Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Donald Trumpin ”Big Deal”?

Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump on suurten kauppojen ja sopimusten mies. Kansainvälisessä politiikassa hän saattaa tavoitella jotakin samankaltaista kuin Ronald Reagan aikoinaan.

Voidaan sanoa, että Ronald Reagan lopetti kylmän sodan kauden. Hän käynnisti niin mittavan asevarustelun, että talousvaikeuksista kärsineellä Neuvostoliitolla ei ollut varaa vastata siihen. Tämä myötävaikutti historiallisten aseriisuntasopimusten solmimiseen ja lopulta myös Neuvostoliiton ja Varsovan liiton hajoamiseen.

Kylmän sodan kauden päätyttyä käynnistyi globalisaatio, jonka ansiosta monet entiset kehitysmaat ovat vaurastuneet ja haastavat nyt Yhdysvaltain taloudellisen johtoaseman. Jotkut niistä haastavat myös Yhdysvaltain poliittista ja ajan oloon jopa sotilaallista johtajuutta. Yhdysvalloissa koetaan, että globalisaatio on vahingoittanut maan taloutta ja työllisyyttä.     

Euroopassa käynnistyi EU:n laajentuminen ja sen kehittyminen ylikansalliseksi liittovaltioksi. Unioniin liittyneissä Baltian maissa ja myös useissa Varsovan liiton entisissä jäsenmaissa on historiallisista syistä vallalla hyvin kielteinen suhtautuminen Venäjää kohtaan. Tämä on vaikuttanut kielteisesti koko EU:n ja Venäjän välisiin suhteisiin.

Vuoden 2008 lopulla käynnistetty itäisen kumppanuuden ohjelma on geopoliittinen hanke, jolla kaikki entiset neuvostotasavallat Venäjää lukuun ottamatta on pyritty vetämään EU:n vaikutuspiiriin. Tämä on vaikuttanut Ukrainan kriisin puhkeamiseen ja vastakkainasetteluun EU:n ja Venäjän välillä.

Yhdysvallat ja Nato ovat omalta osaltaan vahvistaneet kahtiajakoa. Bukarestin huippukokouksessa keväällä 2008 hyväksyttiin periaatteessa Georgian ja Ukrainan jäsenyys.

Georgiassa oli jäätynyt konflikti, joka oli syntynyt kahden sisällissodan seurauksena, kun Abhaasia ja Etelä-Ossetia olivat irrottautuneet emämaasta. Etelä-Ossetiassa oli pääosin venäläisistä koottu kansainvälinen rauhanturvajoukko. Elokuun 7. päivänä Georgian joukot ylittivät rajan ja kävivät rauhanturvaajien kimppuun. Venäjän armeija ryhtyi vastahyökkäykseen ja valtasi osan Georgiaa. Myöhemmin venäläisjoukot vetäytyivät, ja palattiin aikaisempaan tilanteeseen.

Ukrainassa, Krimin niemimaalla, oli Venäjän elintärkeitä tukikohtia, joiden pitkäaikaisesta vuokrauksesta oli maiden välinen sopimus. Venäjä ilmoitti Wikileaksin paljastamien tietojen mukaan ilmoitti Yhdysvalloille, että se joutuu ottamaan haltuunsa Krimin niemimaan, jos Ukrainaa ryhdytään liittämään Natoon.

Ukrainan sisäinen kiista EU:n kanssa tehtävästä assosiaatiosopimuksesta johti vallanvaihdokseen, jota jotkut länsimaat Yhdysvaltain johdolla tukivat. Kiovan uudet  vallanpitäjät ilmoittivat Ukrainan liittyvän Natoon ja määräsivät ukrainan kielen maan ainoaksi viralliseksi kieleksi. Sen jälkeiset tapahtumat jo tiedämme.

Länsimaiden ja Venäjän vastakkainasettelu tiukkoine pakotteineen on ajanut Venäjää yhä tiiviimpään yhteistyöhön nousevien BRICS-maiden – varsinkin Kiinan ja Intian – kanssa.

Länsimaiden kannalta katsoen tässä ei ole mitään järkeä. Ne ovat pyrkineet ulottamaan omaa geopoliittista reviiriään alueille, jotka ovat elintärkeitä Venäjälle, mutta joilla ei ole niiden kannalta katsoen olennaista merkitystä. Tämä on osaltaan synnyttänyt vastakkainasettelun, joka ajaa Venäjää tiiviiseen yhteistyöhön niiden kanssa, jotka haastavat länsimaiden globaalia johtoasemaa taloudellisesti, poliittisesti ja ajan oloon jopa sotilaallisesti.

Donald Trumpin suuri sopimus – ”Big Deal” – voisi olla Yhdysvaltain ja EU:n palaaminen yhteistyön tielle Venäjän kanssa. Yhdessä ne voivat rakentaa vastapainoa globaaleille kilpailijoille.

Suomelle olisi suuri helpotus, jos suurvaltasuhteet alkaisivat jälleen lientyä. Tämän hyväksi kannattaa tehdä työtä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Väyrynen puhuu Kremlin äänellä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ja Näränen taitaa puhua Washingtonin äänellä.

Väyrynen puhuu järjen äänellä, ja ne, jotka asettavat nuo asiat kyseenalaiseksi, asettavat myös järjen kyseenalaiseksi ja keskustelevat tunteen vallassa, tässä tapauksessa russofobian.

Mitään järkiperusteita näitä Väyrysen kirjoittamia asioita vastaan en ole nähnyt, pelkkiä Venäjä paha, USA hyvä -tunteenpurkauksia. Tai sitten Väyrysen henkilöön kohdistuvaa inhon tunnetta.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Niin paitsi se, että Väyrysen tapa jättää Suomen täysin Venäjän aggressiivisen ja labiilin johdon armoille, niin sotilaallisesti kuin muutenkin painostukselle alttiiksi.

Onneksi Sipilä sentään teki poliittisen uransa toistaiseksi parhaan päätöksen ja jätti Väyrysen hallituksen ulkopuolelle. Venäjästä on riittävästi harmia Suomelle ilman Väyrystäkin.

Viktor Vladimirovin muistelmat kannattaa lukea.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #14

"Väyrysen tapa jättää Suomen täysin Venäjän aggressiivisen ja labiilin johdon armoille"

Häh?

Ei mitään järkeä tuossakaan.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #15

Olipa yllättävää, ettet tajua.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #16

En tajua, kun en ole uskovainen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Länsimaiden ja Venäjän vastakkainasettelu tiukkoine pakotteineen on ajanut Venäjää yhä tiiviimpään yhteistyöhön nousevien BRICS-maiden – varsinkin Kiinan ja Intian – kanssa.

Länsimaiden kannalta katsoen tässä ei ole mitään järkeä. Ne ovat pyrkineet ulottamaan omaa geopoliittista reviiriään alueille, jotka ovat elintärkeitä Venäjälle, mutta joilla ei ole niiden kannalta katsoen olennaista merkitystä. Tämä on osaltaan synnyttänyt vastakkainasettelun, joka ajaa Venäjää tiiviiseen yhteistyöhön niiden kanssa, jotka haastavat länsimaiden globaalia johtoasemaa taloudellisesti, poliittisesti ja ajan oloon jopa sotilaallisesti."

Saas nähdä tuleeko täällä Puheenvuorossa tästä Paavon kommentista Naton-kannattajien kiukun purkauksia? :-D

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Uusi liennytyksen aika ja suhteiden lämpeneminen USAn ( ml.liittolaiset) ja Venäjän välillä olisi ainoa oikea turvallisuuspolitiikka tällä hetkellä.Boikotit ja sapeleiden kalistelut eivät tuo rauhaa, vaan lisääntyvän asevarustelun , joka on nyt täydessä vauhdissa.
Idän ja Lännen mahdollisessa aseellisessa yhteenotossa Suomi olisi jälleen kerran pelinappula.Natojäsenyyden kautta Suomi saattaisi joutua jopa taistelutantereeksi. Sitä ei kukaan suomalainen halua.
Suomelle parasta oli lääkärin eikä tuomarin rooli. Pysyminen sotilaliittojen ulkopuolella ja aktiivien työ rauhan puolesta olisi paras tae rauhalle rajojemme sisällä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

"Donald Trumpin suuri sopimus – ”Big Deal” – voisi olla Yhdysvaltain ja EU:n palaaminen yhteistyön tielle Venäjän kanssa. Yhdessä ne voivat rakentaa vastapainoa globaaleille kilpailijoille."

Tässä olisi valtiomiestekoa kerrakseen ja edeltäjäänsä verraten nyt aivan oikeasti ansaitun Nobelin rauhanpalkinnon verran. Trumpin tulevista ansioista olemme viisaampia vasta vuosien kuluttua, joten nähtäväksi jää.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Väyrynen edustaa etupiiriajattelua puhtaimmillaan. Hän haluaa Ukrainan, Valko-Venäjän ja Suomen kuuluvan Venäjän etupiiriin. Baltian maidenkin pitäisi hänen mielestään kuulua, mutta onnekseen nämä ymmärsivät integroitua länteen 2000-luvun alkupuolella.

Väyrysen ajattelussa pienillä mailla ja niiden tahdolla ei ole mitään merkitystä. Suurvallat saavat jakaa maailmaa näiden päiden yli miten tahtovat. Suomi sai kokea seuraukset vuonna 1939.

Jos Venäjä saa Suomen joskus vasallikseen, ei tarvitse epäillä, kenet se pyrkisi nostamaan presidentiksi. Ulkoministeriksi haluttaisiin varmaan nimittää eräs dosentti.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kantapään kautta opittuna että Suomi on todella erityistapaus EU-perheessä:

Etsiessäni poliittista kotia menin keskustapuolueen espoolaisen väen mukana Tallinnan risteilylle lokakuussa 2009. Keskustan hallitus oli Urho Kekkosen perintöhengessä asettanut Olli Rehnin ehdolle EU:n Korkean Ulkopoliittisen Edustajan virkaan.

Parituhatpäisen puolueväen odotellessa laivalla kärsimättöminä pääministeri Matti Vanhasta paikalle, hän lopulta saapui Brysselistä mukanaan suru-uutinen, ettei mannermaalla pidetty ja arvostettu Olli Rehn olekaan vahvoilla himoittuun tehtävään, mutta taistelu hyvien virkojen puolesta jatkuu. Kun Rehn sitten valittiin aivan toiseen virkaan talouskomissaariksi, HS kehaisi pääkirjoituksessa niiden, jotka asioiden taustoja Suomessa ymmärtävät, saavuttaneen torjuntavoiton.

Noihin aikoihin kävin turisemassa Tapiolassa keskustan MEP- vaalikojulla mistä jäi mieleen Paavon innostus ehdokkaansa Riikka Mannerin pätevyydestä Suomen kansan edustajaksi koska osaa viittä kieltä!

Osoitettuaan oppineensa puhumaan Rahasta isänmaan synonyyminä, Riikka on sittemmin pyydetty pois politiikasta talouden isojen poikien hommiin.

Olen kirjoittanut kirjassa "Rooma opettaa" vieraantumisestani synnyinympyröistä ja niinpä kirjoitan tätäkin kommenttia roomalaisessa kahvilassa.

Mistä mahtaakaan johtua ettei nuoriso seuraa Paavoa, kuten hän on valitellut?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Aikansa "Big Deal" tehtiin myös 1930-luvulla, kun Euroopan mahtavimmat silloiset hallitsijat niin ikään sopivat, etteivät ne (Väyrystä mukaellen) "pyrkineet ulottamaan omaa geopoliittista reviiriään alueille, jotka ovat elintärkeitä toiselle osapuolelle, mutta jolla niille itselleen ei ollut niin kamalasti merkitystä".

Epäilemättä tuo sopimus oli silloisten väyrysten mielestä huikea menestys. Tosin sen maksumiehiksi joutuivat Itä-Euroopan pikkuvaltiot Suomi mukaanluettuna.

Kohta niin sopivasti vietetäänkin "Big Dealin" itäisen osapuolen Suomeen hyökkäyksen 77-vuotisjuhlaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Toki aikansa dealin täytäntöönpanoa helpotti se tosiasia, että maakuntien väki oli siihen aikaan Suomessa lähes luku-ja kirjoitustaidotonta. Juurikaan muuta ei ollut luettu kuin kirkonmenojen oppaita.

1910 syntynyt savolaisisäni oli käynyt supistetun kiertokoulun. Tänään poika kommentoi Roomasta.

Ihan kaikki eivät pidä Suomea oikeana sivistysvaltiona, ainakaan läntisessä mielessä.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Ei Suomen maakuntien väeltä mitään kysytty sopimuksen täytäntöönpanoon liittyen. Eikä kysytty Suomen luku- ja kirjoitustaitoiselta valtiojohdoltakaan.

Neuvostovenäjä aloitti sodan ihan omine lupineen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #10

Seuraavaa täytäntöönpanoa varten reseriviläisille jaettua 900 000-kirjettä kritisoineiden parin "Putinistin" mielipiteen julkaisutta Newsweekiä vastaan suomalainen media hyökkäsi ikäänkuin oltaisiin luku-ja kirjoitustaitoisia.

Arvot, so. rahasta puhuminen, on annettu, ihmiset ovat resurssi.

Käyttäjän nikokauko kuva
Niko Kauko

Olen kyllä huomannut, että Suomen EU:n kannattajien ja NATO:ttajien parissa vanhanaikainen etupiiriajattelu on kaikkein vahvinta. Suomen halutaan näissä porukoissa olevan lännen etuvartio Venäjän rajalla ja osa "länttä" maksoi mitä maksoi.

Ja pienikin vihjaus itsenäisyydestä ja puolueettomuudesta on näille putkiaivoille Venäjän etupiiriin kuulumista, muuten he eivät asiaa osaa nähdä.

Omilla jaloilla seisominen, omien etujen ajaminen ja aivojen käyttö ei tälle porukalle vaan kelpaa. Jos joku niin tekee, kuten Paavo tässä kirjoituksessaan, niin aiheettomat ja typerät syytökset alkavat lennellä.

Paasikiven ja Kekkosen hahmottelema puolueettomuus, joka on toimiva ja vieläpä hyvin yksinkertainen oppi, ei Suomen kohdalla ole mihinkään vanhentunut.

Puolueettomuuslinja pitää palauttaa ulkopolitiikkaamme näistä sokeista lännettäjistä huolimatta. Se on kova työ toteuttaa nykyisten kiihkoilijoiden Suomessa ja tulee olemaan kovan tappelun takana, mutta varmasti siihen vielä palataan.

Käyttäjän AnjaJantti kuva
Anja Jantti

God bless Finland from Paavo Vayrynen!!! In the Reagan era so many middle
class families lost their home and life savings. Vayrynen is one of those who never lost anything but elections sometimes. Man changing his opinions overnight is not suitable and so was Reagan and so is Trump. Vayrynen is history, so I hope.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Paavo Väyrysestä tulee monelle maaseudun nuorelle mieleen halu sitoa heidät turpeeseen, kuten ennen sanottiin. Silloinkin läksimme maailmalle vapaammin hengittelemään, kuten nytkin nuoret haluavat enemmän Eurooppaa ja euroa, eikä vähemmän. Rikkomaan omia rajoja ja suunnittelemaan uusia maailmoja, kuten Milan Kundera kirjoittaa läntisen ihmisen ominaisuuksista.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos mediassa oltaisiin oikein luku- ja kirjoitustaitoisia, siellä kysyttäisiin onko Kelan uusi alkiolaiseksi itseään sanonut pomo Elli Aaltonen enemmän aatteellinen kuin Anne Berner joka on kertonut lukeneensa kaiken Alkiota koskevan.

Santeri vai Mikko Alkio?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset