Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Markka palaa maksuvälineeksi

Kansalaispuolue julkaisee tänään, Snellmanin päivänä ja suomalaisuuden päivänä, Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi 10 markan juhlarahakkeen. Sitä myydään 10 euron hintaan. Tuotot käytetään puolueen toiminnan rahoittamiseen.

Juhlarahaketta myydään Kansalaispuolueen järjestämissä tilaisuuksissa ja Pohjanrannan verkkokaupan (www.pohjanranta.com) kautta. Pohjanranta Oy hyväksyy kokeilumielessä rahakkeen maksuvälineenä 10 euron nimellishintaan. Muut yritykset voivat halutessaan tehdä samoin.

Markka palaa siis Suomessa maksuvälineeksi. Kysymyksessä on paikallisraha, mutta sekannusten välttämiseksi sitä ei kutsuta rahaksi vaan rahakkeeksi. Jälkimarkkinoilla rahakkeen euromääräinen arvo todennäköisesti nousee.

Markan palautuminen myös Suomen viralliseksi valuutaksi saattaa tulla ajankohtaiseksi.

Ranskan presidentiksi valittu Emmanuel Macron ajaa voimakkaasti ns. viiden presidentin suunnitelmaa euroalueen kehittämiseksi todelliseksi talousunioniksi. Euroalueelle tulisi yhteinen valtiovarainministeri ja budjetti, pysyvät jäsenmaiden väliset varainsiirtojärjestelmät, yhteiset velkakirjat ja yhteisvastuullinen pankkiunioni. Tämä on jyrkässä ristiriidassa Suomen hallituksen ohjelman kanssa.

Myös moni muu jäsenmaa vastustaa ylikansallisen päätöksenteon ja taloudellisen yhteisvastuun lisäämistä euroalueella.  Macronin ohjelman toteuttaminen saattaa siten johtaa euroalueen sisäiseen eriytymiseen jopa siten, että osa jäsenmaista ottaa käyttöön kansallisen rinnakkaisvaluutan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomen hallitus tulee muuttamaan hallitusohjelmaansa ennen kuin markka palaa takaisin!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Paljon 3Mrd.e maataloustuet on markoissa laskettuna?
Noinkohan pienviljelijät Herliini ja Nalle ym.suurtilalliset innostuisi markasta?
Tuskin Valiokaan .

Käyttäjän TeroAhlqvist kuva
Tero Ahlqvist

Ei kai täällä kukaan enää kuvittele, että EU tukisi Suomen maataloutta?

Niin kauan kuin Suomi on nettomaksaja, jokainen EU:sta tuleva tukieuro maksaa suomalaiselle veronmaksajalle 1,5-2 euroa.

2016 Suomessa maksettiin maataloustukia 2 miljardia, joista 900 miljoonaa, eli alle puolet tuli EU:sta. 2016 lukuja en löytänyt, mutta 2015 Suomi maksoi EU:lle 1,9 miljardia, josta sai tukena ym. takaisin 1,1 miljardia. Nettomaksuosuus oli siis 800 miljoonaa.

Jos tuolla maksusuhteella lasketaan, niin 900 miljoonan EU-maataloustukien hinnaksi tuli veronmaksajalle 1,6 miljardia.

Omalla finanssipolitiikalla tuostakin 1,6 miljardin potista ilman EU-kierrätystä olisi siis jäänyt 700 miljoonaa enemmän kotimaahan. Että repikää siitä.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Puheenvuoron keskusteluohjeissa kielletään mainostaminen. Pian selviää, onko tämä rahan kerjääminen US:n ylläpidon mielestä mainostamista, kun teen ilmoituksen asiattomasta viestistä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mainostamista?
-Elintarviketuotanto ,
-elintarvikejalostamo ,
-tuottajat,
-maataloustuet ?
Markkoina vai euroina.
Etköhän nyt vähän liioittele?

Kun joku kirjoitta esim.Lildin pois vaikka jostain pois vedetystä tuotteesta onko sekin "mainostamista" Lildi?

Pystyyko esim.Valio kilpailemaan viennissä markoilla? Vai Euroilla?
Vie 100 maahan tuotteita. Joten on kyse myös viennistä talouden kannalta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kielletyistä bisneksistä valtion kannalta kaikkein kielletyin on väärän rahan painaminen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Se on kapitalistiselle yhteiskunnalle yhtä tuhoisaa kuin sosialistiselle yhteiskunnalle on kapitalistisen propagandan maahantuonnin salliminen.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

#3
Kai nyt US:kin ymmärtää jotain uutisen päälle. Kyseessä on todellinen uutinen sovelletusta rinnakkaisvaluuttakokeilusta pienessä mittakaavassa. Arvaan, että joitakin jo pelkkä ajatus hirvittää. Tarvinneeko tuosta nyt tappelemaan ryhtyä, jos asiaa ei enempää toisteta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Snellmanin sanotaan pitäneen suuria kansanjoukkoja nälässä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eikös se Irvinikin siitä markasta laulanut kun verot vei kaiken?

"Hei Manu vippaa muutama markka,miksi sää oot niin nuuka ja tarkka"!

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Irwin taisi loppujen lopuksi ymmärtää taloutta paremmin kuin Manu.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Snellmanin sanotaan pitäneen suuria kansanjoukkoja nälässä."

Suuret nälkävuodet 1866–1868

Kahdeksan prosenttia Suomen väestöstä kuoli. Syynä rahapolitiikka ja köyhien kyykyttäminen.

"Senaattorina ja finanssitoimituskunnan 1. päällikkönä toiminutta Johan Vilhelm Snellmania on joskus pidetty syypäänä tilanteen pahentumiseen. Uudempi tutkimus on kuitenkin osoittanut, että ulkomaisen velan saanti ei enää tahtonut onnistua vuoden 1865 rahauudistukseen sisältyneen revalvaation ja siitä seuranneen rahapulan vuoksi ja että pelottavan suuri osa maatiloista ja metsistä oli jo menossa pakkomyyntiin. Poliittisen eliitin arvomaailmassa ”vastikkeettoman avun” antaminen rahvaalle nähtiin kansakunnan moraalia rappeuttavana siveellisyyskysymyksenä."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Poliittisen eliitin arvomaailmassa ”vastikkeettoman avun” antaminen rahvaalle nähtiin kansakunnan moraalia rappeuttavana siveellisyyskysymyksenä."

Onko jotain eroa nykypäivään? Oma valuutta antaisi Suomelle työkaluja päästä talouskasvuun, mutta sitähän ei EU hyväksy, liittovaltiokehitys loppuisi välittömästi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Suomen kansa on ilmeisesti tuon siveysopetuksen omaksunut. Hitaille oppilaille annettiin vielä tukiopetusta vuoden 1918 alkupuolella.

Käyttäjän MikkoNorilo kuva
Mikko Norilo

Siellä markkaa on suomalaiselle paras raha euro Hän on pelkkää suurten saksalaisten pankkien huijausta

Käyttäjän MarttiKorpiranta kuva
Martti Korpiranta

Paavo tietää että Suomen talous lähtee nousuun välittömästi kun oma Markka otetaan käyttöön. Ei tarvitse jatkuvasti ruinata hattu kourassa lisää lainaa EKP:ltä ja muilta rahan välittäjiltä kun käytössä on oma rahantekokone. Uskokaa jos haluatte!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ei tarvitse jatkuvasti ruinata hattu kourassa lisää lainaa EKP:ltä"

Jompi kumpi niitä rahoja painaa, EKP tai Suomen valtio. Nyt Suomi maksaa kymmeniä miljarjeja mitä EKP on Suomen osuudeksi targetlainoja luovuttanut + oman sadanmiljardin velan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Paavon markan haikalun lisäksi Väyrynen voisi myös käydä anomassa Kremliltä, saataisiinko aikaiseksi YYA-sopimus Venäjän kanssa jota voitaisiin tarpeentulleen, "syventää ja lujittaa" entisen malliin. Ja kun presidentin vaalit lähestyvät Paavo voisi käydä Tehtaankadulla kyselemässä Venäjän lähetystöstä kuka olisikaan sovelias Venäjän mielestä Suomen presidentiksi, näinhän kepussa, varsinkin Väyrysen aikana toimittiin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tästä tuli mieleeni vanha ja hauska tositarina. Kalkkitehtaan työntekijät halusivat ilmoitustaulun ruokalan seinälle. Tähän henkilöstöpäällikkö totesi: ”Duoda, duoda, ajatus on muuten hyvä, mutta siihen tulee ovi”. Henkilöstöpäällikkö toimi pataljoonan komentajana sota-aikana.
Markasta haaveillessa voi kurkistaa velkakelloon.

www.velkakello.fi

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Sen sijaan että Väyrynen askartelee tällaisten "rahakkeiden" kanssa, kuulisin mielelläni, miten Väyrynen aikoo toimia Helsingin kaupunginvaltuutettuna. Mitkä ovat Väyrysen mielestä nykyisiä helsinkiläisiä eniten koskevat epäkohdat ja mitkä ovat Väyrysen parannusehdotukset? Väyrynen on vähintään näihin kysymyksiin velvollinen vastaamaan ajatellen äänestäjiään.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Pitää välillä muistaa kiittää Usaria toimimisesta modernina alustana perinteisten puolueiden perustajalle.

"Me, PV, olemme perustaneet uuden kansalaispuolueen, ei kun me, PH, olemme perustaneet Nukkuvien puolueen."

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hauskaa on tämä monivempuilija Paavon toiminta: hänen perustamansa eliittipuolue (jäseniksi kelpaavat vain euroedustajat ja kansanedustajat) julkaisee oman rahakkeen, jonka hyväksyy käyttöön Väyrysen perheen omistama liikeyritys.

En nopean pähkäilyn jälkeen muista toista yhtä energistä poliittista pelleä. Parasta Väyrysen puuhissa on harmaasti taapertavan kansan hauskuuttaminen.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Turhake ja rahake. Siinä on sellainen pari. Oli kylmä taikkapa vari. Niin kumpikin paikkansa ties.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Somessa voi tehdä kassakaappisopimuksia menneisyyden kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset