Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Eläkerahastot elvytyksen välineiksi

Suomen talouspolitiikassa on ajauduttu vaihtoehdottomuuteen, joka tuottaa maallemme suurta vahinkoa.

Hallitus on yrittänyt palauttaa kansainvälisen kilpailukykymme sisäisen devalvaation avulla. Tässä on epäonnistuttu. Näköpiirissä on niin hidas kasvu, että työllisyys ei sanottavasti kohennu. Tästä syystä valtiovarainministeri Petteri Orpo on ilmoittanut, että valtiontalouteen on tehtävä miljardiluokan lisäleikkaukset. Ne puolestaan uhkaavat heikentää muutoinkin vähäistä talouskasvua.

Oppositio on sitoutunut samaan talouspolitiikan peruslinjaan kuin hallitus. Ainoa ero on siinä, että se säästäisi hieman vähemmän ja vähän eri tavalla. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on kuitenkin julkisuudessa vihjaillut, että puolue voisi harkita mittavaa velkaelvytystä. Tämä olisi vastuutonta tilanteessa, jossa jo nyt yli 10 prosenttia valtion menoista katetaan ottamalla lisää velkaa.

Tälle hallituksen ja opposition yhteiselle talouslinjalle on vaihtoehto, Suomen eroaminen euroalueesta. Jos palaisimme kansalliseen valuuttaan, kilpailukykymme palautuisi nopeasti, talous lähtisi vahvaan kasvuun, työllisyystilanne paranisi ja valtiontalous tasapainottuisi ilman lisäleikkauksia.

Euroerosta ei kuitenkaan suostuta edes keskustelemaan. Asiaa koskeva kansalaisaloitekin haudattiin perustuslakivaliokuntaan.

On mahdollista, että euroalue jo lähivuosina purkautuu siten, että kaikki euroalueen maat tai ainakin jotkut niistä ottavat euron rinnalla käyttöön kansalliset valuutat. Tähän Suomessakin pitää varautua.

Kun euroero ei kuitenkaan voi ainakaan kovin nopeasti toteutua, olen pohtinut, olisiko sittenkin löydettävissä keinoja, joilla Suomen talous voitaisiin saada nopeasti kasvuun. Katseeni on kääntynyt eläkerahastoihin.

Eläkerahastot ovat olleet viime aikoina esillä sen vuoksi, että SDP:n entisen kansanedustajan Kimmo Kiljusen kansalaisaloite työeläkeindeksin muuttamiseksi on jätetty eduskunnan käsiteltäväksi. Kiljusen mukaan eläkerahastot antaisivat mahdollisuuden ansioeläkkeiden korottamiseen palkkatasoindeksin mukaan.

En pidä Kiljusen aloitetta realistisena. Kun ihmiset elävät entistä pidempään, rahastot tarvitaan eläkkeiden maksun turvaamiseksi. Sitä paitsi heikko talouskasvu vaikuttaa kielteisesti myös eläkerahastoihin. Taitetun indeksin suhdetta palkkataso- ja elintasoindeksin kesken voitaisiin toki muuttaa.

Sen sijaan eläkerahastojen tarjoamaa liikkumavaraa voitaisiin käyttää talouskasvun käynnistämiseen muuttamalla eläkemaksuja paljon rohkeammin kuin mitä kilpailukykysopimuksessa on tehty. Nythän on sovittu vain siitä, että pieni osa työnantajien eläkemaksusta siirretään palkansaajien maksettavaksi.

Ajatukseni on, että sekä työnantajien että palkansaajien eläkemaksuja alennettaisiin muutamien vuosien ajaksi tuntuvasti. Tätä kautta kilpailukykyymme saataisiin nopea parannus, jonka ansiosta vienti, teollisuustuotanto ja koko kansantalous alkaisivat kasvaa. Määräaikaisen maksualennuksen yhteydessä tulisi luoda mm. SAK:n esittämä palkkamalli, joka koostuisi peruspalkasta ja joustavasta lisäosasta.

Talouskasvu ja työllisyysasteen nopea nousu kartuttaisivat eläkehastoja. Muulta osin eläkerahoitukseen syntyvä vaje voitaisiin kuroa umpeen vuosien ja vuosikymmenten mittaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Eläkerahastot elvytyksen välineiksi''

Eikö ne olekaan valtion lainojen vakuutena?

Oletko Paavo ajatellut vaihtoehdoksi verojen kevennystä ja ostovoiman lisäystä sitä kautta?

Duunarit ja talonpojat ovat kusessa verojensa kanssa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tämähän on se Kalle Tappisen resepti, että syödään vaikka vimeisetkin siemenperunat.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Ilari Kallion kirjassa Vakuutuksenottajan oikeudet työeläkevakuutusyhtiön varallisuuteen sanotaan näin:

"Työeläkeyhtiö omistaa jakamattomasti varansa yhtiön normaalin toiminnan aikana."

Millä perusteella Paavo katsot, että eläkerahastot ovat huutokaupan kohteena? Työmarkkinajärjestöt ovat toki vaikuttamassa työeläkeyhtiöissä, mutta eivät yksin. Ei ehdotettu toimi ainakaan sukupolvineutraali ole.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Paavon ehdotus on oikeaan suuntaan, mutta riittämätön. Koko työeläkejärjestelmä pitäisi lakkauttaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Pertun ehdotuksesta puuttuu vain sen julkisanomaton looginen jatko, kaikki eläkeläisetki pitää lakkauttaa.

Pekka Iiskonmaki

#6
Eikös eläkäiset voisi olla yhteiskunnan voimavara. Minä en saa kaiketi Suomesta koskaan eläkettä ja tyydyn osaani.

En ole luottanut Suomen järjestelmään alkaen Kalevi Sorsan ensimmäisestä hallituksesta ja niitä tuli neljä idioottikansalle.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Paavo Paavo, onko yksikään firma valittanut että ei ole rahaa? Pankit ovat sitä pullollaan, senkun investoit, lainaa saat vaikka kuinka paljon ja lähes ilman korkoa.

Eläkevaroihin kajoaminen on rosvousta. Putinilla on eri juttu, hän joutuu ottamaan eläkeläisten eläkerahat sotimiseen ja aseisiin.

Tässä jamassa ainoa lohtu on että meillä on euro ja olemme EU:n jäsen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Putinilla..."

Sama oppi-isä?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tässä jamassa ainoa lohtu on että meillä on euro ja olemme EU:n jäsen."

Niin, ei se oma raha mitään kilpailukykyä paranna vaikka blogisti niin väittää.

Ei siitä ole muuta seurausta kuin se vanha tuttu kierre.

Ensin lasketaan rahan arvoa, sitten rahan arvon laskun kompensoimiseksi nostetaan palkkoja, varmuuden vuoksi palkkoja nostetaan jo seuraavankin rahan arvon laskun varalta.

Seurauksena ei ole kilpailukyvyn kasvu vaan heikkenevä valuutta mikä ei anna pohjaa minkäänlaiselle taloudelliselle toiminnalle. Seurauksena on se että Suomi vajoaa banaanivaltioiden kastiin ja luokkaan.

Euro on ainut pelastus rahan arvon laskemista vastaan ja ammattiyhdistysväellä on avaimet kilpailukyvyn kasvattamiseen olkoonpa valuuttana markka tai euro tai vaikkapa rupla.

Ihme ettei blogisti ole esittänyt Suomen rahayksiköksi ruplaa, koska sen arvo ainakin laskee toivotulla tavalla, Ruotsin kruunuhan ei näin tee, sillä siellä osataan hoitaa taloutta, toisin kuin meillä.

Pekka Iiskonmaki

Duunari elää liian leveästi ja devalvaatio leikkaa liiallisen ylpeyden. Sitten ne ei äänestäisi enään demareita.

Tämän totesi; Eetu Salin

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Euroon kuuluu lähes 20 maata. Miten se euro parantaa Suomen kilpailukykyä, kun rahan arvo ottaa huomioon kaikki nuo maat?

Tuosta eurosta seurauksena on vanha tuttu kierre, leikkaukset.

Rahan arvo on liian vahva, sitten nousun kompensoimiseksi lasketaan palkkoja ja muita etuja. Varmuuden vuoksi leikkauslistat ovat pöydällä jatkuvasti.

Suomen leikkaukset eivät vaikuta euron arvoon mitenkään joten Saksalaiset ovat tyytyväisiä. Suomalaisten on siis yritettävä leikata kovemmin! Tämän seurauksena edes banaaneja ei syödä kohta Suomessa.

Rahan arvon pitää olla vahva eikä sen tule laskea, vaikka sitten se olisi kuinka väärä arvoltaan kullekin maalle?

Oikeat valuutat ovat Ruotsin kruunu ja oravan nahat. Ja jos eivät ole, niin sitten pitää leikata, mutta rahan arvoon ei tule kajota, sillä rahan arvon tulee säilyä kävin miten kävi.

Leikkaukset pohjalle siis vain käyntiin, se jos mikä parantaa olojamme.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

"Oikeat valuutat ovat Ruotsin kruunu ja oravan nahat. Ja jos eivät ole, niin sitten pitää leikata, mutta rahan arvoon ei tule kajota, sillä rahan arvon tulee säilyä kävin miten kävi."

Rahan arvoon ei tule kajota.

Mitä se on jos tänään tienaat sovitusti satasen,
mutta huomenna sen tienistisi ostoarvo onkin vain kahdeksankymppiä?

Sehän on petos.
Rahan arvon muutos on petos.

==================

Myyt työtäsi satasella ja naapurisi myy samaa työtä kahdeksallakympillä. Naapurisi saa tehdä työt mutta itse jäät ilman työtä,
koska kukaan ei halua sinulle työtä antaa, kun halvemmallakin saa.

Miksi sitä sanotaan?

Sitä sanotaan tyhmyydeksi.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #16

Devalvaatio tarkoittaa rahan arvon muutosta muihin valuuttoihin nähden. Miten se satanen muuttuu 80 kympiksi? Ostat niitä suomalaisia pottuja ihan yhtä paljon, tosin skoonelaiset kallistuu.

Naapurin kanssa pärjään kyllä, sillä minä teen töitä satasen edestä, kun tuo naapuri laiskottelee suurimman osan ajastaan ja työn jäljessäkään ei ole kehumista.

Sitä sanotaan laiskuudeksi ja osaamattomuudeksi. Tyhmä on se, joka ostaa huonoa työtä halvalla, kun parempaakin hinta-/laatusuhdetta on tarjolla. Sinä ilmeisesti haluat, että suomalaisten pitää alentua samalle tasolle.

Nyt joudun poistumaan, joten jatka jorinoitasi rauhassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

"Tyhmä on se, joka ostaa huonoa työtä halvalla, kun parempaakin hinta-/laatusuhdetta on tarjolla. Sinä ilmeisesti haluat, että suomalaisten pitää alentua samalle tasolle."

Jos olet ahkera ja naapurisi laiskottelee, kuten väität, niin ostan kyllä työn sinulta satasella, mieluimmin kuin naapuriltasi kahdeksalla kympillä, mutta jos naapurisi laskee työnsä hintaa edelleen, tai sinä nostat oman työsi hintaa, joudun harkitsemaan tilannetta uusiksi.

Vaikka olisit miten ahkera ja naapurisi miten laiska tahansa, niin kun työn hinnassa on tarpeeksi eroa saa naapurisi sen työn. Vertailun työn kilpailukyvystä tekee työn ostaja, ei myyjä.

Jos taas teette naapurisi kanssa diilin, eli kartellin, voi olla että haenkin sen työvoiman jostain kauempaa ja jäätte molemmat ilman töitä.
=================

Oikeasti Suomessa ollaan työn kustannusten osalta siinä tilanteessa että on pakko käyttää virolaista tai harmaata työvoimaa, tai pitää laittaa pillit pussiin. Kyse on globalisaatiosta. Emmme me täällä suomessa enää voida keskenämme sopia mitkä ovat markkinahinnat työn tai tavaran osalta, vertailuhinnat tulevat ulkomailta ja siihen on vain sopeuduttava, meidän impivaaralaistenkin.

Käyttäjän AriJVastamki kuva
Ari Vastamäki

Ja kun meillä on Euro emme voi joutua enää kuseen, kun olemme jo kusessa sen takia :)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

http://www.tela.fi/sijoitusanalyysi

Työeläkevaroja on sijoitettu Suomeen 48,7mrd€. Valtion budjettiin tuloiksi vuodelle 2017 on merkitty 49,7mrd€. Olisiko työeläkevarojen lisäsijoittamisella Suomeen pelkästään tervehdyttävä vaikutus? En nyt tarkoita tällä kommentilla Paavon esitystä, vaan ajattelen tätä erillään siitä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ehdotuksella on sama lopputulos eli sama elvytysvaikutus kuin Kimmo Kiljusen esityksessä. Erona on se että Väyrysen esityksessä elvytys tapahtuu työntekijöiden tilipussin kautta, kun taas Kiljusen esityksessä se tapahtuu Eläkeläisen tilipussin kautta.

Kumpikin tapa on elvytyskeinona tehoton niin kauan kuin kilpailukyky sakkaa, eli suomalainen tuote ei mene kaupaksi, ei vaikka miten elvytettäisiin.

Jotta elvytys toimisi, elvyttää pitäisi yrityksiä, jotta ne voisivat toimittaa tuotteitaan myyntiin halvemmalla.

Toisin sanoen blogistin esittämällä tilapisellä lekäkemaksujen alentamisella pitäisi alentaa työnantajien maksamia eläkemaksuja. Vain sillä tavalla saataisiin aikaan kilpailukykyyn parannusta ja sitä mukaa uusia työpaikkoja, lisää verotuloja, lisää eläkemaksuja ja muuta hyvää.

=============

Mitä niihin rahastoihin tulee, niin olipa tilanne tulevien eläkkeiden maksamisen kannalta miten kriittinen tahansa, tuollainen eläkerahasto on riski, eikä niitä ole mielestäni järkevää kasvattaa.

Minusta työnantajien maksamia eläkemaksuja voitaisiin siis laskea pysyvästi. Se antaisi yrityksille pitkällä tähtäimellä turvaa ja sillä tavalla voitaisiin saada maahamme uusia investointeja.

Miniusta blogistin idea tilapäisestä eläkemaksujen alentamisesta on huono, sillä mikäpä yritys laskisi investointejaan muutaman vuoden eläkemaksujen alentamisen varaan, kyllä alennusten tulisi olla pysyviä.

===========

Vasta sitten kun suomalainen tuote on saatettu kilpailukykyiseksi, niin että se kelpaa sekä suomalaiselle että ulkomaalaiselle kuluttajalle, kannattaa elvytystä harkita sillä tavalla että kasvatetaan eläkeläisen tai työläisen tilipussukkaa.

Pekka Iiskonmaki

Paavo. Kirjoititko plogisi itse? Voe sinnuu suharii................

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Alkaessaan perustaa puoluetta Paavo Väyrynen huokaili kuinka huonosti hänet pohjimmiltaan tunnetaan kun luullaan hänen johonkin pyrkineen, hän näet vain tekee mitä pyydetään. Niin moni muukin, kuten Raimo Sailas antaessaan nimensä Hesarin pääsivulle painettavaan kolumniin...

Pekka Iiskonmaki

#19
En ole koskaan tavannut niin omahyväistä heppua kuin Paavo Väyrynen.

Edes tätä plogia ei ole Paavo itse kirjoittanut.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomi on ollut mukana elvyttämässä euroalueen pankkeja ja valtioita jo yli 2000 miljardilla eurolla eikä siitä näytä kukaan välittävän, mutta jos Suomeen vaaditaan lisäarvoa tuottavaa elvytystä niin meteli nousee toiseen potenssiin. Ei silti, niin kauan kuin olemme tämän yhteisvastuullisen roskavaluutan vankeina niin elvytyskin katoaa savuna ilmaan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Suomi-neidolla ei ole muuta tietä kuljettavanaan kuin sisäisen devalvaation tie. Keväällä on tulossa miljardileikkauksia ja määräykset niihin näyttäisivät tulevan ”pääkallopaikalta” Brysselistä. Hallituksella on siinä silloin lähinnä kumileimasimen rooli. Valtion budjetti ei voi perustua vuodesta toiseen lisävelan ottoon. Brysselissä painetaan vielä ennen pitkää jarrua.
Syyskuussa 2015 Sipilä sanoi tv-puheessaan, että Suomi on ottanut viimeisen seitsemän vuoden aikana velkaa melkein miljoona euroa tunnissa yötä päivää arkena ja pyhänä. Budjetin alijäämän kattaminen lähes kuuden miljardin euron velalla jatkaa tätä velkaantumiskehitystä myös tänä ja ensi vuonna. Markka ei mahdu mukaan tähän yhtälöön.
Eläkerahastot on hyvä pitää tämän ”sirkuksen” ulkopuolella. Markkaan ei voida enää palata muutoin kuin siten, että Euroopan talousveturi Saksa luopuu eurosta ja siirtyy omaan markkaan. Sitä se tulee tuskin tekemään. Eurosta on ollut ja tulee myös jatkossa olemaan suurta hyötyä Saksalle. Euron ”pääkonttori” on Frankfurtissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset