Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

ALDE:n puheenjohtaja linjoilleni pakolaiskysymyksessä

Euroopan parlamentin täysistunnossa puhuttiin eilen tiistaina jälleen pakolaiskriisistä ja siitä, miten kriisi tulisi ratkaista. Komissio ehdottaa yhteistyön lisäämisestä unionin ulkopuolisten maiden, erityisesti Afrikan maiden, kanssa.

Parlamentissa komission esitykseen suhtauduttiin pääosin myönteisesti. Useat mepit kuitenkin varoittivat kopioimasta ongelmallista Turkki-sopimusta muiden maiden kanssa.

Turkin kanssa tehdyn sopimuksen puutteista varoitti myös Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmän (ALDE) puheenjohtaja, Belgian entinen pääministeri Guy Verhostadt, joka totesi, ettei sopimuksen kopioiminen ja Euroopan ongelmien ulkoistaminen ole tie eteenpäin. Sitä vastoin Verhofstadt puhui uusien kumppanuussopimusten luomisesta:

”Tämä tarkoittaa vastaanottokeskusten perustamista sellaisissa maissa kuin Libanon, Jordan ja Tunisia, jotta pakolaisvirtaa voitaisiin hallita yhdessä niiden hallitusten ja YK:n kanssa. Näiden vastaanottokeskusten pitäisi vastata siitä, että ne erottelevat suojelun tarpeessa olevat pakolaiset taloudellisista siirtolaisista.”

Olen itse ehdottanut aiemmin samaa komissiolle, viimeksi kirjallisen kysymyksen muodossa kesäkuun alussa. Ensimmäisen kerran ehdotin asiaa komissiolle jo toukokuussa vuonna 2015.

Linkki viime viikolla esittämääni kysymykseen, klikkaamalla tätä.

www.paavovayrynen.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Järki kasvaa kokemusten kautta vähitellen niin Suomessa kuin EU:ssa. EU-maat ovat käytännössä irtaantuneet EU:n pakolaispolitiikasta, joka on ollut tähän mennessä tuntuvin testi, pystyvätkö EU-maat yhteiseen politiikkaan. Kun tuli todellinen ongelma, niin EU-maat ovat hajalla kuin varpusparvi.

Pakolaispolitiikassa näyttää olevan useita ongelmia. Yksi ongelma on se, että oletetaan, että jonkin maan rajalle päässyt pakolaiseksi ilmoittautuva on automaattisesti eniten apua tarvitseva. Todennäköisesti Libanonissa ja Turkissa pakolaisleireillä olevat ovat enemmän avun tarpeessa. Kun apu keskitettäisiin näihin ihmisiin, niin tiedetään, että apu menee suurella todennäköisyydellä eniten apua tarvitseville. Kun Eurooppa ei pysty hoitamaan Lähi-Idän eikä Afrikan pakolaisongelmaa täysin kuntoon, pitäisi priorisoida apu sinne, missä sitä eniten tarvitaan.

Kannatan tekemääsi ehdotusta. Pakolaiset pitäisi pystyä luokittelemaan mahdollisimman varhain todellisiin pakolaisiin ja siirtolaisiin.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Pakolaiset pitäisi pystyä luokittelemaan mahdollisimman varhain todellisiin pakolaisiin ja siirtolaisiin."

Tuo luokittelu tapahtuisi itsestään kun kaikki turvapaikanhakijat asutettaisiin pakolaisleireille. Pakolaiset pääsisivät turvaan jota etsivät ja muut (elintasosiirtolaiset) jättäisivät matkan tekemättä.

Juhani Piri

Onko vastaanottokeskus nyt se oikea tie? Enemmän kannattaisin pakolaiskeskuksia (pakolaisleirejä). Mutta sillä erotuksella että pakolaisleirit eivät olisi teltta tai hökkelikyliä vaan siellä pakolaiset tekisivät asuntoja itselleen ja muille tulijoille (työllistyisivät), toimisivat sairaanhoitajina (työllistyisivät), toimisivat opettajina (työllistyisivät) jne jne jne... Eli luotaisiin niihin pakolaiskeskuksiin töitä samalla kun rakennetaan alueen infraa.

Tympii katsoa telttahökkelikyliä joissa vain odotetaan seuraavaa ateriaa. Ei kukaan sellaisessa ympäristössä halua kauan olla, mutta kun mekanismi käännetään mahdollisuuksiin, niin siellä olisi varmasti hyvä olla. Ehkä tulevaisuuden metropoli voisi olla irakin rajalla jossa yhteistyö kukoistaa, lapset saa koulutusta ja aikuiset töitä. Sellaiseen minä olisin valmis rahojani sijoittamaan!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Paavo, kuuntele mitä Juhani Piri sanoo #3.

Mieti myös tätä: Tee kaikkesi, jotta Turkin-sopimus saataisiin purettua.
Ajattele kuinka tolloa (viittaan tässä myös Tollo-Ollin töpeksintään Turkki-asiassa) on se, että rahaa syytetään valtiolle, joka:

1) Turkin salainen palvelu poltti EU-maan metsiä:
Pääministeri lipsautti: ”Sytytimme Kreikan palamaan”
http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/118958-paaministe...

2) Käy/kävi taloussotaa Kreikkaa vastaan auttamalla pakolaisvirran luomista Kreikan saaristoon. Armeijan autoilla heitä tuotiin Turkin etelärajalta Kreikan-puoleiselle rannikolle. Pakolaisia rahastettiin matkasta ja viranomaiset tiesivät asiasta - eivät tehneet mitään. Erdoganin tukijoiden oma miljoonabisnes. Poliisi kävi aina joskus hakemassa pois jonkun kumiveneen ja maksua vastaan rikollisjärjestöt eli ihmissalakujettajat saivat ne sitten takaisin. Siinä kaikki.

3) Tappavat omia kansalaisiaan (kurdit) ja käyvät myös tappamassa naapurin kansalaisia (kurdit).

4) Kiinni jäivät! Turkin sotilasjohto päästi ISIS:n Syyrian rajan yli "ystävällisissä merkeissä"
https://fi.sott.net/article/359-Kiinni-jaivat-Turk...

5) Ihmisten oikeuksia rajoitetaan ja ollaan todellisuudessa jo luotu fasistinen valtiojärjestelmä.
__________________________________

Ja lopuksi lue vielä kerran mitä Juhani Piri kirjoittaa.

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset