Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Timo ja minä

Olemme Timo Soinin kanssa kohtalontovereita. Olemme kumpikin menettäneet juuriltaan alkiolaisen puolueemme. Minä menetin oman puolueeni Keskustan liberaaleille, Timo omansa halla-aholaisille.

Keskustassa liberaalit onnistuivat valtauksessaan jo vuoden 2010 puoluekokouksessa. Seuraavan vuoden eduskuntavaaleissa puolue koki tähänastisen historiansa suurimman vaalitappion.

Vuoden 2012 presidentinvaalien kautta Keskusta pystyi palaamaan suurten puolueiden sarjaan. Viime eduskuntavaalien jälkeen kaiken vallan ottivat jälleen liberaalit.

Perussuomalaisten puoluekokouksessa puolueen johdosta syrjäytettiin kaikki Timo Soinin linjaa kannattaneet. Maaseutua puolustavat ja köyhän asiaa ajavat vennamolaisen perinteen edustajat jäivät puoluejohdosta tyystin sivuun.

Timon ja minun kohtalot liittyvät toisiinsa hallituspolitiikan kautta.

Keskustan johto teki pahan virheen, kun se muodosti hallituksen Kokoomuksen kanssa ja kun se valitsi puolueen omaan ministeriryhmään vain Kokoomusta lähellä olleita liberaaleja.

Perusporvarihallitus ryhtyi toteuttamaan politiikkaa, joka oli vierasta valtaosalle sekä Perussuomalaisten että Keskustan kannattajia. Perussuomalaisten keskuudessa etenkin hallituksen liberaali maahanmuuttopolitiikka ja federalistinen Eurooppa-politiikka loivat kasvualustaa halla-aholaisten nousulle.    

Jos hallitus olisi muodostettu SDP:n kanssa, linja olisi ollut mieluisampi sekä Perussuomalaisten että Keskustan kannattajille. Tämän vaihtoehtona olisi tuolloin ollut keskustavoimien enemmistöhallitus. Sen pohja olisi ollut kapea, mutta toimintakyvyn olisi varmistanut opposition hajanaisuus.  

Keskustan johto teki toisen pahan virheen hajottamalla nykyisen hallituksen, vaikka Perussuomalaiset olivat valmiit jatkamaan yhteistyötä nykyistä hallitusohjelmaa toteuttaen.  

Tilalle on muodostettavissa vain hyvin kapeapohjainen porvarihallitus. Kun sille ei olisi nykyisessä eduskunnassa vaihtoehtoa, Keskusta olisi siinä täysin Kokoomuksen armoilla. Kuinka ihmeessä Keskusta kuvittelee voivansa viedä tällä hallituspohjalla tyydyttävään päätökseen vireillä olevat tärkeät uudistukset?

Myös Sauli Niinistön toiminta hämmästyttää. Maassa on toimintakykyinen laajapohjainen enemmistöhallitus. Yhden hallituspuolueen johto vaihtuu, mutta puolueen eduskuntaryhmän kokoonpano on entinen ja puolue haluaa jatkaa hallituksessa voimassaolevaa ohjelmaa toteuttaen.

Miksi tasavallan presidentti puuttui tilanteeseen lausunnoilla, joissa hän asetti Perussuomalaisten hallituskelpoisuuden kyseenalaiseksi? Niillä saattoi olla ratkaiseva vaikutus siihen, että Keskusta ja Kokoomus päättivät hajottaa hallituksen. Syntyvä hallituskriisi saattaa puolestaan johtaa ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin. Niistä hallituspuolueista saattaisi nykyoloissa hyötyä vain Kokoomus.

Kansalaispuolue on valmis eduskuntavaaleihin. Olen lupautunut sen pääministeriehdokkaaksi. Olemme jo ryhtyneet valmistelemaan ehdokkaiden asettamista.

Kansalaispuolueen ovet ovat avoinna myös niille nykyisille ja entisille parlamentaarikoille, jotka kokevat olevansa vailla poliittista kotia ja jotka hyväksyvät puolueen säännöt ja tavoitteet.

Jäseneksi hyväksyttävät pääsevät sääntöjen mukaan suoraan puoluehallitukseen päättämään puolueen politiikasta. Heidän ei ole tarpeen luopua jäsenyydestään muussa puolueessa.

Paavo Väyrynen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Miksi tasavallan presidentti puuttui tilanteeseen lausunnoilla, joissa hän asetti Perussuomalaisten hallituskelpoisuuden kyseenalaiseksi? Niillä saattoi olla ratkaiseva vaikutus siihen, että Keskusta ja Kokoomus päättivät hajottaa hallituksen."

Samaa mieltä ja hyvä kysymys. Presidentti Niinistö nauttii uudesta sisäpoliittisesta vallastaan silminnähden. Hän jatkoi sunnuntaisten lausuntojensa jälkeen sisäpolitiikan ruotimista eilisessä A-studiossa.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Juuri sen vuoksi Niistölle olisi saatava uskottava vastaehdokas.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vaikka tasavallan presidentin valtaoikeuksia onkin kavennettu Kekkosen ja Koiviston ajalta, niin tokihan presidentti edelleen yhdessä valtioneuvoston kanssa maata hallitsee. Ei hän sentään mikään monarkki ole tyyliin Kalle Kustaa tai Queen Elisabeth.

Näin ollen presidentillä on oikeus julkisuudessa ottaa kantaa myös sisäpoliittisiin asioihin, niin yksityishenkilönä kuin virkansakin puolesta.

Hänen valtansa puolestaan on sitten se mikä perustuslaissa on määritelty.

Jos viisasta presidenttiä halutaan kuunnella vaikkapa vain neuvonantajana, joka osallistuu myös hallituksen toimintaan, niin kuuntelijat voivat tykönään harkita kussakin asiassa sen menettelytavan, jota he omien valtaoikeuksiensa puitteissa voivat päättää käytettävän.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Miksi tasavallan presidentti puuttui tilanteeseen lausunnoilla, joissa hän asetti Perussuomalaisten hallituskelpoisuuden kyseenalaiseksi? Niillä saattoi olla ratkaiseva vaikutus siihen, että Keskusta ja Kokoomus päättivät hajottaa hallituksen."

Ihmettelen suuresti tätä presidentin liikettä. Hallituksen kaato oli lähtöjään Kokoomuksen operaatio, joka oli suunniteltu hyvissä ajoin. Vapaavuoren käyttämät repliikit ja postaukset olivat samoin tarkasti ajoitettuja. Sipilä olisi ottanut aikalisän ja käynyt kunnon palaveria sekä oman lähipiirinsä että Keskustan päättävien elinten kanssa, sekä - huomatkaa - Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kanssa! Tämä viimemainittu jäi nyt jälkijättöiseksi piipahdukseksi ilman merkitystä.

Oliko presidentin "puuttuminen" jonkinlainen kädenojennus Kokoomukselle, presidentinvaaliasetelmia silmälläpitäen. Sekä samalla moraalinen kiepautus "Pekka Haaviston tontille"?

Toisaalta perussuomalaisten suunnalta katosi saman tein n. 200.000 ääntä, jotka muuten olisivat tulleet Saulille.

Kokoomuksen tiukka saarrostusajo, yhdessä punavihreän hyvälistön polemiikin kanssa ajoi Sipilän moraaliseen paniikkiin, ja tässä tulos.

Jos ja kun K+K+R+K -neljän puolueen hallitus nyt syntyy, sen voimasuhteet ovat:

Keskusta 49 edustajaa
vs.
Kokoomus 37 + RKP 10 + KD 5 = 52.

Arvatkaa kuka Sipilä II:ssa pitää vallankahvasta kiinni?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Suomi ajetaan EU-liittovaltioksi, velkaa lisätään, omaisuutta myydään ulos, kannattamatonta teollisuutta pidetään väkisin verorahoilla pystyssä.. jne. Ja samalla herrat puhuu arvoista, - saatanan tunarit. Isät oli 5 vuotta rintamalla ja säilyttivät itsenäisyyden väkisin. Sodan jälkeen rakennettu ja köyhyydestä nostettu Suomi annetaan näiden omahyväisten bisnesgurujen toimesta etelän mafian hallintaan, on muka demokratiaa. Suomi on 1% osuudella merkittävä EU vaikuttaja.. Hah haa

Käyttäjän PekkaPasanen1 kuva
Pekka Pasanen

Niin ja ei löydy edes riittävän suoraselkäistä ja rehellistä poliitikkoa, joka kertoisi ja perustelisi miksi näin tehdään.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Kansalaispuolue on valmis eduskuntavaaleihin. Olen lupautunut sen pääministeriehdokkaaksi."

Paavo ei luovuta ikinä. Käyttää heti tilaisuuden hyväksi yrittää päästä maan johtopaikalle.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kokenut seppä takoo silloin, kun rauta on kuumaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Siitä vaan yhteistä eduskuntaryhmää sorvaamaan Timon kanssa, mikäli hän enää suostuu ex-puolueensa raunioitumisen jälkeen politiikantekoon. Taitaa pikemminkin nauttia nyt ansaituista eläkepäivistä vaimonsa vieressä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Uusi vaihtoehto -ryhmässä saattaa olla vielä presidenttikandidaatin paikka auki?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Olisiko se sitten petturilinjalla entisen asialinjan kaaduttua.

Soini jatkaisi ministerinä EU vaikuttajana, se on vaan unelma kun ei 1% osuudella paljoa vaikuteta Suomen puolesta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Tässä Ylen linkki: https://yle.fi/uutiset/3-9666763 ja toinenkin: Sipilä ei jätä hallituksen eronpyyntöä:

https://yle.fi/uutiset/3-9667104

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Miksi tasavallan presidentti puuttui tilanteeseen lausunnoilla, joissa hän asetti Perussuomalaisten hallituskelpoisuuden kyseenalaiseksi? Niillä saattoi olla ratkaiseva vaikutus siihen, että Keskusta ja Kokoomus päättivät hajottaa hallituksen."

Luultavasti siksi, että halusi miellyttää kokoomusta, keskustaa ja myös oppositiopuolueita presidentinvaaleja silmällä pitäen. Samalla hän varmisti, että halla-aholaiset eivät tule häntä tukemaan presidentinvaaleissa - mikä olisi kiusallista.

Nyt sekä Paavolla että Timolla on oma ryhmänsä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juuri näin. Nyt kun draaman käsikirjoitus on varsin nopeaan tahtiin paljastunut kansalaisille, moni repliikki ja ratkaisu asettuu niin sanotusti "ymmärrettävään yhteyteensä".

Olemme neljän viime päivän aikana eläneet sisäpoliittista draamaa, jolle ei ole vertaa Suomen 100-vuotisessa historiassa.

Erikoisinta kai tässä hyvin spesiaalissa spektaakkelissa on se, että käsikirjoitus oli valmis jo ilmeisesti toukokuun aikana.

Lukevalle yleisölle sen kirjoitti selkokielisesti auki ainakin Lännen Median/Aamulehden pystyvä politiikan toimittaja Lauri Nurmi.

Draamanäytös "Perussuomalaisten kahtiajakautuminen" käsikirjoitus
oli valmis jo 10 päivää sitten eli 3.6.2017:

Aamulehti 3.6.2017:

”Hallituksessa suunnitelma Halla-ahon voiton varalle:
soinilaiset muodostaisivat oman eduskuntaryhmän"

"Suomen hallituksessa on käyty vakavia keskusteluja siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa.

Asia vahvistettiin perjantaina Lännen Medialle useista eri hallituslähteistä.

Näin voitaisiin toimia, jos Jussi Halla-aho valitaan viikon kuluttua Jyväskylässä perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Tuore LM-kysely vahvistaa, että Halla-aho saattaa voittaa äänestyksessä Sampo Terhon.

Jos Halla-aho valitaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi, kokoomus todennäköisesti ilmoittaa, että se ei tee hallitusyhteistyötä Halla-ahon johtaman puolueen kanssa. Halla-aholla on vuodelta 2012 tuomio uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Se on nykyisen kokoomuksen johdolle ja eduskuntaryhmälle liikaa.

Useista eri puoluelähteistä kerrottiin perjantaina LM:lle, että kokoomus ei suostu hallitusyhteistyöhön Halla-ahon johtaman puolueen kanssa.

Kokoomuksen siirron jälkeen pääministeri Sipilän olisi muutettava hallituspohjaa.

Halla-ahon perussuomalaisista irtisanoutuva ryhmä koostuisi ainakin noin 20 kansanedustajasta.

Sipilän hallitus voisi helposti jatkaa työskentelyään, koska keskustalla on 49 ja kokoomuksella 37 kansanedustajaa. Koossa olisi valmis enemmistöhallitus, jonka toimintakykyä Sipilä saattaisi vahvistaa kristillisdemokraateilla ja rkp:llä tai jommallakummalla."

- Näin siis AL, 3.6.3017.

Jopa Perussuomalaisista irtisanoutuneiden ryhmän koostumus oli lähes nenälleen tiedossa.
Silloin perjantaina 3.6. Lauri Nurmi puhui "noin 20 kansanedustajasta".
Tällä hetkellä heitä on 22.
Ainakin pari vielä miettii..

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kas vain, että Tampereella ennakoitiin taphtunut jo kymmenen päivää sitten.
Pitäisikö ruveta syömään mustaa makkaraa...

Käyttäjän MarttiIssakainen1 kuva
Martti Issakainen

Kiitos.Taas paljastui Sipilän ja Orpon valehtelu. Näyttelivät tietämätöntä Tv-kameroiden edessä. Pokka pitää. Vapaavuosi esiintyi kokoomuksen viestin viejänä julkisuuteen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Tämä koko stoori kertoo siitä, että Soinilla ja ehkä muillakin on tiedossa hillotolppa, jota kannattaa vahdata hinnalla millä hyvänsä. Harvempi polttaa oman pitkäaikaisen kotinsa, kun siirtyy eläkkeelle. Näköjään tällaistkin tapahtuu.

Käyttäjän SatuLassila kuva
Satu Lassila

Kohtalotovereiksi voi siis päätyä eri teitä kulkien. Väyrynen on tehnyt kaikkensa saadakseen Keskustan takaisin arvoilleen uskolliselle linjalle. Soini puolestaan avasi oven puolueeseensa halla-aholaisille ja uskoi pitävänsä heidät ns. ruodussa. Valitettavasti ääriainekset eivät kunnioita mitään politiikan "sääntöjä", jos sellaisia ylipäänsä on olemassa.

Hirvittää ajatella, miten lähellä oli, ettei Halla-aho huristellut vaatimattomilla poliittisilla meriiteillä suoraan vallan paalupaikalle maahanmuuttovastaista ohituskaistaa. Vai oliko? Ehkäpä Keskusta ja Kokoomus vain odottivat, että Perussuomalaiset ajavat itsensä asemiin, jossa heidät voidaan lyödä hajalle. Vastustajan heikkous hyödynnetään politiikassa. Siitä ei pitäisi kenenkään yllättyä eikä siitä, että tappionkin mahdollisuus otetaan huomioon etukäteen ja siihen varaudutaan.

Niin tai näin, muut puolueet joutuivat osallistumaan Halla-ahon kuningastien torppaamiseen, kun perussuomalaiset eivät sitä itse ajoissa tehneet. Vanhaan hyvään aikaan tie valtioneuvostoon nousi automaattisesti pystyyn rikostuomion saaneille.

Väyrynen ja Soini ovat kuin ovatkin kohtalotovereita siinä, että molemmat joutuivat puolueissaan sivuraiteille, vaikka heillä on vaaleissa peruskannattajiensa suuren joukon vankkumaton tuki vuosikymmenestä toiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset