Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Vahva talous on puolustuksen perusta

Suomen jäsenyyttä euroalueessa perusteltiin aikanaan turvallisuudella. Tämä oli harhaanjohtavaa propagandaa.

 

Jäsenyys ei ole millään tavalla parantanut Suomen turvallisuutta. Vaikutus on ollut päinvastainen: kuihtuva talous on heikentänyt Suomen mahdollisuuksia huolehtia maanpuolustuksen tarpeista.

 

Lehtitietojen mukaan hallitus- ja oppositiopuolueet ovat neuvotelleet ilmavoimien ja laivaston tulevista hankinnoista. Arvioiden mukaan ainakin noin 10 miljardiin euroon nousevia kauppoja ei kyetä sijoittamaan budjettikehyksiin. Päällimmäisenä on ajatus tehdä hankinnat ylimääräisellä velkarahalla, mutta tässä ongelmana on EU: n ja euroalueen budjettikuri.

 

Vaikeudet puolustusvoimien hankintojen rahoittamisessa aiheutuvat Suomen heikosta talouskasvusta. Talouden takkuaminen puolestaan johtuu pääasiassa Suomen jäsenyydestä euroalueessa.

 

Suomen kansantalous on edelleen noin viisi prosenttia pienempi kuin vuonna 2007. Sen ennustetaan kasvavan lähi vuosina vain noin yhden prosentin vuosivauhtia. Tämäkin kasvu on velkavetoista. Sekä valtion, kuntien että kotitalouksien velkataakka kasvaa kovaa vauhtia.

 

Ruotsin kansantalous on kasvanut samana ajankohtana runsaat kymmenen prosenttia, ja se kasvaa edelleen noin kolmen prosentin vuosivauhtia.

 

Jos Suomen kansantalous olisi kasvanut osapuilleen Ruotsin tahtiin, kansantulomme olisi nyt 25-30 miljardia euroa suurempi, ja julkisen sektorin käytössä olisi vuosittain 12-15 miljardia nykyistä enemmän rahaa.

 

Jos taloutemme kasvaisi nyt Ruotsin tahtiin, julkisen sektorin vuotuiset tulot olisivat noin kaksi miljardia euroa nykyistä suuremmat.

 

Näitä lukuja sopii verrata puolustusvoimien hankintojen aiheuttamiin kustannuksiin.

 

Rahapulassaan Suomi on ollut innokkaimpien jäsenmaiden joukossa kehittämässä EU:n yhteistä puolustusta. Puolustusvoimien hankintoja on ajateltu voitavan rahoittaa EU-varoilla. Nekin olisivat lainarahaa.

 

Suomi on myös tukenut ajatusta tiivistetystä puolustusyhteistyöstä, joidenkin jäsenmaiden kesken. Tähän liittyviä ideoita jo kehitellään.

 

Matti Vanhanen esitti arktisen joukko-osaston perustamista EU:lle. Mihinkähän sitä käytettäisiin?

 

Paavo Väyrynen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Noin se menee: kun virkamiehet ovat esittäneet rautakaluston hankintalistat, poliitikot alkavat järjestää rahoitusta.

Eikä tarvitse pelätä heräävänsä kasakan nauruun, niin kauan kun TV1:n aamu-uutiset sisältävät ruotsinkielisen osion.

Suomea hoidetaan virkavastuulla.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Miljoonan markan tilaisuus, vai ?

Venäjän etupiirissä Suomi -60 ja -70 ( ja osin 80 ) luvun ulkopolitiikan mukaan tukevasti olikin. Aikansa ulkoministerit, presidentin johdolla pitivät suhdetoiminnan vähintäänkin läheisenä.Tyhjän päälle jääminen NL n hajoamisen yhteydessä vaikutti huolustettavalta ja hinku länteen oli kova. Minäkin ihailin oppikoululaisena Eurooppaa ja EEC tä ja radio Luxemburg soi keskipitkiltä aina iltaisin. Arvaat, että Suomen ummehtunut itämainen nurkkakuntaisuus ja Kepun ja SDP n + kommarien kähmyily jätti ikuiset jäljet moneen nuoreen kulkijaan. Eli ei kauheasti tarvinut EU ta kansalle myydä. Kansahan oli ostomoodissa ja raha kädessä.

No, aikaansa kutakin ja maailma polarisoituu tänään hieman toisin. Eikä perinteiden varaan kannata nytkään jäädä kellumaan. Muutoksessa on oltava nytkin mukana ja mielellään etunenässä. Nopeat voittavat ja muut sitten tulevat perässä.

Olisikin nyt mukava, jos blogisti kertoisit, kuinka käytännössä tulet auttamaan Suomen jatkossa ylös, ulos ja kehityksen tielle ? Siis käytännössä, ei poliittisella liturgialla.

Tällä hetkellä kun enemmistö parlamentissa kuitenkin kannattaa Euroa ja EU ta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Jouko, erittäin aiheellinen kysymys. Toivottavasti siihen saadaan vastauksia lähiaikoina, kun asiantuntijaryhmämme on koolla juuri näiden asioiden tiimoilta.

Jos voitaisiin keskittyä pelkästään omaan tekemiseemme, tehtävä olisi varsin yksinkertainen. Meillä on kaikki tarvittavat elementit tällä hetkellä käyttökelvottomana reservissä.

Nyt on ensin "tapeltava" tie auki niiden käyttöön saamiseksi ja se on se suurin ongelma.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Niin, muutosvastarintaa oli tukevasti ilmassa myös em. Vuosikymmeninä. Silti Suomi liittyi EU hun, toki aika ja motivi olivat toiset, kuin nyt eron lähestyessä.

Lyön pitkän kaljan vetoa, että historia toistaa nyt itseään, käänteisenä tapahtumasarjana. Ensin hajoaa hallitus,kun ilmestyskirjan tuhon enkeleistä Sipsukasta ja Berkasta halutaan eroon kätevimmin. Sitten tulevatkin uudet vaalit ja lopputulemaa voimme vaan arvailla.

Saarnamiehiä ei vielä ole ollut maakunnissa sanaa julistamassa, mutta kenkälankki, rippipuku ja vanhat maneerit on kaivettu jo naftaliinista.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Devalvoitu markka olisi niin halpa, että markat eivät riittäisi amerikkalaisten aseiden ostamiseen.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Asiamies Makarov hehkutti jo presidennttivaalien alla että vain Väyrynen voi saada hyvät välit Venäjän suuntaan. Koska Venäjä on ainoa uhka, voisiko Väyrynen suhteillaan yrittää saada Putinia rauhoittumaan?

Voisiko VEnäjä vähentää jännitystä Suomen rajoilla? Ryhtyisi käyttäytymään normaalisti, silloin ei tarvittaisi lisää aseistusta sitä vastaan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Aivan näin. Menopuolesta on aivan mahdotonta tinkiä se, mitä tulopuolella on menetetty.

EKPn tuella harjoitettu holtiton velkaelvytys ei ole missään tapauksessa kestävä ratkaisu, koska se johtaa entistäkin suurempaan vaihtotaseen alijäämään Suomen osalta.

Toki työllisyys- ja talouskehitys saadaan hetkellisesti nousevalle uralle, mutta tämän tien päässä odottavat aivan kestämättömät ongelmat. Kuten talousasiantuntijat ovat jo varoittaneet, ovat EKPn ammukset loppumassa.

Nyt tarvitaankin aivan erilaista poliittista näkemystä luotsaamaan maata geopoliittisesti turvallisemmille vesille, jotta emme joudu tyhmyyksissämme testaamaan alamittaiseksi käynyttä puolustustamme. Liittolaisia tai ystäviä näissä asioissa on vain paperilla, ellei tehdä todellista työtä rauhan säilymisen eteen.

Puolustusbudjetin kasvattamiselle ei ole missään skenaariossa terveitä edellytyksiä lyhyellä tähtäimellä, vaan talous on saatava ensin kuntoon. Euron puitteissa se on sula mahdottomuus ja omallakin valuutalla aivan riittävän suuri ponnistus.

Siihen on kuitenkin aivan erilaiset edellytykset, kun käyttöön saadaan piilevät reservimme oman raha- ja talouspolitiikan avulla. On todella valitettavaa, että ne on ollut pakko jättää syrjään noudatetun politiikan vuoksi.

Täytyy kuitenkin muistaa, ettei oma rahakaan tee autuaaksi, vaan sillä on saatava aikaan pysyvää vaurautta lyhytnäköisen vedonlyöntitalouden sijaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

- Yksilö? Kuka häntä kaipaa? Vaimo vain - ja hänkin jos ei ole ostoksilla - mutta puolue, se on hirmumyrskyn purkaus! (Stalinin aikainen runoilija Vladimir Majakovski vapaasti muistettuna)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eikö kukaan kannata sitä että pantaisiin Venäjän vanha ystävä Väyrynen neuvottelemaan Putinin kanssa sodan estämisestä?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Eukonkannon yhteys Juhani Ahon romaaniin Juha jossa "shemeikka" vie Juhan vaimon Venäjälle, sekä linkitys nykyaikaan jossa "kasakka vie kaiken mikän on löyhästi kiinni"

-Esitykseni synnyinkuntani Sonkajärven väelle heidän etsiessä facebookissa paikallisia 100v-tarinoita.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos sattuu jiämään luppoaekoo, niin lukekoo plokia, se alakaa näättää haaskalta, vae mittee?

http://ronkko.blogspot.fi/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset