Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Miksi Sauli Niinistö?

Entinen kansanedustaja otti minuun yhteyttä. Hän epäröi, voisiko ryhtyä tukemaan Kansalaispuoluetta, kun olen ilmoittanut kannattavani Sauli Niinistön uudelleenvalintaa tasavallan presidentiksi.  

Ensimmäinen vastaukseni on, että olen esittänyt henkilökohtaisen kantani. Puolue päättää asiasta aikanaan.

Henkilökohtaista kantaani olen perustellut sillä, että luotan Niinistön pitävän Suomen Paasikiven linjalla ja turvaavan Suomen säilymisen sotilaallisesti liittoutumattomana, puolueettomana maana.

Ymmärrän, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linja huolestuttaa. Amerikkalaisten hävittäjien tuloa harjoituksiin Suomen maaperällä ja ilmatilassa aivan Venäjän rajan läheisyydessä ei ymmärretä. Suunnitelmia muuttaa lainsäädäntöä siten, että suomalaisia sotilaita voitaisiin lähettää taistelutehtäviin myös ulkomaille, ei hyväksytä.

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjaan kohdistuu kuitenkin paineita ennen muuta valtioneuvoston suunnalta.

Kokoomus ajaa Alexander Stubbin johdolla mahdollisimman nopeaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Stubb tahtoo EU:n muuttuvan sotilasliitoksi. Siksi hän haluaa tulkita EU:n perussopimuksen avunantolausekkeen velvoittavan myös sotilaallisen avun antamiseen toisille jäsenmaille.

Stubb haluaa poistaa lainsäädännölliset esteet suomalaisten sotilaiden osallistumiselta taistelutehtäviin ulkomailla. Hän on todennut, että vireillä olevan lain muutos antaisi mahdollisuuden sotilaallisen avun antamiseen myös Virolle ja muille Baltian maille.

Timo Soini ja Sampo Terho ovat ilmoittaneet kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä, mutta puolueen kanta on toinen. Aikaisemmin kirkkaalla liittoutumattomuuspolitiikan linjalla ollut Jussi Niinistö näyttää alkaneen horjua.

Keskustan Turun puoluekokous otti kantaa liittoutumattomuuden puolesta, mutta tämän linjan pitävyydestä ei ole varmuutta. Puoluekokoukselle valmistellussa julkilausumaluonnoksesta Nato-kanta puuttui. Vuoden 2014 loppupuolella sekä Juha Sipilä että Kimmo Tiilikainen esittivät, että seuraavan hallituksen ohjelmassa Nato-kanta jätettäisiin auki. Käydyn keskustelun jälkeen Keskusta edellytti, että liittoutumattomuus lyödään lukkoon hallitusohjelmassa, ja näin myös tapahtui.

Paineet on siis suunnattava ensi sijassa parlamentaariseen päätöksentekoon. On pyrittävä kaikin keinoin vaikuttamaan siihen, etteivät nykyiset eivätkä seuraavat eduskunta ja valtioneuvosto suistaisi Suomea Paasikiven linjalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kysymys lienee siitä, että presidentti Niinistön jarruvoimaan hallituksen ja eduskunnan natohaukkojen puristuksessa ei oikein luoteta. Ulkopolitiikasta kun päätetään yhteistyössä, ja kokoomustausta saattaa presidentin osalta vaikuttaa asiaan.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kysyn, kun olen pöhkö, että jos joku hallituskoalitio veisi meidät Naton jäseneksi, niin voisiko joku toinen koalitio halutessaan irrottautua tuosta jäsenyydestä, vai olisiko jäsenyydestä mahdotonta sanoutua irti?

Terveisin
Seppo Leskinen
Haukipudas

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Luulen ettei heiluriliikettä Naton suhteen tehdä sen mukaan, minkävärinen hallitus milloinkin istuu. Pelkkä liittymisprosessi, eroamisprosessista puhumattakaan, kestäisi todennäköisesti kauemmin kuin tavallinen hallituskausi.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Paavo Väyrynen on aivan väärä henkilö sanomaan Natosta yhtään mitään. Kun miehen historiasta löytyy veljeilyä vieraan vallan edustajien kanssa, niin...päätelkää itse...

Suhde Neuvostoliiton tiedustelupalveluun

Suomettumisen aikaan 1970–1980-luvuilla Väyrysen on väitetty olleen läheisessä suhteessa Neuvostoliiton tiedustelupalvelun KGB:n kanssa. Entinen KGB-eversti Oleg Gordijevski kutsuu kirjassaan Sokea peili Väyrystä Kekkosen ja Karjalaisen lailla "omaksi mieheksi". Väyrynen on vastineessaan myöntänyt yhteydenpidon, mutta on katsonut sen "normaaliksi isänmaalliseksi yhteydenpidoksi".[47] Dosentti Hannu Rautkallion mukaan Väyrynen peri KGB-suhteet Kekkoselta.[48]

Väitteet neuvostokaupalla vehkeilystä

Seitsemän vuotta jälkikäteen nousi kohu Väyrysen menettelystä vuoden 1982 presidentinvaalia edeltäneissä tapahtumissa. Suomen Kuvalehti julkaisi syksyllä 1989 valtiotieteen tohtori Jukka Tarkan kirjoittaman jutun, jossa Väyrysen väitettiin syyllistyneen maanpetokseen keskusteltuaan Neuvostoliiton Helsingin suurlähetystössä työskennelleen ministerineuvos Viktor Vladimirovin kanssa siitä mahdollisuudesta, että Neuvostoliitto lisäisi ns. välitysöljyn myymistä Suomelle, jolloin Suomen vienti voisi vastaavasti lisääntyä. Tämä toisi myönteistä julkisuutta talouskomission puheenjohtajana toimineelle Ahti Karjalaiselle.[49] Väyrynen kielsi ensin kokonaan osallisuutensa ja uhkaili Tarkkaa oikeusjutulla, jos todisteet Väyrysen osallisuudesta jupakkaan julkistettaisiin. Tarkan julkaisemassa kirjassa Ahti Karjalaisen urasta Väyrysen osallisuudesta todistava kirje julkaistiin Väyrysen uhittelusta huolimatta.[50]

Viisi kansanedustajaa kokoomuksen Kimmo Sasin johdolla teki eduskunnan perustuslakivaliokunnalle selvityspyynnön Väyrysen toiminnasta. Eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi Väyrysen toimineen varomattomasti, mutta ei lain vastaisesti ja eduskunta hylkäsi ehdotuksen kanteen nostamiseksi häntä vastaan.[51]

Moskovan vallankaappaus 1991 ja Viron itsenäisyyden tunnustaminen

Väyrynen toimi Suomen ulkoministerinä elokuun 1991 Moskovan vallankaappausyrityksen aikana ja osallistui 20. elokuuta pohjoismaisten ulkoministerien kokoukseen Skagenissa Tanskassa. Tanskan ulkoministeri Uffe Ellemann-Jensen olisi halunnut käyttää yhteisessä kannanotossa sanaa "vallankaappaus", mutta Väyrysen vastustuksesta sana poistettiin julkilausumasta. Tanskalaiset moittivat Suomea ja Väyrystä liiallisesta varovaisuudesta. Muiden länsimaiden kannanotot tosin olivat vielä edellisenä päivänä olleet samansisältöisiä kuin Suomen varovainen kanta, mutta Suomi piti varovaisesta linjastaan kiinni niitä pidempään.[56]

Tuollaista sitä tapahtuu, kun noudatetaan sitä Paasikiven-Kekkosen linjaa, eikä tuossa ollut vielä lähellekään kaikki. Se linja oli tuhoisa Suomelle. Ehkä Väyrynen haluaa, että Suomessa luetaan päreen valossa Bibliaa, Maaseudun Tulevaisuutta sekä Santeri Alkion ajatuksia höystettynä Kekkosen "kirjeitä myllystäni epistolalla". Palan painikkeeksi järsitään pettuleipää.

Eilisen Väyrysen blogikirjoituksen kommenttiosuudessa kertailtiin jo Väyrysen prognoosien järjestelmällistä epäonnistumista mukaan lukien Väyrysen väitöskirja.

En pidä Väyrystä millään tavoin patrioottina tai rehellisenä isänmaallisena valtiomiehenä. Todellisuus on aina hämärtynyt Väyrysen väittäessä ihan mitä tahansa.

Ilkka Huotari

Toiko tuo "veljeily" idän kanssa Neuvostoliiton armeijan Suomeen? Ei tainnut.

Samaa ei voine sanoa veljeilystä lännen kanssa ja USA:n armeijasta.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Totta, eikä se nostanut maamme turvallisuustasoa terroristivastaisessa toiminnassa pelkästään jäsenyyden takia. Suhde Venäjän kanssa perustui myös kauppaan. Mitä kauppa Suomi tekee Lähi-Idässä? Koska Suomi on pääsyt ostaa halpaa öljyä viimeksi? Kyllä Venäjä on pienempi paha tässä niin kauan kunnes geopolitiikka ei perustu aseellisiin konflikteihin ja niiden tukemiseen. Tarvitaan siis maailman tasolla arvomuutos miten kansainvälisiä suhteita ajotaan hoitaa jatkossa ja yhteinen innovaatiokehitystä vaihtoehtoisilla polttoaineilla öljylle.

Ei voi olla että kyse on joko Nato tai Neuvostoliitto. Pitäisi sen sijaan yrittää vahvistaa Pohjoismaiden yhteisöä. Onhan naissa maissa sellainen identiteettirakenne, joka perustuu rauhaan ja kehitykseen sekä kunnioitukseen, ainakin teoriassa.

https://sibilpolitical.wordpress.com/

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Suomi on NATO:n rauhankumppani.

NATO-optio. Suomi ei hae sotilasliitto Naton jäsenyyttä, mutta pitää avoinna mahdollisuuden hakea jäsenyyttä, mikäli olosuhteet muuttuvat.

NATO jäseneksi ei liitytä.

NATO jäsenyyttä haetaan.

NATO hyväksyy jäsenikseen vain maita, joiden kansan enemmistö tukee jäsenyyttä.

NATO hakemuksen kansalaisten kannatusta voidaan mitata neuvoa antavalla kansanäänestyksellä. Kansanäänestys ei ole sitova.

NATO hakemuksen jättämisestä päättää eduskunta. Suomessa ylintä valtaa käyttää eduskunta, jonka koostumus kuvastaa kansan tahtoa. Vaalien tuloksen perusteella muodostetaan hallitus, jonka pärjääminen riippuu siitä, nauttiiko se eduskunnan luottamusta. Eduskunnan ja hallituksen lisäksi meillä on myös kansan valitsema presidentti, joka muun muassa johtaa ulkopolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston kanssa. Yksikään poliitikko ei siis ole päättämässä meidän – kansalaisten – asioista ilman meidän lupaamme.

Teppo Turska

Hyvä Paavo.

"Koirat haukkuu, mutta karavaani kulkee."

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Miltäköhän tuntuu olla sellaisen maan presidentti, jonne toinen valtio kutsuu itse itsensä hävittäjien ja panssarivaunujen kanssa? Tulee mieleen tämä norjalaisten tv-sarja "Miehitetty".

Sami Hyrskylahti

onko tämä jotain fantasiaa?

jollei, niin miksi tällaista "ajattelijaa" kannattaa "tukea" vai onko kenties niin että politiikassa ei edes voi olla järkeä - siksi sitä kutsutaankin politiikaksi.

in "god" They trust

"Sauli Niinistön tekemän megaluokan harhautuksen ydin

Varatuomari Sauli Niinistö harhautti perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan ominaisuudessa suomalaisia äänestäjiä ja Suomen eduskuntaa ennen EU-jäsenyyspäätöksiä vuonna 1994. Hän kertoi, että markasta ei vielä näillä päätöksillä luovuta, eikä näillä päätöksillä vielä eurojäsenyyttä päätetä - vaan siitä päätetään myöhemmin ja siitä tehdään erikseen oma lakialoite.

Nämä Niinistön tekemät harhautukset kirjattiin ja liitettiin virallisiin eduskunnan asiakirjoihin (PeVL 14/1994, UaVM 9/1994, HE 135/ 1994) sekä myös äänestäjille lähetettyyn tiedotteeseen. Osa eduskuntaa ja useimmat suomalaiset äänestäjät uskoivat tämän väitteen.

Kun kansa ja sen jälkeen eduskunta oli harhautettuna äänestänyt EU-jäsenyyden hyväksymisen puolesta, niin näiden äänestyksien jälkeen Sauli Niinistö – tällä kertaa oikeusministerin ominaisuudessa – sanoikin, että eurosta päätettiin jo EU-jäsenyysäänestyksessä, eikä siitä tarvitse tehdä erikseen lakialoitetta.

Tämän Niinistön tekemän järkyttävän teon vahingot nousevat Suomen kansalle tässä vaiheessa mahdollisesti jopa kymmeniin miljardeihin euroihin, tulevaisuudessa jopa satoihin miljardeihin euroihin."

http://seppohautaaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1478...

Pekka J. Mäkinen

Väyrynen on aivan oikealla linjalla, sillä Paasikiven-Kekkosen linja on täysin johdonmukainen ollut aikanaan, ja se on sitä vieläkin koska meillä on edelleenkin sama valtio naapurina, vaikkakin eri nimellä.
Valtioiden välisiä suhteita hoidettiin aikanaan ystävyyden nimissä ja avulla, ja niin niitä on hoidettava nykyäänkin. Lapsikin ymmärtää että jos Suomeen tulee Venäjän vihollisen sotakalustoa harjoittelemaan, siitä on erittäin suurta haittaa maamme Venäjä-suhteisiin, jotka ovat meillä aivan elintärkeitä.

- "Olen sitä mieltä, että liittoutumattomuus on paras takuu Suomen turvallisuudelle", Putin sanoi suoraan.

Miksi emme usko tätä. Meidän turvallisuutemme ei riipu Natosta, vaan se riippuu ainoastaan Venäjästä. On siis täysin johdonmukaista koittaa pysyä irti suurvaltojen ristiriidoista ja hoitaa kahdenkeskisiä suhteita Venäjään, kuten Kekkosen aikana.

Väyrynen on oikeassa siinäkin että EU mokasi Venäjäsuhteissaan. Väyrynen toteaa näin: "Julkisessa keskustelussa asioita on karkeasti yksinkertaistettu.
Venäjän sanotaan aiheuttaneen Ukrainan kriisin. On kuitenkin
myönnettävä, että Euroopan unioni on myös itse vaikuttanut
ratkaisevalla tavalla sen syntymiseen.
Unionin olisi tullut ymmärtää, että Ukraina oli hauras ja sisäisesti
jyrkästi kahtiajakautunut valtio. Ukrainan olisi tullut voida
ylläpitää hyviä suhteita ja harjoittaa yhteistyötä sekä Venäjän että
EU:n ja muiden länsimaiden kanssa.
Stubbin valtiosihteerinä toiminut Teija Tiilikainen ihmetteli Helsingin Sanomissa 12.8. ”Miksi EU ei ymmärtänyt, että Venäjä tulkitsee unionin toiminnan (EU:n ja Ukrainan kumppanuussopimuksen) reviirin laajennukseksi”. Niin miksi? Miten muuten Ukrainan venäläisväestö ja Venäjä olisivat voineet kumppanuushankkeen ymmärtää?". Näin siis Väyrynen.

Jos me olisimme toimineet niinkuin Väyrynen on ehdottanut, meillä ei olisi EU-ongelmia, jotka päivä päivältä vain pahenevat. Väyrynen onkin aivan aiheellisesti ehdottamassa uutta kansanäänestystä EU:sta. Väyrynen toteaa: "Euroalue ei ole kehittynyt sellaiseksi kuin eduskunnalle vuonna 1998 esitettiin. Siihen kuuluminen on aiheuttanut Suomelle taloudellista vahinkoa, työttömyyttä ja julkisen talouden pahan alijäämän. Euroopan unionin perussopimusten vastaisesti on ryhdytty tukemaan taloudellisesti vaikeuksiin joutuneita jäsenmaita. Näitä tukijärjestelyjä ollaan lisäämässä ja saattamassa ne pysyvälle pohjalle. Euroalueen päätöksentekojärjestelmää ollaan muuttamassa tavalla, joka olennaisesti kaventaisi Suomen taloudellista ja valtiollista itsenäisyyttä".

Jos olisimme toimineet kuin Väyrynen on ehdottanut meillä ei olisi ongelmia myöskään Venäjän kanssa, ei pakotteiden takia, eikä Nato-yhteyksiemme takia, jotka horjuttavat paitsi ystävyyttämme Venäjään, niin myös turvallisuuttamme, koska sotilaallinen jännitys lisääntyy silloin jos maamme on kahden toisilleen vihamielisen sotilasliiton rajana. Tämän luulisi olevan jokaiselle itsestään selvä asia, mutta näyttää siltä että meillä monet haluvat korvata hyvät suhteet hyvillä (voimakkaammilla) aseilla. Luotetaan enemmän maallisiin voimiin kuin hengen voimiin. Näyttää taas kerran toteutuvan sanonta: historia opettaa ettei historia opeta mitään.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kyllä vain Paavo kirjoittaa asiaa tässä postauksessaan.
Satumme elelemään paikassa, joka on kuin veitsen terällä.
Ei auta hötkyillä suuntaan eikä toiseen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos yhteiskunnan yläkerroksissa majailevat kulttuurikommarit noudattavat Moskovan Leninin kirjasto-metroaseman mallia, niin uudelta Keskustakirjastolta tulee yhdyskäytävä Lasitalon kautta Pisararadan Amos Rex- asemalle.

Kirjasto päätettiin rakentaa, koska Claes Andersson on sen ideoinut.

Kerran haudattu Pisararata herää henkiin kunhan Raide-Jokeri todetaan sudeksi.

Johtokuntatason kommunismin määrittelyssä tarvitaan maailmanpolitiikan professoreiden sekä Tuusulan tohtoreiden Erkki Tuomiojan ja Paavo Väyrysen apua!

http://ronkko.blogspot.com

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset