Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin

 

Kukin hallitus saa olemassaolonsa oikeutuksen siitä, että se hoitaa hyvin kahta tärkeintä tehtäväänsä, talouspolitiikkaa ja maan ulkosuhteita. Molempia on hoidettava tavalla, joka nauttii kansalaisten luottamusta.

 

Nykyinen hallituksemme on menettänyt olemassaolonsa oikeutuksen ennätysajassa.

 

Kun hallitus muodostettiin, ajateltiin, että Suomen talous saadaan kasvuun palauttamalla kilpailukyky sisäisellä devalvaatiolla eli yhteiskuntasopimuksella. Julkinen talous aiottiin tasapainottaa menoja leikkaamalla.

 

Viimeistään nyt on käynyt selväksi, että Suomessa ei ole mahdollista saada aikaan sellaista sisäistä devalvaatiota, joka saisi taloutemme vahvaan kasvuun. Näköpiirissä ovat velkaantumiskierteen jatkuminen ja entistä kovemmat menoleikkaukset.

 

Tälle politiikalle on vaihtoehto. Kun Suomi eroaa euroalueesta ja ottaa käyttöön oman kelluvan valuutan, taloutemme, työllisyytemme, kansalaisten tulot ja valtion verotuotot alkavat kasvaa. Velkaantuminen pysähtyy ja kipeimmistä menoleikkauksista voidaan luopua.

 

On vastuutonta jatkaa nopeaa velkaantumista ja leikkauspolitiikkaa, jotka aiheuttavat suurta ja pitkäaikaista vahinkoa maan taloudelle ja koko yhteiskunnalle.

 

Hallituksen muodostamisen jälkeen Euroopan komissio julkaisi ns. viiden presidentin suunnitelman, jolla euroalue pyritään kehittämään yhteisvastuulliseksi velkaunioniksi ja ylikansalliseksi liittovaltioksi. Jos hallitus noudattaisi omaa ohjelmaansa, se torjuisi tämän suunnitelman ja kiirehtisi Suomen eroamista euroalueesta.

 

Pahinta on kuitenkin se, että hallitus on murentamassa Suomen sotilaallista liittoutumattomuutta ja viemässä Suomea sotilasliitto Natoon.

 

Äskettäin saimme tietää, että Yhdysvaltain ilmavoimien hävittäjät tulevat harjoittelemaan Suomen maaperälle ja ilmatilaan aivan Venäjän rajan läheisyyteen.

 

Vielä vuosi sitten oltiin pidättyväisempiä. Suomalaisten hävittäjien osallistumisesta Viron Ämarissa pidettäviin yhteisharjoituksiin luovuttiin. Harjoitukset rajattiin kansainväliseen ilmatilaan.

 

Eilen julkaistiin raportti Alexander Stubbin ja Carl Haglundin käynnistämästä selvitystyöstä, joka tähtää siihen, että Suomelle tehtäisiin mahdolliseksi sotilaallisen avun antaminen muille EU:n jäsenmaille. Julkistamisen yhteydessä ja jo aikaisemmin julkisuuteen tulleet kommentit viittaavat siihen, että esitetty lainsäädäntömuutos aiotaan toteuttaa.

 

Jos työryhmän esitys hyväksytään, Suomi tulkitsee EU:n perussopimuksen avunantolausekkeen siten, että se velvoittaa jäsenmaata antamaan sotilaallista apua toisille jäsenmaille. Tässä yhteydessä on esitetty, että tämä koskisi mm. sotilaallisen avun antamista Virolle ja muille Baltian maille.

 

Tämän tulkinnan omaksuminen tarkoittaisi käytännössä samaa kuin Nato-jäsenyys: Suomi ottaisi itselleen velvollisuuden antaa sotilaallista apua Nato-maille. Tätä käytettäisiin perusteena jäsenyyden toteuttamiselle.

 

Viime kevään eduskuntavaaleihin valmistauduttaessa kansalle ei kerrottu, että Suomen turvallisuuspolitiikan perusratkaisua aiotaan muuttaa. Vain Kokoomus tätä esitti ja RKP myötäili. Hallituksella ei ole oikeutusta jatkaa tällä tiellä.

 

Suomessa on hallitus, jonka toteuttamalta talous- ja ulkosuhdepolitiikalta puuttuu poliittinen oikeutus. Ei ole oikein, jos se pyrkii jatkamaan toimintaansa vielä yli kolmen vuoden ajan.

 

Suomessa on pantava toimeen ennenaikaiset eduskuntavaalit.

 

Kansalaispuolue aloittaa joka tapauksessa omalta osaltaan ehdokkaiden hankinnan ja kouluttamisen heti kun se on saatu merkityksi puoluerekisteriin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

On hallitus millainen tahansa ja on siinä mitkä puolueet tahansa niin on tarpeen, että politiikan peruslinjauksista käydään laajaa periaatteellista ja päätösten seurauksiin paneutuvaa keskustelua. Tästä on nyt ja usealla viime vaalikaudella ollut selvää puutetta. On ajauduttu ja ajelehdittu jo useita vaalikausia.

Talouspolitiikassa elämme valtavan muutoksen aikaa. Keskustelua tai paremminkin kiistelyä käydään yksittäisistä leikkauksista ja työmarkkinoiden uudistuksista. Molemmat sinänsä tärkeitä. Mutta suuri peruslinjaus on liiaksi pimennossa. Se peittyy osin jopa pelotteluun.

Talouspolitiikan suuri kysymys on euro ja sen tulevaisuus. Oli perin onnetonta, että Suomi liittyi euroalueeseen. Euron tulevaisuus on synkkä. Kuinka synkkä olisi Suomen euroero? Tästä peruskysymyksestä on tarpeen keskustella. Tutkimustakin kaipaisin. Paljon turhempaakin meillä tutkitaan.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on toinen peruspilari. Ovatko linjaukset ja yksittäiset ratkaisut perusteluja? Kestävätkö ne monipuolisen kriittisen tarkastelun? Tätä on syytä pohtia. Todella riippumatonta tutkimusta tarvittaisiin myös tästä. Mielipiteitä löytyy, faktaa vähemmän.

Paavo Väyrynen vaatii ennenaikaisia eduskuntavaaleja. Ennen niitä peräänkuulutan edellä mainitsemiani tutkimuksia ja syvällisiä keskusteluja talous- ja ulkopolitiikan syväluotauksesta. Vasta näiden jälkeen kansa kykenee ratkaisemaan sen perustan ja suunnan, johon se luottaa ja haluaa Suomen kulkevan.

Tutkimus, tieto, tiedotus, keskustelu ja vaalit - siinä aidon demokratian tie.

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Entä ollaanko Suomessa valmiita siirtymään korporatismista aitoon parlamentarismiin? Perustuslain ja vallan kolmijako-opin mukaiseen työnjakoon perustuvana.

Tässä kohteliaimmin ja varmistuksena yksi näkökulma isoon kuvaan:

"Muistatteko tämän? Sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston ylijohtajana (vuosina 1993 – 2009) toiminut Tarmo Pukkila kirjoitti Helsingin Sanomissa 15.3.2011, että vahinkovakuutus- ja työeläkejärjestelmämme ovat perustuslain vastaisia. Mitä sen jälkeen tapahtui? Maan tavan mukainen totaalinen ja vakuutusmafiamainen hiljaisuus."

https://suomi2017.wordpress.com/2015/11/03/perustu...

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Sinänsä sopimusyhteiskunta on parempi kuin riitely-yhteiskunta.

Lopullinen lainsäädäntö- ja budjettivalta kuitenkin kuuluu vain ja ainoastaan eduskunnalle.

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo Vastaus kommenttiin #5

Olen alusta kanssasi samaa mieltä.

Mutta mihin sopimukseen tai lakiin perustuu se, että perustuslain ja Euuropan ihmisoikeussopimuksen velvoitteet
voidaan ohittaa, kun kyseessä ovat esimerkiksi työssään pysyvästi tai pitkäkestoisesti vammautuneen tai sairastuneen perusoikeudet?

Joko Sinä tiedät, miksi ihmeessä perustuslainkin vastainen kahden lääkärin loukku - lakipaketti sallittiin ?

Kahden lääkärin loukku - lakipaketti

https://suomi2017.wordpress.com/2011/07/17/harmaa-...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Väyrynen kirjoittaa; "Kun hallitus muodostettiin, ajateltiin, että Suomen talous saadaan kasvuun palauttamalla kilpailukyky sisäisellä devalvaatiolla eli yhteiskuntasopimuksella. Julkinen talous aiottiin tasapainottaa menoja leikkaamalla."

Niinhän on meillä aina ajateltu kun hallitusta on kulloinkin muodostettu. Aina siitä saakka kun EU:hun ja auroon liityttiin. Miten ajattelet tuon suunnan pikaisesti muuttaa, sillä kaikki muut puolueet kuin PS ovat tiukasti kiinni nykyisessa EU:ssa ja varsinkin eurovaluutassa?

Ei muutos onnistu ennenkuin kansalaiset saadaan käsittämään euroon liittymisen olleen virheen ja myös nykymalliseen EU:hun. Muuttaako EU:ta sitten mahdollinen UK:n ero EU:sta jää nähtäväksi. Kuitenkin tuossa samassa yhteydessä tulee Suomen vaatia käytävissä neuvotteluissa paluuta enemmän kansallisten valtioiden päätösvaltaan. Enemmän pelkkään kauppaliittomalliseen EU:hun. Ei ole pienen Suomen etu olla Saksan ja Ranskan nyrkin alla.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Perussuomalaiset voisivat kertoa euron vioista avoimesti, nyt ju vallassa ovat. Pitäisi ymmärtää, että enemmän se kannatusta tuo kuin nykyiset sekoilutoimet vie. Kokoomuksellahan tässä hävittävää olisi muttei Soinia taida enää kokoomuksesta irti saada. No, tällä touhulla persut kuihtuu muutaman prossan tasolle hallituskautensa aikana. Löyhä kauppaliitto-EU on haihattelua, uskomista satuihin. ETA on jo olemassa ja ajaa juuri tarpeelliset asiat kv. kaupanteossa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

UK on komission kanssa neuvotellut juuri siitä että kansallisvaltioille annetaan enemmän päätösvaltaa. Nyt pitää vain odottaa mitä UK:n ja muiden jäsenmaiden neuvottelut tuovat tullessaan.

Minun mielestä PS on avoimesti kertonut kaiken aikaa mitä ajattelee eurosta ja sen tarpeellisuudesta, mutta "kavereita" ei eduskunnassa ole, joten ensin on odotettava tuota UK:n neuvottelujen lopputulosta. Eu liene tarkoituksenmukaista olla jatkuvasti vaatimassa eurosta mitään, kun ei niitä "kavereita" ole.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ei ole myöskään Suomen etu palata takaisin entisen NL:n, arvaamattoman nykyvenäjän nyrkin alle, vaikka Väyrynen ilmiselvästi niitä aikoja takaisin haikaileekin.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Vaikka en Väyrysen perimmäisiä tavoitteita tiedä, niin juuri tuollaisilla Granlundin tapaisilla ylimalkaisilla heitoilla viedään keskustelu umpikujaan.

Ruotsi ja Norja ovat euron ulkopuolella. Miten olisi tiivis pohjoismainen yhteistyö monilla aloilla oman itsenäisyytemme pohjalta? Tätä ajatusta haluan elätellä!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuo heittoni ei suinkaan ole ylimalkainen, on tainnut Kankaanniemeltä jäänyt huomaamatta millaisia puheenvuoroja Kremlin suunnalta on viime aikoina kuulunut. Suomi eronnut EU:a, naapureina etelässä ja lännessä EU ja NATO-maat, idässä Venäjä, voiko pahempaa kauhuskenaariota enää olla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #18

Lapsellista jankkaamista taas Granlundilta. Perustele konkreettisesti miten oma valuutta vaikuttaisi Venäjän suhteisiimme?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ennustan Väyryselle ensi vaaleissa mojovaa henkilökohtaista pottia. Väyrynenhän on perussuomalaisempi kuin perussuomalaiset itse. Soini saa tyytyä lippalakkiin, sillä EU-kriittisten kuninkaankruunu näyttää sopivan Väyrysen päähän kuin syntyjään siniveriselle.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tavallinen tossunkuluttaja tykkää euroista ja matkustamisenvapaudesta niin, että mieluummin eroaa maailmasta kuin EU:sta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eurolla ei ole tulevaisuutta mikäli liittovaltiota yhteisine budjetteineen ei tule, mutta kaikki puolueet kieltäytyvät edes keskustelemasta EU:n tulevaisuudesta ja Suomen roolista tässä yhteydessä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos, näinhän se on Makkonen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mukavaa, että me federalistit voimme yhtyä Makkosen analyysiin.

Hannu Soikkeli

Maailmassa kun sentään vielä sattuu olemaan maita, missä €uro EI ole käytössä ja jopa viisumiakin passin lisäksi saatetaan vaatia.Ja tavallinenkin tossunkuluttaja saattaa saada päähänsä matkustella avarammin. Enkä vuosien aikana ole huomannut, että valuutanvaihto ja matkustusdokumenttien esittäminen olisi tuottanut mitään ongelmia.
Toisaalta Suomeenhan pääsee nykyään jopa ilman minkäänlaista henkilödokumenttia ja tämähän on kovasti hyvä asia ja tukee liikkumisen vapautta.

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Odotetaan Grexit'iä. Tuskin 4. pakettia tulee, eikä Kreikan lainsäädäntöä saada Troikan kuosiin.
Siis Väyrysen toive euroerosta saattaa saada siivet.

Käyttäjän ReijoHelli kuva
Reijo Helli

Paavo ajaa kyllä oikeaa asiaa.... ja tuo esittämäsi asia "Siivet" saattaa saada ilmaa siipien alle yllättävän paljon jos Englanti katkaisee suhteet EU.hun ja lähtee sieltä lätkimään :-)

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

Hallitus on menettänyt Paavon luottamuksen. Hajottakaa hallitus. Ilman Paavon luottamusta eivät hallitukset tee hyvää politiikkaa. ))) Kiitos Paavo tästäkin kannanotosta. Tuli hyvä olo...lounaan jälkeinen väsymys helpotti ja vähän nauratti...))) Jatka näitä ulostuloja...kansanterveydellisistä syistä )))

Sami Askainen

Arto voisi avata asiaa ymmärtämättömälle hallituksen onnistumisia..?

Käyttäjän RistoVehni kuva
Risto Vehniä

Joutuisiko Suomi Väyrysen reseptillä täysin Venäjän haltuun. Haluaako hän Suomen eroavan eurovaluutasta vai koko EU:sta?

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Ei joutuisi kenenkään haltuun vaan saisi työkalut ja itsemääräämisoikeutensa, myös ulkopolitiikkansa (jota ei nyt ole) jälleen omiin käsiinsä.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Seuraavassa blogissaan "kunniapuheenjohtaja" Väyrynen ilmeisesti tulee vaatimaan, että uusien vaalien jälkeen hänet on valittava ainoaksi ministeriksi ikiomaan hallitukseensa. Kyllä meidän silloin kelpaa. Väyrysen päätöksellä Suomi eroaa EU:sta ja eurosta. Kaikki velat muuttuvat saataviksi ja saamme elää ikionnellisina elämämme loppuun asti. Väyrynen tietenkin on kuolematon.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Oulunseudun huutajien esimies on pyytänyt Paavoa hankkimaan torjuntavoiton Suomen kansasta.

Keskustapuolue asetti Olli Rehnin ehdolle EU:n ulkoministeriksi UKK:n perillisenä, mutta kun hänet sitten valittiin aivan toiseen virkaan talouskomissaariksi, esimiehen sanottiin saavuttaneen torjuntavoiton.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Jälkiviisautta tästä maasta ei ainakaan näytä puuttuvan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jännä juttu, että Paavo haluaa maahan pikaisesti punavihreän hallituksen.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

Kansa halusi nykyiseen hallitukseen peruspunamullan. Saikin keskustan liberaalisiiven ja kokoomuksen. Persujen kannatuksen lasku kertoo myös tästä pettymyksestä. Keskustan kentällä on myös hyvin paljon ihmisiä, joihin Paavon ajamat asiat vetoavat. Keskustan väki toivoi myös peruspunamultaa. Sdp on hauska tapaus siinä, että sitä äänestetään AY-liikkeen vuoksi rautakourien keskuudessa vaikka rautakourat vastustavat EUta ja hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa. Vihreat ovat saaneet vetoapua kokoomuksen ulostuloista ja leikkauksista. Seuraava hallitus suomessa tosiaan voi ollakin keskustan, sdp ja vihreiden. Tosin toivon henkilökohtaisesti että Paavonpuolue tulee aiheuttamaan mullistuksia ja puhetta Suomenpoliittisella kentällä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Nyt vain kannattajakortteja tulostamaan ja lähettämään Paavolle.
http://www.paavovayrynen.fi/kansalaispuolue/

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

Oma kannattajakortti on tulostettu. Vielä täytyisi lähettää. Katselen tosin ensin vähän mihin tämä johtaa. Vielä on paljon kysymyksiä auki Paavonpuolueesta. Suomen poliittinen kenttä on kaivannut vähän liikehdintää ja toivottavasti tämä sitä tuo.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Kannattajakortti ei velvoita mihinkään. Se antaa vain 5000 korttia saavutettuaan mahdollisuuden uuden puolueen rekisteriöitymiseen puolueeksi.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi Vastaus kommenttiin #34

Tiedän. Mutta kuten sanoin vielä on liikaa asioita auki. Kortti lähtee postiin kun ja jos sen aika tulee.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Tämä on älyllisesti hyvinkin kiinnostavaa, mutta tarvitsen johdatusta. Ensimmäinen valuuttapoliittinen näkemys oli:

"Viimeistään nyt on käynyt selväksi, että Suomessa ei ole mahdollista saada aikaan sellaista sisäistä devalvaatiota (...)"

Ja toinen, johtopäätös tai ehdotus, on:

"Suomi eroaa euroalueesta ja ottaa käyttöön oman kelluvan valuutan"

Maallikko-minä kysyy nyt: mikä ero näissä on?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

On olemassa sanonta: "Kepu pettää aina".

Kaikenlaisia kansaa villitseviä poliittisia "messias-ilmiöitä" on viime aikoina ilmaantunut "kansan/kansakunnan pelastajiksi". Näiden ilmiöiden kohdalla soisi ihmisten vakavasti pohtivan, että pettävätkö nämä ilmiöt kansan/kansakunnan kenties - jos mahdollista - vieläkin varmemmin, kuin tuossa sanonnassa vihjataan "Kepun" tekevän.

Että juolahti jostakin syystä tällainen vain mieleeni.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Voi olla. Mutta nyt on jo selvää, että ainoa eurokriittiseksi profiloitunut puolue on pettänyt varmemmin kuin kepu koskaan.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Hieman huvittaa mutta taisit kommentillasi osua napakymppiin, jonka johdosta katson olevan entistäkin perustellumpaa pohtia erinäisiä "messias-ilmiöitä" ja niiden mahdollisia todellisia motiiveja ja seuraamuksia.

Laki Aloite

Paavon ehdottama aloite on jo tehty https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1735 uutta hallitusta halutaan näköjään jo puoluerajoista riippumatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset