Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Kansalaispuolue on erilainen

Kansalaispuolueen tultua merkityksi puoluerekisteriin on syntynyt julkista keskustelua, joka osoittaa, että sen erityisluonnetta on tarpeen edelleen valottaa. Kansalaispuolue on aivan erilainen kuin kaikki muut suomalaiset puolueet. Sillä on joitakin samoja piirteitä kuin Britannian konservatiivisella puolueella ja Italian Viiden tähden liikkeellä.

1.

Muiden suomalaisten puolueiden toiminta perustuu joukkojäsenyyteen. Puolue päättää, ketkä se hyväksyy jäsenekseen. Puolue voi halutessaan erottaa jäsenen. Jäsenillä on velvoite tukea jäsenmaksun muodossa puoluetta, mutta he saavat tälle hyvin vähän vastinetta. Jäsen voi yrittää vaikuttaa puolueen politiikkaan osallistumalla paikallisyhdistyksen toimintaan, mutta hänen äänensä hukkuu moniportaiseen puoluekoneistoon.

Kansalaispuolue perustuu suoraan demokratiaan. Kun puolueen toiminta on päässyt täyteen vauhtiin, sen varsinaisia jäseniä ovat eduskunnan ja Euroopan parlamentin jäsenet, jotka ovat saaneet valtakirjan suoraan kansalta ja jotka vastaavat toiminnastaan suoraan äänestäjilleen. Heidän lisäkseen jäsenenä voivat toimia entiset parlamentaarikot ja puoluehallituksen hyväksymät asiantuntijajäsenet.

Jokainen suomalainen voi halutessaan liittyä Kansalaispuolueen kannattajajäseneksi. Heiltä ei peritä jäsenmaksua. He voivat pitää suoraa yhteyttä puolueen johtoon sähköpostin välityksellä ja osallistua puolueen järjestämiin tilaisuuksiin. Heillä on myös oikeus olla mukana asettamassa puolueen ehdokkaita valtiollisiin vaaleihin. Sama koskee maakuntavaaleja, jos puolue päättää osallistua niihin.

Kansalaispuolueen kannattajajäsenillä on suuremmat vaikutusmahdollisuudet kuin muiden puolueiden jäsenillä.

2.

Muut suomalaiset puolueet ovat eksklusiivisia. Ne erottelevat ihmisiä meihin ja muihin. Ne pitävät muita puolueita kilpailijoinaan ja ajoittain jopa vihollisinaan. Niiden säännöissä on yleensä määräys, että jäsen ei voi olla jäsenenä muussa puolueessa.

Kansalaispuolue on inklusiivinen, ihmisiä yhteen kokoava liike. Mukaan voivat tulla kaikki suomalaiset, myös muiden puolueiden jäsenet. Kun Kansalaispuolue ei ole puolue sanan tavanomaisessa merkityksessä, sen toiminnassa mukana olevien ei ole tarpeen erota muusta puolueesta. Tavoitteidensa edistämiseksi Kansalaispuolue pyrkii kumppanuuteen muiden puolueiden kanssa.

3.

Kansalaispuolue keskittyy ajamaan sellaisia Suomen tulevaisuuteen ratkaisevasti vaikuttavia asioita, jotka eivät saa riittävää vastakaikua muissa puolueissa. Tärkeimmät tavoitteemme ovat: Suomen itsenäisyyden puolustaminen ja siihen liittyen maamme eroaminen euroalueesta, Suomen pysyttäytyminen sotilaallisesti liittoutumattomana, puolueettomana maana, hallittu maahanmuuttopolitiikka ja siirtyminen keskittävästä metropolipolitiikasta koko maan tasapuoliseen kehittämiseen.

Kansalaispuolueen ohjelmatyö on käynnissä ja ensimmäiset ohjelmat julkaistaan ensi vuoden alussa.

Puolueen vaikutusvalta riippuu siitä, kuinka laajan kannatuksen se saa. Pelkällä olemassaolollaan se kuitenkin tervehdyttää Suomen poliittista elämää, kun muut puolueet joutuvat kilpailemaan sen kanssa kansan kannatuksesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Voi olla , että tämä on jo ´puhki´kommentoitu, mutta minulta mennyt ohi.

Onko mahdollista saada komenttinne tähän Keskusta-puolueesta erottamisesta/eroamisesta?

http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005007637.html

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Keskustapuolueessa ei ole henkilöjäseniä Paavo on Keminmaan paikalliosaton jäsen ja sen puheenjohtaja, olettaisin puoluehallituksen erottavan paikallisyhdistyksen puolueen jäsenyydestä, tosin yhdistyksen voivat lakkauttaa vain yhdistyksenjäsenet.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Kyllä Väyrynen tulisi erottaa. Kepun säännöissäkin sanotaan ettei voi olla toisen puolueen jäsen. Mut toisaalta Kepu pettää aina, joten säännöt on erit Väyryselle.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kepu pettää aina, siis aina. Tässä taitaa petos olla läsnä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tyypillisesti eduskuntapuolueet kieltävät useamman puolueen jäsenyyden samanaikaisesti, mutta vastaavasti eduskunnan ulkopuolisissa puolueissa on ennemminkin pääsääntönä, etteivät monijäsenyydet ole ehdottomasti kiellettyjä, näin on Kansalaispuolueen lisäksi asianlaita myös Piraattipuolueessa. Toisaalta käytännössä on niin, ettei toiminta muissa puolueissa tai järjestöissä saa olla puolueelle haitaksi, Piraattipuolueessa tämä kävi esimerkiksi eräiden henkilöiden kohdalla ilmi niin, että samanaikaisesti ei voi kuulua Suomen Sisuun tai muihin äärikansallismielisiin järjestöihin ja toimia Piraattipuolueen luottamustehtävissä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ajatelmia:

-Historian tutkijoiden parissa sanottu, että joidenkin vainoamista paremmin yhteiskunnan murrosta ennakoi sellaisten vapaaehtoinen hyppy kelkasta, joilta sitä vähiten odottaisi.

-Hieno kansa tulee vaikka saranan puolelta, sanoi Trumpetisti kun oli soitellut muille naapureille.

-Suomen idea on eloonjääminen. Ne on muita, joita inhottaa kääntyä lampaaksi

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ajatelmia 2:

-jos puolueet ovatkin erilaisia, niin nykyajan ihmiset ovat vielä paljon enemmän erilaisia, koska moni on kiertänyt muutakin kuin Senaatintoria.

-Kokenut poliitikko ihmettelee miksi nuoret eivät näytä tarvitsevan hänen perustamaansa puoluetta. Hän on perustanutkin sen toivossa, että kuulisi yläpuoleltaan kätten taputuksia.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ajatelmia 3:

-Uutta puoluetta pikemmin tarvitaan uusi pääministeriagenda. Ennen yksi ministeri hoiti omistajanohjausta, nyt pääministeri toimii omistajan ohjauksessa.

-Suomesta tehdään insinöörien "tuosta poikki ja pinoon" menetelmillä työläisprikaati kilpailemaan kiinalaisten kanssa viikinkien laivatilauksista.

-Strömsön idea on eloonjääminen enemmistöntyranniasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset