Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Rauhanomaiseen rinnakkaineloon

Keskustan Seinäjoen puoluekokous näyttää muuttaneen puoluejohdon suhtautumista kunniapuheenjohtajaan ja hänen toimintaansa.

Kun ilmoitin tammikuun lopulla, että jään sivuun puolue-elinten työskentelystä, kukaan ei ottanut yhteyttä. Kun olin perustanut Kansalaispuolue ry:n, sain lyhyen puhelinsoiton puheenjohtaja Juha Sipilältä. Muuta yhteydenpitoa ei ole ollut.

Viime viikolla puoluesihteeri Jouni Ovaska otti yhteyttä ja ehdotti tapaamista. Keskustelin viime perjantaina hänen kanssaan runsaan tunnin ajan.

Puoluekokouksen jälkeen syntyi tekstiviestien vaihtoa myös Juha Sipilän kanssa. Sovitun mukaisesti kävimme maanantaina Kultarannassa lyhyen keskustelun.

Kummankin keskustelun lopputulos oli, että pyrimme rauhanomaiseen rinnakkaineloon Keskustan ja Kansalaispuolueen välillä.

Käydyissä keskusteluissa korostin, että Kansalaispuolue ei ole poliittinen puolue sanan tavanomaisessa merkityksessä. Se pyrkii kokoamaan yhteen samoin ajattelevia ihmisiä yli puoluerajojen. Kansalaispuolue hyväksyy toimintaansa myös muiden puolueiden jäseniä.

Kansalaispuolue ei toimi muita puolueita vastaan. Se ei hajota, vaan se yhdistää. Olen kannustanut kannattajiani jatkamaan toimintaansa Keskustassa ja vaikuttamaan sen linjaan. Sama kehotus koskee niitä muidenkin puolueiden jäseniä, jotka tulevat mukaan Kansalaispuolueen toimintaan.

Muut puolueet joutuvat omien sääntöjensä valossa pohtimaan, mitä tehdä sellaisille jäsenille, jotka ovat ryhtyneet tukemaan Kansalaispuoluetta tai jopa toimimaan sen riveissä. Ratkaisut riippunevat siitä, millaisesta Kansalaispuolueen jäsenyydestä on kysymys.

Kansalaispuolueella on noin 2000 kannattajajäsentä. He voivat pitää sähköpostin välityksellä suoraa yhteyttä puolueen johtoon ja osallistua sen järjestämiin tilaisuuksiin. Kannattajajäsenyys on avoin kaikille suomalaisille.

Olisi outoa, jos puolueet ryhtyisivät syrjimään tai jopa erottamaan niitä jäseniään, jotka haluavat tukea Kansalaispuolueen kautta sellaisia asioita, joita he eivät pysty edistämään omassa puolueessaan.

Kansalaispuolueella on nyt kahdeksan asiantuntijajäsentä, joilla on hyvin erilainen poliittinen tausta. He ovat puolueen äänivaltaisia jäseniä. Asiantuntijajäseniä otetaan lähiaikoina lisää.

Olisi outoa, jos puolueet alkaisivat syrjiä tai jopa erottaa sellaisia jäseniään, jotka ovat kokeneet, että heidän asiantuntemukselleen ei ole ollut käyttöä tai sitä ei ole arvostettu. Asiantuntijajäseniä yhdistää samankaltainen näkemys Suomen tulevaisuudelle tärkeimmistä asioista: Suomen itsenäisyyden ja puolueettomuuden turvaamisesta, maahanmuuttopolitiikasta ja koko maata tasapuolisesti kehittävästä aluepolitiikasta. Muiden tavoitteiden ajamiseksi he saattavat haluta toimia edelleen omassa vanhassa puolueessaan.

Kansalaispuolueen jäsenenä voivat olla myös nykyiset ja entiset eduskunnan ja Euroopan parlamentin jäsenet samoin kuin puolueen ehdokkaana valtiollisissa vaaleissa toimivat ja toimineet.

Puoluesihteeri Ovaska totesi, että hän joutuu pohtimaan, kuinka puolue toimii sitten kun Kansalaispuolue on merkitty puoluerekisteriin.

Sain sen käsityksen, että hänen mielestään Keskustalla ei olisi tarvetta ryhtyä toimenpiteisiin niiden suhteen, jotka ovat Kansalaispuolueen kannattaja- tai asiantuntijajäseniä. Sen sijaan asettautumista Kansalaispuolueen ehdokkaaksi ei voitaisi hyväksyä.

Oma lukunsa on, kuinka puolue suhtautuu minuun.

En aio erota Keskustan jäsenyydestä, vaikka edellinen puoluesihteeri sitä esitti. Toimin edelleen Keminmaan valtuustossa Keskustan edustajana. Euroopan parlamentissa työskentelen puolueen sääntöjen mukaisesti Keskustan valtuuskunnan jäsenenä.

Jouni Ovaska ja muu puoluejohto saavat harkinnalleen lisää aikaa, sillä Kansalaispuolueen merkitseminen puoluerekisteriin viivästyy sen vuoksi, että kannattajakorttien määrää laskettaessa on tapahtunut harmillinen virhe.

Kannattajakorttien kerääminen siis jatkuu. Kansalaispuolueen kotisivulta (kansalaispuolue.fi) voit tulostaa kortin, täyttää sen ja lähettää postissa minulle. Samalla voit halutessasi liittyä puolueen tukiryhmään ja sen kannattajajäseneksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Seppo Hildén

Voi Pate, Pate...nyt täytyy pikkasen neuvoa sivusta.

Totesit jotenkin pahoittelevaan sävyyn, että "Kun ilmoitin tammikuun lopulla, että jään sivuun puolue-elinten työskentelystä, kukaan ei ottanut yhteyttä."

Ei varmaan niin, ja tällaista toimintaa kutsutaan Suomessa pyyntöjen kunniottamiseksi.

Mutta sitten itse isoihin neuvoihin.

Olet perustanut Kansalaispuolue ry:n eli yhdistyksen, mutta blogissasi puhut puoluekorttien keräämisestä samannimiselle puolueelle. Vähemmästäkin ihmiset menevät sekaisin.

Samalla toteat että puolueeen jäseneksi olet ottamassa vain asiantuntijaihmisiä, joita olet blogisi mukaan saanut jo kahdeksan, ja joille annat äänivallan. Muut saavat tyytyä kannattajajäseniksi tai liittyä puolueeen tukiryhmään.

Pate, pakko kysyä, oletko sekoittanut nyt kommandiittiyhtiön ja puolueen rakenteen keskenään? Meinaan että kommandiittiyhtiössä on äänivaltaisia ja äänettömiä jäseniä.

Koko homma näyttää aika sanalla sanoen hieman sekavalta.

Ei muuten, mutta kun epävelvä viestintä ei ole koskaan mikään ylpeyden aihe kellekkään.

Korjaa rakenteita ja viestintää jos aiot joskus saada Kansalaispuolueen jotenkin lähtemään lentoon.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Paavo Väyrynen, eikö sivistykseenne kuulu lainkaan kunnioittaa kahden välisiä keskusteluja. Ymmärrän niin, että keskustelut ovat luottamukselliset koska niitä ei ole käyty turuilla eikä toreilla median läsnä ollessa. Miksette kirjoittanut blogiinne, että Ovaska ja Sipilä antoivat suostumuksensa yksipuoliseen julkistamiseen. Ellei näin ole toimitte todella tuomittavasti. Jotkut bloginne lukijoista saattavat jopa ajatella, että Ovaska ja Sipilä ovat joutuneet nöyrtymään mahtavan Paavo Väyrysen edessä.
Minua ihmetyttää suuresti, oletteko ollut laillisella lomalla vai kenties myönnetyllä virkavapaalla parlamentista, kun viimeisten kuukausien ajan olette pyrkinyt edistämään perustamanne Kansalaispuolueen asioita täällä Suomessa vai onko parlamenttityö pelkästään sivutoiminen, tosin erittäin hyväpalkkainen, puolipäivätyö.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Onpa hyvä, että tämä kimurantti asia etenee rauhaiseen yhdessä oloon. Hyvä, että johtopakoilla pystytään tätä arvojakoa rauhanomaisesti käsittelemään.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kansalaispuolue pitäytyy keskustan alkuperäiseen kantaa euroasiassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset