Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kansanvalta puolueissa

 

Julkisuudessa on syntynyt keskustelua siitä, täyttävätkö perustettavana olevan Kansalaispuolueen säännöt puoluelain asettamat vaatimukset.

 

Puoluelain mukaan puolueena rekisteröidään kirjallisesta hakemuksesta yhdistys, jonka varsinaisena tarkoituksena on valtiollisiin asioihin vaikuttaminen ja jonka säännöt turvaavat kansanvaltaisten periaatteiden noudattamisen yhdistyksen päätöksenteossa ja toiminnassa.

 

Kansalaispuolue on perustettu sen vuoksi, että kansanvalta ei toteudu nykyisten poliittisten puolueiden päätöksenteossa ja toiminnassa. Voidaan jopa puhua edustuksellisen demokratian kriisisistä. Kirjoitin tästä mm. 30.11.2015 julkaisemassani blogissa ”Kansan valtaa” http://www.paavovayrynen.fi/2015/11/29/kansan-valtaa/.

 

Keskustan osalta lähihistoria osoittaa tämän selvästi. Vuoden 2010 Lahden puoluekokouksessa puolueen jäsenistön ja kannattajien keskuudessa vähemmistönä olevat liberaalit valtasivat kaikki johtopaikat. Nämä valinnat joutuivat kansanvallan testiin seuraavan vuoden eduskuntavaaleissa. Puolue koki historiansa suurimman vaalitappion.

 

Viime vuoden eduskuntavaalien jälkeen hallituspolitiikan avaintehtävät tulivat liberaalien käsiin. Puoluehallitus ja sen työvaliokunta olivat kokonaan sivussa hallitusneuvotteluista.

 

Kokoomuksessa puheenjohtajaksi valittiin yllättäen puolueen peruskannattajien vierastama Alexander Stubb. Hallitusryhmään hän on valinnut vain omia suosikkejaan.

 

Perussuomalaiset on Timo Soinin rautaisessa otteessa. Hallitukseen päästyään puoluejohto on luopunut helposti tärkeimmistä tavoitteistaan. Puolueen kannatus on romahtanut, mutta eduskuntavaaleissa saatu valtakirja on voimassa koko vaalikauden.

 

Sosialidemokraattisessa puolueessa ay-väen muodostama juntta syrjäytti Jutta Urpilaisen. Puolueen kannatus heikkeni entisestään. Nyt sen suosio on noussut, mutta vain sen vuoksi, että tyytymättömyys hallituspuolueisiin on vielä suurempaa.

 

Kansalaispuolue pyrkii täydentämään ja tervehdyttämään huonosti toimivaa edustuksellista kansanvaltaa. Siksi päätösvalta on tarkoitus antaa kansan vaaleissa valitsemille edustajille, jotka myös vastaavat toiminnastaan suoraan valitsijoille. Muut suomalaiset pääsevät vaikuttamaan tukiryhmän kautta. Siihen liittyvät ovat mukana sekä sähköpostien ja muun verkkoviestinnän kautta että avointen yleisötilaisuuksien välityksellä.

 

Olisihan se outoa, jos uutta puoluetta ei hyväksyttäisi puoluerekisteriin, vaikka sen toiminta valtiollisiin asioihin vaikuttamiseksi on monin verroin kansanvaltaisempaa kuin nyt rekisterissä olevien puolueiden.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kekkonen tässä ajassa olisi tosiaan ideaa!

Tavikset saisivat kokea olevansa nykyaikaisia läntisiä ihmisiä; omia rajojansa rikkovia, uusia maailmoja suunnittelevia eurooppalaisia. Onhan näitä valtionkamreereja nähtykin.

Semmoinen Kekkonen tarvitaan joka kaataisi ensitöikseen Dianapuistoon pystytetyn hillotolpan tarpeettomana koska jokaisella miehellä on jalkovälissä oma hillotolppa joka näitä tuulipukunaisia kovin kiinnostaa.

Kysymys on ihmisluonteen paljastumisesta. Mallia pitää hakea sieltä mistä sitä ennakkoluulottomat luulevatkin löytävänsä, siis Etelä-Euroopasta ja tietenkin myös Ruotsista. Helsingin Yliopiston politiikkaan toimittamat dosentit joutaa palauttaa tutkijankammioihinsa.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Tjaa. No, jos tämä johtaa kansan tahdon toteuttamiseen, niin kokeillaan.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Millähän tavalla Kansalaispuolueen toiminta olisi kansanvaltaisempaa kuin muissa puolueissa? Kaikissa esitetyissä esimerkeissä enemmistö päätti. Jos siis Kansalaispuolueessa vähemmistö eli Paavo Väyrynen päättää, miten se on kansanvaltaisempaa?

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Yhdistyksessä pitää olla vähintään kolme jäsentä, jotta saadaan allekirjoitukset papereihin. Jos jäseniä on vähemmän kuin kolme, se lakkaa olemasta yhdistys ja lakkaa näin muodoin olemasta myöskään puolue, koska yhdistyksenä oleminen edeltää puolueena olemista ja on sen edellytys.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Väyrynen on PYRKYRI isoilla kirjaimilla kirjoitettuna.

Minut rokotettiin Väyrysen varalta silloin kun hän KGB agentti Vladimirin avulla yritti saada sairaan Ahti Karjalaisen presidentiksi. Tarkoituksena oli, että hän olisi päässyt sairaan Ahti Karjalaisen tilalle jatkamaan presidenttinä Neuvostoliiton auttamana..

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Ehkä se ei olisi ollut ollenkaan onnettomuus Suomelle. Mauno Koivisto oli omalla toiminnallaan syventämässä lamaa. Hänen vaatimuksestaan pankit pelastettiin reaalitalouden kustannuksella. Tuon teon olisi pitänyt johtaa valtakunnan oikeuteen. Tuo tapahtumasarja kertoo myös oikeuslaitoksen korruptiosta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Voidaanko perustettu yhdistys merkitä puoluerekisteriin ellei siinä ole yhdistyksen perustamisen jälkeen tullut kahden perustajajäsenen tilalle niitä puolueen säännöissä mainittuja kansanedustajia tai meppiä? Hiukkasen epäilen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Älä epäile Oikeuskanslerin minulle antaman valtauksen mukaan puolueet ovat yhdistyksiä ja yhdistysten valvonta ei kuulu Oikeuskanslerille.
Perustamisasiakirjan allekirjoittajat ovat yhdistyksen perustajajäseniä joiden saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Aimo kaikki eduskunnan nykyiset ja taitaapa olla ulkopuolisetkin puoluerekisteriin merkityt sääntöjensä mukaisesti merkittyinä eli kaikki kansalaiset voivat hakeutua jäseniksi. Väyrysen puoluetta tuskin voitaisiin merkitä puoluerekisteriin ennen kuin jäseninä on vähintäin kolme kansanedustajaa tahi meppiä. Väyrysen puolueessa kun jäseniksi hyväksytään vain nuo mainitut tahot. Toki yhdistysrekisteriin päässee.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Uudestisyntyminen on läntisen ajattelun mahdollistama uusi alku. Asioita alkaa katsomaan uudella tavalla luottaen omien aistien välittämiin havaintoihin. Ihminen ei pidä siitä että häntä pidetään tyhmänä, että kaikkea ei kerrota.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

On vaikea käsittää ajatusta puolueesta, joka koostuisi palatsivallankumouksellisista parlamenttien jäsenistä. Kokoomuksen, demareiden, perussuomalaisten, vihreiden, vasemmiston ynnä muiden puolueiden eliittipoliitikkojen joukossako yhtäkkiä leviäisi väyrys-herätys, joka saisi kansanedustajat joukolla loikkaamaan omista ryhmistään kansalaispuolueeseen?

En ymmärrä, mikä motivoisi asemansa vakiinnuttaneita poliitikkoja hyppäämään tuntemattomaan. Ei Paavo Väyrynen voi taata kenellekään valoisampaa tulevaisuutta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä nuo rekisteriasiat on byrokratiaa, aina niistä selviää, pikkujuttuja.

Jarmo Korhosen mielestä historian vakavin uhka Keskustajja ja persuillekin. :)

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-145490059383...

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

Yhdistyksen sääntöjä hiukkasen muuttamalla ja ne sinne yhdistysrekisteriin ilmoittamalla voi kirjoittaa että siellä puolueessa on lisäksi viiden hengen kansalaisneuvosto koostuen yhdistyksen hallituksen valitsemista jäsenistä ja heillä äänivalta seuraavasti: ?????

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

En nyt oikein ymmärrä, ehkä europarlamentaarikko selventää?

"Vuoden 2010 Lahden puoluekokouksessa puolueen jäsenistön ja kannattajien keskuudessa vähemmistönä olevat liberaalit valtasivat kaikki johtopaikat."

Miten tämä tarkemmin ottaen tapahtui? Tapahtuiko niin, että demokratia toteutui ja enemmistö äänesti vähemmistön ehdokkaita - vai sisältyykö tähän väite pääministeripuolueessa tapahtuneesta vaalivilpistä?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Wikipedian määritelmä

"Kaaderi (ransk. cadre, "kehys") on nimitys, jota käytetään yksilöstä tai ydinjoukosta, joka johtaa, kouluttaa ja organisoi yksikköä. Kaaderi on alkuperältään ja myös nykykäytössä lähinnä vakinaista henkilöstöä tarkoittava sotilastermi, mutta sitä käytetään eri maissa myös politiikassa ja yrityselämässä."

Kaaderipuolue sopii aika hyvin kuvaamaan Väyrysen tavoitetta sotakommunismissa. Se edellyttää keskitettyä hallintoa ja sotilaskomentoa. Pääministeri tekee käsijarrukäännöksen keskellä päivää saatuaan päämajasta vestin.

Käyttäjän mp2103 kuva
Markku Penttilä

Tämä näyttäisi olevan ikään kuin oikotie suoraan puolueeksi kaverikansanedustajien tuella. Onko niitä? Jos vaikka olisi, kyllä seuraavissa vaaleissa ehdokkaat pitää asettaa piireittäin äänestystä varten. Miten siinä sitten kävisi, sitä ei tiedä kukaan. Vaikka se alkaisikin toimia piakkoin, ei sillä olisi mitään mahiksia oppositiosta muuttaa hallitustoilailuita vuoteen 2019 mennessä. Vaalien pitää olla rehelliset kansanvaalit ja valtuutus pitää tulla kansalta, joka ehdokkaansa sitten valitsee.

Käyttäjän EeroVainio1 kuva
Eero Vainio

"Vuoden 2010 Lahden puoluekokouksessa puolueen jäsenistön ja kannattajien keskuudessa vähemmistönä olevat liberaalit valtasivat kaikki johtopaikat."

- itse istuin tuossa samassa puolukokouksessa edustajana ja olin muiden edustajien mukana tekemässä päätöksiä puoluejohtajasta ja varapuheenjohtajista. Kun ensimmäinen tulos puheenjohtajavaalista tuli poistui Paavo Väyrynen pettyneenä kiireesti paikalta. Ymmärsin näin, että PV.llä vaan ei enää ole ollut kannatusta nousta puolueensa johtoon.
- Presidentin vaaleissa me keskustalaiset kenttäjoukot olemme yksissä tuumin olleet Paavon takana tekemässä lujasti töitä hänen edestään. Tämän työn hän nyt omalaatuisella "kiitollisuudellaan" on valmis unohtamaan. (Epäilenkin erään vanhuksilla tavattavan taudin tuon unohduksen aiheuttajaksi)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Väyrysen ongelma on sama kuin rehellisen hevoskauppiaan dilemma.http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211520-vayrynen-ja-rehellisen-hevoskauppiaan-dilemma

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tarkoititko sitä kun hevoskauppias rehellisest ostajalle tämän kysyessä onko hevonenterve,katso itse, hevonen ei ite nää.
Ostaja tuli valittamaan hevosen sokeudesta, niin myyjä totesi, minähän sanoin ettei hevonen ite nää.

Käyttäjän EliasRantanen kuva
Elias Rantanen

Kun nykyinen hallitus ponnistelee työmarkkinajärjestöjen kanssa yhteiskuntasopimuksen aikaan saamiseksi, näkee Paavo Väyrynen sen riittämättömäksi Suomen nostamiseksi nousuun.

Yhteiskuntasopimus; yhdessä myöhemmin markkaan siirtymisen kanssa sekä mm. devalvaatio, saisi aikaan suunnan muutoksen katastrofaaliselta tieltä vakaaseen kansantalouden nousuun. Palauttamaan viennin kansainvälinen kilpailukyky. Luomaan uusia työpaikkoja. Kotimaisten yritysten säilymisen elivoimaisena Suomessa. Kansalaisten ostovoiman lisääntymisen. Suunnan muutoksen valtion velkaantumiseen ym.

Tähän kaikkeen ym. on väline Kansalaispuolue saadessaan demokraattisesti ja laillisesti riittävän monta kansanedustajaa eri eduskuntapuolueista taakseen. Kansalaispuolue ei ole sama kuin Paavo Väyrynen, kuten jotkut väittävät.

Yhteinen konsensus yli puolue intressi rajojen tarvitaan, jotta valtiolaivaa voidaan ohjata pois karikoista ja vältttää siintävä valtion katastrofi, konkurssi. Se on Suomella näköpiirissä yhdessä Kreikan ym. velkaumpikujaan ajautuneiden EU maiden kanssa. Jos ja kun itsepintaisesti vastoin Suomen etua pysytään euro alueessa maksoi mitä maksoi ja tuli mitä tuli.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Millainen kansanvaltainen puolue on se, johon voi liittyä vain kansanedustaja/EU-edustaja? Toki voi liittyä tukijärjestön kautta, mutta onko siinä sitten jäsenellä mitään vaikutusmahdollisuuksia? Ei sillä että muissakaan puolueissa voi yksi jäsen hirveästi vaikuttaa, mutta tässä Kansalaispuolueessa näyttää kaikki valta olevan Väyrysen käsissä.

Ja mielenkiintoinen juttu on se, että mitä tapahtuu kun Kansalaispuolueen jäsen tippuu eduskunnasta. Menettääkö hän jäsenyytensä?

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Tämä kirjoitus jatkaa sitä puolitotuuksien sarjaa, jota oli edellisessä kirjoituksessa väite, ettei brittiläiset parlamenttipuolueet osallistuisi paikallisvaaleihin ja ettei niillä olisi paikallistason puolueorganisaatioita. Väite siitä, että Keskustan puoluekokouksessa ei olisi toteutunut kansanvalta "liberaalien vallatessa puolueen johtopaikat" on jo sellaisenaan käsittämätön. Miten puoluekokouksen päätös voisi olla kansanvallan vastainen, kun se on perustunut enemmistöpäätökseen? Vai tarkoittaako väite sitä, että ko. valintapäätös olisi ollut sääntöjen ja lain vastainen perustuen vähemmistöpäätökseen? Hohhoijaa!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Miten puoluekokouksen päätös voisi olla kansanvallan vastainen, kun se on perustunut enemmistöpäätökseen?"

- Tässä tapauksessa siten, että johtopaikoille pyrkineet eivät tunnustautuneet liberaaleiksi, vaan esiintyivät vakaina alkiolaisina. Kun valinta oli tapahtunut, naamiot riisuttiin! Puoluekokous ei siis tiennyt, millaista sakkia tuli äänestäneeksi. Tapahtumaa voidaan (väyrysläisittäin) kuvailla harhaanjohtamiseksi.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Edustuksellisen kansanvallan rinnalla on annettava mahdollisuus suoralle kansanvallalle asioista päätettäessä. Politbyroot taustapiruineen eivät nykyisessä avoimessa ajassa yksinkertaisesti riitä.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Paavo, sie olet kyl ihan päällikkö, ja isänmmaamme aito puolustaja. Zemppiä taistoon Eu/eurostoliiton hävittämiseksi maastamme

Uskon, ettää meitä on todella paljon samoinajattelijoita.

Go Paavo go !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tukholma-syndroomaksi sanotaan kehityskulkua, jonka tuloksena panttivanki ryhtyy puolustamaan vangitsijaansa.

Juha Sipilä tuli politiikkaan erään ruotsalaisen pyynnöstä, Alexander Stubb kokoomukseen samoihin aikoihin ja myös Timo Soini lähti liikkeelle joka on vienyt hänet Dianapuistoon.

Eivätkö sitä paitsi juuri sellaiset jotka eivät ole vapaita, väitä olevansa vapaita? Heidän sisäinen turvallisuutensa tarvitsee 25 000 reserviläisen harjoituksia, kuten puolustusministeri Enestamin aikana valtiojohdon suojaamiseen tarkoitettua Senaatintorin ympäristön haltuunottoa harjoiteltiin?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Daniel Malinen osoittaa Reijo Tossavaisen blogin kommentissaan ettei suomalaisen ihmisen tulevaisuuden vertaaminen juutalaisten kohtaloon todellakaan ole perusteetonta.

Läntisen ihmisen ominaisuuksista yhtä on sanottu globaaliksi: pyrkimystä kohti yhä suurempaa henkilökohtaista vapautta.

Siis rohkeutta peliin taivaalle huutelun sijaan!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset