Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Viestintätoimistot

Suomen poliittiseen järjestelmään on kehittynyt uusi kerrostuma, viestintätoimistot. Ne näyttävät käyttävän merkittävää vaikutusvaltaa ilman, että niillä olisi minkäänlaista poliittista vastuuta tai kansanvaltaista valvontaa.

Viestintätoimistot palkkaavat sekä tiedotuksen että poliittisen elämän asiantuntijoita. Moni nuorehko ja muutama vanhempikin poliitikko on saanut mukavan leipäpuun viestintätoimistoista. Media-alan mullistusten keskellä ne pystyvät palkkaaman päteviä toimittajia.

Viestintätoimistot näyttävät pystyvän uskomattomiin suorituksiin. Politiikan ammattilaisten verkko ulottuu kaikkiin puolueisiin. Viestinnän ammattilaiset puolestaan saavat valtamediat välittämään toimeksiantajan sanomaa. Ja poliitikot tietysti auliisti myötäilevät ratkaisuja, jotka ovat saaneet tuekseen myönteistä julkisuutta.

Nykyistä hallitusta muodostettaessa julkisuuteen tuli uskomaton tietopaketti Pisara-radasta. Se kuulemma palvelisi ensi sijassa maakuntien etuja. Tämä lobbaus ei vienyt siinä vaiheessa perille, mutta Pisara pääsi toki mukaan valtion ja kasvukuntien väliseen MAL-sopimukseen.

Vielä uskomattomampaa on ollut Helsingin ja Tallinnan välisen tunnelihankkeen markkinointi. Jopa jotkut pohjoisen kansanedustajat on saatu uskomaan, että tunnelin rakentaminen edesauttaisi rautatien rakentamista Jäämerelle. Tämäkin hanke sisältyy MAL-sopimukseen.

Viimeisin esimerkki on Guggenheim-museo. Vaikka hanke on useampaan kertaan haudattu, se nousee aina uudelleen esille. Markkinointi ja poliitikkojen taivuttelu on taitavaa. Nyt on saatu myydyksi ajatus, että Helsingin kaupungin osuus on vain 80 miljoonaa, vaikka loppu on miltei pelkästään kaupungin takaamaa laina-rahaa.

Valtiovalta on päättänyt, että se ei tue hanketta, mutta mukana on valtionyhtiöitä, ja siltä odotetaan rahoitusta käyttökustannuksiin. Lipputuloja koskevat laskelmat ovat huteralla pohjalla.

Tästä kaikesta hankkeen ajajat eivät välitä. He luottavat siihen, että kaupunki ja lopulta valtiokin maksavat tappiot.

Mihin viestintätoimistojen vaikutusvalta perustuu? Siihen, että ne kykenevät verkostojensa avulla toimimaan koordinoidusti eri medioiden ja poliittisten puolueiden suuntaan. Suhdetoimintaan on käytettävissä runsaasti varoja. Ei olisi ihme vaikka toimeksiantajat lupailisivat välikäsien kautta myös rahoitusta vaalitoimintaan.

Viestintätoimistot ja niiden toimeksiantajat tietysti kieltävät toimineensa mitenkään sopimattomasti. Tässä toiminnassa ei tietenkään olekaan mitään lainvastaista. Poliittisten päättäjien ja kansalaistenkin olisi kuitenkin hyvä tiedostaa, millaiset verkostot päätöksentekoa välillä pyörittelevät.

Päätösvallan tulisi olla niiden käsissä, jotka kansa on valinnut sitä käyttämään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Kannatan Helsinkiä ja Tallinnaa yhdistävää tunnelia. Guggenheimin museohankkeesta olemme samaa mieltä. Miksi pitäisi maksaa saadakseen jotain rumaa takapihalle?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomen hallitukesn rahoittamaa uutta Hyrbridikeskusta tullaan kehumaan.

Kaikki moderni tietotekniikka on kehittynyt Kaliforniassa, mutta sitä ostanut Venäjä uhkaa kaataa koko läntisen sivilisaation! Ovatko venäläiset näin viisaita, vai suomalaiset viestintätoimistoissa tyhmiä?

Onko mitään varmuutta saatavissa, että suomalaiset toimittajat osaavat lukea ja kirjoittaa, vai riittääkö matkiminen?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Helsingin kirjamessujen niinsanottuna ohjelmajohtajana toimii Jan Erola viestintätoimisto Kreabista, Mikael Jungnerin päälliköimästä toimistosta. Kirjamessuille oli tänä vuonna luotu mm. Kauppalehti Option bisnesaamiainen, jonne poliitikoista oli kutsuttu Li Anderson bisnestyyppien seuraksi. Messujen henki muutoinkin on varsin markkinahenkinen. Samainen Erola näyttää olevan Ylen aamuTV:n vakioporisija.

Tällaiset havainnot syövät uskottavuutta ei vain viestintätoimistoilta vaan esim. kirjamessuilta, Yleltä ja muulta medialta sekä mukaanlähteviltä politikoilta, kuten Li Andersonilta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Väyrynen: "Ei olisi ihme vaikka toimeksiantajat lupailisivat välikäsien kautta myös rahoitusta vaalitoimintaan."

Näin heitetään kepeästi syytöksiä ilmaan, ilman minkäänlaisia todisteita.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Olisikohan Väyrynen hieman turhautunut, kun aiotut suunnitelmat eivät etene ja maali on karannut. Mutta kyllä pallon potkijoita riittää. Ja maalintekijöitä. Ihmiset haluavat pääsääntöisesti olla voittavan joukkueen puolella.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Politiikan ja taustajärjestöjen suhmurointeja on hyvä ottaa avoimeen tarkasteluun. Yleensä se koira älähtää johon kalikka kalahtaa. Niillä vesillä liikkuu monenlaista kalaa ja onnenonkijaa sekä "pelimannia". Vallasta, eduista ja rahastahan niissä on yleensä kysymys jos minkin peitetyn keppihevosen varjolla. Tällaista tämä poliittis-taloudellinen "kulttuuritendenssi". Kuten Guggenheimkin. EIKÖ KIASMA RIITÄKKÄÄN ARVON ELIITILLE? Vai mitä siinä on taka-ajatuksena? Kuka/ketkä ottavat taatakseen sen kannattavuuden?

Poliittisesta Yhtä-Köyttä- Yhdistys- verkostoitumisesta on lähihistoriassakin runsaasti näyttöjä. Sponsoreita tarvitaan milloin mihinkin (pimeäänkin) hankkeeseen.
Valtion ja toisten rahoilla kun on helppo ja hyvä tehdä politiikkaa, investoida, "urheilla", mällätä ja juhlia koti- ja ulkomaillakin ja monella alalla ja tasolla, you see! Matkailu avartaa! Ruotsissa, Virossa, EU:ssa ja kauempanakin.

JA julkinen tieto ja mediapaljastukset lisäävät tuskaa ja epäluottamustakin. Kuka tai ketkä kerran keksitään sitä aina arvellaan ja epäillään. Voivat vaikka kasvotkin mennä seuraavia vaaleja ajatellen...Kun lujaa menee.

TOISAALTA ovatko Suomen päättäjät ja poliitikot taitamattomia ja helposti nenästä vedettäviä maailman markkinoilla? Siitäkin on näyttöjä riittämiin.

KOLMANNEKSI miksi rahantuotto euromaissa on huomattavasti huonompi kuin EI-euromaissa Euroopassa Ruotsissa , Tanskassa, Norjassa...jne??? Onko EMU ja euro täydellinen fiasko?

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

TAIKKA epäonnistuneet pakotteet eivät pure Venäjään: BRICS-maiden vastaveto
Trumpille ja EU:lle Kiinan ja Venäjän kesken...

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Väyrynen on oikeassa. Lobbaus on "poliittista arvovaikuttamista", jossa rahan voimallla yritetään vaikuttaa poliittisiin pättäjiin ja mediaan. EU:ssa tätä harrastetaan rutiininomaisesti. Tosin siellä on sääntöjä lobbaukselle toisin kuin tietääkseni meillä.

Lobbaus olisi saatava läpinäkyväksi niin, että kansalaiset pääsisivät itse arvioimaan, kenen talutusnuorassa päättäjät kulloinkin ovat.

Gugenheimin tapaus on yksi lobbaritarina, joka haisee pahasti.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#7. "Guggenheimin tapaus on yksi lobbaustarina, joka haisee pahasti." Näin on.
Kuka takaa sen tuottavuuden. Megalomaanista -suuruudenhullua- monumentalismia!

- "Guggenheim on epätosi yhtälö. Ulospäin annettujen lukujen nojalla Guggenheimissa ei ole mitään järkeä...Riskeihin on syytä varautua", kirjoittaa kansanedustaja Mikko Kärnä. - Olen hänen kanssaan samaa mieltä.

http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226602-...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Oikein. Guggenheim-päätös on lobbareiden riemuvoitto ja samallla päättäjien tyhmyyden ylistys.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Viestintätoimistot eli lobbauspajat ovat taitavia mielen manipuloijia. Huomaamatta ujutetaan mieleen haluttu ajatus/ idea / tieto.Toisto on yksi avainsana. Hieman enemmän aiheesta reilu viikko sitten blogissani - Mielen manipulointi aikamme "kansansairaus".

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#8. Toisto on suggeroimista ja tunteisiin vaikuttamista mainostaen, viihteellä, teatterilla, propagandalla ja tiettyjen medioiden yhteistyöllä haluttuun vaikutustapaan ja reagoimiseen. Suomeksi sanoen aivopesua "tyhmälle kansalle". "Show must go on!"

Kannattaa lukea Erasmus Rotterdamilaisen "Tyhmyyden ylistys".

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi Guggenheim-esityksen:

http://www.talouselama.fi/uutiset/lapi-meni-kaupun...

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/208752-juuri-nyt-...

SUOMI Euroopan pahin "holhousvaltio": (ENTÄS EU:N SUHTEEN?)

http://www.talouselama.fi/uutiset/nyt-julkaistiin-...

ONKO SUOMI EU:N rahoitus- ja sosiaalitoimisto?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoiman tuella, isolla syöttötariffilla tavoiteltiin yhteistä hyvää ja kymmenen kaunista: hiilidioksidipäästöjen vähennystä, uusiutuvan energiantuotannon ja puhtaan teknologian markkinoiden kasvua ja työllisyyttä. Voimaloista ei kerrottu olevan mitään haittaa, ne maisemoidaan metsään, ne ovat lähes äänettömiä, vain jääkaapin hyrinää ehkä kuuluisi.

Nyt maksamme tuulivoimatuottajille investointeja isompia korvauksia. Koko tukipotti vie yli neljä miljardia euroa verovaroista vuoteen 2030 mennessä. "Tuki ja voitto ovat isommat kuin liikevaihto, tuki suurempi kuin kaikki kustannukset ja sähkön saa vielä myydä markkinoille". (E-J Korhola)

Eivätkä tuulisähkön tuottajat ole tuhansia työllistäviä teknologian kehittäjiä. Merkittävä osa tuista menee yhdelle vähittäismyyntiketjulle ja polttoainejakelijalle. Tätä haluttiin, ja sen myös lobbarit ym. viestinnän ammattilaiset saivat propagandallaan aikaan, ja poliitikot siunasivat huijauksen niin että se on nyt laillista.

Tuulivoimaloista on muodostunut terveys-ja ympäristöhaittaa kaikkialle Suomeen, minne tahansa niitä on pystytetty. Valtio vielä tukee julkisilla rahoilla haittoja aiheuttavaa ulkomaista teollisuutta. Ymmärtääköhän valtionhallinnossa ihmiset vieläkään mitä saivat aikaan, kun ei otettu neuvoja vastaan. Ja kusetus jatkuu laillisena, niin kuin ei mitään vahinkoja olisi tehty, - silmät ja korvat on suljettu.

http://m.kauppalehti.fi/uutiset/kolumnivieras-poli...
hakusessa/dJZSJfdu

Korruptio ja lahjonta näyttää nyt voimansa Suomen länsirannikolla, missä tuulivoimala-alueita on kaavoitettu satoja.
"Vaasan yliopiston julkisjohtamisen yksikön Korruption riskisektorit -hanke on tehty yhteistyössä Poliisiammattikorkeakoulun kanssa. Hanketta rahoittivat Oikeusministeriö ja Poliisihallitus."

http://www.uva.fi/fi/news/rakenteellinen_korruptio...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Väyrynen on totisesti muuttunut mies. Muuttunut tekijästä arvostelijaksi. Tämän kertainen blogi näyttää katkeroituneen miehen puheenvuorolta.

Populistiksi Väyrysestä ei näytä kuitenkaan olevan. Blogisti käyttää kyllä epäilyksiä herättäviä fraaseja, kuten: "Viestintätoimistot". Käyttääpä vielä muutamia syytöksiäkin ilman minkäänlaista tervettä perustetta tai pohjaa: "Viestintätoimistot palkkaavat sekä tiedotuksen että poliittisen elämän asiantuntijoita.", "Moni nuorehko ja muutama vanhempikin poliitikko on saanut mukavan leipäpuun viestintätoimistoista." ja sitten epämääräinen tuuleen viskattu heitto: "Ei olisi ihme vaikka toimeksiantajat lupailisivat välikäsien kautta myös rahoitusta vaalitoimintaan."

Jos tohtori Väyrynen todella haluaisi äänensä kuuluviin, syytösten pitäisi olla kuuluvia ja kohdennettuja. Vaikkapa siihen tapaan, että "seuraavissa kunnallisvaaleissa iso osa hanketta tukeneiden poliitikkojen vaalirahoituksesta tulee Guggenheim-hankkeen kassasta, siis veronmaksajien pussista." Suora syytös on aina paras, ja sitä voi ryydittää viittaamalla lähteeseenkin. Lauseen eteen voisi kirjoittaa: "saamieni tietojen mukaan".

Siinä alkaisi olla jo tunnetta pelissä. Kansan- ja median suosio ei pelkillä viittauksilla aukene. Tohtori Väyrynen, kun valehtelette, pitää valehdella kunnolla! Tuollainen lause blogissanne toisi teidät mediasuosioon ja päivän politiikan vaikutusvaltaan pitkäksi aikaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Blogistin tuleva kollega Donald Trump oli aikaisemmin naimisissa tsekin kanssa, nyt slovenialaisen kanssa. Henkilökohtaisen itäeurooppalaisuuden asiantuntemuksensa kautta hänen ajattelunsa saattaa avata uusia näkymiä myös suomalaisten oudosti kehittyneen itsetunnon uuteen rakentumiseen.

Rakkauden apostoli Trump on mietiskellyt mahdollisuutta myöntää Krimin kuuluvan venäläisille, koska sitä he paikallisena väestönä haluavat

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Guggenheimista näyttää joillekin tulleen pakkomielle, mutta Suomessa ja Helsingissä lienee tärkeämpiäkin rahareikiä "investoida" miljoonia.

Kukahan nuo viulut tuonnempana todella maksaa, jos hanke toteutuu? Joskus tulee mieleen eliitin megalomaanisuus ja monumentalismi. Liekö tälläkin kertaa sitä epidemiaa liikenteessä? Ei siitä ainakaan rahasampoa ja UusNokiaa tule.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ei sentään TP:n linnaa pureta Guggenheimin tieltä,

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#15. Taitaisi nykyasukas SN panna hieman kapuloita rattaisiin ja haisevan vastalauseen moiselle purkupäätökselle. Mutta ei sitä koskaan tiedä mihin nykymaailma menee..."priorisoinneissaan"! JA "watuloinneissaan".

EHKÄ tähänkin keissiin tarvittaisiin parin kolmen lisävuoden työryhmä ja/tai neutraali sateenkaarikomitea tutkimaan ja toteamaan, että Guggenheimin hanke kannattaa tahi ei. Taikka Kataisen pätevin tietotoimisto eli pilkkahintainen Himatuinen, jotta asia ratkeaisi. Hevosmiesten Tietotoimistokin voisi auttaa niiden lisäksi asian ratkaisemisessa ja konsulttiapuna. Kohtuullista korvausta vastaan tietenkin. Suomessahan on aina totuttu vatuloimaan ja tutkimaan asiassa kuin asiassa. Politiikan teko on niin lyhytnäköistä, raskassoutuista ja ristiriitaista. Yritysmaailmassa tulisi tuolla tavalla paljon töitä kilometritehtaalla. Tulos tai ulos-malliin ja pisteyttäen kvartaaleissa. SIITÄ...mieleen...

EHDOTUS: Mitä jos politiikan tekoonkin otettaisiin tavoite-/tulosjohtaminen kvartaaleittain? Vain yhteistyökykyisimmät ja vastuuntuntoisimmat saisivat jatkopaikat. Muut pihalle miettimään missä meni pieleen. Kyllä konkurssi-EU heidät työllistää!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Lehtien kulttuuriosastoissa esitelty Otavan kirjallisuustoimittaja Antti Arnkil kuuluu wikipedian mukaan suomalaiseen metsänhoitajasukuun, kuten myös Paavo Lipponen jonka isä toimi valtion ylimetsänhoitajana. Lipposen glooriaa lisää kaksi Mannerheim-ristillä palkittua setää.

Joskus onkin tuntunut siltä, että meitä yhtiöiden metsäpalstojen välissä syntyneitä ja kasvaneita pidetään yhtöiden maaomaisuuteen verrattavissa olevana omaisuuseränä, eräänlaisina lestadiolaisina, vaikka olisimme kiertäneet muutakin kuin Senaatintoria..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset