Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Virnuilut ovat loppuneet ja hymyt hyytyneet

Kiteytin viime maanantain Kultaranta-keskusteluissa (http://areena.yle.fi/1-3456902 ) Euroopan unionin ajankohtaisten ongelmien syyt siihen, että federalistinen ideologia on joutunut umpikujaan. Keskustelun alkupuolella jotkut osanottajat virnuilivat puheenvuoroilleni, loppupuolella eivät. Brexitin voitettua kansanäänestyksen hymytkin ovat hyytyneet.

Federalistien ideologisena esikuvana on Pohjois-Amerikan Yhdysvallat.

Yksi federalismin ilmenemismuoto on ollut pyrkimys rakentaa Eurooppaan amerikkalaismallinen ylikansallinen liittovaltio. Itse asiassa Euroopassa on menty jopa pidemmälle eli unitarismiin, yhtenäisvaltion kehittämiseen.

Toinen federalismin ilmenemismuoto on ollut nopea laajentuminen, jolla on ollut valtapoliittisia, geopoliittisia tavoitteita. Myös ulkosuhdepolitiikassa geopolitiikalla on ollut hallitseva rooli. Tämä on osaltaan johtanut mm. Ukrainan onnettomiin tapahtumiin ja maahanmuuttokriisiin.

Perusongelma on siinä, että unionin syvenemisen ja laajentumisen välistä ristiriitaa ei ole koskaan ratkaistu.

Ennustin Kultaranta-keskustelussa, että Brexit- äänestyksen tuloksesta riippumatta EU:n ongelmia ryhdytään ratkomaan siten, että valtaa David Cameronin alun perin esittämällä tavalla palautetaan jäsenmaille ja estetään sitä puuttumasta liiaksi jäsenmaiden asioihin. Federalistit torjuivat tämän tarjoamalla Britannialle lisää erioikeuksia. Nyt ollaan karilla.

Toiseksi ennustin, että talous- ja rahaliittoa ryhdytään hallitulla tavalla purkamaan. Laajan euroalueen synnyttäminen oli onneton ratkaisu. Sen tueksi esitettyyn todelliseen talous- ja rahaliittoon liittyvää poliittista unionia ja liittovaltiota on mahdotonta toteuttaa sen vuoksi, että euroalueen jäsenmaiden kansat eivät sitä hyväksy. Siksi euroaluetta on ryhdyttävä hallitulla tavalla purkamaan. Suomella voi olla tässä tien näyttäjän rooli, jos olemme riittävän viisaita ja rohkeita.

Ulkosuhteissa ennustin siirryttävän valtapoliittisesta, geopoliittisesta ajattelusta vakauspolitiikkaan suhteessa sekä itäisiin että eteläisiin kumppaneihin.

Unionin syvenemisen ja laajenemisen välinen ristiriita olisi voitu ratkaista eriytyvän yhdentymisen avulla. Suomella on ollut keskeinen rooli näiden ratkaisujen torjumisessa.

Kun Euroopan syvä murros 1980-luvun lopulla alkoi, komissio Jacques Delorsin johdolla ehdotti, että Euroopan vapaakauppaliiton (EFTA) jäsenmaat eivät liittyisi unioniin, vaan tulisivat sisämarkkinoille Euroopan talousalueen (ETA) kautta. Silloinen kahdentoista jäsenmaan unioni olisi jatkanut yhdentymistä kohti liittovaltiota.

Suomi vietiin unionin jäseneksi harhaanjohtavin turvallisuuspoliittisin perustein. Jos Suomi ei olisi liittynyt, ei olisi Ruotsikaan. Siellä selvä enemmistö vastusti jäsenyyttä. Jos Suomi ja Ruotsi olisivat jääneet Euroopan talousalueeseen, sen puitteisiin olisi EU:n rinnalle syntynyt Pohjolan yhteisö (PY). Baltian ja itäisen Keski-Euroopan maille olisi tarjottu ETA 2 -sopimusta. Tämä eriytyminen olisi ollut onneksi koko Euroopalle.

Britannialle Maastrichtin liittovaltio-sopimuksen hyväksyminen oli äärimmäisen vaikeaa. Jos tuolloin olisi ollut olemassa toimiva laaja-alainen ETA, Britannia olisi saattanut siirtyä sen osaksi.

Myös euroaluetta muodostettaessa oli tarjolla eriytyvän yhdentymisen ratkaisu. Mm. Wolfgang Schäuble ehdotti viiden maan – Ranskan, Saksan ja BENELUX – maiden – muodostamaa euroaluetta, joka olisi jatkanut myös poliittista yhdentymistä ja muodostanut EU:n ”kovan” liittovaltioytimen. Suomi oli avainasemassa, kun Maastrichtin sopimuksen kriteerejä rikkoen päätettiin toteuttaa mahdollisimman laaja euroalue.

Britannian EU-eron vaikutuksia on kauhisteltu. Sehän merkitsee kuitenkin vain siirtymistä yhdentymisen ylikansallisen ytimen reunalta samankaltaiseen asemaan, joka on Sveitsillä ja ETA-maa Norjalla. Kenenkään etu ei ole, että tätä prosessia vaikeutettaisiin, mutta jotkut federalistit sitäkin varmasti yrittävät.

Britannian ratkaisun tulisi johtaa siihen, että unionissa järjestetään hallitusten välinen konferenssi (HVK), jossa ilman ennakkoluuloja ja ennakkoehtoja pohditaan mahdollisuutta toteuttaa niitä eriytyvän yhdentymisen vaihtoehtoja, joita mm. Jacques Delors 1980-luvulla ja Wolfgang Schäuble 1990-luvulla esittivät.

Tämä voisi merkitä sekä Euroopan unionin että euroalueen hallittua jakautumista liittovaltioytimeen ja vähemmän yhdentyneeseen ulkokehään. Tähän voisi liittyä luontevan subregionaalisen yhteistyön toteuttaminen laajan ja monimuotoisen Euroopan eri osissa, kuten Pohjolassa.

Eurooppaan olisi luotava sellainen ”samankeskisten kehien järjestelmä”, jota esitin jo 1990-luvun lopulla ja jonka Euroopan parlamentin liberaaliryhmä otti ohjelmaansa vuoden 2004 eurovaalien edellä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

27Suosittele

27 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kokemus yhdistettynä tietoon yhdessä paketissa.

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Paavon erottaa nuorista poliitikoista laaja geopoliittinen ja yleispoliittinen kokemus ja tieto jolla saa tarvittavan ymmärryksen laajoihin käsitteisiin kuten EU ja geopolitiikka kokonaisuudessaan. Ne ovat isoja alueita joita ei opita päivässä, eikä ollenkaan jos ei harrasta ja seuraa geopolitiikkaa ja ymmärrä sen taustoja.

Jos verrataan vaikka Juha Sipilään, on todellinen poliittisen tietämyksen ja ymmärryksen tason mitta, Paavo 10 Juha 5 kouluarvosanoilla. Ei nuori ja kokematon poliittinen nousukas ole ehtinyt perehtyä laajoihin asiakokonaisuuksiin ja on siksi aika vietävissä.

Paavon erottaa poliitikoista se että Paavo on valtiomies ja pojat ovat poikia.
Samaan sarjaan Suomessa pääsee vain harva, toinen on Antti Pesonen.

Stubin arvosana, perustuu aikaansaannoksiin ja näyttöihin -3
Carl Haglund arvosana, perustuu aikaansaannoksiin ja näyttöihin -5

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Ei kai kukaan vakavasti otettava kansalainen tai poliitikko ota Paavo Väyrystä tosissaan. Valtiomieheksi tuskin kukaan Paavoa kutsuu. Paavo on kyllä aivan hauska näytelmien kirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä, mukien markkinoija sekä Dostejevskin koko tuotannon hirmunopea viikonloppulukija, puolueenperustaja ja ennen muuta Suomen ykkösnarsisti.

Käyttäjän RitvaVsti kuva
Ritva Västi

Minä otan 100 000 muuta vähintään. ..

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Saimme jo 25.6.2016 klo 13:37 julkaisussa taiston omassa tuoksinnassa tietää sen, että Paavo Väyrynen on vaarallinen tai kahdehdittava henkilö. Siellä Paavo ilmeni tärkeäksi ja epämieluisaksi riekkujaksi, joka varmaan ainakin osaltaan vaikutti Britanniassa Brexitin voittoon.

Tässä Paavo Väyrysen blogissa vieraileva taiston tuoksinta tulee takuulla selväksi.

Voi kuitenkin olla niin, että joku ottaa Paavo Väyrysen tosissaan. Olipa Väyrysellä vuoden 2012 presidentinvaalissa kutakuinkin 536 555 tukijaa. Joten voi kai sanoa Paavon menestyneen ainakin aiemmissa poliittisissa taistoissa?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kuten Paavo Väyrynen tietää, 1920 ja 30-luvuilla Italiassa hehkutettiin isänmaata: "Kaikki valtiossa, kaikki valtion puolesta, ei mitään ilman valtiota". Meno on täällä nyt samanlaista. Kansan perinteisiä tapoja väheksytään, vain asiantuntijoita kuunnellaan.

Helposti voisi kuvitella silloisessa Italiassa julkaistun valtakunnan päälehdessä kolumnin kaiken maailman talousasioista eläköityneen Valtion sihteerin nimissä!

Yhden totuuden kuripolitiikkaa perusteltiin kommunismin uhalla, eihän tiedetty mihin kaikkeen bolsevikkien vallankumous Moskovasta ulottuu. Kirjailijoita karkotettiin Roomasta maaseudulle jne.

Ihminen kaipaa rajausta "mihin Moskova ulottuu". Kun Saksan ulkoministeri sanoo, että sotapropaganda stop!, sekä Juha Sipilä että Erkki Tuomioja sanoo saman.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault sanoi, että Ranska ja Saksa tekevät kriisikokouksessa konkreettisia esityksiä EU:n tehostamiseksi.

Tämä tuskin tarkoittaa sitä, EU reivaisi kurssiaan hajautetumpaan suuntaan, jollaisista edellä blogissa mainitaan. Ei varmaankaan ole odotettavissa, että euroaluetta oltaisi vapaaehtoisesti purkamassa. Sehän olisi epäedullista muutamille valtioille.

Ulkoministerin lausuma voi tarkoittaa vain, että lisätään sitomista ja kansalaismielipiteden huomiotta jättämistä. Tällaisen käsityksen sai myös perjantain kommenteista niin EU:ssa kuin kotimaassakin.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Jokisipilän arvioi Kultaranta keskustelussa tästä siten toteutuisi ja johtaisi EU:n hajoamiseen.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Olisi tietenkin hyvä jos Eurooppa yhdentyy; mutta eihän tästä mitää USAa rakenneta kun virallisia kieliä on, (ja pitääkin olla), ainakin 25 - ja erilaisia vähemmistökieliä muistaakseni 45 kieltä.
Pitäisi tietenkin tehdä kaikkensa, jotta rauha säilyisi - ja mitäköhän tuo Merkel sai aikaan Ukrainassa.
Koko EUn järjestelmähän on täysin epädemoraattinen - meidänkin pelle-komissaarit. En viitsi edes aloittaa.

Sirpa Abdallahin kommentti osui oikeaan, kuten myös Aki Terentjeffin - ja sitten siellä on se toinen ääripää, joka tekee vain halpoja heittoja...
Ihmetellä sopii koska se "oikea" keskustelu alkaa - esimerkiksi ketkä käyttävät valtaansa EUssa ja miten heidät on valittu tehtäviinsä.
Välillä tuntuu siltä, että ihan muutama tyyppi päättää ja sitten on kööri "YES-tyyppejä", jotka ajattelevat vain omaa uraansa. Niinkuin EU olisi jonkinlainen ponnahduslauta..

Henry

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

=
Seuraavat ajatukset ovat peräisin 1930 luvun tekstistä. EU on saanut alkuperäisen idean kaikkien aikoen menestyksekkäämmästä valtiosta, Rooma. Brexit voisi olla alku samantapaiseen takaiskuun kun Rooma koki aikanaan, jos huonosti käy.

Tarkastelen tätä teemaa yksityiskohtaisemmin omassa puheenvuorossa.

Failure of integration:

(801.12) 71:1.24 Failure of state integration results in retrogression to prestate conditions of governmental techniques, such as the feudalism of the European Middle Ages. During these dark ages the territorial state collapsed, and there was a reversion to the small castle groups, the reappearance of the clan and tribal stages of development. Similar semistates even now exist in Asia and Africa, but not all of them are evolutionary reversions; many are the embryonic nucleuses of states of the future.
(801.10) 71:1.22 The collapse of Rome indicates what may be expected when a state undergoes too rapid extension associated with internal degeneration.

(lainaukset Urantia tekstistä.)

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

KANSANÄÄNESTYS EU-JÄSENYYDESTÄ SUOMESSA PARIN VUODEN PÄÄSSÄ?

Neuvoa antava kansanäänestys tuskin tapahtuu tämän hallituskauden aikana, mutta se saattaa realisoitua jo parin kolmen vuoden kuluttua. Se saattaa olla vuonna 2019 eräs vaaliteemoista.

Brexit vaikuttaa välittömästi EU:n integraation ja unionin tarjoaman turvallisuuden heikkenemiseen. Britannian lähdön jälkeen Nato lienee ainoa turvallisuuden takuu.

SUOMEN ON EROTTAVA EUROSTA JA MYÖHEMMIN UNIONISTA

”Suomen osalta kiireellisin tehtävä on erota euroalueesta. On varmaa, että federalistit käyttävät brittien EU-eroa perusteena viedä syventyvää yhdentymistä eteenpäin ja nimenomaan euroalueella”.

Kelluva markka toimisi siinä kuin Ruotsin, Tanskan tai Islannin kelluvat valuutat.

http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2190...

http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2190...

EU ON UNOHTANUT IHMISET

On selvää, että EU on unohtanut ihmiset ”superimperiumin” (liittovaltion) muodostamisen huumassaan.

SDP:n Antti Rinteen mielestä Euroopassa on viime aikoina menty talousasiat edellä ihmiset unohtaen. Rinteen mukaan EU:ta täytyy uudistaa pian ja nopeasti tai sen tulevaisuus on vaarassa.

KOMISSION AJAMA LIITTOVALTION MUODOSTAMINEN POIS AGENDALTA

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahin mielestä Britannian äänestystuloksen taustalla on EU:n federalismi.

– Liittovaltiota ajavien vastaus jokaiseen kriisiin on aina enemmän EU:ta, enemmän yhteisvastuuta ja komission valtaa, Essayah sanoo blogissaan.

http://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/oppositiojoh...

http://www.satakunnankansa.fi/maailma/asiantuntija...

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Paavon kirjoitus on ylivoimainen analyysi tilanteesta, ja siihen ei kykene kukaan muu suomalainen poliitikko.

Olen aikaisemminkin kutsunut EU-ilmiötä nimellä utopia, eli asia, joka näyttää paperilla tavattoman hyvältä, mutta kun se törmää todellisuuteen toteutuksessa, niin se ei enää toimi. Samanlainen utopia oli kommunismi, joka toimi hyvin paperilla ja jonka puolustajat todistelivat, että se on tieteellisestikin todistettavissa parhaaksi poliittiseksi järjestelmäksi.

Kysymys on perimmiltään siitä, onko Eurooppa riittävän yhtenäinen toimiakseen yhtenä valtiona. Lyhyt analyysi paljastaa, että Eurooppa on tilkkutäkki, jota ei saada toimimaan yhdessä kuin pakkotoimenpiteillä (Hitler loi myös käsitteen vapaaehtoinen pakko). Ennen pitkää a) EU joko hajoaa tai b) johdetaan diktatuurin tai harvainvallan keinoilla (nyt jo Merkel ratkaisee viime kädessä kaiken) ja sitten hajoaa. ETA riittää hyvin EU:n sijaan.

Meillä suomalaisilla on hyvä esikuva Sveitsissä. Sveitsi on Euroopan impivaaralaisin maa, mutta samalla se on Euroopan kansainvälisin maa. Kun joku väittää Suomen vetäytyvän Impivaaraan, jos se irtoaa EU:sta niin myöntäkää vaan ja viitatkaa Sveitsiin. Sveitsillä ei ole juuri muita jäsenyyksiä kuin YK:n jäsenenyys, mutta silti monet kansainväliset järjestöt pitävät pääpaikkanaan Sveitsiä.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Brexit oli populistien voitto terveestä järjestä,,ei britannia liukunut maantieteellisesti yhtään kauemmas atlantille,,ja kun kauppaa pitää jokatapauksessa käydä ja yhteistyötä tehdä niin olisivat saaneet jäädä unioniin !

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Varmaan näinkin, mutta mitä jos Eurooppa vihdoin herää?
Timo Soini sanoi aika hyvin, jotenkin tähän tapaan: Älkää tujottako lähtijään vaan katsokaa peiliin.

Myös Tsipras tuolla Hesarin 'seurantasivulla' kuvasi tilannetta hyvin:
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1466731353524
Kait se on pakko nostaa Hesarille hattua tuosta koosteesta - lisää tällaista.

Henry

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

EUROOPAN UNIONIN MURENEMINEN ja HAJOAMINEN

Britannia ja Ranska sekä eräät Itä-Euroopan maat (Unkari, Tshekki ja Puola) ja jopa Itävalta saattavat edesauttaa Euroopan unionin hajoamista ”kansallismielisyydellään”.

HAJOAMINEN 10 VUODEN SISÄLLÄ?

https://asiakas.kotisivukone.com/files/tapion.ajat...

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/148082-tutkija-en...

Tämä kirjoitelma, tuntemamme Euroopan tuho, kannattaa lukea:

http://blogit.iltalehti.fi/Pauli-vahtera/2015/09/0...

KANSAINVAELLUKSET 400-500 LUVUILLA TUHOSIVAT ROOMAN VALTAKUNNAN

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainvaellusaika#/...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Rooman_valtakunta#Ro...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainvaellusaika

Kun Euroopan unioni on hajoamassa tai hajonnut, tarvitaan REALISTISTA UTOPIAA:

http://www.dn.se/debatt/nordisk-forbundsstat-kan-m...

On tietysti monia muitakin mahdollisuuksia:

Euroopan unionin hajotessa Pohjolan Liittovaltioon (tai Unioniin) voisivat liittyä Baltian maat ja myös Skotlanti kun on itsenäistynyt.

Mitään esteitä ei silloin, kaukaisessa tulevaisuudessa, olisi myös ”Pohjoisen Euroopan Unionille”, jossa mukana olisivat edellä mainittujen ohella myös Alankomaat, Saksa ja Puola.

Laajennettu ”Pohjolan Unioni” puolustaisi alueitaan, asukkaitaan ja kulttuuriaan. Tämä ei tarkoita sitä, että ”hallittu määrä” muiden kulttuurien edustajia ei voisi muuttaa unionin alueelle. Esimerkiksi osaajien työperäinen muutto olisi toivottavaa ja tietty ”pieni määrä” TODELLISIA turvapaikan TARVITSEVIA otettaisiin vastaan hallitusti.

Yhtenäisin olisi tietysti samankaltaisten valtioiden eli Ruotsin, Suomen, Tanskan, Norjan ja Islannin muodos tama Unioni tai Liittovaltio.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Joo, kun ihmiset saavat itse päättää asioistaan, niin tulosta syntyy. Esimerkkinä vaikka Islanti. Heillä oli fiksu pressa ja sitten trubaduuri, joka lauloi jengin paikalle, parlamentin eteen.
Konnat linnaan, uusi perustuslaki ja heillä menee taas suht' hyvin.
Ja kuitenkin kun ajatellaan maan olosuhteita...
Tietenkään maita ei voi suoraan verrata keskenään, mutta kyllähän asia on niin, ettei tässä oikein tiedä kelle sitä töitä pakerretaan ja maksetaan veroja?
Suomalaisuus ei sinänsä katoa, mutta jollakin tavalla - niin, kait mä oon sitten impivaaralainen - haluaisin vanhan takaisin.

Jos pitäisi äänestää niin varmaan äänestäisin "väärin" ;)

Henry

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tottakai, niinhän se on, että muutosvastarintaa aina esiintyy.

Kehitys kuitenkin kulkee kohti federalismia ja yhteistä rahaa.

Vähitellen koko Euroopassa on yhteinen hallinto ja yhteinen rahayksikkö.

Britit nyt päättivät erota, niukalla enemmistöllä,
mutta suuri osa niistä jotka äänestivät brexitin puolesta katuvat jo.

Jos huomenna olisi uusi kansanäänestys, niin saattaa olla että tulos olisi toinen.

Ei jalkapallossakaan suuria finaaliotteluita ratkaista yhdessä pelissä, vaan usein pitää pelata seitsemän ottelua, ennenkuin tulos selviää.

Mutta näillä nyt mennään.

Englanti yrittää jatkossa neuvotella EU:n kanssa itselleen uudestaan samat edut joita sillä oli ennen brexitiä.

Toivottavasti mitään kostomielialaa ei synny ja eurooppalaiset ovat myötämielisiä englantilaisille, koska kaupankäynti on kaikkien etu.

Jos Englanti suostuu noudattamaan EU:n direktiivejä, niin varmasti neuvotteluista tulee helpot, jos ei, neuvottelut varmasti vaikeutuvat,

Englanti joutuu myös osallistumaan EU:n byrokratian kuluihin, kuten ennenkin. En usko että EU hyväksyy vapaamatkustajia ja vain rusinat pullasta noukkivia.

Näillä edellytyksillä Englannin liittymiselle EU:n vapaakauppa-unioniin tuskin on mitään estettä ja kaikki jatkuu kuten ennenkin, paitsi että Englannin äänivalta EU:n asioihin on lopussa, ellei Englanti tule toisiin mietteisiin ja halua sittenkin pysyä EU:n jäsenenä.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

"Lapsen tieto, naisen tieto, ei partasuun urhon!" (Kalevala)

Kun joku kirjoittaa mielenkuohussaan näin sanoen: "Ei jalkapallossakaan suuria finaaliotteluita ratkaista yhdessä pelissä, vaan usein pitää pelata seitsemän ottelua, ennenkuin tulos selviää.", minä asetan kirjoittajan epäilyttävien listalle.

Kuulehan Arto hyvä, kaikentietävisyytesi sai nyt pahan särön.

Meneillään olevat jalkapallon EM-kisat päättyvät 10.7.2016, jolloin pelataan loppuottelu klo 22.00 (Suomen aikaa) Pariisissa Saint-Denis-stadionilla. Se on kerrasta poikki!

Risto Laine

Katsoin tuon yle areena paneelikeskustelun, joka oli mielenkiintoinen. Näyttäisi siltä, että ajattelussa on siirrytty jonkin verran realimaailman tunnustamiseen, mutta kaksi idealistia ei antanut tuumaakaan periksi näkemyksistään ja he olivat Tiilikainen ja Vihreiden Niinistö.

Nyt on eri tilanne ja realimaailma sitten näyttäytyi Brexitin muodossa. Hymyt hyytyi.

Käyttäjän PeterAlbck kuva
Peter Albäck

Ei ole mitään järkeä jäädä systeemiin joka ei toimi. Rahoja vaan keräävät ja otetaan lisää velkaa mut mitään ei saada itselle. Tää homma tulee hajoamaan pikku hiljaa vaikka päättäjät kuinka yrittää sinnitellä mukana. Ois parempi tehdä kansanäänestys ja lähteä kuin jäädä.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Kultaranta-keskusteluissa (http://areena.yle.fi/1-3456902 ) keskusteltiin enemmän EU tulevaisuudesta kun historiasta. (minun mielestä). Ruotsalaisen vieraan puheenvuoro kuitenkin sotkettiin päällekkäisellä suomen käännöksellä niin, että kummastakaan ei saanut selvää!

Ratkaiseva sopimus oli kuitenkin Rooman sopimus 1958:

EU historia selittää sen, miksi EU muodostui rahan ja kaupan, eli talouden unioniksi, eikä liittovaltioksi alun perin. Useat näistä alkuperäisistä sopimuksista ovat kuitenkin muuttaneet sekä nimeä että sisältöä, myöhemmin:

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Rome

The Treaty of Rome, officially the Treaty establishing the European Economic Community (TEEC), is an international agreement that led to the founding of the European Economic Community (EEC) on 1 January 1958. It was signed on 25 March 1957 by Belgium, France, Italy, Luxembourg, the Netherlands and West Germany. The word Economic was deleted from the treaty's name by the Maastricht Treaty in 1992, and the treaty was repackaged as the Treaty on the functioning of the European Union on the entry into force of the Treaty of Lisbon in 2009.

According to article one of the current Treaty of Maastricht, the European Union is the successor of the European Community

Suomeksi:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Rooman_sopimus

Rooman sopimus oli tavallaan looginen jatkumo samojen kuuden allekirjoittajamaan vuonna 1951 allekirjoittamalle ns. Pariisin sopimukselle, jolla luotiin Euroopan hiili- ja teräsyhteisö. Tästä yhteistyöstä saadut kokemukset olivat kannustavia ja rohkaisivat rakentamaan vielä pidemmälle menevämpää eurooppalaista yhteistyötä.
Sopimuksesta oli käyty pitkiä neuvotteluja Val Duchessen linnassa Brysselissä. Sen keskeinen sisältö oli Euroopan talousyhteisön (ransk. Communauté économique européenne (CEE) ja engl. European Economic Community (EEC)) perustaminen. Sopimus astui voimaan 1. tammikuuta 1958.
Kun puhutaan monikkomuodossa Rooman sopimuksista, niin edellisen Euroopan vapaakauppasopimuksen lisäksi tarkoitetaan saman aikaan allekirjoitettua Euroopan atomienergiasopimusta (Euratom) (Communauté Européenne de l'Énergie Atomique (CEEA)).

Myöhemmin Euroopan talousyhteisö, Euroopan hiili- ja teräsyhteisö sekä Euroopan atomienergiayhteisö ovat kokenut monia uudistavia sopimuksia ja muodostunut Euroopan yhteisöiksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Koskahan vallassa olevat poliitikot kertovat suomalaisille että tarkoitus on hävittää Suomen itsenäisyys ja liittyä Euroopan liittovaltioon.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Koskahan vallassa olevat poliitikot kertovat suomalaisille että tarkoitus on hävittää Suomen itsenäisyys ja liittyä Euroopan liittovaltioon."

Mitä se itsenäisyys on?
Voiko sitä syödä, maistella, katsella tai kuunnella?
Onko sellaista olemassakaan. Onko se ehkä joku tunnetila?

Vai onko se pohjois- korealaisten malliin rajat kiinni, äärimmäinen eristäytyneisyys, köyhyys ja hallitsijan palvonta.

Minä ainakin arvostan henkilökohtaista vapautta, ajatuksen vapautta, mielipiteen vapautta, liikumisen vapautta ja vapautta uskoa mihin haluaa ja harrastaa sellaista kulttuuria mitä haluaa harrastaa. Kaikki tämä toteutuu hyvin eurostoliitossa, mutta ei ainakaan kansallismielisten hallitsemissa kansallisvaltioissa.

Väyrystä kannatin ennen, mutta nyt hänestä on tullut minulle lähes pelottava kansallismielinen ja vapauden vastustamisen symboli.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Lainaus- "Britannian EU-eron vaikutuksia on kauhisteltu. Sehän merkitsee kuitenkin vain siirtymistä yhdentymisen ylikansallisen ytimen reunalta samankaltaiseen asemaan, joka on Sveitsillä ja ETA-maa Norjalla. Kenenkään etu ei ole, että tätä prosessia vaikeutettaisiin, mutta jotkut federalistit sitäkin varmasti yrittävät"

Aivan. Nythän Cameron on sanonut, ettei hän aio tehdä ero anomusta. Ja toisaalta EU koneisto ei ole yhtenäinen eroprosessin kiirehtimisen suhteen. Eli nämä kaksi tahoa tulevat ehkä löytämään yhteisen sävelen syksyyn mennessä, jolla estetään koko eroprosessi. Kun tähän tulee lisäksi finanssialan vaikutukset mm. brittien luottoluokituksen tiputuksen myötä ollaankin ihan eri tilanteessa kuin miltä nyt näyttää. Punta on kova konsultti. Mukaan tulee vielä euroopan puolustus- ja turvallisuuspolitiikka ja sen vaje, vaikkakin Venäjä pitäytynee juuri nyt sotilaallisista provosoinneista, jotta berxit saataisiin vietyä loppuun.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

EU koneiston huipulta on jo vaadittu Britanniaa jättämään pikaisesti eroanomus, jotta sitä voitaisiin alkaa käsittelemään. Tämän vaateen on esittänyt muutama jäsenmaan johtohenkilö. Tässä jo taas näkyy kuinka pieni joukko esittää omia vaatimuksiaan. Ei tällainen yhteisö voi toimia kansalaisten yhteiseen etuun.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tässä on nyt joku kummallinen ristiriita.

Eikös se sinun mielestäsi olisikaan kaikkien etu että Englanti eroaisi mahdollisimman nopeasti EU:sta.

EU:n johtajilla on tietenkin omat intressinsä, he haluavat että epävarmuuden aika jää mahdollisimman pieneksi, mutta brexitin kannattajilla on muut intressit ja niiden pitäisi kai olla yhdensuuntaiset EU:n tämänhetkisten toiveiden kanssa.

Miksi siis brexit:in kannattajat vastustavat nyt Englannin eroprosessin nopeaa täytäntöönpanoa, kun EU-eliitti sitä haluaa?

Taitaa olla nyt jäänyt vain remmi päälle, niin että automaattisesti pitää vain vastustaa kaikkia EU- eliitin esityksiä, siinäkin tapauksessa että esitys olisi juuri sama kuin mitä juuri pää punaisena huudettiin ja vaadittiin. :)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #36

Älä ala sekottamaan asioita keskenään. Ei ole mitään yhtymäkohtaa sille, että britit sanoivat sanansa erolle ja sille että pieni EU-johtopiiri on uhkailemassa pikaisen eroanomuksen esittämisestä. Briteissäkin toimitaan maan lain mukaisesti ja jos se sallii ensin valittavan uuden pääministerin ja senkin vasta myöhemmin, ehkä lokakuussa, niin ei tuo maan sisäiseen asioihin puuttuminen EU:n muutaman henkilön taholta näytä ulospäin kovinkaan hyvältä. Totuttu tapahan se kuitenkin on ollut monissa asioissa.

Löysää omaa remmiäsi, sillä se näyttäisi kommenttiesi perusteella olevan liian kireällä. ;)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #37

Brexit äänestys oli Brittien sisäinen asia, mutta ero EU:sta koskee kaikkia jäsenmaita, myös Suomea.

Oletko sitä mieltä että Brittien pitää saada määrätä mitä EU tekee, tai suomen eurokriittisten.

Tälaisia määräysvaltapyrkimyksiä näyttäisi olevan. Oikeasti määräysvalta toki pitää olla EU:n virallisilla toimielimillä.

Tarkasta oma remmisi, ehkä se on liian löysällä. ?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #38

Taas yrität sotkea brittien itsenäisen päätösvallan muiden jäsenmaiden saneluihin. Ei tuollainen ole demokraattista toimintaa vaan on kunnioitettava jokaisen jäsenmaan kansalaisten omaa tahtoa.

Määräysvalta ei voi eikä saa olla EU:n toimielimillä vaan kansallisilla parlamenteillä.

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2016/06/25/...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #39

"Määräysvalta ei voi eikä saa olla EU:n toimielimillä vaan kansallisilla parlamenteillä."

Mutta niistä kansallisten parlamenttien jäsenistähän ne toimielimet koostuu, tai, ovat niiden nimeämiä ja valtuuttamia.

Siellähän ne juoksee koko ajan, parlamenttien jäsenet, Brysselissä, tekemässä päätöksiä, jotka EU:n viralliset toimielimet sitten toteuttaa.

Ei voi olla paljon demokraattisempaa minun mielestä.

Toki vielä parempi olisi jos EU:n vaaleilla valittu parlamentti, siis mepit, voisivat keskuudestaan valita hallituksen, jonka valta olisi kansallisten hallitusten valtaa korkeampi. Tällaista minä toivoisin, koska tämä toteuttaisi minun federaloistisen unelmani. :)

Mutta tämäkin nykyinen systeemi on parempi kuin ei mitään.

Jos EU hajoaa, Eurooppa vajoaa anarkian tilaan ja vähitellen kivikaudelle, tai Trump ja Putin ryhtyvät sotimaan alueen omistuksestä, tämä tapahtuu tietenkin Euroopassa ja se tuhoaa koko Euroopan lopullisesti.

EU perustettiin jotta niin ei kävisi ja jos EU tuhotaan, niin niin sitten tulee käymään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #40

OK. Ole EU intoinesi. Voisit hakea vaikkapa parlamenttiin vahtimestariksi, niin pääsisit nauttimaan täysin rinnoin sitä ihanuutta, jota niin julistat. ;)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #41

En minä vahtimestariksi ....

.... .Mutta jos pääsisin neuvottelemaan brexitin korvaavista sopimuksesta tekisin engelsmanneille selväksi että mitään sopimuksia ei ole tulossa ennenkuin liikenne on muutettu oikealle kaistalle, mittayksiköt on muutettu sellaisiksi kuin muualla ja rahayksikkönä on euro.

Kun tämä on tehty niin sitten voidaan neuvotella lisää.

Tämä on totta, eikä mikään tyhjä populistinen vaalilupaus.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"jolla estetään koko eroprosessi."

Federalistin märkä uni. Pakko olla jotain vinksahtanutta otsalohkon alueella jos luulee että EU:n kansallisvaltiot haluavat jatkossakin komission määräävän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset