Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Vihdoinkin!

Esitin vuosi sitten, että Välimeren yli Eurooppaan suuntautuva maahanmuutto katkaistaisiin perustamalla Pohjois-Afrikkaan pakolaisleirejä yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestön ja alueen valtioiden kanssa. Puhuin ja kirjoitin tästä myös pääministeri Juha Sipilälle ja ulkoministeri Timo Soinille. ( https://www.paavovayrynen.fi/2015/05/19/valimeren-pakolaisongelmaan-on-s... , https://www.paavovayrynen.fi/2015/05/26/komissio-on-harhateilla/ , https://www.paavovayrynen.fi/2015/06/14/avoin-kirje-timo-soinille/ , https://www.paavovayrynen.fi/2015/06/15/vastaus-timo-soinille/ )

Myöhemmin esitin leirien perustamista myös Balkanin niemimaalle ja Kreikkaan. ( https://www.paavovayrynen.fi/2015/09/17/kohti-kestavaa-maahanmuuttopolit... ja https://www.paavovayrynen.fi/2015/09/20/jarjestys-on-palautettava/ )

Sain viime keväänä virikkeen siitä, että ulkomaisten lehtitietojen mukaan Libyan ja Tunisian viranomaiset pyrkivät rajoittamaan muuttoliikettä ottamalla kiinni Eurooppaan pyrkiviä, sijoittamalla heitä säilytyskeskuksiin ja pyrkimällä palauttamaan heitä kotimaahansa.

Ideaani ei tartuttu, vaan Euroopan komissio ajoi turvapaikanhakijoiden pakkokiintiöintiä ja haki YK:n turvallisuusneuvostolta valtuutusta sotilasoperaatioon, jolla tuhottaisiin salakuljettamiseen käytettäviä aluksia.

Käytännössä laivasto-operaatio on vain lisännyt muuttoliikettä, kun EU:n alukset odottavat aluevesirajoilla ja siirtävät sinne saakka pääsevät Eurooppaan.

Äskettäin uutisissa kerrottiin, että Libyan rannikkovartiosto oli pidättänyt satoja meritse kohti Eurooppaa lähteneitä maahanmuuttajia.

Nyt Italian viranomaisetkin ovat heränneet. Tähän lienee vaikuttanut se, että naapurimaat – ennen muuta Itävalta – ovat alkaneet sulkea rajojaan. Maahanmuuttajat ovat jäämässä Italiaan.

Äskettäin Italian sisäministeri Angelino Alfano vaati sopimuksen solmimista EU:n ja Afrikan maiden välille. Ulkoministeri Paolo Gentiloni puolestaan esitti jo viime viikolla, että Afrikan maiden kanssa voitaisiin tehdä samanlainen sopimus kuin Turkin kanssa.

Tähän voin todeta vain: vihdoinkin.

Paljolta pahalta olisi vältytty, jos muuttoliikkeen patoamiseen olisi ryhdytty jo viime keväänä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Ilkka Huotari

Näin juuri.

Ihmettelen vain sitä, että miksi sopimus piti tehdä juuri Turkin kanssa - ei kai palautusta tarvitse tehdä juuri sinne? Eikö sopimuksen olisi voinut tehdä alunperinkin joidenkin Afrikan maiden kanssa eikä antaa Turkille niin vahvaa neuvotteluasemaa (6 miljardia euroa + viisumivapaus muutaman tuhannen turvapaikanhakijan palauttamisesta), kuin annettiin?

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Monasti mietin, miksi Eurooppa on niin saamaton vai välinpitämätön vai mitä se on?

Olen itse käynyt usein Afrikassa ja olen oppinut sen, että sikäläisillä ei ole realistista käsitystä siitä, millaista työntekoa "hyvinvointimme" vaatii meiltä itseltämmme. Useat eivät ole koskaan nähneet valkoisen miehen tekevän fyysistä työtä. Ajatus on, että täällä on kuin Hollywood elokuvissa. Raha kasvaa kirjaimellisesti puissa.

Kun he sitten tulevat tänne paratiisin, hyvinvoinnin ja oikeudenmukaisuuden yms toivossa ja huomaavat että paratiisia ei heille tarjotakaan on oikeastaan aika luontevaa, että he kuvittelevat että täällä ollaan pahantahtoisia, kun kerran....

On aivan järjetöntä kuljettaa laivalasteittain näitä ihmisiä Eurooppaan. Siitä ei hyvä seuraa. On syynsä miksi suurlähetystöt Afrikan maissa eivät viisumeita myönnä silloinkaan kuin olisi hyvä syykin. Sitä voisi miettiä, miksi näin, ja miksi sitten nyt tällä tavoin. Afrikkahan voi varmaan historiaansa nähden todella hyvin näinä aikoina. Talous kasvaa, koulutustaso ja hyvinvointi on nousussa kaikin puolin. Aina voi mennä paremmin. Salakuljettajien koukkuun on helppo tarttua kun ei ole realistista käsitystä matkasta tai päämäärästä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minä jo kolme vuotta sitten mietin, miksi meidän edustajanamme EUssa roikkuu mies, jolla on ajatuksia, mutta jota kukaan ei koskaan kuuntele. Mies, joka kerta toisensa jälkeen toteaa, että hän on ollut oikeassa tässä ja tuossa asiassa. Koskaan tuo mies ei ole saanut ääntään kuuluviin pöydissä, joissa asioista päätetään. Ja samaan aikaan tuo mies käyttää paikkaa, jossa joku toinen (pätevämpi?) voisi päätöksiin vaikuttaa. Emme tarvitse, tohtori Väyrynen, päätöksen tekijöiden paikalle henkilöitä, jotka ovat oikeassa. Tarvitsemme päättäjiä.

Entinen presidenttimme Martti Ahtisaari kommentoi Väyrysen puoluehanketta kertomalla odottavansa Väyrysen päätöstä jättää politiikka. Tuo päivä ei voi olla kovin kaukana. Kun tuo päivä koittaa, minä siteeraan tohtori Väyrystä: "Vihdoinkin!"

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Kai Niemeläinen on ilmeisesti kuulunut siihen porukkaan, joka on valinnut päättäjiksi niitä, jotka ovat väärässä, mutta päättävät silti. Lopputulos on nähtävissä.

Pasi Ranta

Taidan minä sitten lainata Kekkosta, saatanan tunarit. Tuo Italian ynnä muiden maitten harrastama taksivene toiminta pitää saada loppumaan. Siitä alkaa Euroopan ongelmat poistua, ei suinkaan sillä, että Lähi-Idän ja Afrikan ongelmat siirretään tänne.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Äskettäin Italian sisäministeri Angelino Alfano vaati sopimuksen solmimista EU:n ja Afrikan maiden välille. Ulkoministeri Paolo Gentiloni puolestaan esitti jo viime viikolla, että Afrikan maiden kanssa voitaisiin tehdä samanlainen sopimus kuin Turkin kanssa.

Tähän voin todeta vain: vihdoinkin."

Ei missään nimessä samanlaista sopimust kuin Turkin kanssa!
_____________________________________

Pakolaisleirejä tulee tietenkin perustaa, mutta se on aika hurskas toivomus kun samaan aikaan EU leikkaa YK:n pakolaisjärjsetöltä 1/3 vuosittain annettavista varoista!

Henry

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Eihän tällaista jahkailua voi ymmärtää. Eurooppaan tuloväylä vain uusiutuu, kunnes Euroopan ulkoraja suljetaan ja halukkaat tulijat käännytetään. Samalla loppuu salakuljettajien rikastuminen ja myös reissaajien kuoleminen.

Näihin turhiin kuolemiin on muuten hyvä hakea syitä länsipuolen EU n päättäjien aivoituksista, rahan ahneudesta ja järjettömyyksistä. On myös syytä muistella oman fiksun ja nohevan Kepu pääministerimme kutsuhuutoa, jonka luki muutama miljoona liikkeellä olijaa. Onko kutsun esittäjä vastuussa ? No, eipä tietenkään ole.

Moraali on yhtä joustava kuin kollikissalla.

Juhani Piri

Viimevuoden puolella tuli asiaa pohdittua. Kunnolliset pakolaisleirit olisivat erittäin hyvä väliaikainen ratkaisu. Siellä olisi lapset turvassa ja saisivat koulutuksen.

http://jpiri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201557-pakol...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset