Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Lyhytnäköinen kannanotto

Lapin Kansa, Pohjolan Sanomat ja Suomenmaa uutisoivat viikonloppuna Rovaniemellä kokoontuneen Lapin keskustaväen hyväksyneen mallin, jonka mukaan maakunnassa olisi hallinnollisesti vain yksi sairaala, joka toimisi kahdella paikkakunnalla, Rovaniemellä ja Kemissä.

 

Tämä kannanotto on hyvin lyhytnäköinen ennen muuta Meri-Lapin aluetta, mutta myös koko Lappia ajatellen.

 

Vireillä olevan laajan valinnanvapauden mallin mukaan perusterveydenhuollon palvelut ja valtaosa erikoissairaanhoidon käynneistä tulevat valinnanvapauden piiriin ja ne on yhtiöitettävä. Suuri osa palveluista siirtyisi yksityisten yritysten tuottamiksi.

 

Julkiset palvelut tuottaisi maakunnan ylläpitämä liikelaitos. Kunnilla ei tätä oikeutta olisi. 

 

Yksityiset yritykset ylläpitäisivät julkisella rahoituksella toimivia sote-keskuksia, jotka vastaisivat listautuneitten asiakkaittensa koko palvelutuotannosta. Ne voisivat ohjata haluamallaan tavalla potilaita myös erikoissairaanhoitoon.

 

Kemin-Tornion alueelta suunta olisi epäilemättä Oulu, jonne kehittyisi korkeatasoisia yksityisiä sairaalapalveluja. Ne lisäisivät myös yksityisten peruspalvelujen vetovoimaa.

 

Jos Lapin keskustaväen hyväksymä malli toteutuu, yksityiset palveluntuottajat saisivat Meri-Lapissa helposti yliotteen palvelujen järjestämisessä. Maakunnan liikelaitoksen rahoituspohja rapautuisi ja palveluja jouduttaisiin karsimaan eri puolilla maakuntaa. Koko Lappi joutuisi tästä kärsimään. Pahin olisi edessä Kemin-Tornion alueella. Länsi-Pohjan sairaalaa uhkaisi alasajo.

 

Tälle kehitykselle on vaihtoehto. Kunnillakin tulee olla oikeus tuottaa yhtiöitettyjä palveluja, kuten lukuisat kunnat ovat lausunnoissaan edellyttäneet. Tällöin Meri-Lapin alueen kunnat voisivat yhtiöittää sekä Länsi-Pohjan keskussairaalan palvelut että omat perusterveydenhuollon palvelunsa ja tuottaa niitä Lapin maakunnalle. Tällä tavoin syntyisi kilpailukykyinen julkisen terveydenhuollon kokonaisuus, jolla voisimme turvata alueemme palvelujen ja työpaikkojen säilymisen ja varmistaa oman sairaalamme olemassaolon.

 

Lapin keskustaväellä on vahva edustus oman puolueensa ja sen eduskuntaryhmän päätöksenteossa. Sen turvin pitäisi olla mahdollista huolehtia Lapin elintärkeistä eduista.

 

Paavo Väyrynen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Voisiko Kansalaispuolue ottaa asiasta kopin ja ajaa asiaa voimallisesti eteenpäin. Koko Lapin parhaaksi!

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

Ihmettelen suuresti, kuinka Meri-Lapin pyrkimyksiä oman palveluntuotannon säilyttämiseksi on muualla Lapissa kritisoitu. Kritisoijat ise kun ovat kaikki kuntavaaleissa rintaansa röyhistellen uhonneet puolustavansa juuri sen oman alueen ja kunnan palveluja ja itsehallintoa - kai nyt merilappilaiset saavat tehdä saman?

Muutoinkin aikomus siirtää Länskä osaksi maakunnan (Rovaniemen) hallintoa sotii jo hallituksen omaa "markkinavetoista" linjaa vastaan. Eikö olisi valinnanvapauden ja markkinoiden toimivuuden kannalta ihanteellisempaa, että laajalla alueella olisi kaksi toimijaa yhden sijaan?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vieläkö synnytykset jatkuvat Länsipohjassa näillänäkymin ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset