Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Valmistaudumme eduskuntavaaleihin

Perussuomalaisten puoluekokouksen päätökset synnyttävät ammottavan aukon Suomen poliittiseen elämään. Maaseutua puolustava ja köyhän asiaa ajava vennamolaisuus jää kodittomaksi, vaikka sitä globalisaation ja ylikansallisen yhdentymisen synnyttämien vaikeuksien keskellä erityisesti tarvittaisiin.

On sisänsä hyvä, että Perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikka tiukentuu. Siihen on painavat syyt, kun Suomen hallituksen linja on ollut liberaalimpi kuin lähes kaikkien muiden EU-maiden politiikka. Uskon, että Perussuomalaisten tiukempi ote vaikuttaa myönteisesti muidenkin suomalaisten puolueiden maahanmuuttopolitiikkaan.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Perussuomalaisten linja muuttuu kielteiseen suuntaan.

Perussuomalaiset ei ole tähänkään mennessä puolustanut Suomen asemaa sotilaallisesti liittoutumattomana, puolueettomana maana. Hallituksessa puolue on tukenut askeleita Suomen sotilaallisen liittoutumisen suuntaan.

Timo Soinin ja Jussi Halla-ahon näkemyksissä on kuitenkin selvä ero.

Soinikin on kannattanut Suomen Nato-jäsenyyttä, mutta ei ole sitä näkyvästi ajanut. Venäjään hän on suhtautunut asiallisesti ja rakentavasti.

Halla-aho kannattaa avoimesti Suomen sotilaallista liittoutumista ja Nato-jäsenyyttä. Hänellä on vahva kielteinen asenne Venäjää kohtaan.

Jussi Halla-aho kannattajineen on korostanut kansallismielisyyttään ja isänmaallisuuttaan. Tämä kuitenkin näyttäytyy enemmänkin ulkomaalaisvastaisuutena kuin Suomen itsenäisyyden, suvereniteetin, puolustamisena.

Eurooppa-politiikassa halla-aholaiset eivät ole erottautuneet muista perussuomalaisista.

Kaikki perussuomalaiset kosiskelevat kansaa arvostelemalla Euroopan unionia ja väläyttelemällä kansanäänestystä siitä eroamisesta, vaikka tietävät sen nykyoloissa mahdottomaksi. Sen sijaan kantaa ei oteta siihen polttavan ajankohtaiseen kysymykseen, olisiko Suomen erottava maamme taloutta vahingoittavasta ja itsenäisyyttämme vaarantavasta euroalueesta. Asiaa koskenut kansalaisaloitekin haudattiin perussuomalaisten johdolla perustuslakivaliokuntaan.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho haluaa Perussuomalaisten jatkavan hallituksessa, mutta vaatii, että myös heille tärkeät hallitusohjelman kirjaukset toteutetaan. Jos näin toimitaan, hallitus joutuu muun muassa torjumaan komission tuoreet ehdotukset euroalueen kehittämiseksi.

Jos nykyinen hallitus hajoaa, toimintakykyisen ministeristön muodostaminen voi käydä mahdottomaksi. Saatamme olla ajautumassa ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin.

Tässä olisi monia hyviä puolia. Yksi niistä olisi se, että epäonnistunut sote-uudistus lykkääntyisi ja se saataisiin vielä uuteen valmisteluun.

Kansalaispuolue ryhtyy varmuuden vuoksi heti valmistautumaan eduskuntavaaleihin. Jo lähiaikoina asetamme ensimmäiset kansanedustajaehdokkaat ja ryhdymme kouluttamaan heitä vaalityöhön.

Suomen seuraavia eduskuntavaaleja hallitsevat samat teemat kuin muiden länsimaiden viimeaikaisia vaaleja ja kansanäänestyksiä.

Globalisaatio ja ylikansallinen yhdentyminen ovat synnyttäneet vakavia yhteiskunnallisia ongelmia.

Ihmisten väliset tulo- ja varallisuuserot ovat rajusti kasvaneet. Kasvun tyrehtyminen on johtanut elintason laskuun ja kansaa köyhdyttäviin julkisen talouden leikkauksiin Suomessa ja useimmissa muissa euroalueen maissa.

Tuotannon ja työpaikkojen alueellinen keskittyminen on synnyttänyt hallitsemattomia muuttoliikkeitä sekä valtioiden sisällä että niiden välillä.

Samaan aikaan kansalaisten vaikutusmahdollisuudet ovat kaventuneet, kun valtaa on siirtynyt globaaleille markkinavoimille ja ylikansalliseen päätöksentekoon.

Kansalaispuolue ajaa aktiivista ihmiskuntapolitiikkaa, jolla globalisaatio saadaan hallintaan ja päästään korjaamaan sen synnyttämiä epäkohtia. Euroopan unionissa päätösvaltaa tulee palauttaa ylikansallisesta päätöksenteosta takaisin jäsenmaille.

Kansalaispuolue puolustaa kaikin voimin Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta. Ajamme hallittua maahanmuuttopolitiikkaa. Vastustamme keskittävää metropolipolitiikkaa ja kehitämme tasapuolisesti koko Suomea.

Näiden tavoitteiden toteuttamiseksi Kansalaispuolue on valmis yhteistyöhön kaikkien muiden puolueiden kanssa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Olli Kankaanpää

Aikainen lintu madon nappaa, mutta toinen hiiri saa juuston.

Niko Sillanpää

Vennamolaisuus kuoli, koska ei ole enää olemassa ongelmaa, johon vennamolaisuus vastaisi. Aika ajoi ohitse, kuten niin monien muidenkin aatteiden osalta on historiassa tapahtunut.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Talouskasvun ylläpito järkevää itsenäistä talouspolitiikkaa noudattamalla, innovaatioihin ja kansalaisten osaamiseen satsaaminen koko maassa, Suomen itsenäisyydesta huolehtiminen ja sotilaallisten liittoutumien ulkopuolella pysyminen ovat asioita, joita valtapuolueet eivät hoida. Kun tähän vielä lisää hallitun maahanmuuttopolitiikan,jolla aidosti hädänalaisia autetaan ollaan alueella, jossa on tuo Paavon mainitsema iso aukko. Sinänsä hämmästyttävää, koska nämä ovat kansallisia vahvuuksia, joille Suomen menestys rakennettiin ja voidaan edelleen rakentaa.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kun Leppälahden listaan lisätään kotimaisten luonnonvarojen tehokkaampi hyödyntäminen ( metsät, turve, marjat ,sienet, vedet ja raitis ilma ) sekä panostaminen turismiin olisi ohjelmaa kylliksi moniin mainitsemiisi kohtiin. Ei vähiten maakuntien työllistämiseen.

Matti Virtanen

Paremi puu omassa päässä kun naapurin vajassa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ymmärtääkseni Suomella ei ole Tanskan ja Ison-Britannian kaltaista veto-oikeutta olla liittymättä yhteisvaluutta euroon EU-jäsenmaina. Moni euroon kuulumaton EU-maa (Puola, Unkari, Ruotsi jne) voisi liittyä euromaaksi vaikka yhdeksi minuutiksi - ja erota sitten. Näin siis silloin, jos Suomi saisi ennakkotapauksena erota eurosta säilyttäen kuitenkin EU-jäsenyyden.

Vai merkitseekö euroero samalla lähtöpasseja EU:sta? Sikäli tällainen ehto taikka sen "hinta" on verraten mitätön verrattuna etuun saada Suomeen taas kansallinen kelluva ja vapaasti vaihdettava valuutta. Rahapoliittiset "pelleilyt" ovat kaataneet kokonaisia yhteiskuntia, ja tähän suuntaan eurokin "kehittyy".

Tervehdin ilolla kansalaispuolueen penseää suhtautumista yhteisvaluutta euroon. Yhtä lailla minunkin antama allekirjoitus asiaa koskevasta kansalaisaloitteesta torpattiin. Aloite oli hyvä ja se keräsi nimenomaan kansalaisten tunnot yli puoluerajojen yhteen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen monasti pitänyt kannanottojasi hyvin varteenotettavina ja järkiperäisesti muotoiltuna, vaikkakaan en ole välttämättä ollut samaa mieltä, johtuen siitä, että olen omannut toisenlaisia tarkastelukulmia kyseisiin asioihin. Tällä kertaa pidän kommenttiasi aika heppoisena huitaisuna.

"Moni euroon kuulumaton EU-maa (Puola, Unkari, Ruotsi jne) voisi liittyä euromaaksi vaikka yhdeksi minuutiksi - ja erota sitten. Näin siis silloin, jos Suomi saisi ennakkotapauksena erota eurosta säilyttäen kuitenkin EU-jäsenyyden."

Euroon liittyminen ja siitä eroaminen on hyvin monimutkainen prosessi, niin neuvottelujen kuin itse rahateknisen liittymisenkin osalta eikä sellaista tehdä minuutissa puoleen eikä toiseen. Vähimmäisaika on useita kuukausia.

Lisäksi on selvää, että jos Suomi todellakin vakavasti ilmoittaisi halunsa erota euroalueesta, niin kyseinen ero neuvoteltaisiin poikkeustapauksena, mikä ei suinkaan automaattisesti vaikuttaisi minkään euroalueen ulkopuolella olevan maan tämänhetkisiin mahdollisuuksiin.

"Sikäli tällainen ehto taikka sen "hinta" on verraten mitätön verrattuna etuun saada Suomeen taas kansallinen kelluva ja vapaasti vaihdettava valuutta."

Ei todellakaan ole verraten mitätön. Tavaroiden vapaakauppa ja tulliton liikkuvuus on ulkomaankaupasta riippuvaiselle Suomelle HUOMATTAVASTI merkityksellisempi asia kuin oma kelluva valuutta nykyisen (kelluvan) euron sijasta. Edes ETA-sopimus ei toisi tullivapautta, korkeintaan tariffien nollaukset useimmissa tapauksissa. Mutta jokaikinen vientilähetys nykyisiin EU-maihin pitäisi mennä tullauksen kautta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"jos Suomi todellakin vakavasti ilmoittaisi halunsa erota euroalueesta, niin kyseinen ero neuvoteltaisiin poikkeustapauksena"

Koko EU on täynnä poikkeustapauksia, liittovaltiokehitystäkin alettiin nyt ajamaan useammilla rattailla kun huomattiin vastustus mikä demokraattisissa jäsenmaissa on yleistynyt. Suomessa hallitus on tietenkin ilmoittanut ettei kansan mielipide kiinnosta pätkän vertaa, voisivat olla väärää mieltä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

"Suomessa hallitus on tietenkin ilmoittanut ettei kansan mielipide kiinnosta pätkän vertaa,"

Laitatko tuosta linkin? Löytyykö Suomen Uutisista, vai onko kenties Timo Soinin suullisesti ilmoittama lausuma?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #11

Sipilä tuon sanoi, Suomessa ei tarvita kansanäänestystä mistään EU:n liittyvästä. Tuo on suoraan sanottuna ettei Sipilää kiinnosta kansan mielipide.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Paavo Lipposen hallitus torppasi kansanäänestyksen eurosta juuri sillä perusteella, että kun Suomi liittyi EU:iin samalla liityttiin myös euroalueesen. Euroero pitäisi tehdä yhdessä jonkun muun euromaan kanssa. Mieluummin Suomea isomman.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Sipilän hallituksen epäonnistuminen on johtanut kriisiin. Nyt on kuitenkin korpit asialla.

Käyttäjän MattiOksanen kuva
Matti Oksanen

Hieman ristiriitaista! Sanot, että ero nykytilanteessa EU:sta on mahdottomuus ja kuitenkin peräänkuulutat itsenäisyyttä ja itsenäistä puoluettomuutta? Ilman eroa EU:sta ja eurosta on meidän turha haaveilla itsenäisestä Suomesta ja itsenäisestä ulko ja turvallisuuspolitiikasta! Mahdollista on kaikki, jos kansa niin haluaa!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Iki-kekkoslainen Paavo Väyrynen nostalgisoimassa vennamolaisuutta, jonka perustaja rakensi poliittisen uransa vastustamalla Kekkosta... no, ennen oli ennen ja nyt on nyt.

Ja entäs tämä: "... perussuomalaiset kosiskelevat kansaa arvostelemalla Euroopan unionia ja väläyttelemällä kansanäänestystä siitä eroamisesta --- kantaa ei oteta siihen --- olisiko Suomen erottava maamme taloutta vahingoittavasta ja itsenäisyyttämme vaarantavasta euroalueesta."

- Kertakäyttöisenä (2015) persuna totean, että jos Suomi lähtee Unionista, ei se jää roikkumaan myöskään yhteisvaluuttaan. Siten perussuomalainen kanta euroalueen jäsenyyteen on jo otettu.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Eihän Suomella mikään hätä ole EU:sta erota. Kiireellinen asia on sensijaan ero EURO-järjestelmästä ja asettuminen muiden pohjoimaisten EU maiden kuten Tanskan ja Ruotsin kanssa samaan asemaan. Mielenkiintoista ettei Halla-aho tästä hiiskahtanutkaan linjapuheessaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"On sisänsä hyvä, että Perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikka tiukentuu. Siihen on painavat syyt, kun Suomen hallituksen linja on ollut liberaalimpi kuin lähes kaikkien muiden EU-maiden politiikka."

Paavo ja muut tässä asiassa samanmieliset, kannattaa katsoa tätä ja miettiä Suomen asemaa Euroopan maahanmuuttovirrassa:

https://www.fastcompany.com/40423720/watch-the-mov...

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Jos juhannukseen asti ihmetellään ja kiristellään hampaita, niin saatamme hyvinkin viettää Suomen 100-vuotisjuhlia uusien eduskuntavaalien merkeissä, sillä niiden järjestäminen ottaa vähintään 170 päivää. Aika legendaaristahan se olisi.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Vaikka Väyrynen olisi pääministeri, hän ei globalisaation tai kaupungistumisen kaltaisia trendejä voisi estää.
Suomi käyttää niukat resurssinsa sitä tehokkaammin mitä enemmän ihmiset asuvat isoissa taajamissa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

ilmoitan omasta ja Rongan sonnin puolesta ettei kumpikaan ole pyrkimässä presidentiksi.

http://ronkko.blogspot.fi/search?q=rongan+sonni

Käyttäjän PekkaTukiainen kuva
Pekka Tukiainen

Paavo Väyrynen oli aikanaan sosiaalidemokraattien ja Koiviston eniten pelkäämä hahmo. Älykäs ja lahjakas Väyrynen ei päässyt heidän ansiostaan koskaan täysipainoisesti kykyjään käyttämään ja näyttämään, tie pääministeriksi ja presidentiksi estettiin. 1987 Koiviston junailemasta Holkerin hallituksesta alkoi hirmuisen kalliiksi tullut taloudellinen syöksykierre pankkikriiseineen yms. Holkerin valitseminen pääministeriksi takasi myös Koiviston jatkokauden.-Pressavaaleissa 1988 Holkeri (kok) oli ehdokkaana ja hän suositteli toisella kierroksella valitsijamiehilleen Koiviston (sd) äänestämistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset