Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Aluepolitiikan valta on palautettava kansalle

Suomessa on meneillään ennen näkemätön alueellinen keskittäminen.

Aluepolitiikkaa johtavat suurimmat kaupungit, jotka määrittelevät itselleen kasvutavoitteet ja sitovat valtiovallan niiden tukemiseen. Aluekehitys on nollasummapeliä: se väestönkasvu, jonka suurimmat kaupungit voittavat, sen pienemmät kaupungit ja maaseutu väestökatona menettävät. 

Valtiovalta edistää keskittämispolitiikkaa ennen muuta rahoittamalla sekä suurkaupunkien paikallisliikenteen investointeja että niiden kasvua tukevia väylähankkeita. Suurkaupunkialueilla asutus pyritään keskittämään rautatie-, metro- ja raitiotielinjojen varrelle. Asuntotuotannon määrärahat on keskitetty kasvukeskuksiin. Nykyinenkin hallitus on sitoutunut tukemaan keskittymistä edistäviä investointeja suurkaupunkien kanssa solmituilla sopimuksilla.

Kun valtion liikenneinvestoinnit on suunnattu keskittämispolitiikan tukemiseen, muualle maahan on syntynyt korjausvelkaa. Sitä on nyt osittain poistettu, mutta samaan aikaan valtiovalta on sitoutunut entistäkin mittavampaan metropolipolitiikan tukemiseen. Uutta korjausvelkaa syntyy. 

Maakuntakaupungit ja maaseutu ovat joutuneet pahenevaan ahdinkoon. Työpaikat vähenevät ja palvelut heikkenevät. Asuntojen hinnat laskevat. Maatalous on ajautunut syvään kriisiin, johon ei ole saatu kauan kaivattua helpotusta.

Keskittämispolitiikasta kärsivät kaikki suomalaiset.

Keskittämiselle esitetään kansantaloudellisia perusteita, mutta tosiasiassa se aiheuttaa vahinkoa. Suomi on harvaan asuttu maa, jonka talous perustuu rikkaisiin uusiutuviin luonnonvaroihin ja siihen, että myös koko maan henkiset voimavarat voidaan käyttää kansakunnan hyödyksi. Jo nyt suhteettoman suuri osa suomalaisista asuu pääkaupunkiseudulla ja parissa muussa suuressa kaupungissa.  Keskittämispolitiikka hyödyttää vain kasvukeskusten rakennusliikkeitä ja muuta yritystoimintaa.

Suurkaupunkialueilla asuvat ja sinne muuttavat kärsivät korkeista elinkustannuksista, kehnoista palveluista ja elinympäristön heikkenemisestä. Koko maan veronmaksajat joutuvat tukemaan keskittymistä muun muassa kasvavan asumistuen muodossa.

Maakunnissa palvelut heikkenevät. Asuntojen ja kiinteistöjen hinnat alenevat ja ihmiset köyhtyvät. Muuttoliikkeen myötä vauraus keskittyy suurimpiin kaupunkeihin. 

Keskittämispolitiikka on havainnollinen osoitus siitä, että edustuksellinen demokratia ei toimi. Kansan enemmistö ei sitä hyväksy.

Kokoomuksessa, SDP:ssa ja Vihreissä valtaa käyttävät suurten kaupunkien edustajat. Keskusta ja Perussuomalaiset ovat aikaisemmin puolustaneet maakuntia ja vastustanut keskittämispolitiikkaa, mutta nyt niistäkin on tullut metropolipolitiikan kannattajia. Niinpä hallituksen aluepolitiikkaakin johtaa Kokoomus.  

Aluepolitiikan valta on palautettava kansalle ja sen edustajille. Eduskunnan tulee asettaa tavoitteet eri alueiden kehittämiselle. Eduskunnan täytyy sekä lainsäädäntöä kehittämällä että valtion varoja suuntaamalla tukea niiden toteuttamista.

Suurkaupunkialueet tulee panna osallistumaan keskittämispolitiikan kustannusten kattamiseen. Niiden on rahoitettava itse paikallisliikenteen investointinsa, eikä niiden kasvua pidä tukea myöskään suhteettoman kalliilla väyläinvestoinneilla. Asumistuen kustannukset tulee siirtää kuntien maksettavaksi, jolloin kuntatalouteen voidaan tehdä vastaava muu kevennys.

Paavo Väyrynen           

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

"Keskittämispolitiikka on havainnollinen osoitus siitä, että edustuksellinen demokratia ei toimi. Kansan enemmistö ei sitä hyväksy."

Joko 90-luvulta jatkunut keskittäminen on nyt aiheuttanut sen, ettei koko maata pystytä asuttamaan. Tilanteen palauttaminen ennalleen on vaikeampaa demokratian avulla. Enemmistön diktatuuri estää järkevän aluepolitiikan. Vain osa varakkaimmista palaa maaseudulle. Toivottavasti järki voittaa ennen kuin täysi myllerrys alkaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Myllerrys on jo alkanut aluepolitiikka on keskittynyt pääkaupunkiseudulle.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Keväällä oli Helsingin yliopistolla tilaisuus, aiheena Helsingin yleiskaava. Paikalla oli kymmeniä kaupunkitutkijoita, joista jotkut olivat julkisesti moittineet mm. bulevardisointia. Helsingin yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen ja apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki esiintyivät tilaisuudessa erittäin ylimielisesti. Me päätämme tämän asian ensin, sen jälkeen te tutkijat voitte tutkia mitä tutkitte, sanoi Sinnemäki. Eli asioiden tutkailu etukäteen ja jopa keskustelu on kielletty. Tällaista on näiden herrojen suhtautuminen tutkimukseen, tieteeseen ja julkiseen keskusteluun. Se on suvaitsematonta. Rikhard Manninen sanoi että yleiskaavatyö on rationaalinen prosessi: kun tavoitteet on päätetty, sen jälkeen etsitään vain keinot tavoitteiden toteuttamiseksi.

Tällainen ylimielisyys on nujerrettava. Keinolla millä tahansa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Suurkaupungeissa kehnot palvelut?? Parempi kai nekin kuin haja-asutusalueiden olemattomat palvelut.

Ei suuriin asutuskeskuksiin muutto ja siellä viihtyminen pääosin johdu jostain ylhäältä johdetusta politikoinnista. Itse en voisi kuvitellakaan jonnekin pikkupaikkakunnalle muuttoa, jossa henkinen ilmapiiri olisi ahdistavsmpi ja palvelut mitä sattuu. Toki, jos ravintolaksi riittää paikallinen ABC ja kulttuuriksi amatöörien kesäteatteri niin mikäs siinä.

Tunnetusti pikkupaikkakunnat eivät kiinnosta terveyskeskuslääkäreitäkään.

Eräs Pohjanmaalla elimkeinoasiamiehenä työskennellyt tuttavani totesi, kuinka suorastaan vihamielisesti muualta tulleisiin yrittäjiin suhtauduttiin.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Kaupunkien tarjoaman kulttuurin käyttäjistä lienee tehty oikein tutkimuskin.

Amatöörien ja ammattilaisten tekemää kesäteatteria tuli katsotuksi. Hyviä esityksiä omassa sarjassaan.

Talvella tulee jonkun verran vierailluksi kaupunkien ammattiteattereissa. Liki aina ovella seisoo monta bussia, joiden kotipaikka on jossain "maaseudulla".

Ovatkohan kulloisenkin kaupungin kaupunginosayhdistykset tilanneet bussikuljetuksen laukaalaiselta tai liperiläiseltä bussifirmalta?!

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Mielestäni koko maan pitäminen asuttuna ei ole itseisarvo.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eihän tässä avosoille ollakkaan kyliä perustamassa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ahola "Mielestäni koko maan pitäminen asuttuna ei ole itseisarvo" Samaa mieltä, eikä Suomen taloudelliset resussit koko maan asuttumiseen edes riitä. Kaupunkilaistuminen on maailmanlaajuinen ilmiö ja se tulee tapahtumaan myös Suomessa, Väyrysen ja kepun vastustuksesta huolimatta.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Metropolit ovat paholaisen asettama ansa ihmiskunnalle. Nyt uutisia seuraamaan.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

"Kaupunkilaistuminen on maailmanlaajuinen ilmiö ja se tulee tapahtumaan myös Suomessa, Väyrysen ja kepun vastustuksesta huolimatta."

Kaupunkilaistuminen on jo tapahtunut 85-95 prosenttisesti. Kaupunkikeskittymiä on muuallakin kuin Helsingin seudulla.

Suomi kuitenkin suurelta osin elää metsästä ja jäljellä olevasta maataloudesta. Toimivat kaivokset, sahat ym. teollisuus ja pienteollisuus, lisänä nyt kehittyvä biotalous tarvitsee tekijänsä maaseudulle. En tässä tarkoita että rintamamiesasutusta pidettäisiin yllä, se on eilistä meininkiä.

Kun täysi rytinä ja myllerrys alkaa, (sehän tässä on tulossa kyvyttömän EU:n ja huonosti hoidetun aluepolitiikan takia) parhaat eloonjäämismahdollisuudet ovat kuitenkin harvempaan asutuilla alueilla.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

"En tässä tarkoita että rintamamiesasutusta pidettäisiin yllä, se on eilistä meininkiä. "
Saattaapi pian olla edessä tilanne, että sosiaalipolitiikkaa on alettava hoitaa jälleen asutustoiminnan avulla.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Saattaa hyvinkin olla. On järkevääkin kun asuntoja on tarjolla maaseututaajamissa. Ruuhkasuomesta väljemmille vesille.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Me syrjäisemmillä Kekkosen seuduilla kasvaneet emme voineet aavistaa kokevamme tulevaisuutta, jossa saa pelätä kansankielisen kulttuurin tulevan haudatuksi elävältä kaiken vaativan skandinaavisen rakkauden alle laitettaessa Suomea kuntoon.

Ehkä pää tulee vetävän käteen Reijo Tossavaisen ja Teuvo Hakkaraisen tuumaillessa kannattiko lähteä herrojen kanssa marjaan.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Maasedulla on paljon myöskin asenteellista estettä joka vähentää kehittysedellytyksiä.
Olisin valmis muuttamaan kaupungista maaseudulle, mutta esteenä on rantakaava johon on merkitty rakennustontti vapaa-ajan asuntotarkoitukseksi. Kunnanvaltuuston pitäisi muuttaa kaavaa yhden tontin takia ja prosessi maksaa ainakin 10 000 euroa. Lapin ELY keskus voi myöskin puuttua asiaan ja valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen.
Samoin pitäisi hakea uusi rakennuslupa, jolla muutetaan vapaa-ajan asunto vakituiseksi. Paikalle tulee lauma virkailijoita jotka syynäävät onko rakennus vakituisen asunnon tasoinen ja jos ei ole niin taas tulee lisää kustannuksia.

Suo siellä vetelä täällä jos asut vapaa-ajan asunnossa jatkuvasti voi kunta sakottaa ja pakottaa sinut pois mökistä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

80 % kansasta asuu kaupungissa tai kaupunginomaisessa ympäristössä. Palveluja tuotetaan jo nyt kaupunkiseutujen tarpeisiin. Tehtävillä liikenneratkaisuilla palvellaan isoa väkijoukkoa.

Ei meitä kaupunkilaisia hirveästi kiinnosta, onko Toukolla pellon reunaan asti pikitie. Kyllä Touko traktorilla pellolleen pääsee huonompaakin kulkuväylää pitkin.

Valta on ollut kansalaisilla. Mehän edustuksellisessa demokratiassa edustajamme valitsemme. On vain niin, että suurin osa suomalaisista asuu muualla kuin haja-asutusalueilla. Palvelut on keskitettävä (tai hajautettava) enemmistön ehdoilla.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eli siis aluepolitiikan "palauttaminen kansalle" tarkoittaa sitä, että palveluita ei saa keskittää ja suunnitella sen mukaan, missä suurin osa ihmisistä asuu?

Käyttäjän MarttiRokka kuva
Martti Rokka

Kepu voisi pitää porukastaan paremmin vahtia, etteivät tunkisi kasvukeskuksiin. Väkeä on pääkaupunkiseudulla jo ihan sopiva määrä, eikä lisää kaivata. Saatte uutta verta mamuista elävöittämään tupailtojanne. Opettakaa niille maakuntalauluja ja perinnetöitä, kuten tuohenkiskontaa.
Väyrynen panikoi taas, vaikka kepu ja persut ovat juuri ovat kehittäneen maakuntien Sote-Suomen, joka on susi syntyessään ja kallis veronmaksajille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset