Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Suomen tulisi alentaa pakolaiskiintiötään

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen sanoi äskettäin, että Suomen tulisi nostaa maahamme otettavien kiintiöpakolaisten määrää. Tämä liittyi siihen ajatukseen, että laiton maahantulo saataisiin hallintaan ja että pakolaisia otettaisiin suoraan leireiltä.

Mykkänen on oikeassa kun hän esittää maahanmuuton saamista hallintaan. Itse olen esittänyt tätä keväästä 2015 alkaen.

Ehdotin jo tuolloin, että Pohjois-Afrikkaan ja Balkanin niemimaalle tulisi perustaa yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestön ja alueen valtioiden kanssa pakolaisleirejä, joilla Eurooppaan pyrkivien oikeus turvapaikkaan selvitettäisiin. Turvapaikan saaneita otettaisiin EU-maihin kiintiöpakolaisina.

Nyt tällä ajatuksella alkaa olla laajaa kannatusta.Valmistelen parhaillaan sen toteuttamiseen tähtääviä muutosehdotuksia Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnassa ja kehitysvaliokunnassa valmisteltavaan mietintöön, joka koskee ulkoasiainhallinnon roolia pakolaisuuden ja muuttoliikkeen hoitamisessa.

Suomen pakolaiskiintiötä ei ole kuitenkaan syytä kasvattaa. Suomen peruskiintiö on ollut 750, mikä on suhteellisesti laskien yksi EU-maiden ja koko maailman suurimmista. Useimmat EU-maat eivät ole vastaanottaneet kiintiöpakolaisia ollenkaan. Suomen suurta kiintiötä perusteltiin aikanaan sillä, että meille tuli suhteellisen vähän turvapaikan hakijoita.

Syyrian tilanteen vuoksi Suomen kiintiö nostettiin tilapäisesti 1050:een. Vaikka Syyrian tilanne on vaikeutunut, kiintiö on palautettu ennalleen. Tämä johtunee siitä, että turvapaikan hakijoita on tullut nyt Suomeenkin hyvin runsaasti. Samasta syystä Tanska on lopettanut kiintiöpakolaisten vastaanottamisen kokonaan.

Suomen ei ole syytä kasvattaa pakolaiskiintiötään. Meillä on hyvät perusteet päinvastoin alentaa kiintiötä, joka on edelleen yksi korkeimmista. Suomi voisi alentaa kiintiönsä esimerkiksi 500:aan. Jos kaikki EU-maat ottaisivat vastaan suhteellisesti laskien yhtä suuren määrän kiintiöpakolaisia, kokonaismäärä nousi noin 50 000:een, mikä riittäisi maahanmuuton saamiseksi hallintaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mutta Paavo, eihän tämä ole hallitusohjelman mukaista. Eikös hallitusohjelmassa ole perälaudaksi säädetty edellisen vuoden taso? Joten sehän tarkoittaa ettei alle voida mennä. Kasvattaa voidaan. :-D

Eli hallitusohjelma kieltää kiintiöiden alentamisen, kasvattamisen se sallii?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

" Ehdotin jo tuolloin, että Pohjois-Afrikkaan ja Balkanin niemimaalle tulisi perustaa yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestön ja alueen valtioiden kanssa pakolaisleirejä, joilla Eurooppaan pyrkivien oikeus turvapaikkaan selvitettäisiin. "

Monet eturivin poliitikot ovat aiheellisesti huolestuneita siitä, että jos näiden leirien perustamisessa ovat Euroopan Unionin jäsenmaat virallisesti mukana, seuraako siitä myös se, että nämä maat ja niiden päättäjät ja virkamiehet voidaan katsoa myöhemmin osasyyllisiksi mahdollisiin leirien ihmisoikeusrikkomuksiin.

Rauno Järvenpää

Niitähän tulee suomes koko aika,ihme kun et vaadi hallitusta vastuuseen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Itse hieman korjaisin Paavon blogiotsikon ja ajatuksensa ytimen: "Suomen tulisi alentaa siirtolaiskiintiötään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Monikin kommentoija huomaa varmaan joskus, että jotakin hassua tuli sanottua. Vaikkapa siitä, että kommentin suosittelijat ovat äärinationalisteja. Suomessahan ei ole koskaan ollut siirtolaiskiintiötä. Maailmalla sellaisia on ollut, esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Ilkka Huotari

Pakolaiskiintiö tulisi alentaa nollaan, ja Suomen tulisi laittaa kaikki kehitysapurahat pakolaisleirien rakentamiseen. Esim. tällaisten pakolaisleirien: http://www.dezeen.com/2013/05/02/reconstruction-of...

Juhani Piri

Ehdottomasti. Pakolaiset voisivat itse rakentaa näitä kunnollisia pakolais"leirejä", kunnollisine jätevesijärjestelyineen, kouluineen, urheilukeskuksineen jne.. Tuollaisista leireistä voisi tulla toimivia yhteiskuntia, työpaikkoineen, kouluineen ja toimivine hallintoineen. Eli tulevaisuuden metropoleja.

Kirjoitinkin ko leireistä vähän yli vuosi sitten blogiini.
http://jpiri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201557-pakol...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Juhani Piri

Tuo kaikki mainitsemasi infrastruktuuri on jo länsimaissa olemassa. Miksi ne pitäisi kehitysapurahoilla johonkin aavikolle rakentaa. Eihän ne siellä voi toimia ja kehittyä ilman jatkuvaa tukea ja lisäinvestointeja. Se on loputon tie.

OECD maiden kehitysapu on n. 100 miljardia euroa vuodessa. Lopetetaan kehitysavun lähettäminen heimopäälliköiden ja diktaattoreiden palatsien rakentamiseen ja sikailuun. Kehitysavusta vain murto osa menee perille oikeisiin paikkohin.

Pistetään rahat kulloinkin kysymyksessä olevassa maassa pakolaisten ylläpitoon ja kouluttamiseen.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #7

Parashan tuo olisi kun ne "leirit" perustetaan maahan missä on sota. Demilitarisoitu alue.

Jokatapuksessa sodan runtelemiin maihin menisi rahaa jumalattomasti uudelleenrakentamiseen, miksi ei siis tällä tavalla voitaisi luoda toimivia yhdyskuntia.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No jos ihan rehellisiä ollaan, niin Suomi ei pysty ottamaan yhtään pakolaista elätettäväksi. Perustelen tätä sillä, että omien vähäosaisten etuja joudutaan koko ajan karsimaan taloudellisista syistä. Raha ei kasva puussa....

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Vähäosaisten etuja tämä SOS-porvarihallitus karsii ideologisista syistä. Niille annetaan joilla jo entuudestaan on ja niiltä, joilla on vähän, loputkin viedään.

Rauno Järvenpää

Oikeita avuntarvitsijoita ymmärrän kyllä.Pääosin elintasosurffarit kotiinsa vauhdilla,tää menee täysin pelleilyksi valituksineen joka kestää monia vuosia.Oikeet avun tarvitsijat kotimaahansa heti kun tilanne sallii.

Hannu Rautomäki

Suomessa leikitään edelleenkin elintasovaltiota, ja vastaanotetaan elintasomatkailijoita eri suunnilta.
Todellisilla avun tarvitsijoilla ei ole varaa matkustaa koko maanosan halki Suomeen.
Apu on kohdistettava kriisimaihin ja siellä asuville ihmisille.
Nykyisellä elintasomatkailijoiden vastaanotolla käytännössä lisätään vain kokonaistyöttömyyttä.
Suomen kokonaisvelka lähinnä Kataisen hallituksen hankkimana on yli 100 miljardia euroa, ja sitä on pakko lyhentää, joten Suomella ei ole varaa lisätä työttömyys- ja sosiaalikustannuksia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiintiöt ovat sikäli turhia, että pakolaisia voi taas yllättäen tulla suuuria määriä laittomasti, ja viranomaisemme eivät näköjään voi asialle mitään.

Vasta sitten, kun pakolaisten liikkumnen EU:n alueelle ja alueella saadaan hallintaan, voidaan alkaa puhua pakolaiskiintiöistä. Mutta Suomen ei tosiaan pidä pyrkiä taas mallioppilaan rooliin ja ottaa suhteellisesti yhtään enempää kuin muutkaan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Pakolaiskiintiöitä ehdottomasti alemmaksi, mutta kehitysyhteistyörahat lopetettava hetkeksi kokonaan.

Äskeisessä MOT-ohjelmasssa oli käsittämätöntä juttua Zambian maanviljelijöille vuosia jaetuista Suomen ja Ruotsin jakamista avustusrahoista. Lähes kaikki miljoonat ovat valuneet asiasta vastuullisen zambialaisen johtajan ja tämän ystävien kukkaroon!?

Haastateltava entinen suurlähettiläs ja kehitysavussa mukana ollut mieshenkilö toi esiin, että maamme kehitysavusta suurin osa menee kaikista korruptoituneimpiin maihin!?
Ja haastateltava virkamiesnainen (kehitysministeri ei itse vaivautunut haastateltavaksi, ja en ihmettele!?)kehtasi väittää, että vain pari PROMILLEA kehitysavusta häviää korruptioon!??

Kuinkahan moni kehitysavun kanssa tekemisissä oleva virkamies saa palkkansa ja saa pitää virkansa, kun valehtelee kansalle ja poliittiselle johdolle avun onnistumisesta, ja saa näin suurelta osin täysin kannattamattoman avustustyön vuosi vuodelta verorahoillamme pyörimään?

Aiemmin tällä palstalla oli lista Venäjän lähialueyhteistyökohteista. Miljoonatolkulla on verorahojamme työnnetty maailman laajimman suurvallan "yhteistyö"hankkeisiin. Miksi?!! Eräälle maailman korruptoituneimmalle valtiolle. Asevarustelun kärkimaalle.

Puhutaan, että pakolaisia olisi hyvä auttaa lähtömaahansa. Mutta, mitä jos avun perillemeno on yhtä olematonta kuin kehitysavussa?

Vähän sivuun meni blogista, mutta tärkeää tämäkin huomioida!

Harri Ikonen

Nuo Zambiaan menneet avustusrahat lienee jo menetetty, vaikka virkanainen toista kertoo. Sensijaan Suomen virkamiesten toiminta tässäkin aiassa olisi tutkittava perusteellisesti, koska näyttää siltä, että rahaa on voinut virrata Zambiasta Suomeenkin päin voitelurahoina. Muuten ei voi ymmertää tuota toimintaa mahdolliseksi.

Kaiken kaikkiaan todella synkkää kuunneltavaa tuo MOT:n ohjelma.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset