Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Thorbjörn Fälldin – vaatimaton valtiomies

Tänään saimme vastaanottaa suruviestin Ruotsista. Sekä maan pääministerinä että Keskustapuolueen puheenjohtajana toiminut Thorbjörn Fälldin on kuollut.

Tapasin Thorbjörn Fälldinin ensimmäisen kerran Pohjolan keskustajohtajien kokouksessa aivan 1970-luvun alussa. Sittemmin kohtasimme usein sekä virallisissa hallitustehtävissä että säännöllisesti järjestetyissä keskustajohtajien tapaamisissa. Fälldin oli suuri Suomen ystävä.

Thorbjörn Fälldin oli juureva talonpoika, jonka johdolla Ruotsin Keskustapuolue loi itselleen vahvan aatteellisen perustan. Siihen liittyi kaksi keskeistä käsitettä, jotka Suomenkin keskustanuoret innokkaasti omaksuivat: ”vihreä aalto” ja ”desentralismi”, hajauttaminen.

Suomessa nämä keskusta-aatteen pilarit yhdistettiin alkiolaiseen ihmisyysaatteeseen, joka hylkää yksipuolisen materialismin ja korostaa henkisiä, hengellisiä ja yhteisöllisiä arvoja. Ympäristön suojelemiseksi tarvitaan kestävä arvomaailma. Hajauttaminen on sekä ihmisen että luonnon kannalta parempi suunta kuin keskitetyn yhteiskunnan rakentaminen.

Fälldinin johdolla Keskustapuolue nousi jälleen suureksi puolueeksi ja johtavaksi hallituspuolueeksi. Tämä perustui puolueen tiukkaan ympäristöpolitiikan linjaan ja erityisesti ydinvoiman vastustamiseen. Kun se ei kyennyt toteuttamaan antamiaan ehdottomia lupauksia käytännössä, kannatus jälleen aleni.

Viime vuosina Ruotsinkin Keskustapuolueessa on käyty kamppailua liberaalien ja perinteisen keskusta-aatteen kannattajien välillä. Puolueen kannatus on vakiintunut kuuden prosentin tienoille.

Pohjolan keskustajohtajien tapaamiset loppuivat 1990-luvulla, eikä niitä ei ole saatu uudelleen käyntiin, vaikka olen usein vedonnut niiden järjestämiseksi.

Kaikissa viidessä Pohjoismaassa toimii juuriltaan talonpoikaisia puolueita, jotka ovat aatteellisesti lähellä toisiaan. Niiden yhteydenpito antaisi mahdollisuuden vahvistaa tätä pohjoismaista aatesuuntaa, joka tarjoaa kestävän pohjan luonnonmukaisen ihmisyyden yhteiskunnan rakentamiselle. Sen avulla voitaisiin myös vahvistaa pohjoismaista yhteistyötä.

Thorbjörn Fälldin oli loistava poliitikko ja valtiomies. Samalla voidaan sanoa, että hän oli tornionlaaksolaisittain sanoen ”alhainen” ihminen: vaatimaton ja kansanomainen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Aikansa kutakin... Thorbjörn Fälldinin elämä kesti yhdeksänkymmentä vuotta.

Muistikuvissani ihmettelin teinipoikana - selvästikin vuonna 1976 - että Ruotsin pääministerinä voi toimia joku muukin kuin Olof Palme. No, Suomen presidenttinä oli silloin ja tulisi aina olemaan Urho Kekkonen, joten meillä yllättävät vaihdokset maan poliittisessa johdossa eivät olisi mahdollisia.

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

1976 saivat sosialidemokraatit Olof Palmen johdolla yli miljoona ääntä enemmän kuin Thorbjörn Fälldinin seuraavaksi tullut Keskustapuolue, mutta porvaripuolueet pääsivät muodostamaan ensimmäistä kertaa enemmistöhallituksen siitä lähtien kun yleinen äänioikeus Ruotsissa tuli voimaan. Sehän oli aivan järisyttävä muutos kansalle ja keskustelut kiihkeitä.

Muita puoluejohtajia olivat, Gösta Bohman, Moderata samlingspartiet, Per Ahlmark, Folkpartiet, Lars Werner, Vänsterpartiet kommunisterna, ja Alf Svensson, Kristen demokratisk samling.
Pitää todeta että siihen aikaan oli aivan valtavan mielenkiintoista seurata TV:stä poliitikkojen TV-debatteja koska kaikki nuo luettelemani puoluejohtajat olivat suuria persoonallisuuksia joita ei koskaan unohdeta. Aikahan kultaa muistot, mutta minulla on oikein ikävä noita sen ajan poliitikkoja riippumatta siitä mitä ideologiaa edustivat. Ei yhtä värikästä ja mielenkiintoista puoluejohtajien kirjoa enää ikipäivinä tule tänne Ruotsiinkaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Vad var det för fel med Fälldins får? De hade Ullsten."

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Voi olla että pohjoismaiden keskustapuolueilla on paljon yhteistä mutta yksi suuri eroavaisuus on että muiden pohjoismaiden keskustapuolueen eivät ole koskaan käyttäneet venäjää sisäpoliittisena valttikorttina eikä tehneet maistaan Venäjä riippuvaisia kuten meidän kepu on tehnyt. Myös aina käyneet normaalia kauppaa Venäjän kassa eikä mitään tavaran vaihto kauppaa. Paasikivi varoitti nostamasta Venäjän kauppaa liian isoksi että ei tule riippuvuutta mutta Urkki poisti tyhmyydessään kaikki rajoitteet ja sitten oltiin enemmän kuin pulassa kun yhtenä yönäkauppa sinne loppui kokonaan, nyt voi käydä samoin onneksi vientimme sinne on vain 7 prosentin luokkaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Unessa Gülen esitteli Paavolle ja Fälldinille projektikaavioita joita oli piirtänyt Turkissa usein nähtyjen Ahtisaaren, Tuomiojan ja Antti Pentikäisen kanssa. Turkista tulisi organismi jonka suonissa sykkisi raha. Maakuntien hallintoon koulutettaisiin partiolaisia joille annettaisiin presidentin ja pormestarin titteleitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset