Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kansalaisaloite eduskunnassa

Osallistuin eilen eduskunnan perustuslakivaliokunnan järjestämään kuulemistilaisuuteen, jossa käsiteltiin kansalaisaloitetta kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa.

Perustuslakivaliokunta oli kutsunut kuultavaksi neljä asiantuntijaa. Kahdella heistä - oikeusministeriön lainsäädäntöjohtaja Tuula Majurilla ja professori Mikael Hidénillä - ei ollut aloitteeseen ennakkoasennetta. Muut asiantuntijat suhtautuivat siihen kielteisesti ja heidän lausuntonsa olivat sen mukaiset.

Tohtori Janne Salminen todisteli, että kansalaisaloitteen enemmästä käsittelystä tulisi luopua. Kansalaisaloitetta ei voi tehdä Suomen kansainvälisestä sopimusvelvoitteesta. Salmisen mukaan aloite koskee tällaista velvoitetta. Professori Mikael Hidén kumosi painavin perustein tämän käsityksen.

Dosentti Päivi Leino-Sandberg puolusti niitä menettelytapoja, joita käyttäen Suomi oli liittynyt Euroopan unioniin ja euroalueeseen. Keskustelun yhteydessä hän sanoi, että päätökset olivat syntyneet perustuslakivaliokunnan myötävaikutuksella.

Tosiasiassa liittymispäätöksiä tehtäessä ei ole toimittu perustuslakivaliokunnan edellyttämällä tavalla.

Kun Suomi liittyi Euroopan unioniin, perustuslakivaliokunta nimenomaan totesi että "liittymissopimus ei vielä voi merkitä sitoutumista osallistua talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen".

Vuonna 1997 eduskunnalle antamassaan selonteossa valtioneuvosto kuitenkin katsoi, että päätös euroalueeseen liittymisestä oli EU-jäsenyydestä päätettäessä jo tehty ja että sen muodolliseen toimeenpanemiseen tarvittiin vain eduskunnan poliittinen kannanotto joko tiedonannon tai erillisen lakiehdotuksen pohjalta.

Perustuslakivaliokunta asettui kannattamaan lakiehdotusta, joka vastaisi "päätöksenteon merkittävyydelle ja legitimiteetille asetettuja odotuksia". Suuri valiokunta yhtyi tähän näkemykseen. Se perusteli lakiehdotuksen antamista myös sillä, että rahaliiton kolmanteen vaiheeseen siirryttäessä Maastrichtin sopimusta tultaisiin ilmeisesti rikkomaan.

Valtioneuvosto kuitenkin antoi eduskunnalle vain tiedonannon. Perustuslakivaliokunnan enemmistö siunasi pitkin hampain tämän menettelyn, mutta totesi: "Perustuslakivaliokunnan toimialan kannalta tiedonannon puutteena on, että euroalueeseen osallistumisen valtiosääntöoikeudelliset vaikutukset ovat jääneet lähemmin erittelemättä".

Edellä esitetyt perustuslakivaliokunnan kannanotot eivät olleet yksimielisiä, vaan merkittävä vähemmistö edellytti eriävissä mielipiteissään, että päätös olisi tullut tehdä lakiehdotuksen pohjalta ja että siitä olisi tullut järjestää neuvoa-antava kansanäänestys. Lisäksi esitettiin, että peruslakia olisi tullut muuttaa, koska sen mukaan Suomen rahayksikkö oli markka.

Omassa lausunnossani esitin, että euroalueeseen liityttäessä on syntynyt niin vakavia legaalisuus- ja legitimiteettiongelmia, että näiden päätösten pohjalta Suomi ei voi olla mukana täydellisen talous- ja rahaliiton luomisessa euroalueelle. Siksikin Suomen on erottava euroalueesta. Jos täydelliseen talousunioniin halutaan kuitenkin osallistua, tarvitaan kansanäänestys, kuten mm. nykyisen hallituksen pääministeri ja ulkoministeri ovat ennen viime eduskuntavaaleja esittäneet.

Päivi Leino-Sandberg vähätteli lausunnossaan ns. viiden presidentin suunnitelman merkitystä. Hän luonnehti sitä alustaviksi tulevaisuuden vaihtoehdoiksi.

Tosiasiassa komissio on jättänyt esityksen täydellisen talous- ja rahaliiton luomiseksi unionin toimielinten käsiteltäväksi. Eurooppa-neuvosto on viime joulukuussa sitoutunut toimimaan niin, että talous- ja rahaliitto saadaan viimeistellyksi.

Kuulemistilaisuuden lopuksi asian käsittely keskeytettiin. Valiokunta jäi odottamaan talousvaliokunnan lausuntoa.

Kokouksen jälkeen tiedustelin valiokunnan puheenjohtajalta Annika Lapintieltä, milloin valiokunta jatkaa asiantuntijoiden kuulemista, jotta me aloitteen tekijät voisimme ehdottaa kuultavaksi sitä puoltavia asiantuntijoita. Sain kuulla, ettei asiantuntijoiden kuulemista ole ollut tarkoitus jatkaa, mutta sitä voidaan harkita.

Toivon, että perustuslakivaliokunta jatkaisi asiantuntijoiden kuulemista. Erityisesti olisi tarpeen selvittää pääasiaa eli sitä, millaisia vaikutuksia täydellisen talous- ja rahaliiton luomisella olisi Suomen taloudelliseen ja valtiolliseen itsenäisyyteen ja kuinka sen toteuttaminen olisi sovitettavissa yhteen Suomen perustuslain kanssa.

Perustuslakivaliokunnan kokouksen jälkeen kysyin kokousta seuranneelta talousvaliokunnan puheenjohtajalta Kaj Turuselta, milloin hänen valiokuntansa järjestää julkisen kuulemistilaisuuden. Sain kuulla, ettei sellaista ole ajateltu toteuttaa. Toivon, että kuulemistilaisuus järjestetään, sillä euroeron painavimmat ja kiireellisimmät perustelut liittyvät talouteen ja talouspolitiikkaan. Paikalle pitäisi saada myös euroeroa puoltavia asiantuntijoita.

Eilinen perustuslakivaliokunnan kuulemistilaisuudesta tehdyn videotallenteen voit katsoa tästä linkistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Historioitsijat, ml. Åbon tohtorit, ilman rajoja - vanha aika
Ihmiset, ml. Euro, ilman rajoja - uusi aika

Käyttäjän joukomarkula1 kuva
Jouko Markula

Hyvin hoidettu seuranta takaa kunnollisen käsittelyn. Avoimuus käsittelyn kulusta myös erittäin tärkeää, sillä muuten näitä asioita ei saataisi ikinä kunnolla läpi hyväksytyksi.
jos kaikki tällaiset kansalaisaloitteet käsiteltäisiin tällä lailla valvotusti, maailma olisi suomalaisille parempi paikka elää.
Kiitän tiedosta, Paavo!

Käyttäjän MarttiPuoskari kuva
Martti Puoskari

Suomi on tehnyt todella SUUREN virheen ottaessaan Euron käyttöön ja luopumalla omasta rahayksiköstä !
Eurosta on erottava heti !
Suomessa tuloerot ovat kasvaneet valtavasti ja syy on Euron !
Suomi on jo nyt jakautunut kahtia : rikkaat ja köyhät ihmiset. RIKKAAT JA KÖYHÄT IHMISET !!! !!
Suurin osa tavallisista ihmisistä lukeutuu köyhiin !
Vertaan Suomen kehitystä Ruotsiin , joka ei liittynyt Euroon.
Ruotsissa ei ole tuloerojen kasvua , kuten Suomessa on tapahtunut !
Suomen vientiteolisus ei pysty kilpailemaan Ruotsin vientiteollisuuden kanssa , koska Ruotsin Kruunu on koko ajan halvempi kuin Euro ! KÄSITÄTTEKÖ TÄMÄN TOSI ASIAN ! ?

Käyttäjän MarttiPuoskari kuva
Martti Puoskari

Toivottavasti Isobritannia eroaa EU ; sta ja silloin Suomen on erottava ainakin Eurosta !
Mikään muu pohjoismaa ei kuulu Euroon !
Kaikilla muilla Pohjoismailla on käytössä oma Raha , oma valuutta , joka on arvoltaan alle Euron !
Uskaltaako nykyiset ministerit myöntää , että Euroon liittyminen oli SUURI VIRHE !
Vastatkaa Suomen ministerit tähän kysymykseen ! ! !

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ministerit eivät ehkä ehdi vastata kysymykseesi. Pääministerin käsityksen eurosta kertoo hänen bloginsa 27.4.2013. Valtiovarainministerin kanta on tiedossa. Ei kiinnosta euroero eikä myönnä virhettä. Ulkoministeri näyttäisi olevan hiljaa tai jopa kääntäneen kantansa. Muut ministerit ovat samaa mieltä edellisten kanssa.

Turha vanhoilta puolueilta on kysyä, oliko euroon siirtyminen virhe tai haluavatko ne erota eurosta. Euroeron kannattajia on suuri joukko, mutta he joutuvat vähemmistöön puolueissaan.

Tuskimpa eurosta eroaminen on sen vaikeampaa kuin siihen liittyminenkään. Meidän taloudellinen asema helpottaa eroon liittyviä toimia. Tarvitaan selvä enemmistö asian taakse. Saako kansalaispuolue sen aikaan, jää nähtäväksi. Talouden heikko kehitys ei saa vanhoja puolueita heräämään. Puoluekoneistojen huipulla on tavallista suurempi kiinnostus EU:ta ja sen myötä euroa kohtaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Erkki Laitinen; "Tuskimpa eurosta eroaminen on sen vaikeampaa kuin siihen liittyminenkään."

No kun kuuntelet Väyrysen kirjoituksessa olevan linkin keskustelun perustuslakivaliokunnan kokouksesta asiantuntijoiden kannanotot asiaan, niin mielestäni tulet samaan tulokseen kuin itse. Paljon vaikeampaa on erota kuin mitä oli liittyminen ns. köökin kautta ilman kansalaisten sanansijaa. Ei ole asiantuntijoiden mukaan helppoa tapaa.

Laitanpa tuon linkin tähän jottei tarvitse sitä tekstistä hakea;

https://www.eduskunta.fi/_layouts/15/Arkena.Edk.Sa...

Käyttäjän KajRisberg kuva
Kaj Risberg

Jeesus mikä ääliö tuo Sandberg. Piti poliittisen puheen vaikka pitäisi olla "asiantuntijalausunto." Eikä varsinkaan taloudesta ja rahasta ymmärtänyt yhtään mitään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eurooppa-neuvosto on viime joulukuussa sitoutunut toimimaan niin, että talous- ja rahaliitto saadaan viimeistellyksi."

Suomessa näistä ei media kerro ja poliitikot ovat hiljaa, mutta liittovaltiokehitys jatkuu.

Käyttäjän MarttiPuoskari kuva
Martti Puoskari

EUROSTA on pakko EROTA ! Uskokaa jo tyhmät ihmiset !
Euro ei sovi Suomeen ! Miksi Ruotsi ei kuulu EUROOn ! Ruotsi on aina tehnyt viisaampia päätöksiä !
Miksi Suomalaiset ovat niin SAATANAN tyhmiä !
Varsinkin politikot !
Ei EUROSTA eroaminen ole vaikeaa, kun kansa niin päättä niin se on yksinkertainen asia ! Ei EU voi Suomen sisäisiiin asioihin puuttua !
USKOKAA JO TOLLOT ! !

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"USKOKAA JO TOLLOT ! !"

Sellaisia TOLLOJAhan me sitten varmaan ollaan.

Onneksi olemme TOLLOJA sillä muuten varmaan meillä olisi uppoava valuutta.
Nyt sen sijaan meillä on arvonsa pitävä valuutta.

TOLLOUDESSA on omat etunsa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset