Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Vladimir Putinkaan ei ole kaikkivaltias

Länsimaissa Venäjään ja Vladimir Putiniin suhtaudutaan ristiriitaisesti.

 

Yhtäältä Putinia syytään siitä, että hän on keskittänyt kaiken vallan itselleen. Häntä syytetään kaikesta mitä maassa tapahtuu.

 

Toisaalta Venäjää arvostellaan huonosta hallinnosta ja laajalle levinneestä korruptiosta.

 

Kun Venäjältä alkoi tulla Suomeen turvapaikanhakijoita Lapin rajanylityspaikkojen kautta, syyttävät sormet osoittivat Putiniin. Todisteena esitettiin tietoja, joiden mukaan Venäjän turvallisuuspalvelun, FSB:n edustajat olivat olleet järjestelemässä turvapaikanhakijoiden tuloa Suomeen.

 

Viime vuosikymmeninä raja on pitänyt, sillä Venäjän rajaviranomaiset eivät ole päästäneet Suomen puolelle henkilöitä, joilla ei ole ollut voimassa olevaa viisumia. Tästä on ollut yksi poikkeus.

 

Ylen Areenassa on esitetty vuonna 1991 tehtyä dokumenttiohjelmaa, jossa kerrottiin Somaliasta Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista. Silloin Neuvostoliitto oli hajoamisen partaalla. Sekasorron keskellä rajakin alkoi vuotaa. Neuvottelujen avulla järjestys voitiin palauttaa.

 

Voisiko nyt olla kysymys samankaltaisesta ongelmasta? Onko kenties kysymys siitä, että korruptoituneet virkamiehet ovat järjestelleet turvapaikanhakijoiden pääsyn Suomeen? Heitähän siellä länsimaisen käsityksen mukaan on runsaasti.

 

Suomessa syntyneessä keskustelussa Venäjää ja presidentti Putinia henkilökohtaisesti on syytetty pakolaisten käyttämisestä poliittisen aseena. On puhuttu jopa sodasta, hybridisodasta. On sanottu, että tilanne saataisiin hallintaan, jos Suomi tekee neuvotteluissa Venäjälle vastapalveluksia.

 

Suomessa käyty ja ulkomaillekin levinnyt keskustelu on jättänyt Venäjälle kaksi huonoa vaihtoehtoa.

 

Venäjä voisi myöntää käyttäneensä pakolaisia poliittisena aseena ja palauttaa neuvottelujen kautta järjestyksen rajalle. Tällöin Suomelta kysyttäisiin, minkä hinnan olemme maksaneet.

 

Toinen vaihtoehto saattaisi olla, että Venäjän hallitus myöntäisi, ettei se pysty pitämään järjestystä maan ulkorajoilla ja että jopa maan turvallisuuspalvelu saattaa olla korruptoitunut eikä noudata ylimmän valtiojohdon tahtoa.

 

Ehkä ratkaisuksi löytyy se, että olemassa oleva sopimus todetaan tulkinnanvaraiseksi ja neuvotellaan siihen tarkennuksia.

 

Suomen hallituskaan ei ole hoitanut asiaa tyylikkäästi. Ongelmaan olisi pitänyt hakea ratkaisua ilman julkisuutta viranomaisten välisten keskustelujen kautta sen sijaan, että julkisuudessa ryhdyttiin vaatimaan Venäjältä selitystä tapahtuneeseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Miksi venäläisten pitäisi estää turvisten tulo Suomen rajalle? Eikös se ollutkaan ihmisoikeus hakea turvapaikkaa haluamastaan maasta? Niinhän meille jankutettiin koko syksy kun Ruotsista lappasi 30 000 turvista.
Mutta ihan vakavissaan - ei se Venäjän asia ole huolehtia Suomen rajavalvonnasta ja maahantulon edellysten valvonnasta. Vai tietääkö joku maan, joka estää maassa oleskelevia henkilöitä menemästä maarajalle ja hakemasta turvapaikkaa naapurimaasta? Pohjois-Korea?

Kaikkein huvittavinta koko hommassa on se, että jos kansainvälisiä sopimuksia noudatettaisiin, niin Ruotsin kautta Suomeen ei olisi pitänyt saapua yhtään turvista, sillä Schengen- ja Dublin-sopimusten mukaan heidät olisi pitänyt rekisteröidä turvapaikanhakijoiksi jo matkalla.

Venäjä ei ymmärtääkseni taas kansainvälisten sopimusten mukaan saisi estää ihmisiä poistumasta maasta ja hakemasta turvapaikkaa Suomesta.

Ihan ok, kun Ruotsi (ja Kreikka, Slovenia, Itävalta, Saksa, Tanska) ei noudata sopimuksia ja dumppaa meille 30 000 turvista. Ihan hirveää kun Venäjä ei toimi kuten Pohjois-Korea tai entinen DDR ja estä ihmisten maasta poistumista....
Venäjä ei siis ole mukana Dublinissa, joten heillä ei ole velvollisuutta rekisteröidä turviksia "ensimmäisenä saapumismaana".

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Maahanmuuttovirasto on ilmeisesti viime perjantaina tehnyt ensimmäisen turvapaikkapäätöksen, jossa hakemus on jätetty tutkimatta sillä perusteella, että Venäjä on turvapaikanhakijalle turvallinen turvapaikkamaa.

Lähde: http://www.iltalehti.fi/pakolaiskriisi/2016

Moni Venäjältä Suomeen tullut "turvapaikan" hakija on asunut Venäjällä jo monta vuotta, mutta on vasta nyt päättänyt lähteä hakemaan turvapaikkaa Suomesta. Hyvin on omituista meininkiä.

Ajatellaanpa, että kaikki Viipurin kaupungin asukkaat päättäisivät lähteä Suomeen hakemaan turvapaikkaa, niin mitenkä meneteltäisiin Suomen rajalla?

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Ai, että mitenkä meneteltäisiin?
Perustettaisiin tietenkin rajalle muutama järjestelykeskus ja sieltä turvapaikanhakijat kuljetettaisiin sitten kiireesti perustettuihin VOKkeihin.
Orpo kehuisi telkkarissa kuinka homma on hallinnassa kun kaikki tulijat saatiin kirjattua ja jaettua VOKkeihin.
Kaikilla ihmisillä on oikeus tulla Suomeen turvapaikanhakijaksi, sillä ihmisoikeudet ja kansainväliset sopimukset. Ihan sama onko tulijoita tuhat vai miljoona.
Jos olet eri mieltä olet rasisti, fasisti - tai mikä pahinta; persu!
Rajat auki - meillä on unelma!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jotenkin vain tuntuu ettei meillä täällä lännessä ole mitään käsitystä tai hajua mitä Venäjällä oikein tapahtuu, ilmaan vain heitellään kaikenlaisia epäilyjä, syytöksiä ja spekulaatioita mutta yhtään sen syvemmälle ei mennä koska katsotaa ettei ole tarve. Mielestäni Eurooppa on menettänyt kosketuksen naapuriinsa Venäjään ja siitä on tullut meille outo ja tuntematon kuin kerrostalon naapurin hyypiö johon ei ole viitsinyt tutustua. Itsellekkin vasta selvisi parivuotta sitten ettei Venäjä ole yhden aikavyöhykkeen maa ja että sen sisällä on "tasavaltoja" kuten Karjalan tasavalta aivan Suomen naapurissa. Ihmettelen miksi moista ei ole opetettu aikoinaan koulussa vai johtuuko se vain tetämättömyydestä. Mielestäni pahinta kuitenkin on se että sanotaan ettei Venäjää tule ymmärtää vaan sitä tulee pelätä ja vihata. Onko ryssävihasta tullut muukalaisvihaa?

Pekka Iiskonmaki

#2
''Jotenkin vain tuntuu ettei meillä täällä lännessä ole mitään käsitystä tai hajua mitä Venäjällä oikein tapahtuu''

Onko sinulla? Kerro meille.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eipä sen enempää kuin mitä vähäisesti kerrotaan Suomen mediassa mustavalkoisten lasien läpi. Itse koen kuitenkin että mustavalkoinen akattelu on huonoin tapa käsitellä asioita. Mielestäni vain on ylikorostettu asetelma että länsi on hyvä kuin enkeli ja Venäjä on paholaisen pahuuden pesä. On ollut myös sitäkin että toistetaan vain mitä joku yhdysvaltain ministeri on sanonut Venäjästä, miettimättä asiaa yhtään enempää Venäjän kantilta.

Käyttäjän RitvaVsti kuva
Ritva Västi

On totta et tuskin Venäjällä kukaan enää hallitsee noita rikollisia ,koska koko Venäjän kansa toimii rikollisin tavoin,sielä pelataan mafian säännöillä....Venäjän pääministerin kehon kasvojen ilmeistä teki analyysin ammattitutkija ,kun hän tapas Suomen pääministerin ,tulokset oli tyrmistyttävät ,,kaikki lausunnon perustui ns mielikuviin,,huh huh ?? Maanjohto tekee koko Venäjästä huijareita roistoja ,he joka yrittää muuta ne teilataan. Onhan meillä sairas itänaapuri kieltämättä ??

Käyttäjän tfhyvarinen kuva
Toivo F. Hyvärinen

Todella pätevän tuntuinen alustus Väyryseltä.

Sipilä ja kumppanit ovat apukoululaisia Väyryseen verrattuna.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

http://www.welt.de/politik/ausland/article15166073...

Vähän huvittava, muuttaman sata turvapaikanhakija ylittää itäraja, hysteria (hybridisota).

Turkki kiristää tänään lisää fyrkaa, ei kolme vaan viisi miljardeja € , suomen media ei juuri noteeraa tuota Turkin kiristystä.

Käyttäjän nikokauko kuva
Niko Kauko

Erinomainen kirjoitus Väyryseltä.

Tuossa myös "hybridisodasta":

http://nikokauko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210680-h...

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

Miten olisi tällainen idea?

Afganistanissa, varsinkin, ollaan menty siihen pisteeseen, apurit, kansat tukevat osapuolia ja sota pitkittyy ja pitkittyy...

Samoin on Lähi-Idässäkin... Aiheetta usein, liitytään johonkin blokkiin ja alkaa olla jo Kolmannen Maailmansodan piirteitä kun suurvallatkin, tosin hienotunteisesti, yrittävät välttää toistensa kimppuun käymistä.

Olen yhä sitä mieltä, että kun kansan sisällä syntyy konflikti, ei pitäisi ulkopuolisten puuttua asiaan kuin siten, että alue eristettäisiin niin, ettei uusia aseita eikä joukkoja pääsisi kenellekään osapuolelle.

Kun jäljellä osapuolilla olisi vain lihakirveet ja nuolipyssyt, alkaisivat harkita sopimisesta toistensa kanssa.

Huomio!

"Tämä on 'kirje psykiatrille'." Ole Sinä psykiatrina ko. ongelmalle?

Muisto Keijo Kullervo

Ps. Joka on ko. sotkut keksinytkin, olisi syytä se ratkaista parhain päin.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Päivi Räsänen ollessaan sisäministeri neuvotteli silloisen FSB;n päällikön kanssa rajaturvallisuudesta ja muustakin,-suomella ja venäjällä on voimassa oleva rajasopimus,jota venäjä yksipuolisesti on lakannut noudattamasta.piste !

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Juuri näin. Ja Suomi ei voi kun kärvistellä, sillä samaan aikaan olemme sitoutuneet niihin "kansainvälisiiin sopimuksiin", jotka velvoittavat ottamaan vastaan jokaisen maahantulijan, joka sanoo taikasanan "asylum".
Tilanne Venäjän rajalla kuvastaa hyvin näiden sopimusten hulluutta.

Putin jos saa päähänsä alkaa vittuilemaan kunnolla, niin pistää vaan kaikki Venäjällä olevat perseilijät Suomen rajalle "asylum-kyltti kaulassa". Siinä sitten ne Suomen 10 000 rajavartijaa vetää kättä lippaan ja hokee, että tervetuloa!

Olavi Alatalo

Ruotsista tullut 30 000, Venäjältä 1000, mikä raja vuotaa?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Oliko ne 10000 Ruotsistatullutta sitten pelkkiä turisteja joita ei oteta edes luvuissa huomioon, kun näitä ei ole kirjattu tulijoiksi ?

Seppo Hildén

Jos Venäjä ei enää noudata yhteistä rajasopimustamme, niin mikä laki kieltää Suomea pistämästä rajoja kiinni Venäjän suunnalta siksi aikaa kun tämä laiton tilanne on päällä?

Vastaan itse, ei mikään. Suomella on tällaiset valtuudet jos se katsoo että sen yhteiskuntarauha on uhattuna.

Kun venäläisetkään eivät pääsisi enää Suomeen niin Venäjää voisi alkaa kummasti kiinnostaa katsoa, haluaako se jatkossa päästää kolmannen maiden kansalaisia Suomeen vai omiaan shoppailu-ja kylpyläreissuille.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Hiljaista on rajalla, eivät Venäläiset uskalla tulla tänä, siellä on varoiteltu suomessa jylläävistä kulkutaudeista, joku uhkarohkea tai lukutaidoton turvapaikanhakija sieltä nyt vielä.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Mikä muuten on se rajasopimus, jota Venäjä rikkoo?
Itse löysin vain tämän kohdan, jota luovasti tulkitsemalla voisi Venäjän väittää rikkovan:
http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1998...

"38 artikla
1. Sopimuspuolet ryhtyvät tarpeellisiin toimenpiteisiin ehkäistäkseen, paljastaakseen ja estääkseen henkilöiden laittomat valtakunnan rajan ylitykset, matkustuksen väärillä tai väärennetyillä matkustusasiakirjoilla tai henkilöiden laittoman kuljetuksen valtakunnan rajan yli."

Turvapaikanhakijahan ei ole laiton rajanylittäjä, kun vaan siinä rajalla ilmoittaa hakevansa turvapaikkaa.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Suomen isoin ongelma on rakenteellinen koruuptio, joka vaikuuttaa politiikan polarisointiin ja epäloogisuuteen maahanmuutto- ja geopoliittisesti.

Suomen suurin syy maahanmuuttajien vastaaottamisen laittominkin keinoin on nillä (varsinkin ne jotka varmasti saavat kielteisen päätöksen) rahastaminen SPR:n , Luona Oy, oikeuslaitoksen, sosiaaliviraston, Terveystalon , Kirkkoavun, asianajajatoimistojen, tulkkauspalveluiden sekä kuljetuspalveluiden kautta.

Se on kuin korvaisi kansantaloudellisesti roskaruoan (aikaisempi kokoomuksen johdannaiskauppojen sekoilut) pelkällä sokerilla (nykyinen maahanmuuttopolitiikka) Oikea syy on rakenteellinen korruptio varsinkin kuntatasolla.

Tässä raportti:

https://sibilpolitical.wordpress.com/2016/01/30/ha......

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Ensimmäiset somalijoukot Suomeen tulivat käsittäkseni Neuvostoliiton johdon järjestämänä. Neuvostoliitto nimittäin oli noina aikoina siirtymässä Somalian tukijasta Etiopian ystäväksi. Neukkulan kouluttamat ja sitä tuenneet somalikaartit olivat jäämässä tyhjän päälle. Siksi heidät lennätettiin perheineen Moskovaan. Niitä ei kuitenkaan haluttu hyysätä siellä pitempään vaan ne työnnettiin juniin kohti Vainikkalaa.

Näinä päivinä itärajalle tulevien ihmisten suhteen Paavo on oikeilla jäljillä. Moni "yritystoiminta" kärsii Venäjällä yleisestä niukkuudesta. Ihmisten salakuljetuksessa Venäjän ympärillä liikkuu isot rahat ja kasvupotentiaalia on paljon. Niinpä myös Venäjän virka- ja liikemiehet ovat tarttumassa siihen. Putinilta ei ole suoraan kysytty mitään, mutta tiukan paikan tullen tuloista riittää sivuvirtaa hänellekin.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Annetaan anteeksi, somalialaisten myyminen olivat jälkineuvostoliittolaisten ensiaskeleet kohti kapitalismia, suomi osti ja nykyinen federaatio sai hyvän alun, ainakin pääsivät somaleista eroon ja Suomi vielä maksoi niistä.
Very good Bisness.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Eipä ole. Toimiva neuvotteluyhteys rajanaapurin kanssa on pääsääntöisesti aina parhain vaihtoehto kuin mikään muu sen ohittava epäsuora neuvotteluyhteys, ja näin se on myös Venäjä-pakotteiden aikanakin. Ei ulkopolitiikkaa hoideta vain julkisuuden vyörytyksellä tai torin huutoäänestyksin. Ja toisekseen Ruotsin kautta tulleet turvapaikanhakijat ovat toistaiseksi olleet meille suurempi ongelma.

Ja nyt näyttää siltä, että jokaisen maan on pakko toimia omien rajojensa puitteissa itse parhaimmaksi katsomallaan tavalla, koska Schengenin ja Dublinin sopimukset eivät vain ole pystyneet tähän mennessä toteuttamaan sitä, mitä varten ne aiemmin luotiin.

Neuvotellen tästäkin edetään. Siinä mielessä hyvällä tiellä ollaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset