Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kuinka oikeassa olinkaan

Viime aikojen tapahtumat ovat osoittaneet kuinka oikeassa olin, kun vetäydyin sivuun Keskustan puolue-elinten työskentelystä ja lopulta perustin Kansalaispuolueen. 

Jouduin näihin koviin päätöksiin sen vuoksi, että olin menettänyt mahdollisuuteni vaikuttaa Keskustan kautta niiden yhteiskunnallisten tavoitteiden toteuttamiseen, joita olen koko urani ajan pitänyt tärkeimpinä. Perimmäinen syy tähän on se, että Keskustan aatteellinen linja on muuttunut.

Kun Maalaisliitto muutti nimensä Keskustapuolueeksi 1960-luvun puolivälissä, sen aatteellinen perusta oli hukassa.

Vuoden 1970 eduskuntavaalien murskatappion jälkeen me silloiset nuorkeskustalaiset käynnistimme voimakkaan aatteellisen työn. Syvennyimme Santeri Alkion ajatuksiin ja yhdistimme ne Georg Henrik von Wrightin ja Reijo Wileniuksen filosofiaan.

Liitimme toisiinsa alkiolaisen ihmisyysaatteen ja vihreät ympäristöarvot. Loimme ohjelman, jolla Keskusta nousi 1980-luvun lopulla Suomen suurimmaksi puolueeksi.

Keskusta nojautui talonpoikaisiin juuriinsa. Sen politiikan perustana olivat henkiset, hengelliset ja yhteisölliset arvot. Puolue toteutti tervettä talouspolitiikkaa ja pyrki rakentamaan tasa-arvoista ja hajautettua ihmisyyden yhteiskuntaa. Aluepolitiikalla oli keskeinen merkitys. Pyrimme vahvistamaan maaseudun ja maakuntien elinvoimaa ja estämään liiallista keskittymistä suurimpiin kaupunkeihin.   

Turvallisuuspolitiikassa Keskusta tuki voimakkaasti Paasikiven-Kekkosen linjaa.

Samaan aikaan kun puolue nousi suurimmaksi, sen toimintaan tuli mukaan uusi nuorten sukupolvi, joka otti tehtäväkseen muuttaa Keskusta liberaalipuolueeksi. Tässä he ovat nyt onnistuneet.

Lahden puoluekokouksessa vuonna 2010 puolueen keskeisiin johtotehtäviin valittiin Mari Kiviniemen johdolla vain liberaaleja. Seuraavan kevään eduskuntavaaleissa Keskusta koki historiansa suurimman vaalitappion. Äänestäjien luottamus menetettiin.

Vuoden 2012 presidentinvaaleissa luottamus palautui ja se vahvistui edelleen sen jälkeen, kun Juha Sipilä oli valittu puolueen johtoon. Olin tyytyväinen Juhan valintaan, sillä olin saanut sen käsityksen, että olemme asioista jokseenkin samaa mieltä.

Minulle täysin käsittämättömästä syystä Juha antoi kuitenkin viime kevään eduskuntavaalien jälkeen hallitus- ja eduskuntapolitiikan liberaalien käsiin.

Liberalismilla on erilainen arvoperusta ja tavoitteet kuin alkiolaisuudella. Liberalismi perustuu materialistisiin arvoihin. Siinä yhdistyvät toisiinsa arvoliberalismin vapaamielisyys moraaliasioissa ja oikeistoliberaali talous- ja aluepolitiikka. Ympäristöpolitiikassa liberalismi johtaa helposti cityvihreään linjaan. Eurooppa-politiikassa liberaalit ovat yleensä federalisteja ja turvallisuuspolitiikassa he ovat taipuvaisia siirtymään Paasikiven linjalta liittoutumisen tielle.

Tätä kaikkea olemme viimeksi kuluneen vuoden aikana kokeneet.

Viime päivinä olemme kuulleet rohkeita esityksiä jopa liikenneväylien ja terveydenhuollon yhtiöittämisestä ja kilpailun avaamisesta aloille, joille se ei sovi. Hyvää tarkoittava normien purkukin näyttää johtavan vahingollisiin tuloksiin, kuten kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen. Keskittävää metropolipolitiikkaa jatketaan. Näin käy, kun perustana ovat liberalismin arvot ja tavoitteet.

Olen perustellut irrottautumistani Keskustan toiminnasta ja uuden puolueen perustamista sillä, mitä Martti Luther sanoi kun hän puolusti toimintaansa keisari Kaarle V:n edessä Wormsin valtiopäivillä vuonna 1521:

"Toimiminen vastoin omaatuntoa on vahingollista terveydelle ja mielenrauhalle. Siksi en voi perääntyä. Tässä seison, enkä muuta voi."

Nyt omatunto on kevyt ja mieli rauhallinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Mitäs se Pylkkänen sanoikaan jälkiviisaudesta...

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Kommentissasi tiivistyy kaikessa yksinkertaisuudessaan koko suomalaisen yhteiskunnan ankeus.

Pekka Iiskonmaki

#2
Suomi on todella ankea ja iloton valtio, eikä se johtu pelkästään ilmastosta.

Ruben Salonen Vastaus kommenttiin #5

Minusta ei ole! Johtopäätös: ongelma ei olekaan Suomessa, vaan sinussa itsessäsi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

# JP. Kommentistasi paljastuu suuri asiantuntemattomuus ja tietämättömyys. Asioita seuranneena voin sanoa, että "jälkiviisaudesta" ei ole kyse , vaan Väyrynen on niitä harvoja asiantuntevia Suomen talouspolitiikan taitajia, jotka jo 1980-luvulta lähtien ovat tajunneet, mihin sinipunapolitiikka jne johtavat ja mihin myös nykyiset euromyönteisyydet ovat johtaneet. Monet väärät käsitykset eri ihmisillä syntyvätkin itsekeskeisestä, henkilö-Väyrysestä eikä hänen asiantuntemuksestaan. Ne pitää osata erottaa toisistaan.

Pitää -arvoisa JP - aina pystyä perustelemaan ilman turhia heittoja, mihin näkemyksensä perustaa. Ilman faktoja ne vaikuttavat vain trollaamiselta.

Väyrynen on ollut harvinaisen oikeassa talousnäkemyksissään. Piti hänestä tai ei.

Pekka Iiskonmaki

Joku meni kuitenkin munilleen, koska maaseudulta lähti kaikki palvelut sääntelyn takia?

Miten Keskusta on siten maaseudun asialla?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Miksikä sitä Väyrysen kulta-ajan keskustalaispolitiikkaa kutsuttiinkaan? Oliko se iltalypsy- ja siltarumpupolitiikkaa?

Käyttäjän eskotie kuva
Esko Tienhaara

Todella iso kivi, mitä Paavo on alkanut vierittää! Mutta jos kerran monttu on kaivettu jo valmiiksi, niin on vain ajan kysymys, kun kivi putoaa sinne.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Niin, kyllähän Luther "voi" paljon muutakin :

Kirjassaan "Juutalaisista ja heidän valheistaan" (1543) Luther jakoi opetuksia juutalaisten eliminoimiseksi: "Sen vuoksi heistä on pikaisesti päästävä";

ja kirjoituksessaan "Schem Hamphoras" (1543) Luther vaati juutalaisten rankaisemista niin "että kujat täyttyvät verestä, että kuolleet olisi laskettava ei sadoissa tuhansissa, vaan kymmenissä sadoissa tuhansissa".

A. Hitler kirjassaan "Taisteluni" ihaili ja sitten myös toteutti Lutherin kehotukset. Kuusi miljoonaa juutalaista menetti henkensä.

Lutherin tästä puolesta ei kinkereillä, pyhäkoulussa eikä rippikoulussakaan mitään puhuttu; Lutherin Vähä Katekismusta oli vain uskominen. Jyrkkä ristiriita näiden välillä selkisi myöhemmin.

Lapsenusko joutui kovalle koetukselle; kaikki ei olekaan niin kuin saarnataan. - Kukin tulkoon kuitenkin autuaaksi uskossaan !

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Elävältä hautaamisesta:

Teemu Selännettä ja Jarkko Niemistä tulee tuutista enemmän kuin tarpeeksi. Panama- tikkataulun pyörittämistä ministerivoimin. Mitä kaupallisempi, sitä parempi, ihmisyydestä ei niinkään väliä, ikäänkuin pakkoruotsin raunioittamille koulupudokkaille heistä olisi mallia. Paavo Väyrynen onkin perustanut yksityisen nuorisokodin osoittaakseen presidenttiainesmieheltä vaadittavaa luonnetta. Mutta niinpä juutalaisetkin pantiin kaivamaan omat hautansa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sartre on kirjoittanut, että toisen kautta voi ymmärtää omia tekojaan. Paavo Väyrysen nuorisokodissa on yhtäläisyyksiä omaan kokemukseeni.

Eräät Sos.dem. nuoret alkoivat rakentaa nuorisomajaa Muonioon 70-luvun puolivälissä. Maja sijaitsee Muonionjoella, rintamasuunta länteen, Ruotsin puoleisten vuorten näkyessä saunan rappusille. Olin siellä mukana joitakin kertoja talkoomiehenä.

Tuntui siltä kuin majaa olisi alunperin haluttu brändätä “Heikki Rönkön majaksi”. Vaistomaisesti kieltäydyin kunniasta, eikä minulla sitä paitsi ollut juuri mitään tekemistä sos.dem.nuorten kanssa, mutta siitä huolimatta Demari-lehden toimittaja käveli sisälle työpaikalleni vesihallitukseen yo-keväänä -72 ottamaan minusta kuvan, jonka lätkäisi valtakunnallisen lehtensä etusivulle. Iltaoppikoulun rehtori Veikko Huttunen pyöri ympäriinsä hokien, että sinua yritetään häpäistä!

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Osuvaa keskusta-liberalismin analyysiä Paavolta. Liberaalien vallankaappaus Keskustassa voidaan nähdä myös operaationa, jossa Kokoomus ottaa sivusta haltuunsa koko puolueen ja saa sen äänet ja kansanedustajat käyttöönsä vastoin kenttäväen pitkän linjan arvopohjaa. Kyseessä on erittäin likainen operaatio, tosin äänestäjien mega-typeryydellä siunattu. Sama juttu on tapahtunut itse asiassa PS:ssäkin, jossa kovaa oikeistolaista linjaa vetävä yrittäjäsiipi määrää askelmerkit uhraten kansallisvaltion edut, arvokonservatismin ja pienituloisten asian.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Hyvään aikaan Väyrynen irrottauduit Keskustasta. Tänään keskusta avaamassa kulkuteidemme omistusta tietulleineen ulkomaalaisille.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ootko Paavo ikinä ollut väärässä? Paitsi ehkä ihan vähän silloin, kun teit väitöskirjan siitä ettei Neuvostoliitto voi sortua.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Samaa mieltä olen Väyrysen kanssa siitä, että nykykepu on hukannut Alkiolaisen aatteen "köyhän asialla olemisen" kokonaan. Eri mieltä olen aluepolitiikan autuallisuudesta, vuosikymmeniä on hukattu miljardeja maakunnan kannattomattamiin hankkeisiin, varat joita olisi tarvittu laajentamaan vientiteollisuuden, nykyistä esim. Ruotsiin verrattuna, poikkeuksellisen kapeaa tuotantoa.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Onneksi olkoon oikeassa olostanne, arvoisa tohtori.

Olen havainnut Teidän useasti aiemminkin olevan oikeassa.

Keskustan nykyongelmia leimaavat todellakin liberalismi, kritiikitön suhtautuminen euroalueeseen ja federalismiin sekä politiikan näkökulman siirtäminen Euroopan unionin intressiperustoihin.

Paljosta olen kanssanne samaa mieltä. Täsmentäisin kuitenkin eroa, joka vallitsee yhtäältä talousliberalismin ja toisaalta arvo- ja sosiaaliliberalismin välillä.

Talousliberalismia pidän itsekin kohtalokkaana ajattelumuotona, kun taas arvo- ja sosiaaliliberalismi ovat itseisarvoisia ja kannatettavia näkökantoja.

Jos talous on täysin vapaa, ihmisten kädet ja kaula ovat kahleissa. Mutta jotta ihmiset olisivat vapaita, pitää talouden olla hyvässä kurissa ja kontrollissa.

Nopeasti havaitaan, että talousliberalismi ja toisaalta arvo- ja sosiaaliliberalismi ovat vastakohtia, vaikka niillä onkin sama sukunimi.

En näe mitään syytä, miksi sen enempää Suomen Keskusta kuin Kansalaispuoluekaan eivät voisi sitoutua arvo- ja sosiaaliliberalismin perinteeseen - se kun ei yleensä maksakaan yhtään mitään.

Viimekätinen filosofinen perusratkaisu tapahtuu siinä, että ihmisten elämäntavallinen vapaus on itseisarvo, kun taas talouden vapaudella on pelkkä välinearvon asema.

Kunnioittavasti,
Jukka Hankamäki

Käyttäjän JuhaTolvanen2 kuva
Juha Tolvanen

Kelan pääjohtajan seuraajasta neuvotellaan jo hyvissä ajoin. Olikos se niin, että enää ei ole puolueen sisäistä palkkiovirkaa -olihan. Virka hakuun julkisesti ja riippumaton valitsijakunta. Hehheh, ei mikään muutu täällä Suomessamme.

Petteri Hiienkoski

"Syvennyimme Santeri Alkion ajatuksiin ja yhdistimme ne ... Reijo Wileniuksen filosofiaan."

Mielenkiintoista! En tiennytkään tällaisesta antroposofisesta orientaatiosta...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Moni ei tiedä, mutta sen ajan opiskelijoille steinerilaisen Wileniuksen sitoutuminen maal... öh, keskustapuolueeseen oli tuttu juttu.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#. Entäs taistolaisuus ja "´hyödylliset idiootit" maailmalla? Kenenkäs oppi-isiä, auktoriteettejä ja profeettoja heillä ja salonkisosialisteilla olikaan isähahmoinaan Suomen tekemiseksi neuvostovaltioksi wahlrooseja myöten?

MUTTA NYT onkin keskityttävä Suomen kansantalouden hoitoon eikä poliittisiin uskontoihin vai mitä. MARX: Praxis eli käytäntö testaa teorioiden pätevyyden!

Onko nykyinen euro/ay-malli hyvä vaiko huono sekä taloudellisesti, poliittisesti, demokraattisesti että tasa-arvoisesti, kansallisesti ja oikeudenmukaisesti tulkiten? Olisiko jotain kenties korjattavaakin nyky-EU/euro-"Ihantolassa"? VAI EI?

VAI ONKO NYT jo tehty poliittisesti kaikki voitava Suomen todella saattamiseksi joidenkin jarrujoukkojen toimesta liittovaltiokelpoiseksi suuntana velkaunionin kautta keskitettyyn, federalistiseen EUROSTOLIITTOON? Esimerkiksi bernsteinilaisittain tai brezneviläisittäin soveltaen? Siihenkö tietyt jarruvoimat tähtäävät yhteiskunnan vastaisilla toimillaan?

ITSE Kansalaispuolueen jäsenyys- ym. sisältö on kimuranttinen ja eikä avaudu monellekaan ihmiselle riittävästi. Moni tahtoisi tietää lisäksi onko Kansalaispuolue vain sovittu Troian puuhevonen Keskustan poliittisessa operaatiossa? Tarkoitan sillä eurokielteisten ihmisten äänten kalastamista muilta eurovastaisilta puolueilta. YDINKYSYMYS kuuluukin: kuuluuko Väyrynen vielä jäsenenä Keskustaan vaiko ei?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sipilän ja Väyrysen shamanistisen logiikan mukaan suomenkieliset (5 milj.) ovat enemmistö Pohjolassa (20 milj.) minkä kompensoimiseksi Suomessa pitää toteuttaa raudanlujaa vähemmistöpolitiikkkaa taloudessa (XXL, Nordea, Arla, ym.).

Määritelmän mukaan shamaanit ja heidän toverinsa elävät kolmitasoisessa maailmassa. Nämä tasot ovat:

-Ylinen taso, jossa henget ja jumalat elävät.
-Keskinen taso, jossa ihmiset ja eläimet elävät.
-Alinen taso on "buni" eli manala, kuolleitten koti.

http://www.lukio.palkane.fi/raamattunet/shamanis.html

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Arvostan Väyrystä Sipilä-kepulaisen politiikan kritiikistä. Toivottavasti keskustassa herätään laajemminkin näkemään, mitä maassa Sipilän johdolla tapahtuu.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Vaikuttaa siltä, että annetaan epätodellisen suuri painoarvo ideologisille suuntauksille ja ideologiselle analyysille. Ideologinen suuntauneisuus ei ohjaa arvomkäsityksiä ja ratkaisuja niin sitovasti kuin "ismit". Kyllä useimpia liberalisisestikin suuntautuvia ohjaa ohjaa enemmänkin pragmaattisuus kuin ideologia ja sen kiinteähkö "arvomaailma".
"Maailmanmeno" sellainen, että todelliset tilanteet ja olosuhteet muuttuvat nopeast.Arvaamattomia vaateita muodostuu entistä nopeammin. Oikeisiin päätöksiin pyrkivä harkinta edellyttää myös jatktuvaa arvoihin ja arvostuksiin kohdistuvaa tarkastelua. Tällöin on mahdollsta ja ehkä suotavaakin, että valintoja ohjaa enemmänkin pragmaattisuus kuin ideologinen suuntaus. Luulisin tämän koskevan myös useimpia alkiolaisesti suuntautuvia henkilöitä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Euromaat, EMU ja EKP ovat nyt deflaation ja inflaation noidankehässä, josta niiden on vaikeaa päästä kunnialla terveeseen talouteen:

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215650-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset