Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Martti Ahtisaari

Nuoret ovat kyselleet, mistä kumpuaa se väyrys-vammaisuus, joka tuli esille Martti Ahtisaaren kommenteista eilisessä lehdistötapaamisessa.

Totean heti alkuun, ettei minulla ole henkilökohtaisesti mitään Martti Ahtisaarta vastaan. Hän on ihan mukiin menevä mies.

Olemme joutuneet Ahtisaaren kanssa napit vastakkain ennen muuta Eurooppa-politiikasta.

Vuoden 1994 presidentinvaalien yhteydessä Ahtisaari kannatti voimakkaasti Suomen liittymistä Euroopan unioniin. Itse ajattelin, että meidän olisi pitänyt pyrkiä pysyttäytymään Euroopan talousalueessa ja kehittää pohjoismaista yhteistyötä. Suoraa kantaa jäsenyyteen en voinut kampanjan yhteydessä esittää, kun neuvottelut olivat vielä kesken.

Presidentinvaalien yhteydessä käytiin kovaa mediapeliä, joka ilmeisesti ratkaisi niiden tuloksen. Asialla lienevät olleet EU-jäsenyyttä ajaneet talouselämän edustajat.

EU-kansanäänestykseen Ahtisaari otti presidenttinä voimakkaasti kantaa. Hän tuki julkisesti myös Suomen liittymistä euroalueeseen ja perusteli tätä turvallisuuspolitiikalla. Tämä saattoi perustua vain siihen ajatukseen, että rahaliitto edistää EU:n kehittymistä liittovaltioksi, jolla on yhteinen puolustus ja jonka kautta Suomi tulee Naton jäseneksi.

Suomen suoraa Nato-jäsenyyttä Ahtisaari on ryhtynyt ajamaan vasta myöhemmin.

Vuoden 1994 presidentinvaalien yhteydessä oli esillä myös muita asioita, joissa jouduimme Ahtisaaren kanssa vastakkain.

Tuohon aikaan pelättiin, että Venäjän sekavan sisäisen tilanteen vuoksi Suomeen saattaisi tulla hyvin paljon turvapaikanhakijoita. Suhtautumisessa tähän ongelmaan olimme eri mieltä.

Ahtisaari sanoi City-lehden haastattelussa, että hän antaisi myös luvan käyttää aseita, jos itärajan yli olisi tulossa satoja tuhansia pakolaisia joita ei muilla keinoin olisi pysäytettävissä.

Ahtisaaren vaalipäällikkönä toiminut Erkki Tuomioja kommentoi asiaa vuonna 2014 julkaisemassaan päiväkirjassa vuosilta 1991-1994:

"Kyselyvastaus voi vielä mennä satunnaisen erehdyksen tiliin, mutta nyt kuultava selitys ei enää... Jokainen tipottain annettava selitys vain pahentaa tilannetta. Pahinta on jos ja kun kyseessä ei ole vain esittämistaidollinen moka, vaan musta aukko ehdokkaan ajattelussa... Väyrynenkin toteaa täysin selväjärkisesti, ettei pakolaisia tietenkään voi missään olosuhteissa ruveta ampumaan vaan heidät on otettava vastaan."

Presidentiksi tultuaan Martti Ahtisaari ilmoitti, ettei minulla olisi hänen virkakaudellaan asiaa valtioneuvoston jäseneksi. Tätä virkakieltoa ei koeteltu käytännössä, sillä Keskusta oli koko kauden oppositiossa ja minä Euroopan parlamentissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Ahtisaari sanoi City-lehden haastattelussa, että hän antaisi myös luvan käyttää aseita, jos itärajan yli olisi tulossa satoja tuhansia pakolaisia joita ei muilla keinoin olisi pysäytettävissä."

TÄH???
Pakolaiset eivät lähde tielle kulkemaan, puhun nyt Venäjästä, jossa köyhyys oli silmiinpistävä. Luulen, ettei Ahtisaari oikein ymmärrä mitä köyhyys on.

Henry

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Tässä kaikessa pitänee nähdä uusien mahdollisuuksien siemensäkki. Myös Martti Ahtisaaren kanssa.

Todellinen rakenneuudistus odottaa edelleen tekijöitään.

Väyrysen Paavo ja Ahtisaaren Martti avaamaan kafkamaisen korporatismin ytimet. Vuoden 2016 loppuun mennessä?

"Miksi politiikka/konsensus ovat ihan oikeasti rikki? Miksi viime eduskuntavaaleissa yli miljoona suomalaista jätti äänestämättä? On sanonta, että ruutia on turha keksiä uudelleen.

Onkohan mahdollista saada edes keskustan kautta; todellisen Suomi Kuntoon – liikkeen perustaksi nämä kaksi puhetta korporatismista; kaikkien meidän suomalaisten saataville? Miksi ihmeessä kansallinen korporatismimme pääsi ”lipsahtamaan” fasistiseksi järjestelmäksi? Keiden hyväksyminä? Keiden suojeluksessa kaikki on tapahtunut?

Vuonna 1993 sdp:n presidenttiehdokas Martti Ahtisaari kohahdutti kahdella puheellaan Suomen todellisen valtakoneiston ja hallintamuodon eli korporatismin ytimiä.

Harmi vain, ettei noita puheita tunnu olevan saatavilla. Ja ketkä ovat niistä jossain yhteydessä, vuosien varrella, maininneet eivät ole vastanneet tiedusteluihini. Olenhan tällainen tavan tallaaja. Vaan ei vaivuta synkkyyteen. Kaatuihan se ikuisena pidetty Berliinin muurikin.

Tarkimmat koordinaatit noista puheista on tarjottu käsittääkseni kirjassa ”Matkalla – Martti Ahtisaaren tarina”, kirjan kirjoittajina Katri Merikallio ja Tapio Ruokanen. Jälkimmäinen näissä vaaleissa kokoomuksen ehdokkaana ja aiempi Suomen Kuvalehden päätoimittaja.

Kirjan sivulla 197 mainitaan Ahtisaaren ensimmäisen kohupuheen pitopaikaksi Oulu ja päivämääräksi 28.3.1993. Tässä puheessaan Ahtisaari arvosteli kirjan mukaan muun muassa eliittivaltaista parlamentarismia, puolueteknoraatteja, jotka toimivat etujärjestöjen ehdoilla.

Kirjan sivulla 230 mainitaan Ahtisaaren toisen kohupuheen pitopaikaksi Helsinki ja päivämääräksi 18.11.1993. Tässä ”Ystävän kirjeenä” tunnetussa puheessa Ahtisaari vaatii uudistusta puolueisiin!

Molemmat puheet aiheuttivat melkoisen kohinan sdp:n omassa ekosysteemissä, johon kritiikki osui ja upposi. Eli tietämättä koko puheiden sisältöä, niin ovat varmasti tervetullut lisä nyt käytävään vaalikeskusteluun.

Suullisen ja kirjallisen perimän tiedon mukaan, noissa kohta 22 vuotta vanhoissa puheissa; piilee totuuksien siemensäkki. Myös useamman vaalivoiton, Suomi Kuntoon – kampanjan kuin korjausliikkeen suhteen.

Rinnalle ja esille on hyvä saada etenkin Olli Rehnin Oxforfin tohtorin väitöskirja vuodelta 1996 sekä ajantasaistettu analyysi siitä. Käsitteleehän tuo väitöskirja ansiokkaasti kansallisen korporatismimme syvintä olemusta. Käsittääkseni osa keskustan yhteiskuntasopimuksen kehikosta hänen kauttaan ja hänen ekosysteemeistään."

Lähde: Suomi 2017 blogi

Aurinko iloisesti keskuudessamme paistakoot ja lukuisat yhteistyön siemenet kypsyttäkööt!

Paavo Kuronen
Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Mistä kumpuaa 'Väyrys-vammaisuus'? Väyrysestäpä tietenkin!

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

"Ei h****tti ainakaan Väyrystä" ei ollut mediapeliä, se on elämänkatsomus.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Pata kattilaa soimaa. Molemmat saman um:n kasvatteja.Väyrynen on jälleen kerran pantu hajottamaan kansan rivejä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sisäpiirin tietoa lakerikenkäisestä nobelististamme : " Hän on ihan mukiin menevä mies. "

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Martti Ahtisaari ja Mauno Koivisto ovat halunneet estää Paavo Väyrysen poliittisen toiminnan keinolla millä tahansa.

Voisiko tämän selittää niin, että Väyrynen on lähtöisin kansan syvistä riveistä, periferiasta kun taas Koivisto ja Ahtisaari edustavat ylätason elitismiä, establishmenttia. He ovat halunneet vaientaa kansan syvien rivien äänen.

Tässä tapauksessa sympatiani on ehdottomasti Paavo Väyrysen puolella.

Ahtisaarelta harvinaisen lapsellinen ja tuomittava heitto. On meillä "nobelisti".

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Taitaa olla Kahelinilta jäänyt Koiviston ja Ahtisaaren henkilhistoriat lukematta jos on otsaa väittää heidän edustavan "ylätason elitismiä" Väyrynen ei edusta "kansan syvien rivien ääntä" Väyrynen edstaa vain ja ainoastaan itseään ja omia itsekkäitä etujaan, aina jalasmökistä kassakaappisopimukseen.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Ahtisaaren isä oli aliupseeri - ei taida olla ylätason eliittiä?
Ja Koivisto oli itse satamatöissä Turussa - ei oikein ylätason eliittiä hänkään.

Se, että Koivisto on henkilönä aristokraatti verrattuna Väyryseen on tietysti eri asia.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Onko 69-vuotias Väyrynen 78-vuotiaan Ahtisaaren mielestä liian vanha politikoimaan, vai mistä tuo "voisit pikkuhiljaa lopetella" oikein kertoo?

Kammottava teoretisointi "pakolaisten ampumisella" liittyy nimenomaan Neuvostoliiton romahdukseen ja Venäjällä nopeasti vaikeutuneeseen taloustilanteeseen. Tuntui täysin mahdolliselta, että väestö lähtisi nälissään pyrkimään luoteisrajansa yli - muistan nuo fiilikset.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu, minäkin muistan nuo fiilikset - molemmin puolin rajaa.
Miten ihmeessä tuollainen "pakolaisten ampumis"-tyyppi on koskaan voinut olla rauhanneuvottelija?

Henry

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Miten ihmeessä tuollainen "pakolaisten ampumis"-tyyppi on koskaan voinut olla rauhanneuvottelija?"

- Loistavilla kameleontintaidoilla ja mediahallinnalla. Sama mies esiintyi vaalikampanjansa aikana Karjalassa viipurilaisena, Kuopiossa savolaisena ja Oulussa pohjoispohjalaisena. Kaikkialla muualla saattoikin sitten alleviivata vaikka kansainvälistä karriääriä, ja täydestä meni.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #9

Rauhannobelin myöntää Norjan parlamentin keskuudestaan valitsema viisihenkinen komitea. Sen verran sieltä löytyy demareita, että saa enemmistöpäätöksen aikaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tuomo Kokko

Ahtisaari lopetti politikoinnin 63 vuotiaana, kun hänen presidenttikautensa loppui vuonna 2000.

Se jälkeen hän on toiminut vaikeiden rauhanprosessien vetäjänä. YK käyttänyt Ahtisaarta monenlaisissa kansainvälisissä tehtävässä joiden ansiosta hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto 2008.

Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin Ahtisaarelle, vaikka Nobel toimikunta oli saanut Suomesta kirjeen joltakin merkittävässä tehtävässä olevalta henkilöltä, että Ahtisaari on väärä henkilö palkinnon saajaksi. Paavo Väyrynen oli silloin ulkomaankauppa-ja kehitysministeri Vanhasen II hallituksessa ja tasavallan prsidenttinä oli Traja Halonen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Nobel-päättäjät ovat epäilemättä ankaran lobbauksen kohteena vuodesta ja palkinnosta toiseen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Saivaaran kalliot halkeilevat ja vuoret järkkyvät nuorison kommentoidessa Paavo Väyrysen debattia Martti Ahtisaaren, Hesarin päätoimittaja-ideologi Marko Junkkarin ja tohtori Erkki Tuomiojan kanssa!

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Onkos totta Paavo, että ministerinä kannatit Suomen EU-jäsenyyden kirjaamista Suomen perustuslakiin?

Seppo Leskinen
Haukipudas

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Seppo vastaan sen tiedon varassa mitä osoittavat eduskunnan pöytäkirjat ja äänestystulokset tuossa käsitellystä perustuslain muutoksesta. Näyttää siltä ettei Paavo Väyrynen ollut äänestämässä laisinkaan asiaa käsiteltäessä ja äänestettäessä. Äänestystuloksen mukaan Väyrynen "Poissa".

https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?...

https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/aanestys.a...

https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?...

https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/aanestys.a...

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kiitos noista tiedoista.

Miten tämä pitäisi tulkita:
http://timosoini.fi/

Olisko kuitenkin niin, että hallituksen esitys on ollut yksimielinen? Paavo sitten jostain syystä poissa äänestyksestä, vaikkapa virkamatkalla....

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #15

Tuon eka linkin mukaan Paavo V. on ollut eduskuntatyöhön liittyvää tehtävää suorittamassa äänestysajankohtana.

Soinin kirjoitukseen en osaa ottaa mitään kantaa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #17

Niinpä, olisi tuo kiva tietää mitä Soini tarkoittaa...

Käyttäjän mp2103 kuva
Markku Penttilä

Politiittiseen kilpailuun näyttää kaikkialla kuuluvan armoton taustojen kaivelu tärkeimpien vallankäyttäjien kohdalla. En olisi ikinä uskonut näkeväni tuota City-lehden Ahtisaaren suulla sanottua näkemystä ampumisesta. Mutta oliko silloin kysymys mahdollisesta Suomen valloituksesta tai kenties Suomen miehittämisestä? Olisi hyvä, jos puheenpitäjä itse vastaisi tuohon kysymykseen.
Pahus, kun en ole nähnyt telkkarissa alkanutta Norjan miehitys -sarjaa, kiinostaisi kyllä kovasti tuo mielikuvituksen aikaansaannos.

Mutta haluaisin keskittyä tähän hetkeen. Mielestäni Paavon puolueella on sosiaalista tilausta tällä hetkellä. Olemme ajautuneet sellaiseen kansan alasajon syöksykierteeseen, jota voisi verrata mihin tahansa historian suuriin käännekohtiin vaikkapa aiempien kansainvaellusten seurauksia tarkastellen. Nämä ovat kaikissa oppikirjoissa luettavissa. Peruskysymys kuuluukin seuraavasti: Millaisen Suomen me suomalaiset haluamme lapsillemme ja lastenlapsillemme antaa perinnöksi?

Liittymistä EU:iin ei nähty niin pahana silloin. Korostettiin vain yhteistä rahayksikköä ja lupausta kaikkivoivasta hyvästä taloudellisesta kehityksestä.
Paavo, näkemyksesi silloin jo EU-suurvallasta ja sen haitoista oli mielestäni todellista valtioviisautta. Ja eipä aikaakaan, kun Esko Seppänenkin huomasi käytännössä saman asian ja alkoi varoittaa kansalaisia suoraan pääkallon paikalta.

Mutta valtioviisautta on mielestäni myös tämä uusi puoluestrategia. Ehdottelin blogeissani pienpuolueen kansanedustaehdokkaana, että pienpuolueet yhdistäisivät voimansa, Paavo tulisi joukkoineen mukaan, samoin persujen rippeet ja koko kansa puoluerajoihin katsomatta. Lienee liian utopistinen ehdotus, sillä en saanut juuri mistään myönteistä palautetta. Mutta olen edelleen sitä mieltä, että tätä hullunmyllyä ei saada pysäytettyä muulla kuin suurella kansan "jytkyllä", jolla tämä järjetön meno voitaisiin pysäyttää, päästä EU:sta eroon ja päästä pikku hiljaa normaaliin elämään.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Räikeimpiä esimerkkejä Nobelin rauhanpalkinnon alennustilasta on Presidentti Obama, mutta hyvänä kakkosena nostan esiin Presidentti Ahtisaaren, onhan hän sentään muodollisesti puuhastellut rauhankysymysten äärellä. Ahtisaaren rauhanvälitystulokset eivät ole järin vakuuttavia. Namibiassa hän lähinnä toteutti Margaret Thatcherin ja Ronald Reaganin toiveita, josta syystä paikalliset itsenäisyysaktivistit olivat katkeria vielä vuosienkin jälkeen; Bosniassa 1992-93 Ahtisaaren räpellyksistä ei ollut iloa vaan alue joutui lähihistorian verisimpään sotakierteeseen Euroopassa; Yugoslavian laittomien pommitusten lopettamiseksi 1999 Ahtisaari uhkasi Milosevicia mattopommituksilla ja puolella miljoonalla ruumiilla, jota neuvottelumetodia en juuri osaa arvostaa. Sittemmin Ahtisaari veti muodolliset näennäisneuvottelut Kosovon osalta USAn ulkoministeriön agendan toteuttamiseksi aikaansaaden yhden jäädytetyn konfliktin lisää maailmaan. Aceh puolestaan oli menestyksekäs onnenpotku Tsunamin kiinnittäessä paikallisetn huomion toisiin prioritetteihin. Täsä USAn ja Naton juoksupoikana toimimisesta sitten myönnettiin rauhanpalkinto.

(P.S: Aiheesta laajemmin kirjoituksessa "Devaluation of Nobel Peace Prize Continues But EU Could Show Way For Better Crisis Management" - http://arirusila.wordpress.com/2012/10/18/devaluat...

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Paavo Väyrynen, en ole koskaan pystynyt pitämään sinua patrioottina, isänmaallisena rehtinä valtiomiehenä. Olen seurannut toimintaasi jo 1970-luvun puolivälistä alkaen.
Menneisyytesi painolasti on niin ankara, että kaikki myöhemmät pyrkimykset nollautuvat menneisyyden takia.
Toimintasi Neuvostoliiton suhteen oli niin oireellista, että ihmetellä täytyy, että olet pysynyt jatkamaan maineesi ryvetyttyä pahasti. Toimintasi 70- ja 80-luvulla on niin hyvin dokumentoitu, että sitä ei todellakaan voi pitää isänmaallisena. Kyse ei ollut "nomraalista tietojenvaihdosta" vieraan vallan edustajan (Vladimirov) /edustajien kanssa, vaan pyrkyryydestä oman aseman paaluttumaiseen mahdollisen vallanvaihdon yhteydessä.
Jokainen analyysisi ja progoosisi on epäonnistunut; erityisesti Neuvostoliiton ja EU:n suhteen. Suomen liityttyä Euroopaan Unioniin ja euroyhteisöön, Suomessa on ollut ennennäkemätön vaurauden aika.
Sinun kannaltasi on valitettavaa, että "oppi-isäsi" ovat olleet jo vuosikymmeniä haudassa, joten tukea "epätoivon" poliitikallesi ei siltäkään suunnalta löydy.
Viisas valtiomies myöntää virheensä ja vetäytyy politiikasta, eikä pyri systemaattisesti sabotoimaan nykyisten "nuorten" pyrkimyksiä. Sinun ja minun parhaat vuosikymmenet kuluivat umpeen jo kauan sitten. Se maailma ei palaa, eikä ole tarpeenkaan. Arviosi nykytilanteesta on aivan yhtä epärelevantteja kuin muutkin mielipiteesi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomen liityttyä Euroopaan Unioniin ja euroyhteisöön, Suomessa on ollut ennennäkemätön vaurauden aika."

Taidat elää jossakin rinnakkaistodellisuudessa, uutiset ja todellisuus kertoo kyllä aivan toista.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Tutkipa tilastoja!
Muistatko mikä oli tilanne kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin? Niin pahasti Suomi ei ole ollut kuralla minun elinaikanani kuin se oli 1990-luvun alussa. Sen jälkeen seuraavan 15 vuoden aikana Suomi kohosi kaikkien indikaattorien mukaan maailman vauraimpien kansakuntien joukkoon. Aloita vaikka OECD:n tilastoista.
Edelleen liittyminen eurovaluuttaan vahvisti Suomen taloutta eliminoimalla melkoiset valuuttakurssiriskit. Seuraavat 10 vuotta olivat oikein hyviä aikoja.
Se että viimeisen viiden vuoden aikana ei sitten olekaan mennyt aivan yhtä hyvin, mutta hyvin kuitenkin, ei ole EU:n vika. Lisäksi Suomi selvisi amerikkalaisten masinoimasta finanssikriisistä 2008-2009 varsin pienin vaurioin, kiitos EU:n ja euron. Se ei olisi ollut mitenkään mahdollista markka-aikana.
Lisäksi Suomen ihmisoikeustilanne on parantunut EU:n myötä, vaikka jäsenvaltioista Suomi saa vieläkin turhan usein langettavia tuomioita.
Jarmo, se taidat olla sinä joka elää rinnkaistodellisuudessa? Tai sitten denialismisi on samaa luokkaa kuin kuin europarlamentaarikko Väyrysellä?
Jarmo, kaipaatko paluuta Kekkoslovakiaan? Hyvää matkaa sinne Väyrysen kanssa. Harmittaako sinua että maailma on muuttunut ja muuttuu?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Niin pahasti Suomi ei ole ollut kuralla minun elinaikanani kuin se oli 1990-luvun alussa."

Ei vaan jaksa kelata taas tuota kriisiä joka johtui ensimmäisestä Euroopan yhteisvaluuttakokeilusta (ERM).

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #29

Kieltämättä 90-luvun lamassa oli osasyynä valuutta - mutta se oli Suomen ikioma vahvan markan politiikka, joka johti kahteen devalvaatioon vuoden sisällä ja kaksinumeroiseen inflaatioon.

No, työttömyys oli 20% - siitäkin selvittiin, miten mahtaa käydä nykyisen 10% työttömyyden oloissa, kun ainoa nappula on paniikkinappula.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #35

"Kieltämättä 90-luvun lamassa oli osasyynä valuutta - mutta se oli Suomen ikioma vahvan markan politiikka"

Kyseessä oli Euroopan yhteisvaluuttakokeilu (ERM) jossa markkaa pidettiin kiinnitettynä ecuun. Ota selvää asiasta, netistä löytyy.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #37

Oikeassa olet, mutta perussyy tähän oli vahvan markan politiikka, minkä vuoksi markka kiinnitettiin ERM:iin aivan liian korkealla kurssilla.

Lamaan oli toki muitakin syitä, mm. Neuvostoliiton ja sen kaupan romahdus, kasinopelit finanssimarkkinoilla ym.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Viimeiset 7-8 ja mahdollisesti tulevat 5 vuotta menevät hekosti,koska oma vientiä tukeva valuutta puuttuu. Eurossa olo ei kestä epäsummetrisyyksiä Suomen osalta, joka osuus eurokorissa on jotain prsossan luokkaa. Paavo puhuu asiaa. Suomi on jalkapuussa, kuka vapauttaa ?

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #41

Siis mielestäsi euron kurssi on väärä? Mihin suuntaan tällä kertaa?

Verrattuna esim. Ruotsin kruunuun suhde on ollut suunnilleen sama kautta aikojen. Kyllä, kruunu on ollut yhden (1) kerran niin alhaalla, että se on auttanut vientiä, MUTTA kerran (1) kruunu on myös ollut erittäin korkealla. Eli pitkässä juoksussa hyöty/haitta on plus/miinus nolla - mutta aina siitä jaksetaan vaahdota.

Käyttäjän EliasRantanen kuva
Elias Rantanen

Kysymykseen: Mitä mieltä Martti Ahtisaari on Väyrysen euro ero hankkeesta ja uuden puolueen perustamisesta?
Martti Ahtisaaren toivomus, että europarlameentikko Paavo Vayrynen valmistelisi poistumistaan politiikasta eläkkeelle, on naiivi, populistinen ja kyynien toive.

Tosiasia on, että Väyrynen on ainoa todellinen uhka estämään Suomen liittymisen glopalisaatioon uuteen maailmanjärjestykseen, jonka visiona, Martti Ahtisaari näkee ainoana vaihtoetona Suomelle turvallisuuspoliittisesti. Nykyiset hallituspuolueet ovat täysin sokeita näkemään, mihin Eu:n ja euroalueessa pysyminen Suomen johtaa.

Nykyinen hallitus on kuin sokea mies, joka taluttaa pässiä narusta, vaikka edessä siintäisi pimeä kuilu, johon molempien on vaara pudota. Ahtisaaren asenne Väyryseen ja hänen tavoitteisiin on valovuosien päässä näistä realiteeteistä:

Kun nykyinen hallitus ponnistelee työmarkkinajärjestöjen kanssa yhteiskuntasopimuksen aikaan saamiseksi, näkee Paavo Väyrynen sen riittämättömäksi Suomen nostamiseksi nousuun.

Yhteiskuntasopimus; yhdessä myöhemmin markkaan siirtymisen kanssa sekä mm. devalvaatio, saisi aikaan suunnan muutoksen katastrofaaliselta tieltä vakaaseen kansantalouden nousuun. Palauttamaan viennin kansainvälinen kilpailukyky. Luomaan uusia työpaikkoja. Kotimaisten yritysten säilymisen elivoimaisena Suomessa. Kansalaisten ostovoiman lisäämisen
. Suunnan muutoksen valtion velkaantumiseen ym.

Tähän kaikkeen ym. on väline Kansalaispuolue saadessaan demokraattisesti ja laillisesti riittävän monta kansanedustajaa eri eduskuntapuolueista taakseen. Kansalaispuolue ei ole sama kuin Paavo Väyrynen, kuten jotkut väittävät.

Yhteinen konsensus yli puolue intressi rajojen tarvitaan, jotta valtiolaivaa voidaan ohjata pois karikoista ja vältttää siintävä valtion katastrofi, konkurssi. Se on Suomella näköpiirissä yhdessä Kreikan ym. velkaumpikujaan ajautuneiden EU maiden kanssa. Jos ja kun itsepintaisesti vastoin Suomen etua pysytään euro alueessa maksoi mitä maksoi ja tuli mitä tuli.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Taidat elää jossakin rinnakkaistodellisuudessa, uutiset ja todellisuus kertoo kyllä aivan toista."

Ainoastaan eläkeläiset ovat taitetun indeksin johdosta eläneet samaa elintasoa kuin aiemmat sukupolvet. Muut, siis työläiset ja herrat, ovat nostaneet palkkojaan ennennäkemättömästi, niin että Suomen kilpailukyky on sen takia rapakunnossa.

Suomessa siis eletään yli varojen siksi että palkkaa nostetaan enemmän kuin mihin olisi varaa, paitsi eläkeläiset.

Jos muutkin kuin eläkeläiset olisivat eläneet taitetun indeksin mukaan, eli korottaneet palkkojaan vain sen verran kuin elinkustannukset ovat nousseet, Suomessa olisi kilpailukyky kohdallaan, ei kenenkään tarvitsisi olla työttömänä, eikä valtio olisi velkaantunut, eikä tarvitsisi ottaa lisää velkaa, eikä leikata sen enempää kuluja kuin palkkojakaan.

pertti miettinen
Käyttäjän mp2103 kuva
Markku Penttilä

Ilkka Salolle! En pysty alkuunkaan väittelemään suomettumisen ajan politiikasta, eikä edes juuri kiinnosta koko aika. Mitä tarkoitat, kun sanot Paavon erehtyneen Neuvostoliiton ja EU:n prognooseissa? Neuvostoliitto oli ja meni ja mikä on nyt sinun prognoosisi, pukkaako uutta tilalle? Mutta EU -ihannointisi on käsittämätöntä. Meidän itsenäisyytemme on mennyt EU:N myötä sen siliän tien. Olemme olleet miljardiluokan nettomaksajana jo pitkän aikaa ja nyt EU:n takia olemme sellaisessa kansainvaellusten hullunmyllyssä, joka voi laajentuessaan pyyhkäistä pienen kansamme kartalta. Tuntuu siltä, että tämä on sinunkin tavoitteesi. Mutta älä huoli, osaamme kyllä arvioida nykytilannetta siinä kuin sinäkin ja teemme taatusti parhaamme palauttaksemme maamme itsenäisyyden entiselleen. Mutta demokratiassa sen on tapahduttava äänestämällä ja suurin mielenkiinto kohdistuu jo seuraaviin eduskuntavaaleihin. Siihen mennessä on vain saatava loputkin silmät avautumaan tälle EU:n suurvaltojen määräysvaltaan alistumiselle. Elää voi itsenäisenäkin, ei eristyen, vaan sopien rinnakkaiselosta ja kaupasta kuten ennenkin.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

@Markku Penttilä.
Väyrynen teki väitöskirjansa 1980-luvulla, jossa hän esitti Neuvostoliiton olevan jotakuinkin "ikuinen". Ei mennyt kuin pari kolme vuotta, niin koko Neuvostoliittoa ei ollut ja sosialistisista valtioistakin vain rippeet. Väyrysen prognoosi meni niin pieleen kuin vain voi mennä. Luin tuon väitöskirjan tuoreeltaan, enkä ole vuosikymmenten mittaan lukenut niin todellisuudesta vieraantunutta väitöskirjaa ja minä olen lukenut niitä ison kasan. Olisin ehdottanut tuon väitöskirjan hylkäämistä jo pelkän puutteellisen metodologian takia.
Väyrysen prognoosi meni pieleen myös EU-jäsenyyden vaikutuksista Suomen talouteen. OECD:n tilastojen mukaan Suomi vaurastui ennenäkemättömästi EU-jäsenyyden myötä. Poliittinen keinottelu devalvaatioillakin loppui.
Suomen itsenäisyys loppui kyllä jo Pariisin rauhansopimukseen 40-luvulla ja valvontakomission läsnäoloon hotelli Tornissa. Tätä Neuvostoliiton vasallivaltiona oloa jatkui Neuvostoliiton romahtamiseen asti. Siinä puuhassa Väyrynen olisi suhmuroimassa yli 20 vuotta. Sekö on sinun mielesätsi patriootista toimintaa?
Kun 90-luvulla Suomi liittyy EU:hun saatiin taloudessa paikattua idänkaupan romahtaminen. Mitään ei tuostakaan ole opittu: siinä puuhassa tapahtuvat aina(!) boom-and-bust-syklit kunkin valtaapitävän regimentin romahtaessa. Viitteet ovat siitä, että niin tapahtuu taas pian. Idänkauppa on niiden puuhaa, joilla on isommat kokonaisresurssit.
Minä olen mielelläni EU:n nettomaksaja. Pitkään Suomi olikin saamapuolella. Suomi voi säilyttää autonomisuutensa kansankuntana vain Euroopan Unionissa, joka sekin vielä hakee muotoaan. Muutoksia tapahtuu varmasti.
Vaikka Suomi vauras maa on (kaikesta huolimatta), ei Suomella ole "lihaksi" pullisteluun. Me tarvitsemme EU:ta ollaksemme edes auttavalla tavalla "länsimainen sivistysvaltio". EU ei taas tarvitse Suomea, jossa Väyrysen kaltaiset nostalgikot pyrkivät torpedoimaan kaiken edistyksen.
Väyrynen on vaikuttanut jo niin monella vuosikymmenellä, että hänen junansa on pysähtynyt pääteasemalle. Voi sitä toki sielläkin huutaa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

[Minä olen mielelläni EU:n nettomaksaja.]

Kiitos Ilkka. Hyvä että olet messissä.
Pistä lompsa leveelle, sieltä tulee pikkasen uusia menoeriä.
Kreikalle pitää saada himppasen lisää ja miljoona kulttuurihenkilöä kanssa tarvii hilloa.
Jos vielä Britit ottavat pitkät niin maksajia tarvitaan.
Kiitos Ilkka.
Kiitos.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #33

Niin, kyllä nettomaksajamaat maksavat jopa niille maille tukea, jotka ovat vasta ehdokasmaita. Tosin Bosnia ja Hertsegovina on muutama päivä sitten jättänyt hakemuksen. Taitaa kestää vielä muutamankin vuoden ennen kuin mahdollisuus jäseneksi aukeaa. Tuota ennen kuitenkin EU:sta euroja "Funding allocation 2014-2017: €165.8 million (not including the allocation for Cross-border Cooperation)"
http://ec.europa.eu/enlargement/instruments/fundin...

Niin ja onhan jo ehdokasmaita, joille lienee maksetun myös erilaisia tukia.
Ehdokasmaat; Albania, Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Montenegro, Serbia ja
Turkki. Turkillehan jo viimeksi luvattiin 3mrd euroa siitä kun patoaa maahanmuuton Eurooppaan. Kuitenkin näyttää pahasti silta ettei tuo e mrd riitä vaan Turkki on vaatimassa lisää rahaa, ainakin 5 mrd, ja sitten vapaan käyttöoikeuden rahoille, johon taas EU on asettanut tiukat ehdot.

http://europa.eu/about-eu/countries/index_fi.htm

Kyllä noita kaikkia eteläisiä ja itä-eurooppalaisia pieniä jäsenmaita on tuettu suurilla rahamäärillä vuosikausia. Kreikkaa liittymisestä asti, eikä loppua näy.

http://ec.europa.eu/budget/figures/interactive/ind...
Tuosta linkistä löytty maittain EU:n antamat avustukset. Joten kyllä Suomi joutuu jatkossa aina vain kasvattamaan nettomaksuosuuttaan.

Tämän kaiken lisäksihän veronmaksajamme joutuvat maksamaan sosiaalietuina siirtotyöläisten (vapaa liikkuvuus) perheille sosiaalitukia, kuten lapsilisiä, kun perhe asuu toisessa EU-maassa. Maksamme siis meidän korkeista sosiaalituista avustusta niihin maihin joissa nuo tuet ovat alhaisemmat (maksetaan erotus) tai sitä ei ole ollenkaan. http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/universa...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #44

"Tämän kaiken lisäksihän veronmaksajamme joutuvat maksamaan sosiaalietuina siirtotyöläisten (vapaa liikkuvuus) perheille sosiaalitukia, kuten lapsilisiä, kun perhe asuu toisessa EU-maassa."

Eiköhän sen veron maksa se siirtotyöläinen joka tulee tänne tekemään työtä jolle Suomesta ei löydy tekijää. Hyöty tulee siis Suomelle. Työt tulee tehtyä, verot maksettua ja jonkin verran siitä palkasta käytetään myös Suomessa, mikä taas parantaa liikevaihtoa, tarjoaa työtä muille suomalaisille ja lisää liikevaihtoa.

Kannattaa siis maksaa siirtotyöläisten lapsille lapsilisää, sillä se houkuttaa Suomeen siirtotyöläisiä, antaa Suomessa toimiville yrityksille mahdollisuuksia työllistää Suomessa ja pitää Suomessa pyöriä pyörimässä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #46

"Eiköhän sen veron maksa se siirtotyöläinen joka tulee tänne tekemään työtä jolle Suomesta ei löydy tekijää."

Suomessa ei ole työtä jolle Suomesta ei löydy tekijää. Nythän on ehdotettu että valtio maksaa maahanmuuttajien palkat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #49

"Suomessa ei ole työtä jolle Suomesta ei löydy tekijää. Nythän on ehdotettu että valtio maksaa maahanmuuttajien palkat."

Miksi täällä Suomessa sitten otettaisiin töihin ulkomaalaisia, joiden lapsille pitää maksaa lapsilisää, jos Suomesta löytyisi työntekijöitä?

Sellainen vierastyöntekijä jonka lapselle maksetaan lapsilisää maksetaan Suomessa virallinen työehtosopimuksen mukainen palkka ja kyseinen henkilö maksaa myös veronsa Suomeen, muuten ei lapsilisääkään maksettaisi.

Niin, ja miksi tällaiselle ulkomaalaiselle työntekijälle, jota ei ole kasvatettu eikä koulutettu Suomessa, josta ei ole ollut Suomessa ns. kasvatuskuluja, pitäisi maksaa pienempää lapsilisää kuin täällä Suomessa veronmaksajien rahoilla kasvatetulle ja koulutetulle suomalaiselle duunarille?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"OECD:n tilastojen mukaan Suomi vaurastui ennenäkemättömästi EU-jäsenyyden myötä."

Lasketaanko tuo vaurastuminen Suomen velkaantumisen vai myytyjen valtionomistusten mukaisesti? Yritykset Suomessa alkavat olla pääosin ulkomaisissa omistuksessa.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

@Jarmo Makkonen.
Etkö muista kuinka 90-luvun alussa Suomi oli korviaan myöten veloissa? Iiro Viinanen kävi Japania myöten ruikuttamassa rahaa. EU-jäsenyyden myötä velkaantuminen loppui. Suomen talous kääntyi kasvuun. Olipa noita ylijäämiäkin.
Suomalaisilla olisi ollut vaikka minkälaisia mahdollisuuksia "ostaa" yksityistettäviä valtionyhtiöitä, mutta tilaisuus jätettiin käyttämättä. Pörssistä sinäkin, Jarmo, voit ostaa aika montaa yhtiötä. Se tie on vieläkin avoin. Sitä paitsi suomalaiset voivat myös ostaa yrityksiä ulkomailta ja niin on tehtykin. Samoin ulkomaiset pörssit ovat avoinna myös suomlaisille sijoittajille.
Ehkä sinä haluat, että kukaan ei tule sinun hillopurkillesi, mutta samalla se merkitsee sitä, että sinäkään et pääse kenenkään hillopurkille. Sama pätee valtiollisella tasolla.
Ei ole mitenkään selvää, että juuri valtion tulisi olla ainoana omistajana yrityksissä.
Yleensä alkeelliset tilastot alkavat selvityksellä bruttokansantuoteesta henkeä kohden. Se miten tuo potti jaetaan mahdollisimman oikeudenmuaisesti on sitten jo ihan toinen kysymys.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ilkka mainitsemasi hillopurkki tai paremminkin monikossa hillopurkit ovat avoinna eteläisissä pienissä jäsenmaissa sekä itäisissä jäsenmaissa, sillä sinne on jatkunut nettomaksaja Suomenkin nettomaksusta joka vuosi tukea. Meillä on auki vain veronmaksajien kukkarot, josta eduskunta ottaa aina vaan lisää verojen korotuksina ja menojen leikkauksina pois sosiaalituista, jotka sitten välitetään toisen budjetin momentin kautta EU:lle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"EU-jäsenyyden myötä velkaantuminen loppui."

Kysy pääministeriltä velkaantumisesta.

Käyttäjän mp2103 kuva
Markku Penttilä

Ilkka Salo, kiitos tarkennuksistasi. On kyllä kumma tuo väitöskirjan käsitys NL:n "ikuisuudesta", jos se pitää paikkansa. Jo tavallinen kansan mies, jona itseänikin pidän, ymmärsi silloin jo 1980-luvulla tuollaisen totaalitaarisen asekontrollilla hallitun valtion pakkovallan mahdottomuuden. Luojan kiitos, että muutos kuitenkin tapahtui verettömäsi. Mutta täällä suomettuminen ei ollut yksistään Paavon vika, kyllä siinä käsitykseni mukaan oli koko porukka mukana. Onneksi siitä kuitenkin selvittiin ja olen sitä mieltä, että kyllä tässä selviämisessä Kekkosella oli ansionsa.
Mutta EU-kysymyksessä olemme eri linjoilla ja pysymme. Sanoin yllä, että peruskysymys on, millaisen Suomen me suomalaiset jätämme lapsillemme ja lastenlapsillemme perinnöksi. Se on kansan tahdosta, ymmärryksestä ja äänestyksistä kiinni. Itse en voi muuta kuin lausua mielipiteeni sellaisesta Suomesta, joka on itsenäinen ja enemmän kansanvaltainen suvereeni valtio, joka päättää itse omista asioistaan, hoitaa hyvin suhteet naapurimaihin, ei myy maata ulkomaiden omistukseen, välittää ja hoitaa hyvin omat kansalaisensa, hoitaa uskottavasti oman puolustuksensa, osallistuu rauhan edistämiseen, arvostaa luontoa, auttaa pakolaisia hädässä paikanpäällä, käy kansainvälistä kauppaa ja ennen kaikkea arvostaa suomalaisia äitejä synnyttämään lisää lapsia. En hyväksy kansan vaihtamista vieraan vallan ja kulttuurin ihmisiin. Kun hätä on ohi, pakolaiset kotiin. Tämä kansainvaellus, joka on synnytetty ahneuteen perustuvan valtapolitiikan ja rahavallan (öljy) vaikutteilla, saattaa muuttaa historiaa ja on jo muuttanut sitä peruuttamattomasti.

Käyttäjän PeterAlbck kuva
Peter Albäck

Paavo voisi tehdä vaihtokauppan Sahtivaarin kanssa. Paavo voisi luvata että hän jättää politiikan heti kun Sahtivaari jättää viinanjuonnin pois. Siinä Paavo ei voisi hävitä :D

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset