Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Tekijöiden oikeudet

Uutta näytelmääni ”Manu ja minä” valmistellessani olen joutunut yllättäviin vaikeuksiin tekijänoikeuksien kanssa.

Viime kesän näytelmässä ”Urho ja hänen kisällinsä” käytin kahdeksaa Ylen arkistomyynnistä hankkimaani videoinserttiä. Niissä esiintyneiltä toimittajilta ei edes kysytty suostumusta klippien käyttämiseen.

Tänä vuonna valitsin viisitoista inserttiä ja sovin niistä maksettavan esityskorvauksen. Videot toimitettiin sovitulla tavalla. Sitten minulle ilmoitettiin, että inserteissä esiintyviltä toimittajilta on vielä pyydettävä lupa niiden käyttämiseen. Tämän piti olla pelkkä muodollisuus, sillä koskaan ei kukaan ollut lupaa evännyt.

Nyt kävi toisin. Useampi toimittaja kielsi kuvansa ja äänensä käyttämisen. Käytyjen keskustelujen jälkeen vain yksi - Hannu Lehtilä - on esittänyt täyskiellon eikä ole suostunut asiasta edes keskustelemaan.

Syntynyt tilanne on todella yllättävä. Toimittajat ovat luovuttaneet tekijänoikeudet Ylelle. Kun aineistoa myydään ulkopuolisille, toimittajat saavat tekijänoikeuksistaan korvauksen. Lisäksi heillä on siis kuulemma oikeus kieltää aineiston käyttäminen.

Meidän on mahdollista käyttää inserttejä, jos leikkaamme pois ne kohdat, joissa toimittaja näkyy ja kuuluu sekä korvaamalla puheosuudet jonkun muun äänellä.

Ylen kannalta tilanne on omituinen. Esimerkiksi haastattelu on kokonaisuus, jossa olennaista on haastattelijan ja haastateltavan vuorovaikutus. Kysymyksessä on journalistinen tuote, parhaimmillaan jopa taideteos, johon Ylellä on tekijänoikeudet. Se olisi tärveltävä, jos toimittaja kieltää oman osuutensa käyttämisen.

Pulmallinen on tilanne myös ostajan kannalta. Näytelmässäni autenttisilla videoilla on ratkaiseva merkitys. Jos insertit joudutaan leikkaamaan ja korvaamaan puheäänet dubbaamalla, niiden ja koko näyttämötaiteellisen teoksen arvo kärsii. Uudenkin taiteen tekijöillä pitäisi olla oikeuksia.

Yle ei ole tietääkseni koskaan joutunut tilanteeseen, jossa toimittaja kieltää kuvansa ja äänensä käytön. Jos asiakas kieltäytyy tyytymästä toimittajan päätökseen, Yle voi kieltää jo toimitetun aineiston käytön. Tästä ei kuitenkaan tietääkseni ole ennakkotapauksia. Jos sellainen nyt syntyisi, Ylen arkistomyynti saattaisi olennaisella tavalla vaikeutua.

Minua kiinnostaa selvittää asian oikeudellinen puoli. Voiko ja haluaako Yle kieltää esittämisen, jos toimittajalla ei ole kiellolle pätevää perustetta? Voiko esittämisen kieltää vaikkapa vain vahingon tuottamisen tai kiusan tekemisen tarkoituksessa? Mitä tapahtuisi, jos Ylen mahdollisesti esittämää kieltoa ei noudatettaisi?

Tätä nyt pohdin.

Onneksi valtaosaan ”Manu ja minä” näytelmän inserteistä on myönnetty käyttölupa ja saamme joka tapauksessa aikaan vaikuttavan teatteriesityksen.

Oma lukunsa on MTV. Se kieltäytyy kokonaan luovuttamasta vuoden 1994 presidentinvaalien mediapeliin liittyvää aineistoa. Se on myös kieltänyt kotikoneella nauhoitetun oman aineiston käyttämisen.

Aiomme kiellosta huolimatta käyttää kuvituskuvaa ja haastateltavien antamia vastauksia. Toimittajien kuvaa ja ääntä emme käytä.

Nähtäväksi jää, kuinka MTV tähän reagoi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''Käytyjen keskustelujen jälkeen vain yksi - Hannu Lehtilä - on esittänyt täyskiellon eikä ole suostunut asiasta edes keskustelemaan.''

Moni toimittaja häpeää menneisyyttään ja on kääntänyt takkinsa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Olikohan P. Väyrynen mukana hyväksymässä tuota tekijänoikeuslakia...
Jos oli, kaikki tuo on ihan kohtuullista. Joskus omatkin koirat purevat.
Jos oli mukana, mutta aidosti vastusti lakia, myötätuntoni on puolellaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kaduttaako Paavoa oman puolueen vastaanottaminen? Kuka sen keksi?

Bolsevikkien alkuaikojen runoilija Vladimir Majakovskia mukaellen: Yksilö, kuka häntä kaipaa? Vaimo vain - ja hänkin jos ei ole ostoksilla. Mutta Puolue!, se on hirmumyrskyn purkaus.

Eero Mattila

Nykyinen lakien tulkinta johtaa kaaokseen. Itsestään selvyyksistäkin tulee ongelmia, kun virkamiehille on annettu mahdollisuus tulkita lakia ilman vastuuta. Ratkaisua joutuu yhä useammin hakemaan oikeusasteista, joissa politikoidaan sumeilematta.
Ensimmäinen keino saada tölkkua tulkintoihin olisi virkamiehille määrättävä vahingonkorvaus velvollisuus... mutta koska virkamiehet pääsääntöisesti valitaan puolueiden mandaattien eikä pätevyyden perusteella vastuun ottoa saadaan odotella vielä pitkään;-)

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Onhan tässä aikoihin eletty, kun kokenutta lainsäätäjää täytyy valaista tekijänoikeuden syvimmästä olemuksesta. Mikä olemus ei ole lainkaan monimutkainen.

Jos minulla on itse tekemäni tekijänoikeuslaissa tarkoitettu ja määritelty hengentuote, itselläni tyypillisesti teksti, määrään ilman eri ilmoitusta tai rekisteröintiä täysin kyseisen tekstin käytöstä. Aivan samoin tohtori Väyrynen määrää omasta tekstistään, niiltä osin kuin kaikki on hänen itse kirjoittamaansa.

Nyt sitten tuon tekijänoikeuden voi joko "vuokrata" tai "myydä". Tavallisimmin tekijänoikeus luovutetaan tiettyä julkaisua varten tietyksi ajaksi, minkä jälkeen oikeus tuotteen käyttöön palautuu tekijälle. Tämä sen takia koska menettely tulee julkaisijalle edullisemmaksi ja on myös ongelmattomampi kuin "kaikkien oikeuksien" osto, jolloin korvauksen pitää olla huomattava ja kaikkien tekijänoikeuksien luovutus kiistaton.

Nyt sitten jos Hannu Lehtilä haluaa pitää kiinni oikeudestaan, ei siinä ole kenelläkään nokan koputtamista. Suurella setelitukulla voisi kokeilla pehmittelyä. Lakimiehiin näitä suuria seteleitä on turha haaskata. Emme elä Yhdysvalloissa, missä laki ja käytäntö tekijänoikeuden suhteen on aivan toinen.

Uuden Suomen blogialustalle kirjoittelu on sitten eri juttu. Siinä tehdään heti alkaessa kirjoittajan ja julkaisijan kesken sopimus.

Toivotan Paavo Väyryselle menestyksekästä teatterikesää.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Oman puolueen vastaanottaessaan PV väitti niiden, jotka luulevat hänen joskus pyrkineen johonkin, olevan väärässä, sillä häntä on aina pyydetty johonkin.

Olisiko nyt tehokkaan katumisen paikka, sillä historian tulkintoja varten Erkki Tuomiojalle on perustettu Historioitsijat ilman rajoja- yhdistys?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Paavo Väyrysen kansalaissosiaalinenpuolue, Petri Hirvimäen "unettais"-puolue ja kolmantena Timo Soinin sininen unelma.

Neljäs kerta toden sanoo näkymättömän käden pannessa nuo kolme yhteen Carl Haglundin sinikeltaisen kravatin värin alle turvallisuuspoliittisista syistä, ja niin on henkisesti palattu 1800-luvulle jolloin Suomi oli hallinnollisesti tosiasiassa yksikielinen.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Totuuden kannalta on selviö, että kaiken mahdollisen materiaalin - myös tv- ja radiohaastattelut - pitää olla tutkijoiden ym. käytettävissä heti kun mahdollista. Hannu Lehtilän ja muiden ent. toimittajien häpeäntunne ei saa olla estämässä totuuksien julkituloa: väärinarviointeja sattuu meille kaikille.

Väyrysen mainitsema vuoden 1994 vaalien presidenttipeli saattoi hyvinkin ratkaista ainakin sen, että Väyrynen putosi toiselta kierrokselta. Siksi MTV:n kieltäytyminen asiaa koskevan nauhoitteen suhteen herättää kysymyksen, että miksi.

Jos MTV:llä - joka tuolloin uutisoi Väyryselle kielteisiä "tapahtumia" ilman V:lle annettua todellista puolustautumismahdollisuutta - ei ole mitään salattavaa, tuo klippi pitäisi ajaa ulos vaikka joka viikko.

Erityisen ajankohtainen se oli, kun pääministeri Sipilän sukulaisten omistuksista nousi äskettäin häly - joihin Sipilältä ei ennen "uutisen" julkistamista hankittu kommenttia.

Jos siis media on osannut vaikuttaa asioihin vuonna 1994, osaa sen nytkin. Jopa niin, että ainakin isojen mediatalojen Ylen, MTV:n ja Sanoman voi hyvinkin sanoa olevan puolueita puolueiden joukossa. Niillä on omat poliittiset agendansa, ja muista puolueista ne eroavat vain toimintatavoiltaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tekijöiden oikeudet lopettivat keväällä Ruotsin tv:n ilmaisen näkymisen Suomen YleFem-kanavalla.

Timo Soini riemuitsee tänään uuden hallitusliiton lahjoittaneen vähävaraisille 100 euroa poistamalla heiltä Yle-veron.

Sillä saakin melkein maksettua kaupallisen Norra-paketin joka tarjoaa yhdeksän ruotsalaista kanavaa hintaan 12 €/kk.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset