Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Eurolaiva uppoaa - pelastusvene valmiiksi

Euroalueen ongelmat syvenevät. Sen valuvikaa ei kyetä korjaamaan. Yritykset vain pahentavat tilannetta.

 

Yhtenäisvaluutan perusvika on siinä, että mukana on liian erilaisia kansantalouksia. Olisi pitänyt hyväksyä mm. Wolfgang Schäublen esitys viiden maan euroalueesta. Saksalle, Ranskalle ja Benelux-maille euro olisi ollut ainoa raha ja muut olisivat käyttäneet sitä kansallisten valuuttojen rinnalla. Maastrichtin sopimusta rikkoen tehtiin kuitenkin poliittinen päätös ja mukaan otettiin kaikki halukkaat EU-maat.

 

Vain Saksa on hyötynyt eurosta. Kaikki muut ja etenkin reuna-alueiden maat ovat kärsineet. Euroalueen kokonaiskasvu on ollut olematonta. Euromaiden inflaatio on painunut nollan tuntumaan tai jopa deflaation puolelle. Euroopan keskuspankin tehtävä on toivoton, kun se yrittää vauhdittaa inflaatiota lähelle kahden prosentin tavoitetta.

 

Laajan euroalueen reunamaat - Suomi mukaan lukien - ovat joutuneet velkakierteeseen, sisäisiin devalvaatioihin, suurtyöttömyyteen ja kovalle säästökuurille.

 

Kreikan kriisi ei ole helpottanut. Nyt vaaravyöhykkeessä on myös Italia.

 

Euroalueen valuvikaa koetetaan korjata toteuttamalla niin sanottua viiden puheenjohtajan ohjelmaa todellisen talousunionin luomiseksi. Rahapolitiikan rinnalle pyritään luomaan yhteinen finanssipolitiikka: yhteisvastuullinen pankkiunioni ja yhteinen budjetti, johon sisältyvät pysyvät varainsiirrot jäsenmaiden välillä. Ollaan perustamassa yhteinen valtiovarainministeriö ja lopulta hallitus ja parlamentti. Nykyisessä ilmapiirissä nämä hankkeet eivät etene.

 

Paras vaihtoehto olisi euroalueen hallittu purkaminen siten, että kaikki jäsenmaat tai ainakin osa niistä ottaisi euron rinnalla uudelleen käyttöön kansalliset valuutat. Tämänkään toteuttaminen ei näytä mahdolliselta.

 

Euroalue on uppoava laiva, joka on jo pahasti kallistunut. Tässä tilanteessa Suomen tulisi varustaa oma pelastusveneensä toimintakuntoon. Kytköksiä eurojärjestelmään tulisi höllentää ja varautua oman valuutan käyttöönottoon. Suomen Pankin ja Suomen hallituksen tulisi rajata sitoutumistaan ja riskejään. Myös pankkijärjestelmän ja siitä riippuvaisten yritysten tulisi varautua euroalueen hajoamiseen.

 

Jälleen kerran federalistinen ideologia näyttää kuitenkin johtavan harhaan. Euroopan ytimessä pyritään olemaan maksoi mitä maksoi. Yksi viimeisimmistä osoituksista tästä on se, että Suomen Pankki oli ensimmäisten joukossa ostamassa yritysten riskiluottoja.

 

Suomen tilanne on kurja. Pahinta on se, ettei meillä kyetä edes avoimeen keskusteluun. On taas meneillään yhteinen julkinen itsepetos. Uskotellaan, että kiky-sopimus ja rahan siirteleminen taskusta toiseen synnyttävät kasvua ja poistavat työttömyyden.

 

Tosiasia on, ettei talous kasva, ellei vienti vedä. Vienti ei vedä, kun Suomen yleinen kustannus- ja hintataso on noin 20 prosenttia liian korkea. Nyt on nähty, ettei kilpailukyä kyetä sisäisin toimin riittävän nopeasti korjaamaan. On erottava euroalueesta niin pian kuin mahdollista.

 

Viime päivien uutiset ovat jälleen osoittaneet tilanteen mahdottomuuden.

 

Raskaan teollisuuden tulisi toimia talouden veturina ja tuoda vaurautta kansantalouteen. Sille aiotaan kuitenkin ryhtyä maksamaan energiatukea. Sahateollisuus valittaa, että uusiutuvan energian tuki vääristää kilpailua ja vaikeuttaa sen toimintaa.

 

Nämäkin ongelmat ratkeaisivat, kun kilpailukykymme palautuisi. Teollisuustuotanto ja vienti kasvaisivat ja uusiutuvan energian tukea voitaisiin ainakin kovasti vähentää.

 

Paavo Väyrynen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

28Suosittele

28 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (90 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Pahalta näyttää tulevaisuus. Vaihdoin juuri sadalla eurolla ruplia, eivät mahtuneet lompakkoon! Pitäisi lähteä ylihuomenna Pietariin rellestämään:)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Paavo Väyrynen kuuluu alati vähenevään järki-ihmisten heimoon. Hyvä kirjoitus, jossa esitettyihin mielipiteisiin on todella helppo yhtyä.

Jukka Mäkinen

Enpä olisi vuosia sitten uskonut että peukuttaisin tuollaista lausumaa. Huonosti on Suomen asiat, kun ainainen vastarannan kiiski Paavo Vee päätyy järkevien puolelle. :D

Tai kenties on sitenkin totta että vanhetessa viisastuu, jopa Väyrynenkin. Olisiko minullakin toivoa?

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Hyvä kirjoitus. Teimme siitä pienen uutisen myös Uuden Suomen uutispuolelle:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/203615-paavo-vayr...

t. Linda / US

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Surkuhupaisaa tässä avauksessa on se, että kirjoittaja on istuva meppi, ehkä myös kokenein meppimme, eikä pysty kykenemään yhtään sen enempään kuin kuka tahansa blogisti täällä US-blogistanissa.

Ei suuret sanat suuta riko Paavollakaan. Kun ei ole hartioita muutokseen ei voi kuin kirjoittaa.

Inhottavinta on tuo "olisi", se kun tuokauu niin kovin jälkiviisaudelta.

- Olisi pitänyt hyväksyä mm. Wolfgang Schäublen esitys viiden maan euroalueesta.

Tärkeämpää kuin kertoa mitä olisi pitänyt tehdä on sanoa mitä nyt tehdään seuraavaksi.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Demokratiassa asiat menee niin, että enemmistö päättää. Suomessa se on päättänyt äänestää puolueita, jotka ovat kaikki EU- ja euromyönteisiä. Kaikki eduskuntapuolueet ovat juuri tätä lajia. Sen vuoksi Suomen tilanne on suorastaan toivoton. Me jatkamme vuodesta toiseen tällä tiellä, koska Suomi on klubi, johon mahtuu yksi totuus kerrallaan. Muut mielipiteet nuijitaan alas.
Jossain vaiheessa yleensä tulee muutos, ja sitten viisari heilahtaa toiseen ääriasentoon. Näin tapahtunee nytkin, mutta näillä näkymin Suomen hallitus soittaa EU-sinfoniaa Titanicin kannella, vaikka EU-laiva olisi jo puoliksi upoksissa.

Perusteluita kyllä riittää: ei Suomi pärjää yksin globaalissa maailmassa, emme halua joutua enää devalvaatioyllätyksiin (Ruotsi kruunu devalvoituu ja revalvoittu koko ajan eli kelluu ja kelluvan markan aika oli Suomen parasta nousukautta) jne.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Unohdit sen perustelun, että "joudumme ruplan ja Putinin syliin..." tai että "emme me ennenkään hallinneet itse omaa talouttamme, vaan devalvoimme vähän väliä..."

Niinpä ei tehdä mitään. Samalla taivastellaan sitä, että oman maan etua korostavat ajatukset saavat kannatusta vaaleissa eri puolilla jumiutunutta euroaluetta, muttei myönnetä eikä korjata EMU-katastrofia.
Siispä se viisari heilahtaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #64

"Niinpä ei tehdä mitään."

Tuo ei pidä paikkaansa.
On tehty Kiky.

Neljä .... Viisi kikyä vielä
ja asiat on hoidossa.

Ei tarvitse devalvoida-

Ei oma valuuttakaan niin paha juttu olisi,
ellei sitä pitäisi aina devalvoida,
mutta kun aina sitä pitää devalvoida.

Euro on kuitenkin parempi kuin markka,
vaikkei markkaa tarvitsisikaan devalvoida.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #65

Shakespeare sanoisi kikystä: "Paljon melua tyhjästä."
Kun asiat - siis sisäinen devalvaation toteuttaminen 'yhteistyönä' edes pienessä mitassa - ovat noin vaikeita EU:n ja EMU:n menestystarinan (vailla vertaa) kontekstissa Suomen sisällä, niin euroaluehan siinä lopulta murenee.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #94

Olen samaa mieltä kanssasi ainakin yhdestä asiasta.

Kun tehdään huonoa talouspolitiikkaa, niin euroaluehan siinä murenee.

Olen kuitenkin eri mieltä siitä onko se mureneminen hyvä vai huono asia.

Kun euroalue on murentunut, huono talouspolitiikka senkun jatkuu,
mikä on paha asia ja se tulee sen toisen pahan asian, euroalueen murentumisen päälle.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Ari Alsio. Kerroppa mitä pitäisi tehdä.

Mielestäni Paavo Väyrynen kertoi totuuden.

" Tosiasia on, ettei talous kasva, ellei vienti vedä. Vienti ei vedä, kun Suomen yleinen kustannus- ja hintataso on noin 20 prosenttia liian korkea. Nyt on nähty, ettei kilpailukyä kyetä sisäisin toimin riittävän nopeasti korjaamaan. On erottava euroalueesta niin pian kuin mahdollista ". Ari Alsio tässä se tuli.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Tosiasia on, ettei talous kasva, ellei vienti vedä. Vienti ei vedä, kun Suomen yleinen kustannus- ja hintataso on noin 20 prosenttia liian korkea. Nyt on nähty, ettei kilpailukyä kyetä sisäisin toimin riittävän nopeasti korjaamaan. On erottava euroalueesta niin pian kuin mahdollista".

Juuri näin, euroon jääminen merkitsee 20% palkan- ja etuuksienlaskua kaikille, vasta sitten ollaan tasapainossa. Koska eliitti ei kuitenkaan suostu palkan- ja etuuksienalennuksiin, tietää se roimasti suurempaa alennusta kaikille muille.

Vaihtoehtoisesti markka takaisin ottamalla, markka devalvoitaisiin samat 20% ja näin saavutettaisiin tasapaino. Palkat ja etuudet pysyisivät ennallaan ja ostovoima heikentyisi ulkolaisten tavaroiden kallistumisella.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jaa, mikähän siin' tuöli? Devalvaatio odotus, se siinä tuli. Kun sisäinen devalvaatio ei etene jaletaan haikailla devalvoinnin perään, siihen tarvitaan omam valuutta. Kaikki tämä vain siksi, että ei osata laittaa asioita järjestykseen muuten. Minäpä kerron Ari Tero, eli uudelleen koulutetaan 30 000 valtion virkamiestä yrittäjiksi ja heidän virkojaan ei enää täytetä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #25

"koulutetaan 30 000 valtion virkamiestä yrittäjiksi ja heidän virkojaan ei enää täytetä."

Ei ollut kokoomuksen Kataisesta tähän, eikä Sipilästä, meinaatko että sossujen Rinne aloittaisi massairtisanomiset? Ei tuo 30 000 riitä kuin aloitukseksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #28

- Ei tuo 30 000 riitä kuin aloitukseksi.

Paavon avauksessa ei puhuta ensimäisestäkään.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #32

Julkinen sektori taas ei ole pienin, päin vastoin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #32

Vika on siinä että viranomaiset tekevät työnsä väärin, sen sijaan että he kyykyttävät, kiusaavat, holhoavat ja estävät kaiken järkevän omatoimisen tekemisen, heidän tulisi edesauttaa yritteliäisyyttä ja omatoimisuutta, sekä antaa kansalaisille vapaa mahdollisuus olla yhteiskunnassa hyödyksi ja luoda siihen edellytykset.

Jatkaisin hiukan tuosta sisäisestä devalvaatiosta. Kun palkkoja ja etuuksia laskettaisiin tarvittavat 20%, myös valtion verotulot putoaisivat ja se taas vaatisi lisää leikkauksia, jotka taas johtaisivat palkkojen ja etuuksien alentamiseen ja taas verotulot putoaisivat ja tämä oravanpyörä on loppumaton.

Siksi ainoa järkevä ratkaisu on euro ero ja oman valuutan takaisin ottaminen, sekä sen kellumaan laittaminen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #34

"Ylläpidän foorumia jossa 80% jutuista käsittelee muinaishistoriaa."

Devalvaatio johtaa ostovoiman vähenemiseen ja se puolestaan johtaa palkankorotustarpeeseen. Jokaista devalvaatiota seuraa aina vähintään niin suuret palkankorotukset että ostovoima säilyy.

Tällä tavalla ei kilpailukyky parane, eikä ostovoima, on vain jatkuva kierre joka syö valuutan arvoa ja tekee siitä käytännössä valuutan johon ei luoteta ja josta pyritään eroon.

Talletukset tehdään jossain sellaisessa valuutassa jonka arvo säilyy, samloin sijoitukset. Suomeen tulee valuuttapako ja valuuttapula, samoin pääomapako ja pääomapula.

Tätäkö halutaan. Tanskalaiset eivät ainakaan halua, vaan ovat sitoneet kruununsa euroon, ruotsalaiset eivät myöskään halua sitä, vaan opat säilyttäneet oman valuuttansa arvon.

Toivon hartaasti etteivät suomalaisetkaan tekisi sellaista talouspolitiikkaa mikä perustuu valuutan arvon laskemiseen, kuten tehtiin markka- aikana.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #43

"Ylläpidän foorumia jossa 80% jutuista käsittelee muinaishistoriaa."

Tokihan sinulla on silloin tiedossa miten 90-luvun lama hoidettiin ja laman alkuperäiset syyt? Sehän oli itseasiassa ensimmäinen eurokriisi ja heti kun markan "ecu" sidonnaisuus irroitettiin ja markka päästettiin kellumaan, alkoi talouskin korjaantua.

Onhan tästä esimerkkinä britannia, eurosta irtautuminen alkaa olla todellinen menestys. Ja euro hajoaa muutenkin, joten ajoissa lähteminen on etulyöntiasema.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #32

Pauli, ei ole mitään väliä mitä muut maat tekevät jos heillä on vara siihen. Otetaanpa vaikka Suomessa on hirvikärpäsiä vähiten maailmassa ja Paulin mielestä Suomessa ei saisi enää tappaa yhtään hirvikärpästä, vaikka me tulisimme vallan hyvin toimeen vähemmillä hirvikärpäsillä.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #38

Kyllä euron tuoma kilpailukykyhaitta on suuri, kun hallitus maksaa raskaan teolisuuden sähkölaskuja julkisin varoin. Eikö raskas teollisuus tuo euroja ?
Markkoja se kyllä toi ? Kun talouden kivijalka on hiekalle rakennettu, ei se kestä myrskyä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #51

"Eikö raskas teollisuus tuo euroja ?
Markkoja se kyllä toi ? "

Raskas teollisuus tuloutti ulkomaansaatavansa markoiksi vasta sitten kun markka oli devalvoitu. Nämä suurteollisuuden toimet aiheuttivat monta devalvaatiota ja olivat tietenkin suurteollisuudelle kannattavaa toimintaa. Laskun maksoi työläinen ja piensäästäjä.

Euroaikana ei ole enää paineita pihistää euroja ulkomailla seuraavaan devalvaatioon asti, koska devalvointi on euroaikana mahdotonta.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #25

Ja miten asiat laitetaan sinun mielestä järjestykseen. Kikyä väännettiin vuosi eikä saatu aikaan kuin murusia. Tällä menolla ei ikimaaiassa saavuteta todellista kilpailuetua. Muutkin viilaavat kustannuksiaan koko ajan. Ajetaan vain ostovoimaa alas jatkuvasti.

Ja mitä ne 30000 uutta yrittäjää tekevät. Kotipalveluyrityksiä vai? Kotimarkkinoilla eivät menesty ja vientiin eivät kykene. Sterttirahaa kyllä kuluu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #45

"Ja miten asiat laitetaan sinun mielestä järjestykseen. Kikyä väännettiin vuosi eikä saatu aikaan kuin murusia."

Minulta ei kysytty, mutta suomalainen vastaa vaikkei kysytäkään.

Asiat pannaan järjestykseen tekemällä vielä kolme tai neljä samanlaista kikyä kuin tämä tämänkeväinen, tai sitten yksi uusi, mutta kunnollinen kiky.

Asiat voivat kyllä tulla kuntoon muutenkin, sillä tavalla että naapurimaiden, eli kilpailijamaiden kilpailukyky putoaa Suomeen nähden heidän omien toimiensa johdota, tai jos maailmanmarkkinat muuten piristyvät investointituotteiden osalta.

Suomessa pitäisi kuitenkin varautua siihen että ulkomailta ei apuja tule ja pitää tehdä se kilpailukyky ihan itsse. Siihen tarvitaan siis ne uudet kikyt.

--------------

On tietenkin olemassa tämä huonompi vaihtoehto, tämä blogistin esittämä. Minä en kuitenkaan lähtisi sille tielle ja olen siitä asiasta hallituspuolueiden ja muidenkin puolueiden kanssa samaa mieltä ja blogistin kanssa eri mieltä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #45

Nythän sinä aliarviot valtion virkamiehiä, etteivät muka pysty yrittämään tai viemään, ovatpahan vieneet monilta verorahoja ym.

Jukka Mäkinen

"Tärkeämpää kuin kertoa mitä olisi pitänyt tehdä on sanoa mitä nyt tehdään seuraavaksi."

Surkuhupaisaa tässä kommentissa on kommentoijan luetun ymmärtämisen lähes täydellinen puute.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tärkeämpää kuin kertoa mitä olisi pitänyt tehdä on sanoa mitä nyt tehdään seuraavaksi."

Aivan, mutta kuunteleeko kukaan valtaa pitävä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Aivan, mutta kuunteleeko kukaan valtaa pitävä.

Kuten sanoin, eivät pysty kuin siihen samaan kuin mekin, eli kirjoittelemaan tänne omia jälkiviisauksiaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kukaan täysijärkinen nyt varmaan ei tällä hetkellä voi sanoa ja hehkuttaa, että euroalue on menestystarina. Muutoksia pitäisi aika vauhdilla tehdä, mutta kun kaikki vaan toitottaa, että oikea on suunta, vaikka suuntaa ei ole enää vuosiin ollut.

Kukapa olisi uskonut 5 vuotta sitten, että Britit lähtevät pois EU:sta, ei kukaan.

Kyllä euroopalla on selkeä suunta, mutta se taitaa olla vapaapudotuksen suunta.

Mutta aina kannattaa toivoa ja kuulua ytimiin, toivo ja haaveet on kivoja.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Onhan se helppo ajatella että lähdetään vaan nostelemaan.
Pitäisi pystyä arvioimaan eurosta ja EU:sta eroamisen riskit ja haitat. Ei nyt näytä Paavolle esim. Brexit nousevan lainkaan mieleen.
Asunto- ja muiden velallisten tilanne tuskin helpottuisi muutoksista. Jos velan pääoma nousisi valuutan devalvoitumisen verran ja korot pomppaisi.

Näitten ns. pikkujuttujen tiedostamisen takia saattoi kansalaisäänestys-aloitteen käsittelyyn vaadittu 50000 jäädä täyttynättä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ei nyt näytä Paavolle esim. Brexit nousevan lainkaan mieleen."

Niin, onko tuossa se riski että EU-maat kostavat ja pistävät välit poikki? Näin ei tule käymään vaikka Suomen media ja federalistipoliitikot tuolla pelottelevat, moni muukin maa on tyytymätön EU:n linjaan ja haluaa muutoksia, varsinkin liittovaltiokehitykseen ja ilman sitä on euron tarina loppu.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Hyvin on pääministerin ja presidentin propaganda eli suoranainen valehtelu purrut. Kun valuutta vaihdetaan markaksi, niin suomalaisissa rahalaitoksissa olevat talletukset ja lainat muuttuvat markoiksi samalla kertoimella. Kun markka lähtee devalvoitumaan tai devalvoidaan, niin nämä markkamäärät pysyvät samoina. Tässä ei ole mitään epäselvää, mutta valehtelu on mennyt ihmeen hyvin perille ja ihmiset eivät näköjään osaa ajatella omilla aivoillaan.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Devalvoituminen tarkoittaa että ulkomaiset hyödykkeet kallistuvat, esim. öljy, autot ja kulutuselektroniikka. Tämä nähtiin markka-aikaan ilman mitään "pääministerin propagandaa".
Jos lainan pääoma (joka muuttuu varallisuudeksi pikku hiljaa) on omassa valuutassa, sitä vähemmän sen arvo näirä hyödykkeitä kohtaan on.
Mihinkään ulkomaailmalta immuuniin Impivaaraan ei päästä.
Rakentele vaan olkiukkojasi.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila Vastaus kommenttiin #37

Jukka Konttinen. Minusta tuntuu, että epäsuorasti myönsit asiaa tarkemmin ajateltuasi, että lainat eivät sittenkään nouse devalvaatioprosentin verran, mutta et voinut sitä suoraan sanoa.

Oman valuutan devaltoituminen kilpailukykyä vastaavalle tasolle tapahtuu automaattisesti markkinatalouden lakien mukaan. Ulkomaiset tavarat kallistuvat ja kotimaiset tavarat tulevat tulevat hinnaltaan kilpailukykyisiksi. Se tietää työtä suomalaisille ja siitä on nyt pulaa. On poliittisen järjestelmän vika, jos osa ihmisistä on ilman työtä. Maailma on täynnä tekemätöntä työtä. Kun kelluvan valuutan annetaan hoitaa homma, niin se on yksinkertaista ja kaikkein tasapuolisinta.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #37

Kun Suomen kansantaloutta pyritään myynään 100 prosentin arvosta, vaikka se todellisuudessa on 80 prosenttia tai sen allekkin, niin yliarvostettu euro on keinotekoinen ja tekee väkivaltaa Suomen taloudelle ja sitä kautta kansallekkin kansalaisten kukkaroon.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #54

Tässä on nyt sellainen harha, ettei euro suinkaan ole yliarvostettu eikä aliarvostettu, se on vain raha jolla mitataan arvoja.

Ongelma on siinä että suomalaiset ovat yliarvostaneet oman työnsä arvon niin korkeaksi ettei sillä työllä ole tarpeeksi kysyntää. Tälle työn arvolle pitäisi siis tehdä jotain, eikä suinkaan sille mittatikulle millä sitä työn arvoa mitataan.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #55

Suomen palkkataso on finanssikriisin jälkeen tullut kalliiksi, kun euro ei jousta. Olen tästä samaa mieltä. Raha on ihmistä varten, eikä ihminen rahaa varten.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #57

"Suomen palkkataso on finanssikriisin jälkeen tullut kalliiksi, kun euro ei jousta. Olen tästä samaa mieltä. Raha on ihmistä varten, eikä ihminen rahaa varten."

Raha ei siitä piittaa jos sen arvoa lasketaan, kärsijä on ihminen joka sen rahan omistaa.

Devalvation jälkeen rahalla ei siis saa enää sen arvosta tavaraa kuin mitä aiemmin on luvattu. Devalvaatio on huijaus ja varkaus, rikollista toimintaa.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen Vastaus kommenttiin #59

Nyt kärsijä on on ihminen, eikä pelkästään ihminen, vaan koko kansantalous.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #90

Kansantalous ei kärsi mistään rahasyksiköstä, ei eurosta tai markasta, vaan virheellisestä talouspolitiikasta joka on johtanut kilpailukyvyn menettämiseen.

Aiemmin virheellinen talouspolitiikka johti myös inflaatioon ja markan jatkuvaan devalvoimiseen, ostovoiman heikkenemiseen ja sen korjaamiseksi tehtyihin devalvaatioiden jälkeisiin palkankorotuskierroksiin, jotka söivät kilpailukyvyn.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

No, mutta vastahan Taloussanomissa on ollut luettavissa ex-VM:n huippu virkamiehen kanta tähän asiaan.
"Valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston entisen ylijohtajan mukaan Suomi voi ajautua ulos eurosta vapaaehtoisesti tai tahtomattaan.
Valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston entinen ylijohtaja Peter Nyberg ehdottaa blogissaan, että Suomen Pankin tulevien johtokunnan jäsenten tulisi luoda varasuunnitelma Suomen mahdollisen eurosta eroamisen varalle."

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2016/09/09/...

Tässä linkki Peter Nybergin blogikirjoitukseen.
http://www.peternyberg.net/2016/09/09/suomen-panki...

Viisaus ulostuloihin astuu kuvaan sen jälkeen, kun on poistuttu virasta.

"On vaikeaa nähdä, että historiallisesti poikkeuksellinen ja suurella todennäköisyydellä ongelmallinen rahapolitiikka voisi päätyä muuhun kuin kyyneliin. Korkeat omaisuusarvot takaavat sijoittajille alhaiset tulevat tuotot ja herkistävät markkinat arvojen nopealle laskulle jossain vaiheessa. Lisääntyvä velkaantuminen takaa suuria vakavaraisuuden ongelmia tilanteessa jossa joko korot nousevat, omaisuusarvot laskevat tai tulot heikkenevät. Finanssimarkkinoiden toiminnan laajeneva ja pitkittyvä vääristyminen heikentää tuotannollista investointitoimintaa ja hidastaa elintasoa nostavaa tuottavuuskehitystä. Tämä pitää työllisyyden heikkona ja valtion tukitoimet laajoina mikä taas ylläpitää velkaantumiskierrettä. Tähän pitää vielä lisätä se, että kehitys ilmeisesti auttaa synnyttämään sekä poliittista eripuraisuutta että raivoa kansalaisten keskuudessa sekä Suomessa että muualla."

Nybergin mukaan on vaikea nähdä euroalueen vahvistuvan yhtenäisyyden tiellä.
"Keskuspankimme erityisellä vastuullahan on varmistaa Suomen talouden raha- ja maksujärjestelmän toiminta kaikissa tilanteissa. Varasuunnitelma on tarpeellinen jo sen varmistamiseksi, että eduskunta ja hallitus pystyisivät tekemään ajoissa ja mahdollisimman vähin kustannuksin omat päätöksensä. Ehkä uudet johtajat voisivat osaltaan varmistaa, että keskuspankki tältä osin on täyttänyt tehtävänsä."

Tokkopa kuitenkaan uusien johtajien valinta saa aikaan tuollaisen suunnitelman tekemisen. Ainakaan, jos Rehniltä asiaa kysytään ja hän siihen pääsee vaikuttamaan.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Suomen pankki on maksanut valtion ulkomaisia velkoja pois, jolloin velat ulkomaille pienenevät. Tämä pankin toiminta on euroeroon valmistautumista. Ulkomainen velka on pahempi kuin kotimainen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #56

"Ulkomainen velka on pahempi kuin kotimainen."

Kotimainen velkahan on tosi edullinen jos valuuttaa devalvoidaan.
Ongelma on siinä että kun kotimaisella lainalla on kotimaiset velkojat,
niin näiden velkojien saatavat sulavat kun rahan arvoa alennetaan.

Devalvaatio on siis rahansiirto velkojalta velalliselle.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #58

"Ongelma on siinä että kun kotimaisella lainalla on kotimaiset velkojat,
niin näiden velkojien saatavat sulavat kun rahan arvoa alennetaan."

Ensinnäkin saatavien "sulaminen" on täysin suhteellista. Markoissa laskettuna ne eivät sula ollenkaan. Jossain toisessa valuutassa, jonka arvo laskee markkaan nähden, laskettuna saatavat kasvavat.

Toisekseen nämä velkojat ovat luoneet sen velkarahan tyhjästä, joten eivät ne mitään todellista kärsi, vaikka velka jäisi maksamatta. Kunhan kirjaavat saatavat poistoiksi.

Jukka Mäkinen

"Asunto- ja muiden velallisten tilanne tuskin helpottuisi muutoksista. Jos velan pääoma nousisi valuutan devalvoitumisen verran ja korot pomppaisi."

Mihin se pääoma nousisi kun velat muutetaan markoiksi samalla hetkellä kun vaihdetaan markkaan, aivan vastaavasti kun markoissa olevat lainat vaihtuivat eurolainoiksi euroon siirryttäessä.

Ennen ecu-kytkentää markka aikana eläneet muistavat hyvin miten inflaatio söi suurten ikäluokkien asuntolainat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ennen ecu-kytkentää markka aikana eläneet muistavat hyvin miten inflaatio söi suurten ikäluokkien asuntolainat."

Niin, se sama inflaatio söi näiden suurten ikäluokkien vanhempien pankkisäästöt. Niiltä jäi siis vähemmän perittävää omaisuutta. :)

No, mikäs siinä, voihan sitä pitää pakollisena ennakkoperintönä vanhemmalta sukupolvelta uudelle ja velkaiselle sukupolvelle. Olisihan siinä voinut käydä niinkin että vanhemmat olisivat vapaaehtoisesti maksaneet lastensa velat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #79

"Niin, se sama inflaatio söi näiden suurten ikäluokkien vanhempien pankkisäästöt."

Siihen aikaan maksettiin säästötileille korkoa joka oli suurempi kuin inflaatio.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #85

"Siihen aikaan maksettiin säästötileille korkoa joka oli suurempi kuin inflaatio."

Aika on kullannut muistosi.

Toki silloin pidettiin kovaa pulinaa siitä miten säästäminen kannattaa.
Olihan se kannattavaa pankeille ja niille jotka tarvitsivat sitä velkaa jonka inflaatio sitten söi.

Johan sen järkikin sanoo että jos joku voittaa, kuten pankki ja velanottajat, joku aina häviää, ja se joka maksoi pankkien voitot ja velallisten velat oli piensäästäjä. Säästämistä osakkeisiin ei silloin vielä harrastettu.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kansanäänestysaloite sai yli 50000 ääntä. Suomen pankki on ostanut ulkomaisia valtion velkoja ja velat kotimaistuvat. Tämä helpottaa euroeroa, kun Suomen pankki painaa euro määrän markkoja, niin siten helposti voidaan eurovelat muuttaa markka pohjaiseksi, kuten tehtiin toisinpäin.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Suomen oman valuutan arvo ei määräytyisi siitä mikä määrä seteleitä olisi laittaa liikenteeseen vaan suhteesta ja arvostuksesta toisiin valuuttoihin. Nähtiin jo Brexitissä. Ja samoin velkapääoman kasvu tulisi valuutan arvon heikentymisestä, ulkomailta tuotujen hyödykkeiden suhteen, kuten öljy, autot, kulutuselektroniikka.
Kädet ristiin vaan tällaisten ehdotusten kanssa.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Nyt Suomen pankki kotimaistaa valtion velkoja,jolloin kurssimuutoksilla ei ole kovin suurta merkitystä. Kotimainen velka ei ole vaarallista, kuten ulkomainen, kuten Kreikan tie osoittaa. Yritykset voisivat myös kotimaistaa Suomen pankkeihin velkoja. Minun asuntovelkani on kotimainen.

Valuuttakursseja on kolmenlaisia: 1) kiinteitä 2) vaihteluväliin rajattuja 3) vapaasti kelluvia.

On poliittinen harkinta ja valinta, miten on parasta siirtyä kelluvaan valuuttaan. Kun Suomi liittyi euroon, siinä oli välivaihe välissä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Euron tarina on tuhoon tuomittu, kuten plogisti kirjoittaa.

Euroopan päättäjien tulisi ottaa vastuu omistaan siitä, kuinka EMU:n jäsenmaat voisivat toimia, jotta kansakunnat selviäisivät jatkossa väistämättömästä purkautumisesta lopulta mahdollisimman pienin vahingoin, jota on aiheutettu jo ympäri Eurooppaa ja paljon.

Rahaliiton ja integroitumisen kannalta Eurooppa on talouksiltaan aivan liian heterogeeninen saati sitten historiallisesti omaksuttujen kansallisten käytäntöjen ja tapojen osin täysin mahdoton.

Eurooppa on Saksaa lukuunottamatta jäämässä talouden junan viimeisiin vaunuihin, ja puolustaa heikkouttaan globaalia vapaakauppaa vastaa jo ruostunein miekoin.

Enpä olisi uskonut liputtavani Paavon puolesta 10 vuotta takaperin.

Fiksujen brittien näkemys on oleva nalli paluussa todellisuuteen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomen viennin ongelmat ei ole kilpailukyvyssä, ei valuutassa, ei jäykissä työmarkkinoissa, vaan siitä, ettemme valmista vientiin tuotteita joilla olisi kysyntää maailmalla. Saksalainen Mayerin suku osti konkurssikypsän Turun telakan, tilaukirjat pullistavat tilauksista, ei puhettakaan Suomalaisen työvoiman ja sen alihankkija-klusterin heikosta kilpailukyvystä. Metsäteollisuus, kun ymmärsi muuttaa tuotantosuuntaansa ja modernisoida tuotantonsa, vienti vetää. Valmet, Kone, Ponsse kaikki pärjäävät maailmanmarkkinoilla, vain ja ainoastaan siksi että tuote on kunnossa. Väyrystä ajaa eteenpäin vimma siitä kun Suomen kansan tyhmä enemmistö ei häntä kuunellut äänestäessään Suomen liittymisestä EU:n.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomen kansan tyhmä enemmistö ei häntä kuunellut äänestäessään Suomen liittymisestä EU:n."

Suomen viisas kansa ei saanut äänestää eurosta koska tiedettiin ettei suomalaiset luopuisi omasta valuutasta tätä kysyttäessä. Sitkeästi elää luulo että yhteisvaluutta voisi elää vaikka liittovaltio on kuopattu, euro ei nimittäin pysy pystysssä ilman jatkuvia tulonsiirtoja heikkommille EU-maille ja näitä tulonsiirtoja yhteiverotuksesta puhumattakaan ei edes Saksa hyväksy.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Suomen viisas kansa ei saanut äänestää eurosta"

Mitenkähän kävisi jos eurosta äänestettäisiin juuri tällä hetkellä.

Näyttää siltä että suomen kansa ei olekaan niin tyhmää kuin olen itse kuvitellut, ei ainakaan näiden tietojen valossa.

"Suomalaiset haluavat muuttaa Euroopan talous- ja rahaliiton jäsenmaiden ryhmää joko siten, että heikot karsittaisiin pois tai vaihtoehtoisesti ryhmä laajentuisi kattamaan kaikki EU-maat. 45 prosenttia suomalaisista toivoo, että euromaista heikoimmat jättäisivät rahaliiton. Lähes yhtä moni (44 %) toivoo, että kaikki EU-maat siirtyisivät euron käyttöön. Kummankin kehityskulun kohdalla noin kolmannes ei osaa tai halua ottaa asiaan kantaa ja noin viidennes pitäisi kehityskulkuja epäsuotavina.

Vain 26 prosenttia toivoo, että koko yhteisvaluutta haudattaisiin, 58 prosenttia torjuu ajatuksen."

Näin siis ainakin mikäli on uskominen Elinkeinoelämän valtuuskuntaa.

http://www.eva.fi/blog/2016/03/10/murheista-huolim...

Tuon mukaan siis vain 26% suomalaisista on tyhmiä, eikä asia ole suinkaan niin että kaikki perussuomalaiset ovat tyhmiä ja tyhmiä löytyy muidenkin puolueiden äänestäjistä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #18

Se on hauskan valikoivaa aina tämä ''kansan tahdon'' huomioonottaminen.

Kun Britit äänestivät brexitin puolesta, se oli todella tyhmää kansalta, ja sitten taas tämä kysely, osoittaa imeisesti, että kansa onkin viisasta.

Koittakaa nyt päättää, milloin se kansa on tyhmää ja milloin viisasta. Ettei vaan kyse olisi populistisesta oman mielen mukaan kyselyjen noudattamisesta.

Mitäs seuraavaksi kysellään, niimpä, sitä ei kannata näemmä ''tyhmältä'' kansalata kysyä kuin niitä asioita, jotka menee oman mielen mukaan.

Lapsellista.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #21

Nostan Petteri siulle hattua kun jaksat olla monessa blogissa järjen ääni. Kepuhan tässä on kaikkein kummallisin, kun kokenut meppi, ministeri ja kunniapuheenjohtaja vetää ihan eri linjaa kuin puolueensa. Mutta ketä kriittistä se kiinnostaisi, Paavo on Paavo.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #21

"Koittakaa nyt päättää, milloin se kansa on tyhmää ja milloin viisasta. Ettei vaan kyse olisi populistisesta oman mielen mukaan kyselyjen noudattamisesta."

Minun mielestäni Suomen kansa on melko viisasta, koska vain pieni osa toivoo euron purkamista. Briteistä taas vähän yli puolet on tyhmiä, ne jotka äänestivät brexitin puolesta. Melkein puolet briteistä on kyllä viisaita, ne kun äänestivät brexitiä vastaan.

Jos jossain aiemmin olen muuta sanonut, se on liittynyt yritykseen olla sarkastinen. Tämä minkä tässä sanoin, on kantani ja se on aivan selkeä, ei se vaadi minkäänlaista päätöksentekoa.

Valitan jos pyrkimykseni olla sarkastinen on joskus hämmentänyt ja mahdollistanut sen että mielipiteeni on voitu tulkita epäselväksi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Silloin ennen huumorin kukka rehotti kun kukin sai taaplata tyylillään, sillä halut ne on hiirelläkin, sanottiin, ja kyllä tikanpoika puuhun osaa nousta,

Pitäisikö aina päteviä ihmisluonnetta kuvaavia sanontoja elvyttää määrätietoisesti? Onhan sitä eletty ennenkin ilman Ilkka Kanervan siansaksaa tai Timo Soinin keksimiä pökkelösanoja.

Joku, varsinkin jos on kiertänyt muutakin kuin Senaatintoria, voisi tosin arvella koulupolitiikkamme pyrkivän sitomaan ihmisiä turpeeseen.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Paavo puhuu asiaa. Mutta en ymmärrä hänen tapaansa hoitaa uuden puolueen asiaa.

Suomi tarvitsisi 4-5 Kikyä peräkkäin, mikä ei onnistu ainakaan tarpeeksi nopeasti.

Tulemme vajoamaan nopenevaa vauhtia taloudellisesti, jos EU/ Euro eivät hajoa sisältä päin. Euro sopii vain Saksalle mutta Merkel tupeloi Saksankin meiningin vapaalla maahanmuuttopolitiikalla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Euro sopii vain Saksalle mutta Merkel tupeloi Saksankin meiningin vapaalla maahanmuuttopolitiikalla."

Ehkä Merkelin ajatuksena on hajottaa koko unioni.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Nyt näkyvissä oleva pieni piristyminen taloudessa on euron heikentymisen ansiota dollariin nähden. Vaatisi vielä noin 12 prosentin heikentymistä jotta eurooppalaiset ja Suomi pärjäisi. Suomen osalta vielä ainakin toinen ellei kolmas kiky Eurooppalaisessa kilpailussa . Mutta sitä ei tiedä miksi tämä muuttuu. Voi kääntyä toisinkin kehitys tässä valuuttasodassa.

USA:n presidentin vaalit saattavat muuttaa äkkiä tilannetta valuuttasuhteissa. Lisäksi on pankkiongelmat jotka voivat kaataa euron. Hyvät yhtiöt ja niiden henkilöstö pärjäävät ja pysyvät, mutta kun koko kansaa pitäisi hallituksen ja eduskunnan ajatella.

Kyllä Suomi on avuton ilman omaa valuuttaa. Se vaikuttaa kaikkeen, matkailurahat ovat karanneet pääosin ulkomaille. Sinne menee marjatuloista pääosa, joka ennen hyödytti eläkeläisiä ja osin työttömiäkin.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Eurolla on suuri ansio koko Euroopan kurjistuneeseen tilaan, sitä ei voi kiistää. Euro muodosti Suomessakin sellaisen kuplan, jonka varjolla palkkoja ja hintoja hilattiin ylös oikein urakalla. Teollisuutta myös siirtyi muualle euron liian korkean arvostuksen takia. Nyt kun kupla puhkesi ja hintoja ja palkkoja ei kovin helpolla alaspäin hilata, niin kriisin jatkuminen hamaan tulevaisuuteen on selviö. Verojen korotukset kriisin jälkimainingeissa vielä takaavat kotimaisenkin kysynnän pysymisen alamaissa, tai sitten se lisää yksityistä velkaantumista tehden siitä seuraavan kriisin käynnistäjän.

Viennin rakenteessa Suomessa tapahtui Nokian vanavedessä vielä huomattava lasku, joka pudotti viennin arvoa huomattavasti. Tuota ei saada ikinä korjattua bulkkitavaran määrällistä vientiä lisäämällä. Ainoa ratkaisu on kehittää sellaisia tuotteita, joiden valmiusaste on korkea, mutta ei sekään kovin helppoa ole, kun ostovoimaiset markkinat ovat myös romahtaneet lähialueilla.

Ainoa ratkaisu pitää laiva edes pikkuisen pinnan yläpuolella on julkisen sektorin raju rakenteellinen uudistaminen. Se taso ei riitä, että saadaan velkaantuminen loppumaan, vaan on saatava pelivaraa myös veronkevennyksille. Tuo aiheuttaa alkuun suurta kasvua työttömien määrässä, mutta nopeasti niitä yksityiselle sektorille syntyisi korvaaviakin työpaikkoja, kun olisi varaa kevennyksiin. Nyt julkisen sektorin kustannuksella on pikemminkin aiheutettu työttömiä yksityiselle puolelle. Ja sen nyt pitäisi olla kaikille selvää, että yksityiseltä sektorilta tulevat vero-eurot ovat puhdasta tuloa, eivätkä samankaltaista kierrätystä, kun julkiselta puolelta tulevat verot. Sitä ei voi perustella ostovoimallakaan, jos päällekkäisistä hommista maksetaan julkisista varoista palkkaa kymmenelle, kun yhdellä pärjättäisiin.

Tuo viimeinen lauseke on varmaan ainoa ratkaisu selvitä tästä kurimuksesta, mutta sitä ei yksikään poliittinen taho uskalla toteuttaa, joten eiköhän tässä pikku hiljaa syvemmälle mennä, ellei pikaisesti synny pari uutta Nokiaa. Siihen nuo päättäjät tuntuvat ainakin uskovan, kun eivät näe todellisuutta ja toimi sen mukaan.

Jukka Mäkinen

Laaksolta muuten hyvä kommentti, mutta unohtaa että suuri osa yksityisestä sektorista elää tuottamalla lakisääteisiä palveluja jotka maksetaan julkisesta pussista. Tämä on myös parhaiten kasvava ja tuottava ala Suomessa, ja juuri se vääristää kansantalouden velkavetoiseksi. Se on myös ala jossa usein voitot sumeilematta siirretään ulkomaille kevyemmän verotuksen maihin.

Lakia pitäisi muuttaa siten että mitään lakisääteistä julkista palvelua ei saa yksityistää, ja sitten alkaa raskaalla kädellä karsimaan näitä lakisääteisiä palveluja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Omassa valuutassa ja sen devalvoitumisessa on se hyvä puoli kaikkiin kikytyksiin verrattuna, että se laskee myös hintoja saman verran kuin palkkoja."

Eli uskot että yhteiskunta pystyy kuitenkin tuottamaan palvelut edullisimmin.
Toki, jos haluamme tyytyä siihen huonoon palveluun mitä julkinen puoli tuottaa.

Jos haluamme laatua, pitää luottaa yksityiseen. Yksityisillä on kyky paitsi parantaa palveluua, myös karsia kuluja. Kannatan yksityisen puolen mukana oloa vaikka se maksaisi enemmän. Yksityinen kilpailu takaa sen että myös julkisen puolen on kehityttävä ja uudistuttava.

Kilpailu terveyspalveluiden tuottamisessa pitää myös kustannuksia kurissa, siis yhteiskunnan kustannuksia ja asiakkaan kustannuksia. Se säästää meidän verorahojamme.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #86

"Jos haluamme laatua, pitää luottaa yksityiseen."

Kuten sähkönjakelussa Carunaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #88

"Kuten sähkönjakelussa Carunaan."

Caruna tarvitsee rahaa uusiakseen sähkönjakeluverkon ja laittaakseen sen maan alle, sähkökatkojen välttämiseksi tulevaisuudessa.

Tähän myös laki velvoittaa.

On ilmanmuuta selvää että laadun parantaminen tietää kustannuksia.

Mielenosoitukset hinnankorotuksista ovat tämän vuoksi idiotismia pahimmillaan.
------------------

Toki pitäisi keksiä keinot monopoliyhtiön kustannusten seuraamiseksi.

Valitettavasti ei ole mahdollista rakentaa rinnakkaisia jakeluverkkoja, jotta asiakas saisi valita ja kilpailu toimisi.

Jos valtio tai valtionyhtiö hoitaa homman, se ei suinkaan takaa halvinta hintaa, eikä sitä ettei joku vedä välistä

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #93

Miksi ei päästettäisi vaikkapa turkkilaisia rakennusfirmoja Suomeen kaivamaan sähkökanavia tai Länsimetron tunneleita, etteivät pelkästään skandinaaviset komraatit sovi hinnoista keskenään?

Tiettävästi sekä Tallinnassa että Pietarissa kilpailu toimii tehokkaammin.

Erkki "ei häivähdystäkään punaista" Tuomioja tappeli näön vuoksi hampaat irvessä punapään puolesta joka tänään on nimiä If, Skanska, Bonnier jne.

Järjen juoksun jäädyttävää turvallisuuspolitiikkaa.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola Vastaus kommenttiin #86

"Toki, jos haluamme tyytyä siihen huonoon palveluun mitä julkinen puoli tuottaa."

Julkinen palvelu on usein (täälläpäin) laadultaan yhtä hyvää kuin yksityinenkin. Kehitettävää aina on, molemmilla puolilla. Ylimääräiset julkiset kustannukset ovat poliittisia ja ay-väen päätöksiä. Ei olisi milloinkaan tullut antaa 5 vuoden irtisanomissuojaa ja vastaavia etuja.

Yksityiset työterveyspalvelut rahoitetaan osin julkisista varoista. Työterveyshuolto ja yhtiöiden omat sairauskassatkin saavat lakisääteisen osan rahoituksestaan Kelakorvauksista. Tässä voisi ajatella niin että yhtiöt käyttäisivät julkisia palveluja myös työterveyshuollon osalta. Tulisi tervettä kilpailua molempiin suuntiin.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Suurin osa yksityisestä sektorista ei tuota lakisääteisiä palveluja ja rahamääräisesti vielä vähemmän. Siinä olet oikeassa, että Suomessa julkinen sektori hoitaa kilpailutuksenkin väärin. Siksi esim. tuossa sotessa pitäisi sallia täydellinen vapaus käyttää mitä tahansa palveluntarjoajaa, etteivät ylikansalliset suuryritykset pääsisi vääristämään hinnoittelua lähes monopoliasemallaan. Tuo velkavetoisuus johtuu enimmäkseen kuntasektorin koosta ja sen palkka- ja kiinteistömenoista. Kuntasektorilla on paljon aloja, joissa toimii moninkertainen määrä porukkaa verrattuna vastaavaan yksityiseen toimijaan, ja tuo hallintopuoli on kaikkein suurin mörkö ajatellen kuntien asukasmääriä. Suomessa on julkisella sektorilla eletty aina suhdanteista riippumatta kuin viimeistä päivää, ja se näkyy nykyisessä veroasteessa ja velkaantumiskehityksessä. Niin kauan kuin tuohon ei uskalleta puuttua, niin alamäen jatkuminen on lähes varmaa. Meillä on nyt ollut liian monta toivotaan, toivotaan hallitusta peräkkäin, joten kevyemmillä keinoilla ei taida enää suunta korjautua.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Vaikka Suomessa tehtäisiin kiky-sopimuksia perä perään vuosikausia, se ei Suomen vientiä pelasta. Suomen vientieollisuuden pohja on poikkeuksellisen kapea, lähinnä investointitavaroiden valmistamiseen perustuva ja ellei tähän saada muutosta, niin hukka perii. Suomi ei nykymaailmassa pärjää valuutan kanssa "pelaamisella", se aika on taakse jäänyttä historiaa, koska aina tulee joku joka tekee ne bulkkituotteet, joita Suomessa valmistetaan halvemmalla kuin suomalaiset. Suomen vientiteollisuuden on kyettävä nostamaan jalostusastettaan, on satsattava markkinointiin, verohelpotusten sijasta viennin pohjan laajentamiseksi. Mikäli omaan, kelluvaan ja todennäköisesti devalvoituvaan valuuttan siirtyminen ratkaisi viennin ongelmat niin kyllä vientiteollisuus sitä kiljuen vaatisi, mutta kun ei ratkaise, sen tietävät kaikki vientiteollisuudessa työskentelevät ja sen tietää kyllä Väyrynenkin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mikäli omaan, kelluvaan ja todennäköisesti devalvoituvaan valuuttan siirtyminen ratkaisi viennin ongelmat niin kyllä vientiteollisuus sitä kiljuen vaatisi, mutta kun ei ratkaise, sen tietävät kaikki vientiteollisuudessa työskentelevät ja sen tietää kyllä Väyrynenkin."

Sen tietävät jopa työmarkkinajohtajatkin, ei ole kuulunut siltä suunnalta kaipuusta rahan arvon huonontamiseen.

Nulkkituotteidenkin menekkivaikeuksiin varmin tie on kustannuksen laskeminen. Kun kustannuksia ensin lasketaan, tulee mahdolliseksi aloittaa myös se kehitystyö. Tällä hintatasolla kehittäminen, joka on myös kallista, on liian riskipitoinen sjoitus. Kehitystyö tehdään mieluusti myös sielä jalvempien tuotantokustannusten maassa.

Toki tätä halpamaissa tehtyä kehitystyötä voidaan sitten käyttää Suomessakin, kunhan kustannustaso täällä saadaan sopivaksi. Se on se edellytys.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Missä ovat nuoret Paavo Väyryset?

Kerran kauan sitten Pohjois-Savon keskustanuoret tulivat bussilla tutustumaan pääkaupungissa TP:n linnaan, eduskuntaan ja Eugen Schaumanin muistolaattaan valtioneuvoston linnassa. Nyt menee aikaa Timo Soinin toimistolla Dianapuistossa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eipä tässä sitten mitään hätää, tämä Väyrysen analyysi on nyt monelta taholta täälläkin alasammuttu, Grnalund ja Vihavainen ovat varmasti sitten sen oikean tien näyttäjiä. :)

EU ja Suomi ja hyvin menee molemmilla, päivä päivältä Suomenkin tilanee paranee. Tämä Saksan ajama tiukan talouskurin politiikkahan on tuonut kaikille Suomalisille paljon hyvää.

Eli ei tässä sitten varmaan kannata vaihtoehtoja hakea, säästetään tästäkin eteenpäin niin helvetisti, jotta saadaan valtiontalous tasapainoon, ei sen niin väliä miten ne ihmiset siellä valtion ja EU:n sisällä pärjäävät, kunhan saadaan numerot kohdalleen niin maailma pelastuu.

Oletteko muuten huomenneet, että oppositio avostelee hallituksen budjetissa vain pieniä yksityiskohtia, yleislinjasta ei taida olla minkäänlaista erimielisyyttä, Demareidenkin tavoite on saada valtiontalous tasapainoon, kunhan nyt haukkumiseltaan ehtii omia ''järisyttäviä'' ideoita esittelemään.

Näyttää pitkälti siltä, että tämänkin hallituksen toimet menevät perseelleen, ja taloutta ei saada siihen tasapainoon, joten vastuu siirtyy taas eteenpäin.

Minä oikeasti toivon, että demarit saisivat rökälevoiton seuraavissa vaaleissa, silloin loppuu tämä populistinen paskapuhe kun käteen putoaa jälleen se velkaantuva Suomi, silloin ei enää riittä Soinimaiset sutkautukset, niinkuin on persuistakin nähty.

Tosipaikassa sitten saadaan nähdä valitusvirttä ''pakollisista ja kipeistä'' säästöistä, silloin on paskapuheet puhuttu ja köyhät maksavat jälleen lisää. Ei riitä silloin kikyt ja ay-liikken tuki, tosipaikka on silloin käsillä.

Saadaan taas silloin täällä puheenvuorossakin lukea sitä samaa mantraa, että kun ei pidetäkään niitä lupauksia. :)

EU:ssa taitaa siihen mennessä olla joku merkittävä kriisi taas meneillään, ja johtajat kokoustavat öitä myöten, jotta saadaan ulos julkilausuma, jossa ei sanota yhtään mitään. Jos joku maa on pulassa, niin sitten pitää vaan kiertää niitä tyhmiä sääntöjä.

Ai niin ja Brittejä ei taida sitten enää olla olemassakaan, taitaa olla kansakunta hävinnyt, kun tekivät noin kamalan päätöksen, ja jollei kokonaan hävinnyt, niin köyhiä on kuitenkin saari täynnä, voi raukkoja.

Käyttäjän Juha-PekkaVaarala kuva
Juha-Pekka Vaarala

Jos EU- ja euroero saisivat Suomen elinkeinoelämän, etenkin vientiyritysten, rakettimaiseen nousuun, mikseivät niiden edustajat ja johtajat ole eroa kovaan ääneen ajamassa?

Olisiko sittenkin niin, että EU- ja euroero ei ole elinkeinoelämän, etenkään vientiyritysten, edun mukaista?

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Elinkeinoelämä haluaa että talouden tarvitsemat joustot tehtäisiin palkkoja leikkaamalla. Tottahan tämä olisi yksittäisen yrityksen, tai yrityksen johdon ja omistajien etujen mukaista, koska heidän palkaansa tai osinkojaan ei tietenkään leikattaisi. Päinvastoin.

Oman valuutan devalvoituminen sen sijaan laskisi myös johdon palkkoja sekä osinkoja, suhteessa muihin valuuttoihin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Oman valuutan devalvoituminen sen sijaan laskisi myös johdon palkkoja sekä osinkoja, suhteessa muihin valuuttoihin."

Mistä johtuen parhaat johtajat hakeutuisivat sellaisiin paikkoihin missä palkat maksetaan arvonsa säilyttävässä valuutassa ja sijoitukset tehdään samoin valuutassa joka säilyttää arvonsa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Saksan tiukalla talouskurilla ei ole mitään tekemistä Suomen talouden vaikeuksilla, kyllä ne ovat ihan itse aihetetut. Suomen hyvinvointi perustuu viennin varaan ja kun vienti on romahtanut ja julkinen sektori jatkanut kasvuaan, ongelmat ovat siinä silmiemme edessä. Usein kuulen väitteen, että jos siirtyisimme kelluvaan, omaan, mahdollisesti devalvoituvaan valuttaan lähtisi vienti vetämään, mutta kun kysyy, että mikähän olisi se toimiala jossa se kaivattu vienti lähtisi vetämään, vastausta ei kuulu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Usein kuulen väitteen, että jos siirtyisimme kelluvaan, omaan, mahdollisesti devalvoituvaan valuttaan lähtisi vienti vetämään, mutta kun kysyy, että mikähän olisi se toimiala jossa se kaivattu vienti lähtisi vetämään, vastausta ei kuulu."

Toivottavasti tämä vakaa valuutta pysyy edes niin kauan että AY- väelle ja muille suomalaisille valkenee että tarvitaan todellisia toimia, eikä valuutalla keplottelua.

Jos tämä asia on valjennut, eikä taloutta yritetä enää paikata rahan arvoa alentamalla, niin sittenhän se on sama asia vaikka olisi oma valuuttakin, vaikka hankalempaahan se tietenkin olisi, mutta ei yhtä vaurioittavaa kuin jos valuutan arvon alentamista käytetään kiky- sopimisen korvaajana.

Jukka Mäkinen

Tietenkin sellainenkin mahdollisuus on olemassa, että Suomi jättää euron ja siirryttäisiin kelluvaan markkaan, ja sitten euro romahtaa omaan mahdottomuuteensa, eli markka vahvistuisi euroon nähden.

Jukka Mäkinen

Omassa valuutassa ja sen devalvoitumisessa on se hyvä puoli kaikkiin kikytyksiin verrattuna, että se laskee myös hintoja saman verran kuin palkkoja. Ennen kaikkea tällä hetkellä järjettömän kalliit asuminen ja kotimaiset elintarvikkeet laskisivat hieman järjellisemmälle tasolle.
Tuontitavaroiden hinta tietenkin pienellä viiveellä nousee, mutta keskimäärin kustannustaso laskee.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Omassa valuutassa ja sen devalvoitumisessa on se hyvä puoli kaikkiin kikytyksiin verrattuna, että se laskee myös hintoja saman verran kuin palkkoja."

Toki se kikytyskin hintoja laskee. Kilpailukyvyn parantaminen merkitsee paitsi sitä että suomalaisten tuotteiden kilpailukyky paranee ulkomailla, se paranee myös kotimaassa. Kotimaista ostetaan enemmän ja ulkomaista vastaavasti vähemmän.

"Tuontitavaroiden hinta tietenkin pienellä viiveellä nousee, mutta keskimäärin kustannustaso laskee."

Tuontitavaroiden nousu vaikuttaa myös kotimaaisten tuotteiden hintatsasoon, sillä niissä käytetään yleisesti ulkomailta tuotettuja raka-aineita. Lisäksi, kun kuluttajan ostovoima laskee, palkkoja pyritään heti nostamaan ainakin vastaavasti, mikä heti syö saavutetun kilpailukykyedun.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Suomi on ainoa pohjoismaa jolla ei ole omaa rahaa."

Mitäs Suomesta, minulla ainakin on omaa rahaa
ja mieluimmin omistan euroja
kuin jotain arvoansa menettävää valuuttaa,
kuten markkaa.

Luulen että Suomellekin se on parempi tilanne
että omat rahat on euroja eikä markkoja.

Syy on sama kuin minulla henkilökohtaisesti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mitäs Suomesta, minulla ainakin on omaa rahaa"

Tyhjänjankkaamista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

""Mitäs Suomesta, minulla ainakin on omaa rahaa"

Tyhjänjankkaamista."

Väitätkö etten omista omia eurojani?
Lompakossa niitä tosin on vain muutamia.

Jos minulla olis markkoja, joku voisi devalvoida sen rahan.

Se joku tavallaan pitäisi omistusoikeuden minun markkoihini.
Se joku pitäisi itsellään oikeuden ottaa osan markoistani
ja vielä määrätä itse miten suuren osan se joku haluaa niistä ottaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Anonyymi kommentoi Timo Vihavaisen blogissa tänään:

"Tunnettu tutkija Baryshnikov vanhempi tiesi kertoa, että Mannerheim oli erittäin paljon kiinnostunut bolshevikkien ideologiasta. Bolshevikkipuolue oli etupäässä aatelisten ja aristokraattien puolue, vasta elokuussa 1917 puolueeseen alettiin ottaa jäseniksi massoittain työläisiä."

Jotenkin vaan palaa mieleen PaavoVäyrysen paljon julkisuutta HS:ssa saanut elitistinen Kansalaispuolue.

Sen verran tässä on opittu, että pitää kunnioittaa Paavo Väyrystä rehellisyydestä hänen vakuuttaessa, ettei koskaan ole pyrkinyt mihinkään; on vaan tehnyt sen mitä on pyydetty!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset