Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Eurooppa-politiikka hallitsee seuraavia eduskuntavaaleja

Eurooppa-politiikalla on monestakin syystä ratkaiseva merkitys vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Heti eduskuntavaalien jälkeen kesällä 2019 alkaa Suomen puheenjohtajuuskausi Euroopan unionissa. Puheenjohtajamaana Suomella on mahdollisuus vaikuttaa vahvasti unionin tulevaisuuteen, joka on nyt monin tavoin vaakalaudalla.

Brexit-neuvottelut käynnistynevät ensi keväänä, joten niiden on määrä päättyä keväällä 2019. On kuitenkin mahdollista, että ne viivästyvät. Ne saattavat olla ratkaisuvaiheessa juuri Suomen puheenjohtajuuskaudella.

Ei ole varmaa, että Britannian EU-ero toteutuu. On äärimmäisen vaikeaa saada aikaan sopimus, jonka Britannia ja 27 muuta jäsenmaata voivat hyväksyä.

Ratkaisuksi saattaa tulla koko unionin uudistaminen tavalla, jota David Cameron alunperin ajoi ja jota muissakin jäsenmaissa laajalti kannatetaan. Päätösvaltaa palautettaisiin jäsenmaille ja jäsenmaiden välillä sallittaisiin nykyistä suurempi erilaisuus.

Siinäkin tapauksessa, että Britannian EU-ero toteutuu, unionia on kehitettävä hajautuksen ja eriytymisen suuntaan. Tätä on äskettäin kovasanaisesti vaatinut mm. Alankomaiden pääministeri Mark Rutte. Alankomaat on yksi unionin kuudesta perustajajäsenestä.

Lähivuosien aikana euroalueella tullaan kokemaan kriisejä, jotka pakottavat korjaamaan sen valuvikoja.

Päätöksenteon perustana on ns. viiden puheenjohtajan ehdotus euroalueen kehittämiseksi todelliseksi talousliitoksi eli yhteisvastuulliseksi velkaunioniksi ja ylikansalliseksi liittovaltioksi. Kun suomalaiset eivät tätä hyväksy, meidän tulee tukea euroalueen hallittua purkamista.

Suomen jäsenyys euroalueessa on myös sisäpoliittisten vaalikeskustelujen ytimessä, sillä siitä johtuvat sekä korkea työttömyys että julkisen sektorin kipeät menoleikkaukset. Tälle politiikalle on ollut ja on vaihtoehto, eroaminen euroalueesta.

Eduskuntavaalien kautta Suomen Eurooppa-linjaa pitää muuttaa. Paavo Lipposen johdolla Suomi asettautui aikanaan kaikkein federalistisimpien jäsenmaiden joukkoon. Tätä Suomen unioniin vienyt Mauno Koivistokin jälkikäteen kauhisteli.

Nyt Suomen tulee asettautua uudistusvoimien kärkeen. Eduskuntavaaleissa ratkaistaan minkä puolueen ja kenen johdolla me näihin haasteisiin tartumme.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Suomen puheenjohtajakaudella maassa istuu Demarien ja Vihreiden hallitus, todennäköisesti Kokoomus loikkaa siihen mukaan. Nyt alkaa valtiontalouden tehottomat sopeutustoimet tuntumaan äänestäjien arjessa. Siitä oppositio ottaa kaiken hyödyn irti, joten pallot Demareille ja Vihreille.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tällä mediavauhdilla muutamat vaalit köydään nettihakkeroinnin ympärillä.

Facebook muistuttaa käyttäjää vuosipäivinä. Olin postannut neljä vuotta sitten 27.11. 2012 näin:

"Taidan tyytyä tähän nettivaikuttamiseen koska puolustusministeriön ylitarkastaja tiedotti eilen tv:n pääuutisissa heidän olevan tulossa valvomaan näitä keskusteluja.

Facebookissa ylitarkastaja näkyy jo siten, että jos laitan venäjän harrastajana linkin Komsomolskaja Pravdaan, niin päivitykset täytetään "ryssän molotuksella", yllättäen ja pyytämättä.

Läntisen ajattelun peräsuoleksi tätä sanotaankin."

Isoilla kirjaimilla kerrottiin Suomen ulkoministeriön joutuneen nettihyökkäyksen kohteeksi. Iso juttu lässähti ajan myötä "ystävällismielisen valtion" oltua sen takana.

Ulkoministerinä silloin toiminut Erkki Tuomioja puhui idealisteista "unelmahöttöilijöinä", nykyinen on käyttänyt ilmaisuja "lässyttäjäkristityt" ja "fillarikommunistit".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Höpisemällä jostain epämääräisestä Venäjävaikuttamisesta yritetään peittää EU-aivopesu joka tulee vastaan joka käänteessä. Lähes kaikki poliitikot ja media yrittävät estää EU-politiiksta kirjoittamisen ja varsinkin kritiikin kaikilla mahdollisilla tavoilla eli lähinnä hymistelyä saamme lukea Suomen yksipuolisesta mediasta. Onneksi Suomi on vain pieni EU-maa ja kritiikki tulee suurista maista, Ranskasta, Saksasta, Italiasta, Hollannista sekä itä-Euroopan maista.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Makkonen suhtautuu EU:hun suorastaan uskonnollisella paatoksella. Vai peräti hurmoksella?
Kukaan tai mikään ei estä Makkosta tai ketään muutakaan kirjoittamasta EU-kriittisiä juttuja. Kaikki eivät sellaisia julkaise, mutta mikään ei "makkosia" perustamasta omaa mediakanavaa. Ehkä Väyrynen järjestää sellaiselle rahoitusta, mene ja tiedä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

YLEn uutisissa haukuttiin Venäjä jo ennakkoon jos Ranskassa Marine Le Penn voittaa ja muutenkin EU kriittisyys nousee. Venäjää on aivan turha haukkua EUn epäonnistumisista joista meillä on lukuisia esimerkkejä, Venäjä ei avannut Euroopan rajoja massamaahanmuutolle, sen teki EU ja eurooppalaiset politikot, Venäjä ei velkaannuttanut EU-maita ja pistänyt euromaiden veronmaksajia maksamaan laskuja. Venäjä ei ole säätänyt typeriä päästömaksuja ja vaatinut tuulimyllyille tukea, sekin on EUn virhe. EU on pelkkiä virheitä täynnä eikä hyväksy kritiikkiä.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #7

Mitään kvantitatiivista analyysiä Makkonen ei esitä; verifioituun evidenssiin perustuvaa analyysiä. Makkonen ja Väyrynen painivat samassa sarjassa: hihasta ja hatusta vedyttyjä väitteitä, joita ei ole spesifisti todennettu.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #8

Oletko sitä mieltä, että Makkonen haastaa #7:ssä potaskaa, vaikka ei todisteita esitäkään?

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #9

Makkonen nyt näkee kausaalisuhteita ilmiöissä, joista edes heikkoa korrelaatiota ei pystytä verifioimaan. Jonkin väitteen pakkomielteinen toistaminen ei tee siitä totta. Lisäksi tuohon Makkosen viimeisimpään väitteeseen liitty argumenttivirhe nimeltään "maalitolppien siirtäminen". Tällainen retoriikka on tyypillistä uskonnollisessa kielenkäytöstä ja siitä seuraavassa kulttikäyttäytymisessä. Sekä Makkosen että Väyrynen kuuluvat eurokriittiseen kulttiin, jossa väitteiden todennettavuudella ei ole merkitystä. Väyrynen taas on sukutaustaltaaan lähellä lestadioilaista kulttia, joten Väyrynen hallitsee tämän kulteille tyypillisen retoriikan hyvin, kun on sitä lapsesta asti harjoitellut. Paatos on taas paatosta olipa kyseessä uksonnollisuus tai eurokriittisyys, jotka kummatkin perustuvat olemattomien ilmiöiden pitämiseen totena vastakkaisesta evidenssistä huolimatta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #10

"Makkonen nyt näkee kausaalisuhteita ilmiöissä, joista edes heikkoa korrelaatiota ei pystytä verifioimaan"

Yritätkö esiintyä viisaana esittämällä sivistyssanoja, no nyt ei onnistunut. Kausaliteetti yhteisvaluutan vaikutuksista on selkeästi verifioitavissa Suomen talousongelmiin valuutan korreloidessa talousaluetta joka ei vastaa Suomen taloutta ja yhteisvastuun heikentäessä omaa talousjärjestemäämme. Velkaantuminen ja työttömyys ovat suoria ja todistettavissa olevia vaikutuksia Suomelle.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #11

...Eli mitään kvantitatiivistä analyysiä perustuen verifioitavaan evidenssiin ei ole. Jos olisi, sinä varmaan esittäisit numereeriset arvot, tutkimuksen metodologian ja spesifin datan, josta kyseinen kvantitatiivinen analyysi on tehty. Tuo data olisi ratkaisevaa, jotta myös me muut voisimme tehdä samasta datasta omia tutkimuksiamme ja mahdollisesti päätyä aivan toisenlaisiin tuloksiin. Dataa odotellaan, meillä on kyllä aikaa odotella.

Sitähän minäkin, että Makkonen suhtautuu suurella uskonnollisella paatoksella ja hurmoksella mantraansa. Se ei vieläkään tee väitteistä totta. Sama koskee myös Väyrystä.

Oikeita eurokriitikoiden tutkimuksia, jotka täyttävät tieteellisen tutkimuksen kriteerit odotellessa. Siihen asti kaikki eurokriitikoiden kirjoittelu on sentimentaalisen primitiivista kulttikäyttäysmistä, jossa väitteiden todennettavuus on heikolla tolalla. Kovasti muistuttaa tämä eurokriitikoiden touhu evankelioimista: todentamattomia väitteitä yritetään esittää tosina.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #12

Dogmaattisuutta esiintyy monessa eri leirissä vasemmalta oikealle ja siltä väliltäkin. Jokainen kun tullee "autuaaksi" omalla uskollaan tai epäuskollaankin.

Jopa joka ilman/mielipidesuunnassakin. Besserwisserit ja narsistit ovat aina oikeassa, vaikka olisivatkin joskus väärässä. Totuuksiakin on niin moneen lähtöön miestä ja naista myöten tasapuolisesti sanoen. Ja jotkut ovat tasa-arvoisempia kuin toiset viiteryhmästä ja kulttuurista riippuen.

MUTTA humanun errare est et errare humanun est! Ja lehmä märehtiväinen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #12

Dogmaattisuutta esiintyy monessa eri leirissä vasemmalta oikealle ja siltä väliltäkin. Jokainen kun tullee "autuaaksi" omalla uskollaan tai epäuskollaankin.

Jopa joka ilman/mielipidesuunnassakin. Besserwisserit ja narsistit ovat aina oikeassa, vaikka olisivatkin joskus väärässä. Totuuksiakin on niin moneen lähtöön miestä ja naista myöten tasapuolisesti sanoen. Ja jotkut ovat tasa-arvoisempia kuin toiset viiteryhmästä ja kulttuurista riippuen.

MUTTA humanum errare est et errare humanum est! Ja lehmä märehtiväinen.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Lähteekö Kansalaispuolue tavoittelemaan paikkoja eduskuntaan ja minkälaisilla ehdokkailla, jos puolue kelpuuttaa vain entisiä kansanedustajia ja meppejä mukaan ehdokkaiksi?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Säännöthän ovat vielä helposti muutettavissa, niin Teurajärvikin kelpaa, kun ei pääse kepunehdokkaaksi, niin hänellähän on tapa vaihtaa puoluetta.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

1#
Saattaapi seuraavat vaalit sinipunaa lykätä. Vaikka kansalaispuolue yltäisi millaiseen äänimäärään tahansa, toistuu sama ilmiö kuin perussuomalaisille ensimmäisen jytkyn jälkeen. Sen kaikki pyrkimykset yritetään padota. Tästä seuraa, että euroerosta tai eurosta johtuvista hankaluuksista ei puhuta halaistua sanaa, ollaan sitten miten upoksissa tahansa. Poliittisessa ilmastossa pitää tapahtua todellinen jytky, jotta noita edes suostuttaisi ajattelemaan. - Ihmeitä voi silti tapahtua. Brexit ei ollut mahdollinen eikä Trumpin valinta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset