hyvää, mutta komissiosta pitää erottaa budjettijaosto ja direktiivilainsäädäntö toisistaan, koska ne kiristää molemilla kansallista politiikkaa. Pohjoisesta ulkoistettiin tahallaan kaikki tuotantolaitokset, jotta oltaisiin täysin riippuvaisia maataloustuista ja siten sidootu euhuin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Valitsijayhdistykset ja yhteislistat jokaiseen vaalipiiriin,tosin rakennusmestari Kouri ei enään ole Väyrysen vaaliasiamies kuten oli 1970 eduskuntavaaleissa.
Paavo on oikealla asialla kansanvallan palauttamiseksi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

AR.#101. "Paavo on oikealla asialla kansanvallan palauttamiseksi." Näin on.

Paavolla on ollut selvä ja johdonmukainen analyysi 1990-talouskriisistä nykyisiin EU/EMU-kriiseihin asti. Mutta häntä ei ole uskottu.

Tässä US-selityksiä tapahtuneesta:

http://uusisuomi.fi/kotimaa/167982-vayrysen-ryopyt...

Päätoimittaja Markku Huuskon jälkikäteinen, tarkoitushakuinen poliittinen veto asiasta: (Mikä motiivina?)

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21057...

Jorma Mäkelä

Väyrysellä on enemmän osaamista, tietoa, taitoa ja kokemusta kuin nykyhallituksen jäsenillä yhteensä. Millään puoluella ei olisi varaa menettää hänen tasoistaan poliitikkoa. Keskustalla näyttää olevan. Toistuuko 50-luvun vennamot? Alkiolaisuudella voisi taas olla tilausta?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Samaa italialaiset sanoivat Berlusconista ...

Maata ei voi johtaa kuten yritystä, eikä kuntaakaan:

"Tutkimus osoitti, ettei kuntaa voi johtaa samoilla johtamismenetelmillä kuten yritystä. Kuntien ja yritysten toimintaympäristössä ja -kulttuurissa ilmenee periaatetasolla sellaisia oleellisia eroja, jotka vaikuttavat käytännön johtamisedellytyksiin ratkaisevasti.

Kunnan ja yrityksen johtamiseen liittyviä toimintaympäristön ja -kulttuurin peri­aatteellisia eroja.:

• kuntien poliittis-hallinnollinen toimintaympäristö
• kuntien päätöksenteon ja hallinnon avoimuus ja julkisuus
• kunnat eivät ansaintataloudellisia yksikköjä
• kuntien tuotettava taloudellisesti kannattamattomat lakisääteiset peruspalvelut
• kunnissa yhteiskuntavastuu keskeisemmällä sijalla kuin yrityksissä.

Käyttäjän JukkaKilpi kuva
Jukka Kilpi

Annan tukeni Paavon kansalaisaloitteelle, ja olen avoimella mielellä Paavon ehdotukselle laajapohjaisesta kansanliikkeestä Suomen pitämiseksi itsenäisenä oikeusvaltiona.

Pidetään myös Perussuomalaisten ovi avoinna Paavon suuntaan!

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Arvelen kyllä että Väyrysellä on mielessään jotain muuta kuin hypätä uppoavaan laivaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Köliähän tässä Väyrynen on kansanlaivaan laskemassa.

Matti Korhonen

Väyrysen olisi kannattanut tehdä kaikenkattava vetäytymisilmoitus,myös julkisuudesta.
Nyt hänestä tulee vakiovieras Ruben Stillerin Pressiklubiin,kuten ovat Tynkkynen Ervasti ja Tommi Parkkonen.
Paavo ei ole tainnut tehdä sormen vesilasiin upottamistemppua... hänenkään tapauksessa veteen ei jäisi kuoppaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Lopun alkua" olisi sovivampi nimi tämän blogin otsikoksi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

AG.#16. Ja aatetoveri US-Huusko kiitti ja pokkasi tarjouksesta.

Käyttäjän TapioLehtimki kuva
Tapio Lehtimäki

Järkevä liike, Paavo. Turha lyödä päätä Kempeleen koivuun.

Voimia vaikuttamiseen - et sinä siihen noita unionin sätkynukkeja tarvitse.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Paavokaan ei voi saada kaikkea loputtomiin, esim. ministerin pestiä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Taidan arvata Keskusta sisäiset kuviot, miksi Väyrynen joutui tekemään tällaisen ratkaisun. "Savustettiin" pihalle. Olen oppinut tuntemaan puoluepolitiikassa sisällä vallitsevaa valtapeliä. Väyrysellä on ollut todennäköisesti "inhottava" tilanne omassa puolueessaan. Omat ovat nokkineet verisesti, koska ajaa toisenlaista linjaa. Puolueessa oleva sisäinen oppositio ammutaan ja rumasti alas. Demokratia ja siihen liittyvä reilu toiminta ei toimi puolueissa sisällä. Siellä on sama asetelma kuin eduskunnassakin. Oppostition halutaan häviävän vaalit keinolla millä hyvänsä ja mielummin vaikka putoavan eduskunnasta.

Ihmiset ovat taitavia erilaisilla järjestöteknisillä kikoilla pelaamaan toisia pihalle ja lopulta Väyrynenkin on huomannut olevansa tilanteessa, jossa joutuu vetämään omat johtopäätöksensä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Onnea uutheen alkkuun, nyt käy jännittäväksi! Ja kunnioitukseni!

Käyttäjän MarkkuKemppainen kuva
Markku Kemppainen

Suomi on samassa linjassa muiden uskontovetoisten valtioiden kanssa Iranista lähtien. Täällä lestadiolaismullah Sipilä on nyt vallan huipulla. Kepu johtaa lähes yksinvaltiaana lähes kaikkia Suomen kuntia paitsi suuria kaupunkeja. Kyllä nyt kelpaa. Kun Paavo ei kuulu tähän halleluja-porukkaan niin saa mennä. Monikaan ei edes ymmärrä mistä tässä keskustan vallan huipulla olemisessa on kyse. Siellä iteroidaan ohjeet Raamatusta ja rauhanyhdistysten kokouksista. Naista alistetaan mennen tullen kun se lestadiolaispiireissä kuuluu kulttuuriin. Te ette tajua tätä, mutta näissä kunnissa asuvana, joissa kepu määrää lestadiolaisenemmistöllä se ymmärretään. Muilla ei ole ihmisarvoa näillä alueilla.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Asia on juuri noin! Sipilää käytetään sidosryhmien kautta hyväkseen maahanmuuttopolitiikassa, koska hän on uskovainen ja aidosti uskoo, että auttaa "hädässä olevia". Ja koska hänellä ei ole lähipiirissä rakentavia kriitikkoja niin kaikki maahanmuuttokriittisen ajattelut vääristetään hänen "erityisavustajien" kautta vihapuheeksi uskontoa ja auttamishalua vastaan. Kysessä on uskovainein mies, jolla on vielä sydänsuruja perhetragedian takia. Mediatalojen on herättävä hetkeksi ja puhuttava siitä, että tässä käytetään sairasta miestä hyväkseen!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä kunnissa ja kuntayhtymissä keskustalla on käytännössä yksinvalta.

Käyttäjän MarkkuKemppainen kuva
Markku Kemppainen

Paavo Väyrynen esittää juuri oikeaa kritiikkiä kepua kohtaan. Varsinkin juuri kunnissa ja -yhtymissä keskustan ylimielisyys alkaa vähitellen olla jo puoluetta itseään rappeuttavalla tasolla. Se kaahotus ja kohellus mitä viime vuosina ovat kepupoliitikot bisneksen puolella tehneet on ollut kauheaa katsottavaa. Ja olenpa kuullut näitä pisnessaarnaaja-konsultteja kuullut sanottavan jumalan siunaukseksi "meidän kunnallemme". Ja pieleen on mennyt useassa kohdassa.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Keskustan linja on kehittynyt liberaaliksi ja eroja Kokoomukseen saa jo etsiä. Puoluetta aiemmin perinteisesti edustanut alkiolaisuus on laitettu museovitriiniin, josta sitä kaivellaan esiin seuraavan vaalitappion jälkeen.

Puoluejohto on yllättävän liberaalia siihen nähden, että puolueen perinteinen perusäänestäjä ei sitä ole.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Väyryseltä hieno päätös, vihdoinkin!

Nyt Keskusta pääsee vihdoin eroon Väyrysen otteesta. Väyrynen on jäänyt puolueen riipaksi väistyttyään puheenjohtajan paikalla. Äänestäjän on ollut vaikea selvittää puolueen linjaa, kun Väyrynen ajaa omaa linjaansa. Hänen roolinsa on ollut vähintäänkin kyseenalainen.

Väyrysen päätöksestä hyötyy ainakin Keskusta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Nosti kuitenkin presidentinvaaleissa puolueen suosta Hoosiannaa huudettiin ja nyt naulataan ristiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei kai sentään, Suomenmaan otsikoita:

Väyrynen jättää keskustan puolue-elimet – ”On parasta tunnustaa reilusti tappio ja vetäytyä”

Väyrynen: ”En missään tapauksessa liity perus­suo­ma­lai­siin”

Laaninen: Erimielisyys kärjistyi euro­jä­se­nyy­teen:

Väyrynen kertoi tänään päätöksestään jättäytyä sivuun Suomen Keskustan puolu­e­val­tuuston, puolu­e­hal­li­tuksen ja sen työva­li­o­kunnan työstä.

Laanisen mielestä tämä olisi erikoinen päätös Väyrysen yli 40 vuotta kestäneelle vaikut­ta­mi­selle puolueen johtoelimissä.

–Toivon, ettei se ole lopullinen, Laaninen sanoo.

http://www.suomenmaa.fi/

- Keskustassa mietittäneen sitäkin vaikuttaako puolueen kannatukseen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kolmas sija 8 ehdokkaan (joista varteenotettavia ehdokkaita oli 3) kisassa ei ehkä Hoosianna-huutoihin yllytä. Kyllähän ehdokasta kiiteltiin. Onhan se tapanakin olla kohtelias.
Ei sentään tuolla meriitillä vielä voi puolueen suuntaa kiristämällä päättää. Eikä itseään ulkoministeriksi nimittää.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Kolmen keskustalähteen mukaan Sipilällä on oma lähipiirinsä, jota kutsutaan Sipilän johtoryhmäksi. Johtoryhmän ytimeen kuuluvat keskustan varapuheenjohtajat Juha Rehula, Anu Vehviläinen ja Annika Saarikko, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen, puoluesihteeri Timo Laaninen ja Sipilän poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki"
Juha Kauppinen: Mullan linnake (Longplay)

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen
Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Eli kaikki, jotka saivat vaalitukea KMS:ltä? No politiikka on aivan turhaa, jos se on vain yksityisyrityksen jatkosiipi. Ärsyttää, kun tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat kaikkia kansalaisia 30v eteenpäin ja sitten vain 3v päästä jäädään eläkkeelle ja mietitään , että "no tulipas tehty tyhmästi" media on täysin syyllinen tähän, ja vaimentamiskulttuuri mediataloissa on lopetettavaa ja tutkiva journalismia otettava takaisin. Vertakaa HS nykyinen linja ja vaikka 2008 vaalirahasotkun aikana!

https://sibilpolitical.wordpress.com/

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

On siellä taustapiruna Harvard Eskosenikin .

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Hyvä Paavo, respectiä .Hatunnoston arvoinen teko Sinulta!

Käyttäjän vesimies kuva
Kaarlo Makkonen

Tulipa mieleeni, onhan hän ollut politiikassa ja Suomen keskiössä jo vuosikymmeniä, nuorena jopa menestykkäästi. Entäpä nyt? Olisko mitenkään mahdollista että hän ei olekaan kaikessa oikeassa ja alkaa huomata myös sen.

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Uusia ajatuksia uuteen alkuun. Suosittelen...
Matti Hyryläinen:
http://kirjoituksiataloudesta.blogspot.fi/

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Keskittyminen kiihtyy...eriarvoistuminen lisääntyy...

Matti Hyryläinen:
Mikä kapitalismissa on vikana I-V
http://mhyrylainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/89318-...

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

"Haluan vaikuttaa Suomen, Euroopan ja ihmiskunnan tulevaisuuteen". Näin mm. kirjoittaa kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen. Tuo osoittaa varsin osuvasti Väyrysen todellisen vallanhimon. Vaikka olen keskustapuolueen jäsen ja aikanaan Väyrysen kannattaja niin en voi ymmärtää, miten Väyrynen ei voi hyväksyä vanhan sanonnan, aikansa kutakin sanoi pässi kun sarvia leikattiin, opetusta ja antaa kaiken tukensa nykyiselle puoluejohdolle. Loistavana taktikkona Väyrynen ei halunnut ilmoittaa viime kesänä jättäytymistään keskustan puolue-elimistä huomatessaan jääneensä paitsioon ministerikuvioista, koska puolueen kannatusluvut olivat kuukaudesta toiseen hyvät. Nyt kannatuslukujen näyttäessä loivaa laskua Väyrynen päätti iskeä ja aloitti yrityksensä hajottaa puoluetta sisältä päin. Mielestäni Väyrysen kannattaisi luopua myöskin puolueen jäsenyydestä ja perustaa ikioma puolue, jossa pystyisi toteuttamaan kaikki haaveensa Suomen, Euroopan ja ihmiskunnan tulevaisuudesta. Tällaisesta onnen auvosta me kaikki varmasti haaveilemme ja Väyrysen puolue nousisi humauksessa maamme ylivoimaiseksi ykköseksi ja vallan käyttäjäksi.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

En minäkään pysty nykyisten rakenteiden oloissa vaikuttamaan ihmiskunnan tulevaisuuteen. Katkeraksihan se tekee...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Arvo Tammela,tilannehan on verrattavissa Nivalan konikapinaan joka suuntautui silloista maalaisliiton politiikkaa vastaan. Haapavetinen runoilija
Matti Viinala kirjoitti runon konikapinan johdosta joka mielestäni sopii saatesanoiksi Väyrysen avaukselle.
Kuta vaikeempi vastus sun vastassas on,
sitä varmemmin vankemmin iske.
Älä hellitä päälles jos lakkaa ei,
elon nurjien nuolien viske.

Kun määrä on selkeenä eessäsi
ja kirkkaana tahtosi kalpa.
Älä hellitä, iskusi tarmolla lyö,
niin murtuvi mustinkin salpa !

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Melkein voisi uskoa että Paavo on ollut mukana jo siinä Nivalan konikapinassa, ja noudattanut Viinalan säkeitä siitä lähtien. Sisukas sissi, sano.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #118

"Ja vastavirtaan käy lohen suku"...Roskakalat eivät siihen pysty!

Käyttäjän amgs kuva

Luulin, että uusi alku tarkoittaisi uuden puolueen perustamista. Harkitsetteko sellaista?

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Itse olisin valmis menemään tähän uutteen puolueeseen.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

IPU:n alkiolaispohjainen, alkuperäinen ohjelma on kovasti nyky-Väyrysen näköinen... ;)!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Alexander, nyt on kysymys muusta kuin puoluepolitiikasta.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Tämä on juuri se ongelma, jonka otan esiin seuraavassa kirjoituksessa. Kulutusyhteiskunta on rantautunut myös politiikan puoleelta, kun 4 vuoden välein vaihdetaan vaan puoluekantaa jåihan kuin se muuttaisi kartellisidonnaisuutta suomessa. Ongelmat puolueiden sisällä ovat juurikin vaimentamiskulttuuri ja kiitollisuudenvelassa eläviä individualistia sekä heikko johtaajakulttuuri. Sen sijaan, että äänestetään eri puoluetta 4 vuoden välein pitäisi tukea itsenäisiä mediataloja ja tutkivaa journalismia, mikä tutkisi ihmisten käytöstä puilueiden sisällä eikä ulkoista puoluelojaliteettia.

Itse mietin pitkään , että jos asettuisin ehdolle niin minkä puolueen takana seisoisin. Tämä on erittäin hankalaa minulle, sillä näen , että henkilökohtaisija näkemyksiä vaimennetaan täysin. Haluan , että Suomi viimeinkin irtoaa kartelitoiminnan sitoutuneisuudesta politiikassa, joka alkaa kiitolisuudenvelasta puoluetukien kautta. Haluan,mettä tehdään päätöksiä, jossa työn palkkio on sidottu konkretiaan (tuote tai palvelu) ja työnteon viihtyvyys ja moraali palautetaan. Samalla yrittäjyydessä pitää tulla vastaan ja työmarkkinat aidosti vapaita. On aivan turhaa syyttää nuorisoa nykyisestä työttymyydestä, jos jo Koiviston ajalta lähtien ollaan siiretty valtion pääomia Suomen ulkopuoleella vuosittain lailisesta ja laittomasti ja tämän keinottelun takia eläkerahastot ovat tyhjät. Ei se ole nuorison vika , että nyt kun pitää alkaa maksaa nousukauden eläkkeet niin sielä ei ole mitään. Jos ei puhuta aivomesti ongelmista niin käy niin, että kaikki kärsivät lopulta ja se olisi kaikkien vika. Pitää tehdä kansaa yhdistäviä päätöksiä eikö kansaa eristäviä päätöksiä.

https://sibilpolitical.wordpress.com/

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Tossa mun edellisessä kommentissä on enemmän kielioppivirheitä kun Sipilällä on kannattajia maaseudulla!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Eiköhän Sipilä muisteta ikuisesti miehenä, joka ajoi läpi maakuntaitsehallinnon, mihin entiset väyryset eivät pystyneet.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Täysin oikea ratkaisu, joka toivottavasti herättää Keskustan kenttäväen ja päättäjät huomaamaan sen, mihin puoluetta Sipilän johdolla ollaan kuljettamassa. Suomella on sotien jälkeisen ajan surkein hallitus ja pääministeri samalla, kun Keskustan puoluejohto on vieraannuttamassa puoluetta sen perinteikkäästä peruskannattajajoukosta. Tarvitaan suunnanmuutos ja tällä ratkaisullasi tuo suunnanmuutos myös toivottavasti käynnistyy. Tekosi vahvistaa sen, että aidosti välität Keskustasta ja Suomesta.

Esa A. Harjula

Kun tietää olevansa ylivoimaisesti kokenein, taitavin ja älykkäin ihminen niin ei ole helppoa elää ja toteuttaa itseään täällä keskinkertaisten ihmisten joukossa.
Etenkin kun nämä keskinkertaisuudet eivät ymmärrä hänen, Paavon, ylivertaista lahjakkuutta ja kykyä hoitaa Suomen, Euroopan ja koko ihmiskunnan asioita kaikkien onneksi ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Ihmettelen vaan, että miten on mahdollista näin taitavan ja pätevän ihmisen jääneen viime vuosina huomiotta johtajia maailmaan valittaessa esimerkiksi Euroopan komissioon, YK'aan, tai mihin tahansa globaaleja asioita hoitavaan kansainväliseen yhteisöön. Entäpä Nobel-palkinto ?

Oisko sitten kuitenkin niin, että jalasmökkissä Keminmaalla on se oikea paikka Paavolle. Se on juuri sopivan kokoinen, joka Paavon kyvyille on enemmän kuin riittävä vaikkakin hänen egollensa koko maapallokin olisi ahdas.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#40/EAH:

Tähän sopinee lainaus E. Friedell Uuden ajan kulttuurihistoria 2:sta sivulta 458
Goethe: ”Ei mikään ole ihmiskunnalle tarpeellisempaa kuin kyvykkyys, eikä mitään se pysty vähemmin kestämään.

Antiikin kreikkalaiset ja varsinkin kaikki demokraatit ajattelivat seuraavaan tapaan: Tarvitsemme sinua, nero, mutta olet meille rasitukseksi. Emme mistään hinnasta tahtoisi olla vailla kuvapatsaitasi , Feidias, mutta oikeastaan osoitat suurta julkeutta ollessasi niin suuri taiteilija, ja samoin sinä, Themistokles, olemalla niin suuri sotapäällikkö, ja sinä Aristeides, olemalla niin oikeamielinen, ja sinä, Sokrates, olemalla niin viisas, sillä sellaisia me emme ole, ja me kansa, massa, keskimitta, me tavalliset, olemme oikeastaan pääasia. Jokainen teidän tekonne on oikeastaan meitä kohtaan loukkaus, sillä jokainen niistä osoittaa meille uudestaan, että teissä on enemmän kauneutta, jaloutta ja ymmärrystä kuin kaikissa meissä yhteensä. Me tiedämme varsin hyvin, ettemme tulisi toimeen ilman teitä, mutta tämä ei estä meitä näkemästä teissä vain välttämättömän pahan, jota olemme valmiit kärsimään ainoastaan niin kauan, kun meidän täytyy kärsiä.

Esa A. Harjula

Niinpä niin taitaa Korpi-Anttilalle vain Kekkonen ohittaa Paavon.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #72

→#72/EAH:

Kumpaankaan ei sovi antiikin toteamus: Ars est celare artem (on taito piilottaa taidokkuus).

Juhani Piri

Paavon tekstiä lukiessa tulee hyvin vahva mielikuva siitä, että nyt kerätään samanmielisiä yhteen ja perustetaan uusi puolue. Sinne haalitaan väkeä niin persuista kuin keskustastakin osa myös demareista.

Persujohtajat ovat niin karmeasti pettäneet äänestäjänsä, ettei paavo kyllä siihen uppoavaan laivaan hyppää.

Uudella puolueella voisi olla mahdollisuus haalia ihan kohtuullinen äänisaalis, jos äänestäjät vielä kerran päättävät luottaa politikkojen tyhjää läpätystä.

Soinin persujen jytkyttely on muuttunut jo sätkyttelyksi ja varmasti myös äänimäärä tuosta tippuu huomattavasti. Jäljelle ei jää kuin ne päättömät kanat jotka sokeasti luottavat soinilaisiin takinkäätäjiin.

Jopa otsikkokin viittaa uuden puolueen perustamiseen. ja taktinen homma, kun keskustalla alkaa alamäki, niin silloin on hyvä lyödä vähän pökköä pesään (vaikutus on varmasti suurempi).

Kaivelen tässä popparit esiin ja katson mihin tämä juttu etenee. Hauskaa seurattavaa se varmasti on :D

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Väyrynen: "Eri parlamenttiryhmien jäsenistä koostuva kontaktiryhmä "Vapaus valita” ajaa näitä asioita."
---
"Free To Choose" on myös Milton Friedmanin keskeisen kirjan nimi.

Taija Härkki

Paavo Väyrynen. Kunnioitettava sisupussi. Sisu vie vaikka läpi harmaan kiven.... Ottakoot vaan mallia vallassa olevat miehet ! Lepsuilu, poliittinen laskeskelu ja lähipiirin etujen ajaminen ei nyt meitä vie turvalliselle tielle. Kova kovaa vasten maahanmuutossa, taloudessa ja kansan herättämisessä ponnistelemaan ahkerasti ja tienaamaan oma leipänsä.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Uusi alku. Oikea johtopäätös varmaan. Tilanne on kuin suunnistuskisassa, jos joku rasti jää käymättä, sinne ei voi palata koska peli on menetetty sen kisan osalta. Politiikassa on jatkettava siitä tilanteesta johon maa on johdettu. Silti historia ja menneet kannattaa muistaa, ja oppia.

Poliitikot ovat epäonnistuneet pitkän ajan strategiassaan alkaen jo 85-90-luvulta EU-liitoksineen ja ennen kaikkea euroalueeseen liittyminen oli virhe. Tämä on ollut propagandan avulla manipuloitua demokratiaa ja poliittisten päättäjien taitamattomuutta kylmän sodan ja luodun pelon ilmapiirissä.

Jotain hyvää, aika paljonkin, on vielä jäljellä sodan jälkeisen jälleenrakennuksen luomista rakenteista, vaikka paljon on rapistunut.

Ehkä Paavo Väyrynen herättää tällä muutkin puolueet ja poliitikot huomaamaan mitä pitäisi tehdä. Kaikki päätökset omien intressien pohjalta hajoavan Euroopan oloissa. Oma pesä kuntoon ensin.

Käyttäjän MikkoPunkari kuva
Mikko Punkari

Keskusta teki hirvittävän virheen hallituksen kokoonpanosta päätettäessä. Sipilä on luonnollisesti yritysjohtajana Kokoomuksen marionetti mutta hän petti oman puolueensa valitsemalla ministereiksi kokoomuslaisia Keskustan mandaatilla. Esim. Anne Berner on ollut iät ajat Kokoomuksen ja A. Stubbin taustatukena ja muutenkin hänen toimenkuvansa on liittynyt eliitin rikastuttamiseen mm. veroparatiiseja käyttäen. Samoin Olli Rehn on useasti puheissaan kertonut olevansa "puoliksi kokoomuslainen" ja hän on tunnettu oikeistomyönteisyydestään. Näin Kokoomus sai muutenkin äärioikeistolaiseksi luokiteltavassa hallituksessa yliotteen ja eliitin sanelupolitiikka on jakamassa maatamme kahtia. Edessä voi olla synkät ajat sillä työssä oleva väestö ei kauaa oikeistopolitiikkaa siedä. Viimeisten 15 aikana yritysten osingonjako on 3-kertaistunut mutta verojen maksu pudonnut puoleen. Palkkojen reaaliarvot eivät ole nousseet ja niitä haluttaisiin laskea yritysvoittojen kasvattamiseksi edelleen. Keskusta on joutunut myös kokoomuslaisen ulkopolitiikan myötäilijäksi ja tämä tie johtaa katastrofiin sekä Suomen että Keskustan kannalta.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Kirjoitin Puheenvuoroon viiime kesänä otsikolla "Antialkiolaiset hyökkäsivät Väyrystä vastaan".

"Kun Paavo Väyrysen kansalaisaloite lähti lentoon, niin keskustapuolueen antialkiolaiset lähtivät hyökkäykseen. Asialle laitettiin asiasta mitään ymmärtämätön Annika Saarikko. Oli kuin Matti Vanhanen ja Olli Rehn olisivat heiluttaneet Annikan huulia, niin vauhdikkaasti tämä lyttäsi televisiossa Paavo Väyrysen henkilöä ja aloitetta ... Paavo Väyrysen ei tarvitse ajatella omaa asemaansa. Hän ajattelee Suomen tilannetta ja tulevaisuutta."

Kirjoitukseni on kokonaisuudessaan tässä:
http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1987...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kimmo Saarikon jutussa #53. on mahtavia kommentteja esimerkiksi Keijo Korhosta lainaten jne...

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Hienoa, Paavo Väyrynen! Katsauksenne Keskustan historiaan on laadukas kuvaus ja tarjoaa erinomaisen näkökentän puolueen kehityskaaresta tähän päivään. Alkiolaisuus on upotettu rahanvallan solukoihin.

On aika muuttaa suuntaa, kun nykyinen tie vie kaaokseen. Itsekin alkuun innostuin Juha Sipilän vetovastuusta, mutta käytäntö on näyttänyt, että valtiomiestaidot eivät täyty.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Aikamoinen tiivistys varsinkin pohjoissuomalaisen Väyrysen mielipiteeksi: liberaalit ja lestadiolaiset ovat syrjäyttäneet alkiolaisuuden Keskustassa!

Ilta-Sanomat listasi ne liberaalit, mutta ketkä politikoivat lestadiolaisesti? Onko suoraan pääteltävissä, että luokitus koskee Lapin ja Oulun, ehkä Vaasankin vaalipiirin kansanedustajia?

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-145368883210...

https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/edusku...

Väyrynen viettää juhlavuottaan, ja täyttää syksyllä 70. Vain poikkeusyksilöt suunnittelevat siinä iässä uutta alkua, mutta Paavon poikkeuksellisuutta kukaan tuskin on epäillytkään.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hesari taisi tehdä kohta vaalien jälkeen selvityksen kansanedustajien uskontokäsityksistä. En tiedä, miten kattava se oli. Siinä kuitenkin taisi Keskustan joukoista löytyä ruhtinaalliset 4 lestadiolaista, rauhansanalainen Sipilä ja kolme vanhoillislestadiolaista (Tölli, Keränen ja Lohi). Joka tapauksessa, vaikka heitä olisi tuplastikin, edelleen he ovat ryhmän vähemmistö. Ja kombo liberaalit + lestadiolaiset herättää epäilyksiä, että jomman kumman ryhmän stereotyyppinen mielikuva ei vastaa todellisuutta... Tosin ikäänhän ei sterotyyppejä pitäisi pitää varmana totuutena.

Paavonkin touhut ovat vähän kuin suomalainen cleantech. Maailman parasta ja valmiudet miljardibisnekseen ja kymmeniintuhansiin työpaikkoihin. Vain kaupat puuttuvat...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

TK.#56. Paavo onkin vanhaksi elävää sukua isää myöten.

Käyttäjän MaaritLammasniemi kuva
Maarit Lammasniemi

Vihdoin! Uutta kehiin, ja eteenpäin!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Paavo väyrynen ei ymmärrä demokratian perimmäistä ideaa. Demokratiassa eri yhdistyksissä, puolueissa, kunnissa ja valtiossa jokaisella jäsenellä on vain yksi ja ainoa ääni.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn
Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hyvä kysymys! Sopiiko muuten demokratiaan puolueen ostaminen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #61
Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #63

Sipilää voisi epäillä tästä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #74
Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #77

Maksoi Kepun pahimpia velkoja omasta pussistaan ennen pääsyään Kepun johtoon.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #82

Pertti, et kai muista väärin? Taisi mennä toisin päin?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Demokratiassa erilaisilla yhteenliittymilläkin on valtaa vain oman painoarvonsa verran.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #64
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #91

Minun muistini, kuten kirjoitin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

LG. #59. Ainakin netissä tietyt trollit ovat kovin demokraattisesti klikkiytyneet joukkovoimaksi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

No juu - noinhan se.
Mutta takavuosina tuntui kuitenkin, etttä Herra Paavo Lipposella olisi ollut ainakin kaksi ääntä. ;) [Tämä on siis vitsi.]

Henry

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Paavo Väyrysen kansalaisaloite keräsi yli 50 000 tuhatta nimeä, jolla vaaditaan kansanäänestystä Eurosta - valuutasta, johon meidät sidottiin ilman kansanäänestystä! Koko EU liittyminen tehtiin valehtelemalla kansalle ja varastamalla isolta osalta kansaa heidän laillinen omaisuus, jotta pelastettiin kasinokaupoissa omaisuutensa menettäneet pankit johtajineen.

Kyllä tässä maassa samaa sukupuolta olevien avioliittolait esitellään, kuten yli 50 000 ääntä taakseen saanut kansalaisaloite pitääkin esitellä! Jostain kumman syystä 12 ministeriä estää Väyrysen laajan kannatuksen saaneen, erittäin järkevän ehdotuksen päätymisen eduskunnan käsiteltäväksi. Vaikka kuinka vaaleilla valittu tuo 200 ihmistä, kyllä yli 50 000 ihmisen mielipiteellä täytyy olla merkitystä ja sitä on kuunneltava.

Kansantaloudellisesti Väyrysen ehdotus on ainoa järkevä askel, kohti kestävämpää taloutta oman valuutan myötä. Katsokaa Ruotsiin, Islantiin, Norjaan, Viroon.....koko EU:ssa Suomi on ainoa, jonka talous ei kasva, vaan hippuu milloin miinusmerkkisenä, milloin just ja just nollassa.

Meillä on paljon korjattavaa rakenteissa: Veronkierto on yleistä mm. pankit, perintätoimistot, terveydenhuollon yritykset jne....satojen miljoonien tulos, mutta veroja maksetaan 0, koska firma on rekisteröity veroparatiisiin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Väyrysen ulostulo antaa toivoa siihen, että Suomessa on vielä politiikkoja, jotka osaavat ajatella omilla aivoillaan.

Tietenkin ihmettelisin suuresti, jos Väyrysen ura lähtisi vielä uuteen nousuun. Tietenkin hän voisi hyvinkin päästä Lapista eduskuntaan PS:n listoilla. Epäilen kuitenkin, että hän ei tulisi toimeen Timo Soinin kanssa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei puoluetta tarvita valitsijayhdistys riittää,riittihän se Tennilällekin.

Hannu-Veli Pesonen

Jaha, Pate sitten aloitti presidentin vaali kampanjan - koko kansan Pate!

Tiesi ettei Kepu aseta häntä ehdolle niin jättäytyi sivuun jotta kansalaiset hänet valitsevat sitoutumattomana marttyyrinä.

Käyttäjän EsaAuramki kuva
Esa Auramäki

Suomessa olisi kyllä selkeästi tilaa "Alkiolaiselle" puolueelle. Toki keskeiset teemat edistys ja köyhän asia pitäisi tuoda tähän aikaan. Tämä uusliberalismi ei niitä kyllä vie eteenpäin.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Tulevaisuus kuuluu kaikille, ei vain lapsille ja nuorille!

Käyttäjän juhaniraesaenen kuva
Juhani Räsänen

Kiitos P.V.:lle terävästä analyysistä ja rohkeista henkilökohtaisista johtopäätöksistä! Eiköhän tässä maassa ala pian olla uuden poliittisen puolueen/liikkeen perustamisen paikka?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ei voi kieltää. Merkittävä poliittinen puheenvuoro ja linjaus.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tälläista ulostuloa Väyryseltä ei olisi koskaan tullut mikäli Sipilä olisi Väyrysen hallitukseensa ottanut. Kun on seurannut Väyrysen toimintaa koko hänen uransa ajan niin tässäkin ulostulossa on kysymys kuten niin monesti ennenkin, kyltymätön oikeassa olemisen tarve ja vallanhimo. Väyrysen luulisi ymmärtävän, ettei 70-ja 80-luvun opeilla ole mitään tekemistä nykyisten ongelmien ratkaisujen kanssa. Menneisyyden mies.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

"oikeassa olemisen tarve", toisin sanoen "totuuden etsimisen palo" on sellainen asia, jota olisi toivonut myös demarien harjoittavan.

Totuuden demarit ovat uhranneet ensimmäisenä -- mikä toki on vasemmistolaisten perinteiden noudattamista aidoimmillaan.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Keskusta menetti paljon Paavosta osaamisen pääoma joka on tullut vuosikymmenien saatossa.

Se pääoma ei synny kuin kovaa työtä tekemällä !

On aina helppoa uida myötävirtaan, mutta vastavirtaan tarvii rohkeutta ja päättäväisyyttä, sitä Paavolla on aina ollut !

Stemppiä Paavo !

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kunniapuheenjohtaja Väyrysen analyysi on oikean suuntainen ja riittävä. Tässä se nimittäin on, koko sopan ydin: Eduskuntavaalien jälkeen tapahtui ”vallankaappaus”, joka on melkein ennennäkemätön.
Väyrynen listaa Keskustan virheellisen politiikan pointsit:
”Tuloksena oli kuitenkin Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten yhteishallitus.
Hallituspohja, salkkujako ja ministerivalinnat ratkaisivat hallituksen poliittisen linjan sekä sisäpolitiikassa että ulkosuhteissa.
Kokoomus sai yliotteen. Valtaan päästyään Perussuomalaisten johto luopui helposti tavoitteistaan.
Ratkaiseva merkitys oli kuitenkin sillä, että Keskustan ministeriryhmään ja sen keskeiseen avustajakuntaan tuli vain Kokoomusta lähellä olevia liberaaleja. Sama linja toteutui myös eduskuntaryhmän valinnoissa.
Puolueeseen on syntynyt epäpyhä valtapoliittinen liittoutuma. Linjan määräävät nyt liberaalit tukenaan joukko lestadiolaispoliitikkoja. Alkiolaiset, perinteisen keskustapolitiikan kannattajat, on pantu sivuun.
Koossa on sama joukkue, jolla Keskusta koki murskatappion runsaat neljä vuotta sitten.
Hallituksen alkutaipaleella pahimmat ennakko-odotukset ovat alkaneet toteutua. Tätä osoittaa ennen muuta ulko-, turvallisuus-, maahanmuutto-, Eurooppa- ja aluepolitiikassa valittu linja.
Kansantaloutta yritetään tervehdyttää epätoivoisesti sisäisen devalvaation ja leikkauspolitiikan keinoin, vaikka tarjolla olisi parempi vaihtoehto, eroaminen euroalueesta. Tästä ei suostuta edes keskustelemaan. Eurooppa-politiikan linjana on federalismi.”
*
Ennen Eduskuntavaaleja, tammikuussa 2015 Lännen Media teki puhelingallupin Keskustan piirijärjestöjen puheenjohtajien keskuudessa. Tulokset olivat selkeät, ja täysin yleisesti tunnettujen tunnelmien mukaiset, eli Keskustan kentän parhaiten tuntevat piirijohtajat katsoivat selkeällä enemmistöllä, että (jo ennen vaalivoittoa) Keskustan kannattaa nyt rakentaa hallitus ja politiikka PS:n ja SDP:n yhteistyöhön;
Lännen Media raportoi kyselyn tuloksia (vahvennukset VH:N);
”Kolmasosa keskustan piirijärjestöjen puheenjohtajista haluaa Suomeen punamultahallituksen. KAIKKI, jotka suostuivat nimeämään suosikkinsa valitsivat Sdp:n. Heitä oli yhteensä kuusi kaikkiaan 21 puheenjohtajasta.
YKSIKÄÄN puheenjohtaja EI SUORAAN MYÖNTÄNYT TOIVOVANSA KOKOOMUSTA hallituskumppaniksi, eikä puhdasta porvarihallitusta mainittu.
– Hallituspohjan pitää ensinnäkin nojata vaalitulokseen. Vanhastaan henkilökohtainen sympatiani on ollut PUNAMULTAPOHJASSA, jos se vaan on vaalituloksella perusteltavissa, totesi Uudenmaan piirin puheenjohtaja Eero Lankia.
– Jos minun pitäisi valita, ENNEMMIN SDP KUIN KOKOOMUS, linjasi Satakunnan Tapio Huhtanen.
Kainuun Timo Korhonen arvioi, että talouden haasteiden hoitaminen onnistuisi jouhevasti vanhalla PUNAMULTAYHTEISTYÖLLÄ.
Seitsemän puheenjohtajaa ilmoitti, että maahan pitää saada kolmen suuren puolueen hallitus. He eivät halunneet määritellä tarkemmin sen väriä.
Myös osa PUNAMULTAA kannattaneista puhui kolmesta suuresta. Silloin PUNAMULTAA TODENNÄKÖISESTI TÄYDENTÄISI PERUSSUOMALAISET.”
Turun Sanomat 8.1.2015; http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/720379/Keskustan+...
*
Keskustalta oli melkoinen kaappaus vaalivoiton jälkeen mennä Kokoomuksen kanssa hallitukseen, täysin hyvässä tiedossa olleen laajimman kannatuksen omaavan PS+SDP –vaihtoehdon sijasta.

Kaiken täydensi sitten hallituksen henkilövalinnat, joista edellä onkin jo ansiokkaasti lausuttu painavia sanoja.

Jotenkin ymmärrän varsin pitkälle Paavo Väyrysen ratkaisua.
*

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Huusko, demarikentän hyvin tuntevana sellaista vaihtoehtoa, että PS ja SDP olisivat samassa hallituksessa ei ollut silloin eikä tulevaisuudessakaan, koska demarien kenttäväki ei hyväksy puoluetta joka rasismilla flirttailee.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

No, voi hyvä tavaton: Kai yhteiskuntapolitiikassa ja Suomen asioiden hoidossa muutakin on kuin joku ihmeen rasismi-kysymys!

Ei tämän maailman meininki voi nyt yhdelle muotitermille alisteista olla.

Suomalaisille on tuhat ja sata paljon tärkeämpää asiaa kuin jumittua tuohon varsin epämääräiseen ja vaikeastikonkretisoitavaan käsitteenseen "rasismilla flirttailu". Suomen asia ja kohtalo on - suoraan sanoen - miljoona kertaa tärkeämpi ja kauaskantoisempi asia kuin fiktiivinen mielikuvatempoilu.

Ellei PS katoa puoluekentältä, kyllä nämä puolueet vielä löytävät toisensa samastakin hallituksesta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #79

Huusko, Sosialidemokratian eräänä kulmakivenä josta ei tinkitä on se, että ihmisarvo on jakamaton ja niin kauan kun persuissa hyväksytään tälläinen ihmisarvoa loukkaava toimintaa jota mm. Huhtasaari, Immonen, Halla-aho puolueessa harrastavat, yhteistyö on mahdotonta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #87

Oletan, että kohdistat kommenttisi Huuskan Veikolle etkä esimerkiksi Markku Huuskolle. Yhteistyön ongelmassa osuit naulan kantaan.

PS:n nykykannatuksesta suuri osa, luultavasti suurin osa, tulee putkinäköisiltä, tarvittaessa väkivallankin hyväksyviltä rasisteilta.

Varmasti asia kauhistuttaa Lindströmin ja Terhon tapaisia tyyppejä, joiden maailmankuva on lähempänä Lech Walesaa kuin Puolan fasistihallitusta. Perusvennamolaisten kanssa yhteistyö olisi toki mahdollinen, mutta montako paikkaa he ilman nuivia vaaleissa saisivat?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #88

Kyllä, kommenttini oli tarkoitettu Huuskalle.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #87

Arto, silloinko oli loukkaamaton, kun punikit syytivät lahtareiden ruumiita mereen Uittamolla ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Termillä Freedom of Choice leikkivät asettuvat koomisuudessaan "liberaalidemokraatti" Zhirinovskin rinnalle. Enpä ihan heti usko, että Puolan ja Suomen abortinvastustajat ja muut illiberaalit kootaan kovin helposti tuon tunnuksen taakse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_choice

Pekka Tyllilä

Paavo, olen kanssasi samaa mieltä. Euro tulee kaatumaan EU:n ja pakolaisten myötä lähiaikoina. Tässä meillä pienenä maana on mahdollisuus selvitä voittajana, mutta ainoastaan, jos toimimme yhtenä kansakuntana, nopeasti ja päämäärätietoisesti. Ajatus, että emme valmistautuisi ja roikkuisimme viimeisten joukossa uppoavassa EU-laivassa on huonoin skenaario. Saat ääneni, jos vaihdat puoluetta. Kirjoituksessasi huomioni kiinnittyi tuohon lauseeseen lestadiolaisista - Juha Sipilä on avoimesti kertonut olevansa Rauhan Sana vanhoillislestadiolainen ja heidän oppeihinsa hieman perehtyneenä en voi muuta kuin puistella päätä ja sanoa "voi pyhä Sylvi" - eipä ihme, että rajamme ovat auki, Sipilän Kempeleen koti on auki ja Suomi neito on jo raiskattu liitoksistaan. Voimia EU-työhön, älä anna periksi, Paavoa tarvitaan !

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Hieno teko, Paavo! Hyvä ajoitus, myös, ennen pakkolakeja yms. mitä piti tapahtua. Et varmaan ajattele jättää politiikkaa, ja hyvä niin, koska kaltaisiasi rohkeita poliitikkoja tarvitaan, ja politiikallasi on suuri tilaus. Ovia aukee varmaan joka puolella, kun taas Sipilän tie on alas, alas.. Hän on menettänyt hyvän poliitikon, jolla on myös todella suuri oma kannattajakunta, ei olisi kannattanut. Ehkä tämä saa Sipilän miettimään omaa linjaansa ja sitä, miten paljon se jo poikkeaa alkiolaisesta linjasta. Keskustan kannatus ainakin tippuu, se lienee varmaa.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Hyvä Paavo!

Sipilää olen arvostellut täälläkin jo ennen vaaleja "kolisevaksi tyhjäksi tynnöriksi". Nyt se sitten alkaa näkyä tuossa hallitustyöskentelyssä: " me teemme näin. Ei ole muita vaihtoehtoja". Ja viikon päästä: "emmepäs teekkään näin, vaan katsomme asiaa myöhemmin"!

Keskustasta on tullut Kokoomuksen puisto-osasto ja se tulee ryminällä alas; siitä on jo aikaisempaa näyttöä.

Soini pilasi persujen uskottavuuden, joten "valmista pohjaa" ei taida olla. IPU ei ole ratkaisu mihinkään. Ainoa sinun mielisesi uskottava henkilö on mielestäni Toimi Kankaanniemi.

Perustatko sitten jotain uutta? Se on mielestyäni ainoa uskottava vaihtoehto. Tukea tulee varmasti kansan keskuudesta edustamillesi mielipiteille.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Reino, eihän Paavo ole keskustasta jäsenenä mihinkään lähtemässä. Ei kai jäsenyys muutu kun jättää puolueen polittiset tehtävät lukuunottamatta mepin tehtäväkenttää.

Paavo antoi tällä kirjoituksella ja julkaisemallaan kirjalla näpäytyksen Sipilän johtamalle keskustalle. Havaittavissa on loukkaantimista kun jäi hallituksen ministerinimityksissä ulkopuolelle. Niin, eikä oikein ole mennyt Paavon haluamat poliittiset päätöksetkään hallituksessa oikein putkeen kuten Paavo olisi halunnut. Tästä vain on kyse. Monet kommentoijat näyttävät käsittäneen Paavon haikailevan uuden puolueen leipiin. Ei tokkiinsa. Keskusta on Paavon "koti", mutta alkiolaisena puolueena.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Sirpa, eipä varmaan olekkaan lähtemässä. Taisin pannakin kysymysmerkillä tuonne sen "uutta perustamassa"?

Paavon uskottavuus vain kuivaa kuin sadevesilammikko, jos hän ei tee mitään "radikaalia" tempausta. No lisäähän se painetta Keskustaan, kun jaksamme vaan pitää "asiaa ilmassa" somessa. Lehdistö tullee vaikenemaan asian kuoliaaksi.

Miten tämä sinusta voisi parhaiten jatkua - vai oliko se tässä. Koko homma?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #114

Reino, minpä luulen että Paavo keilee millainen vaikutus hänen ulostulollaan on puolueen sisällä sekä kannattajakunnassa. Paavolla kuitenkin taitaa olla suurenlainen kannatus koko maata silmällä pitäen. Katsotaan seuraava gallup. ;)

Siihen en kuitenkaan usko että Sipilän ajama politiikan suunta muuttuu mihinkään päin. Tulipahan vain Paavolta julkinen "tyrmäys" Juhalle kun ei ottanut onkeen ehdotuksia. Hyviä sellaisia. ;)

Käyttäjän oiskonoin kuva
Juhani Kautto
Martti Pelho

Paavo Väyrysellä on edelleen ylivoimainen asema verrattuna muihin suomalaispolitikkoihin: hänellä on ollut lähes puolivuosisataiset, tasavallan presidentti Urho Kekkosen tuella rakennetut, yhteistoimintasuhteet Moskovan ja Pietarin valtaapitäviin.

Harva suomalainen kansanedustaja tai ministeri ymmärtää historiamme vaikuttavaa valtavirtaa: Pietarin kaupungin perustaminen vuonna 1703 Neva-joen suistoon ja saarille on Suomenniemen ja sen asukkaiden kannalta kaikkein vaikuttavin historiallinen tapahtuma.

Se tosiasia, että tänään Pietarin metropolin alueella asuu reilut 10 miljoonaa kansalaista, tulee takaamaan sen, että Suomen nuoren tasavallan valtiojohdossa tulee löytyä aina – ajoittaisista merten takaisista läntisistä tuulista huolimatta – malttia ja harkintaa naapurisovun ja arkisen yhteistyön rakentamiseen.

Kun Suomen valtiojohto tuli sotien jälkeen toimeen neuvostojohtaja Josef Stalinin kanssa, niin valtiojohtomme tulee varmasti toimeen myös presidentti Vladimir Putinin ajan jälkeisten Venäjän uusien tulevien johtajien kanssa.

Suomen ja Neuvostoliiton hallituksen edustajien neuvotteluissa Moskovassa loka-marraskuussa 1939 neuvostojohtaja Stalinin ehdotti hallituksensa puolesta Suomen hallitukselle, että kun parin miljoonan asukkaan Leningradia ja sen satoja sotilasmateriaaleja valmistavia tehtaita ja armeijan telakoita ei voida siirtää minnekään, niin Leningradin esikaupungissa, inkereliläisten asuttamassa Valkeasaaren pitäjässä, halkovaa maitten keskinäistä rajaa voidaan siirtää kauemmaksi länteen päin 50 kilometriä ja korvata rajasiirto Suomelle suuremmalla maa-alalla toisaalta.

Stalinin mukaan Valkeasaaresta ja Eestistä tykistön ristitulella ja miinoilla voidaan helposti ja vaivatta estää Neuvostoliiton laivaston toiminta Itämerellä, joka asiaintila on nyt meidän yhdessä korjattava.

No, rajaa Leningradin esikaupungista, Valkeasaaren inkeliläisestä pitäjästä siirrettiin sitten pakolla, sotimalla ja rauhansopimuksella, lännenmäksi. Ja Pietari sai turvallisen länsirajan ja Venäjän armeija Pietarin laivastonsa toimintavapauden Itämerelle kuten Stalin oli esittänyt.

Toinen vaihtoehtohan maaliskuussa 1940 oli, että Neuvostoliiton ja Ruotsin keskinäinen raja olisi vedetty Torniossa kulkemaan.

Martti Pelho
suuhygienisti
Fuengirola
ANDALUSIA

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"...minun on mahdotonta vaikuttaa Suomen, Euroopan ja koko ihmiskunnan tulevaisuuteen."
Paavo, nyt on totuuden aika, kokoa kamppeesi ja mene kotiin.
Ihmiskunta tulee toimeen ilman sinua.

Timo Lehtonen

Hyvä Paavo! Olen usein todennut toisille, että Paavo on hyvä mies, mutta häntä ei ymmärretä oikein.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Helppoa kuin heinänteko: Me, Myself and I.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eihän siihen muita tarvitakaan?

Käyttäjän terttusavola kuva
Terttu Savola

Paavo Väyrynen toimi hienosti ja osoitti selkärankaa, jota ei enää näytä löytyvän poliitikoilta kaivelemallakaan.
Köyhän asiaahan alkiolaisuuden piti ajaa. Isäni veli Väinö Rankila oli pitkäaikainen keskustan (jo maalaisliiton) kansanedustaja ja siksi minuakin usein pyydettiin keskustaan, mutta ajattelin, että en siellä kuitenkaan voi tuoda esiin köyhän asiaa, ja niinpä perustin puolueen Köyhien Asialla.
Kommenteissa ihmettelen joidenkin ajatusta siitä, että Paavo menisi mukaan Perussuomalaisiin. En jaksa uskoa sellaista, sillä Soinihan nyt juuri on se, joka kääntää takin ihan asiassa kuin asiassa kuten nyt on selvästi nähty.
Toivotaan, että tästä rohkeasta päätöksestä siunaantuu jotakin hyvää Suomelle

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"minuakin usein pyydettiin keskustaan, mutta ajattelin, että en siellä kuitenkaan voi tuoda esiin köyhän asiaa, ja niinpä perustin puolueen Köyhien Asialla."

Taisi jäädä muutama välivaihe pois:

Savola kuului 1990-luvun alkupuolella Suomen kristillisen liiton puoluehallitukseen ja hän toimi SKL:n Naisten puheenjohtajana. Marraskuussa 1995 Savola osallistui Perussuomalaisten perustavaan kokoukseen, jossa hänet valittiin puolueen varapuheenjohtajaksi. Savola erosi kristillisten hallituksesta vasta valintansa jälkeen. Kesäkuun 1997 puoluekokouksessa Savola putosi varapuheenjohtajan paikalta. Hän jäi kuitenkin puoluehallitukseen. Alkuvuonna 1998 Savola erosi puolueesta ja liittyi Remonttiryhmään.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Terttu_Savola

Käyttäjän terttusavola kuva
Terttu Savola

Kiitos suuresta paneutumisestasi asiaan. Tarkoitukseni ei ollenkaan ollut tämän kirjoituksen yhteydessä esitellä historiaani sen enempää kuin mikä nyt oli relevanttia koskien köyhän asiaa. Esimerkiksi Paavo Väyrysen kanssa joskus keskustelimme sedästäni, joka oli Kekkosen ystäväpiiriä ja myös Kelan johtaja jonkin aikaa.
Tosiasia nyt kuitenkin oli, että useat keskustan johtohahmot eri aikoina pyysivät mukaan, mutta ajamani asian kannalta pidin joitakin muita vaihtoehtoja sopivampina, vaikka eivät loppujen lopuksi ehkä sitä olleetkaan. Köyhien Asialla on ollut oikealla asialla, mikä ei tietenkään enintä osaa politiikassa miellytä

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #124

Ilmeisesti ei ole miellyttänyt kun ainoa kunnanvaltuustopaikkakin meni. Olisiko johtunut lehtiotsikoistakin.

Käyttäjän terttusavola kuva
Terttu Savola Vastaus kommenttiin #127

Mistä ihmeen lehtiotsikoista haluat keskustella. Otsikoitahan on monenlaisia, kun on kysymys henkilöistä, jotka ajattelevat itse eivätkä painostuksestakaan huolimatta tanssi muitten pillien mukaan, jos se on vastoin periaatteita.
Muistetaan nyt kuitenkin, että Paavo Väyrysen ryhdikäs päätös on nyt tässä tapetilla ja näitten kirjoitusten aiheena, ja toivon todella, että siitä on suurta hyötyä Suomen kansan ja politiikan ahdingossa

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Mitä sanoisitte jos olisi muitakin (ex-)puoluejohtajia, jotka sanoisivat, jotain malliin: "Nyt pitää työskennellä yli puoluerajojen!"

Vaikka jos oppositiosta kuuluisi sellaista?
Jos pitää paikkansa se väittämä, että "suomalaisten ostaessa 10% enemmän kotimaisia tuotteita, kaikille olisi työtä", niin miksi ei eduskunta edes vetoa kansaan?
Minua häiritsee eniten se, ettei parlamentin puolueet oikein tunnu puhuvan kansalle vaan ainoastaan oman porukan kannattajille. Ja näin kannattajat eivät koe minkään muun olevan niin tärkeää - riittää kun juttelee oman porukkansa kesken.
En ehkä osaa tätä kunnolla selittää, mutta tällaisesta sisäänpäinlämpiävästä touhusta ei oikein tule mitään. Siis politiikasta, josta nyt Paavo Väyrynen näyttää irtautuneen.

Mulle ainakin käy tuo listanomainen julistus; EU, €uro jne.. Ainoastaan perustuslakituomioistuin jäi listasta vek. ;)

Henry

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Jos pitää paikkansa se väittämä, että "suomalaisten ostaessa 10% enemmän kotimaisia tuotteita, kaikille olisi työtä", niin miksi ei eduskunta edes vetoa kansaan?"

Mitähän siitä viennissä seuraisi jos ruotsalaiset ostaisivat 10 % enemmän ruotsalaista, saksalaiset saksalaista jne.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Eikös' saksalaisilla ja ruotsalaisilla ole jo melko "täystyöllisyys"? Eli meillähän se ongelma on.

Henry

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #117
Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Sisäänpäin lämpiämisestä puheen ollen, miltähän vuosisadalta tämä haave on: "suomalaisten ostaessa 10% enemmän kotimaisia tuotteita, kaikille olisi työtä".

Vaikka töitä olisi kuinka paljon, harvalla on varaa ostaa jäänmurtajia. Jos olisi töitä, en ostaisi lisätuloilla myöskään tarvetta enempää lumilapioita. Puhelimiakaan Suomessa ei enää tehdä, vaatteista puhumattakaan. Leivän ja oluen tietysti ostaa mielellään läheltä, mutta hiilihydraattien kulutuksellakin on rajansa.

Taloudellinen tosiasia on, että "kotimaa" on Eurooppa ja pysyy. Laajentaa sitä pitäisi eikä supistaa. Viimeisetkin tullimuurit pois amerikkalaiselta tieteeltä ja taiteelta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"kotimaa" on Eurooppa ja pysyy.

Lainausmerkeistä päätellen pidät itsekin vitsinä kutsua Eurooppaa maaksi. Talousalue on eriasia kuin sekalainen viritelmä yhteistä tavoitteita joilla ei ole demokraattista kannatusta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

JM. 3121. Hyvin kiteytetty! Valuviat, demokratiavajeet, kriisiytymiset, sääntöjen rikkomiset, huijaukset, monen kerroksen väet, tilastohuijari-Kreikka alituisena kiviriippana ja lypsylehmänä EU/EMU/EKP:n finanssiauervaaroille, epäluottamus koko touhuun jne, jne... Fiasko koko juttu!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tuossa on lainausmerkit, koska kyseessä on lainaus. Makkonen saa minun puolestani rajoittaa kotimaansa vaikka takapihalleen ja ruveta omavaraiseksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Federalistit alkavat ärsyyntyä mikä sinänsä on hyvä asia Suomen tulevaisuudelle. Tämä "minulla on unelma" monikulttuurisesta liittovaltiosta oli alunperinkin silkkaa höttöä varsinkin kun liittovaltiota rakennettiin väärässä järjestyksessä, kansalta kysymättä ja jopa valheellisesti.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #136

JM.#136. Puhut pelkkää asiaa. Talouselämä-lehden artikkeli mitä maailmalla ajatellaan Suomesta:

http://www.talouselama.fi/uutiset/synkka-arvio-suo...

Itsenäisen valtion tunnusmerkit:

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/126103-...

Kysymys kuuluu onko Suomi enää itsenäinen?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Onpa pöhinää. Väyrynen on iha jees tyyppinä. Tai julkkis, hyvä näin. Kuka enää muistaa jalasmökkijupakkaa tai Paavon säätiön ja oman tanhutallin välisiä rahanvaihtoja. Veronmaksajien rahaa on kiva käyttää, valitettavasti.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

AB.#140. Kateus ja valtataistelu kirvoittavat kielet ja mielet.Vanha sananparsi: "Mikään ei ole niin kateellinen kuin suomalainen tai kalamies" pitänee paikkansa. Tässä muutamia, valikoituja aforismeja:

"Kateus on demokratian perusta." (Bertrand Russel)

"Kateuden valta on mittaamaton erikoisesti vapaissa demokraattisissa valtioissa: yhdenvertaisuuden mielikuvasta pidetään kouristuksenomaisesti kiinni, juuri siksi, että se ei ole tosi, koska henkilöiden erilaisuus tulee vastaan kaikkialla." (Treitscke, Politik)

"Demokratia on poliittinen muoto, jossa talonpojalta vaaditaan kaupunkilaisen maailmankatsomus." (Spengler)... tai kaupunkilaiselta talonpojan maailmankatsomus. (KK)

"Demokratia ei ole muuta kuin unelma: se pitäisi luokitella saman kastiin Arkadian, Joulupukin ja Taivasten valtakunnan kanssa." (H.L.Mencken)

"Demokratia on taito johtaa sirkusta apinahäkistä käsin." (Tuntematon)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki
Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Paavo on nostanut itseään aika kovalle jalustalle kun meinaa koko ihmiskunnan tulevaisuuteen vaikuttaa.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Paavo ei ota poliittista vastuuta siitä, mitä hallitus tekee, mikä on aivan oikein. Paavolle avautuu siten uudet mahdollisuudt seuraavissa vaaleissa. Eurossa olo estää talouden järkevän hoidon. Nyt maksetaan hintaa rahaliitosta ja pitkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset