Paavo Väyrynen www.paavovayrynen.fi

Presidentinvaalit 2018

Ensi vuoden presidentinvaaleihin asetetut ehdokkaat ottivat eilen mittaa toisistaan Porin Suomi-Areenassa. Yhtä mieltä he olivat ainakin siitä, että tasavallan presidentti Sauli Niinistönkin olisi pitänyt ja pitäisi osallistua vaalitoimintaan jo nyt.

Niinistön päätös aloittaa kampanja vasta vuoden lopulla on mielestäni ymmärrettävä ja perusteltu. Samoin ovat presidentit ja jotkut muutkin ehdokkaat aikaisemminkin toimineet.

Vuoden 1982 vaaleihin valmistauduttaessa virkaa tekevänä presidenttinä toiminut Mauno Koivisto osallistui vaalikeskusteluihin melko myöhään ja varsin vähän. Johonkin tilaisuuteen hän lähetti avustajansa Paavo Lipposen, jota ryhdyttiin tämän vuoksi kutsumaan Vara-Manuksi.

Vuoden 1988 vaalien edellä Mauno Koivisto kävi hyvin lyhyen vaalitaistelun. Hän oli mukana vain yhdessä ehdokkaiden yhteisessä paneelikeskustelussa. Sen järjesti Paasikivi-seura 15. joulukuuta 1987.

Vuoden 1994 presidentinvaalien edellä syntyi erikoinen tilanne, kun SDP:n ehdokas Martti Ahtisaari järjesti itselleen melkein koko kampanja-ajaksi kansainvälisen tehtävän Geneveen. Tämä menettely oli hyvin kyseenalainen, mutta se tuotti toivotun tuloksen.

Säästeliäästi kampanjoi myös Tarja Halonen, kun hän tasavallan presidenttinä tavoitteli jakokautta vuoden 2006 presidentinvaaleissa.

Omalta osaltani mahdollinen ehdokkuus on vasta harkittavana. Kun olin Kultaranta-keskustelujen jälkeen ilmoittanut, että en voi enää tukea Sauli Niinistön uudelleenvalintaa, olen saanut runsaasti pyyntöjä asettua itse ehdolle. Olen luvannut pohtia asiaa.

Jos lähtisin mukaan, olisin vain valitsijayhdistyksen ehdokas. Jos kansanliike syntyisi ja jos se saisi taakseen riittävän kannatuksen, saattaisin ryhtyä sen ehdokkaaksi joskus itsenäisyyspäivän tienoilla.

Kampanjointi voisi alkaa samoihin aikoihin Sauli Niinistön kanssa. Siihen saakka keskittyisin työhöni Euroopan parlamentissa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tarvitsemme Paavon mukaan presidenttikisaan, koska hän antaa asiakysymyksissä kovan vastuksen muille ehdokkaille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

SDP äänestää ehdokkaastaan 2. pv syyskuuta, KD päättää ehdokkaastaan puoluekokouksessa 18.–19. elokuuta ja Niinistön kannattajakortien keräys on kesken eikä ole virallinen ehdokaskaan, joten mikä hinku Vanhasella on touhuta seuraavaa paneelia jo 11. elokuuta ennen kuin kaikki ehdokkaat ovat koossa.

Vanhanen järjestää presi­dent­tieh­dok­kaille yhteisen väittelyn – "Ihmisillä oltava aito mahdollisuus verrata ehdokkaita"

VANHASEN presi­den­tin­vaa­li­kes­kus­telu järjestetään Salon kaupun­gin­ta­lolla perjantaina 11. elokuuta klo 19.00.

http://www.suomenmaa.fi/uutiset/vanhanen-jarjestaa...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Etteikö Niinistö kampanjoi? Koko vuosi maakuntamatkoja ja erittäin näyttäviä kansainvälisten vierailujen isännöintejä! Tietysti ne tehdään otsikolla "Suomi 100", mutta mitäpä ne jatkokautta tavoittelevan presidentin temppuina muuta olisivat kuin äänestäjille näyttäytymistä ja mediajulkisuuden hallintaa?

"Jalkapallo on peli, jossa 22 miestä juoksee kentällä 90 minuutin ajan, ja lopussa voittaja on Saksa." - Gary Lineker.

Suomen presidentinvaali puolestaan on tapahtuma, jossa liuta ehdokkaita sanailee poliittisista kysymyksistä puoli vuotta, ja ensi talvena Sauli Niinistö nappaa kuusivuotisen pestin aivan kuin mikään muu ei olisi ollut edes mahdollista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Uskon, että Väyrynen voisi saada huomattavan määrän protestiääniä. Mutta toisella kierroksella se ei ehkä enää riitä, ellei sitten nukkuvat aktivoidu protestoimaan. Jokohan kansa olisi kypsä sellaiseen?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Voisiko 71-vuotias lähes koko aktiivi-ikänsä poliittisesta systeemistä elänyt ammattimies olla uskottava protestiehdokas?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #9

Minusta yksi Väyrysen valtteja on juuri se, että hän nostaa mieleen muistoja vanhoista hyvistä Kekkosen ja Neuvostoliiton ajoista. Eli niistä asioista, jolloin -- Kekkosen sanoin -- "Perustavoitteemme on Suomen itsenäisyyden ja riippumattomuuden turvaaminen kaikissa olosuhteissa ja sen myötä huolenpito kansalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Tämä kulkee kaiken muun edellä."

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Koko vuosi maakuntamatkoja ja erittäin näyttäviä kansainvälisten vierailujen isännöintejä!"

Istuvan presidentin etuja, ja katsotaan sitten miten jatkossa jos tulee valituksi toiselle kaudelle:

Vuonna 2001 Halonen teki seitsemän maakuntamatkaa, vuonna 2002 neljä maakuntamatkaa, vuonna 2003 kolme maakuntamatkaa ja vuonna 2004 kaksi maakuntamatkaa. Vuonna 2005 Halonen teki yhteensä neljätoista kotimaan matkaa, joista seitsemän oli maakuntamatkoja. Runsas luku selittynee lähestyvillä presidentinvaaleilla.

Halosen maakuntamatkat vähenivät toisella kaudella.

https://yle.fi/uutiset/3-5059799

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Istuvan presidentin etuja" nimenomaan itsenäisyyden juhlavuonna. Jos olisin Matti Vanhanen tai Merja Kyllönen, harmittelisin presidenttikamppailun ajoittumista juuri vuoteen 2017. No, varsinkin Merjalla on aikaa ehdokkuuksilleen vielä monta kertaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

*Teeskentelee yllättynyttä*

Ettäkö Paavo lähtee kuin lähteekin mukaan presidentinvaalitaistoon!

Olen jo aiemmin toivonut, että kaikki puolueet asettavat ehdokkaat. Presidentinvaalin ratkeaminen ensimmäisellä kierroksella olisi demokratian kannalta kovin surullista. Niinistön pyrkimys koko kansan presidentiksi on pyrkimys kasvattaa presidentin valtaa pysyvästi haluttua suuremmaksi. Jo nykyisin, ulkopoliittisesti heikon hallituksen aikaan, presidentti on voinut ohjailla ulkopolitiikkaa haluamaansa suuntaan - ja tehnyt Suomelle harmillisia liikkeitä sooloilullaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Edellinen presidentti unohtunut? Halosen kampanjatunnuksena oli ”Koko kansan presidentti”.

https://www.huuto.net/kohteet/rintanappi---tarja-h...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Halosesta ei koskaan tullut hänen toivomallaan tavalla koko kansan presidenttiä. Se oli Suomelle parasta. Niin se on nytkin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niin, näköjään Väyrynenkin tällä kertaa tunnustaa tosiasiat. Jonkun pitäisi kannattajakortitkin hänen puolestaan kerätå-

"Jos lähtisin mukaan, olisin vain valitsijayhdistyksen ehdokas. Jos kansanliike syntyisi ja jos se saisi taakseen riittävän kannatuksen, saattaisin ryhtyä sen ehdokkaaksi joskus itsenäisyyspäivän tienoilla."

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Tässäkin blogissa Sauli käy voittavaa piilokisaa. Ei kustanna mitään, ei ole tarvetta vaivautua minnekkään paneeliin vastaamaan tyhmiin kysymyksiin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ei pidä jäädä makaamaan tuleen, vaan on lähdettävä liikkeelle!

Kaksi vuotta sitten julkaisemassani "Rooma opettaa" teoksessa kirjoitan mm.

"Rooma, citta aperta, on avoin kaupunki jonka vetovoima piilee sen asukkaissa.
Ruotsissa ajatellaan melko lailla samalla tavalla. Jokainen erikseen ja kaikki yhdessä ovat individualisteja, icke nationalist. Sen sijaan Suomessa kaikki on ”kansallista” toisin sanoen ”natsionalist”; teatteri ja kirjallisuus, Runeberg ja Klinge, Kolbe ja Sofi, sekä kaksi kansalliskieltä."

Tämän johdosta Paavo Väyryselle perustettiin puolue, johon minun oletettiin menevän mukaan herätäkseni joku aamu HS:n väitteeseen, että uusnatsi HR on löytynyt!

Erkki Tuomioja sai samasta syystä manuaalisessa ohjauksessa oman yhdistyksen Historioitsijat ilman rajoja.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Käyhän Paavo ehdokkaaksi. Lupaan äänestää sinua molemmilla kierroksilla.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No minä äänestän kyllä Saúli Niinistö ja yksi perustelu on se, että ääni ei mene hukkaan, koska arvelen, että potin vie Niinistö, näin arvelen. Tasavalla Presidentin tätyy tietenkin nyt hoitaa tehtävät.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tulee mieleen vanha vitsi, tokaistuna äänestämään lähtiessä: "Mennäänpä taas veikkaamaan, kuka voittaa."

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

No kyllähän jo Pahkasika aikanaan uutisoi: Paavo Väyrynen - humoristin valinta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jospa Paavo keskittyisit omien muistelmiesi kirjoittamiseen? Voisit välittää arvokasta tietoa tuleville sukupolville.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Uskotko tulevien sukupolvien ymmärtävän mitä arvokas tieto on?.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Parhaimmisto osannee hyödyntää tätä tietoa omalla tavallaan. Suuret massat eivät edes tällaisia muistelmia lue.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset