Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Suurempi sotku on tulossa

Tänään tulee kuluneeksi vuosi siitä kun ilmoitin jättäytyväni sivuun Keskustan puolue-elinten työstä ja julkaisin kirjani ”Eihän tässä näin pitänyt käydä”.

Perustelin ratkaisuni sillä, että en pystynyt enää Keskustan kautta vaikuttamaan tärkeimpinä pitämieni arvojen ja tavoitteiden edistämiseen. Päivä päivältä on käynyt selvemmäksi, että ratkaisuni oli oikea. En tunne Keskustan nykyistä politiikkaa omakseni.

Yksi esimerkki tästä oli liikenneministeri Anne Bernerin ajama esitys Suomen liikenneväylien yhtiöittämiseksi ja autoverotuksen uudistamiseksi. Tästä pälkähästä Keskusta ja keskustajohtoinen hallitus pääsivät melko helposti, kun kysymys oli yksittäisen ministerin toiminnasta ja hanke voitiin helposti pysäyttää.

Paljon pahempaa on tulossa, kun yhteisesti valmistellut maakunta- ja sote-uudistukset tulevat päätettäviksi. Kirjoitin niihin liittyvistä ongelmista jo äskettäin julkaisemassani artikkelissa ”Joukkuepeliä” (https://www.paavovayrynen.fi/2017/01/08/joukkuepelia/). Uudelleen tartuin kynään eilen, kun huomasin, mihin uudistukset ovat johtamassa omalla kotiseudullani (https://www.paavovayrynen.fi/2017/01/24/lyhytnakoinen-kannanotto/)

Näyttää käyneen niin, että Keskustan eduskuntaryhmässä ja puoluehallituksessa ei ole riittävästi paneuduttu siihen, mihin maakunta- ja sote-uudistus ovat johtamassa. On luotettu siihen, että ”joukkueen” edustajat hallituksessa toimivat oikein.

Keskustaväelle uudistusten kokonaisuus on markkinoitu väitteellä, että puolue saa toteutetuksi vuosisataisen tavoitteensa, maakuntaitsehallinnon. Tosiasiassa päätöksentekoa ollaan keskittämässä maakunnista pääkaupunkiin ja kunnista suurimpiin maakuntakeskuksiin.

Maakuntauudistus tulisi toteuttaa mm. Hannes Mannisen ja Kimmo Sasin ehdottamalla aluekuntamallilla, joka on toiminut Ruotsissa hyvin. Peruskunnat säilyisivät vahvoina. Maakunnat saisivat heti verotusoikeuden ja todellisen itsehallinnon.

Hallituksen suunnitelmat ovat johtamassa kuntien alasajoon, kun pääosa niiden tehtävistä ollaan siirtämässä maakunnille.

Kunnilla tulisi olla oikeus tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja omistamiensa yhtiöiden kautta. Pääosa sosiaalihuollon tehtävistä tulisi säilyttää kunnilla. Tällöin paikallisella tasolla olisi mahdollisuus säilyttää läheinen yhteys ihmisten arkielämään liittyvien palvelujen tuottamisessa.

Suomessa on suhteellisen hyvin toimiva ja kustannustehokas terveydenhuollon järjestelmä. Sitä ollaan nyt romuttamassa. Ellei kunnilla ole oikeutta tuottaa yhtiöitettyjä palveluja, yksityiset yritykset saavat liian vahvan aseman. Pahinta on se, että yksityiset yritykset pääsisivät tuottamaan julkisin varoin myös erikoissairaanhoidon palveluja.

Kuinka tähän on tultu?

Kokoomus on saanut hallituksessa yliotteen. Keskustasta neuvotteluja ovat käyneet Kokoomusta lähellä olevat poliitikot. Mauri Pekkarisen ja Martti Taljan kaltaiset vahvimmat asiantuntijat ovat olleet sivussa. Perussuomalaiset näyttävät olleen välinpitämättömiä lopputuloksen suhteen.

On merkillepantavaa, että myös Kokoomuksen piiristä on kuultu hyvin kielteisiä puheenvuoroja hallituksen suunnitelmien suhteen.

Hallitusryhmien puheenjohtajien olisi syytä perehtyä uudistusten valmisteluun ja ottaa tilanne hallintaansa. Muutoin käsillä saattaa olla kriisi, joka hajottaa hallituksen.

En panisi pahakseni hallituksen hajoamista ja ennenaikaisia eduskuntavaaleja, mutta kelvottomien suunnitelmien eteenpäin vieminen kunnissa ja maakunnissa saattaa aiheuttaa paljon pahempaa vahinkoa kuin liikenneministerin hanke, joka saatiin melko vähin vaurioin haudatuksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Sipilän hallituksen toimet ovat olleet järkyttävän mitättömiä aiheutuneeseen meluun nähden. Aivan mahdotonta näpertelyä.

Kiky-projektin merkitys Suomen taloudelle mitätön. SOTE-uudistus on täysi susi. Paremman tekisi viikossa kadunmies ilman yhtään asiantuntijaa. Ja taksisuharilta onnistuisi liikenneministerin hommat. Bernerin ehdotuksessa ei mitään järkeä. Liikenneverkkoyhtiö ja uusi verotusmalli ei tuota yhtään euroa lisää tieverkon ylläpitoon. Riittää, että hallitus käyttää enemmän autoilun verotuottoja tieverkon korjaamiseen. Verotukia pois muualta.

Ensimmäisenä rahoitus pois urheilulta, taiteelta ja kulttuurilta. Ne ovat harrastuksia, joista maksavat ne, jotka niitä harrastavat. Aseostot jäihin. Suomea ei puolusteta muutamalla hävittäjällä, vanhalla panssarilla ja tykillä. Pidentää itsenäisyyttämme viikon kriisitilanteessa. Rahan haaskuuta.

Hallituksen on opeteltava oikea varojen käyttö.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Nasevasti sanottu, että pidentää itsenäisyyttä viikon kriisitilanteessa. Tosin Naton kanssa veljeily (isäntämaasopimus, MOU) on jo voinut lyhentää sitä muutamalla viikolla, mikäli Venäjä tulee jossain vaiheessa vakuuttuneeksi, että Nato on todella aikeissa hyökätä suomalaisten isäntämaatuen avulla Pietariin ja muuallekin.

Hyvä teksti Paavolta. Tosin miksi kaikki kunnan sote-palvelut pitäisi yksityistää? Olen sisältä päin nähnyt, että työtä tehdään rajusti ja palveluja tarjotaan ilman kuntien yhtiöitäkin. Olen myös nähnyt laiskottelua yhtiössä. Pitäisi vaan palauttaa verot hyvätuloisille ja palauttaa alasleikatut valtionavut kunnille entiselle tasolleen, sekä kouluttaa riittävästi lääkäreitä ja muuta henkilökuntaa.

Yhteydenpitoa perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon välillä pitää kyllä parantaa ja organisaatiota jollain tavalla kehittää. Nythän nämä tasot kilpailevat asiakkaista, ja joihinkin keskussairaaloihin rakennetaan vaan uutta kapasiteettia, mikä vaatii lisää asiakkaita väestökatoa kärsivistä maakunnista.

Ylipäätään tuntuu pahalta, kun tehdään voittoa ihmisten sairauksilla, ja kokemukset osoittavat, miten pahoihin väärinkäytöksiin sillä tiellä voidaan päästä. Kalliisiin palveluihin myös, kuten USA:ssa. Toisaalta sosiaalipuolella hyvin valvottu pieni yksityinen hoitokoti voi olla ihanteellinen paikka hoidettaville tai asukkaille.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ns. positiivinen syrjintä lopetettava kaikilla ihmiselämän aloilla.

Käyttäjän RaunoSavenius kuva
Rauno Savenius

Sääli, että nykyään joutuu toteamaan Paavon olevan niin monesti oikeassa. Autoveroasia ei kylläkään ole loppuun käsitelty, koska muutaman päivän aikana autokaupat saivat runsaasti tilausperuutuksia. Monet asiakkaat jättävät uuden auton nyt kuitenkin lopulta ostamatta ajatellessaan autoveron kuitenkin vuuden sisällä poistuvan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Toivon vilpittömästi, että Väyrynen ottaa ”kiinni härkää sarvista” ja siirtyy mepin tehtävistä Brysselistä kansanedustajan tärkeisiin tehtäviin Helsinkiin. Euroopan parlamentissa on 751 edustajaa ja Väyrynen on yksi niistä. Tämä matemaattinen tosiasia kertoo jo sen, että vaikutusvalta siellä on aika minimaalista. Kansalaispuolue saisi samalla heti yhden kansanedustajan eduskuntaan, jos Väyrynen aloittaisi kansanedustajana uusilla valtiopäivillä.
Uskoisin, että moni puolueen asiantuntijajäsen ja kannattaja olisi tästä varmasti hyvin tyytyväinen. Väyrynen on aikaisemmin peräänkuuluttanut alkiolaisuuden perään. Sipilän johtamassa Keskustassa on vaikea nähdä aitoa alkiolaisuutta. Tästä esimerkkinä on tämä liikennehanke, joka olisi toteutuessaan hankaluuttanut elämää maaseudun väestössä ja yleensäkin väestössä Kehä III:n ulkopuolella.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Santeri_Alkio

Käyttäjän HansKotkavuori kuva
Hans Kotkavuori

Olisi korkea aika KORVATA kunnallinen itsehallinto maakunnallisella itsehallinnolla. Muu SoTe-leikki on hyödytöntä näpertelyä, joka sotkee sosiaali- ja terveydenhoitoalan ja kasvattaa turhaa hallintoa.

Mutta sitä Paavo-poika varmaan juuri tarkoittaa ja pelkääkin.

Liian moni kepuli-opetuslapsi on vaarassa jäädä ilman tuloja, koska liian moni kepupiiri jää ilman sen toimesta jaettavia mutta veroista julkisesti rahoitettuja mittääntekemättömiä palkkiovirkoja.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Vähemmän alkiolaisuutta! Anne Berner on lukenut vanhoja keskustalaisia ilahduttaen viikonloppuina kaiken Alkiolta, samoin Kelan johtajaksi nimetty Elli Aaltonen.

Juha Sipilän kaveriksi ilmestyi hallitusneuvotteluihin Mikko Alkio, entinen nuorkeskustan johtaja, nykyisin liikejuristi.

Käyttäjän MikaTietvinen kuva
Mika Tietäväinen

Sotkua syntyy lisää kun liikennekaari alkaa. Tietysti siihen päättäjillä on vielä mahdollisuus tehdä hyvä päätös. Tätäkin on keskusta runnonut läpi vaikka siitä ei mitään hyvää seuraa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Syrjintä muuttuu positiiviseksi, kun sitä kutsuu positiiviseksi. Tämän ymmärtämiseksi ei tarvitse olla ns. überihminen, mutta se auttaa.

Heidegger (?) kirjoitti, että kaikki mikä voidaan ilmaista, pitää ilmaista selvästi; kaikki mitä ei voida ilmaista, siitä pitää vaieta.

Kaikki kirjoitettu perustuu ihmiskäden kuljettaman kynän jättämään jälkeen. Ihmiset ovat siitä vastuussa

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Trump lupaa rakastavansa kaikkia hyviä ihmisiä: Love, I love you all! LOVE!

Älkää kertoko Matti Vanhaselle tai Sauli Niinistölle, ei sitä kukaan kestäisi. Ehkä on parempi varataan positiiviseen syrjintään oikeutetuille.

"Love Wall", "Positive discrimination"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset