Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Sipilän-Orpon ottopoikahallitus

 

Minulla on sellainen maine, että en koskaan myönnä tehneeni virhettä enkä erehtyneeni. Nyt olen ja myönnän sen. 

 
 

Kun tarkastelin Suomen poliittisen elämän tapahtumia täältä Strasbourgista käsin, hairahduin uskomaan sen tulkinnan, jonka Timo Soini joukkoineen niistä antoi.  

 
 

Blogikirjoituksissani suhtauduin myötätuntoisesti Timo Soiniin ja siihen enemmistöön, joka koki puoluekokouksessa tappion. Kirjoitin, että maaseutua puolustava ja köyhän asiaa ajava vennamolaisuus jäi kodittomaksi, vaikka sitä globalisaation ja ylikansallisen yhdentymisen synnyttämien vaikeuksien keskellä erityisesti tarvittaisiin. 

 
 

Näitä blogeja kirjoittaessani en edes aavistanut, että Timo Soini oli hajottamassa Perussuomalaisten eduskuntaryhmää.  

 
 

Tapahtumia lähempää seurannut Jorma Melleri antoi viime tiistaina julkaisemassaan Uuden Suomen blogissa (http://jormamelleri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238520-sipilan-ja-sukselais...) terävän tulkinnan siitä, mitä viime päivinä on oikeasti tapahtunut. Melleri rinnasti Perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamisen 60 vuoden takaisiin tapahtumiin, jolloin SDP:n eduskuntaryhmälle kävi samoin. 

 
 

SDP hajosi vuonna 1957, kun Väinö Tanner oli valittu sen puheenjohtajaksi. Viisi sosialidemokraattien edustajaa meni mukaan V. J. Sukselaisen hallitukseen vastoin puolueensa kantaa. ”Alettiin puhua Sukselaisen ottopoikahallituksesta”, kirjoittaa Melleri. 

 
 

Melleri on löytänyt yhtymäkohtia silloisten ja nykyisten ottopoikien väliltä myös tasavallan presidentin roolista. Hän kirjoittaa: 

 
 

”Nythän monet ovat väittäneet, että presidentti Niinistön puheet sinetöivät lopullisesti perussuomalaisten ulosheiton Sipilän hallituksesta. Pääministeripuolue oli sama 1957 ja nyt, vain nimi on vaihtunut maalaisliitosta keskustaan.” 

 
 

Vuonna 1957 Väinö Tannerin johtama SDP syytti Maalaisliittoa ja Kekkosta puolueensa hajottamisesta.  

 
 

SDP:n hajoaminen ja Sukselaisen ottopoikahallituksen muodostaminen liittyi ulkopolitiikkaan. Kun puolue siirtyi Tannerin valinnan myötä entistä  

enemmän oikealle, osa puolueen johtajista päätti irrottautua ja lähteä tukemaan Paasikiven linjan mukaista ulkopolitiikkaa. Tämä oli niissä oloissa isänmaallinen teko. SDP puolueena tuli Urho Kekkosen johtaman ulkopolitiikan tueksi vasta 1960-luvun puolivälissä. 

 
 

Soinilaisten suostumisessa Sipilän-Orpon hallituksen ottopojiksi ei ole mitään isänmaallista, päinvastoin.  

 
 

Koko operaation tavoitteena näyttää olleen tuen varmistaminen sille politiikalle, jolla Suomea viedään sotilaallisen liittoutumisen ja ylikansallisen yhdentymisen suuntaan. Tätä ratkaisua on perusteltu sillä, että sen ansiosta hallituksen on entistä helpompi tukea EU:n yhteisen puolustuksen kehittämistä ja euroalueen muuttamista todelliseksi talousunioniksi.  

 
 

Näköpiirissä ovat jopa Nato-jäsenyyttä kovemmat sotilaalliset velvoitteet ja lopulta asema osana Naton eurooppalaista pilaria. Näköpiirissä ovat yhteisvastuullinen pankkiunioni, euroalueen yhteinen budjetti pysyvine varainsiirtojärjestelmineen, yhteinen valtiovarainministeri ja lopulta yhteinen hallitus ja parlamentti. 

 
 

Tämän ottopoikaratkaisun jälkeen nykyisestä eduskunnasta ei varmaankaan enää löydy vaihtoehtoista hallituspohjaa. Jos tämä enemmistö hajoaa, RKP ja KD tuskin enää lähtevät mukaan. Keskusta on Kokoomuksen armoilla. 

 
 

Sääliksi käyvät ne periaatteen perussuomalaiset, jotka lähtivät tukemaan ottopoikien hallituspaikkoja. Puristus on kova, kun Kokoomus ja Keskusta ajavat entistäkin liberaalimpaa sisäpolitiikkaa ja nykyistäkin federalistisempaa Eurooppa-politiikkaa. 

 
 

Toisaalta heille on tarjolla vaihtoehto. Kansalaispuolue tarjoaa kodin niille perussuomalaisille, jotka hyväksyvät sen tavoitteet ja ohjelman. Jäseneksi hyväksyttävät parlamentaarikot pääsevät suoraan puoluehallituksesta käsin vaikuttamaan puolueen linjaan.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

"Keskusta on Kokoomuksen armoilla."

Ei ole arnoilla vaan ihan omasta tahdostaan. Samaa rataa keskustassa mennään integraation syvenemisessä kuin mihin keskusta kuuluu Europarlamentissa ALDE ryhmään ja kokoomus EPP:hen, jotka ovat ajaneet johtajiensa voimin tiukkaa integraatiopolitiikkaa. Sipilä on keskustassa valittu toteuttamaan Suomen osalta tätä samaa ja jota kokoomus on ajanut alusta pitäen.

Kummallista on se ettei sen paremmin keskusta kuin kokoomuskaan kerro kannattajilleen tuota pyrkimstään ihan avoimin kortein. Ei vaan sitä tehdään sumuttaen. Kuten tähän asti. Jatkoa seuraa ihan pian.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Kummallista on se ettei sen paremmin keskusta kuin kokoomuskaan kerro kannattajilleen tuota pyrkimstään ihan avoimin kortein. Ei vaan sitä tehdään sumuttaen."

Kokoomus on lähtökohtaisesti federalistinen puolue. Se kuuluu heidän politiikkansa sisältöön. Sen sijaan keskustan kenttä tässä ihmetyttää. Kuinka he voivat olla näkemättä, miten heitä viedää. Ennen vaaleja oli slogan: kyllä eurolle, ei liittovaltiolle. Tämä ei ole tarkoittanut yhtään mitään aivan samalla tavoin kuin Soinin: missä EU, siellä ongelma. Persujen kenttä sentään heräsi, mutta kepulaisia viedään 6 -0. Sipilän voisi aivan samalla tavalla nostaa tikun nokkaan kuin Soininkin.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Politiikan toimijoiden kenttä Suomessa on tällä hetkellä erittäin vieraannuttava, laidasta laitaan.

Keskustan ja Kokoomuksen (Sipilän ja Orpon) arvohöpinät ovat harhauttavaa teatteria. Samat herrat rakennuttavat samaan aikaan joukkohautoja Libyaan, Saharaan ja Turkkiin (muuttovirtojen pysäyttämisleirit). Siinä heidän arvonsa. Heidän puheensa eivät ansaitse pienintäkään luottamusta.

Vasemmistopuolueet ovat luomiensa eriarvoistavien instituutioiden säilyttämisen vankeja.

Persuja ja vatteja ei kannata edes mainita.

Vihreät ovat entistä enemmän hienostelevien kaupunkielitistien pesäke. Olkoon esimerkkinä Vihreän Langan päätoimittaja, kokoomuksen entisen puheenjohtaja Ilkka Suomisen tytär, jolle keskeinen politiikan ongelma on Touko Aallon ja edustaja Yanarin paidan oikea väri ja rusettin istuvuus rintapielessä.

HS:ssä todettiin tänään pääkirjoituksen ja kahden yleisökirjoittajan voimin, että syrjäytetyillä kansanosilla ei tällä ole Suomen politiikassa minkäänlaista puhemiestä. Juuri näin.

Mikähän olisi Väyrysen anti?

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Järjen ääni suoraan Strasbourgista.

1# Historiallinen on parhaillaan poriseva persusoppakin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Tämän ottopoikaratkaisun jälkeen nykyisestä eduskunnasta ei varmaankaan enää löydy vaihtoehtoista hallituspohjaa. Jos tämä enemmistö hajoaa, RKP ja KD tuskin enää lähtevät mukaan. Keskusta on Kokoomuksen armoilla. "

Tuo ajatushan jatkaa myös UV:n vipuvartta hallituksessa. Kokoomus ja keskustahan luultavasti haluavat saattaa heille tärkeät hankkeet päätökseen tällä kaudella. Tämän jälkeen harkitaan varmaan tarkasti ennen kuin lähdetään lentolenkille Naantaliin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

harkitaan....ennen kuin lähdetään lentolenkille Naantaliin.

Kannattaa harkita, koska siellä ei ole lentokenttää:

http://harrirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23...

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Globaali trendi jatkuu.Äärilaidat vahvistuvat ja keskusta supistuu.Aika näyttää ilmiön nopeuden ja suuruuden. Lopulta vastakkain ovat kansallismieliset ja globalistit. Euroopassa liittovaltion kannattajat ja kansallismieliset.Pitää vain valita puoli.

Petteri Hiienkoski

Yhtymäkohtia - ei ihan ministeritasolta - löytyy 45 vuoden takaakin.

"Poikkeuslaista liittovaltiokehitykseen eli: miksi eduskuntaryhmät hajoavat"
(14.6.2017)
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onneksi Euroopassa on demokraattisia maita jossa oppositiollakin on media joka kertoo toisen puolen EU:n toiminnasta eikä vain sitä yksipuolista hymistystä mitä Suomessa jaetaan. Näitä maita ei viedä EU:n kansalta kysymättä eli jäävät pois. Pohjoismaana Suomi olisi taas ainoa häviäjä.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Hyvä, Paavo, että oikaisit virheesi. Minä nimittäin jouduin yhden blogini kommenteissa selittelemään puheitasi, että et varmaankaan tarkoittanut Uuvattien voivan yhtä aikaa tukea hallituksessa sen EU-politiikkaa ja samalla vastustaa sitä Kansalaispuolueessa :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Näköpiirissä ovat jopa Nato-jäsenyyttä kovemmat sotilaalliset velvoitteet ja lopulta asema osana Naton eurooppalaista pilaria."

Oikeastaan Jussi Halla-aho on perussuomalaisista selkeimmin ollut NATO-jäsenyyden kannalla, joten en oikein usko, että juuri tuo kysymys on ollut kovinkaan ratkaiseva tässä asetelmassa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Jos NATO-jäsenyys tuosta lähentyy, niin siitä voin onnitella persuja ja mikä tahansa tuo uusi ryhmä onkin.

Sampo Terho on NATO-jäsenyyden kannalla. Jussi Halla-Aho on NATO-jäsenyyden kannalla. Mikäli näistä miehistä edes jotain hyötyä on Suomelle, niin ehkä sitten se NATO-jäsenyys.

Terho tosin vaikuttaa aika horjuvalta. Vielä pari päivää sitten oli samanlainen maahanmuuttokritiikissa ja jopa Halla-Ahoa kovempi EU-kritiikissä. Nyt EU-kritiikki on Terholla kuollut ja maahanmuutosta lienee ihan eri mieltä kuin Halla-Aho..... hassun nopeita käännöksiä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

On hämmästyttävää, miten esimerkiksi Sampo Terho EU-äänestyspuheineen sopi hallituksen "arvopohjaan".

Mitä tulee Timo Soiniin, niin kuten entinen ryhmätoveri totesi, hän on ison ihmisen asialla, ja tämä iso ihminen on hän itse.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Tietenkin sopii, koska ne puheet olivat vain osa hyväksyttyä teatteria, joilla yritettiin viedä homma läpi suunnitelma A:n eli Terhon valinnan pj:ksi kautta.

Joutuivat turvautumaan suunnitelma B:hen.

Käyttäjän EliasRantanen kuva
Elias Rantanen

Tämä on historiallinen blogi. Sekä Kokoomuksen ja pääministeri Sipilän Keskustan täysi tarkoitus on kuluvan kahden vuoden hallituskauden aikana tulevissa päätöksissään yhdessä presidentti Niinistön tavoitteen mukaan toteuttaa ,vahvistaa ja edistää federalistista tavoitetta viedä Suomea kohti liittovaltiota. On hyvin selvää, että Keskustan kenttä nukkuu näkemättä Sipilän hallituksen tavoitetta. Tämän on nähnyt jo Paavo Väyrynen, ja tehnyt kansallisen ja isänmaallisen johtopäätöksen: tarvitaan kansallinen yli puoluerajoen käyvä liike ja järjestäytyminen parlamentaarisin tavoin pysäyttämään suunta. Kääntämään se ja hakemaan ja tiivistämään pohjolan yhteistyötä, ym. jne.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Ei ollut mielestäni isänmaallinen teko noilta demarikarkulaisilta mennä kepun kelkkaan ilman Tannerin suostumusta,,se oli alistumista kremlin valtapyrkimyksille,mitä isänmaallista siinä oli !?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Paavo Väyrysen kansalaispuolue veti vaalikampanjansa loppuvaiheessa mukaansa kristittyjä uusnatseja; joidenkin Halla-ahon kannattajien epäillään heilutelleen nyrkkejään kokouspaikalla natsityyliin ja paikalle riensi osingoille myös uuden Nukkuvien puolueen perustanut Petri Hirvimäki.

Jossakin on sylttytehdas.

Hirvimäki sanoo blogissaan Nukkuvien puolueen sopivan suorastaan ja erityisesti minua varten. Ettei sentään syanidia vielä jaella?

Jotakin on pahasti vialla, vaikka pitäisin mielessä YK:n toimesta Roomasta kotiin lähtiessäni saamani ohjeen olla puuttumatta suomalaisten asioihin, koska siinä sotkisin näppini todella erikoiseen törkykasaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kolme viikkoa sitten blogisti kirjoitti kesänäytelmässään Minä ja Manu kirjoitettavan historiaa, mutta meniköhän käsikirjoitus tämän viikon tapahtumien jälkeen uusiksi? Ehkäpä tosiaan elämmme aikoja jotka muistuttavan NL:n tapahtumia filosofikuninkaan poistuessa näytelmästä Stalinin nimessä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Petteri Orpo on saanut sanat suuhunsa Stalinilta myhäillessään miten kokkareet tiputettiin kärryn pyöristä kiihdyttämällä vallankumouksen kärryjen vauhtia.

Keskustanuorille on perustettu Vaikuttajakiihdyttämö. Pitäisikö itkeä vai nauraa? Eihän tuollaista kukaan suomenkielinen keksi, ei edes Åbon tohtori Paavo Väyrynen, vaikka väittelikin sinänsä viisaasti Venäjän ikuiseksi, tai ministerin arvonimen saanut Seppo Kääriäinen, isäntämies Iisalmesta.

Käyttäjän SariLngstrm kuva
Sari Långström

Nykyinen hallitus näyttää olevan pahempi kuin esikouluikäisten "tappelu" kuka saa ensimmäisenä lapion.
Kukaan ei välitä kansasta eikä kansan mielipiteistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset