Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Hajottaako Keskusta itsensä?

Suomen Keskustalla näyttää olevan suuria vaikeuksia päättää, kuinka suhtautua Kansalaispuolueeseen.

 

Kun Kansalaispuolue oli perustettu, Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi, ettei ketään ryhdytä erottamaan, vaikka säännöt kieltävätkin kuulumisen toiseen puolueeseen. (http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001112932.html)

 

Kun Kansalaispuolue oli 15.12. merkitty puoluerekisteriin, puoluesihteeri Jouni Ovaska sanoi tulkitsevansa tilannetta siten, että olen eronnut Keskustan jäsenyydestä.

 

Saman tulkinnan teki Keskustan Keminmaan kunnallisjärjestön johtokunta  viime viikon maanantaina pitämässään kokouksessa. Lisäksi johtokunta päätti lähettää asiaan liittyvän kirjeen Keminmaan keskustaseuralle.

 

Kuten tuoreeltaan totesin, kunnallisjärjestön johtokunnan esittämä tulkinta ei ole puolueen sääntöjen mukainen. Jäsenyys Keskustassa voi lakata vain siten, että jäsen eroaa paikallisyhdistyksestä tai hänet sääntöjen mukaisesti erotetaan.

 

Kirjeen toimittaminen on viivästynyt sen vuoksi, että puoluetoimisto halusi ottaa kantaa sen sisältöön. Se kelpasi puoluetoimistolle sellaisenaan.

 

Eilen sain vihdoin kirjeen, jossa Keminmaan keskustaseuralta pyydetään ”selvitystä tilanteesta ja suhtautumisestaan mahdollisiin keskustaseuran toisen puolueen jäsenyyden omaaviin jäseniin ja aikooko yhdistys ryhtyä Suomen Keskusta r.p.:n sääntöjen 4 § perusteella toimenpiteisiin”.

 

Tapasin puoluesihteeri Jouni Ovaskan viime viikon torstaina. Ystävällisessä hengessä käydyssä keskustelussa Jouni painotti sitä, että puoluetoimistossa luotetaan paikalliseen harkintaan.

 

Näin ei ole menetelty. Kunnallisjärjestön puheenjohtaja ilmoitti vielä kokouspäivänä, että minun asemani ei ole johtokunnan kokouksessa lainkaan esillä. Tämä oli paikallista harkintaa. Tilanne muuttui, kun puoluetoimisto ja piirijärjestön johto puuttuivat asiaan.

(http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/paatos-vayrysen-kohtalosta-keskusta...)

 

Keskustan säännöt ovat tulkinnanvaraiset. Kansalaispuolue ei ole poliittinen puolue sanan tavanomaisessa merkityksessä. Se ei toimi lainkaan kuntapolitiikassa, joten kilpailutilannetta muiden puolueiden kanssa ei paikallistasolla ole. Säännöt on kirjoitettu jäsenten oikeuksien turvaamiseksi. Tästä syystä jäsenen erottamisessa edellytetään huolellista ja monipuolista harkintaa.

 

On outoa, että puoluetoimisto on ohjannut Peräpohjolan piirijärjestöä ja Keminmaan kunnallisjärjestöä ryhtymään toimenpiteisiin, jotka ilmiselvästi tähtäävät Keminmaan keskustaseuran erottamiseen niiden jäsenyydestä. Ne ovat siis joutumassa ottamaan vastuuta puolueen sääntöjen tulkinnasta. Ne ovat joutumassa turhaan sijaiskärsijöiksi, sillä puolueesta keskustaseuran voisi erottaa vain puoluevaltuusto.

 

Keskusta näyttää olevan astumassa vaaralliselle tielle. Kansalaispuolueeseen on liittynyt useita Keskustan jäseniä ja luottamushenkilöitä. Jäsenten ja jäsenjärjestöjen erottaminen hajottaisi puoluetta.

 

Ymmärrän, että Keskustan piirissä koetaan hankalaksi näennäinen ristiriita puolueen sääntöjen kanssa. Tämä voi kuitenkin ajan oloon ratketa myös sitä kautta, että Keskusta palaa aatteellisille juurilleen ja korjaa poliittisen linjansa, jolloin Kansalaispuolueeseen liittyneet saattavat ehkä arvioida tilannetta uudelleen.

 

Paavo Väyrynen

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kunnallisjärjestöllä ei ole mitääntekemistä asiankanssa, tosin yhdistys johon kuulut voidaan erottaa puolueen jäsenyydestä, mutta se onkin toinen juttu.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi, ettei ketään ryhdytä erottamaan, vaikka säännöt kieltävätkin kuulumisen toiseen puolueeseen."

Sivusta katsoen tuntuu oudolta, että kun säännöt kieltävät kuulumisen toiseen puolueeseen, se ei olisi erottamisperuste. Miksi kyseinen säännnös on otettu sääntöihin, ellei sen rikkomisesta seuraa mitään? Ei ilmeisesti ole edes tullut kehotusta tai pyyntöä jättää eroanomus?

Toinen outo piirre asiassa on - miksi roikkua toisessa, epätyydyttävässä puoluessa, kun on liittynyt toiseen?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Niinpä niin, miksi roikkua, kun seura ei kelpaa. Ei voi kuin hämmästellä!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Ymmärrän, että Keskustan piirissä koetaan hankalaksi näennäinen ristiriita puolueen sääntöjen kanssa. Tämä voi kuitenkin ajan oloon ratketa myös sitä kautta, että Keskusta palaa aatteellisille juurilleen ja korjaa poliittisen linjansa, jolloin Kansalaispuolueeseen liittyneet saattavat ehkä arvioida tilannetta uudelleen.

Tuossahan se Raimo on kirjoitettu, Paavo kiristää omaa entistä puoluettaa omalla nykyisellä puolueellaan muuttumaan Paavolle edulliseksi, jotta ministeriputki ei katkeaisi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Vaclav Havelin muistelen kirjoittaneen, että kulttuurin sivistystasoa voidaan arvioda sen mukaan miten ihmisarvo näyttää tavallisten kansalaisten silmissä toteutuvan ns. vastuunkantajien kohdalla. Hänestä Moskovan miehet kohtelivat kansan arvostamaa Aleksander Dubcekia nöyryyttävästi.

Surkealta nyt näyttää Åbon tohtori Paavo Väyrysen kohtalo kateellisten näkymättömän narun päähän jouduttuaan. Valta on kuin huumetta yllytyshulluille.

Parempi olisi lopettaa kaikenlainen kielen pakkosyöttö kun ei sitä latinaakaan tarvita edes suomalaisten naisten vedättämiseen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Helpompi on kamelin mennä neulansilmän läpi, kuin Paavo Väyrysen muuttua Jörn Donneriksi, jota Paavo Lipponen maanittelemalla maanitteli lähtemään Los Angelesiin pääkonsuliksi, mitä päätöstä Donner on jälkeenpäin katkerasti katunut Mammutti-kirjassaan, istuttuaan Kalifornian toimistossa tyhjänpanttina parisen vuotta.

Mihin puolueeseen Donner ei olisi kuulunut - ilmeisesti samaan aikaan useampaankin?

Vain Donner voi kirjoittaa kähmintöjen kaikista vaiheista. Siitä hänelle kiitos.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Pidätkö Paavo itseäsi korvaamattomana politiikassa vai yritätkö hajottaa Keskustapuolueen itse? Mistä olet noin kitkeröitynyt, että piti perustaa oma puolue? Katsotko meriitteinesi ja kokemuksinesi tulleen jotenkin syrjityksi Keskustassa? Vai eikö ns. kemiat ja linjat synkkää nykyjohdon kanssa?

Ei anna oikein hyvää kuvaa julkisuuteen moinen temppuilu. Olisiko ehkä ollut siisti aika vetäytyäkin jo pois päivän politiikasta kunnialliseen eläkerooliin, ja olla vain tarvittaessa taustavaikuttajana "suuren valtiomiehen tavoin" silloin tällöin Keskustan kunniapuheenjohtajana??

NYT ilmassa on - ikävä sanoa suoraan - itsensä häpäisemisen maku. Ei millään pahalla , vaan ystävällisesti sanoen. Revanssihenkeä jostakin joka ei ylennä, vaan pilaa entiset suuret saavutukset ja erinomaiset talous-ym.tietämykset. ON rehellisen itsetilityksen aika ja paikka!

TULEE mieleen viisaan Francickus Assisilaisen kuuluisa elämänohje/rukous:

"Anna Herra minulle :

1) SITKEYTTÄ työskennellä niiden asioiden muuttamiseksi, joita voi muuttaa;
2) MALTTIA alistua niihin asioihin, joita ei voi muuttaa ja
3) VIISAUTTA erottaa nämä asiat toisistaan."

http://yle.fi/uutiset/3-9411649

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Koko homma on tavallaan huvittava. Olen aina ollut sitä mieltä, että puolueita tulee ja puolueita menee. Mikään puolue ei ole itseisarvo, ei edes historioineen. En kaipaa sekuntiakaan sen kummemmin Keskustaa (Maalaisliittoa), SDP:tä kuin Kokoomustakaan (Suomalainen puolue), sillä hetkellä, kun niistä aika jättää.

Joten en ymmärrä myöskään Väyrysen rutinaa siitä, että Keskusta on kadottanut juurensa. Sen takia muka sitten tarvitaan puolue, joka ei olekaan puolue ja joka voidaan lakkauttaa, jos Keskusta muuttuu taas sellaiseksi puolueeksi, että Kansalaispuolueeseen (joka ei ole puolue) liittyneet voivat palata taas Keskustaan (josta eivät ehkä ole poistuneetkaan). Hommassa nyt ei ole järjen häivääkään. Jos äijässä olisi munaa, hän eroaisi itse Keskustasta ja toimisi sitten omassa puolueessaan ja voisi vapaasti tehdä yhteistyötä Keskustan kanssa, jos siltä tuntuu.

Kun 2011 näytti siltä, että Keskustan kannattajat siirtyvät Perussuomalaisten kannattajiksi sankoin joukoin, totesin, että Keskustan ei ole syytä ryhtyä miettimään, miten joukkopaenneet saadaan takaisin. On tehtävä sellaista politiikkaa, mitä puolueen päättävät vastuuryhmät haluavat. Kenelle se riittää paluuseen, se riittää. Jos se on Keskustan loppu, niin sitten on. Aina tulee vaihtoehtoja tilalle. Mutta surkeinta mitä voi tehdä, on yrittää miettiä, mitä pitäisi olla olevinaan, että saisi kannatusta niiltä, jotka ovat lähteneet.

Sama pätee edelleen. Keskusta tekee sellaista politiikkaa, mikä tuntuu oikealta. Sillä tulee sitten kannatusta tai sitten ei. Mutta sitä on turha miettiä, miten Väyrynen saataisiin takaisin.

Se hyvä puoli tästä on, että sääntöjä voidaan ehkä selventää niin, että monipuoluejäsenyys kielletään ihan sääntötasolla. Siltä osin tästä episodista ehkä ottavat opikseen myös muut puolueet. Jos taas puolue haluaa sallia monipuoluejäsenyyden, sekin on sallittua. Joka tapauksessa päätösvalta on sillä osapuolella, johon halutaan liittyä, ei sillä, joka haluaa liittyä tai pysyä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

#7 "Mistä olet noin kitkeröitynyt, että piti perustaa oma puolue?"

Väyrynen sanoo blogin lopussa, että kun keskusta palaa juurilleen, niin kansalaispuolueeseen liittyneet saattavat ehkä arvioida asioita uudelleen.

Eikö se ole aivan selkeästi sanottu. Keskustassa on ollut Ahon ajoita lähtien käytäntöna, että vaalien jälkeen sille ilmaantuu kokoomus-/uusliberaalihenkinen johto, joka viis veisaa jäsenten näkemyksistä. Sipilän aikana tämä on tullut räikeimmin esille. Saman kaltainen ilmiö on tapahtunut perussuomalaisissa. Johto on sielläkin kaikonnut kauas jäsenistöstä.

Blogista käy ilmi, että paikallisosaston voi erottaa vain puoluehallitus. Tarvinneeko tuota sen enempää pohtia. Puoluehallitus erottaa ja sillä selvä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ei lauleta,ei!

Aikoja sitten hain avoinna ollutta Kuopion maaherran virkaa. Soitettuani etukäteen ministeriön yhteyshenkilö Ritva Viljaselle ymmärsin olevani ns. vakavasti otettava henkilö.

Onneksi virkaan valittiin joku muu. Sittemmin maaherran virat lakkautettiin perustamalla maakuntajohtajien toimia. Hämeeseen valittiin Timo Reina, joka pari syksyä sitten kertoi Facebookissa menneensä H-linnassa laulukursseille. Pian hän esittikin Sibeliuksen Finlandia-hymniä hallinnon uudistuseminaarien aamujen viritykseksi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Aika ajoin opportunistit katsovat , onko viisainta laulaa vasemmalla vaiko oikealla jalalla - marssin tahdissa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Herranpelon uudempana versiona kerrotaan "vartiaisen" sijainnista puoluekentässä voitavan päätellä missä valta kulloinkin vartijaa kutsuu. Aikaisemmin naureskeltiin maatalousministerinä oli Orpo ja finanssiministerinä Urpilainen. (Urbi et Orbi)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

YLE: Väyrysen kansalaispuolue piti ensimmäisen tiedotustilaisuuden - Ohjelmassa vaaditaan nopeaa eroa €urosta:

http://yle.fi/uutiset/3-9414323

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#12. Juuri tätä tarkoitin HR: kupit, nutut ja takit kääntyvät vallan ja valtapelin tahdissa. Minne tuuli valta-/muotivirran vie ja kuljettaa. Haluna pelata voittajajoukkueessa , ei luusereissa. Vartiainen hyvä esimerkki demareista kokoomukseen. Samoin Berner kokoomuksesta "Troijan puuhevosena" keskustaan... ja liikenneasioita suhmuroimaan ja sotkemaan yhä kapitalistisempaan, "luontaistalous"suuntaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomen idea on eloonjääminen (takin sukkela kääntäminen!) on perinteisesti sanottu. Ne on muita, joita inhottaa kääntyä lampaaksi. Sartre kutsui inhoksi tunnetta jota kokee nähdessään läntisen ihmisen luopuvan arvokkaimmasta ominaisuudestaan, oikeudesta vapaaseen ajatteluun.

Sama asia toisilla sanoilla ilmaistuna: kaiken tarkoitus on omaisuusarvojen kasvattaminen. Sitä sekä Vartiainen että Berner edustavat.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Sipilä tukee Berneriä. Tukee siis kaiken yksityistämistä, valtion lopettamista ja urkintajärjestelmän rakenamista pääoman diktatuurille. Kyllä tuon jo pitäisi hajottaa Keskustapuolue.

Kannatan eurosta eroamista, ja sitä Paavo ajaa. Jos Keskusta tulee samalle linjalle, niin se on iso edistysaskel asiassa. Eikä Paavon henkilökohtainen menestyminenkään asiaa haittaisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset